COPD betegség kezelése otthon

A COPD betegség kezelése során tudni kell, hogy a kifejlődött betegség jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek visszaszoríthatók és az életminőség hosszú ideig megtartható! A legfontosabb teendőd a gyulladást kiváltó tényező kiiktatása (pl. dohányzás abbahagyása vagy az ártalmas munkahely elhagyása). Ha ezt az első tünetek megjelenésekor megteszed, akkor többnyire más kezelésre nincs is szükséged.
A gyógyszeres kezelések hatékonyak a tünetek mérséklésében, ha azonban az okot nem zárod ki (például tovább dohányzol), a gyógyszerek ellenére is egyre súlyosbodik a betegség.  

Ártó ok kiiktatása

A COPD betegség kezelése során a legfontosabb lépés a kiváltó ok megszüntetése. AZONNAL LÉPJ! Hagyd abba a dohányzást, lépj ki a poros vagy vegyszeres levegőjű munkahelyedről és keress más munkát.

Ha ezt nem teszed meg, a tüneteid folyamatosan, egyre gyorsabb ütemben rosszabbodni fognak. A COPD egy idő után annyira tönkreteszi a tüdőd, hogy a mindennapi tevékenységek (mosakodás, bevásárlás, takarítás) is nehézzé vagy lehetetlenné teszi és ágyhoz köt! Ha nem akarsz így járni, akkor tegyél meg mindent a munkahelyed lecseréléséért, a dohányzás abbahagyásáért.

Ha megszűnik az ártalom, akkor a tüdőd “csodákra” képes. Ez első tünetek megjelenése után minél hamarabb hagyod abba a tüdőd rongálását, annál jobban regenerálódik. Ha időben lépsz, akkor annyira “helyrejön”, hogy a mindennapi életben panaszaid nem vagy csak minimális mértékben lesznek. Ha mindent hagysz a régi mederben… ezzel mintegy legyintesz a saját életedre….ez súlyos panaszokhoz fog vezetni. A döntés a Te kezedben van, csak Te lépheted meg!

Munkahelyet váltani néha nem könnyű, különösen vidéken nem – de meg kell próbálnod. A dohányzásról is igen nehéz leszokni, kérj orvosi segítséget hozzá! Nikotinpótló tapaszok és egyéb módszerek segíthetnek.

Itt olvashatod egy másik írásom a COPD okairól, tüneteiről.

COPD betegség gyógyszeres kezelése

Többféle gyógyszertípus alkalmazható a COPD betegség tüneteinek és szövődményeinek kezelésére. Ezek egyike sem hozza helyre a tüdő károsodását, de enyhíti a panaszokat!

 • Bronchodilatátorok (hörgőtágítók). Ezek a gyógyszerek ellazítják a légutak izmait. Ez segíthet a köhögés és a légszomj enyhítésében és megkönnyíti a légzést. A legjobb hatás az inhalátor segítségével belégzett hörgőtágítókkal érhető el.
 • Szteroidok. A kortikoszteroid gyógyszerek csökkenthetik a légúti gyulladást és segíthetnek megelőzni a súlyosbodást. Bejuttathatók inhalálva és szájon át is. A COPD fellángolás esetén a kortikoszteroidok megakadályozzák a COPD további romlását.
  A szteroidok hosszú távú alkalmazása komoly mellékhatásokkal járhat, mint például súlygyarapodás, cukorbetegség, csontritkulás, szürkehályog és fokozott fertőzési kockázat.
 • Foszfodiészteráz-4 gátlók. Csökkenti a légúti gyulladást és ellazítja a légutakat. Gyakori mellékhatások közé tartozik a hasmenés és a fogyás.
 • Teofillin. Segíthet a légzés javításában és a súlyosbodások megelőzésében. A mellékhatások lehetnek hányinger, fejfájás, gyors szívverés és remegés. A mellékhatások dózisfüggőek, ezért alacsony dózisok alkalmazása javasolt.
 • Antibiotikumok. A légzőszervi fertőzések súlyosbíthatják a COPD tüneteit. Az antibiotikumok segítenek az akut fellángolások  kezelésében, de általában nem ajánlott megelőzésre, rendszeresen szedni őket!
 • Oxigén terápia. Ha a véroxigén szint egy bizonyos határ alá csökken, szükség lehet oxigén adagolására. A véroxigénszint meghatározásról és jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz.
  Oxigén adagolható tartályból nyomáscsökkentő, légtömlő és maszk vagy orrszonda segítségével. Ennek “gyengéje”, hogy a palack gyakran kifogy, töltetni kell és súlya miatt nehéz mozogni vele.
  A légköri levegőből koncentrált oxigént előállító gépek akár olyan kicsit is lehetnek, hogy akár utazni is lehet velük. Az oxigént bárhol előállítják, soha nem fogynak ki, azonban egy ilyen gép ára többszázezer forint is lehet.
  Az oxigénterápia javítja az életminőséget és a COPD betegség kezelés olyan módszere, amely bizonyítottan meghosszabbítja az életet.

Egyéb otthoni kezelési módok

 • Légzőizom tréning.  A légzőizom tréning célja a belégzés segítő izmok erősítése és ezzel a belégzés hatékonyságának javítása. Ehhez pipa vagy csőszerű eszközöket fejlesztettek ki. Belsejükben többnyire egy vagy több golyó található. A készülékbe fújt levegő nyomása megemeli ezeket a golyókat. Minél erősebb kilégzésre vagy képes, annál magasabbra emelkednek a golyók. A rendszeres légzőizom tréning növelheti a mindennapi tevékenységekben való részvétel képességét és javíthatja életminőségét. (Ma már ennél lényegesen hatékonyabb eszközök is vannak).
 • Sóterápia. A sóterápiával nem helyettesítheted a gyógyszeres kezelést! A só (általában) nem hat azonnal. A nyák oldása és kiürítése fokozása révén fejti ki hatását néhány nap alatt. Elpusztítja a légutakban levő kórokozókat. Az otthoni sóterápia legfőbb szerepe a fellángolások gyakoriságának csökkentésében van. A gyógyszerekből is kevesebbre lesz szükséged. Ez nagy jelentőségű a nemkívánatos gyógyszermellékhatások megelőzésében!
  A sóterápia és COPD kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben.

Itt szerezheted be a Saltair ultrahangos sóterápiás készüléket

MM - mainpage
Saltair banner - mainpage

 

 • Légúti vibráció. A vibrációt a legmodernebb lélegeztetőgépekben használják már évtizedek óta. Innen vették át a COPD betegség kezelése céljára. A levegőt egy készüléken át kifújva, vibráció keletkezik a légutakban. Ez a rezgés “feltördeli”, fellazítja a nyákréteget. Ezzel segíti a légutak tisztulását, a váladék felszakadását és kiürítését. Mivel a COPD betegség sok váladék termeléssel jár és ez okozza a tüdő tönkremenetelét és a fulladást, így a váladék kiürítése megakadályozza a betegség súlyosbodását! Légúti vibrációs kezelés hatékony eszköze az Aerobika OPEP készülék. Olvasd el erről szóló írásom.

Itt szerezheted be az AEROBIKA OPEP készüléket

 

Források

 1. Shah T, et al. Chest. 2016;150(4):916-926.
 2. Burudpakdee C, et al. Pulmonary Therapy 2017;3(1):163-171
 3. Svenningsen S et al. Journal of COPD 2016;13(1):66 – 74.
 4. Stockley RA. Abstract presentations: COPD10, Birmingham, United Kingdom,2016. Chronic Obstr Pulm Dis. 2017; 4(3): 225-246. doi: http://doi.org/10.15326/jcopdf.4.3.2017.0137
 5. Harkness H, et al. Presented at: Canadian Respiratory Conference. April 23–25, 2015. Ottawa, Ontario

MM - mainpage

10 Comments on "COPD betegség kezelése otthon"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-04-23 at 03:38 |

  Blogomban nem foglalkozok gyógyszerekkel. Nem tudom azt sem, hogy tüdőgyógyásza miért vált kezelést. Kérdezze meg tőle.

 2. Micike73 | 2019-04-22 at 06:04 |

  COPD betegségem van.2oo8-tól szedem a Spiriva 18 inh.kapszulát,és a Seretid
  Diskus 5o/250,majd jelenleg a Thoreus Diskust.Szükség esetén a Beroduál inh.aerosolt.Nem volt problémám ezekkel a gyógyszerekkel,nem romlott az állapotom.Most a tüdőgyógyász orvos,a Trelegy Ellipta gyógyszert javasolta a továbbiakban,de nem tudom ez ugyanolyan jó lesz-e nekem mint az előző gyógyszereim.Köszönöm!

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-01-27 at 22:22 |

  üzenet küldhető az info@elethosszig.hu címre

 4. Üdvözlöm Koltai Péterné vagyok kérnem a Dr úr telefon számát köszönöm Magdi

 5. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-01-15 at 01:16 |

  Nem tudom megmondani. Orvosi gázt forgalmazó céget kell megkeresni. Náluk kell megkérdezni a lehetőségeket.
  Magam részéről inkább egy oxigén koncentrátor vásárlását áajánlom. Ez egy hangtalanul működő készülék, ami a szobalevegőből állít elő sűrített oxigént. Bár megvenni drágább, mint egy palackot, de soha nem “fogy ki”.

 6. Margó | 2019-01-09 at 23:39 |

  Hol és mennyiért tudok beszerezni hordozható oxigén palackot ami egy hosszú hétvégét is kibír?
  A másik kérdésem: hogyan tudnám javítani a légzésemet? Nem köhögöm, nem szakad fel semmi. Egyszerűen kevés a levegő, nem tudok nagyot sóhajtani.

 7. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-01-09 at 12:53 |

  Azt, hogy mit támogat és mit nem a kormányzat azt sokféle dolog befolyásolja. Szakmai, anyagi és politikai okok egyaránt szerepet játszanak. Aztán jönnek még a lobbisták, stb.
  Magyarországon (de azért ez világszerte is így van) nem a legújabb és leghatékonyabb termékek a támogatottak, ingyenesek. Egyrészt ezek a legdrágábbak, azaz a társadalombiztosításnak ez lenne a legdrágább. Másrészt meg az ilyen támogatási befogadáshoz idő kell a bürökráciának.
  Néhány kivételtől eltekintve több év kell ahhoz, hogy egy-egy új termék támogatottá váljon. Addig pedig nincs más, minthogy árát a betegnek kell megfizetnie (mert az állam nem fizeti meg helyette).

 8. Miért nehéz hozzà jutni az ilyen gyógyszerekhez az egészségügy miért nem tàmogatja vagy valaki nagyotakar kaszàlni fuldokló embereken ez embersàges eggyüt érzés én sajnos hosszu tàvu kàros munkahelyel szereztem ezt a csoďàlatos betegséget.

 9. Élethosszig Egészségesen | 2019-01-01 at 00:02 |

  A cikk végén talál egy linket, arra kattintson.

 10. Annamari | 2018-12-31 at 22:29 |

  Annamari.Szeretnem tudni hol lehet kapni,. és mennyi az ára

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*