A sóterápia világszerte elfogadott gyógyító és betegségmegelőző módszer. Már az ókori görögök is ismerték. Hippokratesz, az orvostudomány atyja sós vízpára belégzését javasolta légzési nehézségben szenvedőknek. Légúti és bőrbetegségekben, továbbá allergiák esetén kiváló hatású.

Mi a sóterápia?

A sóterápia nem más, mint sóban gazdag levegő belégzése. A tüdődbe jutott sórészecskék megtapadnak a légutak falán és ott természetes úton fejtik ki kedvező hatásukat.

Az euróai gyógyászatban már az 1800-as évektől ismerik és alkalmazzák a sóbánya barlangok levegőjének gyógyító hatását. Sokan „zarándokolnak” el ezért az erdélyi, lengyelországi, szlovák, stb. sóbányákba. A tengerparti nyaralást is a magas sótartalmú levegő miatt javasolják tüdőbetegségek, allergia és bizonyos bőrelváltozások esetén.

A sóbarlangoktól és tengerpartoktól távol mesterséges sóbarlangok, sószobák létrehozásával próbálnak hasonló körülményeket teremteni. A falakat sótéglákkal borítják, a páratartalmat pedig szabályozzák. A téglákból kioldódó sószemcsék a természetessel szinte azonos körülményeket teremtenek.

Nem kell nélkülöznöd a sóterápia kedvező hatását akkor sem, ha a környékeden sem természetes, sem épített sószoba nincs. Ma már többféle sóterápiás eszközt vásárolhatsz. Ezekről a módszerekről ebben a cikkben írtam bővebben. 

sóterápia a tordai sóbarlangban
Sóterápiás terem egy természetes sóbarlangban. Hosszú ideig kell a „jó levegőn” tartózkodni – Torda, Románia

Mikor várhatsz kedvező hatást?

A sórészecskék méretüktől függő mélységbe jutnak a tüdőbe. A 8 mikrométernél nagyobb szemcsék már a szájüregben és garatodban „megállnak”, az 5-8 mikrométer közöttiek a nagy légutakban csapódnak le. Csak az 5 mikrométernél kisebb sórészecskék jutnak olyan mélyre a tüdőbe, hogy érdemi hatást fejtsenek ki. Terápiás szempontból tehát a minél kisebb sószemcse méret a leghatékonyabb.

Minél tartósabb a sóterápia, azaz minél tovább vagy a sós levegőn, annál több só kerül a légutaidba és a hatás is annál erősebb. Havonta egy-két kezelés pihenésnek jó, de érdemi hatást ilyen rövid és ritka sókezelésektől nem várhatsz.

Ez a hátránya az épített sószobáknak is. Bár kiváló lehetőséget jelentenének, de oda kell utazni, fizetni kell érte és így nem vehető igénybe annyi ideig, ameddig szükséges lenne. Az orvostechnológiai gyártók olyan eszközöket hoztak létre, melyekkel otthoni környezetben is előállíthatod a terápiás sós levegőt.

A legjobb hatást akkor várhatod, ha naponta több órát tartózkodsz a sópárában. Erre éjjel, alvás közben van a legjobb időszak. Az éjjeliszekrényeden csendesen működő sóterápiás készülék jótékony „sófelhőbe” burkol és elegendő jut a légutaidba is. Hasonló a helyzet a munkahelyeden is. Ha munkád pl. egy íróasztalhoz köt, akkor az asztalon elhelyezett készülék is kiváló megoldás.


[elementor-template id=”19925″]


A sóterápia hatása

A sórészecskék megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. „Oldószerként” fellazítja légutakban megtapadt váladékot. Csökkenti a nyálka viszkozitását és könnyebbé teszi a nyák kiürülését a légutakból, azaz támogatja az öntisztulási folyamatokat. A nyák kiürítésével a légutakban lerakódott szennyező anyagok is távoznak.

A természetes só kristályok fertőtlenítő hatással rendelkeznek, elpusztítják a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét.

A só javítja a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozza az anyagcserét és a perifériás keringést. Csökkenti a nyálkahártya duzzanatot csökkenti, a nyákot oldja. Természetes antihisztaminként (allergiás reakciót csökkentő) viselkedik, csökkenti a gyulladást.

A felső léguti gyulladás (nátha, bronchitisz, melléküreg gyulladások, stb.) esetén a váladék feloldása és kiürülése révén gyorsítja a gyógyulást.

Milyen betegségek esetén nyújt segítséget a sóterápia?

A sóterápia nyákoldó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt például nátha, allergia enyhe eseteiben önállóan is elegendő a tünetek megszüntetésére.

Sóterápiát megelőzésre alkalmazva elkerülhetsz egy sor betegséget, ritkíthatod a fertőzések vagy fellángolások gyakoriságát.  Egy 2012-ben megjelent tanulámány adatai szerint az egészséges gyermekek sóterápiás kezelésével csökkentheted a felső légúti megbetegedések (nátha, krupp, melléküreg gyulladások, stb.) előfordulási gyakoriságát.

Akut és krónikus megbetegedések esetén az orvosi kezelés kiegészítésére alkalmazd a lentebb részletesen ismertetett megbetegedésekben. Erősíti az orvosi kezelés hatását, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Gyermek és felnőttkorban egyaránt hatékony! Veszélytelenül alkalmazhatod.

Ne alkalmazz sóterápiát a tüdőgyulladás lázzal járó első néhány napjában. Magas vérnyomás esetén mérlegelendők az előnyök-kockázatok.

Légúti betegségek

 • krónikus obstruktív bronchitisz (COPD)
 • krónikus melléküreg gyulladás
 • kínzó, száraz köhögés (különösen éjjel vagy fizikai aktivitás után)
 • váladéklerakódás a légutakban
 • megfázás, orrdugulás
 • légúti allergiák
 • légúti ödéma, krupp
 • akut bronchitis
 • tonsillitisz (akut mandulagyulladás)
 • nyálkahártya gyulladások, garatgyulladás
 • tüdőgyulladás (csak néhány nappal az akut kezdet után indítsa a sóterápiát!)
 • tüdőtágulás (emfizéma)
 • influenza és egyéb légúti vírusfertőzések
 • dohányosok köhögése, nehézlégzése

Bőrbetegségek

 • ipari és házi allergén által okozott allergiák
 • ekcéma
 • psoriázis – pikkelysömör
 • neurodermatitis

Nézd meg filmem a sóterápia alkalmazásáról! 


Mindent egyben a sóterápiáról

A sóterápia természetes és mellékhatásmentes módszer számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére. Nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén is alkalmazható.

Ha szeretnél többet megtudni róla, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

20 Comments

 1. A felső légúti allergiát nagyon sokféle allergén kiválthatja. Az már egyénfüggő, hogy ki és mire érzékeny. A különféle növények virágpora, gombaspórák, házipor, macskaszőr, atka-ürülék a bőrön, légszennyező anyagok, stb. mind mind kiválthatják.
  A sóterápia általános hatású természetes gyógymód. Mindegyik formában segíthet (megfelelően alkalmazva)

 2. Ha a sós levegő érdemben befolyásolná a vérnyomást, akkor a tengerpartok környékén mindenki magas vérnyomás beteg lenne. De nincs így.
  A sóterápia nincs hatással a magas vérnyomásra, nem fogja sem emelni, sem csökkenteni.

 3. Ha a magasvérnyomás kezelve van akkor használhatom a só terápiát?

 4. A COPD és a tüdőtágulás olyan állapotok, amelyek ha kialakultak, akkor nem gyógyíthatók, nem visszafordíthatók.
  Azaz gyógyítani ezeket nem lehet.
  Kezelni azonban igen. A kezelés nem szünteti meg magtát a betegséget, hanem enyhíti a tüneteket, így például a köhögést, nehézlégzést.
  A kezelés főképp gyógyszeres (az orvos felírja, önnek pedig szednie kell a szereket).
  Otthon a léguti váladék csökkentését serkentheti.
  Olvassa el ezt a cikkem, benne van a szükséges információ.
  COPD betegség kezelése otthon

 5. Tüdőtágulásom van Copd vel. Hogyan kezdjek hozzá a gyógyításához? Köszönöm a választ .

 6. olvassa el ezt a cikkem
  Sóterápia és SaltDome készülék
  Két film is van a cikkben. Ezekben elmagyarázom a sóterápia lényegét és azt is megmutatom, hogyan kell a készüléket feltölteni, mennyi só kell bele, stb.
  A sóból természetes, adalékmentes kősót javasolt használni. A tengeri só, asztali só, jódozott só nem megfelelő.

 7. Milyen sót használtok hozzá? Hány %-os sóoldat kell bele? Mennyibe kerül a készülék?

 8. Azt írja: „két hónapja nem tudunk kilábalni egy betegségből”. Pedig nyilván kaptak gyógyszereket, antibiotikumot, köptetőt, stb. Ezek nem segítettek, de attól, hogy 3 napja sós levegőt lélegeznek be, azonnali hatást vár….
  A sóterápia nem akut gyógyszer!
  Olvassa el a Sóterápia – mit várhatsz tőle című cikkem!
  Benne van a válasz. Röviden annyit: az elhúzódó betegség gyakori oka, hogy a légúti váladékok nem oldódnak fel, a beteg nem tudja felköhögni, kiköpni. A váladékban a kórokozók szaporodnak és a betegség ismét és ismét fellángol.
  A só feloldja a tapadós nyákot és segít a felköhögésében, a légutak tisztításában.
  Azaz pont az történik, ami a sós levegőtől várható (és ezt eddig a köptetők és egyéb gyógyszerek nem tudták megoldani).
  Azaz a váladék oldódása jó jel és fontos lépés. Arról kell gondoskodni, hogy ki is ürüljön, felköhögje, kiköpje.

 9. Használjuk a SaltDome sóterápiás készüléket.
  A gyerekeim most gyógyulgatnak ki egy csunya léguti vírusból, én nehezen,már két hónapja nem tudok kilábalni szintén egy náthás, torokfájós betegségből.
  3 napja kezdtük el a terápiát, azt tapasztaltam, hogy hajnalban kezdenek a gyerekek köhögni, újra elkezdett folyni az orruk. Nekem is jön fel a váladék. Gondolom ez normális, a kitisztuláa miatt.Kérdésem az lenne, meddig normális ez az állapot?Nem akarom megszakítani a sóterápiát, mert úgy látom hasznos és megelőzésre is jó lehet. Éjjel 6 órára állítom be, illetve nappali is működtetem egyszer, mikor alszanak.
  Köszönöm előre is a válaszát!
  Üdvözlet!

 10. A sólámpa egy nagyon mutatós dísze lehet a lakásnak, azonban az egészségre nullától alig különböző hatása lehet. Egyrészt só akkor szabadul fel belőle, ha folyamatosan melegíti, azaz működik benne az izzó. Ahhoz, hogy a kristály átmelegedjen folyamatosan, éjjel nappal működtetni kell. De ettől még nem aktív a sókibocsátása! Azaz ha odafekszik a lámpa mellé 10 cm-re és nagyojkat szippant a levegőből órákon át, akkor valami kedvező hatása lehet. De egy méterre a sólámpától már ilyenre ne számítson. Olvassa el a különböző sóterápiás kezeléseket áttekintő írásomat. Használja a KERESŐ funkciót és keressen rá a „sóterápia” kifejezésre.

 11. Tisztelt Dr Zátrok Zsolt, szeretném még kérdezni, hogy a só lámpa is meg felel? Sokat van nálam az unokám és mindíg taknyos. Köszönöm

 12. A freemailes e-mail címe az oka. A freemail minden hírlevelet, tájékoztótó levelet kukáz, nem kézbesít. Használjon gmail-t vagy más levelező szolgáltatást.

 13. Már 2-szer kértem a tájékosztatót és még mindig nem kaptam meg,mi az oka?Zsu

 14. A sóterápiás készülékek minimális mennyiségű sót bocsátanak ki, így nem hagynak nyomot a bútoron és nem károsítják a műszaki eszközöket sem. A készülékek annyi sót bocsátanak ki, mint ami például a tengeri levegőben van. A tengerek mellett sem borítja só az utakat, és ha a tengeri sós levegő károsítaná az elektromos eszközöket, akkor az emberek elköltöznének onnan, mert nem lehetne ott élni.
  Nekem például a monitorom mellett, az íróasztalomon működik egy Saltair UV mini. MIndig bekapcsolom, amikor odaülök a gépemhez, de nem tette tönkre. Nyugodtan használhatja akár otthon, akár irodában.

 15. Kérem szépen tájékoztasson hogy a szobánkban lévő számítógépeknek mennyire ártalmas.a sós levegő?köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük