Tudj meg mindent az izzadásról (vagy másképpen verejtékezés néven említett folyamatról! A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat találod itt, melyeket a kóros izzadással kapcsolatban fontos lehet tudni.

Mi az izzadtság (verejték)?

A verejték olyan folyadék, amely szinte teljes egészében vízből, továbbá nyomokban egyéb anyagokból (pl. sóból és ammóniából) áll, amelyet az egész testben található verejtékmirigyek választanak ki.

Milyen típusú verejtékmirigyeink vannak?

Kétféle verejtékmirigy létezik: apokrin és ekkrin mirigyek. A test különböző régióiban helyezkednek el és eltérő típusú verejtéket választanak ki.

Melyek a verejtékmirigyek főbb jellemzői?

Az ekkrin mirigyek tiszta, szagtalan folyadékot választanak ki, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik szerepet. Az apokrin mirigyek a szőrtüszők körül találhatók, más jellegű folyadékot választanak ki, mely a test illatával kapcsolatos.

Mi jellemzi az apokrin verejtéket?

Az apokrin verejtéket az apokrin mirigyek választják ki, a szőrtüszőkben gazdag területeken, például a fejbőrön, hónaljban és ágyékban. Az apokrin mirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak és a bőr felületére vezetnek. Tömény, zsíros izzadságot választanak ki, amely a test szagáért felelős.

Mi jellemzi az ekkrin verejtéket?

Az ekrin mirigyek  a test teljes felületén megtalálhatók. Legsűrűbben a tenyér, a talp és a homlok területén. Az ekkrin verejték lényegében egy szagtalan, híg sósvíz. Ezek az izzadságmirigyek felelősek a testhőmérséklet szabályozásáért.

Mi váltja ki a verejtékezést?

Az izzadás általános okai közé tartozik a testmozgás, a stressz, a magas hőmérséklet, a betegség és az étkezés.

Miért izzadunk?

A test az izzadás segítségével szabályozza a hőmérsékletet, ezáltal hűvösen és konfortosan tart, megakadályozza a test túlmelegedését.

Hogyan hűti a testet az izzadás?

A folyamatot párolgási hűtésnek (evaporative cooling) nevezik. Az izzadság a bőr felületét elérve elpárolog, ami hűti a testet.

Miért fontos az izzadás?

Ez egy nagyon fontos testfunkció, amely szabályozza a testhőmérsékletet és megakadályozza a túlmelegedést! Azok, akik nem verítékeznek (anhidrosis / hypohidrosis), súlyos életveszélyes szövődmények, például hőguta kockázatának vannak kitéve.

Hogyan aktiválódik a verejtékezés?

Amikor a test melegedni kezd, az idegrendszer testszerte aktiválja az ekkrin verejtékmirigyeket, amelyek izzadságot (tiszta, szagtalan folyadékot) választanak ki, hogy lehűtsenek. Amint a verejték eléri a bőr felületét, elpárolog, ami hűtő hatást vált ki.

Miért izzadok, amikor eszem?

Bizonyos ételek aktiválhatják a verejtékmirigyeket vagy erős verítékezési „fokozatba kapcsolhatják” őket. Ilyet okozhat a kávé és az alkohol.
A nehéz ételek lebontása során a test keményen dolgozik az energiává történő átalakításában. Minél nehezebben emészthető egy étel, annál erősebb verítékezést okozhat.
A túl meleg, csípős és erősen fűszeres ételek is verítékezést válthatnak ki étkezés közben.
Ha evés közben folyamatosan izzadsz (vagy akkor is, ha csak ételre gondolsz), akkor gondolni kell az „étkezési hiperhidrózis” néven ismert állapotra.

Miért izzadok alvás közben?

Az emberek alvás közben is verejtékeznek. Ha ez enyhe fokú, akkor egyesek esetleg nem is veszik észre!
Az éjszakai izzadásra jellemző, hogy a hőmérséklettől függetlenül felébreszt az „úszom a verítékben” érzés. Nagyon gyakori állapot, amely több okból jelentkezhet. Legtöbbször egyéb betegségre vagy gyógyszer mellékhatásra utal.

Segít-e az izzadás a fogyásban?

Az izzadás önmagában nem vezet fogyáshoz és a sok verejtékezéssel nem égetsz több kalóriát sem. Az izzadás segíthet a test víztartalmának leadásában. Ez a víztömeg azonnal visszanyerhető, csak néhány pohár vizet kell meginnod.

Az izzadás azt jelenti, hogy sok zsírt égetek?

Nem, az izzadás nem segíti a zsír csökkentését. Bár az izzadással leadott víz ideiglenesen akár mérhető súlycsökkenést jelent (egy hosszabb edzés során akár 1-2 kg-nyi vizet is leadhatsz). Ez azonban nem zsír és rehidrálás (edzést követő folyadékpótlás) során visszaszerzed.

A több verejték jobb hatású edzést jelent?

Nem feltétlenül. Az edzés során az izzadtság mennyisége számos tényezőtől függ, beleértve a környezeti hőmérsékletet,  az edzettségi szinted, életkorod és súlyod.

Mit jelezhet a verejtékezés?

Az erős izzadás rendellenes állapotra is utalhat. Ez lehet egy állapot vagy gyógyszer mellékhatása is.
Ha az izzadás mértéke a közelmúltban megváltozott, akkor konzultálj egy orvossal, hogy kizárja az esetleges betegségeket. Számos gyógyszerről tudott, hogy fokozza az izzadást.
Ha nincs betegség vagy gyógyszeres kezelés, akkor a túlzott izzadást elsődleges hiperhidózis okozhatja.

Okoz-e az izzadság pattanásokat (aknét)?

Dehogy! Az izzadás önmagában nem okoz pattanást. Valójában inkább segíthet megakadályozni azt, mivel az izzadság antibakteriális fehérjéket is tartalmaz, amely elpusztítja a pattanásokért felelős gyakori baktériumokat.

Van szaga a verejtéknek?

Az izzadság szagtalan folyadék. Az izzadsághoz kapcsolódó szag csak akkor jelentkezik, ha az izzadságot a bőrünkön élő baktériumok elkezdik lebontani. Ilyenkor kénes szag szabadul fel. Súlyos esetekben ezt bromhidrosisnak nevezik.

A méreganyagokat is kiizzadom?

Nem. A verejték szinte teljes egészében vízből áll. Azaz a verejtékezés nem méregtelenít. Az izzadságban a toxinok mennyisége elhanyagolható, mivel a méreganyagok eltávolításáért nem a verejtékmirigyek, hanem a máj és a vesék felelősek.

Mennyit izzad egy átlagos ember egy nap alatt?

Az emberi testben 2-4 millió verejtékmirigy található, amelyek napi maximum 10-14 liter erjetéket termelhetnek (felnőttkorban).
A verejték mennyisége számos tényezőtől függ. Főképp a környezeti hőmérséklettől, de ideérthető az életkor, nem, testsúly és az edzettségi szint.
Az átlagos ülőmunkát végző felnőtt naponta kb. 450ml verejtéket veszít (a legtöbb esetben ezt észre sem veszi), míg edzés közben egy sportoló óránként akár 1200 ml-t is veszíthet.

Túl sokat izzadok?

Mindenk ember izzad, de a verejték mennyisége normális. Ha az izzadás akadályozza a napi feladataid elvégzését vagy minden ok nélkül verejtékezel, akkor lehetsége, hogy hiperhidózisban szenvedsz. Ezt a betegséget az indokolatlanul erős, túlzott izzadás jellemez (a verejtékezés meghaladja a testhő szabályozáshoz szükséges mértéket).

Mikor beszélünk fokozott izzadásról?

Nincs határozott válasz, de ha az izzadás befolyásolja a mindennapi életed, akkor érdemes kezelést kérned vagy beszélni egészségügyi szakemberrel.
Az emberi test körülbelül 73-75% vízből áll és csupán 1% -ának elvesztése is kiszáradást okozhat.

Milyen típusú izzadási rendellenességek vannak?

Anhidrosis vagy hypohidrosis: a beteg nem képes verítékezésre és ez például hőség idején akár életveszélyes állapotot okozhat, mivel így képtelen a testhőmérsékletét csökkenteni és teste túlmelegszik.
Bromhidrosis: rendkívül rossz illatú testszag jellemzi.
Chromhidrosis: rendkívül ritka állapot, a verejték nem színtelen, hanem különböző színű lehet.
Hyperhidrosis: Nagyon gyakori állapot, amelyet túlzott (kórosan erős) izzadás jellemez.

Miért izzad ok nélkül a testem?

Ha a kontrollálhatatlan, túlzott izzadást nem betegség vagy gyógyszer mellékhatás váltja ki, akkor valószínűleg egy betegségről, az elsődleges hiperhidózisról van szó.

Mi a kompenzáló izzadás?

A kompenzáló izzadás a hiperhidrózis műtétek gyakori mellékhatésa. Az idegszál átmetszése az adott területen teljesen leállítja az izzadást, amit a test más helyen megjelenő fokozott izzadással kompenzál. A korábbi helyen megszűnik ugyan a verítékezés, de máshol ismét feltűnik.

Mit tehetek izzadás ellen?

A kóros izzadás (hiperhidrozis) többnyire kezelhető állapot. 

Olvasd el ezt a cikkem: Hiperhidrózis, azaz kóros izzadás 

Amennyiben a kóros izzadás a tenyér, talp vagy a hónalj tájon jelentkezik, akkor szwerencsés vagy, mert erre van igen hatékony kezelési mód, az úgynevezett csapvíz ionoforézis. A tapasztalataim szerint a kezelést kapók több mint 95%-a kedvező hatásról számol be, azaz segít a módszer. 

Ha a hajas fejbőröd, nyakad, hátad, mellkasod, hasad, combjaid izzadnak, azaz nagy terület érintett, akkor ez a módszer (jelenleg) nem alkalmazható (mert nincs olyan eszköz, amivel ilyen nagy terület kezelhető lenne egyszerre).  

Mivel végezhető a csapvíz iontoforézis?

Ilyen eszköz például a DermaDry vagy az IontoBravo készülék. Ez egy otthoni használatra tervezett eszköz, mely a kóros tenyér, talp és hónalj izzadás kezelésére biztosít nagyon egyszerű megoldást.

Dermadry csapvíz iontoforézis készülékDermadry csapvíz iontoforézis készülék a kóros tenyér, tlap, hónalj izzadás kezelésére

 • a kóros izzadás kezelésére kifejlesztett készülék
 • külön program a tenyér, talp és hónalj izzadás kezelésére
 • egyszerű működtetés, napi 15-30 perc kezelési idő
 • 2 hét kezelés után 93% siker arány, az izzadás normalizálódik vagy teljesen megszűnik
 • otthonra, kozmetikusnak, bőrgyógyász rendelőbe

iontobravo iontoforézis készülékIontoBravo kombinált terápiás és csapvíz iontoforézis készülék

 • kettős felhasználás: kóros izzadás / ízületi és izomsérülések kezelése
 • tenyér, talp és hónalj izzadás kezelése pulzáló vagy folyamatos árammal
 • hagyományos orvosi iontoforézis kezelések gyógyszerhatóanyag bejuttatásra
 • egyszerű működtetés
 • napi 15-30 perc kezelési idő kóros izzadásra
 • 2 hét kezelés után 90% feletti siker arány, az izzadás normalizálódik vagy teljesen megszűnik
 • otthonra, kozmetikusnak, bőrgyógyász rendelőbe, fizikoterapeutának

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

30 Comments

 1. Az izzadság szagtalan folyadék. Kellemetlen szag akkor jelentkezik, ha az izzadságot a bőrünkön élő baktériumok elkezdik lebontani.
  Normálisan is vannak baktériumok a bőrön. A problémáját okozhatja, hogy olyan baktériumok szaporodtak el, amelyek „nem lennének odavalók”.
  Javaslom, hogy keressen fel kozmetológus orvost vagy bőrgyógyászt.

 2. 25éves nő vagyok. Nem izzadok látványosan, de nagyon büdös. Még az ellenére is hogy hónaljdeót és spray-t is használok. 2-3óra után már érzem magamon. Nagyon zavar. Sok hirtelen stresszhelyzet ér, ez okozhassa? Már próbáltam gyógyszertárból vásárolt 8000 FT deót is, amennyire drága annyira nem használt semmit. A fő gondom nem az izzadás mennyisége, hanem utána a szaga. Napi szinten tisztálkodok, mi lehet a gond?

 3. A kóros izzadást okozhatja gyógyszer mellékhatás is. Nézze át a gyógyszerek tájékoztatóját. Keresse meg, melyik okozhat túlzott izzadást és azt a szert le kell cserélni egy másik hatóanyagra. Ez az orvos feladata.
  A teljes test izzadás kezelésére jelenleg nincs hatékony kezelés.

 4. EFY JO IDEJE; MEGFAZAS UTAN ; CSAK UGY FOLYIK A HATAMON LE A VIZ::: KELLEMETLEN NAGYON: MIT TEHETEK :?? Vernyomás csökkentöt szedek 13 éve kb… Atacand 8mg. Köszi a választ.

 5. Számos gyógyszer mellékhatása lehet a kórosan erős izzadás.
  A gyógyszerei dobozában talál egy papírt. Abban részletesen felsorolják a gyógyszer várható hatásait és még hosszabban a lehetséges mellékhatásokat.
  Olvassa el ezeket a tájékoztatókat. Amelyiknél erős izzadás, mint mellékhatás előfordul, annak cseréjét kérje a háziorvosától, kezelőorvosától.

 6. Nagyon erosen izzadok, minden ok nelkul. A fej, a nyakam a mellem, a hatam csupa izzadt nagyon gyakran. A gyogyszereim : Plagrel, Pretanix, Xeter 10 mg, L-Thiroxin 25 mg, Amilorid 1/2 tabletta. Szedem a Magnebe6 tablettat, de az sem hasznal. Tobb orvossal konzultatam de semmi fele megoldast nem tudtak mondani. Lehet, hogy valamelyik gyogyszer okozza valaszat koszonom.

 7. Olvassa el ezt a cikkem: Hiperhidrózis, azaz kóros izzadás
  Benne vannak a kóros izzadást okozó dolgok.
  Egyik közülük a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatása.
  Ha korábban nem volt ilyen erős izzadása, csak amióta a vérnyomását kezelik, akkor kérje a vérnyomáscsökkentő szerek cseréjét más hatásmechanizmusúra.

 8. Nekem olyan problémám van hogy éjszaka arra kelek fel hogy a hajam tiszta víz a párnám vizes. Gyógyszert 2 fajtát szedek magas vérnyomásra. Ennek mi lehet a gond és kihez forduljak segítségként. Előre is köszönöm a választ.

 9. Jelenleg a fej, nyak, hát, mellkas, has, comb kóros izzadására nincs hatékony kezelés.
  Jelenleg csak a tenyér, talp és hónalj területére vonatkozó kóros izzadás kezelése megoldott.
  Nincs javaslatom a problémájára.

 10. 73 éves vagyok,amikor a menzeszem elmaradt /55 évesen/ elkerültek a hőhullámok.Az utóbbi 10 évben a fejem annyira izzad,hogy a homlokomra kell köni egy ruhát ahhoz,hogy végezzem a dolgom,mert nem győzöm olyan gyorsan törölgetni a verejtéket.Szemüveges vagyok,végigfolyik rajta,nem látok,borzasztó.Ha bemegyek egy boltba,gyakran kérdezik,hogy rosszul vagyok-e,mert már úgy nézek ki,mint aki hajat mosott.Két nagyméretű textil zsebkendővel közlekedem.Kínos az egész.Cukros vagyok,pajzsmirígyre műtöttek,antidepresszánst szedek.Nagyon szépen kérem,segítsen rajtam.Mit csináljak,hova forduljak?

 11. Az izzadság szagtalan folyadék. Az izzadsághoz kapcsolódó szag akkor jelentkezik, ha baktériumok vagy gombák szaporodnak el. Ezek normálisan is a bőrünkön vannak, de hajlatokban megrekedő izzadtság ideális hely a kórokozók szaporodásához.
  A viszketés inkább a gombás problémák esetén jellemző.
  Forduljon bőrgyógyászhoz, aki segít megállapítani, mi okozza a bőrfertőzést és ennek megfelelő gyógyszeres kezelést indít.

 12. Nálam már évek óta van ez a nagyfokú izzadás. Hátamon mellkason, és az egész hasi részen. Akkor is ha semmit sem csinálok. Muszáj olyankor törölköznöm.
  Ami a legrosszabb, és mostanában kezdődött, a comb, és a nemiszerv közötti izzadás, ami nagyon szagos, büdos. Ezt tetőzi még, hogy nagyon érzékeny a terűlet. Viszket, és mintha hőhatas érte volna a terűletet. A comb, és a nemiszerv mindkét oldalán meg található.
  Próbáltam babahintőporralkezelni. De mintha még érzékenyebbé vált volna.
  És a kezelés után 2-3 perc után újra izzadság jelenik meg a hajlatban.
  Tudni kell, hogy a nagyfokú izzadás legalább legalább 30 éve van jelen az életemben. Jelenleg 63 éves vagyok.
  Főleg a comb, és a nemiszerv között kellemetlen érzés, és buzlő váladék zavaró számomra. Mit lehetne ellene tenni? Lehet e gyógyítani?
  Ha lehetséges lenne, email választ kérnék.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv Gyula.

 13. A verejtékezés révén a teste hűti magát. Ha nem lenne verejtékezés, akkor az 50 fokos hőségben néhány óra alatt hőgutát kapna. A teste felforrósodna, 42 fokos testhő felett az agya lassan leállnak és a forró olajba beleesve alighanem bele is halna.
  A verejtékezés menti meg tehát az ön életét a mindennapi konyhai melegben! Köszönje meg, hogy verejtékezik!
  Mindaddig, amíg a munkája az 50 fokos környezetben történik, nem várhat változást. Alakítsák át a konyharészt úgy, hogy ne kelljen a forróságban állnia. Ha egy zárt dobozban dolgozik, akkor nincs hova menekülnie a forróság elől. Legyen keresztirányú légáramlás, vagy szerezzen be ventillátort, ami legalább a levegőt mozgatja.
  A bőrviszketést valószínűleg gombás bőrfertőzés okozhatja. A testhajlatokban és bőrredőkben tocsogó izzadtságban könnyen elszaporodnak a gombák és ezek nagyon tudnak viszketni. Kicsit viszolyogva gondolok arra, hogy a fertőzött bőr vakargatása után nyúl a tésztához….

 14. langossuto vagyok kb 50 fok van a langossutoben Allandoan izzadok de ez kibirhatatlan mar a afejemtol a terdemig vakarozok allandoan veresre tudom vakarni magamat Akarmilyen kremet adnak a gyogyszert adnak a patikaban nem hasznal Mit tegyek koszonom a valaszat

 15. Több gyógyszercsoport is okozhat ilyet. Kolinészteráz gátlók, szelektív szerotonin visszavétel gátlók, opioidok és triciklikus antidepresszánsok. Sok-sok gyógyszer okozhat tehát ilyet. Nézze meg a gyógyszerei részletes ismertetőjét.

 16. Melyek azok a gyógíszerek, amelyek fokozott verejtékezést okoznak?

 17. A probléma az úgynevezett apokrin verejtékmirigyek működési problémájára utal. Ezek zsíros izzadmányt bocsátanak ki egészséges egyénnél is. Ha a mértéke fokozott, az betegségekre utalhat. Keressenek fel bőrgyógyászt vagy kozmetológus szakorvost és kérjék a kivizsgálását. Különösen akkor, ha ez a jelenség nem veleszületett, hanem néhány hónapja indult el.

 18. Üdvözlöm!Férjem feje éjszakánként oly mértékben izzad, hogy reggelre csurom víz a kispárnája.Az izzadság sárga és zsíros állagú nagyon nehezen mosható ki a párnából.Utalhat-e valamilyen betegségre???Válaszát előre is köszönöm!

 19. Blogom nem gyógyszerekkel foglalkozik. Kérem nézze meg a tájékoztató lapokat, amit a gyógyszere dobozában talál. Részletesen kitérnek a lehetséges mellékhatásokra.

 20. Euthiroxot,euchreást,tallitont,tenaxumot,co-arbartant szedek. Ezek között van olyan,ami a fokozott hátizzadásomat okozza? Nagyon köszönöm ha válaszol!

 21. Nagyfokú, hirtelen vércukor emelkedést? Biztosan emelkedésre gondol? És nem arra, amikor leesik a cukorszint? Mert alacsony cukorszint esetén lehet hideg verejtékezés. Magas cukorszint inkább bőr szárazsággal jár.

 22. Üdvözlöm!nekem a vércukor hirtelen emelkedésnél van nagy fokú izzadásom tetőtöl talpig

 23. A verítékezéssel kapcsolatos problémákkal forduljon bőrgyógyász-kozmetológus szakemberhez.
  A hullámokban jelentkező verítékezést okozhatja valamelyik gyógyszere vagy hormonális ingadozás, amit pedig az egyik alapbetegsége. Kérdezze meg a kezelését irányító orvost is.

 24. Szèp napot kivànok. Kèrdèsem: minden előjelzés nélkül rám jön egy olyan fajta izzadàs, ami csipi az egész testemet. Hirtelen nem èrzem jòl magam, kb. 10 perc mùlva jobb lesz.
  Több fajta gyògyszert szedek, pajzsmirigy, antidepressziva, hormongàtlò/volt mellrákom és nyálkamirigy ràk a mandula helyèn/. Kèrdezném, hogy mi lehet a baj, nagyon kellemetlen, 2-3szor jön naponta. Üdvözlet Lang Erzsébet.

 25. Vannak „szerencsések”, akiknél a túlzott verejtékezés csak a tenyéren, talpon vagy hónaljban jelenik meg. Ezeket az eseteket egyszerűen és hatékonyan lehet kezelni.
  Jelenleg nincs ilyen megoldás azoknak, akiknek az egész testéről, hátáról, fejéről is csorog a víz.

 26. nekem is van izzadásos folyamatom, sokszor minden ok nélkül, a fejemről, a nyakamról a hátamról, ömlik rólam a víz. Annyira hogy törölköző kell vinnem magammal mindenhova, borzasztó kellemetlen, főleg ha vizsgálatra kell mennem, mert a papír rám ragad, amire fekszem, a vizsgálat során. Főleg akkor mikor frontok jönnek, de akkor is ha aktívabban mozgok, de olyan is volt már Hogy ültem az asztalnál nem csináltam semmit sem és patakokban folyt rólam a víz. Köszönöm a válaszát.

 27. A kóros izzadás legtöbbször kis területet érint, mint a tenyér, talp vagy hónalj. Ezek könnyen kezelhetők. Sokan nem ennyire szerencsések és az izzadás a fejet, nyakat, törzset érinti. Ezek kezelésére jelenleg nincsenek megfelelő eszközök. Ennek legfőbb oka az iontoforézis elve. A lényege, hogy az ellentétes pólusok között az elektromos töltések elmozdulnak. Kis terület esetén, mint a tenyér vagy talp a kezelés (azaz az áram) jól irányítható.
  Nagy terület, pl az egész hát iontoforzissel nem kezelhető egyszerre, mert túl nagy. Egyelőre nem találták meg a módját annak, hogy egy ilyen nagy felületen hogyan lehetne irányítani az áramot. Vannak olyan gyártók, akik pl. maszk vagy mellény kiegészítőt adnak, de ismerve az ezekben elhelyezett elektródákat, azok méretét ezt inkább a vevő becsapásának, hitegetésének tartom. A maszkokban, mellényekben pár cm2-es méretű elektródák vannak, amik nem biztosíthatják az egész arc, hát kezelését.
  Másrészt a fejen nem szabad alkalmazni akkora áramerősséget, mint ami az iontoforézishez szükséges.
  Egyelőre a hát-mellkas-nyak-fej izzadásra nincs olyan hatékony technikai segítség, mint a tenyér-talp és hónalj izzadásra.

 28. 82 éves édesapám esetében,nagyfoku teljes hát és mellkas akár comb és lábszár intenziv izzadásáról lenne szó, olykor többszöri nappali és éjszakai időszakokban egyaránt jelentkezve, hosszú évek óta. Betegség, gyógyszer mellékhatása kizárt. Köszönöm szépen válaszàt.

 29. A kóros izzadás az esetek többségében egy körülhatárolt, kisebb területen (kéz, láb, hónalj) keletkezik. Ezek jól kezelhetők iontoforézissel. Akik nem ilyen szerencsések és fejük, nyakuk, egész törzsük érintett, azok számára jelenleg nincs hatékony megoldás. Egyrészt az arcon, fejen nem szabad alkalmazni az elektromos kezelésnek ezt a formáját. A törzs pedig túl nagy terület. Az iontoforézis csak kis területre fókuszálva, helyileg hat. Van ugyan néhány gyártó, akik ajánlanak mellényt, sisakot, arc maszkot, de ezek egyrészt veszélyesek, másrész alacsony hatásúak. Éppen azért, mert túl nagy területet kell kezelni. Elvileg a háton megoldást jelenthet a sokszoros kezelés. Azaz pl. az elektródákat egymástól 20 cm távolságra feltéve kb két tenyérnyi területet kezelni. De így a teljes hát kezelése 5-6 áthelyezést és egymást követő kezelést igényel. Ez ugyebár 2-3 óra elektromos kezelés. Szóval elvileg megoldható a kezelés, de nagyon macerás. A tenyér-talp egyszerű, ezért van erre több eszköz, míg a hátra és fejre egyelőre nincs igazi és azonos hatékonyságú módszer.

 30. VÉGIG ARRÓL VOLT SZÓ, HOGY AZ IONTOFORÉZIS CSAK TENYÉR, TALP, ÉS HÓNALJ IZZADÁS ESTÉN HASZNÁLHATÓ, DE MIT TEGYEN AKINEK TÖRZSIZZADÁSA VAN, NAGY FOKBAN A TELJES HÁT-MELLKAS INTENZÍV IZZADÁSÁRÓL VAN SZÓ. ÁLLÍTÓLAG A VEGETATÍV IDEGRENDSZERI ZAVAROK OKOZZÁK, DE HOGYAN LEHET AKÁR CSAK CSÖKKENTENI, VAGY VÉGLEG MEGSZÜNTETNI ???? MINDEN INFORMÁCIÓ ÉRDEKEL, AMI HATÁSOS LEHET !
  S O S !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük