Hiperhidrózis, azaz kóros izzadás - Dr. Zátrok Zsolt blog

Hiperhidrózis, azaz kóros izzadás

Sokan szenvednek kóros izzadástól (orvosi nevén hiperhidrózis). Anélkül, hogy annak különösebb oka -például nagy meleg vagy stressz, stb- lenne, “folyik róluk a víz”. Ha érintett vagy, akkor Te is sokat kínlódhatsz a problémával. Kipróbálhatsz egy sereg kozmetikumot, gyógyszert, újabban botox kezelést is, sőt műtétnek is alávetheted magad. Ezek azonban keveseknek válnak be igazán. Napjainkban kezdik “újra felfedezni” a csapvíz-iontoforézist. Már közel 50 éve alkalmazzák, de valóban hatékonnyá csak napjainkra váltak a készülékek. Olyannyira, hogy a legfrissebb vizsgálatok során a kezelést kapók már több mint 90%-a tapasztal kedvező hatást.  Nézzük meg a módszert alaposabban.

Verejtékezés tudnivalók

Olvasd el ezt a cikkem és tudj meg mindent az izzadásról (vagy másképpen verejtékezés) néven említett folyamatról! A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat találod itt, melyeket fontos tudni….kattints ide és olvasd el a teljes cikket.

Hiperhidrózis, azaz kóros izzadás formái

Az elsődleges hiperhidrózis legtöbbször örökletes, azaz családi halmozódást mutat. A kutatások szerint a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitásához köthető. A verejtékmirigyekhez futó idegek hibásan működnek, erőteljes veríték elválasztásra késztetik a verejtékmirigyeket akkor is, ha az nem indokolja semmi. Nyugalomban, hűvös időben is olyan erős a verítékezés, amit “egészségesen” csak a szauna forróságában tapasztal meg az ember.

A primer hiperhidrózis általában már gyermekkorban megjelenik. Többnyire a test egy körülhatárolható területén a legerősebb, mint például tenyér, talp, hónaljak, ritkábban fej, arc, nyak. Ritkán több terület egyszerre érintett lehet.

Bár a túlzott izzadás nem jelent életveszélyes állapotot, azonban komoly hatással lehet a mindennapi életre, tanulásra, munkára, párkapcsolatokra is. A probléma lelki problémákhoz, depresszióhoz, bezárkózáshoz vezethet.

Másodlagos hiperhidrózis oka valamely betegség vagy gyógyszer mellékhatása is lehet. Ez azonban általában az egész testet érinti. Az ilyen esetben a kiváltó ok azonosítása és megszüntetése a kezelés módja.

A kóros izzadás kezelése

Amint már említettem, évtizedek óta ismert egy hatékony kezelés, a csapvíz-iontoforézis. A Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság, azaz a kóros izzadást kezelő orvosok szakmai szervezete régóta javasolja ezt a kezelést, mint elsődlegesen választandó módszert. Akkor is hatékony, ha már minden más, szokásos kezelési kísérlet (kozmetikumok, gyógyszerek, botox, akupunktúra, stb) kudarcot vallott.

Dermadry csapvíz iontoforézis készülékDermadry csapvíz iontoforézis készülék a kóros tenyér, tlap, hónalj izzadás kezelésére

 • a kóros izzadás kezelésére kifejlesztett készülék
 • külön program a tenyér, talp és hónalj izzadás kezelésére
 • egyszerű működtetés, napi 15-30 perc kezelési idő
 • 2 hét kezelés után 93% siker arány, az izzadás normalizálódik vagy teljesen megszűnik
 • otthonra, kozmetikusnak, bőrgyógyász rendelőbe
 • ára 140 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

 

A kezelés veszélytelen, tűszűrás és gyógyszermentes. Enyhe, pulzáló elektromos áramot vezetnek át a problémás terület bőrén. A megfelelő frekvenciájú, intenzitású árammal való kezelés “szétválasztja” a verejtékmirigyek és az őket hibás utasításokkal “ellátó” vegetatív idegek közötti kapcsolatot. Így megszűnik a hibás idegi működés által generált izzadás. Kéthetes kúra hetekre megszünteti, de legalábbis jelentősen mérsékli a verítékezést. Ami a fontos: szinte minden esetben sikeres!

verejtékmirigyek kóros izzadás hiiperhidrosis esetén csapvíz iontoforézis kezelés előtt és után

Legfrissebb hiperhidrózis kutatási eredmények

Átnéztem néhány orvosi kutatás adatait (legalul találod a Forrás jegyzéket és elolvashatod az eredeti publikációkat is). Ez csak néhány tanulmány azok közül, amelyek a csapvíz iontoforézis hatékonyságát vizsgálták hiperhidrózis esetén. Közös jellemzőjük, hogy az eredményeket kedvezőnek találták az életkortól függetlenül, enyhe, közepes és súlyos állapotokban egyaránt.

Összegző eredmények orvosi tanulmányokból:
 • A csapvíz iontoforézis jelentősen javítja a beteg életminőségét a kezelés során.
 • A kezelést kapók 92,9% -a már két heti iontoforézis kezelés után javulást tapasztalt.
 • 88,9% -uk pozitív eredményt, azaz javulást, a verítékezés csükkenését vagy teljes megszűnését tapasztalta.
 • A többség szerint a kezelési program egyszerűen végrehajtható és beilleszthető az életmódba.
 • A kezelést kapók 78,6% -a 2 hét után az életminősége jelentős javulásáról számolt be.
 • A csapvíz-iontoforézis egyszerű, biztonságos és hatékony terápia a hiperhidrosisra.
 • A csapvíz-iontoforézissel gyermekek is biztonságosan és hatékonyan kezelhetők.
 • A csapvíz-iontoforézis kezelések során minimális mellékhatásokkal kell számolni.
 • A csapvíz-iontoforézis összesen nyolc kezelést követően már hatékony a tenyér hyperhidrosisban.
 • Az iontoforézis kezelés biztonságos, hatékony és könnyen használható, így a sebészeti beavatkozás vagy a botulinum toxin injekció beadása előtt kell alkalmazni.
 • A csapvíz iontoforézis elnyomja a tenyér hiperhidrosist. Az iontoforézis egy egyszerű, gazdaságos és hatékony terápia, amelyet a pácienseknek a műtét vagy botox kezelés előtt kell felajánlani. Az iontoforézis a hosszú távú gyógyszeres kezelés kiváló alternatívája. A vizsgálat 83,3% -os sikerességi arányt mutatott.
 • A korszerű, pulzáló csapvíz-iontoforézis a tenyér és talp hiperhidrosis leghatékonyabb terápiáját jelenti. A rendkívül erősen verejtékező betegek is reagálnak a kezelésre. A hosszú távú kezelések során sem észleltek káros hatásokat.
 • A kezelések olyan hatásosak voltak a hónalj hiperhidrosisban, hogy az iontoforezist javasolják a sebészi beavatkozások helyett.
 • A csapvíz iontoforézis teljes sikerrel alkalmazható. A kezeléseket kapó valamennyi betegnél az izzadás teljes megszűnését tapasztalták és semmilyen mellékhatás nem fordult elő.
 • Az FDA (amerikai gyógyszer és éelemiszerügyi hatóság) 2014-ben azta a következtetést vonta le, hogy „nyolc tanulmány együntetűen arról számolt be, hogy a csapvíz iontoforézis hatékonyan csökkenti az izzadást a kezelt személyek döntő többségében”.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (20)
 • comment-avatar

  Sajnos jelenleg hatékony megoldás csak a kis területre kiterjedő kóros izzadásra van. Vannak “szerencsésebbek”, akiknek “csak” a tenyerük, talpuk vagy a hónaljuk izzad, ezekre van segítség. Arra, amit Ön leír, a nagy területet érintő, erős verítékezés… jelenleg nincs.

 • comment-avatar
  Mária 2 hónap

  Kóros izzadással küzdők évek óta.Télen is mire haza érek még a bugyim is vizes.A kabátom belseje is a hajam csupa víz.Csőpög rólam a víz.Mindig megfázom.Nyáron a légkondis buszban mindenki nyugodtan ül én meg szégyelve tőrlöm az izzadságot.Lassan nem merek kimenni emberek közé.Sünci.

 • comment-avatar

  Ha elolvassa a cikket, kiderül, hogy a kóros izzadás 10-14 kezeléssel átmenetileg megszüntethető. Ez azt jelenti, hogy a kezelések után néhány hétig csökkennek a tünetek, majd visszatérnek és ekkor újabb kezelés-sorozat kell. Élethosszig.
  Ezért az ilyen kezeléseket érdemes otthon elvégezni. A cikkemben olyan módszerről beszélek, amit otthonra terveztek.
  Bár lehet, hogy vannak kozmetikusok, akiknél van ilyen, de erről Önnek kell tájékozódnia a lakhelye környékén.
  Otthoni készüléket (például Dermadry) 130-300 ezer forint között vásárolhat és 10-15 éven keresztül használhat eredményesen.

 • comment-avatar
  Székely Orsolya 6 hónap

  Mennyinmbe kerül egy kezelés, és milyen kivizsgálás szükséges?

 • comment-avatar

  Ha a tenyér-talp-hónalj érintett csak, akkor a Dermadry készülék segítséget jelenthet számára is.
  Ha az izzadás a teljes testre, nyakra, fejre terjed, akkor az elektroterápia nem jelent segítséget.

 • comment-avatar
  Sipos Enikő 7 hónap

  Édesanyám 94. évében van. Az állandó izzadás tönkre teszi az életét. Kérdésem, hogy volna e számára is valami megoldás?
  Ha igen mi a teendőm?
  Köszönettel: Sipos Enikő

 • comment-avatar

  A visszeres láb nem akadálya a kóros izzadás elleni iontoforézis kezelésnek, de nem is hat semmilyen módon a visszeres panaszokra.

 • comment-avatar

  Szeretném megkérdezni, hogy visszeres láb esetében is alkalmazható-e biztonságosan a kezelés talpon ?

 • comment-avatar

  A jó készülékek 130-180 eFt között kezdődnek. A Dermadry például itt található.

 • comment-avatar
  Tünde 9 hónap

  Érdekelne mennyibe kerül?

 • comment-avatar

  A megfelelő táplálkozás és fizikai aktivitás mindenki számára az egészségmegőrzés elsődleges eszköze.
  Persze a többség csak legyint, mert az étkezésre odafigyelni és naponta edzeni sokkal nagyobb erőfeszítés, mint befeküdni a tv elé.

 • comment-avatar
  Györgyi 11 hónap

  Az étkezést érdemes átrendszerezni. Természetgyógyász segítségével meg kell keresni mi jó az adott személy étkezésével kapcsolatban. A felszívódás a legfontosabb a szervezetnek. Ez a gyomor és belek jó működése elsősorban.
  Nekem minden téren tökéletesítette az életemet.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Erzsébet 11 hónap

  Engem érdekelne a készülék, tenyér, lábés honaljam izzad nagyon.

 • comment-avatar

  Sajnos a fejen nem szabad alkalmazni az iontoforézist. Így jelenleg nincs olyan kezelés, amit biztonsággal ajánlhatok erre a problémára.

 • comment-avatar
  Sulyokné Erzsébet 12 hónap

  57 éves vagyok télen is állandóan a fejem, hajam és hátam csupa izzadság sajnos már oda jutottam, hogy alig bírom elviselni. Munkahelye.Én is csak néznek, hogy nézek ki.

 • comment-avatar

  A csapvíz iontoforézis egy helyi kezelés. Egyszerre kis területen alkalmazható, mint például a tenyér, talp, hónalj. Egész test kezelésére ez a módszer nem alkalmas.
  https://elethosszig.hu/koros-izzadas-es-csapviz-iontoforezis/
  Bőrgyógyász-kozmetológushoz kellene fordulni, bár a kóros izzadás arról állapítható meg, hogy bőrből “ömlik” a víz annak ellenére, hogy a hőmérséklet ezt nem indokolja.

 • comment-avatar
  Tibor 1 év

  Érdeklődnék, hogy a módszer a teljes testizzadás ellen is hatékony lehet?

  Szükséges előtte teljes kivizsgálás?

  Lányom (13) már hosszú évek óta szenved ettől az állapottól, de semmilyen betegség jelét nem tapasztaltuk, aminek esetlegesen oka lehet a túlzott izzadás. Milyen orvoshoz érdemes fordulni?

  Üdvüzlettel: Tibor

 • comment-avatar

  Az iontoforézissel a kóros izzadás csak egy néhány hetes időszakra szüntethető meg. Ezután a tünetek ismét erősödni kezdenek és újra kezelni kell. Ezért az ismertetett módszer elsősorban otthoni felhasználásra való. A cikkben említett DermaDry készülék kifejezetten otthonra való. Rákereshet arra is, hogy melyik orvosi rendelő vagy kozmetika biztosítja.

 • comment-avatar
  Hüvely Istvánné 1 év

  Érdekelne! Mennyiben kerül? Hol végzik a beavatkozást?