Sokan szenvednek a kóros izzadás (orvosi nevén hiperhidrózis) tüneteitől. Anélkül, hogy annak különösebb oka -például nagy meleg vagy stressz, stb.- lenne, „folyik róluk a víz”. Ha érintett vagy, akkor Te is sokat kínlódhatsz a problémával. Kipróbálhatsz egy sereg kozmetikumot, gyógyszert, újabban botox kezelést is, sőt műtétnek is alávetheted magad. Ezek azonban keveseknek válnak be igazán. Napjainkban kezdik „újra felfedezni” a csapvíz-iontoforézist. Már közel 50 éve alkalmazzák, de valóban hatékonnyá csak napjainkra váltak a készülékek. Olyannyira, hogy a legfrissebb vizsgálatok során a kezelést kapók már több mint 90%-a tapasztal kedvező hatást. Nézzük meg a módszert alaposabban. 

Mi a hiperhidrózis?

Egyes emberek verejtékmirigyei ismeretlen okból és indokolatlanul túlzottan aktívak, folyamatosan és nagymennyiségű izzadságot termelnek. Ez a jelenség a kóros izzadás vagy hiperhidrózis, mely a világ népességének körülbelül 5% -át érinti.

A verejtékezés „normális” és szükséges funkció, mely a testhőmérséklet szabályozásban nagy jelentőségű. Testedben sokmillió izzadságot termelő mirigy található. A meleg, a testmozgás, a stressz, a fertőző betegségek és az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztása aktiválja az izzadságmirigyeid és fokozza a veríték termelést (izzadást).

hiperhidrózis, azaz kóros tenyér, talp és hónalj izzadás

A legelfogadottabb nézet szerint a kóros izzadás a szimpatikus idegrendszer hiperaktivitásának következménye, amely hatására az izzadságmirigyek folyamatosan verítéket termelnek. A hiperhidrozisban szenvedők 4-5-szer többet izzadnak, mint az átlag. A veríték mennyisége jelentősen meghaladja a test számára a hőmérséklet fenntartásához és szabályozásához szükséges mértéket.

Lényegében a hiperhidózisban szenvedők verejtékmirigyei mindig „bekapcsolt állapotban vannak”, és az aktiválásukhoz nincs szükség kiváltó okra, mint például a testhőmérséklet emelkedése mozgás közben.

Verejtékezés tudnivalók

Olvasd el ezt a cikkem és tudj meg mindent az izzadásról (vagy másképpen verejtékezés) néven említett folyamatról! A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat találod itt, melyeket fontos tudni….kattints ide és olvasd el a teljes cikket.

A kóros izzadás formái

Az elsődleges hiperhidrózis legtöbbször örökletes, azaz családi halmozódást mutat. A kutatások szerint a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitásához köthető. A verejtékmirigyekhez futó idegek hibásan működnek, erőteljes veríték elválasztásra késztetik a verejtékmirigyeket akkor is, ha az nem indokolja semmi. Nyugalomban, hűvös időben is olyan erős a verítékezés, amit „egészségesen” csak a szauna forróságában tapasztal meg az ember.

A primer hiperhidrózis általában már gyermekkorban megjelenik. Többnyire a test egy körülhatárolható területén a legerősebb, mint például tenyér, talp, hónaljak, ritkábban fej, arc, nyak. Ritkán több terület egyszerre érintett lehet.

Bár a túlzott izzadás nem jelent életveszélyes állapotot, azonban komoly hatással lehet a mindennapi életre, tanulásra, munkára, párkapcsolatokra is. A probléma lelki problémákhoz, depresszióhoz, bezárkózáshoz vezethet.

Másodlagos hiperhidrózis oka valamely betegség vagy gyógyszer mellékhatása is lehet. Ez azonban általában az egész testet érinti. Az ilyen esetben a kiváltó ok azonosítása és megszüntetése a kezelés módja.

Az izzadás a testhőmérsékleted szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a tested. Kóros izzadásról akkor beszélünk, amikor többet izzadsz, mint amennyit a környezeti hőmérséklet, az aktivitási szinted vagy a stressz alapján elvárhatnál. Ez zavarhat a hétköznapi tevékenységekben, szociális szorongást vagy szégyenérzetet idézhet elő. A hiperhidrózis néven is említett állapot érintheti az egész testet (generalizált) vagy annak csak bizonyos területeit (lokális), legtöbbször például a tenyeret, a talpat, a hónaljat vagy az arcot. A verejtékezés és a bőrön lévő zsírsavképző baktériumok, gombák bomlástermékei jellegzetes szagot hoznak létre. Az a típusú fokozott verejtékezés, amely jellemzően a kezeket és a lábakat érinti, hetente legalább egyszer észlelhető, akkor is napközben, ébrenléti időben. Ilyenkor anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének, a hőszabályozási gépezetben rövidzárlat következik be. Magyarországon becslések szerint 100.000 embert érint a probléma.

Milyen betegségek okozhatnak kóros izzadást?

A Lehet egyes betegségek tünete, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz, például gyakran előfordul kövérség esetén, nagyobb mérvű alkoholfogyasztás, erős cigarettázás, rendszeres aszpirinfogyasztás következtében is. A pszichés problémák, a szorongás gyakran jár izzadékonysággal. A nők esetében a hormonális változások hatására fokozott verejtékezés következhet be a menstruáció, illetve a klimax idején. Gyakori jelenség a pubertáskori, főleg hónaljban jelentkező verejtékezés, amit az úgynevezett apokrin mirigyek fejlődése, fokozott működése okoz.
A fenti esetekben a fokozott izzadás a szervezet természetes reakciója, ám – ritkábban – valamilyen betegség egyik tünete is lehet.

A fokozott izzadást okozó egészségügyi állapotok közé tartoznak:

Akromegália

Egy hormonális rendellenesség, amely akkor alakul ki, amikor az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont termel felnőttkorban.
Ha túl sok a növekedési hormon, a csontok megnőnek. Gyermekkorban ez megnövekedett magassághoz vezet, és ezt gigantizmusnak nevezik. Felnőttkorban azonban nem következik be magasságváltozás. Ehelyett a csontok méretének növekedése a kezed, a lábad és az arcod csontjaira korlátozódik, és ezt nevezzük akromegáliának. Tünetei közé tartozik a megnagyobbodott arc és kéz. Az arcon bekövetkező változások miatt a szemöldökcsont és az alsó állkapocs kiemelkedik, az orr és az ajkak pedig megvastagodnak.
Mivel nem gyakori, és a fizikai változások lassan, sok év alatt elhúzódva és kibontakozva jelentkeznek, az állapot felismerése néha hosszú időbe telik. Kezeletlenül a növekedési hormon magas szintje a csontokon kívül a test más részeire is hatással lehet.
Ez súlyos – néha akár életveszélyes – egészségügyi problémákhoz vezethet. A terápai azonban csökkentheti a szövődmények kockázatát, és jelentősen javíthatja a tüneteket, beleértve az arcvonások asszimetriáját is.

Diabéteszes hipoglikémia

Akkor következik be, amikor egy cukorbetegnek nincs elég cukor (glükóz) a vérében. A glükóz a test és az agy fő üzemanyagforrása, ezért ezek nem tudnak jól működni, ha nincs belőle elég mennyiség a szervezetben.

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alatt a 70 milligramm / deciliter (mg/dl) vagy 3,9 millimol / liter (mmol/l) alatti vércukorszintet értjük.

Érdemes odafigyelni a korai figyelmeztető jelekre, és azonnal elkezdeni kezelni az alacsony vércukorszintet, amely ha már kialakult, gyorsan megemelheted egyszerű cukorforrás, például glükóztabletták vagy gyümölcslé fogyasztásával. Mond el családtagjaidnak és barátaidnak is, hogy milyen tünetekre kell felfigyelniük, és mit kell olyankor tenniük, ha adott esetben nem tudnád saját magad ellátni az állapotod.

Fertőzés

Gyógyszer mellékhatás

Okozhatják például egyes béta-blokkolók (vérnyomás csökkentésére) és antidepresszánsok szedésekor néha tapasztalhatók

Leukémia

A szervezet vérképző szöveteinek rákos megbetegedése, beleértve a csontvelőt és a nyirokrendszert.

Számos típusa létezik. A leukémia egyes formái gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél, míg más formái főként felnőtteknél alakulnak ki.

Általában a fehérvérsejteket érinti, melyek hatékony fertőzéselhárítók – normális esetben rendezett módon növekednek és osztódnak, ahogyan a szervezetnek szüksége van rájuk. A leukémiás embereknél azonban a csontvelő túlzott mennyiségű kóros fehérvérsejtet termel, amelyek nem működnek megfelelően.

Kezelése összetett lehet – a leukémia típusától és más tényezőktől függően. Vannak azonban olyan módszerek és eszközök, amelyek segíthetnek abban, hogy a terápia mindenképp sikeres legyen.

Limfóma

A nyirokrendszer rákos megbetegedése, amely a szervezet kórokozók elleni védőhálójának része.

A nyirokrendszerhez tartoznak a nyirokcsomók (nyirokmirigyek), a lép, a tímuszmirigy és a csontvelő. A limfóma mindezen területeket, valamint a test más szerveit is érintheti. A nyirokcsomók a nyiroksejtek babszem nagyságú gyűjtőhelyei. Körülbelül 600 ilyen csomó található a nyirokrendszerben, például a térd, az ágyék, a nyak és a hónalj közelében. A csomópontokat nyirokerek hálózata köti össze.

Számos típusa létezik. A fő altípusok a következők:

 • Hodgkin-limfóma (korábbi nevén Hodgkin-kór).
 • Non-Hodgkin-limfóma

Az, hogy milyen limfóma-kezelés a legjobb a számodra, az a limfóma típusától és súlyosságától függ. A kezelése magában foglalhat kemoterápiát, immunterápiás gyógyszereket, sugárterápiát, csontvelő-átültetést vagy ezek valamilyen kombinációját.

Malária

Egy parazita által okozott betegség. A parazita a fertőzött szúnyogok csípése révén terjed az emberre. A maláriások általában nagyon rosszul érzik magukat, magas lázzal és hidegrázással kombinálva.

Míg a fertőzés a mérsékelt éghajlaton nem gyakori, addig a trópusi és szubtrópusi országokban még mindig igen elterjedt. Évente közel 290 millió ember fertőződik meg maláriával, és több mint 400 000 ember hal bele a betegségbe.

A maláriás fertőzések csökkentése érdekében a világ egészségügyi programjai megelőző gyógyszereket és rovarölő szerrel kezelt ágyhálókat osztanak, hogy megvédjék az embereket a szúnyogcsípésektől. Az Egészségügyi Világszervezet vakcinát ajánlott fel a maláriás megbetegedésekkel sűrűn fertőzött országokban élő gyermekek számára.

A védőruházat, az ágyhálók és a rovarölő szerek megvédhetnek utazás közben. Megelőző gyógyszert is szedhetsz a magas kockázatú területre történő beutazás előtt, alatt és után. Azonban fontos tudni, hogy sok maláriaparazita rezisztenciát fejlesztett ki a betegség kezelésére használt gyakori gyógyszerekkel szemben.

Meghatározhatatlan okú láz

A láz a testhőmérséklet átmeneti emelkedése, amely gyakran valamilyen betegség miatt alakul ki. Annak a jele, hogy valami szokatlan dolog történik a szervezetben.

Egy felnőtt számára a láz kellemetlen lehet, de általában nem ad okot aggodalomra, hacsak nem éri el a 39,4 °C-ot vagy annál magasabb hőmérsékletet. Csecsemők és kisgyermekek esetében a kissé megemelkedett láz súlyos fertőzésre utalhat.

A láz általában néhány napon belül elmúlik. Számos vény nélkül kapható gyógyszer csökkenti, de néha jobb, ha nem kezelik. Úgy tűnik, hogy a láz kulcsszerepet játszik abban, hogy a szervezet számos fertőzéssel szemben felvegye a harcot.

Menopauza

A menstruációs ciklusok végét jelzi. Azután diagnosztizálják, hogy 12 hónapig nem volt menstruációd. Bekövetkezhet akár a 40-es vagy 50-es éveidben is, de az átlagéletkor ennek kapcsán 50,5 év Magyarországon egy 2018-as felmérés szerint.

Ez azonban még mindig csak egy természetes biológiai folyamat. Fizikai tünetei például a hőhullámok, amelyek társulva az érzelmi szimptómákkal megzavarhatják az alvást, csökkenthetik az energiaszintet vagy befolyásolhatják a mentális egészséget. Számos hatékony kezelés áll már rendelkezésre, az életmódbeli változtatásoktól a hormonterápiáig sokminden.

Mellékvese-daganat

Egy ritka, általában nem rákos (jóindulatú) daganat, amely a mellékvesében alakul ki.

Két mellékveséd van amelyek a vesék csúcsán helyezkednek el. Daganat csak az egyik, de akár mindkét mellékvesét érintheti.

A daganatból olyan hormonok szabadulnak fel ilyenkor, amelyek magas vérnyomást, fejfájást, izzadást és pánikroham tüneteit okozhatják. Kiugróan magas vérnyomás-ingadozásokat produkál, azonban mivel a kiugró értékek között napokig is normális a vérnyomás értéke, ez megnehezítheti az állapot felismerését. Általában egy kilenc napos időszakot szoktak vizsgálni és kiértékelni, ha gyanítják a betegség meglétét. Ha nem kezelik, a szervezet más rendszereinek súlyos vagy életveszélyes károsodása is bekövetkezhet.

Általában 20 és 50 év közöttieknél fedezik fel, bár maga a daganat bármely életkorban kialakulhat. Az eltávolítására végzett műtét általában normalizálja a vérnyomást.

Neurológiai betegség

Pajzsmirigy túlműködés

Akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy túl sok tiroxin hormont termel. Ez felgyorsíthatja a szervezet anyagcseréjét, ami akaratlan fogyást és gyors vagy szabálytalan szívverést okozhat.

Számos kezelés áll már rendelkezésre. Az orvosok pajzsmirigyellenes gyógyszereket és radioaktív jódot használnak a pajzsmirigyhormonok termelésének lassítására. Néha a pajzsmirigy túlműködés kezelése magában foglalja a pajzsmirigy egészének vagy egy részének eltávolítását célzó műtétet.

Bár súlyos is lehet, főleg ha nem vesznek róla tudomást, azonban a legtöbben jól reagálnak az időben történő diagnosztizálásra és a megkezdett kezelésre.

Tuberkulózis (TBC)

Egy potenciálisan súlyos fertőző betegség, amely elsősorban a tüdőt érinti. Az ezt okozó baktériumok emberről emberre terjednek a köhögéssel és tüsszentéssel a levegőbe kerülő apró cseppek útján.

A fejlett országokban egykor ritka tuberkulózisfertőzések 1985-ben kezdtek elszaporodni, részben az AIDS-et okozó HIV-vírus megjelenése miatt. A HIV legyengíti az ember immunrendszerét, így az nem tud harcolni a tbc-baktériumokkal.

Magyarországon közismert, hogy a rendszerváltás a társadalom egyes csoportjai számára mennyire súlyos szociális következményekkel járt. A szegénység növekedésével párhuzamosan emelkedni kezdett a tbc-s megbetegedések száma is. 1996 óta ugyan ismét elkezdett csökkenni ez a szám, de 1998-ban még mindig nagyobb volt, mint az 1990-es érték.

Ami azonban továbbra is aggodalomra ad okot az a következő: a tuberkulózis elleni küzdelem talán leglényegesebb és egyben általános érvényű tanulsága, hogy mind a mai napig nem vették kellően figyelembe a betegség megelőzése és gyógyítása során a szociális tényezőket, holott ezek jelentősége köztudomású. Az eddigieknél jobban működő szociális rendszer vélhetően képes lenne a szegénység állandósulása mellett is hatékonyan fellépni a tbc terjedésével szemben.

Sok tuberkulózis törzs ellenáll a betegség kezelésére leggyakrabban használt gyógyszereknek. Az aktív tuberkulózisban szenvedőknek hónapokon keresztül sokféle gyógyszert kell szedniük, hogy megszabaduljanak a fertőzéstől és megelőzzék az antibiotikum-rezisztenciát.

Az itt bemutatott betegségekhez gyakran társulhat kóros izzadékonyság. A pontos diagnózis felállítása érdekében azonban mindig működj együtt orvosoddal vagy más egészségügyi szakemberrel.

A kóros izzadás kezelése

El kell különíteni az elsődleges és másodlagos (betegség által okozott) kóros izzadás kezelését. Ha az izzadás egy másik betegség okozza, akkor első lépés ennek a betegségnek, állapotnak (például a cukorbetegség vagy fertőzés) kezelése.

Az elsődleges, azaz kimutatható ok nélküli kóros izzadásra nincs olyan gyógymód, ami véglegesen megszünteti a jelenséget. Többféle kezelés van azonban, melyek segítik a tünetek enyhítését. Ilyenek az izzadásgátló kozmetikumok és a vényköteles orális és helyi gyógyszerek, valamint a csapvíz-ionoforézis.

Csapvíz-iontoforézis a tenyér és a talp hiperhidrozis kezelésére az 1940-es évekig visszavezethető. A módszer bemutatása óta a technológia folyamatosan fejlődött, melynek eredménye a hatékonyság jelentős javulása. Ezért ma a csapvíz-iontoforézis a hiperhidrózis kezelésének egyik legbiztonságosabb, legkönnyebb és leghatékonyabb módja. A napjainkban beszerezhető készülékekkel a túlzott izzadás kezelése otthoni körülmények között is könnyű, gyors és kockázatmentes.

A Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság, azaz a kóros izzadást kezelő orvosok szakmai szervezete régóta javasolja ezt a kezelést, mint elsődlegesen választandó módszert. Akkor is hatékony, ha már minden más, szokásos kezelési kísérlet (kozmetikumok, gyógyszerek, botox, akupunktúra, stb) kudarcot vallott.

A kezelés veszélytelen, tűszűrás és gyógyszermentes. Enyhe, pulzáló elektromos áramot vezetnek át a problémás terület bőrén. A megfelelő frekvenciájú, intenzitású árammal való kezelés „szétválasztja” a verejtékmirigyek és az őket hibás utasításokkal „ellátó” vegetatív idegek közötti kapcsolatot. Így megszűnik a hibás idegi működés által generált izzadás. Kéthetes kúra hetekre megszünteti, de legalábbis jelentősen mérsékli a verítékezést. Ami a fontos: szinte minden esetben sikeres!

verejtékmirigyek kóros izzadás hiiperhidrosis esetén csapvíz iontoforézis kezelés előtt és után

Mi a csapvíz-iontoforézis?

Az iontoforézis  jobb megértése érdekében értelmezzük magát a szót.

 • Ion = elektromosan töltött molekula 
 • Forézis =  folyamat, amelyben elektromos egyenáram hatására, a töltéssel rendelkező részecskék vándorlása zajlik, az elektromos vezetőként működő elektrolit folyadékokban. A pozitív ionok (kationok) a negatív töltésű katód felé vándorolnak, míg a negatív ionok (anionok) a pozitív oldal, az anód felé vándorolnak.
 • Iontoforézis = ionizált (elektromosan töltött) részecske mozgatása elektromos áram segítségéve

Az iontoforézis az elektroterápia egyik formája, mely során enyhe elektromos áramot vezetnek át az érintett testtájon (kézen, lábon vagy hónaljon). Az áram „magával sodorja” a vízben levő elektromosan töltött részecskéket és a testbe juttatja.

A legelfogadottabb elmélet szerint ez gátolja a szimpatikus idegi jelátvitelt, mintegy „kikapcsolja” a verejtékmirigyeket. Semlegesíti a jelet az ideg- és mirigyek között, ezzel csökkenti vagy teljesen gátolja az verejtékképződést a kezelt területen. Más elméletek azt sugallják, hogy az iontoforézis az izzadságmirigy elzáródását okozza – a kezelés során az ionok lerakódása ideiglenes „dugót” hoz létre az izzadságmirigyekben.

Végülis mindegy, hogy melyik úton, de a kezeléssel kiváló eredményeket érhetsz el.

Fontos tudnivalók az izzadás kezelése előtt

 • Iontoforézis kezelést csak akkor végezz, ha annak nincs ellenjavallata. Ezek azonosak az egyéb elektroterápiás kezeléseknél is figyelembe veendő okokkal. Kövesd a készülékgyártó útmutatását, javaslatait.
 • Fontos tudnod, hogy az iontoforézis során enyhe bizsergő érzést érezhetsz.
 • Tudnod kell azt is, hogy az iontoforézis során használt elektromos áram nem elég erős ahhoz, hogy bármilyen károsodást okozzon.
 • Ne használj iontoforézist terhesség esetén, ha pacemakered van, szívbetegséged vagy epilepsziád van. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg kezelőorvosod.
 • Iontoforézis kezelés előtt távolítsd el az ékszereket, gyűrűt, karkötőt.
 • Ha seb, karcolás van a bőrödön, akkor a kezelés előtt kend be vazelinnel, ez megvédi a sebet a felázástól. A vazelin akadályozza az iontoforézist, ezért csak szükséges helyen és mértékben alkalmazd.
 • A kezelés enyhe kipirosodást okozhat a bőrön. Ez pár perc alatt elmúlik. Ha nem, akkor kérdezd meg a kezelőorvosod a teendőkről.
 • Ha túlzottan kiszárítja a bőröd, használj kezelés után hidratáló testápolót.

Mitől függ a hatékonyság?

Elősorban a készülék által alkalmazott áramformától. A legjobb eredményt a speciálisan a kóros izzadás kezelésére készített készülékektől várhatod. A leghatékonyabb kezelést az úgynevezett pulzáló áramot (az áram/szünet folyamatos váltogatása) alkalmazó készülékek biztosítják.

Kaphatók olyan otthoni elektroterápiás készülékek, amelyek a fájdalomcsillapító TENS (idegstimulációs), izomstimulációs (EMS) programok mellett „hagyományos”, állandó áramot alkalmazó iontoforézist is biztosítanak. Az ilyen készülékek főképp az ízületi panaszok kezelésére valók. Az izzadás kezelésében 30-40%-kal kisebb hatékonyságúak, mint a pulzáló áramot biztosító készülékek.

Kóros izzadás kezelésre specializált készülékek

DermaDry hiperhidrózis kezelő készülék

 • pulzáló áramú (PC) iontoforézisDermadry csapvíz iontoforézis készülék a kóros tenyér, tlap, hónalj izzadás kezelésére
 • kóros kéz, láb vagy hónalj izzadás kezelése
 • 2 hét / kúra
 • 95% feletti siker arány!
 • itt vásárolható meg

 

IontoBravo DC/PC iontoforézis készülék

iontobravo iontoforézis készülék

 • iontoforézis folyamatos és pulzáló üzemmódban egyaránt
 • kettős felhasználás
 • iontoforézis (DC): az elektromos áram hatására az elektromos töltéssel rendelkező anyagok (elektrolitok) a test egy adott pontjára juttathatók be, elkerülve az emésztést. Ezért kiváló a helyi kezelést igénylő állapotokban, mint ízületi és íngyulladások, Peyronie-betegség, stb.
 • csapvíz-iontoforézis (PC): a kóros kéz, láb vagy hónalj izzadás kezelésére
 • itt vásárolható meg

Milyen vizet használj?

A kezeléshez egyszerű csapvíz szükséges! A víz minősége településenként eltérő lehet. Túl lágy víz esetén elmaradhat az iontoforézis hatása. A lágy víz nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot vagy elektrolitokat (apró elektromos részecskéket). NE használj lágyított vizet!

Ha a csapvíz kezelés hatása enyhe, akkor próbáld ki a következőket:

 • adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a vízhez minden kezelésnél.
 • egyes klinikusok tapasztalatai szerint a sós víznek erőteljesebb a hatása, azaz adj a vízhez negyed kávéskanálnyi (1 gram) konyhasót és így végezd a kezelést.

Bár a kóros izzadás kezelésére specializált készülék megvásárlása drágának tűnhet, de gyorsan átláthatod, hogy mivel az eszköz hosszú évekig, (akár évtizedekig is) „kitart”, további költségek nélkül kezelheted az izzadást. A túlzott izzadás gyakran „fut végig” a teljes családon, azaz szinte minden családtag érintett. Az iontoforézis készüléket akár a család valamennyi tagja is használhatja.

Kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

Maga a kezelés teljesen ugyanúgy történik a pulzáló áramú és hagyományos iontoforézis készülékekkel egyaránt. Nézzük a lépéseket.kóros kéz és láb izzadás, hiperhidrózis kezelése iontoforézissel

 • Vedd elő a készüléket, az iontoforézis készletet, két darab műanyag tálat (akkorát, amibe a kezed vagy lábad pont belefér).
 • Az edénybe tölts fél centiméter vízréteget. A kéz vagy láb csak éppen érjen a vízbe!
 • Csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik szivacsot-elektródát az egyik tálba, a másikat a másikba.
 • Mindkét kézzel vagy lábbal állj rá.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot olyan áramerősséggel, amit elviselsz, de nem okoz fájdalmat.

Hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

hónalj izzadás, hiperhidrózis kezelése iontoforézissel

 • Csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Nedvesítsd meg a szivacsokat és helyezd az egyiket a jobb, a másikat a bal hónaljadba. Tartsd a karjaidat a törzshöz zártan a kezelés végéig.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot olyan áramerősséggel, amit elviselsz, de nem okoz fájdalmat.

Milyen gyakran kell csapvíz-ionoforézis kezelést végezni?

A kezelésnek két szakasza van: a tüneti és a fenntartó fázisra. A tüneti szakaszban intenzív (napi) kezeléssel visszaszorítod a tüneteket, majd ezek elmúlta után ritkább, de rendszeres kezeléssel fenntartod az elért állapotot. Idővel az izzadás visszaerősödhet, ekkor ismét intenzívebb kezelésre válthatsz.

A tüneti szakaszban a kezelés szükséges gyakorisága a hiperhidrozis mértékétől függ.

 • Enyhe: hetente 3-5 alkalommal, 1-2 héten át.
 • Közepes: hetente 3-5 alkalommal, 2-3 héten át.
 • Súlyos: hetente 3-5 alkalommal, 4-6 héten át.

A Dermadry készülékkel a kezelés mindössze 15 perc (hónalj) és 20 perc (kéz és láb).

Miután a kívánt szárazsági szintet elérted, csökkenthető a kezelések gyakorisága, de az eredmények fenntartásához továbbra is kezelni szükséges.

 • Enyhe: hetente 1 alkalommal, további 2-3 héten át
 • Közepes: hetente 1 alkalommal, folyamatosan
 • Súlyos: hetente 1-3 alkalommal, folyamatosan

Hatékony-e a csapvíz-iontoforézis?

Egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja a csapvíz-iontoforézis hatékonyságát és biztonságosságát a hiperhidrozis kezelésében. A vizsgálatok többségében kéthetes alkalmazás esetén a siker-arány 90% körüli, azaz szinte minden kezelést kapó kedvező hatásról számol be.

A tanulmányok következetesen bebizonyították, hogy a csapvíz-iontoforézis a hiperhidrózis egyszerű, biztonságos, gazdaságos és hatékony kezelési lehetősége. Akkor érdemes alkalmazni, ha az egyszerűbb és olcsóbb izzadásgátló anyagok, kozmetikumok nem vezetnek megfelelő eredményre.

A csapvíz-iontoforézist mindenképpen a botox-injekciók, a műtéti beavatkozások és a vényköteles, hosszú távú gyógyszeres kezelés előtt-helyett érdemes alkalmaznod.

Ez egy természetes, gyógyszermentes, tűmentes és nem invazív kezelési lehetőség, amely hosszú távú eredményeket biztosít. Hatékonyan képes kezelni a hiperhidrózis különböző fokozatait, az enyhétől a súlyos esetekig.


Vélemények azoktól, akik ténylegesen használják a készüléket

dermadry véleményÉn gyermekkorom óta szenvedek hiperhidrózisban. Kezdetben a tenyeremről és a talpamról folyt a víz, ami súlyosan befolyásolta a mindennapjaimat. Jártam mindenféle vizsgálaton, hogy kiderítsék mi is okozza ezt nálam. Sajnos vagy nem sajnos nem találtak semmit, így az orvosok le is mondták rólam, hogy sajnos ez valószínűleg örökletes és nincs rá megoldás. Én ebbe nem nyugodtam bele mondván így nem lehet élni…, de ezt csak az tudja igazán, aki valóban ezzel a betegséggel küzd. Keresgéltem a neten és rábukkantam Dr. Zátrok Zsolt egy cikkére, ahol ezt a készüléket javasolja a sorstársaknak. Gondoltam egy próbát mindenképpen megér! Nem bántam meg!!! Nekem már a 2.kezelés után érezhető volt a javulás. Mindennap 20-20percet kell csak rászánnom és az életminőségem kimagaslóan jobb tőle. Most bátran hordhatok papucsot, szandált, amit eddig nem tehettem meg. Számomra ez minden pénzt megért!!!! Csak ajánlani tudom hasonló problémákkal küzdőknek!

Dermadry véleményMiután az utóbbi két évben végigszenvedtem a tenyérbotoxot, idén már képtelen voltam bevállalni, ezért gondoltam, hogy kipróbálom ezt a gépet. Sajnos a neten magyar oldalakon nem sok véleményt és tapasztalatot találtam a termék kapcsán, de úgy voltam vele, hogy cirka egy árban van a botoxxal, de nem csak fél évig hatásos (ha hatásos) és egyáltalán nem fájdalmas. Egyáltalán nem bántam meg, kezem-lábam nyári melegekben brutális módon izzadt, a papucsomból papírtörlővel törölgettem ki a vizet, a kezem sokszor kiázott, mintha órákon át vízben lettem volna. Nekem már második héten a lábam egyáltalán nem izzadt, a tenyerem sem, csak az ujjaim vége. Nem tudom szavakban leírni mennyire boldog vagyok! Csak ajánlani tudom!! Egyáltalán nem fájdalmas, nem vesz sok időt igénybe a kezelés és nálam teljesen megszűnt az izzadás a tenyeremen és a talpamon is! Ezer köszönet!

Dermadry véleménySose hittem, hogy működhet. 🙂 Bevált! Mióta használom majdnem teljesen eltűnt az izzadás a tenyeremről és a talpamról!

Dermadry véleményA termék jó! Csak reménykedtem, de tényleg működik! Nem csak mérsékelte, hanem teljesen megszüntette az izzadást. Az egyetlen negatívum, hogy sajnos az ujjbegyen megmaradt az izzadás és a hüvelykujjon ami ugyebár nem érintkezik jól az elektródával.

További véleményeket ide kattintva olvashatsz.


Legfrissebb hiperhidrózis kutatási eredmények

Átnéztem néhány orvosi kutatás adatait. Ez csak néhány azok közül, amelyek a csapvíz iontoforézis hatékonyságát vizsgálták hiperhidrózis esetén. Közös jellemzőjük, hogy az eredményeket kedvezőnek találták az életkortól függetlenül, enyhe, közepes és súlyos állapotokban egyaránt.

Összegző eredmények orvosi tanulmányokból:
 • A csapvíz iontoforézis jelentősen javítja a beteg életminőségét a kezelés során.
 • A kezelést kapók 92,9% -a már két heti iontoforézis kezelés után javulást tapasztalt.
 • 88,9% -uk pozitív eredményt, azaz javulást, a verítékezés csökkenését vagy teljes megszűnését tapasztalta.
 • A többség szerint a kezelési program egyszerűen végrehajtható és beilleszthető az életmódba.
 • A kezelést kapók 78,6% -a 2 hét után az életminősége jelentős javulásáról számolt be.
 • A csapvíz-iontoforézis egyszerű, biztonságos és hatékony terápia a hiperhidrosisra.
 • A csapvíz-iontoforézissel gyermekek is biztonságosan és hatékonyan kezelhetők.
 • A csapvíz-iontoforézis kezelések során minimális mellékhatásokkal kell számolni.
 • A csapvíz-iontoforézis összesen nyolc kezelést követően már hatékony a tenyér hyperhidrosisban.
 • Az iontoforézis kezelés biztonságos, hatékony és könnyen használható, így a sebészeti beavatkozás vagy a botulinum toxin injekció beadása előtt kell alkalmazni.
 • A csapvíz iontoforézis elnyomja a tenyér hiperhidrosist. Az iontoforézis egy egyszerű, gazdaságos és hatékony terápia, amelyet a pácienseknek a műtét vagy botox kezelés előtt kell felajánlani. Az iontoforézis a hosszú távú gyógyszeres kezelés kiváló alternatívája. A vizsgálat 83,3% -os sikerességi arányt mutatott.
 • A korszerű, pulzáló csapvíz-iontoforézis a tenyér és talp hiperhidrosis leghatékonyabb terápiáját jelenti. A rendkívül erősen verejtékező betegek is reagálnak a kezelésre. A hosszú távú kezelések során sem észleltek káros hatásokat.
 • A kezelések olyan hatásosak voltak a hónalj hiperhidrosisban, hogy az iontoforezist javasolják a sebészi beavatkozások helyett.
 • A csapvíz iontoforézis teljes sikerrel alkalmazható. A kezeléseket kapó valamennyi betegnél az izzadás teljes megszűnését tapasztalták és semmilyen mellékhatás nem fordult elő.
 • Az FDA (amerikai gyógyszer és élelmiszerügyi hatóság) 2014-ben azta a következtetést vonta le, hogy „nyolc tanulmány egyöntetűen arról számolt be, hogy a csapvíz iontoforézis hatékonyan csökkenti az izzadást a kezelt személyek döntő többségében”.

Források

 1. Doolittle, James, Patricia Walker, Thomas Mills, and Jane Thurston. „Hyperhidrosis: an update on prevalence and severity in the United States.” Archives of dermatological research 308, no. 10 (2016): 743-749.
 2. Kim, Do Hun, Tae Han Kim, Seung Ho Lee, and Ai Young Lee. “Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial.” Annals of dermatology29, no. 6 (2017): 728-734.
 3. Elkhyat A and Agache P. Treatment of hyperhidrosis by iontophoresis of weakly mineralised water. 1993. Cutaneous Biophysics Laboratory, Department of Functional Dermatology, 25030 Besancon, France.
 4. Hölzle, E., M. Pauli, and O. Braun-Falco. “Leitungswasser-Iontophorese zur Behandlung von Hyperhidrosis manuum et pedum.” Der Hautarzt 35, no. 3 (1984): 142-147.
 5. Stolman, Lewis P. „Hyperhidrosis: medical and surgical treatment.” Eplasty 8 (2008).
 6. Akbar, Talat Masood, Mahmood A. Saqib, Sundas Fahim, Mohammad Nasir, and Haroon Nabi. „Efficacy and safety of tap water iontophoresis for palmoplantar hyperhidrosis.” Journal of Pakistan Association of Dermatology 23, no. 3 (2016): 304-309.
 7. Kim, Do Hun, Tae Han Kim, Seung Ho Lee, and Ai Young Lee. „Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial.” Annals of dermatology29, no. 6 (2017): 728-734.
 8. Maj, NS WALIA, BS RATHORE Lt Col, and AK JAISWAL Col. „TREATMENT OF PALMOPLANTER HYPERHIDROSIS BY IONTOPHORESIS.” Medical Journal Armed Forces India 56, no. 1 (2000): 27-28
 9. Kim, Do Hun, Tae Han Kim, Seung Ho Lee, and Ai Young Lee. „Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial.” Annals of dermatology 29, no. 6 (2017): 728-734.
 10. Yardi, S. S., U. S. Khopkar, V. A. Phadke, and S. S. Idgunji. „Tap water iontophoresis for palmoplantar hyperhidrosis.” Indian Journal of Dermatology 42, no. 3 (1997): 164-167.
 11. Dagash, Haitham, Sinead McCaffrey, Katie Mellor, Agnes Roycroft, and Ingrid Helbling. „Tap water iontophoresis in the treatment of pediatric hyperhidrosis.” Journal of pediatric surgery 52, no. 2 (2017): 309-312.
 12. Dogruk Kacar, Seval, Pinar Ozuguz, Selma Eroglu, Serap Polat, and Semsettin Karaca. „Treatment of primary hyperhidrosis with tap water iontophoresis in paediatric patients: a retrospective analysis.” Cutaneous and ocular toxicology 33, no. 4 (2014): 313-316.
 13. Karakoç, Yunus, Ertuğrul H. Aydemir, M. Tunaya Kalkan, and Gaye Ünal. „Safe control of palmoplantar hyperhidrosis with direct electrical current.” International journal of dermatology41, no. 9 (2002): 602-605.
 14. Safe control of palmoplantar hyperhidrosis with direct electrical current. Karakoç Y, Aydemir EH, Kalkan MT, Unal G. Int J Dermatol. 2002 Sep
 15. Stolman, Lewis P. „Treatment of excess sweating of the palms by iontophoresis.” Archives of dermatology 123, no. 7 (1987): 893-896.
 16. Hölzle, E., and N. Alberti. „Long-term efficacy and side effects of tap water iontophoresis of palmoplantar hyperhidrosis–the usefulness of home therapy.” Dermatology 175, no. 3 (1987): 126-135.
 17. Midtgaard, K. „A new device for the treatment of hyperhidrosis by iontophoresis.” British Journal of Dermatology 114, no. 4 (1986): 485-488.
 18. Hölzle, E., and T. Ruzicka. „Treatment of hyperhidrosis by a battery-operated iontophoretic device.” Dermatology 172, no. 1 (1986): 41-47.
 19. Hölzle, E. „Leitungswasseriontophorese.” Der Hautarzt 63, no. 6 (2012): 462-468.
 20. U.S. Food and Drug Administration. „Reclassification of Iontophoresis Devices Intended for Any Other Purposes.” Office of the Federal Register (accessed September 1, 2018).

 

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

42 Comments

 1. Gondolom, hogy Globus Activa 700 készüléke van, csak elírta a nevet. Az Activa 700 nem biztosít iontoforézis programot.
  A készülék több nyelvű menüvel rendelkezik, így a magyar nyelv is beállítható.
  Beállíthatja az Advanced / Setup / Language settings menüben

 2. Nekem Bravo Activa 700 készulekem van ,erdeklődenék, hogy abban van- e iontoforezis program, sajnos nincs benne a magyar nyelv a menük között

 3. A készülékek leírásában az szerepel, 13 éves életkor felett.
  Ez nem azért van, mert egy ennél fiatalabb gyereknél nem hatásos a kezelés! De hatékony lenne.
  Azért nem javasolják gyereknél, mert egy 5 éves gyerek nem elég érett ahhoz, hogy értse, hogyan kell viselkedni az elektromos kezelés alatt, nem tartja ott a kezét-lábát, önálló kezelésre semmiképpen nem alkalmas.

 4. Egy biztos, én nem vagyok ebben illetékes.
  Az elmúlt 12 évben olyan szinten leépült az egészségügy, annyira összekuszálódott minden, annyira sokadlagos a betegek érdeke, hogy nincs sok illúzióm.

 5. Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy nem lehet valahol kezdeményezni, hogy ez a betegség kerüljön bele az adókedvezményes betegségeket tartalmazó Kormányrendeletbe?

 6. Azt szeretném megkérdezni mennyi idős kórtól használható a készülék? Sajnos úgy néz ki kislányom örökölte tőlem a fokozott izzadást és szeretném ha az ő gyerekkorát nem keserítené meg ez a dolog.

 7. Az IontoBravo és Dermadry azonos áramformát biztosít. Az IontoBravo kétfunkciós, mert nemcsak izzadás kezelésre, hanem ízületi panaszokra való orvosi iontoforézisre is alkalmas.
  A két készülék ebben eltér.
  A Dermadry régebb óta van forgalomban és ezért sokkal többen vették már, több a visszajelzés is. Az IontoBravo-t vásárlók ugyancsak elégedettek és a sikerességi arány is hasonló.
  Hatékonyság szempontjából nem tudok különbséget tenni. A döntés lehet „érzelmi”, azaz melyik tetszik vagy az, hogy az IontoBravo másra is alkalmas. De lehetnek más szempontok is.

 8. Melyik készülék rendelkezik jobb hatékonysággal?

 9. Abszolút nem használható erre. Ez teljesen más betegség, teljesen más kezelés kell rá.

 10. Tiszteletem Dr Úr!
  Érdeklődök, hogy hidradenitis suppuratíva esetén használható-e a készülék?
  Válaszát köszönöm

 11. Olvassa el a használati útmutatót ismét! Továbbá olvassa el ezt a cikket alaposan. Különösen azt a részt, amiben arról írok, mivel lehet fokozni a kezelés hatékonyságát.
  Az első hibát ott követhette el, hogy 2 hónapja, folyamatosan kezel. 2 hét, maximum 3 legyen egy kúra. Ön azt írta, hogy úgy vette észre, segít.
  MIndenütt leírtam, felhívom rá a figyelmet… az iontoforézis az esetek 90-95%-ban javítja a tüneteket. VAnnak szerencsések, akiknek teljesen megszünteti a panaszokat, másoknál elviselhetőre javítja.
  Tartson 2-3 hét szünetet és kezdje újra a kezeléseket, de nem kezeljen folyamatosan. A kúraszerű módszer a jó: 14 nap kezelés, majd kezelési szünet, minimum 4-6 hétig.

 12. 2 hónapja használom aktívan, elején úgy vettem észre, hogy segít mivel a tenyerem időnként száraz volt, viszont az utóbbi 1-2 hétben ismét reménytelen a helyzet. Ha van bármi tanács, azt nagyon megköszönném. Ha én voltam a „szerencsés” kiválasztott akin még ez se segít, akkor nagy valószínűséggel lesz egy eladó készülékem, elég kedvezményes áron..

 13. Már több mint 10 éve izzad a tenyerem(vagyis csepeg a víz rolla )és a talpam is!Itt Romániában senki semit nm tud ajánlani! A segítséget szeretném kérni!köszönöm a válaszát előre is!Agota

 14. Azért, mert erre jelenleg nincs olyan megoldás, mint ami a tenyér-talp és hónalj izzadásra kiválóan bevált. Ennek fő oka, hogy a koponyán nem szabad olyan erőteljes elektromos kezelést adni, mint amit a kézen, lábon nyugodtan lehet.

 15. Nagyon régóta a legnagyobb problémám a fejbőr izzadása. Ha kicsit mozgok, de sima ülő, fekvő helyzetben is magától elkezd folyni a fejéről, halántékomról a víz. Már több szakorvosnál is jártam, senki nem tud semmilyen megoldást.

 16. Ezt a cikket erről írtam! Görgessen feljebb és olvassa el figyelmesen, mert van lehetőség a tünetek csökkentésére. Például a Dermadry készülék biztosít ilyen lehetőséget.

 17. Tisztelt dr úr gyerek korom óta izad a tenyerem és a talpam mit lehet teni ellene ha nem gyógyítható de legalább fokozuk az izadast megértését köszönöm üdvözlettel edina 20 eves

 18. Jelenleg hatékony elektroterápiás kezelés a tenyér, talp és hónapj izadásra van. A törzs, nyak, fej izzadásra jelenleg nincs ilyen megoldás.

 19. 77 éves vagyok.
  2020.augusztusában kontraszt anyagos CT vizsgálat után kezdődött,hogy el kezdtem nagyon izzadni . Éjjel 4-5 kell pijama felsőt váltani, nappal valamivel elviselhetőbb, de a hőhullámok és erős izzadás fenáll. Felöltözni, utcára menni megfelelő öltözékben nem tudok.
  COPD beteg vagyok és inzulinos cukorbeteg. Mindkettő kezelt és karbantartott.
  Laborvizsgálat során a TSH 0,899/mIU/l
  Ez az állapot teljesen kikésziti az idegeimet. 
  Kérem szíves válaszát,van-e valamilyen mód ezen az állapoton változtatni.

 20. A kóros izzadás legtöbbször kis területet érint, mint a tenyér, talp vagy hónalj. Ezek könnyen kezelhetők. Sokan nem ennyire szerencsések és az izzadás a fejet, nyakat, törzset érinti. Ezek kezelésére jelenleg nincsenek megfelelő eszközök. Ennek legfőbb oka az iontoforézis elve. A lényege, hogy az ellentétes pólusok között az elektromos töltések elmozdulnak. Kis terület esetén, mint a tenyér vagy talp a kezelés (azaz az áram) jól irányítható.
  Nagy terület, pl az egész hát iontoforzissel nem kezelhető egyszerre, mert túl nagy. Egyelőre nem találták meg a módját annak, hogy egy ilyen nagy felületen hogyan lehetne irányítani az áramot. Vannak olyan gyártók, akik pl. maszk vagy mellény kiegészítőt adnak, de ismerve az ezekben elhelyezett elektródákat, azok méretét ezt inkább a vevő becsapásának, hitegetésének tartom. A maszkokban, mellényekben pár cm2-es méretű elektródák vannak, amik nem biztosíthatják az egész arc, hát kezelését.
  Másrészt a fejen nem szabad alkalmazni akkora áramerősséget, mint ami az iontoforézishez szükséges.
  Egyelőre a hát-mellkas-nyak-fej izzadásra nincs olyan hatékony technikai segítség, mint a tenyér-talp és hónalj izzadásra.

 21. Érdeklődnék, hogy a hát és a mellkas izzadására van e kezelési lehetőség?

 22. Sajnos jelenleg hatékony megoldás csak a kis területre kiterjedő kóros izzadásra van. Vannak „szerencsésebbek”, akiknek „csak” a tenyerük, talpuk vagy a hónaljuk izzad, ezekre van segítség. Arra, amit Ön leír, a nagy területet érintő, erős verítékezés… jelenleg nincs.

 23. Kóros izzadással küzdők évek óta.Télen is mire haza érek még a bugyim is vizes.A kabátom belseje is a hajam csupa víz.Csőpög rólam a víz.Mindig megfázom.Nyáron a légkondis buszban mindenki nyugodtan ül én meg szégyelve tőrlöm az izzadságot.Lassan nem merek kimenni emberek közé.Sünci.

 24. Ha elolvassa a cikket, kiderül, hogy a kóros izzadás 10-14 kezeléssel átmenetileg megszüntethető. Ez azt jelenti, hogy a kezelések után néhány hétig csökkennek a tünetek, majd visszatérnek és ekkor újabb kezelés-sorozat kell. Élethosszig.
  Ezért az ilyen kezeléseket érdemes otthon elvégezni. A cikkemben olyan módszerről beszélek, amit otthonra terveztek.
  Bár lehet, hogy vannak kozmetikusok, akiknél van ilyen, de erről Önnek kell tájékozódnia a lakhelye környékén.
  Otthoni készüléket (például Dermadry) 130-300 ezer forint között vásárolhat és 10-15 éven keresztül használhat eredményesen.

 25. Mennyinmbe kerül egy kezelés, és milyen kivizsgálás szükséges?

 26. Ha a tenyér-talp-hónalj érintett csak, akkor a Dermadry készülék segítséget jelenthet számára is.
  Ha az izzadás a teljes testre, nyakra, fejre terjed, akkor az elektroterápia nem jelent segítséget.

 27. Édesanyám 94. évében van. Az állandó izzadás tönkre teszi az életét. Kérdésem, hogy volna e számára is valami megoldás?
  Ha igen mi a teendőm?
  Köszönettel: Sipos Enikő

 28. A visszeres láb nem akadálya a kóros izzadás elleni iontoforézis kezelésnek, de nem is hat semmilyen módon a visszeres panaszokra.

 29. Szeretném megkérdezni, hogy visszeres láb esetében is alkalmazható-e biztonságosan a kezelés talpon ?

 30. A megfelelő táplálkozás és fizikai aktivitás mindenki számára az egészségmegőrzés elsődleges eszköze.
  Persze a többség csak legyint, mert az étkezésre odafigyelni és naponta edzeni sokkal nagyobb erőfeszítés, mint befeküdni a tv elé.

 31. Az étkezést érdemes átrendszerezni. Természetgyógyász segítségével meg kell keresni mi jó az adott személy étkezésével kapcsolatban. A felszívódás a legfontosabb a szervezetnek. Ez a gyomor és belek jó működése elsősorban.
  Nekem minden téren tökéletesítette az életemet.

 32. Engem érdekelne a készülék, tenyér, lábés honaljam izzad nagyon.

 33. Sajnos a fejen nem szabad alkalmazni az iontoforézist. Így jelenleg nincs olyan kezelés, amit biztonsággal ajánlhatok erre a problémára.

 34. 57 éves vagyok télen is állandóan a fejem, hajam és hátam csupa izzadság sajnos már oda jutottam, hogy alig bírom elviselni. Munkahelye.Én is csak néznek, hogy nézek ki.

 35. A csapvíz iontoforézis egy helyi kezelés. Egyszerre kis területen alkalmazható, mint például a tenyér, talp, hónalj. Egész test kezelésére ez a módszer nem alkalmas.
  https://elethosszig.hu/koros-izzadas-es-csapviz-iontoforezis/
  Bőrgyógyász-kozmetológushoz kellene fordulni, bár a kóros izzadás arról állapítható meg, hogy bőrből „ömlik” a víz annak ellenére, hogy a hőmérséklet ezt nem indokolja.

 36. Érdeklődnék, hogy a módszer a teljes testizzadás ellen is hatékony lehet?

  Szükséges előtte teljes kivizsgálás?

  Lányom (13) már hosszú évek óta szenved ettől az állapottól, de semmilyen betegség jelét nem tapasztaltuk, aminek esetlegesen oka lehet a túlzott izzadás. Milyen orvoshoz érdemes fordulni?

  Üdvüzlettel: Tibor

 37. Az iontoforézissel a kóros izzadás csak egy néhány hetes időszakra szüntethető meg. Ezután a tünetek ismét erősödni kezdenek és újra kezelni kell. Ezért az ismertetett módszer elsősorban otthoni felhasználásra való. A cikkben említett DermaDry készülék kifejezetten otthonra való. Rákereshet arra is, hogy melyik orvosi rendelő vagy kozmetika biztosítja.

 38. Érdekelne! Mennyiben kerül? Hol végzik a beavatkozást?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük