Véroxigénszint mérés jelentősége egyes betegségekben - Dr. Zátrok Zsolt blog

Véroxigénszint mérés jelentősége egyes betegségekben

Tested minden sejtjének működése oxigént igényel. Az oxigén molekulákat a vörösvértesteid a tüdődben veszik fel és szállítják el tested legtávolabbi zugába is, ahol átadják a sejteknek. A véroxigénszint mérés azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 

Minél magasabb az érték, annál jobb. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges oxigén szállító kapacitás 98%-án dolgozik éppen a tested. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a felén.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték, teendőd nincs.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Egyeztess a háziorvosoddal egy általános szív-tüdő kivizsgálást. Nem kell rohanni, de érdemes mostanában.
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

A véroxigénszint mérés nagyon fontos lehet számos kórképben

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. Ezt biztosítja egy egyszerű készülék, a pulzoximéter.

blank

A véroxigén szinted az alábbi okok miatt csökkenhet

 • a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
 • a tüdődbe nem jut elég oxigén,
 • a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

Véroxigénszint mérést javaslok

légzőszervi betegségben

 • krónikus bronchitis
 • obstruktív tüdőbetegség (COPD)
 • asztma (a rohamok alatt)
 • allergia (a rohamok alatt)
 • tüdődaganat
 • tüdőgyulladás, stb. esetén
 • friss amerikai publikáció szerint egyes betegeknél a Covid-19 fertőzés korai szakaszában az oxigénszaturáció akár a 80%-as érték alá csökkenhet, miközben az érintett tünetmentes. Ezekben az esetekben a pulzoximéter korán jelezheti a megbetegedést.

szívbetegség esetén

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció – abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegsége esetén:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

Pulzoximéter – a véroxigénszint mérés eszköze

A pulzoximéterek főbb típusai

 • ujjra csiptethető
 • kézi
 • asztali (klinikai).

Mindegyik pulzoximéter azonos mérési elvet alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. Otthoni használatra általában a 10-20 ezer forint közötti tartományban található eszközök teljesen megfelelnek. Az 50 ezer forintnál drágább készüléknek olyan többletfunkciókat kínálnak, amelyek főképp orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban csak súlyos (magáról gondoskodni nem tudó) beteg ápolás során van jelentősége, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és esetleg -ha riasztás funkcióra szükség van- a kézi készülékeket javaslom.

Mindig nyugalomban mérj!

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Mozgás közbeni méréshez úgynevezett mozgástoleráns algoritmust tartalmazó pulzoximéter kell. Az ilyenek klinikai használatra valók és nem otthonra, áruk akár többszázezer forint is lehet.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz valós eredményt.

blank

A pulzoximéter működése egyszerűen

A készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik, ezeket egymással szemben helyezik el.
A fényforrás két fénysugarat (vörös és infravörös hullámhosszúságút) bocsát ki. A fény áthalad az ujjadon, amelyre az érzékelőt felhelyezed. A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy a kibocsátott fényből mennyit “nyeltek el” az ujjad sejtjei és a bennük áramló vér. Ebből tudja meghatározni, hogy a teljes oxigénszállítási kapacitás hány százaléka van lekötve.
Egyszerűsítve: ha a vörösvértestek minden egyes oxigénkötő helyéhez kapcsolódik oxigén, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.

Nézd meg a véroxigénszint mérésről szóló videómat!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (95)
 • comment-avatar

  Az olcsó pulzoximéterek “nem bírják” a szívritmuszavar bizonyos formáit. Ilyen esetekben nem tudnak mérni.
  Az úgynevezett abszolút aritmiás szív (pitvarfibrilláció) ilyen.
  Vannak további szívbetegségek is, amikor a szív nem tudja megfelelő erővel keringetni a vért a testben. Ilyenkor az ujjakig alig jut el a vér, “alig csordogál”. Ekkor sem működik a pulzoximéter. A szívgyengeség, szívelégtelenség, kardiomiopátia ilyenek, továbbá a súlyos, nagy szívizomterület elhalását eredményező szívinfarktus utáni állapotok is ilyenek.
  Azaz a testvére olyan betegségben szenved, ahol az önök egyszerű pulzoximéter készüléke nem tud adatot mutatni.

 • comment-avatar
  Erzsi 4 nap

  Oxismart pulzoximéterem van, időnként mérem a véroxigénszintet, megbízhatóan működik. Öcsém nem jól érezte magát (szívritmuszavaros, és meg akartam mérni az oxigénszintjét). Ujjára csíptetve, a kijelző nem mutat semmit.
  Többszöri próbálkozásra megjelent néhány mp-re az érték,96%-os véroxigénszint, pulzus ugráló, aztán ismét eltűnt, nem mér folyamatosan. Mi lehet az oka? A pulzusérték ingadozása, ugrálása miatt van esetleg. A család többi tagjáét rendesen méri.

 • comment-avatar

  A pulzoximéter nem mutatja a légzésszámot, így nem alkalmas annak meghatározására, hogy alvás alatt mennyi ideig nem vesz levegőt.

  A 20-25 ezer forintos kategóriába tartozó pulzoximéterek már rendelkezhetnek memória funkcióval, azaz akár több napnyi mérési adatot is tárolni tudnak. Ha a pulzoximéterét az ujján hagyja alváshoz, akkor órákon át is rögzítheti az adatokat. Az adatok segíthetnek meghatározni az oxigénhiányos időszakokat.

  A perfúziós index egy számérték, amely véráramlás erősségének jelzésére szolgál.
  Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.
  A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.
  A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.
  A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.
  A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

 • comment-avatar

  A mellkasi diszkomfort, különösen a túlsúlyos egyénnél, terhelésre jelentkező nem tréfa. Azt jelzi, hogy magának a szívének a vérkeringésével lehet baj! Ez az állapot a szívinfarktus előszobája. Semmiképpen ne kezdjen edzeni, különösen ne erőteljes igénybevételt ne csináljon. Az intenzív futás, kerékpározás, evezés, magas pulzussal járó aktivitás, súlyzók emelgetése nagy kockázatot jelent. Mielőbb szükséges egy komplett kardiológiai kivizsgálás, vérnyomásának 24 órás monitorozása, terheléses EKG, szív ultrahang. Ha ezeken nem találnak kóros elváltozást, akkor nagyon-nagyon fokozatosan és edzéssel kell javítani az erőnlétén, a túlksúly leadásához ezen kívül még a táplálkozásának átalakítása is fontos.

 • comment-avatar
  Péter 6 nap

  Egy ideje terhelésre jelentkező mellkasi diszkomfort érzésem miatt jelentkeztem a háziorvosnál. Március közepére kaptam időpontot a kardiológián. Kölcsön kaptam egy pulsoxymétert, ami általában 97-98, terhelés után, de már nyugalomban mérve 92-93 körüli értéket mutat. Az alacsony érték korrelál a kellemetlen mellkasi érzéssel. Tisztában vagyok vele, hogy a mozgásszegény életmódom miatt nagyon eltunyultam. Most ezen szeretnék változtatni, de nem tudom, meddig mehetek el a terheléssel. Van valami egyszerű, követhető szabály, ami biztosítja, hogy nem esem át a ló túlsó oldalára? 3 hónap rengeteg idő, mielőbb szeretnék javítani a helyzeten, már amennyire tőlem telik. Köszönettel: Péter

 • comment-avatar
  F. Péter 6 nap

  poliszomnigráfos alvásvizsgálaton voltam, ahol orvosi körülmények között éjjeli időszakban átlag 88 %-os értéket mutattak ki. Azóta (apnoéra) kaptam CPAP készüléket. Kontrollra a jelen pandémiás helyzet miatt nem tudok elmenni, de önellenőrzéshez vettam egy R..on A 310 készüléket. Nappali mérésekkor átlag 94-et ad, ami ugye még jó ( pulzus is).Szeretném azonban az éjjeli, alvás alatti értéket tudni, nem hagy-e ki a légzésem. Alkalmas-e erre egy ilyen kis készülék, és ha igen: feltehetem lefekvéskor, reggelre kaphatok általa valamilyen mérvadó értéket?
  PS: PI értéknek laikus számára mi a jelentősége( átlag 13 %)?

  Köszönöm megtisztelő válaszát. Péter

 • comment-avatar

  Látom, Ön lusta ember! Én is az vagyok! 🙂 Ön lusta volt elolvasni a cikkem. Én meg lusta vagyok ismét leírni, hiszen az egész erről szól. Tehát, ha felfele görget, akkor megtalálja, hogy van-e teendője a 94-95-ös értékkel. Olvassa el a cikket! 🙂

 • comment-avatar
  Tímea 1 hét

  Covid lábadozásból van itthon egy pulzoximéter amit ujjra kell csiptetni.Teljesen mindegy melyik kezemen mérem?Nincs eltérés talán egy százalék.Hol 94 százalék hol 95 százalék, hozzáteszem ez előtte is ennyi volt. 30 évesen ez nagyon rossz érték?
  További szép napot!
  Üdvözlettel : Tímea

 • comment-avatar

  🙂 a cikk első bekezdésében írtam: “96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték.”
  Tehát 96-os értek teljesen rendben. Semmi teendő nincs.
  Annyit javasolnék, hogy térjen vissza a sporthoz! Az irodai munka és a mozgásszegéynség az egészségre legkártékonyabb kombináció! Persze nem versenysportra gondolok, csak ami jólesik. De hetente legalább 3x 60 perc kell a test egészséghez.

 • comment-avatar
  István 1 hét

  Köszönöm szépen a válaszát! Oda figyelek a mérésre a kérdésem még annyi lenne, hogy ezek kóros értékek? Illetve nem baj ,hogy este fele kicsit kevesebb (96) ?
  Köszönöm és elnézést az értetlenkedésemért! 🙂

  Üdv.
  IStván

 • comment-avatar

  Olvassa el figyelmesen azt a cikket, aminél a kérdést feltette. Erről (is) szól.
  Az ugráló értékek fő okai lehetnek a következők
  1., A véroxigénszint 1-2 értéket légvételenként is változhat, ez normális.
  2., vacak készüléke van
  3., rosszul mér – azt hogy hogyan kell, a cikkben leírtam.
  Ezek egyike, vagy akár mind egyszerre is lehet.

 • comment-avatar
  István 1 hét

  Van itthon egy szaturáció mérő(ujjra csíptethető)! Kérdésem a következő lenne. 28 éves fiú vagyok. Régen sportoltam, már sajnos keresztszalag szakadás miatt nem igazán. Irodai munkát végzek. A mérő általában 95-98 közötti értékek között ugrál. Kell ezzel foglalkoznom vagy ez megfelelő? Köszönöm válaszát előre is! Sőt fekve inkább 95-96 , ülve pedig 97. Az ugrálást úgy értem, miközben az ujjamon van a mérő a mérés alatt lépeget 95-96-97 között és nem áll be állandóra.

 • comment-avatar

  A műtéti altatás egy nagyon komplex és nem kockázatmentes beavatkozás. Olyan szereket kap, amelyek teljesen “kikapcsolják” a teste működését. Ha ugyanis “bekapcsolva hagynák”, akkor például egy reflexes izomrándulással “kirúghatná” a szikét az orvos kezéből. Az altatószerek teljes érzéstelenséget és “idegbénulást” okoznak. Akaratlagosan moccanni sem tud, leáll a légzése is. Ha nem kötnék altatógépre (ami tulajdonképpen egy kicsit módosított lélegeztetőgép), akkor rövid időn belül meghalna. A műtétek többségénél “alszik”, azaz a tudatát is kikapcsolják, hogy ne maradjanak emlékei arról, ahogy fröcsög a vér, az orvos a hasában kotorászik vagy éppen átfúrja egy csontját.
  Amikor az altatószerek adagolását megszüntetik, nem tűnik el azonnal a testéből, hanem fokozatosan ürül ki. Azaz a műtét utáni ébredés után még órákig nagyon erős szerek hatása alatt áll a teste, küzd azért, hogy visszaálljon a természetes működésre.
  Az, h ogy a műtétet követően azt sem tudta hol van, gyenge és kótyagos volt, a szíve össze-vissza vert, nehezen vette a levegőt, alig bírta mozdítani a karjait – nos ez teljesen “természetes”. Ez a még a testében maradt szerek hatása.
  Aztán eltelik 3-4 óra, kialussza magát és ezalatt az altatószerek is távoznak. Lassan visszaáll a természetes rend.
  Egy következő altatás hasonlóan fog történni és az abból való ébredés is lehet akár ilyen kellemetlen, de akár ennél könnyebb is.
  Az, hogy egyszer ilyen volt, nem jelenti azt, hogy megismétlődik.

 • comment-avatar

  Egy mütétem utàn az ébredésem alatt éreztem hogy nagyon nehezen kapok levegöt és viszket a szemem.
  Amit tudtam beszélni ezt jeleztem is.
  Visszatoltak az ébredöbe.
  Az altatòorvos azt mondogatta hogy nincsen semmi bajom hisz jò az oxigén szint.
  Viszont a pulzusom 130 volt.
  És beszélni is alig bírtam. Alig volt hozzà eröm és örült nehéz volt levegöt venni.
  Amikor pròbàltam beszélni akkor még gyorsabb lett a pulzus…
  Sok òra eltrltével jobban kaptam levegöt és a pulzusom is visszament.
  1héttel kédöbb azt mondta az altatòorvos hogy szerinte mégis allergiàs reakciò volt.

  Ön szerint mi lehetett?
  Esetleg szívelégtelenség? Az hogyan àllapíthatò meg?
  35éves vagyok.

  Vagy lehet allergia?
  Jò oxigén érték mellett?

  Azòta nagyon félek egy következö mütéttöl.

  Elöre is köszönöm szépen vàlaszàt!

 • comment-avatar

  Nem vagyok látnok, hogy egy távoli rendelőben történt egyszeri mérést rekonstruálni tudjak és megmondani, jól mértek-e, azt az értéket írták-e a lapjára, amit a készülék mutatott, stb.
  A 91-es érték egyébként is a normál tartomány alsó része, ettől még nem kell aggódni.
  Egyszeri oxigénszaturáció mérésnek kevés értelme van még akkor is, ha alacsonyabb értéket mutat.
  Aggódni akkor kell, ha az oxigéntelítettség értéke folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, az általános állapota romlik, egyre gyengébb, elesettebb, láza, nehézlégzése van. Ezt egy 10 ezer forintos ujjra csiptethető pulzoximéterrel otthon is követheti. Napi 3-4 mérésnél nem kell több.

 • comment-avatar

  98%-os perifériás szaturáció mellett kicsi a valószínűsége, hogy szív vagy tüdőbetegség áll fenn. Leginkább a szorongás (például betegségtől, egyedülléttől való félelem) szokott légszomjat okozni.

 • comment-avatar

  Az oxigén telítettséget 3-4 óránként mérjék. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha továbbra is csökkenő tendenciát mutat az érték.

 • comment-avatar
  Katarína 2 hét

  Férjemet pont ma két hete műtötték (mezenteriális trombózis) 6.napon dec.23..-án hazaengedték a kórházból, mivel úgy ítélték meg, hogy túl nagy a covid veszély. Sajnos így is megfertőződött még a kórházban. Magas láza volt napokig (már nincs) de a oxigén azint ma éjszaka először 89-re csökkent. Azonnal keressek orvosi segítséget? 4.-én kellene kontrollra menni a kórházba…

 • comment-avatar
  B. István 2 hét

  98-as szaturáció mellett mi okozhatja a légszomj érzést?

 • comment-avatar
  András 3 hét

  A minap jartam az ugyeleten ahol ujjracsiptetheto eszkozzel mertek szaturaciot is. Az eszkoz 91%ot mutatott es 89es pulzust. A nover azt mondta hogy ez az ertek rendben van, viszont kesobb lattam, hogy a papiron amit adtak 99% van feltuntetve. Oktoberben atestem enyhebb koronavirus fertozesen. Elkepzelheto, hogy az orvos elnezte az erteket amit a nover feljegyzett, vagy ne foglalkozzak vele? Elkepzelheto, hogy az eszkoz hibasan mert, es kulonosebben nem foglalkoztak a dologgal, mivel hallasra minden rendben volt a tudommel. A merest egybol az elejen vegeztek ahogy beleptem, nem tudom mennyi ideig kene nyugalmi allapotban lenni a pontos mereshez. Jelenleg nincsenek panaszaim, az ugyeleteb hatfajas miatt voltam, ami ugy tunik izom eredetu volt. Van ertelme megismetelni a merest, es ha igen, hol van erre lehetoseg? Koszonom!

 • comment-avatar

  Ha folyamatosan romlik az érték és 90 alá csökken, akkor kell orvoshoz fordulnia. A 93-97 közötti értékekkel nem valószínű, hogy (tüdejével kapcsolatban) bármi teendő lenne.

 • comment-avatar

  Úgy gondolom, hogy az ingadozó szaturáció érték egyszerűen mérési hiba. Amikor felteszi, akkor az első pillanatokban alacsony értékeket mér, de utána normalizálódik. Ez azért van, mert a véroxigénszint mérés egy átlagolásos mérés! A készülék bekapcsolása után kb 30-40 másodperccel áll be a mért érték. Amit addig mutat nem kell vele foglalkozni. MIvel ez Önnél 97, így nincs teendője. A fáradtság, a terhelésre pulzusemelkedés a covidból való lábadozás tünete lehet. hetekig is elkísérheti.

 • comment-avatar

  Forduljon kardiológushoz és tüdőgyógyászhoz. Kérjen kivizsgálást. Annak oka van, hogy “elfogy a levegő” és kezelésre van szüksége a szívének és/vagy a tüdejének.

 • comment-avatar

  Hát ez már alacsonyabb, mint normális. Önmagában egy évekkel ezelőtti tüdőembólia nem feltétlenül kellene, hogy ilyen rossz adatokat adjon. Probléma lehet a szívével és a tüdejével egyaránt. MEnjen el kontrollra kardiológushoz, tüdőgyógyászhoz (ha eddig nem járt volna).

 • comment-avatar
  asztmás 41 éves nő 3 hét

  Üdvözlöm! Asztmás vagyok de csak terhelésre szokott kijönni. Most 4-5 napig nehéz légzésem volt, 2 napja jobb. Viszont a pulzoximeterem általában 96-98 értéket mutat. Tegnap már leginkább csak 96 volt, ma pedig 93-ra is leesett 93-97 között mozog most de egyre gyakrabban alacsonyabb. Ad ez okot aggodalomra? Mi az a helyzet-érték amikor orvoshoz kell fordulni? Köszönöm válaszát

 • comment-avatar

  Feleségén végezze a mérést teljes nyugalomban! Mondja neki, hogy üljön le, a kezét tegye az asztalra, ne mozgassa az ujjait. Tegye rá az egyik ujjra a pulzoximétert. kapcsolja be. Várjanak kb 30 másodpercet, hogy az érték beálljon.
  Ha nem mér semmit, akkor próbálják másik ujjon, másik kézen.

 • comment-avatar

  Ha az oxigénszaturáció értéke 88-89, akkor az baj. Két okból
  1., Az órája nem okos, hanem buta, rossz minőség és hülyeségeket mér
  2., Ha az óra rendben van, akkor vagy a szívével, vagy a tüdejével, vagy mindkettővel gond van. Menjen kardiológushoz, tüdőgyógyászhoz, mert ezek az értékek kezelést igényelnek.

 • comment-avatar

  Az össze-vissza értékeket több dolog okozhatja
  1., vacak a készüléke
  2., nem megfelelően mér! Az ujjra csiptethető készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak. A mérés eredményét csak akkor szabad komolyan venni, ha a mérés során leült, keze és ujjai is mozdulatlanok voltak.

  Teendője: tegye fel a készüléket az ujjára. Kapcsolja be! Maradjon teljes nyugalomban, a kezét, ujjait ne mozgassa, sőt ne is beszéljen! Fél perc után olvassa le az értéket.
  Ha így is alacsonyat mér, akkor forduljon orvoshoz, mert a 90 alatti értékek nem jók. Kezelésre van szüksége vagy a szívén ek vagy a tüdejének, vagy mindkettőnek.

 • comment-avatar
  moharos 3 hét

  a véroxigen szintem 88 és 80 majd semmit sem mért alul azekg össze vissza hol kihagy hol megvastagodk minth
  duplan írna párom ért 94 98 mit tegyek

 • comment-avatar
  Anna 3 hét

  Okos órat kaptam, 2 napja merem, 89 ill. 88 t mutat az oxigenszintre – éjszakai meres. Azt írja ki h atlagos, 80-89 közott. Ez valóban atlagos?
  Panaszom nincs, verhigitot xareltot es sotalex mite t, vernyomascsokkentot szedek. Pulzus 60-70 közott van. Előre is ködzönom a valaszt.

 • comment-avatar
  Fecó 3 hét

  Tisztelt Doktor Úr!Másfél hónapja átestem a covidon,nem volt tüdőgyulladásom, de voltak erős tünetek!Jelenleg előfordul velem,hogy ülő helyzetben a pulzusom 120-130 körülire felmegy és tartósan 1-2 órát nem megy lejebb,vérnyomásom az normál tartományban marad!Szaturációm 97-98%,de van olyan pillanat amikor ráteszem az ujjamra és 85-90%-ot mutat,de egyből megindul felfelé és 97%lesz!Reggel ébredés után egyből és napközben is volt már rá példa!Nem mozgok mérés közben. Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Zsolt 3 hét

  Az én oxigén szaturációm átlag 90-92 max., de sokszor érzem hogy kevés a levegő akkor csak 83-86. Javaslat ? Előre is köszönöm….

 • comment-avatar
  Zsuzsa 3 hét

  Tisztelt Doktor úr! 67 éves vagyok, 3 éve tüdőembólián estem át,(genetikailag igazolt örökölt hajlam) azóta syncumart szedek. Pár napja vettem az oximetert, az értékem 88-93 között van. Az én esetemben ez elfogadható? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Schneider Zsuzsa

 • comment-avatar
  Pál 3 hét

  Most kaptam meg a Pro Oximéter készüléket. Kipróbáltam, nálam tökéletesen mért,96/88-at. A feleségemnél meg semmit! Többször próbáltuk. Eredmény ugyanaz!
  Tisztelettel: Pál

 • comment-avatar
  Berci 3 hét

  Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát! Szeretetteljes ünnepet és Áldott Új Esztendőt kívánok ! Berci

 • comment-avatar

  Az értékek a normális tartományban alsó részében vannak, valószínűleg a szívbillentyű hiba által okozott általános keringési probléma miatt.
  Az értékek miatt semmi teendője. Akkor kell bármit tenni, ha az értékek fokozatosan (napról-napra) egyre rosszabbodnak, 90 alá mennek. Ekkor kell orvoshoz fordulni. Amíg az értékei 90 fölött vannak, valószínűleg nincs emiatti teendő.

 • comment-avatar
  Albert 3 hét

  71.éves elmúltam, 2 tip.diabéteszem és kéthegyű szívbillentyű elégtelenségem van. A puzoximéter 92,6 – 93,7 %-okat mutat. Van valami sürgős teendőm ezek miatt?
  Előre is megköszönöm megtisztelő válaszát!
  Tisztelettel: Berci

 • comment-avatar

  Az össze-vissza értékeket valószínűleg az okozza, hogy
  1., vacak a készüléke
  2., nem megfelelően mér!
  Az ujjra csiptethető készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak. A mérés eredményét csak akkor szabad komolyan venni, ha a mérés során leült, keze és ujjai is mozdulatlanok voltak.
  3., a pánikrohamot okozhatja a betegségtől való félelem és a kapkodó légzés miatt az oxigénszaturáció értéke a normálistól eltérhet.

  Mivel értékei a leírása szerint mindeddig a normál tartományban maradtak, így valószínűleg nincs teendője.
  Akkor lesz, ha megfelelően mérve az eredmények fokozatosan csökkenni kezdenek. Először 90, majd lassan 88, 84, stb. Ekkor kell orvoshoz fordulnia, ha egyértelműen lefelé irányul a trend.

 • comment-avatar
  Judit 4 hét

  Üdvözlöm. Van egy “no name” véroxigén szint mérőm. Használva, napi több alkalommal átlagban 94-99 % között vannak az értékek, de volt már 90 is, olyankor villogott. A családomon, akik nem velem egy háztartásban élnek a Covid átfutott két testvéremen és azok családjain, igaz nem velem egy faluban, sőt egymással sem egy faluban élnek. Igaziból láz nélkül, hasmenéssel, fejfájással, sőt a kemoterápiát kapó testvéremen enyhe torokfájással “úszta meg. (pozitív PCR teszt a bizonyíték). 59 évesen ételt hordtam, gyalogoltam, mentem, hoztam vittem a kerítésre kiakasztott dolgokat. Ma délután erős gyengeséget, majd 90-es szaturációt mérve,kaptam egy pánikrohamot. Reggelente ébredéskor 97-98 később ez csökken 96-94-ig. PI % pedig minél alacsonyabb a szaturáció annál magasabb. Mikor forduljak orvoshoz? Így, ha kontakt nélkül, a kajás edényeket napokig pihentetve a teraszon elkapható-e a Covid, és esetlegesen az a 90-es szaturáció a jele? Köszönöm ha válaszol.

 • comment-avatar

  Ha az értékek össze-vissza ugrálnak, akkor
  1., vacak készüléke van
  2., rosszul mér! Az egyszerű ujjra csiptethető készülékek nem tűrik a mozgást! Azaz mérés közben üljön mozdulatlanul, a kezét tegye az asztalra, szék karfára vagy az ölébe. Az ujjait se mozgassa.
  Naponta 3-4 mérésnél nem kell több!
  Jegyezze fel az értékeket és ha tartósan csökkenő irányt mutat a készülék és az értékek 90 alá csökkennek, akkor hívja a háziorvosát és mondja el neki az eredményeket.

 • comment-avatar
  Kornelia 1 hónap

  Covid positiv vagyok, 90 es 95 közötti értékeket mutat a mérő, mikortól kell segitséget kérnem, mennyi ideig kell tartósan 90 alatt lennie az értékeknek?

 • comment-avatar

  Nagyon egyszerű. A Wiwe ennyit tud. A fő funkciója a pulzusmegfigyelés. A mérési elve alapján arra egész jó. Az oxigénszaturáció vonatkozásában -már a mérési elve alapján sem- olyan pontos, mint az erre való pulzoximéterek. Hogy értse… egy szöget akar beleverni egy deszkába, amire a legjobb a kalapács. De ha ilyennel nem rendelkezik, akkor egy kombinált fogóval is (üggyel-bajjal) sikerülhet egyetlen szöget beverni.
  A wiwe elektromos jeleket rögzít. Ami a szívre jellemző. A vér oxigéntartalmát az ujjon átbocsátott vörös és infravörös fénysugarak elnyelődésével lehet pontosabban meghatározni.
  Mindig ezt mondom: megfelelő eszközt, megfelelő feladatra.

 • comment-avatar
  Iván 1 hónap

  Néhány napja használok egy wiwe készüléket, amely szaturációt is mér.
  Az újdonsága miatt kb 20 mérést végeztem.A szaturáció 93 és 99 között volt.Nagy különbséget tapasztaltam két egymást követő mérésnél is. Csökkenő trend nem figyelhető meg. Mi lehet az oka. Szíves válaszát előre is köszönöm.Iván

 • comment-avatar

  A folyamatosan 95 alatti szaturáció érték azt jelzi, hogy a 35 évnyi dohányzással sikerült a tüdejét annyira elroncsolni, hogy már nem vesz fel annyi oxigént, mint egy egészséges tüdő. De nemcsak a tüdejének “adott”, hanem a szívének is, hiszen a koszorúsér elmeszesedés is gyakoribb a dohányosok között. A hirtelen hízás pedig a következő “merénylete” a teste ellen. 15kg hízás olyan a tüdőnek, mintha egy kisiskolás gyerek állandóan a vállain ülne, még alvás közben is. Lassan, de biztosan kicsinálja a szívét.
  A legfontosabb teendő, hogy hagyja békén a testét! Ne hizlalja, ne roncsolja!
  Kezdjen fokozatosan, lassan mozogni. Első hetekben csak egyre hosszabb séták, kerékpározás, rendszeres torna – a 15 kg-ot fokozatosan 1-2 év alatt le lehet adni. A testmozgás segíti a szivet, erősíti a légzést és ezzel javulnak az életkilátásai és a fizikai teljesítőképessége is.

 • comment-avatar
  Cs.Istvánné 1 hónap

  2019.12.10-én volt szívkatéterezésem, és koszorúér hálózás.35 év után , attól a naptól nem dohányzom.Helyette eszek, ami + 15 kg-ot jelent 1 év alatt. Szomorú vagyok, de soha többet nem gyújtok rá. Más megoldást kell keresnem.Az oximétert naponta használom, általában 95-72 értéket mutat. A 95 lehetne magasabb is, mit tehetek érte, mit javasol? Köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  A pulzoximéter a mérés helyén átáramló vér oxigéntelítettségét méri. Teljesen normális, hogy egyes ujjai és a két keze, keze és lába között eltérő lehet a vérátáramlás, ami miatt a mért értékek is kissé különbözhetnek. Ha az értékek közötti különbség 3-5%, azaz egyik helyen 98-at, máshol csak 93-95-öt mér, annak nincs jelentősége.
  Ha azonban az egyik karján 98, a másikon 90 alatti, akkor a biztonság kedvéért menjen el érsebészeti kivizsgálásra.

 • comment-avatar

  Az egyszerű, olcsó pulzoximéter “gyengéje”, hogy bizonyos állapotokban nem tud pontos értéket mérni. Egyes állapotokban (pl szívbetegségek) a vérkeringés lassú és az ujjakban a véráramlás gyenge. Az Ön esetében a vasculitis és a kéztő alagút szindróma a valószínű ok. Ezek szintén az ujjak ereinek szűkületét, vérkeringésének lassulását okozzák. Tehát az Ön esetében a készülék olyan helyzettel találkozik, ami megnehezíti a mérését.
  A menstruáció nem zavar be.
  Vannak olyan, nagy precizitású klinikai pulzoximéterek, amelyek ilyen esetekben is mérnek, de otthoni használatra teljesen szükségtelen többszázezer forintos pulzoximétert vásárolni.
  Tanács: Nem írta, hogy a vasculitis a kezeken felül a lábait is érinti-e! Ha nem, akkor próbálja meg a pulzoximétert ez egyik lábujjára feltenni! A lábon a csuklóalagút szindróma sem zavar be.

 • comment-avatar

  Kérdésem az, hogy a véroxigén mérő miért nem mér semmit? Mi lehet a gond? A Rokonoknál mindenkinek működik.
  Sjögren szindrómám van, bőrre lokalizált vasculitissel,valamint nagy a gyanú, hogy kéztő alagút szindrómám is van, lehet ezzel összefüggésben, hogy a mérő ezért nem tud mérni?

  A menstruáció zavaró tényezője lehet a mérésnek? Köszönöm előre is a segítségét.

 • comment-avatar
  László 1 hónap

  Előre is elnézést kérek  talán együgyű kérdésem miatt.
  Az oxigén szaturáció méréssel kapcsolatban tapasztaltam, hogy eltérő  eredmények születnek ha az azonos oldali kéz más-más újjamon végzem a mérést. Jellemzően a bal kéz mutató újjon végzett mérés rosszabb eredményt mutat mint a mellette lévő középsőn. Melyik mérés tekinthető a valós állapotot leginkább tükrözőnek?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Egyes pulzoximéter készülékek (nem mind!!) megjelenítik a perfúziós index (PI) értéket.
  A perfúziós index egy számérték, amely a pulzushullám csúcsán és alján mérhető véráramlás aránya. Az ujj (vagy általában a mérési hely) véráramlás erősségének jelzésére szolgál.
  Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.
  A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.
  A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.
  A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.
  A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

 • comment-avatar
  Edit 1 hónap

  Véroxigén szint mérőn van egy PI% jelzés. Úgy tudom, hogy ez a perfúziós indexet jelenti. Nem tudtam kideríteni, hogy ez szervezetünknek milyen működését mutatja, és felnőtt embernél mi a jó érték?
  Válaszát várva, üdvözlettel
  Edit

 • comment-avatar

  Nincs semmi probléma, csak nem tudja, hogy az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.
  Mozgás közbeni méréshez úgynevezett mozgástoleráns algoritmust tartalmazó pulzoximéter kell. Az ilyenek klinikai használatra valók és nem otthonra, áruk akár többszázezer forint is lehet.
  Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléke van, akkor a mérés során ne mozogjon, ne járkáljon! Azt a kezet, amelyen a pulzoximéter van, tartsa teljes mozdulatlanul. Így kap valós eredményt.
  Véleményem szerint semmi problémája nincs, egyszerűen csak nem megfelelően végezte a mérést.

 • comment-avatar
  Tibor 1 hónap

  A pulzoximéter nyugalmi állapotban 96.néha 97 de sokat ugrál a 94 és néha 93 as tartományban pár pillanatig járás közben pedig ugrándozik. Nem tudok semmilyen tüdörendellenességről 3 hete volt mellkas CT minden rendben volt. A hemoglobinom viszont régóta magas 175-180 közötti általában a legfrissebben 181.es lehet ennek közé a véroxigén szint ingadozáshoz? Köszönöm Válaszát!

 • comment-avatar

  Egyetértek. Nagyon pontosan leírta: senki más, csak önmaga!!! Sem a párja, sem a gyereke, sem a rokona, barátja, munkatársa nem teheti le a cigit ön helyett.
  Az én akaraterőm nem segíthet másnak.
  Természetesen abban segíthetek, hogy az akaraterejét fokozzam és “lelkileg” támogassam. De tőlem nem várhatja el -sőt nem is kaphatja meg- a sikert!
  Csak saját magától.

 • comment-avatar
  Judit 1 hónap

  Doktor Úrnak teljes mértékben igaza van!!

  Én akkor szoktam le a dohányzásról, mikor 24 ft lett 1 doboz Symphonia. Azért sem volt könnyű akkoriban a leszokás, mert ha látták a munkatársak hogy valaki le akarja tenn a cigit, folyamatosan kínálgatták. Mondván, 1 száltól nem szoksz vissza. Mivel az első kísérletem sikertelen volt, a következőt alaposan megterveztem: Megoldottam hogy hétvégére fogyjon el a cigim. Faluhelyen hétvégén nem volt nyitva bolt, így nem eshettem kísértésbe. Hétfőn mikor találkoztam a munkatársakkal köhécseltem direkt. Előadtam hogy megfáztam, kapar a torkom, még a cigi szagát sem birom most. Ezért nem erőltették hogy gyújtsak rá. Közben folymatosan mondogattam magamban hogy én nem vagyok akaratgyenge. Erős vagyok. Ha kibírtam 2 napot, a mait is kifogom. Következő nap, és azután is ezt mondogattam. Engem volt ami motiváljon, talán ez is segített. Másoknak nincs motivációja? Még a betegség sem elég? A gyógyulni akarás? És miért kell külső segítségre várni?

  Mikor lesz már kimondva, hogy a saját hibánkból szerzett betegség az szégyen? Mert igenis az szégyen!

 • comment-avatar

  Ifjúként magam is el-elszívtam egy szálat, mert azt gondoltam, hogy ettől aztán tényleg “nagyfiú” vagyok… Magam kezdtem el, önszántamból. Nem kényszerített senki.
  Aztán megjött a józan eszem és idejében abbahagytam.
  Orvosként-belgyógyászként sok dohányost láttam iszonyatos fulladással, kínnal érkezni a mentővel. Az évek során újra és újra kezeltük őket, míg aztán egy következő fulladásos roham során már nem érték el a kórházat.
  Értem én, hogy nehéz leszokni… de rá se kellett volna… Ezért aztán nem tudok sajnálkozni a dohányzók panaszain!

  Önnek viszont gratulálok, hogy volt ereje önerőből abbahagyni.

  Azzal is egyetértek, hogy csekélyke segítség van a leszokáshoz.
  De az akaratgyengeségre mit lehetne kitalálni?? A már majd megfulladó betegemmel nem tudtam megértetni, hogy hagyja abba…. mitől értené meg egy olyan, akinek még nincsenek tünetei?
  Én nem hagyhatom abba más helyett!

  Megint más kérdés, hogy a dohány igen jó biznisz… egyrészt maga a cigaretta, aztán a dohányzás okozta betegségek gyógyszerei…
  Ebből az következik, hogy kormányzati szándék még jó ideig nem lesz arra, hogy a dohánytermékeket megszüntessék.

  Magam részéről elég durván oldanám meg a dolgot: különadót, extra egészségügyi járulékot fizettetnék a dohányzókkal. És mivel a dohányos egy sor betegséget okoz magának, így az ezzel összefüggő betegségek kezelését is teljes áron fizettetném meg. De pont így járnék el az alkohol, az elhízás miatti cukorbetegség és ízületi vagy gerincbetegségekkel, és egy csomó más, önhibás beteggel is.
  Annak azonban, hogy én egészségügyi miniszter legyek, nullához közelít a valószínűsége, így nem fenyeget senkit a cigaretta és önhibás büntető adó.

 • comment-avatar

  Az erőteljes izzadás lehet hiperhidrózis, de inkább a Letrox-ot kell okolni. Ismert, de nem gyakori mellékhatásai közé tartozik a fokozott izzadékonyság.
  Olvassa el ezt a cikket és a gyógyszer cseréjét kérje másik hasonló szerre.

 • comment-avatar
  N. Lászlóné 1 hónap

  Asztmával küszködök ,de fosterrel megfelelően elvagyok,az oxigén szintem 92-95 között mozog.Van viszont egy problémám ami már nagyon zavar hogy kisebb házi munkatól is többször leizzad a fejem,a felső testem ,hidegben félek a megfázástól.Pajzsmirigyre letroxot szedek.Nem tudom mitöl lehet,hova forduljak ezzel.Köszönöm segítségét, várom válaszát.

 • comment-avatar
  Kovács László Béla 1 hónap

  Bizony… Ezt hívják szenvedélybetegségnek, és természetesen köze nincs ahhoz, hogy valaki gazdag-e vagy sem. Ahogy egy alkoholista, vagy kábítószerfüggő esetében sem. Kár élcelődni rajta, a dohányos sem hülye, pontosan tudja, hogy baj van, csak képtelen abbahagyni – segítséget pedig nemigen kap (hagyjuk a garanciát nem vállaló, ingyenesnek mondott, de méregdrága gyógyszert felíró önzetlen támogató csoportokat. Bár igaz, a lelki segítség is valami). Noha elismerten az egyik legkomolyabb függőséget a nikotin okozza – csak nem olyan látványos mint pl. egy alkoholista esetében. Van alkohol elvonó, van kábítószer elvonó komoly kórházi, és orvosi segítséggel. Nikotin elvonóról még nem hallottam. Hülye duma, hogy csak akarni kell, ezt valahogy egy kábszeresnek sose mondják…
  Egyébként tudom mit beszélek, lassan két éve hagytam abba 40 év bagózás után, önállóan, vért izzadva, minimális segítséget kapva.

 • comment-avatar

  Bizony… a dohányosok nagyon gazdag emberek. Aki naponta 2 dobozzal is elszív -akár a legolcsóbb, 1200ft körüliből- az évente 800-850 ezer !!!! forintot füstöl el… aztán ehhez még jönnek a beteg tüdő miatti plusz kiadások, köptetők, hörgőtágítók, orvoshoz járás, vizitdíjak….Csak gratulálni tudok a rendszeresen dohányzóknak. Ez az egyik legértelmetlenebb, leghaszontalanabb és hosszú távon igen káros szórakozás. És ha a számokat nézzük: egy dohányos élete során több lakás árát elfüstöli… Agyrém!

 • comment-avatar
  Judit 1 hónap

  V. Tamásné bejegyzésén elgondolkodtam. Fél milliós gépet nem tud megvenni, de a napi 2 doboz cigarettára futja. Hm! Elég hirtelen el lehet füstölni 500.000 ft-ot.

 • comment-avatar

  A párjának nem kell aggódnia. Önnek azonban érdemes lenne egy teljes kivizsgálásra elmennie! Elsősorban a kardio-pulmonális (azaz szív és tüdő) állapotát kell vizsgálni. Valószínűleg rejtett magas vérnyomása, tüdőbetegsége (pl. COPD), esetleg szívproblémája van, mert olyan enyhe terhelésre, mint a sétálás nem jut elég vér az ujjaiba. Belgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász rendeléseket keressen fel.

 • comment-avatar
  Krisztián 1 hónap

  45 éves férfi vagyok. Rendeltünk véroxigénmérőt. Nyugalmi állapotban 97-98%-ot mutat. Megnéztem séta közben a szobában és lemegy 91-93%-ra. Kell-e ez miatt aggódni vagy ez így normális? A párom járkálhat vele, neki akkor se megy 96% alá. Köszönöm a válaszát!

 • comment-avatar

  Olvassa el alaposan a cikkem! A 93-96 közötti érték a normál tartomány alsó felében van. Jelzi ugyan, hogy a tüdeje “már nem 100-as”, de ezt kórosnak nem lehet nevezni, a 93-95 közötti érték miatt nem kell aggódnia, de a COPD kezelésére figyeljen, mert “szeret” romlani.

 • comment-avatar

  Az érték napszaki ingadozása összefüggést mutathat a vérkeringés napszaki változásával! Azaz: estefelé, éjjel a vérkeringés normálisan is lassul, csökken a vérnyomás és ezzel a vér áramlása is lelassul. Ezért a tüdőn is kevesebb vár folyik át.
  Mivel reggeli-esti értékei egyaránt a normális tartományban vannak, így aggodalomra nincs oka.

 • comment-avatar

  Erről szól a cikkem! El kellene olvasnia! A 93-96 közötti érték a normál tartomány alsó felében van. Jelzi ugyan, hogy a tüdeje “már nem 100-as”, de ezt kórosnak nem lehet nevezni.

 • comment-avatar
  Idtván 2 hónap

  COPD és beteg vagyok kérdésem nyugalmi helyzetben a szaturácio 93-96 % között van . Ez megfelel a helyes értéknek? Köszönettel várom válaszát István

 • comment-avatar
  Jozsef 2 hónap

  Reggel merve az uj hegyet 97-98 az ertekem. Este ez 94-96 között mozog.Van valami oka ennek.

 • comment-avatar
  István 2 hónap

  COPD beteg vagyok a szaturácio 93 és 95 között ingadozik. Nyugalmi állapotban SYMBICOR és Bretaryis hörgő tágítót használok .Kérdésénm van e aggodalomra okom. Köszönettel várom válaszát: István

 • comment-avatar

  A 88-as érték kb a normál legalsó határa. Tüdőgyulladásból gyógyulva elmegy. Az értékeinek az általános állapotával párhuzamosan javulniuk kell.
  Ha az érték 1-2 hét múlva sem emelkedik 90 fölé, akkor azt jelenti, hogy a tüdőt károsította a gyulladás és a légcsere felülete csökkent. 90 körüli érték azonban a mindennapi életben szinte nem észrevehető. De sport közben vagy fizikai munka közben már jelenthet korlátozást, ami fáradékonyság formában észlelhető.

 • comment-avatar
  V.Pál 2 hónap

  Tüdőgyulladásból lábadozok, 88 az érték. Ez rendben lehet?

 • comment-avatar

  Véleményem szerint a profi sportórák adatai teljesen megbízhatók és értékeik teljesen megfelelnek a tájékoztató mérés igényének. Az ujjra csiptethető pulzoximéterek is ilyenek. Pontosságuk nem “laboratóriumi” szintű, de pont elég pontosak ahhoz, hogy adataik alapján eldönthető legyen pl. a kezelés szükségessége.
  Az ujjra csiptethető pulzoximéterek azonban nem alkalmasak a sport közbeni (pl. futás alatti) mérésre, mert az ezekben alkalmazott mérési módszer “nem tűri” a mozgást. Azaz a párezer forintos ujjra csiptethető pulzoximéterekkel a mérés csak nyugalomban ad értékelhető eredményt. Egyes órák viszont mozgás közben is adnak adatot.
  Összességében: az óra a sportolók eszköze, az olcsó pulzoximéter meg bárki használhatja, egy helyben ülve. Más eszköz, más feladat.

 • comment-avatar
  JANOS 3 hónap

  Számos sportóra már tudja mérni a vér oxigén mérését. Vajon vannak olyan jók vagy pontoaak mint az ùjra csìptethető eszközök ?!

 • comment-avatar

  Nem kap levegőt, de valójában nem a tüdővel és légzéssel van gond, hanem a szivével! A kardiomiopátia a szívizomzat betegsége. Azt jelenti, hogy a szíve nem képes megfelelően pumpálni a vérét és keringetni a testében. Ezért van az, hogy amikor több vérre lenne szüksége az izmainak (pl. munka közben vagy lépcsőn fel), akkor a szív nem tud eleget odajuttatni. A kardiomiopátia sajnos nem csinálható vissza.
  A segítséget a szívét támogató gyógyszerek jelentik, ezek felírása a kardiológusa feladata.

 • comment-avatar
  Irén 4 hónap

  15 éven át panaszkodtam a háziorvosomnak, hogy fizikai terhelésre, és melegben, valamint front hatására elfogy a levegőm, fulladok. Azt mondta, pszichés alapon van. Kardiológián 1 éve kardiomiopátiát írtak a papíromra. Pulzuscsökkentőt kaptam. Nem lettem jobb állapotban. 60-80 közötti a pulzusom. Mióta maszk kell, egyetlen perc után fulladozok. (Csak amíg kenyeret veszek, addig vagyok benne..) Honnét kaphatok segítséget? “Csak” levegőt szeretnék kapni…..

 • comment-avatar

  Megfelelő. Én ezt szoktam ajánlani: kattintson ide. Megbízható, pontos és az ára fele, mint a Medisana-é.

 • comment-avatar
  Kurucz Ferencné 4 hónap

  Tisztelt Doktor úr !

  72éves vagyok és 2 éve állapították meg hogy COPD betegségem és szívelégtelenségem van. Eddig 3 havonta jártam a tüdőgondozóba ellenőrzésre. Sajnos most a COVID miatt nem tudnak fogadni. Azt szeretném megkérdezni hogy a Medisana pulzoximéter elég jó minőségű-e hogy otthon tudjam ellenőrizni magam. Sajnos kisnyugdíjas vagyok és nincs korlátlan anyagi lehetőségem hogy márkás készüléket vegyek, de egy nem megbízhatóért nem szeretném kidobni a pénzemet. Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  COPD-ben a nehézlégzés mellett a fizikai terhelhetőség csökkenése a legrosszabb. Elvileg a 92-es szaturáció nem rossz. Nyugalomban valószínűleg ezt el tudja viselni és ilyenkor kiegészítő oxigénre sincs szüksége.
  Ha azonban tevékenykedni kell, a lakásban tenni-venni, boltba sétálni, a kertben rendezkedni…. nos ilyenkor az oxigén igény megnő. Minden bizonnyal ilyenkor az oxigén szaturáció értéke csökken, a nehézlégzése fokozódik, és rövid idő alatt kifárad. Ilyenkor kell az oxigén.
  Ha nincs panasz és a vér viszonylag tele van oxigénnel, akkor minek kell pluszban adni? Ha meg kevés van, és panaszokat okoz az oxigénhiány, akkor meg miért kellene szenvednie. Ha ücsörög, akkor valószínűleg nem kell, ha meg mozog, akkor igen.
  Ezt józan paraszti ésszel is meg lehet érteni, nem?

 • comment-avatar
  Simó Anikó 6 hónap

  Tisztelt Doktor úr, 73 éves, erdélyi, COPD-s beteg vagyok (11 éve elhagytam a dohányzást – 40 év után) és kb. 5 éve ért el a betegség. Spiolto Respimat-tal kezelnek, Teotardot is szedek. Legutóbbi spirométeres mérésem lényegesen jobb volt, mint az azelőtti, viszont közvetlen fújás után az oxigénszaturáció 86 lett…, ahogy pihenni kezdtem emelkedett 93-ra. Kezelő orvosom sűrített oxigénpalackot írt elő (még nem sikerült megszereznem, folyamatban van). Most vettem egy pulzoximétert, a szaturáciom nyugalmi, itthoni állapotban 94-95. Az az igazság, hogy frászom van a palactól – tudván, hogy a kevésbé használt szervek ellustulnak – nem szeretnék függővé válni, és rengetegnek tűnik a napi 15 óra is , amennyit mondott orvosom – , hogy naponta használnom kell. Kérdésem : Lehetséges-e,hogy csak akkor használjam az oxigénpalackot, amikor alacsony kb.92 alatt van az oxigénszintem ? – Tisztelettel megköszönöm válaszát ! – Simó Anikó, Sepsiszentgyörgy,Erdély

 • comment-avatar

  Jó kérdés! megér egy külön cikket is! 🙂
  Most röviden annyit: a hosszútávfutó /sífutó/evezős/kerékpáros, stb. oxigénfogyasztása a mozgás intenzitásával együtt emelkedik. A percenkénti 4-5 literről a légzés akár 200 liter/perc-re fokozódhat. Hasonlóan gyorsul a vérkeringés is, akár 100 liter/perc fölé!!!
  Ilyenkor a levegő (és az oxigén) rövidebb ideig marad a léghólyagokban (alveólusokban), így csökkenhet az oxigén felvétele.
  Az tény, hogy magas intenzitás, aerob tartományú edzés esetén az oxigénigény meghaladhatja a kapacitás maximumát, így a szaturáció értéke a normál alá csökkenhet a periférián.
  A hosszútávú sportolók eltérő képességei részben visszavezethetők a légzésük teljesítményére, melyet legjobban talán a maximális oxigénfelvevő kapacitás VO2max érték jellemez. Ezt terheléses teszt során, sportélettani laborban lehet meghatározni.
  Minél magasabb a Vo2 max, annál tovább tud aerob tartományban teljesíteni a sportoló. Befolyásolja azonban a dolgot a testtömeg. Pl. az evezősök között mérték a legmagasabb VO2max értéket, de testtömeg kilogramra vetítve a sífutó Björn Dahlie a csúcstartó.
  Visszatérve a kérdésére. Elvileg az oxigénszaturáció ujjbegyen, fülcimpán mérése jelezhet oxigéntelítettség csökkenést. Ennek az adatnak az értéke nem sokat mond azonban, mert az ujjbegyen biztos, hogy eltérő a szaturáció, mint ami a futás során a combizmokban valóban van.
  A test szabályozórendszere ugyanis oda koncentrálja az “ellátmányt”, ahol arra szükség van. Futás közben a kéz ujjara, fülcimpákra minimális szükség van, így ezek ereit részben “bezárja”, a keringést csökkenti a test, és innen “átcsoportosítja ” a vért a combizmokhoz, szívhez, agyhoz.
  Ebből következik, hogy az oxigénszaturációt az igénybe vett izomcsoportoknál, invazíven (érkatéteren) keresztül kellene mérni, ami meg nyilván már butaság.
  Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az oxigénszaturáció mérése mozgás közben igen nehéz. Vannak ugyan “mozgástoleráns” algoritmussal működő készülékek, azonban ezek kórház felhasználásra (elsősorban koraszülöttek vizsgálatára) kitalált készülékek egyrészt drágák (többszázezres szint), másrész nem hordozhatók.
  Azaz összegezve: egy 10-100 ezres, egyszerű pulzoximéterrel nem tudja mérni az oxigén szaturációt. Ha mégis méri, akkor az ujjbegyen vagy fülön mért értékek nem azonosak, mint a legintenzívebben igénybe vett izomnál.
  Ha elér idáig az olvasásban, kiderülhetett, hogy miért a VO2 max meghatárzást és miért nem a szaturációmérést alkalmazzák a teljesítménydiagnosztikában 🙂

 • comment-avatar
  Gyuribá 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr!
  Mond-e valamit az O2 szaturáció értéke teljesítménysportolónak, hosszútávfutónak?

 • comment-avatar
  Karen Kelly 8 hónap

  Köszönöm Doktor Úr

 • comment-avatar

  Ahhoz, hogy a sejtek ne szenvedjenek az oxigénhiánytól 90 feletti oxigén érték kell.
  Ha valakinek csak fél tüdeje van, NYUGALMI ÁLLAPOTBAN (ágyban fekve, ülve) a szaturáció értéke lehet normális vagy normálishoz közeli (azaz 93-100 között). A fél tüdő is képes lehet annyi oxigén felvételére, ami kell.
  A problémát inkább az jelenti, hogy amikor fizikai erőt kell kifejteni, mozogni, akkor a testnek több oxigénre van szüksége. Ezt azonban fél tüdő nem teljes mértékben tudja biztosítani, azaz aktivitás során a szaturáció biztosan csökken. Az oxigénhiány pedig nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, stb okozhat és a fizika teljesítmény rohamosan csökken.
  Ha a megmaradt tüdőt más betegség (COPD, asztma, stb) is támadja, akkor a szaturáció akár nyugalomban is 90 alatti lehet. A beteg ajkai, ujjai ilyenkor lilásan elszíneződnek – a sötét színt a szén-dioxidban dús és oxigénben szegény vér adja.

 • comment-avatar
  Karen Kelly 8 hónap

  Kedves Doktorúr. Férjemet 11 èves mütöttèk tüdőtumorral. Teljesen bal tüdejèt eltávolították. Fèl évvel ezelőttig mèg teljesen jól volt ès most már az ágyból sem tud fel kelni. Nem találnak nála semmi fèlek betegséget, de most már oxigèn nélkül nem tudok lenni. Szeretném megkérdezni fèl tüdővel mennyinek kell lenni az oxigènje. Köszömöm

 • comment-avatar
  Vida Tamásné 9 hónap

  Köszönöm szépen.

 • comment-avatar

  A Buteyko-légzés egy elsajátítható technika. Akkor segít, ha napi rendszerességgel gyakorolják. Enélkül nem hat.
  A tüdőgyógyászukat keressék fel. Ő jogosult javasolni és bizonyos esetekben felírni kiegészítő oxigénterápiát. Ez lehet palackos oxigén, de vannak már hordozható oxigénkoncentrátorok is, amik a levegőből sűrítik be az oxigént, így nem kell cipelni a nehéz palackokat.
  A kisebb teljesítményű oxigén koncentrátorok 1-2 liter/perc oxigént biztosítanak és akár 6-8 óráig is működnek akkumulátorról. Az ilyenek is 4-500 ezerbe kerülnek. Az ennél több oxigént előállító eszközök drágábbak.
  A tüdőgyógyász tud majd segíteni ezekben.

 • comment-avatar
  Vida Tamásné 9 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném a tanácsát kérni.

  Lelendő férjem 58 éves, kb 40 éve erős dohányos. (Napi 2 doboz cigaretta.) Pár hónapja járt leszoktató kezelésen, champix tablettát kapott. A napi adagja 1, idegesebb napjain akár 2 doboz cigi.

  4 éve műtötték a jobb tüdejét ciszták miatt, tüdőlebenyt nem távolítottak el.
  COPD-s, véroxigén szintje 46 % körüli. A tüdeje annyira rossz állapotú, hogy várhatóan pár év múlva oxigén palackra lesz kötve. Fél évvel ezelőtthöz képest állapota érezhetően romlott, többször fordult elő napközben is fulladás, nehézlégzés.
  Reggel fulladására asztmásoknak is adott pipát használ, napközben ha fullad Berodual- pipát használhat max 2x..
  Ezen kívűl magas vérnyomása van. Napi gyógyszerei a xanax és a tricate. (hogy hány mg-osak, és 1/2 v 1 db az adag, nem tudom, még most fogunk összeköltözni. )
  A korona vírus miatt nagyon fél, mert számára egy tüdőgyulladás akár halálos is lehet.

  Magam részéről szeretném, ha állapota javulna, vagy legalább nem romlana. Romlás esetén pedig lassulna, hogy minél tovább élhessen normális életet.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Buteyko légzés elsajátítása önmagában hasznos lehet-e, javíthat-e az állapotán, késleltetheti-e a romlást?
  Továbbá tanácsot szeretnék kérni, mert olvastam a cikket a pulzoximeterről és a COPD-s betegeknek otthoni kezelésére szolgáló oxigénes készülékekről.

  Milyen készülék (oxigén palackos? v csepp folyós oxigén, vagy ionizátoros? orrszondás, vagy arcmaszkos? )javasolható neki leginkább, ami jelenleg állapot javulást, vagy romlás elkerülést segítené elő, illetve ami állapot romlás esetén is a későbbiekben is ajánlható és megfelelő lesz számára?

  Mindenképp mobil eszközt szeretnék,könnyűt, ami egy kistáskában elfér, mondjuk orrszondás, a könnyebb-szabadabb élethez, és persze az ár sem mindegy, mivel félmilliós stb gép megvásárlására nincs lehetőségünk. Ezért olyat keresek, ami most is, és a későbbiekben (romlás esetén) is használható lenne számára.

  Köszönettel:
  Tecus22

 • comment-avatar

  Azt írja, hogy november elején mellkasi fájdalmai VOLTAK. Ezt úgy értelmezem, hogy volt, de elmúlt. Ha így van, akkor aligha lehet bármilyen összefüggés az egy évvel korábbival.
  Az erős diéta szerintem nem okoz légmellet.
  A köhögés, különösen a múló, néhány napig tartó nagyon szokványos tünet. Csak akkor kell tőle tartani, ha hosszú ideje tart, rettentően megkínozza, láza van, véreset, gennyeset köp.

 • comment-avatar
  Szilvia 1 év

  Kedves Doktor úr!
  32 éves édesanya vagyok, aki november elején szült, és a császármetszés után jobb oldali, mellkasi fájdalmaim voltak. 2018 szeptemberében spontán légmellel kezeltek, néhány nap után meg is mûtöttek (szintén jobb oldal). Utána még hetekig köhögtem, csakúgy, mint most, a császármetszés után. És a fájdalom is hasonló volt. Röntgen készült, nem mutatott ki semmit. A kérdésem, hogy kell-e aggódnom a köhögés miatt? A kórházban azt mondták, nem. A másik kérdésem pedig, hogy az erôs, drasztikus diéta okozhat-e spontán légmellet? Azt hallottam, hogy igen, de még soha nem erôsítette meg senki. Én egy más betegség miatt voltam kénytelen kemény diétát tartani csaknem fél évig, ezután egy évvel jelentkezett a légmell. Visszavezethetô-e esetleg erre, vagy érdemes alaposan kivizsgáltatnom magam, hogy van-e valamilyen más, súlyosabb betegségem, amely légmellet okozhatott? Köszönöm szépen
  Tisztelettel:
  Szilvia

 • comment-avatar

  A Butejkó féle légzőgyakorlatok mindenképpen javasolhatók. A maszk használata ezer dologtól függ. Ha a CODP súlyos, akkor aligha fogja bírni a maszk által okozott légszomjat. Ha viszont enyhe, nincsenek jelentős tünetek, akkor segítséget jelenthet, késleltetheti a súlyosbodást.

 • comment-avatar
  Kökény Csabàné 1 év

  Üdvözlöm Dr úr!
  Kérdésem a következö lenne .Edzés esetleg ajànlott fitnex maxban COPD- seknek ? És lehet most nem jòl írom a butejkò mòdszer ?Köszönöm vàlaszàt !

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Kedves György! A korrekt, konkrét választ Ön már megfogalmazta: “Az állapotom lassan, de folyamatosan romlik”. A COPD egy ilyen betegség. Az, hogy milyen tempóban halad előre sok mindentől függ. Egyéb betegségek, dohányzás, életmód, étkezés, környezeti hatások és a kezelés. Mivel nem ismerem, hogy ezek mennyire érintik Önt, így ennél konkrétabbat nem tudok mondani.

 • comment-avatar
  Rusz György 1 év

  COPD-s vagyok,/szakmai/2006 óta használok hordozható cseppfolyós oxigént /HEIMOX/ napi 16-18 ó. 2 l/perc adagolással. Szellőztetés mellett éjjel 02 ó. körül fulladásra ébredek, 80-81% SPo-val- minimális terhelés esetében volt már 68% is… Kérdésem: Mik a kilátásaim a jövőre nézve? Gyógyszereim a javaslat szerint szedem (+nyugtatók) Állapotom lassan, de folyamatosan romlik. Konkrét, korrekt választ szeretnék kérni !!!
  Előre is megköszönve válaszát –
  Üdvözlettel : Rusz György (66 éves “ex” karosszériás)

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Nem ismerem a kórtörténetét, egyéb betegségeit, gyógyszereit és még sok mást adatot is. Így jósolgatni sem tudok-akarok.
  A tüdőembólia túlélése után az állapot stabilizálódik 90-100 nap alatt kialakul a végállapot. Ekkorra derül ki, hogy meddig lehet majd “nyújtózkodni”. Addig tartsa be az utasításokat, tegyen meg mindent a gyógyulás érdekében.
  Pulzoximétert bárhol talál (írja be a keresőbe). 12-15 ezer forintért már megbízható készüléket kap, amit évekig használhat. A pár ezer forintos készülékek általában gyenge minőségűek és inkább csak bosszúságot okoznak.
  Hordozható oxigén koncentrátort elvileg felírnak COPD-snek, indokolt esetben. Kérdezze meg kezelőorvosát!

 • comment-avatar
  Juli 2 év

  Köszönöm!
  Jól karbantartott COPD-sként, most kerültem kórházba ishemia s tünetekkel,igen pocsék állapotban,86-os szaturációval.
  Tüdőembólia miatt. Két heti kezelés után, oxigén javaslattal jöttem haza. 14-16óra/nap.
  Kerdésem:Javulhat-e állapotom időben annyira, hogy néha utazhassak (autóval, maximum200-300km-nyit?
  Hol és kb mennyiért lehet beszerezni utazó készletet?
  Hol tudok rendelni pulzoximétert?
  S melyiket ajánlaná?
  Elnézést kérek, de a kórházban kérdezni sem nagyon lehetett.
  Igaz 72.éves vagyok, de nem elhülyült öregasszony.
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel:Lunzer Ferencné