Hiperhidrózis, azaz kóros izzadás

Sokan szenvednek a kóros izzadás (orvosi nevén hiperhidrózis) tüneteitől. Anélkül, hogy annak különösebb oka -például nagy meleg vagy stressz, stb.- lenne, “folyik róluk a víz”. Ha érintett vagy, akkor Te is sokat kínlódhatsz a problémával. Kipróbálhatsz egy sereg kozmetikumot, gyógyszert, újabban botox kezelést is, sőt műtétnek is alávetheted magad. Ezek azonban keveseknek válnak be igazán. Napjainkban kezdik “újra felfedezni” a csapvíz-iontoforézist. Már közel 50 éve alkalmazzák, de valóban hatékonnyá csak napjainkra váltak a készülékek. Olyannyira, hogy a legfrissebb vizsgálatok során a kezelést kapók már több mint 90%-a tapasztal kedvező hatást. Nézzük meg a módszert alaposabban. 

blank

Mi a hiperhidrózis?

Egyes emberek verejtékmirigyei ismeretlen okból és indokolatlanul túlzottan aktívak, folyamatosan és nagymennyiségű izzadságot termelnek. Ez a jelenség a kóros izzadás vagy hiperhidrózis, mely a világ népességének körülbelül 5% -át érinti.

A verejtékezés “normális” és szükséges funkció, mely a testhőmérséklet szabályozásban nagy jelentőségű. Testedben sokmillió izzadságot termelő mirigy található. A meleg, a testmozgás, a stressz, a fertőző betegségek és az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztása aktiválja az izzadságmirigyeid és fokozza a veríték termelést (izzadást).

hiperhidrózis, azaz kóros tenyér, talp és hónalj izzadás

A legelfogadottabb nézet szerint a kóros izzadás a szimpatikus idegrendszer hiperaktivitásának következménye, amely hatására az izzadságmirigyek folyamatosan verítéket termelnek. A hiperhidrozisban szenvedők 4-5-szer többet izzadnak, mint az átlag. A veríték mennyisége jelentősen meghaladja a test számára a hőmérséklet fenntartásához és szabályozásához szükséges mértéket.

Lényegében a hiperhidózisban szenvedők verejtékmirigyei mindig “bekapcsolt állapotban vannak”, és az aktiválásukhoz nincs szükség kiváltó okra, mint például a testhőmérséklet emelkedése mozgás közben.

Verejtékezés tudnivalók

Olvasd el ezt a cikkem és tudj meg mindent az izzadásról (vagy másképpen verejtékezés) néven említett folyamatról! A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat találod itt, melyeket fontos tudni….kattints ide és olvasd el a teljes cikket.

A kóros izzadás formái

Az elsődleges hiperhidrózis legtöbbször örökletes, azaz családi halmozódást mutat. A kutatások szerint a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitásához köthető. A verejtékmirigyekhez futó idegek hibásan működnek, erőteljes veríték elválasztásra késztetik a verejtékmirigyeket akkor is, ha az nem indokolja semmi. Nyugalomban, hűvös időben is olyan erős a verítékezés, amit “egészségesen” csak a szauna forróságában tapasztal meg az ember.

A primer hiperhidrózis általában már gyermekkorban megjelenik. Többnyire a test egy körülhatárolható területén a legerősebb, mint például tenyér, talp, hónaljak, ritkábban fej, arc, nyak. Ritkán több terület egyszerre érintett lehet.

Bár a túlzott izzadás nem jelent életveszélyes állapotot, azonban komoly hatással lehet a mindennapi életre, tanulásra, munkára, párkapcsolatokra is. A probléma lelki problémákhoz, depresszióhoz, bezárkózáshoz vezethet.

Másodlagos hiperhidrózis oka valamely betegség vagy gyógyszer mellékhatása is lehet. Ez azonban általában az egész testet érinti. Az ilyen esetben a kiváltó ok azonosítása és megszüntetése a kezelés módja.

A kóros izzadás kezelése

Noha nincs gyógymód, ami véglegesen megszünteti a jelenséget, azonban számos kezelés létezik a tünetek enyhítésére. Ilyenek az izzadásgátló kozmetikumok és a vényköteles orális és helyi gyógyszerek, valamint a csapvíz-ionoforézis.

Csapvíz-iontoforézis a tenyér és a talp hiperhidrozis kezelésére az 1940-es évekig visszavezethető. A módszer bemutatása óta a technológia folyamatosan fejlődött, melynek eredménye a hatékonyság jelentős javulása. Ezért ma a csapvíz-iontoforézis a hiperhidrózis kezelésének egyik legbiztonságosabb, legkönnyebb és leghatékonyabb módja. A napjainkban beszerezhető készülékekkel a túlzott izzadás kezelése otthoni körülmények között is könnyű, gyors és kockázatmentes.

A Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság, azaz a kóros izzadást kezelő orvosok szakmai szervezete régóta javasolja ezt a kezelést, mint elsődlegesen választandó módszert. Akkor is hatékony, ha már minden más, szokásos kezelési kísérlet (kozmetikumok, gyógyszerek, botox, akupunktúra, stb) kudarcot vallott.

A kezelés veszélytelen, tűszűrás és gyógyszermentes. Enyhe, pulzáló elektromos áramot vezetnek át a problémás terület bőrén. A megfelelő frekvenciájú, intenzitású árammal való kezelés “szétválasztja” a verejtékmirigyek és az őket hibás utasításokkal “ellátó” vegetatív idegek közötti kapcsolatot. Így megszűnik a hibás idegi működés által generált izzadás. Kéthetes kúra hetekre megszünteti, de legalábbis jelentősen mérsékli a verítékezést. Ami a fontos: szinte minden esetben sikeres!

verejtékmirigyek kóros izzadás hiiperhidrosis esetén csapvíz iontoforézis kezelés előtt és után

Mi a csapvíz-iontoforézis?

Az iontoforézis  jobb megértése érdekében értelmezzük magát a szót.

 • Ion = elektromosan töltött molekula 
 • Forézis =  folyamat, amelyben elektromos egyenáram hatására, a töltéssel rendelkező részecskék vándorlása zajlik, az elektromos vezetőként működő elektrolit folyadékokban. A pozitív ionok (kationok) a negatív töltésű katód felé vándorolnak, míg a negatív ionok (anionok) a pozitív oldal, az anód felé vándorolnak.
 • Iontoforézis = ionizált (elektromosan töltött) részecske mozgatása elektromos áram segítségéve

Az iontoforézis az elektroterápia egyik formája, mely során enyhe elektromos áramot vezetnek át az érintett testtájon (kézen, lábon vagy hónaljon). Az áram “magával sodorja” a vízben levő elektromosan töltött részecskéket és a testbe juttatja.

A legelfogadottabb elmélet szerint ez gátolja a szimpatikus idegi jelátvitelt, mintegy “kikapcsolja” a verejtékmirigyeket. Semlegesíti a jelet az ideg- és mirigyek között, ezzel csökkenti vagy teljesen gátolja az verejtékképződést a kezelt területen. Más elméletek azt sugallják, hogy az iontoforézis az izzadságmirigy elzáródását okozza – a kezelés során az ionok lerakódása ideiglenes „dugót” hoz létre az izzadságmirigyekben.

Végülis mindegy, hogy melyik úton, de a kezeléssel kiváló eredményeket érhetsz el.

Fontos tudnivalók az izzadás kezelése előtt

 • Iontoforézis kezelést csak akkor végezz, ha annak nincs ellenjavallata. Ezek azonosak az egyéb elektroterápiás kezeléseknél is figyelembe veendő okokkal. Kövesd a készülékgyártó útmutatását, javaslatait.
 • Fontos tudnod, hogy az iontoforézis során enyhe bizsergő érzést érezhetsz.
 • Tudnod kell azt is, hogy az iontoforézis során használt elektromos áram nem elég erős ahhoz, hogy bármilyen károsodást okozzon.
 • Ne használj iontoforézist terhesség esetén, ha pacemakered van, szívbetegséged vagy epilepsziád van. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg kezelőorvosod.
 • Iontoforézis kezelés előtt távolítsd el az ékszereket, gyűrűt, karkötőt.
 • Ha seb, karcolás van a bőrödön, akkor a kezelés előtt kend be vazelinnel, ez megvédi a sebet a felázástól. A vazelin akadályozza az iontoforézist, ezért csak szükséges helyen és mértékben alkalmazd.
 • A kezelés enyhe kipirosodást okozhat a bőrön. Ez pár perc alatt elmúlik. Ha nem, akkor kérdezd meg a kezelőorvosod a teendőkről.
 • Ha túlzottan kiszárítja a bőröd, használj kezelés után hidratáló testápolót.

 

Mitől függ a hatékonyság?

Elősorban a készülék által alkalmazott áramformától. A legjobb eredményt a speciálisan a kóros izzadás kezelésére készített készülékektől várhatod. A leghatékonyabb kezelést az úgynevezett pulzáló áramot (az áram/szünet folyamatos váltogatása) alkalmazó készülékek biztosítják.

Kaphatók olyan otthoni elektroterápiás készülékek, amelyek a fájdalomcsillapító TENS (idegstimulációs), izomstimulációs (EMS) programok mellett “hagyományos”, állandó áramot alkalmazó iontoforézist is biztosítanak. Az ilyen készülékek főképp az ízületi panaszok kezelésére valók. Az izzadás kezelésében 30-40%-kal kisebb hatékonyságúak, mint a pulzáló áramot biztosító készülékek.

Dermadry csapvíz iontoforézis készülékDermadry csapvíz iontoforézis készülék a kóros tenyér, tlap, hónalj izzadás kezelésére

 • a kóros izzadás kezelésére kifejlesztett készülék
 • külön program a tenyér, talp és hónalj izzadás kezelésére
 • egyszerű működtetés, napi 15-30 perc kezelési idő
 • 2 hét kezelés után 93% siker arány, az izzadás normalizálódik vagy teljesen megszűnik
 • otthonra, kozmetikusnak, bőrgyógyász rendelőbe
 • ára 140 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Milyen vizet használj?

A kezeléshez egyszerű csapvíz szükséges! A víz minősége településenként eltérő lehet. Túl lágy víz esetén elmaradhat az iontoforézis hatása. A lágy víz nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot vagy elektrolitokat (apró elektromos részecskéket). Használj lágyítatlan vizet vagy adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a felhasznált vízhez.
Egyes klinikusok szerint a sós víznek erőteljesebb a hatása. Ha a sima csapvízzel “elégedetlen vagy”, adj a vízhez negyed kávéskanálnyi konyhasót és így végezd a kezelést.
Bár a kóros izzadás kezelésére specializált készülék megvásárlása drágának tűnhet, de gyorsan átláthatod, hogy mivel az eszköz hosszú évekig, (akár évtizedekig is) “kitart”, további költségek nélkül kezelheted az izzadást. A túlzott izzadás gyakran “fut végig” a teljes családon, azaz szinte minden családtag érintett. Az iontoforézis készüléket akár a család valamennyi tagja is használhatja.

Kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

Maga a kezelés teljesen ugyanúgy történik a pulzáló áramú és hagyományos iontoforézis készülékekkel egyaránt. Nézzük a lépéseket.kóros kéz és láb izzadás, hiperhidrózis kezelése iontoforézissel

 • Vedd elő a készüléket, az iontoforézis készletet, két darab műanyag tálat (akkorát, amibe a kezed vagy lábad pont belefér).
 • Az edénybe tölts fél centiméter vízréteget. A kéz vagy láb csak éppen érjen a vízbe!
 • Csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik szivacsot-elektródát az egyik tálba, a másikat a másikba.
 • Mindkét kézzel vagy lábbal állj rá.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot olyan áramerősséggel, amit elviselsz, de nem okoz fájdalmat.

Hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

hónalj izzadás, hiperhidrózis kezelése iontoforézissel

 • Csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Nedvesítsd meg a szivacsokat és helyezd az egyiket a jobb, a másikat a bal hónaljadba. Tartsd a karjaidat a törzshöz zártan a kezelés végéig.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot olyan áramerősséggel, amit elviselsz, de nem okoz fájdalmat.

iontobravo iontoforézis készülékIontoBravo kombinált terápiás és csapvíz iontoforézis készülék

 • kettős felhasználás: kóros izzadás / ízületi és izomsérülések kezelése
 • tenyér, talp és hónalj izzadás kezelése pulzáló vagy folyamatos árammal
 • hagyományos orvosi iontoforézis kezelések gyógyszerhatóanyag bejuttatásra
 • egyszerű működtetés
 • napi 15-30 perc kezelési idő kóros izzadásra
 • 2 hét kezelés után 90% feletti siker arány, az izzadás normalizálódik vagy teljesen megszűnik
 • otthonra, kozmetikusnak, bőrgyógyász rendelőbe, fizikoterapeutának
 • ára 150-160 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Milyen gyakran kell csapvíz-ionoforézis kezelést végezni?

A kezelésnek két szakasza van: a tüneti és a fenntartó fázisra. A tüneti szakaszban intenzív (napi) kezeléssel visszaszorítod a tüneteket, majd ezek elmúlta után ritkább, de rendszeres kezeléssel fenntartod az elért állapotot. Idővel az izzadás visszaerősödhet, ekkor ismét intenzívebb kezelésre válthatsz.

A tüneti szakaszban a kezelés szükséges gyakorisága a hiperhidrozis mértékétől függ.

 • Enyhe: hetente 3-5 alkalommal, 1-2 héten át.
 • Közepes: hetente 3-5 alkalommal, 2-3 héten át.
 • Súlyos: hetente 3-5 alkalommal, 4-6 héten át.

A Dermadry készülékkel a kezelés mindössze 15 perc (hónalj) és 20 perc (kéz és láb).

Miután a kívánt szárazsági szintet elérted, csökkenthető a kezelések gyakorisága, de az eredmények fenntartásához továbbra is kezelni szükséges.

 • Enyhe: hetente 1 alkalommal, további 2-3 héten át
 • Közepes: hetente 1 alkalommal, folyamatosan
 • Súlyos: hetente 1-3 alkalommal, folyamatosan

Hatékony-e a csapvíz-iontoforézis?

Egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja a csapvíz-iontoforézis hatékonyságát és biztonságosságát a hiperhidrozis kezelésében. A vizsgálatok többségében kéthetes alkalmazás esetén a siker-arány 90% körüli, azaz szinte minden kezelést kapó kedvező hatásról számol be.

A tanulmányok következetesen bebizonyították, hogy a csapvíz-iontoforézis a hiperhidrózis egyszerű, biztonságos, gazdaságos és hatékony kezelési lehetősége. Akkor érdemes alkalmazni, ha az egyszerűbb és olcsóbb izzadásgátló anyagok, kozmetikumok nem vezetnek megfelelő eredményre.

A csapvíz-iontoforézist mindenképpen a botox-injekciók, a műtéti beavatkozások és a vényköteles, hosszú távú gyógyszeres kezelés előtt-helyett érdemes alkalmaznod.

Ez egy természetes, gyógyszermentes, tűmentes és nem invazív kezelési lehetőség, amely hosszú távú eredményeket biztosít. Hatékonyan képes kezelni a hiperhidrózis különböző fokozatait, az enyhétől a súlyos esetekig.

Vélemények azoktól, akik ténylegesen használják a készüléket

dermadry véleményÉn gyermekkorom óta szenvedek hiperhidrózisban. Kezdetben a tenyeremről és a talpamról folyt a víz, ami súlyosan befolyásolta a mindennapjaimat. Jártam mindenféle vizsgálaton, hogy kiderítsék mi is okozza ezt nálam. Sajnos vagy nem sajnos nem találtak semmit, így az orvosok le is mondták rólam, hogy sajnos ez valószínűleg örökletes és nincs rá megoldás. Én ebbe nem nyugodtam bele mondván így nem lehet élni…, de ezt csak az tudja igazán, aki valóban ezzel a betegséggel küzd. Keresgéltem a neten és rábukkantam Dr. Zátrok Zsolt egy cikkére, ahol ezt a készüléket javasolja a sorstársaknak. Gondoltam egy próbát mindenképpen megér! Nem bántam meg!!! Nekem már a 2.kezelés után érezhető volt a javulás. Mindennap 20-20percet kell csak rászánnom és az életminőségem kimagaslóan jobb tőle. Most bátran hordhatok papucsot, szandált, amit eddig nem tehettem meg. Számomra ez minden pénzt megért!!!! Csak ajánlani tudom hasonló problémákkal küzdőknek!

Dermadry véleményMiután az utóbbi két évben végigszenvedtem a tenyérbotoxot, idén már képtelen voltam bevállalni, ezért gondoltam, hogy kipróbálom ezt a gépet. Sajnos a neten magyar oldalakon nem sok véleményt és tapasztalatot találtam a termék kapcsán, de úgy voltam vele, hogy cirka egy árban van a botoxxal, de nem csak fél évig hatásos (ha hatásos) és egyáltalán nem fájdalmas. Egyáltalán nem bántam meg, kezem-lábam nyári melegekben brutális módon izzadt, a papucsomból papírtörlővel törölgettem ki a vizet, a kezem sokszor kiázott, mintha órákon át vízben lettem volna. Nekem már második héten a lábam egyáltalán nem izzadt, a tenyerem sem, csak az ujjaim vége. Nem tudom szavakban leírni mennyire boldog vagyok! Csak ajánlani tudom!! Egyáltalán nem fájdalmas, nem vesz sok időt igénybe a kezelés és nálam teljesen megszűnt az izzadás a tenyeremen és a talpamon is! Ezer köszönet!

Dermadry véleménySose hittem, hogy működhet. 🙂 Bevált! Mióta használom majdnem teljesen eltűnt az izzadás a tenyeremről és a talpamról!

Dermadry véleményA termék jó! Csak reménykedtem, de tényleg működik! Nem csak mérsékelte, hanem teljesen megszüntette az izzadást. Az egyetlen negatívum, hogy sajnos az ujjbegyen megmaradt az izzadás és a hüvelykujjon ami ugyebár nem érintkezik jól az elektródával.

További véleményeket ide kattintva olvashatsz.

Legfrissebb hiperhidrózis kutatási eredmények

Átnéztem néhány orvosi kutatás adatait. Ez csak néhány azok közül, amelyek a csapvíz iontoforézis hatékonyságát vizsgálták hiperhidrózis esetén. Közös jellemzőjük, hogy az eredményeket kedvezőnek találták az életkortól függetlenül, enyhe, közepes és súlyos állapotokban egyaránt.

Összegző eredmények orvosi tanulmányokból:
 • A csapvíz iontoforézis jelentősen javítja a beteg életminőségét a kezelés során.
 • A kezelést kapók 92,9% -a már két heti iontoforézis kezelés után javulást tapasztalt.
 • 88,9% -uk pozitív eredményt, azaz javulást, a verítékezés csökkenését vagy teljes megszűnését tapasztalta.
 • A többség szerint a kezelési program egyszerűen végrehajtható és beilleszthető az életmódba.
 • A kezelést kapók 78,6% -a 2 hét után az életminősége jelentős javulásáról számolt be.
 • A csapvíz-iontoforézis egyszerű, biztonságos és hatékony terápia a hiperhidrosisra.
 • A csapvíz-iontoforézissel gyermekek is biztonságosan és hatékonyan kezelhetők.
 • A csapvíz-iontoforézis kezelések során minimális mellékhatásokkal kell számolni.
 • A csapvíz-iontoforézis összesen nyolc kezelést követően már hatékony a tenyér hyperhidrosisban.
 • Az iontoforézis kezelés biztonságos, hatékony és könnyen használható, így a sebészeti beavatkozás vagy a botulinum toxin injekció beadása előtt kell alkalmazni.
 • A csapvíz iontoforézis elnyomja a tenyér hiperhidrosist. Az iontoforézis egy egyszerű, gazdaságos és hatékony terápia, amelyet a pácienseknek a műtét vagy botox kezelés előtt kell felajánlani. Az iontoforézis a hosszú távú gyógyszeres kezelés kiváló alternatívája. A vizsgálat 83,3% -os sikerességi arányt mutatott.
 • A korszerű, pulzáló csapvíz-iontoforézis a tenyér és talp hiperhidrosis leghatékonyabb terápiáját jelenti. A rendkívül erősen verejtékező betegek is reagálnak a kezelésre. A hosszú távú kezelések során sem észleltek káros hatásokat.
 • A kezelések olyan hatásosak voltak a hónalj hiperhidrosisban, hogy az iontoforezist javasolják a sebészi beavatkozások helyett.
 • A csapvíz iontoforézis teljes sikerrel alkalmazható. A kezeléseket kapó valamennyi betegnél az izzadás teljes megszűnését tapasztalták és semmilyen mellékhatás nem fordult elő.
 • Az FDA (amerikai gyógyszer és élelmiszerügyi hatóság) 2014-ben azta a következtetést vonta le, hogy „nyolc tanulmány egyöntetűen arról számolt be, hogy a csapvíz iontoforézis hatékonyan csökkenti az izzadást a kezelt személyek döntő többségében”.
blank

Források

 1. Doolittle, James, Patricia Walker, Thomas Mills, and Jane Thurston. “Hyperhidrosis: an update on prevalence and severity in the United States.” Archives of dermatological research 308, no. 10 (2016): 743-749.
 2. Kim, Do Hun, Tae Han Kim, Seung Ho Lee, and Ai Young Lee. “Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial.” Annals of dermatology29, no. 6 (2017): 728-734.
 3. Elkhyat A and Agache P. Treatment of hyperhidrosis by iontophoresis of weakly mineralised water. 1993. Cutaneous Biophysics Laboratory, Department of Functional Dermatology, 25030 Besancon, France.
 4. Hölzle, E., M. Pauli, and O. Braun-Falco. “Leitungswasser-Iontophorese zur Behandlung von Hyperhidrosis manuum et pedum.” Der Hautarzt 35, no. 3 (1984): 142-147.
 5. Stolman, Lewis P. “Hyperhidrosis: medical and surgical treatment.” Eplasty 8 (2008).
 6. Akbar, Talat Masood, Mahmood A. Saqib, Sundas Fahim, Mohammad Nasir, and Haroon Nabi. “Efficacy and safety of tap water iontophoresis for palmoplantar hyperhidrosis.” Journal of Pakistan Association of Dermatology 23, no. 3 (2016): 304-309.
 7. Kim, Do Hun, Tae Han Kim, Seung Ho Lee, and Ai Young Lee. “Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial.” Annals of dermatology29, no. 6 (2017): 728-734.
 8. Maj, NS WALIA, BS RATHORE Lt Col, and AK JAISWAL Col. “TREATMENT OF PALMOPLANTER HYPERHIDROSIS BY IONTOPHORESIS.” Medical Journal Armed Forces India 56, no. 1 (2000): 27-28
 9. Kim, Do Hun, Tae Han Kim, Seung Ho Lee, and Ai Young Lee. “Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial.” Annals of dermatology 29, no. 6 (2017): 728-734.
 10. Yardi, S. S., U. S. Khopkar, V. A. Phadke, and S. S. Idgunji. “Tap water iontophoresis for palmoplantar hyperhidrosis.” Indian Journal of Dermatology 42, no. 3 (1997): 164-167.
 11. Dagash, Haitham, Sinead McCaffrey, Katie Mellor, Agnes Roycroft, and Ingrid Helbling. “Tap water iontophoresis in the treatment of pediatric hyperhidrosis.” Journal of pediatric surgery 52, no. 2 (2017): 309-312.
 12. Dogruk Kacar, Seval, Pinar Ozuguz, Selma Eroglu, Serap Polat, and Semsettin Karaca. “Treatment of primary hyperhidrosis with tap water iontophoresis in paediatric patients: a retrospective analysis.” Cutaneous and ocular toxicology 33, no. 4 (2014): 313-316.
 13. Karakoç, Yunus, Ertuğrul H. Aydemir, M. Tunaya Kalkan, and Gaye Ünal. “Safe control of palmoplantar hyperhidrosis with direct electrical current.” International journal of dermatology41, no. 9 (2002): 602-605.
 14. Safe control of palmoplantar hyperhidrosis with direct electrical current. Karakoç Y, Aydemir EH, Kalkan MT, Unal G. Int J Dermatol. 2002 Sep
 15. Stolman, Lewis P. “Treatment of excess sweating of the palms by iontophoresis.” Archives of dermatology 123, no. 7 (1987): 893-896.
 16. Hölzle, E., and N. Alberti. “Long-term efficacy and side effects of tap water iontophoresis of palmoplantar hyperhidrosis–the usefulness of home therapy.” Dermatology 175, no. 3 (1987): 126-135.
 17. Midtgaard, K. “A new device for the treatment of hyperhidrosis by iontophoresis.” British Journal of Dermatology 114, no. 4 (1986): 485-488.
 18. Hölzle, E., and T. Ruzicka. “Treatment of hyperhidrosis by a battery-operated iontophoretic device.” Dermatology 172, no. 1 (1986): 41-47.
 19. Hölzle, E. “Leitungswasseriontophorese.” Der Hautarzt 63, no. 6 (2012): 462-468.
 20. U.S. Food and Drug Administration. “Reclassification of Iontophoresis Devices Intended for Any Other Purposes.” Office of the Federal Register (accessed September 1, 2018).

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (28)
 • comment-avatar

  Azért, mert erre jelenleg nincs olyan megoldás, mint ami a tenyér-talp és hónalj izzadásra kiválóan bevált. Ennek fő oka, hogy a koponyán nem szabad olyan erőteljes elektromos kezelést adni, mint amit a kézen, lábon nyugodtan lehet.

 • comment-avatar
  Erika 3 hónap

  Nagyon régóta a legnagyobb problémám a fejbőr izzadása. Ha kicsit mozgok, de sima ülő, fekvő helyzetben is magától elkezd folyni a fejéről, halántékomról a víz. Már több szakorvosnál is jártam, senki nem tud semmilyen megoldást.

 • comment-avatar

  Ezt a cikket erről írtam! Görgessen feljebb és olvassa el figyelmesen, mert van lehetőség a tünetek csökkentésére. Például a Dermadry készülék biztosít ilyen lehetőséget.

 • comment-avatar
  Edina 10 hónap

  Tisztelt dr úr gyerek korom óta izad a tenyerem és a talpam mit lehet teni ellene ha nem gyógyítható de legalább fokozuk az izadast megértését köszönöm üdvözlettel edina 20 eves

 • comment-avatar

  Jelenleg hatékony elektroterápiás kezelés a tenyér, talp és hónapj izadásra van. A törzs, nyak, fej izzadásra jelenleg nincs ilyen megoldás.

 • comment-avatar
  Zsoka 10 hónap

  77 éves vagyok.
  2020.augusztusában kontraszt anyagos CT vizsgálat után kezdődött,hogy el kezdtem nagyon izzadni . Éjjel 4-5 kell pijama felsőt váltani, nappal valamivel elviselhetőbb, de a hőhullámok és erős izzadás fenáll. Felöltözni, utcára menni megfelelő öltözékben nem tudok.
  COPD beteg vagyok és inzulinos cukorbeteg. Mindkettő kezelt és karbantartott.
  Laborvizsgálat során a TSH 0,899/mIU/l
  Ez az állapot teljesen kikésziti az idegeimet. 
  Kérem szíves válaszát,van-e valamilyen mód ezen az állapoton változtatni.

 • comment-avatar

  A kóros izzadás legtöbbször kis területet érint, mint a tenyér, talp vagy hónalj. Ezek könnyen kezelhetők. Sokan nem ennyire szerencsések és az izzadás a fejet, nyakat, törzset érinti. Ezek kezelésére jelenleg nincsenek megfelelő eszközök. Ennek legfőbb oka az iontoforézis elve. A lényege, hogy az ellentétes pólusok között az elektromos töltések elmozdulnak. Kis terület esetén, mint a tenyér vagy talp a kezelés (azaz az áram) jól irányítható.
  Nagy terület, pl az egész hát iontoforzissel nem kezelhető egyszerre, mert túl nagy. Egyelőre nem találták meg a módját annak, hogy egy ilyen nagy felületen hogyan lehetne irányítani az áramot. Vannak olyan gyártók, akik pl. maszk vagy mellény kiegészítőt adnak, de ismerve az ezekben elhelyezett elektródákat, azok méretét ezt inkább a vevő becsapásának, hitegetésének tartom. A maszkokban, mellényekben pár cm2-es méretű elektródák vannak, amik nem biztosíthatják az egész arc, hát kezelését.
  Másrészt a fejen nem szabad alkalmazni akkora áramerősséget, mint ami az iontoforézishez szükséges.
  Egyelőre a hát-mellkas-nyak-fej izzadásra nincs olyan hatékony technikai segítség, mint a tenyér-talp és hónalj izzadásra.

 • comment-avatar
  Tünde 10 hónap

  Érdeklődnék, hogy a hát és a mellkas izzadására van e kezelési lehetőség?

 • comment-avatar

  Sajnos jelenleg hatékony megoldás csak a kis területre kiterjedő kóros izzadásra van. Vannak “szerencsésebbek”, akiknek “csak” a tenyerük, talpuk vagy a hónaljuk izzad, ezekre van segítség. Arra, amit Ön leír, a nagy területet érintő, erős verítékezés… jelenleg nincs.

 • comment-avatar
  Mária 12 hónap

  Kóros izzadással küzdők évek óta.Télen is mire haza érek még a bugyim is vizes.A kabátom belseje is a hajam csupa víz.Csőpög rólam a víz.Mindig megfázom.Nyáron a légkondis buszban mindenki nyugodtan ül én meg szégyelve tőrlöm az izzadságot.Lassan nem merek kimenni emberek közé.Sünci.

 • comment-avatar

  Ha elolvassa a cikket, kiderül, hogy a kóros izzadás 10-14 kezeléssel átmenetileg megszüntethető. Ez azt jelenti, hogy a kezelések után néhány hétig csökkennek a tünetek, majd visszatérnek és ekkor újabb kezelés-sorozat kell. Élethosszig.
  Ezért az ilyen kezeléseket érdemes otthon elvégezni. A cikkemben olyan módszerről beszélek, amit otthonra terveztek.
  Bár lehet, hogy vannak kozmetikusok, akiknél van ilyen, de erről Önnek kell tájékozódnia a lakhelye környékén.
  Otthoni készüléket (például Dermadry) 130-300 ezer forint között vásárolhat és 10-15 éven keresztül használhat eredményesen.

 • comment-avatar
  Székely Orsolya 1 év

  Mennyinmbe kerül egy kezelés, és milyen kivizsgálás szükséges?

 • comment-avatar

  Ha a tenyér-talp-hónalj érintett csak, akkor a Dermadry készülék segítséget jelenthet számára is.
  Ha az izzadás a teljes testre, nyakra, fejre terjed, akkor az elektroterápia nem jelent segítséget.

 • comment-avatar
  Sipos Enikő 1 év

  Édesanyám 94. évében van. Az állandó izzadás tönkre teszi az életét. Kérdésem, hogy volna e számára is valami megoldás?
  Ha igen mi a teendőm?
  Köszönettel: Sipos Enikő

 • comment-avatar

  A visszeres láb nem akadálya a kóros izzadás elleni iontoforézis kezelésnek, de nem is hat semmilyen módon a visszeres panaszokra.

 • comment-avatar
  Bea 2 év

  Szeretném megkérdezni, hogy visszeres láb esetében is alkalmazható-e biztonságosan a kezelés talpon ?

 • comment-avatar

  A jó készülékek 130-180 eFt között kezdődnek. A Dermadry például itt található.

 • comment-avatar
  Tünde 2 év

  Érdekelne mennyibe kerül?

 • comment-avatar

  A megfelelő táplálkozás és fizikai aktivitás mindenki számára az egészségmegőrzés elsődleges eszköze.
  Persze a többség csak legyint, mert az étkezésre odafigyelni és naponta edzeni sokkal nagyobb erőfeszítés, mint befeküdni a tv elé.

 • comment-avatar
  Györgyi 2 év

  Az étkezést érdemes átrendszerezni. Természetgyógyász segítségével meg kell keresni mi jó az adott személy étkezésével kapcsolatban. A felszívódás a legfontosabb a szervezetnek. Ez a gyomor és belek jó működése elsősorban.
  Nekem minden téren tökéletesítette az életemet.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Erzsébet 2 év

  Engem érdekelne a készülék, tenyér, lábés honaljam izzad nagyon.

 • comment-avatar

  Sajnos a fejen nem szabad alkalmazni az iontoforézist. Így jelenleg nincs olyan kezelés, amit biztonsággal ajánlhatok erre a problémára.

 • comment-avatar
  Sulyokné Erzsébet 2 év

  57 éves vagyok télen is állandóan a fejem, hajam és hátam csupa izzadság sajnos már oda jutottam, hogy alig bírom elviselni. Munkahelye.Én is csak néznek, hogy nézek ki.

 • comment-avatar

  A csapvíz iontoforézis egy helyi kezelés. Egyszerre kis területen alkalmazható, mint például a tenyér, talp, hónalj. Egész test kezelésére ez a módszer nem alkalmas.
  https://elethosszig.hu/koros-izzadas-es-csapviz-iontoforezis/
  Bőrgyógyász-kozmetológushoz kellene fordulni, bár a kóros izzadás arról állapítható meg, hogy bőrből “ömlik” a víz annak ellenére, hogy a hőmérséklet ezt nem indokolja.

 • comment-avatar
  Tibor 2 év

  Érdeklődnék, hogy a módszer a teljes testizzadás ellen is hatékony lehet?

  Szükséges előtte teljes kivizsgálás?

  Lányom (13) már hosszú évek óta szenved ettől az állapottól, de semmilyen betegség jelét nem tapasztaltuk, aminek esetlegesen oka lehet a túlzott izzadás. Milyen orvoshoz érdemes fordulni?

  Üdvüzlettel: Tibor

 • comment-avatar

  Az iontoforézissel a kóros izzadás csak egy néhány hetes időszakra szüntethető meg. Ezután a tünetek ismét erősödni kezdenek és újra kezelni kell. Ezért az ismertetett módszer elsősorban otthoni felhasználásra való. A cikkben említett DermaDry készülék kifejezetten otthonra való. Rákereshet arra is, hogy melyik orvosi rendelő vagy kozmetika biztosítja.

 • comment-avatar
  Hüvely Istvánné 2 év

  Érdekelne! Mennyiben kerül? Hol végzik a beavatkozást?