Ultrahang kezelés – amit érdemes tudni

Az ultrahang szót hallva talán leginkább a terhesség alatti vagy hasi panaszok miatti ultrahangos vizsgálatok jutnak eszedbe, pedig nemcsak diagnosztikus célból használják. Az ultrahang kezelés hatékony és a fizikoterápiás gyakorlatban előszeretettel és gyakran alkalmazott módszer a mozgásszervi fájdalmak csillapítására, sőt például a gyulladások gyógyítására (is).

 

Mi az ultrahang?

A hang maga egy mechanikai rezgés.

 • A 20 Hz-nél kisebb rezgésszámú hanghullámok az infrahangok (ezeket nem hallod),
 • a 20-20.000 Hz között találhatók az emberi füllel hallgató hangok,
 • 20 000 Hz felett pedig ultrahangról beszélünk – ezeket a rezgéseket sem hallhatod.

 

Az ultrahang gyógyászati alkalmazási területei

Az ultrahangot 1938-tól használják az orvoslásban. Napjainkban diagnosztikai, sebészeti és terápiás célra is alkalmazzák. Kiváló (többek között)

MM - mainpage
MM - mainpage
 • vesekő- és epekőzúzásra,
 • szövetek „vágására” (sebészeti késként),
 • ultrahangos inhalálásra (pl.: gyógyszerporlasztókban és sóterápiás készülékekben),
 • fogkő eltávolítására (a fogászatban),
 • diagnosztizálásra (például a belső szervek vagy éppen a méhben fejlődő magzat vizsgálata),
 • a fizioterápiában a mozgásszervi megbetegedések kezelésére

 

Az ultrahang kezelés hatásai

 • ellazítja a kötött, merev izmokat,
 • jótékony hatású ízületi és izommeszesedés, kopás esetén,
 • segítséget nyújt a vérömlenyek oldásában,
 • csökkenti a gyulladásos folyamatokat (pl. az ín- és ínhüvelygyulladást),
 • csillapítja a gerincsérv, lumbágó és isiász okozta ideggyöki fájdalmat (csökkenti az ödémát a gyök körül),
 • csillapítja a neuritiszes panaszokat,
 • javítja a nyirokkeringést, stb.

Hogyan hat az ultrahang kezelés?

Az ultrahang sugár egy mechanikus rezgés. A szövetek, melyeken áthalad, átveszik a rezgést. Ez az úgynevezett mikromasszázs.

A szövetek rezgése (azaz a mechanikai energia) hőenergiává alakul át. A szövetek felmelegednek, gyorsul a vérkeringésük, mely egyenes út a gyógyulási folyamatok fokozódásához is. A meleg ezen felül ín és izomlazító, fájdalomcsillapító és értágító hatású is.

Az ultrahang háromféle jótékony hatását is felhasználják a kezeléskor:

 • a mikromasszázst előidéző mechanikus hatást,
 • a termikus hatást, azaz a szövetek felmelegedését, a vér és nyirokkeringés, továbbá a gyógyulási folyamato serkentését,
 • és az oxigénellátást, értágítást javító kémiai hatását.

 

Mire alkalmazhatod az ultrahangot?

Az ultrahangkezelést többek között a kopásos ízületi betegségek (például az artrózis), az izomrándulások, izomficamok, sportsérülések, íntapadások és ínhüvelyek elváltozásainak, csontkinövések, inak zsugorodásának kezelésére is.A gyógyításon felül többféle felhasználási lehetőséget is biztosít.
Ide kattintva olvashatsz bővebben az ultrahang alkalmazási lehetőségeiről

 

Ultrahang kezelés módjai: kontakt és víz alatti

Az ultrahangos kezelések jelentős része úgynevezett kontakt kezelés, a kezelőfejet közvetlenül a bőrön, azzal érintkezve kell mozgatnod.

Ha ez a kontakt érintkezés fájdalommal jár (például a reumás gyulladás miatt rendkívül érzékeny kézízületek) vagy ha egyenetlen vagy kis méretű a kezelendő felület vagy ha speciális eset áll fenn (hámhiány, lábszárfekély stb. esetén) akkor a direkt kontaktus helyett alkalmazhatod a subaquális, azaz vízbe merítéses kezelést is. Erre csak a vízálló kezelőfejjel ellátott készülék alkalmas! A kezelőfejet és a kezelendő testrészt is merítsd egy vízzel teli edénybe és a fejet a bőrtől 1-2 cm távolságban tartva add le a sugarakat. Mivel az ultrahang a vízben torzítás nélkül terjed, így a kezelés hatása azonos a kontakt kezeléshez.

 

Árthat-e az ultrahang kezelés?

Az ultrahang kezelést túladagolhatod. Azaz káros hatásokkal is járhat, ha egy területet túl hosszú ideig, túl gyakran és tartósan kezelsz. Vannak olyan szövetek (pl. szemgolyó), amit nem szabad kezelni. Ultrahang kezelés előtt alaposan tájékozódj a megfelelő adagolásról, konzultálj orvosoddal annak érdekében, hogy leginkább megfelelő kezelési intenzitás, időt és gyakoriságot válaszd!

Az ultrahang kezelés adagolási szabályairól ide kattintva olvashatsz 

Ezeket a terápiás ultrahang készülékeket ajánlom

MM - mainpage

2 Comments on "Ultrahang kezelés – amit érdemes tudni"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-04-17 at 10:31 |

  A gerincbetegségre cérnabeültetést végző doktornő és a reumatológus úgy tűnik a leveléből, hogy nem azonos személy. És egymással ellentmondó javaslatokat tettek. Most tőlem, egy harmadik személytől kérdez… Mivel távdiagnosztizálni, távgyógyítani nem tudok, így csak kezelőorvosaira támaszkodhat.
  Egyiküket el kellene fogadni, és megfogadni amit mond, végigcsinálni a kezelést és megvárni a hatását. NIncs csodamódszer, ami egyetlen kezeléstől, sőt kezelés nélkül is hat.

 2. T Cím!
  Segítséget szeretnék kérni. Gerinc betegségem miatt akupunkturát és cérnabeültetést végez a csigolyáim mellett egy doktornő. A reumatológián ultrahangos kezelést írtak fel ugyan erre a fájdalomra, de a doktornő azt mondja, hogy ne vegyem igénybe, mert ameddig gyulladás van a szervezetemben nem használ, inkább árt . Mi az igazság. Most értetlenül állok itt, mert azt olvastam, a fenti cikkben , hogy gyulladás csökkentő hatása is van.
  Üdv Bagoly Eta

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*