Véroxigénszint mérés jelentősége egyes betegségekben - Dr. Zátrok Zsolt blog

Véroxigénszint mérés jelentősége egyes betegségekben

Tested minden sejtjének működése oxigént igényel. Az oxigén molekulákat a vörösvértesteid a tüdődben veszik fel és szállítják el tested legtávolabbi zugába is, ahol átadják a sejteknek. A véroxigénszint mérés azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 

Minél magasabb az érték, annál jobb. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges oxigén szállító kapacitás 98%-án dolgozik éppen a tested. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a felén.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték,
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

A véroxigénszint mérés nagyon fontos lehet számos kórképben

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. Ezt biztosítja egy egyszerű készülék, a pulzoximéter.

A véroxigén szinted az alábbi okok miatt csökkenhet

 • a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
 • a tüdődbe nem jut elég oxigén,
 • a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

Véroxigénszint mérést javaslok

légzőszervi betegségben

szívbetegség esetén

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció – abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegsége esetén:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

Pulzoximéter – a véroxigénszint mérés eszköze

A pulzoximéterek főbb típusai

 • ujjra csiptethető
 • kézi
 • asztali (klinikai).

Mindegyik pulzoximéter azonos mérési elvet alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. Otthoni használatra általában a 10-20 ezer forint közötti tartományban található eszközök teljesen megfelelnek. Az 50 ezer forintnál drágább készüléknek olyan többletfunkciókat kínálnak, amelyek főképp orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban csak súlyos (magáról gondoskodni nem tudó) beteg ápolás során van jelentősége, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és esetleg -ha riasztás funkcióra szükség van- a kézi készülékeket javaslom.

A pulzoximéter működése egyszerűen

A készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik, ezeket egymással szemben helyezik el.
A fényforrás vörös és infravörös fényt bocsát ki, mely áthatol az ujjadon, amelyre az érzékelőt felhelyezed. A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy az ujj sejtjei és a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. Ebből meghatározza, hogy mennyi vörösvértest szállít oxigén molekulát.
Egyszerűsítve: ha minden vértest szállít oxigént, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.

Nézd meg a véroxigénszint mérésről szóló videómat!

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar
  Karen Kelly 1 week

  Köszönöm Doktor Úr

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Ahhoz, hogy a sejtek ne szenvedjenek az oxigénhiánytól 90 feletti oxigén érték kell.
  Ha valakinek csak fél tüdeje van, NYUGALMI ÁLLAPOTBAN (ágyban fekve, ülve) a szaturáció értéke lehet normális vagy normálishoz közeli (azaz 93-100 között). A fél tüdő is képes lehet annyi oxigén felvételére, ami kell.
  A problémát inkább az jelenti, hogy amikor fizikai erőt kell kifejteni, mozogni, akkor a testnek több oxigénre van szüksége. Ezt azonban fél tüdő nem teljes mértékben tudja biztosítani, azaz aktivitás során a szaturáció biztosan csökken. Az oxigénhiány pedig nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, stb okozhat és a fizika teljesítmény rohamosan csökken.
  Ha a megmaradt tüdőt más betegség (COPD, asztma, stb) is támadja, akkor a szaturáció akár nyugalomban is 90 alatti lehet. A beteg ajkai, ujjai ilyenkor lilásan elszíneződnek – a sötét színt a szén-dioxidban dús és oxigénben szegény vér adja.

 • comment-avatar
  Karen Kelly 1 week

  Kedves Doktorúr. Férjemet 11 èves mütöttèk tüdőtumorral. Teljesen bal tüdejèt eltávolították. Fèl évvel ezelőttig mèg teljesen jól volt ès most már az ágyból sem tud fel kelni. Nem találnak nála semmi fèlek betegséget, de most már oxigèn nélkül nem tudok lenni. Szeretném megkérdezni fèl tüdővel mennyinek kell lenni az oxigènje. Köszömöm

 • comment-avatar
  Vida Tamásné 1 month

  Köszönöm szépen.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A Buteyko-légzés egy elsajátítható technika. Akkor segít, ha napi rendszerességgel gyakorolják. Enélkül nem hat.
  A tüdőgyógyászukat keressék fel. Ő jogosult javasolni és bizonyos esetekben felírni kiegészítő oxigénterápiát. Ez lehet palackos oxigén, de vannak már hordozható oxigénkoncentrátorok is, amik a levegőből sűrítik be az oxigént, így nem kell cipelni a nehéz palackokat.
  A kisebb teljesítményű oxigén koncentrátorok 1-2 liter/perc oxigént biztosítanak és akár 6-8 óráig is működnek akkumulátorról. Az ilyenek is 4-500 ezerbe kerülnek. Az ennél több oxigént előállító eszközök drágábbak.
  A tüdőgyógyász tud majd segíteni ezekben.

 • comment-avatar
  Vida Tamásné 1 month

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném a tanácsát kérni.

  Lelendő férjem 58 éves, kb 40 éve erős dohányos. (Napi 2 doboz cigaretta.) Pár hónapja járt leszoktató kezelésen, champix tablettát kapott. A napi adagja 1, idegesebb napjain akár 2 doboz cigi.

  4 éve műtötték a jobb tüdejét ciszták miatt, tüdőlebenyt nem távolítottak el.
  COPD-s, véroxigén szintje 46 % körüli. A tüdeje annyira rossz állapotú, hogy várhatóan pár év múlva oxigén palackra lesz kötve. Fél évvel ezelőtthöz képest állapota érezhetően romlott, többször fordult elő napközben is fulladás, nehézlégzés.
  Reggel fulladására asztmásoknak is adott pipát használ, napközben ha fullad Berodual- pipát használhat max 2x..
  Ezen kívűl magas vérnyomása van. Napi gyógyszerei a xanax és a tricate. (hogy hány mg-osak, és 1/2 v 1 db az adag, nem tudom, még most fogunk összeköltözni. )
  A korona vírus miatt nagyon fél, mert számára egy tüdőgyulladás akár halálos is lehet.

  Magam részéről szeretném, ha állapota javulna, vagy legalább nem romlana. Romlás esetén pedig lassulna, hogy minél tovább élhessen normális életet.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Buteyko légzés elsajátítása önmagában hasznos lehet-e, javíthat-e az állapotán, késleltetheti-e a romlást?
  Továbbá tanácsot szeretnék kérni, mert olvastam a cikket a pulzoximeterről és a COPD-s betegeknek otthoni kezelésére szolgáló oxigénes készülékekről.

  Milyen készülék (oxigén palackos? v csepp folyós oxigén, vagy ionizátoros? orrszondás, vagy arcmaszkos? )javasolható neki leginkább, ami jelenleg állapot javulást, vagy romlás elkerülést segítené elő, illetve ami állapot romlás esetén is a későbbiekben is ajánlható és megfelelő lesz számára?

  Mindenképp mobil eszközt szeretnék,könnyűt, ami egy kistáskában elfér, mondjuk orrszondás, a könnyebb-szabadabb élethez, és persze az ár sem mindegy, mivel félmilliós stb gép megvásárlására nincs lehetőségünk. Ezért olyat keresek, ami most is, és a későbbiekben (romlás esetén) is használható lenne számára.

  Köszönettel:
  Tecus22

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Azt írja, hogy november elején mellkasi fájdalmai VOLTAK. Ezt úgy értelmezem, hogy volt, de elmúlt. Ha így van, akkor aligha lehet bármilyen összefüggés az egy évvel korábbival.
  Az erős diéta szerintem nem okoz légmellet.
  A köhögés, különösen a múló, néhány napig tartó nagyon szokványos tünet. Csak akkor kell tőle tartani, ha hosszú ideje tart, rettentően megkínozza, láza van, véreset, gennyeset köp.

 • comment-avatar
  Szilvia 5 months

  Kedves Doktor úr!
  32 éves édesanya vagyok, aki november elején szült, és a császármetszés után jobb oldali, mellkasi fájdalmaim voltak. 2018 szeptemberében spontán légmellel kezeltek, néhány nap után meg is mûtöttek (szintén jobb oldal). Utána még hetekig köhögtem, csakúgy, mint most, a császármetszés után. És a fájdalom is hasonló volt. Röntgen készült, nem mutatott ki semmit. A kérdésem, hogy kell-e aggódnom a köhögés miatt? A kórházban azt mondták, nem. A másik kérdésem pedig, hogy az erôs, drasztikus diéta okozhat-e spontán légmellet? Azt hallottam, hogy igen, de még soha nem erôsítette meg senki. Én egy más betegség miatt voltam kénytelen kemény diétát tartani csaknem fél évig, ezután egy évvel jelentkezett a légmell. Visszavezethetô-e esetleg erre, vagy érdemes alaposan kivizsgáltatnom magam, hogy van-e valamilyen más, súlyosabb betegségem, amely légmellet okozhatott? Köszönöm szépen
  Tisztelettel:
  Szilvia

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A Butejkó féle légzőgyakorlatok mindenképpen javasolhatók. A maszk használata ezer dologtól függ. Ha a CODP súlyos, akkor aligha fogja bírni a maszk által okozott légszomjat. Ha viszont enyhe, nincsenek jelentős tünetek, akkor segítséget jelenthet, késleltetheti a súlyosbodást.

 • comment-avatar
  Kökény Csabàné 7 months

  Üdvözlöm Dr úr!
  Kérdésem a következö lenne .Edzés esetleg ajànlott fitnex maxban COPD- seknek ? És lehet most nem jòl írom a butejkò mòdszer ?Köszönöm vàlaszàt !

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 10 months

  Kedves György! A korrekt, konkrét választ Ön már megfogalmazta: “Az állapotom lassan, de folyamatosan romlik”. A COPD egy ilyen betegség. Az, hogy milyen tempóban halad előre sok mindentől függ. Egyéb betegségek, dohányzás, életmód, étkezés, környezeti hatások és a kezelés. Mivel nem ismerem, hogy ezek mennyire érintik Önt, így ennél konkrétabbat nem tudok mondani.

 • comment-avatar
  Rusz György 10 months

  COPD-s vagyok,/szakmai/2006 óta használok hordozható cseppfolyós oxigént /HEIMOX/ napi 16-18 ó. 2 l/perc adagolással. Szellőztetés mellett éjjel 02 ó. körül fulladásra ébredek, 80-81% SPo-val- minimális terhelés esetében volt már 68% is… Kérdésem: Mik a kilátásaim a jövőre nézve? Gyógyszereim a javaslat szerint szedem (+nyugtatók) Állapotom lassan, de folyamatosan romlik. Konkrét, korrekt választ szeretnék kérni !!!
  Előre is megköszönve válaszát –
  Üdvözlettel : Rusz György (66 éves “ex” karosszériás)

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 12 months

  Nem ismerem a kórtörténetét, egyéb betegségeit, gyógyszereit és még sok mást adatot is. Így jósolgatni sem tudok-akarok.
  A tüdőembólia túlélése után az állapot stabilizálódik 90-100 nap alatt kialakul a végállapot. Ekkorra derül ki, hogy meddig lehet majd “nyújtózkodni”. Addig tartsa be az utasításokat, tegyen meg mindent a gyógyulás érdekében.
  Pulzoximétert bárhol talál (írja be a keresőbe). 12-15 ezer forintért már megbízható készüléket kap, amit évekig használhat. A pár ezer forintos készülékek általában gyenge minőségűek és inkább csak bosszúságot okoznak.
  Hordozható oxigén koncentrátort elvileg felírnak COPD-snek, indokolt esetben. Kérdezze meg kezelőorvosát!

 • comment-avatar
  Juli 12 months

  Köszönöm!
  Jól karbantartott COPD-sként, most kerültem kórházba ishemia s tünetekkel,igen pocsék állapotban,86-os szaturációval.
  Tüdőembólia miatt. Két heti kezelés után, oxigén javaslattal jöttem haza. 14-16óra/nap.
  Kerdésem:Javulhat-e állapotom időben annyira, hogy néha utazhassak (autóval, maximum200-300km-nyit?
  Hol és kb mennyiért lehet beszerezni utazó készletet?
  Hol tudok rendelni pulzoximétert?
  S melyiket ajánlaná?
  Elnézést kérek, de a kórházban kérdezni sem nagyon lehetett.
  Igaz 72.éves vagyok, de nem elhülyült öregasszony.
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel:Lunzer Ferencné