COPD betegség kezelése otthon - Dr. Zátrok Zsolt blog

COPD betegség kezelése otthon

Ha COPD betegség miatt állsz kezelés alatt, akkor érdemes tudnod, hogy a betegség jelenleg nem gyógyítható. Minden kezelés célja, hogy a tüneteid visszaszorítsa, csökkentse, megszüntesse. Nélküled azonban nem sokra mennek! Ha nem szeded a gyógyszereid, nem hagyod abba a dohányzást, akkor a tüneteid súlyosbodni fognak. Akár a mindennapi tevékenységed is akadályozhatja a fulladás. Nézzük, hogy mit lehet és mit érdemes tenned!  

Ártó ok kiiktatása

A COPD betegség kezelése során a legfontosabb lépés a kiváltó ok megszüntetése. AZONNAL LÉPJ! Hagyd abba a dohányzást, lépj ki a poros vagy vegyszeres levegőjű munkahelyedről és keress más munkát.

Ha ezt nem teszed meg, a tüneteid folyamatosan, egyre gyorsabb ütemben rosszabbodni fognak. A COPD egy idő után annyira tönkreteszi a tüdőd, hogy a mindennapi tevékenységek (mosakodás, bevásárlás, takarítás) is nehézzé vagy lehetetlenné teszi és ágyhoz köt! Ha nem akarsz így járni, akkor tegyél meg mindent a munkahelyed lecseréléséért, a dohányzás abbahagyásáért.

Ha megszűnik az ártalom, akkor a tüdőd “csodákra” képes. Ez első tünetek megjelenése után minél hamarabb hagyod abba a tüdőd rongálását, annál jobban regenerálódik. Ha időben lépsz, akkor annyira “helyrejön”, hogy a mindennapi életben panaszaid nem vagy csak minimális mértékben lesznek. Ha mindent hagysz a régi mederben… ezzel mintegy legyintesz a saját életedre….ez súlyos panaszokhoz fog vezetni. A döntés a Te kezedben van, csak Te lépheted meg!

Munkahelyet váltani néha nem könnyű, különösen vidéken nem – de meg kell próbálnod. A dohányzásról is igen nehéz leszokni, kérj orvosi segítséget hozzá! Nikotinpótló tapaszok és egyéb módszerek segíthetnek.

Itt olvashatod egy másik írásom a COPD okairól, tüneteiről.

COPD betegség gyógyszeres kezelése

Kezelőorvosod többféle gyógyszertípust írhat elő számodra a  COPD betegség tüneteinek és szövődményeinek kezelésére és a felllángolások megelőzésére. Ezek egyike sem hozza helyre a tüdőd károsodását, de enyhíti a panaszaid!

 • Bronchodilatátorok (hörgőtágítók). Ezek a gyógyszerek ellazítják a légutak izmait. Ez segíthet a köhögés és a légszomj enyhítésében és megkönnyíti a légzést. A legjobb hatás az inhalátor segítségével belégzett hörgőtágítókkal érhető el. A belégzett gyógyszer közvetlenül ott hat, ahol kell: a légutaidban.
 • Szteroidok. A kortikoszteroid gyógyszerek csökkenthetik a légúti gyulladást és segíthetnek megelőzni a súlyosbodást. Bejuttathatók inhalálva és szájon át is. A COPD fellángolás esetén a kortikoszteroidok megakadályozzák a COPD további romlását.
  A szteroidok hosszú távú alkalmazása komoly mellékhatásokkal járhat, mint például súlygyarapodás, cukorbetegség, csontritkulás, szürkehályog és fokozott fertőzési kockázat.
 • Foszfodiészteráz-4 gátlók. Csökkentik a légúti gyulladást és ellazítják a légutakat. Gyakori mellékhatások közé tartozik a hasmenés és a fogyás.
 • Teofillin. Segíthet a légzés javításában és a súlyosbodások megelőzésében. A mellékhatások lehetnek hányinger, fejfájás, gyors szívverés és remegés. A mellékhatások dózisfüggőek, ezért alacsony dózisok alkalmazása javasolt.
 • Antibiotikumok. A légzőszervi fertőzések súlyosbíthatják a COPD tüneteit. Az antibiotikumok segítenek az akut fellángolások  kezelésében, de nem ajánlott rendszeresen szedni őket!
 • Oxigén terápia. Ha a véroxigén szinted egy bizonyos határ alá csökken, szükség lehet oxigén adagolására. A véroxigénszint meghatározásról és jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz.
  Oxigént adagolhatod palackból nyomáscsökkentő, légtömlő és maszk vagy orrszonda segítségével. Ennek “gyengéje”, hogy a palack gyakran kifogy, töltetni kell és súlya miatt nehéz mozogni vele.
  Vannak olyan készülékek, amelyek a levegőből állítják elő a koncentrált oxigént. Akár olyan kicsit is lehetnek, hogy utazni is lehet velük. Bárhol használhatók, soha nem fogynak ki, azonban még a legegyszerűbb ilyen gép ára is jelentősen meghaladja százezer forintot.
  Az oxigénterápia javítja az életminőséged és a COPD betegség kezelés olyan módszere, amely bizonyítottan meghosszabbítja az életet.

Egyéb otthoni kezelési módok

 • Légzőizom tréning. A légzőizom tréning célja a belégzés segítő izmok erősítése és ezzel a belégzés hatékonyságának javítása. Ehhez pipa vagy csőszerű eszközöket fejlesztettek ki. Belsejükben többnyire egy vagy több golyó található. A készülékbe fújt levegő nyomása megemeli ezeket a golyókat. Minél erősebb kilégzésre vagy képes, annál magasabbra emelkednek a golyók. A rendszeres légzőizom tréninggel növelheted a fizikai teljesítőképességed. (Ma már a golyós trénereknél lényegesen hatékonyabb eszközök is vannak).
 • Sóterápia. A sóterápia nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, hanem kiegészíti! A só (általában) nem hat azonnal, de a nyák oldása révén néhány nap alatt jelentősen enyhülhet a nehézlégzésed. Elpusztítja a légutakban levő kórokozókat. Legfőbb szerepe a fellángolások gyakoriságának csökkentésében van. A gyógyszerekből is kevesebbre lesz szükséged. Ez nagy jelentőségű a nemkívánatos gyógyszermellékhatások megelőzésében! A sóterápia és COPD kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben.
  Itt szerezheted be a Saltair ultrahangos sóterápiás készüléket
 • Légúti vibráció. A vibrációt a legmodernebb lélegeztetőgépekben használják már évtizedek óta. Innen vették át a COPD betegség kezelése céljára. A levegőt egy készüléken át kifújva, vibráció keletkezik a légutakban. Ez a rezgés “feltördeli”, fellazítja a nyákréteget. Ezzel segíti a légutak tisztulását, a váladék felszakadását és kiürítését. A COPD betegség sok váladék termeléssel jár és ez gyorsítja a tüdő tönkremenetelét és a fulladást. A váladék kiköhögésével és kiköpésével a betegség súlyosbodását akadályozod! Légúti vibrációs kezelésre az Aerobika OPEP készüléket javaslom. Olvasd el erről szóló írásom.

Mindent egyben a sóterápiáról

Szeretnél mindent megtudni a sóterápiáról, a sós levegő kedvező hatásairól, az otthoni alkalmazásáról és arról, hogy mely betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazhatod?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Röviddel ezután e-mailt küldök, melyben mindent megtalálsz a témakörrel kapcsolatban. Elolvashatod, újra megnyithatod, elmentheted. Remélem, hogy az általam küldött információk segítenek a betegségek megelőzésében vagy tüneteid kezelésében.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (19)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 11 months

  Fura lény az ember…szívja a dohányt, viszi be a kátrányt és más mérgező anyagokat a tüdejébe. Amikor elroncsolta, akkor várja a csodát. “Adjatok egy tablettát, ami eltünteti mindazt, amit pár évtized alatt okoztam a tüdőmnek, de én csak hagy szívjam tovább…” Ennek eredménye az egyre romló állapot… na ez az igazi szívás…

 • comment-avatar
  MARI 11 months

  SAJNOS A DOHÁNYZÁST NEM TUDOM ABBA HAGYNI, MERT SOHASEM DOHÁNYOZTAM. ELÉG JÓ HELYEN LAKOM NEM NAGYON SZENNYEZETT A LEVEGŐ. MÉGIS COPD BETEGSÉGEM VAN. NEM DOLGOZOM. AZT HISZEM NÉMI ÖRÖKLETESSÉG IS HOZZÁJÁRULT, MERT APUKÁMNAK ÉS A BÁTYÁMNAK IS AZ VOLT. CSAK AKKOR NEM TUDTÁK MÉG A NEVÉT. HA NAGY FRONT VAN AKKOR ÉRZEM, ÉS EMELKEDŐN NEHÉZ JÁRNOM. KAPTAM RÁ BEFUJÓS GYÓGYSZERT AZ A NEVE: BRIMICA GENUAIR. HA MEGFÁZOM AZ BORZASZTÓ MERT KB 6 HÉTIG TART.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 11 months

  A statisztikai adatok szerint a tüdőbetegek között több a tüdődaganat, mint azok között akiknek nem beteg a tüdeje.
  Így a COPD-sek körében is gyakoribb, mint a nem tüdőbetegek között.
  De még súlyos COPD-ben sem “garantált”, hogy ki is alakul daganat.Annak megjelenéséhez sok más tényező is kell.
  Ez magyarázza azt is, hogy egyébként nem tüdőbetegeknél is kialakulhat tüdődaganat.

 • comment-avatar
  Mária 64 11 months

  Copd betegségem van. A szívemben az egyik verőérben sztent van fel lőve. Az látja el a tüdőmet, és a beleket vérrel. most 2019 februárjában volt a 4-ik katéterezésem. A beavatkozás közben mondta az orvos, hogy látom ide lőjük a másik alá !!!!!!!! Csak át megyek még a jobb oldalra. Át ment, sikertelenül, kiütötte a szívritmusomat. Azonnal ki jött a katéterrel, adott egy tágító injekciót. Az újabb ballon felhelyezése elmaradt. Másnap, már a kórházban dőlt a slejm, a köhögéssel. Gondolom, kellett volna a tüdőt ellátó érnek a szűkületébe a másik ballon, amit a ritmus zavar miatt nem kaptam meg. Kérdésem az lenne, , ( még ha ostobának is tűnik ) A KOPD ból kialakulhat tüdő rák ???

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 12 months

  Ön meglehetősen türelmetlen.
  Miközben a COPD betegsége évtizedek alatt alakult ki, gyógyszerek is csak kicsit segítenek rendbe tenni, elmegy 4 alkalommal sószobába, gondolom 1-1 órára és máris azt várja, hogy hipp-hopp meggyógyul az egyébként sajnos gyógyíthatatlan tüdőbetegsége (COPD).
  Sajnos ilyen csodákra nem képes a sóterápia, különösen nem attól, hogy egy picit benn ült egy szobában, aminek falát sótégla borítja.
  A sóterápia egy az orvosi kezelést kiegészítő, segítő módszer, amelyet otthon is alkalmazhat, hogy támogassa a gyógyszerek hatását.
  A sóterápia akkor hat, ha sokat tartózkodik a sós levegőn. Naponta 5-8 óra az az idő, amit hatékonynak tartok.
  Ezért javaslom, hogy alvás közben működtessen sóterápiás készüléket a feje közelében.
  Hogy mit várhat? Ha minden nap használja, akkor néhány hét múlva azt fogja észrevenni, hogy … nézd má…nem kellett napok óta szteroidot, oxigént szippantanom. Alig használtam a sprayt, stb. Mégis könnyebb a légzés, nem olyan kínzó a fulladás, köhögés.
  Olvassa el a Sóterápia – Mit várhatsz tőle című cikkemet!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  COPD esetén használ e a Saltair készülék? Jelenleg sószobát veszek igénybe, de négy kezelés után semmi változást nem tapasztalok

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  🙂 hát igen… Ha tágítja a tüdejét, akkor ugyan javítja a légzését, de a dohányzás is gyorsabban tud roncsolni, azaz valójában tök mindegy. Pont ugyanott fog tartani, ahol most – a tüdejét pusztítja és ezzel idővel komoly légzési nehézségeket okoz magának. Most még nem érzi a bajt, amikor meg eljön, akkor fogja a feját falba verni, hogy milyen bolond volt, hogy nem hagyta el a dohányzást már 50 évvel ezelőtt.

 • comment-avatar
  Alfamama 1 year

  T.Doktor ur
  Jelenleg enyhe copd es asztmam van. Még nem vagyok rászorulva egyik légzés könnyitő gyogyszerre sem,a Berodual inhalátort csak alkalmankent használom,a Teospirexet is !……viszont dohányzom !Azt gondolom,hogyha rendszeresen távitanám a tüdömet a dohányfüst még mélyebbre tudna hatolni mint jelenleg , és csak rontanék a jelegi enyhe állapotomon !! Kérdésem : mi erről a véleménye ?? Ui:70 éves vagyok .

 • comment-avatar
  MARI 1 year

  ÉN SOHASEM DOHÁNYOZTAM MÉGIS COPD BETEGSÉGEM VAN. SOKAT JÁRTAM A SZEMLŐHEGYI BARLANGBA TERÁPIÁRA. NAGYON JÓT TETT, DE MÁS OKOK MIATT ABBA KELLETT HAGYNOM.MINDENKINEK TUDOM AJÁNLANI EZT A CSODÁS GYÓGYBARLANGOT.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  Blogomban nem foglalkozok gyógyszerekkel. Nem tudom azt sem, hogy tüdőgyógyásza miért vált kezelést. Kérdezze meg tőle.

 • comment-avatar
  Micike73 1 year

  COPD betegségem van.2oo8-tól szedem a Spiriva 18 inh.kapszulát,és a Seretid
  Diskus 5o/250,majd jelenleg a Thoreus Diskust.Szükség esetén a Beroduál inh.aerosolt.Nem volt problémám ezekkel a gyógyszerekkel,nem romlott az állapotom.Most a tüdőgyógyász orvos,a Trelegy Ellipta gyógyszert javasolta a továbbiakban,de nem tudom ez ugyanolyan jó lesz-e nekem mint az előző gyógyszereim.Köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  üzenet küldhető az info@elethosszig.hu címre

 • comment-avatar
  Magdi 1 year

  Üdvözlöm Koltai Péterné vagyok kérnem a Dr úr telefon számát köszönöm Magdi

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  Nem tudom megmondani. Orvosi gázt forgalmazó céget kell megkeresni. Náluk kell megkérdezni a lehetőségeket.
  Magam részéről inkább egy oxigén koncentrátor vásárlását áajánlom. Ez egy hangtalanul működő készülék, ami a szobalevegőből állít elő sűrített oxigént. Bár megvenni drágább, mint egy palackot, de soha nem “fogy ki”.

 • comment-avatar
  Margó 1 year

  Hol és mennyiért tudok beszerezni hordozható oxigén palackot ami egy hosszú hétvégét is kibír?
  A másik kérdésem: hogyan tudnám javítani a légzésemet? Nem köhögöm, nem szakad fel semmi. Egyszerűen kevés a levegő, nem tudok nagyot sóhajtani.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  Azt, hogy mit támogat és mit nem a kormányzat azt sokféle dolog befolyásolja. Szakmai, anyagi és politikai okok egyaránt szerepet játszanak. Aztán jönnek még a lobbisták, stb.
  Magyarországon (de azért ez világszerte is így van) nem a legújabb és leghatékonyabb termékek a támogatottak, ingyenesek. Egyrészt ezek a legdrágábbak, azaz a társadalombiztosításnak ez lenne a legdrágább. Másrészt meg az ilyen támogatási befogadáshoz idő kell a bürökráciának.
  Néhány kivételtől eltekintve több év kell ahhoz, hogy egy-egy új termék támogatottá váljon. Addig pedig nincs más, minthogy árát a betegnek kell megfizetnie (mert az állam nem fizeti meg helyette).

 • comment-avatar
  Meggi 1 year

  Miért nehéz hozzà jutni az ilyen gyógyszerekhez az egészségügy miért nem tàmogatja vagy valaki nagyotakar kaszàlni fuldokló embereken ez embersàges eggyüt érzés én sajnos hosszu tàvu kàros munkahelyel szereztem ezt a csoďàlatos betegséget.

 • comment-avatar
  Élethosszig Egészségesen 2 years

  A cikk végén talál egy linket, arra kattintson.

 • comment-avatar
  Annamari 2 years

  Annamari.Szeretnem tudni hol lehet kapni,. és mennyi az ára