Az elektromos izomstimuláció (EMS) az izmok kezelésének módszere. Több formája is létezik, melyek esetén az alkalmazás módja eltérő és persze a hatás is. Most egyenként bemutatom ezeket a módszereket.

Egy kis izomélettan

Az izmok természetes körülmények között az agyból érkező elektromos impulzus hatására húzódnak össze. Az impulzus természetesen azt is közvetíti, hogy milyen erővel és mely izomrostok összehúzódására van szükség egy mozdulathoz. Nyilvánvaló ugye, hogy más utasításra jön létre egy ötforintos felemelése és a 100 kg-os súly felemelése. A kis súlynál a mozdulatban más izomrostok és kisebb izomtömeg vesz részt, mint amikor maximális erőt kell kifejteni.

Az izmok erejét RENDSZERES testmozgással lehet javítani. Az egyre erősebb edzésekre az izmok reagálnak, erősebb és vastagabb rostok jönnek létre, melyek funkciójukban is hatékonyabbak.

Számos esetben a természetes mozgás nem lehetséges. A balesetek, ízületi és izomsérülések, súlyos betegségek, műtétek kapcsán a természetes mozgás akadályozott, az inaktivitás hatására az izmokban ellenkező, azaz leépülési folyamat történik.

Az elektromos izomstimuláció különféle formái az izmok állapotának mesterséges javítására alkalmazhatók. A készülék által leadott elektromos jel hasonló az agyi impulzushoz, így az izom nem tud különbséget tenni! Stimuláció ugyanolyan összehúzódást hoz létre az izomban, mint az akaratlagos. A mesterséges stimulációnak több előnye is van. Egyrészt a kezelés alatt nem jön létre ízületi mozgás, ami előnyös a rehabilitáció és az ízület terhelése szempontjából). Másrészt a mesterséges impulzussal „megkerülhető” az izomműködés agyi szabályozása, ami hatékonyabb kezelést biztosíthat.

Elektromos izomstimuláció (EMS) formái

Az elektromos stimuláció minden formájára igaz, hogy a készülék által az izomra leadott impulzus váltja ki az összehúzódásokat, de maga az összehúzódás természetes módon zajlik. Ha pedig az összehúzódás természetes, akkor az eredménye is azonos lesz – kitartó kezelés hatására az izom ereje, tömege, működése javul. Ha az izomerő és működés javul, akkor a természetes mozgások is könnyebben elvégezhetők lesznek.

Az izomstimuláción belül többféle módszert is megkülönböztetnek. A működési elv azonos, de az impulzus formája (alakja), időtartama, frekvenciája, felfutási és lecsengési ideje, intenzitása különbözik. Ez a különbözőség pedig eltérő hatást eredményez.

Az izmok erősítése időt igényel. Ha egyetlen stimuláció jelentős változást okozna, akkor a sportolók csak ezt használnák: ma este stimulálok egyet, mert holnap indulok az olimpián… Nem ilyen egyszerű.

Az izmok csak a rendszeres összehúzódások hatására erősödnek. Az izomstimulációt tehát naponta minimum 1x, de méginkább többször kell alkalmazni. A javulás 2-3 hét után érezhető és legalább 2-3 hónapig kell kitartóan kezelni.

Vannak olyan állapotok (bénulások), ahol akár éveken át is szükség lehet az alkalmazására.

NEMS – Neuromuszkuláris elektromos stimuláció

Az egészséges motoneuronnal (mozgató ideggel) rendelkező izmok kezelésére szolgáló módszer. Ez a módszer alkalmas a centrális (agyi) bénulások kezelésére is. Ilyet okoz pl. a sztroke.

Fő alkalmazási területei az izomerő visszanyerés, az izomsorvadás akadályozása, lassítása, izommerevség oldás, vérkeringés javítás, stb.  A kívánt hatás eléréséhez más és más impulzusra van szükség. Nem ugyanaz az impulzus hozza létre egyik vagy másik hatást!

A NEMS az izomstimuláció legrégebbi formája, mely során a beteg „passzív”. A kezelést „eltűri”, de nem dolgozik együtt a készülékkel, mint pl. a FES vagy ETS módszerek esetén.

Minden olyan állapotban kiváló, ahol az izmok erejét, tömegét, tónusát kell vissza- vagy helyreállítani. Így többek között izomsorvadás, gerincsérv, lumbágó, isiász, visszeres panaszok, érszűkület, izomfájdalmak, nyak-, hát-, derék-, térd és egyéb izomfájdalmakban. A protézis műtétek előtt és után gyorsítja a felépülést. Segíti az izommerevség oldását centrális bénulás, Parkinson-kór, ALS, sclerosis multiplex, stb esetén. Gyorsítja a mozgás-újratanulást sztroke okozta bénulást követően.

FES – Funkcionális Elektromos Stimuláció

A funkcionális izomstimuláció valójában NEMS, de a kezelést kapó együttműködését igényli. Amikor a készülék impulzusát és az általa kiváltott összehúzódást érzékeli, azzal egyidejűleg mozdulatot végez. Például stressz inkontinencia kezelése során az impulzussal egyidejűleg a medencefenéki izmokat megfeszíti vagy a combizmok erősítése esetén az impulzussal együtt guggolást végez.

A FES hatása erősebb, mint a passzív NEMS-é, mert a készülék által és az akaratlagosan kiváltott összehúzódások összeadódnak, erősebb a kontrakció, így az izmot erősebb hatás éri. Ennek következménye a gyorsabb izomerő fokozódás.

A fentiekből adódóan a FES alkalmazási területe elsősorban az izomerő visszanyerése, fokozása. Különösen kiváló a vizelet és széklet inkontinencia különböző formáiban. Műtét és súlyos betegség utáni izomerő visszanyerésben. A protézis műtétek után gyorsítja a felépülést. Parkinson-kór, ALS, sclerosis multiplex, stb esetén lassítja az izomállapot romlását.

ETS – EMG (biofeedback) által kiváltott stimuláció

Ez a kezelésforma a szintén a funkció visszanyerésre összpontosít. A FES-hez hasonlóan az ETS kezelés során is együtt kell működni a készülékkel. Itt azonban a készülék csak akkor adja le az izomstimulációs impulzust, amikor a beteg akaratlagosan elindítja a mozdulatot. Ezt a készülék biofeedback segítségével észleli. Az izom összehúzódás során elektromos potenciálváltozás történik, ezt az EMG jelet észleli a készülék. Ha a mozgatási kísérlet által kiváltott elektromos potenciálváltozás eléri az előre beállított köszöbértéket, akkor rásegítő impulzussal összehúzódást vált ki. Egy jó ETS készülék  (pl. DuoBravo) olyan érzékeny, hogy akkor is érzékel, ha még látható összehúzódás nincs.

A kiváltott stimulációnak két fő felhasználási területe van. Az inkontinencia kezelés és a sztroke utáni mozgás-újratanulás. Sztroke esetén akkor lehet alkalmazni, ha a beteg együttműködő, a gyógyulási elszántsága erős. Ez nyilvánvaló, hiszen ez a kezelésforma elvárja a beteg aktivitását. Az ETS kezelés már akár akkor is alkalmazható, amikor a bénult izmokon még szemmel látható összehúzódás nincs. Legnagyobb szerepe azonban a finom mozgások (székből felállás, pohár megragadása, mosakodás, stb) újratanulásában van.

TES, azaz Küszöbérték Elektromos Stimuláció

Ezt a kezeléstípust a gyermekek centrális (agyi) bénulása kezelésre alkalmazzák, elsősorban az izomatrófia és spaszticitás akadályozása és javítása érdekében.

A köszöbérték elektromos stimuláció (TES) az izomingerlés olyan formája, amely szubkontrakciós ingert használ. Ez azt jelenti, hogy az impulzus erőssége olyan alacsony, ami nem vált ki látható összehúzódást (szemben a NMES és FES-sel, ahol a minél erősebb kontrakció a lényeg), azonban az izom számára mégis létfontosságú.

A hatás pontos mechanizmusa egyelőre nem teljesen tisztázott. Elfogadott elmélet szerint a TES az izomsorvadási folyamatot az izmok véráramlásának fokozása révén akadályozza és fordítja vissza. A növekedési faktorokat és tápanyagokat a véráramlás szállítja. Ezek szükségesek a szövetek helyreállításához. Ezek az anyagok alvás közben lökődnek leginkább a véráramba. Az izomterület éjszakai stimulálása növeli a véráramlást és így több tápanyag jut a megcélzott izomrostokhoz. Az elsorvadt rostok “megjavítják” magukat és növekednek.

Mikroszkóp alatt a TES-kezelés után megnövekedett mennyiségű citoplazma látható, valamint az aktin és a miozin újranövekedése. Az elsorvadt rostok újbóli növekedése körülbelül három-hat hónapig tart. Az izomnövekedés folyamatos terápiát követel meg. A TES-t általában hetente hat éjszaka alkalmazzák, naponta 8-12 óra tartamban, kettő-négy éven keresztül! Az eredménye megnövekedett izomerő és javuló funkcionális képességek.

A TES nem helyettesíti az egyéb terápiákat, de a más kezelések mellett is alkalmazható, bármely kezelés kiegészítőjének tekinthető.

Denervált izom kezelése (szelektív ingeráram)

Ezt a kezelési formát hazánkban hagyományosan szelektív ingeráram kezelésnek nevezik. A nemzetközi orvosi gyakorlatban azonban denervált kezelésnek hívják. Ez jobban kifejezi, miről van szó.

A denervált izom jelentése: az izom mozgatóidege a gerincvelőtől az izomig terjedő szakaszon megsérült és így elveszik az agy-izom kapcsolat. Ez perifériás bénulást okoz, a denervált izom pedig petyhüdt, tónustalan. Ilyen állapot az idegszál baleseti vagy műtét közbeni sérülése, de gerincsérv, gerinctörés, csigolya szűkület, stb. is okozhat. Ilyen az arcideg bénulása is, bár ez többnyire egy megfázás következménye.

A denervált izom nem reagál a normál EMS impulzusokra (azaz egyik fent említett módszerre sem)! Speciális beállítású impulzussal azonban összehúzódásra késztethető. A denervált impulzus lehet háromszög, trapéz vagy négyszöghullám.

A legnagyobb különbség az impulzus időtartam, ami ezerszerese az egészséges izom stimulációjához alkalmazott impulzusnak! Ebből következően: a denervált izom nem képes összehúzódni a rövid EMS impulzusra, míg az egészséges izom számára a hosszú tartamú denervált impulzus fájdalmas, kellemetlen.

A perifériás idegsérülés gyógyulási ideje nagyon lassú. Még szerencsés esetben is mindenképpen több hónap, de valószínűbb a több év! Ha ezalatt az izom nem kap elektroterápiás kezelést, akkor tönkremegy. Hiába regenerálódik az ideg, már nem talál működő izmot. Ezért kell perifériás bénulás esetén folyamatosan (naponta akár 2-3x) használni a stimulátort.

 

A boltokban kapható izomstimulátor készülékek általában csak NEMS kezelésre alkalmasak és részben FES-re is. Az ETS, a TES és a denervált kezeléseket általában csak a speciálisan erre tervezett készülékekben találod meg. A számodra megfelelő izomstimulátor választáshoz kérd hozzáértő segítségét!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. A szelektív ingeráram kizárólag a denervált izmok (azaz perifériás bénulás) kezelésére való. Ép vagy centrális bénulás esetén (pl. sztroke után) szelektív ingeráram fokozza a merevséget, rontja az állapotot. Azaz szelektív ingerárammal kizárólag perifériás bénulás esetén dolgozzon.

  A hangszalag, ahogy a neve is mutatja egy kötőszövetes képlet. Ez nem tud bénulni. A hangképzéshez az szükséges, hogy a hangszalagot megfeszítő-elernyesztő belső gégeizmok épek legyenek és megfelelően működjenek.
  A „hangszalag bénulás” oka valójában tehát a hangszalagot mozgató izmok beidegzésének károsodása. Ez történhet FOG-i műtéti sérülés, intubálás, sztroke, stb során.
  Ezen apró izmok kezelésére korábban valóban nem volt megfelelő eszköz. A világ azonban változik, a technológia gyorsan fejlődik.

  Például az Ami Life és Ami Pro készülékek kifejezetten a nyaki izmok újra aktiválására és re-edukációjára, a diszfágia és nyelési zavarok kezelésére tervezett eszközök.
  Mivel ezeket kifejezetten a nyaki terület kezelésére tervezték, így ezekkel az adott terület kezelhető.

 2. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Gyógytornász vagyok egy neurológiai klinikán.
  A fül-orr-gégészetről folyamatosan utalják be a betegeket ambulanciánkra, hogy a hangszalag bénulást szelektív ingerárammal kezeljük.
  Szeretném kikérni a véleményét.
  Én még úgy tanultam, hogy nyakra szelektív ingeráram kezelést nem rakhatunk.
  (Ezeket a kezeléseket rendszerint vissza is utasítottam, azonban már egyre nagyobb miatta a feszültség.)

  Válaszát előre is köszönöm!

 3. Az említett készülék pulzáló mágneses mezőt alkalmaz, de még nem elterjedt eszköz, orvosi bizonyítékokat sem mutatnak be vele kapcsolatban. A pulzáló mágneses mező hatásairól több cikket írtam, ide kattintson és olvassa el, hogy mire való. Elsősorban a sejtregenerációban és a mikrocirkuláció javításában lehet szerepe. A neuropátia romlását is lassíthajta.
  AZ azonban teljesen biztos, hogy az izomgyengeségre semmilyen hatással nincs.
  Az izmok erejét két módszerrel lehet javítani. Az egyik a rendszeres testmozgás, a másik az izomstimuláció (EMS). A mágneses kezelés semmilyen izomösszehúzódást nem vált ki, így az izomerőt semmilyen mértékeben nem javítja.

 4. Perifériális neuropátia esetén a Human Regenerátor kezelés javíthat-e
  az izom gyengeségen?

 5. Olvassa el ezt a cikkem. Ebben egy 3 hónapos programot talál. Ezt kövesse, persze nem a combra, hanem a farizmokra helyezze az elektródákat (vagy a Fastband-et). Az izmok fejlesztése időt igényel. A konditeremben sem történik változás egyetlen edzés után.

 6. MyoBravo készülékem van és FastBand övem. Rendszeresen sportolok, de a fenekem ennek ellenére nem túl feszes, a combhajlatomnál ereszkedni kezdett. A kérdésem, hogy melyik programot és hogyan használhatom erre a problémára?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük