Medical fitnesz – testreszabott edzésvezetés betegek számára

A medical fitnesz egy olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek célja a betegek számára a testmozgás által nyújtott javulás elérése. Ennek keretében orvosok, fizioterapeuták és medical fitnesz edzők dolgoznak együtt, hogy egyedi edzéstervet hozzanak létre a betegnek, amely figyelembe veszi a beteg egyéni egészségügyi állapotát és céljait. A medical fitnesz programok általában olyan betegségek kezelésére irányulnak, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi fájdalom, a túlsúly és a stressz.

Napjainkban a betegségek súlyos problémát jelentenek a legtöbb ember számára. Egyrészt a munkáltatók nem nézik jó szemmel a gyakran és tartósan távollevőket. Így a betegségek akadályozhatják a jövedelemszerzést és anyagi nehézségeket generálnak. Így az érintett beteg legfontosabb célja, hogy a beteg minél előbb visszanyerje egészségét, önellátási, majd munkaképességét, hogy visszatérhessen a munkájához, feladataihoz, családjához.

A medical fitnesz egy új módszer, mely a lehető legtermészetesebb módszerrel, az egyénre szabott testmozgással segíti a felépülést. Korábban írtam már a testmozgás jelentőségéről. Például a Mese a parasztról és a lováról című cikkemben.

A medical fitnesz módszerei

A tréner által alkalmazott módszerek változók lehetnek, mivel a beteg egyéni egészségügyi állapotától és céljaitól függ az összeállításuk. A következő módszerek általában alkalmazhatók mindenkinél:

 1. Aerob edzés célja a szív- és érrendszer erősítése és a kardiovaszkuláris egészség javítása. Lehet például séta, futás, kerékpározás, úszás és egyéb kardio edzések.
 2. Erősítő edzés célja az izmok és a csontok erősítése. Lehet saját testsúllyal vagy súlyzókkal végzett edzés. Használhat súlyzókat vagy gépeket egyaránt.
 3. Nyújtó edzés célja a izmok, ízületek és a gerinc nyújtása, és a mozgástartomány javítása.
 4. Funkcionális edzés célja a mindennapi tevékenységek végzésében legfontosabb izmok, ízületek erősítése és a mozgástartományuk javítása.
 5. Rehabilitációs edzés célja a beteg visszatérése a normális mindennapi tevékenységek végzéséhez, a munkaképesség vagy legalább az önellátási képesség visszanyerése.
 6. Egészségügyi tanácsadás, melynek keretében az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat adnak a betegnek. Például a megfelelő táplálkozás, a stressz kezelése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése.

Fizioterápia – segíti a medical fitnesz hatékonyságát

A medical fitness tréner által alkalmazott módszerek kiegészíthetők további fizioterápiás módszerekkel, mivel ezek célja a mozgásszervi betegségek kezelése és a fizikai funkció javítása. Az alkalmazott módszereik közé tartozhatnak például:

 • Masszázs: csökkenti az izomfájdalmat, javítja a vérkeringést, oldja a feszültséget és javítja a mozgástartományt.
 • Izmok és fasciák kezelése: az erőkifejtéseket követő nyújtás, lazítás, a hengerezés alkalmazása és annak elsajátítása.
 • Elektroterápia: elektromos áram segítségével végzett kezelések, mint például a TENS és izomstimuláció segítik az izomfájdalom csökkentését, erősítik az izmot és javítják a vérkeringést.
 • Ultrahang terápia: az edzés előtt alkalmazva lazítja a feszülő izmot, szalagokat. Csökken a feszülés és a gyakorlatok nagyobb mozgásterjedelemmel és kisebb fájdalom mellett végezhetők.
 • Rehabilitációs eszközök: számos olyan eszköz áll rendelkezésre, melyek egy adott funkció visszaállítására optimalizáltak. Célirányos, koncentrált gyakorlatok végzését segítik, melyek a segédeszköz nélkül csak lényegesen kisebb hatékonysággal végezhetők.

Ezen módszerek kombinálása, az egyéni egészségi állapot és célok alapján történő alkalmazása segíthet a betegnek elérni a kívánt eredményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)