Sóterápia: légúti problémák megoldása

A sóterápia világszerte elfogadott gyógyító és betegségmegelőző módszer. Már az ókori görögök is ismerték. Hippokratesz, az orvostudomány atyja sós vízpára belégzését javasolta légzési nehézségben szenvedőknek. Légúti és bőrbetegségekben, továbbá allergiák esetén kiváló hatású.

Mi a sóterápia?

A sóterápia nem más, mint sóban gazdag levegő belégzése. A tüdődbe jutott sórészecskék megtapadnak a légutak falán és ott természetes úton fejtik ki kedvező hatásukat.

Az euróai gyógyászatban már az 1800-as évektől ismerik és alkalmazzák a sóbánya barlangok levegőjének gyógyító hatását. Sokan “zarándokolnak” el ezért az erdélyi, lengyelországi, szlovák, stb. sóbányákba. A tengerparti nyaralást is a magas sótartalmú levegő miatt javasolják tüdőbetegségek, allergia és bizonyos bőrelváltozások esetén.

A sóbarlangoktól és tengerpartoktól távol mesterséges sóbarlangok, sószobák létrehozásával próbálnak hasonló körülményeket teremteni. A falakat sótéglákkal borítják, a páratartalmat pedig szabályozzák. A téglákból kioldódó sószemcsék a természetessel szinte azonos körülményeket teremtenek.

Nem kell nélkülöznöd a sóterápia kedvező hatását akkor sem, ha a környékeden sem természetes, sem épített sószoba nincs. Ma már többféle sóterápiás eszközt vásárolhatsz. Ezekről a módszerekről ebben a cikkben írtam bővebben. 

sóterápia a tordai sóbarlangban

Sóterápiás terem egy természetes sóbarlangban. Hosszú ideig kell a “jó levegőn” tartózkodni – Torda, Románia

Mikor várhatsz kedvező hatást?

A só részecskék méretüktől függő mélységbe jutnak a tüdőbe. A 8 mikrométernél nagyobb szemcsék már a szájüregben és garatodban “megállnak”, az 5-8 mikrométer közöttiek a nagy légutakban csapódnak le. Csak az 5 mikrométernél kisebb sórészecskék jutnak olyan mélyre a tüdőbe, hogy érdemi hatást fejtsenek ki. Terápiás szempontból tehát a minél kisebb sószemcse méret a leghatékonyabb.

Minél tartósabb a sóterápia, azaz minél tovább vagy a sós levegőn, annál több só kerül a légutaidba és a hatás is annál erősebb. Havonta egy-két kezelés pihenésnek jó, de érdemi hatást ilyen rövid és ritka sókezelésektől nem várhatsz.

Saltair banner - mainpage
MM - mainpage

Ez a hátránya az épített sószobáknak is. Bár kiváló lehetőséget jelentenének, de oda kell utazni, fizetni kell érte és így nem vehető igénybe annyi ideig, ameddig szükséges lenne. Az orvostechnológiai gyártók olyan eszközöket hoztak létre, melyekkel otthoni környezetben is előállíthatod a terápiás sós levegőt.

A legjobb hatást akkor várhatod, ha naponta több órát tartózkodsz a sópárában. Erre éjjel, alvás közben van a legjobb időszak. Az éjjeliszekrényeden csendesen működő sóterápiás készülék jótékony “sófelhőbe” burkol és elegendő jut a légutaidba is. Hasonló a helyzet a munkahelyeden is. Ha munkád pl. egy íróasztalhoz köt, akkor az asztalon elhelyezett készülék is kiváló megoldás.

A sóterápia hatása

A sórészecskék megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. “Oldószerként” fellazítja légutakban megtapadt váladékot. Csökkenti a nyálka viszkozitását és könnyebbé teszi a nyák kiürülését a légutakból, azaz támogatja az öntisztulási folyamatokat. A nyák kiürítésével a légutakban lerakódott szennyező anyagok is távoznak.

A természetes só kristályok fertőtlenítő hatással rendelkeznek, elpusztítják a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét.

A só javítja a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozza az anyagcserét és a perifériás keringést. Csökkenti a nyálkahártya duzzanatot csökkenti, a nyákot oldja. Természetes antihisztaminként (allergiás reakciót csökkentő) viselkedik, csökkenti a gyulladást.

A felső léguti gyulladás (nátha, bronchitisz, melléküreg gyulladások, stb.) esetén a váladék feloldása és kiürülése révén gyorsítja a gyógyulást.

Milyen betegségek esetén nyújt segítséget a sóterápia?

A sóterápia nyákoldó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt például nátha, allergia enyhe eseteiben önállóan is elegendő a tünetek megszüntetésére.

Sóterápiát megelőzésre alkalmazva elkerülhetsz egy sor betegséget, ritkíthatod a fertőzések vagy fellángolások gyakoriságát.  Egy 2012-ben megjelent tanulámány adatai szerint az egészséges gyermekek sóterápiás kezelésével csökkentheted a felső légúti megbetegedések (nátha, krupp, melléküreg gyulladások, stb.) előfordulási gyakoriságát.

Akut és krónikus megbetegedések esetén az orvosi kezelés kiegészítésére alkalmazd a lentebb részletesen ismertetett megbetegedésekben. Erősíti az orvosi kezelés hatását, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Gyermek és felnőttkorban egyaránt hatékony! Veszélytelenül alkalmazhatod.

Ne alkalmazz sóterápiát a tüdőgyulladás lázzal járó első néhány napjában. Magas vérnyomás esetén mérlegelendők az előnyök-kockázatok.

Légúti betegségek

 • krónikus obstruktív bronchitisz (COPD)
 • krónikus melléküreg gyulladás
 • kínzó, száraz köhögés (különösen éjjel vagy fizikai aktivitás után)
 • váladéklerakódás a légutakban
 • megfázás, orrdugulás
 • légúti allergiák
 • légúti ödéma, krupp
 • akut bronchitis
 • tonsillitisz (akut mandulagyulladás)
 • nyálkahártya gyulladások, garatgyulladás
 • tüdőgyulladás (csak néhány nappal az akut kezdet után indítsa a sóterápiát!)
 • tüdőtágulás (emfizéma)
 • influenza és egyéb légúti vírusfertőzések
 • dohányosok köhögése, nehézlégzése

Bőrbetegségek

 • ipari és házi allergén által okozott allergiák
 • ekcéma
 • psoriázis – pikkelysömör
 • neurodermatitis

Itt szerezheted be a Saltair ultrahangos sóterápiás készüléket

 

Készítettem egy részletes tájékoztatót a sóterápiáról. Ingyenesen elküldöm, ha kéred.

Az igénylés elküldésével hozzájárulsz, hogy e-mail címed és neved kezeljük abból a célból, hogy a tájékoztatót, valamint eseti reklámcélú levelet küldjünk. A hozzájárulást bármikor visszavonhatod. Az Adatkezelési szabályzatot itt olvashatod

Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

4 Comments on "Sóterápia: légúti problémák megoldása"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-04-08 at 08:34 |

  A freemailes e-mail címe az oka. A freemail minden hírlevelet, tájékoztótó levelet kukáz, nem kézbesít. Használjon gmail-t vagy más levelező szolgáltatást.

 2. Zsuzsanna | 2019-04-07 at 13:22 |

  Már 2-szer kértem a tájékosztatót és még mindig nem kaptam meg,mi az oka?Zsu

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-15 at 00:34 |

  A sóterápiás készülékek minimális mennyiségű sót bocsátanak ki, így nem hagynak nyomot a bútoron és nem károsítják a műszaki eszközöket sem. A készülékek annyi sót bocsátanak ki, mint ami például a tengeri levegőben van. A tengerek mellett sem borítja só az utakat, és ha a tengeri sós levegő károsítaná az elektromos eszközöket, akkor az emberek elköltöznének onnan, mert nem lehetne ott élni.
  Nekem például a monitorom mellett, az íróasztalomon működik egy Saltair UV mini. MIndig bekapcsolom, amikor odaülök a gépemhez, de nem tette tönkre. Nyugodtan használhatja akár otthon, akár irodában.

 4. Erzsébet | 2019-03-14 at 10:45 |

  Kérem szépen tájékoztasson hogy a szobánkban lévő számítógépeknek mennyire ártalmas.a sós levegő?köszönöm!

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*