COPD betegség kezelése otthon

Ha COPD betegség miatt állsz kezelés alatt, akkor érdemes tudnod, hogy a betegség jelenleg nem gyógyítható. Minden kezelés célja, hogy a tüneteid visszaszorítsa, csökkentse, megszüntesse. Nélküled azonban nem sokra mennek! Ha nem szeded a gyógyszereid, nem hagyod abba a dohányzást, akkor a tüneteid súlyosbodni fognak. Akár a mindennapi tevékenységed is akadályozhatja a fulladás. Nézzük, hogy mit lehet és mit érdemes tenned!  

 

Ártó ok kiiktatása

A COPD betegség kezelése során a legfontosabb lépés a kiváltó ok megszüntetése. AZONNAL LÉPJ! Hagyd abba a dohányzást, lépj ki a poros vagy vegyszeres levegőjű munkahelyedről és keress más munkát.

Ha ezt nem teszed meg, a tüneteid folyamatosan, egyre gyorsabb ütemben rosszabbodni fognak. A COPD egy idő után annyira tönkreteszi a tüdőd, hogy a mindennapi tevékenységek (mosakodás, bevásárlás, takarítás) is nehézzé vagy lehetetlenné teszi és ágyhoz köt! Ha nem akarsz így járni, akkor tegyél meg mindent a munkahelyed lecseréléséért, a dohányzás abbahagyásáért.

Ha megszűnik az ártalom, akkor a tüdőd “csodákra” képes. Ez első tünetek megjelenése után minél hamarabb hagyod abba a tüdőd rongálását, annál jobban regenerálódik. Ha időben lépsz, akkor annyira “helyrejön”, hogy a mindennapi életben panaszaid nem vagy csak minimális mértékben lesznek. Ha mindent hagysz a régi mederben… ezzel mintegy legyintesz a saját életedre….ez súlyos panaszokhoz fog vezetni. A döntés a Te kezedben van, csak Te lépheted meg!

Munkahelyet váltani néha nem könnyű, különösen vidéken nem – de meg kell próbálnod. A dohányzásról is igen nehéz leszokni, kérj orvosi segítséget hozzá! Nikotinpótló tapaszok és egyéb módszerek segíthetnek.

Itt olvashatod egy másik írásom a COPD okairól, tüneteiről.

 

Saltair banner - mainpage

COPD betegség gyógyszeres kezelése

Kezelőorvosod többféle gyógyszertípust írhat elő számodra a  COPD betegség tüneteinek és szövődményeinek kezelésére és a felllángolások megelőzésére. Ezek egyike sem hozza helyre a tüdőd károsodását, de enyhíti a panaszaid!

 • Bronchodilatátorok (hörgőtágítók). Ezek a gyógyszerek ellazítják a légutak izmait. Ez segíthet a köhögés és a légszomj enyhítésében és megkönnyíti a légzést. A legjobb hatás az inhalátor segítségével belégzett hörgőtágítókkal érhető el. A belégzett gyógyszer közvetlenül ott hat, ahol kell: a légutaidban.
 • Szteroidok. A kortikoszteroid gyógyszerek csökkenthetik a légúti gyulladást és segíthetnek megelőzni a súlyosbodást. Bejuttathatók inhalálva és szájon át is. A COPD fellángolás esetén a kortikoszteroidok megakadályozzák a COPD további romlását.
  A szteroidok hosszú távú alkalmazása komoly mellékhatásokkal járhat, mint például súlygyarapodás, cukorbetegség, csontritkulás, szürkehályog és fokozott fertőzési kockázat.
 • Foszfodiészteráz-4 gátlók. Csökkentik a légúti gyulladást és ellazítják a légutakat. Gyakori mellékhatások közé tartozik a hasmenés és a fogyás.
 • Teofillin. Segíthet a légzés javításában és a súlyosbodások megelőzésében. A mellékhatások lehetnek hányinger, fejfájás, gyors szívverés és remegés. A mellékhatások dózisfüggőek, ezért alacsony dózisok alkalmazása javasolt.
 • Antibiotikumok. A légzőszervi fertőzések súlyosbíthatják a COPD tüneteit. Az antibiotikumok segítenek az akut fellángolások  kezelésében, de nem ajánlott rendszeresen szedni őket!
 • Oxigén terápia. Ha a véroxigén szinted egy bizonyos határ alá csökken, szükség lehet oxigén adagolására. A véroxigénszint meghatározásról és jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz.
  Oxigént adagolhatod palackból nyomáscsökkentő, légtömlő és maszk vagy orrszonda segítségével. Ennek “gyengéje”, hogy a palack gyakran kifogy, töltetni kell és súlya miatt nehéz mozogni vele.
  Vannak olyan készülékek, amelyek a levegőből állítják elő a koncentrált oxigént. Akár olyan kicsit is lehetnek, hogy utazni is lehet velük. Bárhol használhatók, soha nem fogynak ki, azonban még a legegyszerűbb ilyen gép ára is jelentősen meghaladja százezer forintot.
  Az oxigénterápia javítja az életminőséged és a COPD betegség kezelés olyan módszere, amely bizonyítottan meghosszabbítja az életet.

 

Egyéb otthoni kezelési módok

 • Légzőizom tréning. A légzőizom tréning célja a belégzés segítő izmok erősítése és ezzel a belégzés hatékonyságának javítása. Ehhez pipa vagy csőszerű eszközöket fejlesztettek ki. Belsejükben többnyire egy vagy több golyó található. A készülékbe fújt levegő nyomása megemeli ezeket a golyókat. Minél erősebb kilégzésre vagy képes, annál magasabbra emelkednek a golyók. A rendszeres légzőizom tréninggel növelheted a fizikai teljesítőképességed. (Ma már a golyós trénereknél lényegesen hatékonyabb eszközök is vannak).
 • Sóterápia. A sóterápia nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, hanem kiegészíti! A só (általában) nem hat azonnal, de a nyák oldása révén néhány nap alatt jelentősen enyhülhet a nehézlégzésed. Elpusztítja a légutakban levő kórokozókat. Legfőbb szerepe a fellángolások gyakoriságának csökkentésében van. A gyógyszerekből is kevesebbre lesz szükséged. Ez nagy jelentőségű a nemkívánatos gyógyszermellékhatások megelőzésében! A sóterápia és COPD kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben.
  Itt szerezheted be a Saltair ultrahangos sóterápiás készüléket
 • Légúti vibráció. A vibrációt a legmodernebb lélegeztetőgépekben használják már évtizedek óta. Innen vették át a COPD betegség kezelése céljára. A levegőt egy készüléken át kifújva, vibráció keletkezik a légutakban. Ez a rezgés “feltördeli”, fellazítja a nyákréteget. Ezzel segíti a légutak tisztulását, a váladék felszakadását és kiürítését. A COPD betegség sok váladék termeléssel jár és ez gyorsítja a tüdő tönkremenetelét és a fulladást. A váladék kiköhögésével és kiköpésével a betegség súlyosbodását akadályozod! Légúti vibrációs kezelésre az Aerobika OPEP készüléket javaslom. Olvasd el erről szóló írásom.

Források

 1. Shah T, et al. Chest. 2016;150(4):916-926.
 2. Burudpakdee C, et al. Pulmonary Therapy 2017;3(1):163-171
 3. Svenningsen S et al. Journal of COPD 2016;13(1):66 – 74.
 4. Stockley RA. Abstract presentations: COPD10, Birmingham, United Kingdom,2016. Chronic Obstr Pulm Dis. 2017; 4(3): 225-246. doi: http://doi.org/10.15326/jcopdf.4.3.2017.0137
 5. Harkness H, et al. Presented at: Canadian Respiratory Conference. April 23–25, 2015. Ottawa, Ontario

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (19)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 hónap

  Fura lény az ember…szívja a dohányt, viszi be a kátrányt és más mérgező anyagokat a tüdejébe. Amikor elroncsolta, akkor várja a csodát. “Adjatok egy tablettát, ami eltünteti mindazt, amit pár évtized alatt okoztam a tüdőmnek, de én csak hagy szívjam tovább…” Ennek eredménye az egyre romló állapot… na ez az igazi szívás…

 • comment-avatar
  MARI 3 hónap

  SAJNOS A DOHÁNYZÁST NEM TUDOM ABBA HAGYNI, MERT SOHASEM DOHÁNYOZTAM. ELÉG JÓ HELYEN LAKOM NEM NAGYON SZENNYEZETT A LEVEGŐ. MÉGIS COPD BETEGSÉGEM VAN. NEM DOLGOZOM. AZT HISZEM NÉMI ÖRÖKLETESSÉG IS HOZZÁJÁRULT, MERT APUKÁMNAK ÉS A BÁTYÁMNAK IS AZ VOLT. CSAK AKKOR NEM TUDTÁK MÉG A NEVÉT. HA NAGY FRONT VAN AKKOR ÉRZEM, ÉS EMELKEDŐN NEHÉZ JÁRNOM. KAPTAM RÁ BEFUJÓS GYÓGYSZERT AZ A NEVE: BRIMICA GENUAIR. HA MEGFÁZOM AZ BORZASZTÓ MERT KB 6 HÉTIG TART.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 hónap

  A statisztikai adatok szerint a tüdőbetegek között több a tüdődaganat, mint azok között akiknek nem beteg a tüdeje.
  Így a COPD-sek körében is gyakoribb, mint a nem tüdőbetegek között.
  De még súlyos COPD-ben sem “garantált”, hogy ki is alakul daganat.Annak megjelenéséhez sok más tényező is kell.
  Ez magyarázza azt is, hogy egyébként nem tüdőbetegeknél is kialakulhat tüdődaganat.

 • comment-avatar
  Mária 64 4 hónap

  Copd betegségem van. A szívemben az egyik verőérben sztent van fel lőve. Az látja el a tüdőmet, és a beleket vérrel. most 2019 februárjában volt a 4-ik katéterezésem. A beavatkozás közben mondta az orvos, hogy látom ide lőjük a másik alá !!!!!!!! Csak át megyek még a jobb oldalra. Át ment, sikertelenül, kiütötte a szívritmusomat. Azonnal ki jött a katéterrel, adott egy tágító injekciót. Az újabb ballon felhelyezése elmaradt. Másnap, már a kórházban dőlt a slejm, a köhögéssel. Gondolom, kellett volna a tüdőt ellátó érnek a szűkületébe a másik ballon, amit a ritmus zavar miatt nem kaptam meg. Kérdésem az lenne, , ( még ha ostobának is tűnik ) A KOPD ból kialakulhat tüdő rák ???