Véroxigénszint mérés jelentősége egyes betegségekben - Dr. Zátrok Zsolt blog

Véroxigénszint mérés jelentősége egyes betegségekben

Tested minden sejtjének működése oxigént igényel. Az oxigén molekulákat a vörösvértesteid a tüdődben veszik fel és szállítják el tested legtávolabbi zugába is, ahol átadják a sejteknek. A véroxigénszint mérés azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 

Minél magasabb az érték, annál jobb. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges oxigén szállító kapacitás 98%-án dolgozik éppen a tested. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a felén.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték,
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

A véroxigénszint mérés nagyon fontos lehet számos kórképben

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. Ezt biztosítja egy egyszerű készülék, a pulzoximéter.

blank

A véroxigén szinted az alábbi okok miatt csökkenhet

 • a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
 • a tüdődbe nem jut elég oxigén,
 • a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

Véroxigénszint mérést javaslok

légzőszervi betegségben

 • krónikus bronchitis
 • obstruktív tüdőbetegség (COPD)
 • asztma (a rohamok alatt)
 • allergia (a rohamok alatt)
 • tüdődaganat
 • tüdőgyulladás, stb. esetén
 • friss amerikai publikáció szerint egyes betegeknél a Covid-19 fertőzés korai szakaszában az oxigénszaturáció akár a 80%-as érték alá csökkenhet, miközben az érintett tünetmentes. Ezekben az esetekben a pulzoximéter korán jelezheti a megbetegedést.

szívbetegség esetén

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció – abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegsége esetén:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

Pulzoximéter – a véroxigénszint mérés eszköze

A pulzoximéterek főbb típusai

 • ujjra csiptethető
 • kézi
 • asztali (klinikai).

Mindegyik pulzoximéter azonos mérési elvet alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. Otthoni használatra általában a 10-20 ezer forint közötti tartományban található eszközök teljesen megfelelnek. Az 50 ezer forintnál drágább készüléknek olyan többletfunkciókat kínálnak, amelyek főképp orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban csak súlyos (magáról gondoskodni nem tudó) beteg ápolás során van jelentősége, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és esetleg -ha riasztás funkcióra szükség van- a kézi készülékeket javaslom.

blank

A pulzoximéter működése egyszerűen

A készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik, ezeket egymással szemben helyezik el.
A fényforrás két fénysugarat (vörös és infravörös hullámhosszúságút) bocsát ki. A fény áthalad az ujjadon, amelyre az érzékelőt felhelyezed. A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy a kibocsátott fényből mennyit “nyeltek el” az ujjad sejtjei és a bennük áramló vér. Ebből tudja meghatározni, hogy a teljes oxigénszállítási kapacitás hány százaléka van lekötve.
Egyszerűsítve: ha a vörösvértestek minden egyes oxigénkötő helyéhez kapcsolódik oxigén, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.

Nézd meg a véroxigénszint mérésről szóló videómat!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (22)
 • comment-avatar

  Nem kap levegőt, de valójában nem a tüdővel és légzéssel van gond, hanem a szivével! A kardiomiopátia a szívizomzat betegsége. Azt jelenti, hogy a szíve nem képes megfelelően pumpálni a vérét és keringetni a testében. Ezért van az, hogy amikor több vérre lenne szüksége az izmainak (pl. munka közben vagy lépcsőn fel), akkor a szív nem tud eleget odajuttatni. A kardiomiopátia sajnos nem csinálható vissza.
  A segítséget a szívét támogató gyógyszerek jelentik, ezek felírása a kardiológusa feladata.

 • comment-avatar
  Irén 3 hét

  15 éven át panaszkodtam a háziorvosomnak, hogy fizikai terhelésre, és melegben, valamint front hatására elfogy a levegőm, fulladok. Azt mondta, pszichés alapon van. Kardiológián 1 éve kardiomiopátiát írtak a papíromra. Pulzuscsökkentőt kaptam. Nem lettem jobb állapotban. 60-80 közötti a pulzusom. Mióta maszk kell, egyetlen perc után fulladozok. (Csak amíg kenyeret veszek, addig vagyok benne..) Honnét kaphatok segítséget? “Csak” levegőt szeretnék kapni…..

 • comment-avatar

  Megfelelő. Én ezt szoktam ajánlani: kattintson ide. Megbízható, pontos és az ára fele, mint a Medisana-é.

 • comment-avatar
  Kurucz Ferencné 4 hét

  Tisztelt Doktor úr !

  72éves vagyok és 2 éve állapították meg hogy COPD betegségem és szívelégtelenségem van. Eddig 3 havonta jártam a tüdőgondozóba ellenőrzésre. Sajnos most a COVID miatt nem tudnak fogadni. Azt szeretném megkérdezni hogy a Medisana pulzoximéter elég jó minőségű-e hogy otthon tudjam ellenőrizni magam. Sajnos kisnyugdíjas vagyok és nincs korlátlan anyagi lehetőségem hogy márkás készüléket vegyek, de egy nem megbízhatóért nem szeretném kidobni a pénzemet. Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  COPD-ben a nehézlégzés mellett a fizikai terhelhetőség csökkenése a legrosszabb. Elvileg a 92-es szaturáció nem rossz. Nyugalomban valószínűleg ezt el tudja viselni és ilyenkor kiegészítő oxigénre sincs szüksége.
  Ha azonban tevékenykedni kell, a lakásban tenni-venni, boltba sétálni, a kertben rendezkedni…. nos ilyenkor az oxigén igény megnő. Minden bizonnyal ilyenkor az oxigén szaturáció értéke csökken, a nehézlégzése fokozódik, és rövid idő alatt kifárad. Ilyenkor kell az oxigén.
  Ha nincs panasz és a vér viszonylag tele van oxigénnel, akkor minek kell pluszban adni? Ha meg kevés van, és panaszokat okoz az oxigénhiány, akkor meg miért kellene szenvednie. Ha ücsörög, akkor valószínűleg nem kell, ha meg mozog, akkor igen.
  Ezt józan paraszti ésszel is meg lehet érteni, nem?

 • comment-avatar
  Simó Anikó 3 hónap

  Tisztelt Doktor úr, 73 éves, erdélyi, COPD-s beteg vagyok (11 éve elhagytam a dohányzást – 40 év után) és kb. 5 éve ért el a betegség. Spiolto Respimat-tal kezelnek, Teotardot is szedek. Legutóbbi spirométeres mérésem lényegesen jobb volt, mint az azelőtti, viszont közvetlen fújás után az oxigénszaturáció 86 lett…, ahogy pihenni kezdtem emelkedett 93-ra. Kezelő orvosom sűrített oxigénpalackot írt elő (még nem sikerült megszereznem, folyamatban van). Most vettem egy pulzoximétert, a szaturáciom nyugalmi, itthoni állapotban 94-95. Az az igazság, hogy frászom van a palactól – tudván, hogy a kevésbé használt szervek ellustulnak – nem szeretnék függővé válni, és rengetegnek tűnik a napi 15 óra is , amennyit mondott orvosom – , hogy naponta használnom kell. Kérdésem : Lehetséges-e,hogy csak akkor használjam az oxigénpalackot, amikor alacsony kb.92 alatt van az oxigénszintem ? – Tisztelettel megköszönöm válaszát ! – Simó Anikó, Sepsiszentgyörgy,Erdély

 • comment-avatar

  Jó kérdés! megér egy külön cikket is! 🙂
  Most röviden annyit: a hosszútávfutó /sífutó/evezős/kerékpáros, stb. oxigénfogyasztása a mozgás intenzitásával együtt emelkedik. A percenkénti 4-5 literről a légzés akár 200 liter/perc-re fokozódhat. Hasonlóan gyorsul a vérkeringés is, akár 100 liter/perc fölé!!!
  Ilyenkor a levegő (és az oxigén) rövidebb ideig marad a léghólyagokban (alveólusokban), így csökkenhet az oxigén felvétele.
  Az tény, hogy magas intenzitás, aerob tartományú edzés esetén az oxigénigény meghaladhatja a kapacitás maximumát, így a szaturáció értéke a normál alá csökkenhet a periférián.
  A hosszútávú sportolók eltérő képességei részben visszavezethetők a légzésük teljesítményére, melyet legjobban talán a maximális oxigénfelvevő kapacitás VO2max érték jellemez. Ezt terheléses teszt során, sportélettani laborban lehet meghatározni.
  Minél magasabb a Vo2 max, annál tovább tud aerob tartományban teljesíteni a sportoló. Befolyásolja azonban a dolgot a testtömeg. Pl. az evezősök között mérték a legmagasabb VO2max értéket, de testtömeg kilogramra vetítve a sífutó Björn Dahlie a csúcstartó.
  Visszatérve a kérdésére. Elvileg az oxigénszaturáció ujjbegyen, fülcimpán mérése jelezhet oxigéntelítettség csökkenést. Ennek az adatnak az értéke nem sokat mond azonban, mert az ujjbegyen biztos, hogy eltérő a szaturáció, mint ami a futás során a combizmokban valóban van.
  A test szabályozórendszere ugyanis oda koncentrálja az “ellátmányt”, ahol arra szükség van. Futás közben a kéz ujjara, fülcimpákra minimális szükség van, így ezek ereit részben “bezárja”, a keringést csökkenti a test, és innen “átcsoportosítja ” a vért a combizmokhoz, szívhez, agyhoz.
  Ebből következik, hogy az oxigénszaturációt az igénybe vett izomcsoportoknál, invazíven (érkatéteren) keresztül kellene mérni, ami meg nyilván már butaság.
  Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az oxigénszaturáció mérése mozgás közben igen nehéz. Vannak ugyan “mozgástoleráns” algoritmussal működő készülékek, azonban ezek kórház felhasználásra (elsősorban koraszülöttek vizsgálatára) kitalált készülékek egyrészt drágák (többszázezres szint), másrész nem hordozhatók.
  Azaz összegezve: egy 10-100 ezres, egyszerű pulzoximéterrel nem tudja mérni az oxigén szaturációt. Ha mégis méri, akkor az ujjbegyen vagy fülön mért értékek nem azonosak, mint a legintenzívebben igénybe vett izomnál.
  Ha elér idáig az olvasásban, kiderülhetett, hogy miért a VO2 max meghatárzást és miért nem a szaturációmérést alkalmazzák a teljesítménydiagnosztikában 🙂

 • comment-avatar
  Gyuribá 4 hónap

  Tisztelt Doktor úr!
  Mond-e valamit az O2 szaturáció értéke teljesítménysportolónak, hosszútávfutónak?

 • comment-avatar
  Karen Kelly 5 hónap

  Köszönöm Doktor Úr

 • comment-avatar

  Ahhoz, hogy a sejtek ne szenvedjenek az oxigénhiánytól 90 feletti oxigén érték kell.
  Ha valakinek csak fél tüdeje van, NYUGALMI ÁLLAPOTBAN (ágyban fekve, ülve) a szaturáció értéke lehet normális vagy normálishoz közeli (azaz 93-100 között). A fél tüdő is képes lehet annyi oxigén felvételére, ami kell.
  A problémát inkább az jelenti, hogy amikor fizikai erőt kell kifejteni, mozogni, akkor a testnek több oxigénre van szüksége. Ezt azonban fél tüdő nem teljes mértékben tudja biztosítani, azaz aktivitás során a szaturáció biztosan csökken. Az oxigénhiány pedig nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, stb okozhat és a fizika teljesítmény rohamosan csökken.
  Ha a megmaradt tüdőt más betegség (COPD, asztma, stb) is támadja, akkor a szaturáció akár nyugalomban is 90 alatti lehet. A beteg ajkai, ujjai ilyenkor lilásan elszíneződnek – a sötét színt a szén-dioxidban dús és oxigénben szegény vér adja.

 • comment-avatar
  Karen Kelly 5 hónap

  Kedves Doktorúr. Férjemet 11 èves mütöttèk tüdőtumorral. Teljesen bal tüdejèt eltávolították. Fèl évvel ezelőttig mèg teljesen jól volt ès most már az ágyból sem tud fel kelni. Nem találnak nála semmi fèlek betegséget, de most már oxigèn nélkül nem tudok lenni. Szeretném megkérdezni fèl tüdővel mennyinek kell lenni az oxigènje. Köszömöm

 • comment-avatar
  Vida Tamásné 6 hónap

  Köszönöm szépen.

 • comment-avatar

  A Buteyko-légzés egy elsajátítható technika. Akkor segít, ha napi rendszerességgel gyakorolják. Enélkül nem hat.
  A tüdőgyógyászukat keressék fel. Ő jogosult javasolni és bizonyos esetekben felírni kiegészítő oxigénterápiát. Ez lehet palackos oxigén, de vannak már hordozható oxigénkoncentrátorok is, amik a levegőből sűrítik be az oxigént, így nem kell cipelni a nehéz palackokat.
  A kisebb teljesítményű oxigén koncentrátorok 1-2 liter/perc oxigént biztosítanak és akár 6-8 óráig is működnek akkumulátorról. Az ilyenek is 4-500 ezerbe kerülnek. Az ennél több oxigént előállító eszközök drágábbak.
  A tüdőgyógyász tud majd segíteni ezekben.

 • comment-avatar
  Vida Tamásné 6 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném a tanácsát kérni.

  Lelendő férjem 58 éves, kb 40 éve erős dohányos. (Napi 2 doboz cigaretta.) Pár hónapja járt leszoktató kezelésen, champix tablettát kapott. A napi adagja 1, idegesebb napjain akár 2 doboz cigi.

  4 éve műtötték a jobb tüdejét ciszták miatt, tüdőlebenyt nem távolítottak el.
  COPD-s, véroxigén szintje 46 % körüli. A tüdeje annyira rossz állapotú, hogy várhatóan pár év múlva oxigén palackra lesz kötve. Fél évvel ezelőtthöz képest állapota érezhetően romlott, többször fordult elő napközben is fulladás, nehézlégzés.
  Reggel fulladására asztmásoknak is adott pipát használ, napközben ha fullad Berodual- pipát használhat max 2x..
  Ezen kívűl magas vérnyomása van. Napi gyógyszerei a xanax és a tricate. (hogy hány mg-osak, és 1/2 v 1 db az adag, nem tudom, még most fogunk összeköltözni. )
  A korona vírus miatt nagyon fél, mert számára egy tüdőgyulladás akár halálos is lehet.

  Magam részéről szeretném, ha állapota javulna, vagy legalább nem romlana. Romlás esetén pedig lassulna, hogy minél tovább élhessen normális életet.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Buteyko légzés elsajátítása önmagában hasznos lehet-e, javíthat-e az állapotán, késleltetheti-e a romlást?
  Továbbá tanácsot szeretnék kérni, mert olvastam a cikket a pulzoximeterről és a COPD-s betegeknek otthoni kezelésére szolgáló oxigénes készülékekről.

  Milyen készülék (oxigén palackos? v csepp folyós oxigén, vagy ionizátoros? orrszondás, vagy arcmaszkos? )javasolható neki leginkább, ami jelenleg állapot javulást, vagy romlás elkerülést segítené elő, illetve ami állapot romlás esetén is a későbbiekben is ajánlható és megfelelő lesz számára?

  Mindenképp mobil eszközt szeretnék,könnyűt, ami egy kistáskában elfér, mondjuk orrszondás, a könnyebb-szabadabb élethez, és persze az ár sem mindegy, mivel félmilliós stb gép megvásárlására nincs lehetőségünk. Ezért olyat keresek, ami most is, és a későbbiekben (romlás esetén) is használható lenne számára.

  Köszönettel:
  Tecus22

 • comment-avatar

  Azt írja, hogy november elején mellkasi fájdalmai VOLTAK. Ezt úgy értelmezem, hogy volt, de elmúlt. Ha így van, akkor aligha lehet bármilyen összefüggés az egy évvel korábbival.
  Az erős diéta szerintem nem okoz légmellet.
  A köhögés, különösen a múló, néhány napig tartó nagyon szokványos tünet. Csak akkor kell tőle tartani, ha hosszú ideje tart, rettentően megkínozza, láza van, véreset, gennyeset köp.

 • comment-avatar
  Szilvia 10 hónap

  Kedves Doktor úr!
  32 éves édesanya vagyok, aki november elején szült, és a császármetszés után jobb oldali, mellkasi fájdalmaim voltak. 2018 szeptemberében spontán légmellel kezeltek, néhány nap után meg is mûtöttek (szintén jobb oldal). Utána még hetekig köhögtem, csakúgy, mint most, a császármetszés után. És a fájdalom is hasonló volt. Röntgen készült, nem mutatott ki semmit. A kérdésem, hogy kell-e aggódnom a köhögés miatt? A kórházban azt mondták, nem. A másik kérdésem pedig, hogy az erôs, drasztikus diéta okozhat-e spontán légmellet? Azt hallottam, hogy igen, de még soha nem erôsítette meg senki. Én egy más betegség miatt voltam kénytelen kemény diétát tartani csaknem fél évig, ezután egy évvel jelentkezett a légmell. Visszavezethetô-e esetleg erre, vagy érdemes alaposan kivizsgáltatnom magam, hogy van-e valamilyen más, súlyosabb betegségem, amely légmellet okozhatott? Köszönöm szépen
  Tisztelettel:
  Szilvia

 • comment-avatar

  A Butejkó féle légzőgyakorlatok mindenképpen javasolhatók. A maszk használata ezer dologtól függ. Ha a CODP súlyos, akkor aligha fogja bírni a maszk által okozott légszomjat. Ha viszont enyhe, nincsenek jelentős tünetek, akkor segítséget jelenthet, késleltetheti a súlyosbodást.

 • comment-avatar
  Kökény Csabàné 11 hónap

  Üdvözlöm Dr úr!
  Kérdésem a következö lenne .Edzés esetleg ajànlott fitnex maxban COPD- seknek ? És lehet most nem jòl írom a butejkò mòdszer ?Köszönöm vàlaszàt !

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Kedves György! A korrekt, konkrét választ Ön már megfogalmazta: “Az állapotom lassan, de folyamatosan romlik”. A COPD egy ilyen betegség. Az, hogy milyen tempóban halad előre sok mindentől függ. Egyéb betegségek, dohányzás, életmód, étkezés, környezeti hatások és a kezelés. Mivel nem ismerem, hogy ezek mennyire érintik Önt, így ennél konkrétabbat nem tudok mondani.

 • comment-avatar
  Rusz György 1 év

  COPD-s vagyok,/szakmai/2006 óta használok hordozható cseppfolyós oxigént /HEIMOX/ napi 16-18 ó. 2 l/perc adagolással. Szellőztetés mellett éjjel 02 ó. körül fulladásra ébredek, 80-81% SPo-val- minimális terhelés esetében volt már 68% is… Kérdésem: Mik a kilátásaim a jövőre nézve? Gyógyszereim a javaslat szerint szedem (+nyugtatók) Állapotom lassan, de folyamatosan romlik. Konkrét, korrekt választ szeretnék kérni !!!
  Előre is megköszönve válaszát –
  Üdvözlettel : Rusz György (66 éves “ex” karosszériás)

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Nem ismerem a kórtörténetét, egyéb betegségeit, gyógyszereit és még sok mást adatot is. Így jósolgatni sem tudok-akarok.
  A tüdőembólia túlélése után az állapot stabilizálódik 90-100 nap alatt kialakul a végállapot. Ekkorra derül ki, hogy meddig lehet majd “nyújtózkodni”. Addig tartsa be az utasításokat, tegyen meg mindent a gyógyulás érdekében.
  Pulzoximétert bárhol talál (írja be a keresőbe). 12-15 ezer forintért már megbízható készüléket kap, amit évekig használhat. A pár ezer forintos készülékek általában gyenge minőségűek és inkább csak bosszúságot okoznak.
  Hordozható oxigén koncentrátort elvileg felírnak COPD-snek, indokolt esetben. Kérdezze meg kezelőorvosát!

 • comment-avatar
  Juli 1 év

  Köszönöm!
  Jól karbantartott COPD-sként, most kerültem kórházba ishemia s tünetekkel,igen pocsék állapotban,86-os szaturációval.
  Tüdőembólia miatt. Két heti kezelés után, oxigén javaslattal jöttem haza. 14-16óra/nap.
  Kerdésem:Javulhat-e állapotom időben annyira, hogy néha utazhassak (autóval, maximum200-300km-nyit?
  Hol és kb mennyiért lehet beszerezni utazó készletet?
  Hol tudok rendelni pulzoximétert?
  S melyiket ajánlaná?
  Elnézést kérek, de a kórházban kérdezni sem nagyon lehetett.
  Igaz 72.éves vagyok, de nem elhülyült öregasszony.
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel:Lunzer Ferencné