Verejtékezés tudnivalók

Tudj meg mindent az izzadásról (vagy másképpen verejtékezés néven említett folyamatról! A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat találod itt, melyeket a kóros izzadással kapcsolatban fontos lehet tudni.

Mi a verejték?

A verejték olyan folyadék, amely szinte teljes egészében vízből, továbbá nyomokban egyéb anyagokból (pl. sóból és ammóniából) áll, amelyet az egész testben található verejtékmirigyek választanak ki.

Milyen típusú verejtékmirigyeink vannak?

Kétféle verejtékmirigy létezik: apokrin és ekkrin mirigyek. A test különböző régióiban helyezkednek el és eltérő típusú verejtéket választanak ki.

Melyek a verejtékmirigyek főbb jellemzői?

Az ekkrin mirigyek tiszta, szagtalan folyadékot választanak ki, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik szerepet. Az apokrin mirigyek a szőrtüszők körül találhatók, más jellegű folyadékot választanak ki, mely a test illatával kapcsolatos.

Mi jellemzi az apokrin verejtéket?

Az apokrin verejtéket az apokrin mirigyek választják ki, a szőrtüszőkben gazdag területeken, például a fejbőrön, hónaljban és ágyékban. Az apokrin mirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak és a bőr felületére vezetnek. Tömény, zsíros izzadságot választanak ki, amely a test szagáért felelős.

Mi jellemzi az ekkrin verejtéket?

Az ekrin mirigyek  a test teljes felületén megtalálhatók. Legsűrűbben a tenyér, a talp és a homlok területén. Az ekkrin verejték lényegében egy szagtalan, híg sósvíz. Ezek az izzadságmirigyek felelősek a testhőmérséklet szabályozásáért.

Mi váltja ki a verejtékezést?

Az izzadás általános okai közé tartozik a testmozgás, a stressz, a magas hőmérséklet, a betegség és az étkezés.

Miért izzadunk?

A test az izzadás segítségével szabályozza a hőmérsékletet, ezáltal hűvösen és konfortosan tart, megakadályozza a test túlmelegedését.

Hogyan hűti a testet az izzadás?

A folyamatot párolgási hűtésnek (evaporative cooling) nevezik. Az izzadság a bőr felületét elérve elpárolog, ami hűti a testet.

Miért fontos az izzadás?

Ez egy nagyon fontos testfunkció, amely szabályozza a testhőmérsékletet és megakadályozza a túlmelegedést! Azok, akik nem verítékeznek (anhidrosis / hypohidrosis), súlyos életveszélyes szövődmények, például hőguta kockázatának vannak kitéve.

Hogyan aktiválódik a verejtékezés?

Amikor a test melegedni kezd, az idegrendszer testszerte aktiválja az ekkrin verejtékmirigyeket, amelyek izzadságot (tiszta, szagtalan folyadékot) választanak ki, hogy lehűtsenek. Amint a verejték eléri a bőr felületét, elpárolog, ami hűtő hatást vált ki.

Miért izzadok, amikor eszem?

Bizonyos ételek aktiválhatják a verejtékmirigyeket vagy erős verítékezési “fokozatba kapcsolhatják” őket. Ilyet okozhat a kávé és az alkohol.
A nehéz ételek lebontása során a test keményen dolgozik az energiává történő átalakításában. Minél nehezebben emészthető egy étel, annál erősebb verítékezést okozhat.
A túl meleg, csípős és erősen fűszeres ételek is verítékezést válthatnak ki étkezés közben.
Ha evés közben folyamatosan izzadsz (vagy akkor is, ha csak ételre gondolsz), akkor gondolni kell az “étkezési hiperhidrózis” néven ismert állapotra.

Miért izzadok alvás közben?

Az emberek alvás közben is verejtékeznek. Ha ez enyhe fokú, akkor egyesek esetleg nem is veszik észre!
Az éjszakai izzadásra jellemző, hogy a hőmérséklettől függetlenül felébreszt az “úszom a verítékben” érzés. Nagyon gyakori állapot, amely több okból jelentkezhet. Legtöbbször egyéb betegségre vagy gyógyszer mellékhatásra utal.

Segít-e az izzadás a fogyásban?

Az izzadás önmagában nem vezet fogyáshoz és a sok verejtékezéssel nem égetsz több kalóriát sem. Az izzadás segíthet a test víztartalmának leadásában. Ez a víztömeg azonnal visszanyerhető, csak néhány pohár vizet kell meginnod.

Az izzadás azt jelenti, hogy sok zsírt égetek?

Nem, az izzadás nem segíti a zsír csökkentését. Bár az izzadással leadott víz ideiglenesen akár mérhető súlycsökkenést jelent (egy hosszabb edzés során akár 1-2 kg-nyi vizet is leadhatsz). Ez azonban nem zsír és rehidrálás (edzést követő folyadékpótlás) során visszaszerzed.

A több verejték jobb hatású edzést jelent?

Nem feltétlenül. Az edzés során az izzadtság mennyisége számos tényezőtől függ, beleértve a környezeti hőmérsékletet,  az edzettségi szinted, életkorod és súlyod.

Mit jelezhet a verejtékezés?

Az erős izzadás rendellenes állapotra is utalhat. Ez lehet egy állapot vagy gyógyszer mellékhatása is.
Ha az izzadás mértéke a közelmúltban megváltozott, akkor konzultálj egy orvossal, hogy kizárja az esetleges betegségeket. Számos gyógyszerről tudott, hogy fokozza az izzadást.
Ha nincs betegség vagy gyógyszeres kezelés, akkor a túlzott izzadást elsődleges hiperhidózis okozhatja.

Okoz-e az izzadság pattanásokat (aknét)?

Dehogy! Az izzadás önmagában nem okoz pattanást. Valójában inkább segíthet megakadályozni azt, mivel az izzadság antibakteriális fehérjéket is tartalmaz, amely elpusztítja a pattanásokért felelős gyakori baktériumokat.

Van szaga a verejtéknek?

Az izzadság szagtalan folyadék. Az izzadsághoz kapcsolódó szag csak akkor jelentkezik, ha az izzadságot a bőrünkön élő baktériumok elkezdik lebontani. Ilyenkor kénes szag szabadul fel. Súlyos esetekben ezt bromhidrosisnak nevezik.

A méreganyagokat is kiizzadom?

Nem. A verejték szinte teljes egészében vízből áll. Azaz a verejtékezés nem méregtelenít. Az izzadságban a toxinok mennyisége elhanyagolható, mivel a méreganyagok eltávolításáért nem a verejtékmirigyek, hanem a máj és a vesék felelősek.

Mennyit izzad egy átlagos ember egy nap alatt?

Az emberi testben 2-4 millió verejtékmirigy található, amelyek napi maximum 10-14 liter erjetéket termelhetnek (felnőttkorban).
A verejték mennyisége számos tényezőtől függ. Főképp a környezeti hőmérséklettől, de ideérthető az életkor, nem, testsúly és az edzettségi szint.
Az átlagos ülőmunkát végző felnőtt naponta kb. 450ml verejtéket veszít (a legtöbb esetben ezt észre sem veszi), míg edzés közben egy sportoló óránként akár 1200 ml-t is veszíthet.

Túl sokat izzadok?

Mindenk ember izzad, de a verejték mennyisége normális. Ha az izzadás akadályozza a napi feladataid elvégzését vagy minden ok nélkül verejtékezel, akkor lehetsége, hogy hiperhidózisban szenvedsz. Ezt a betegséget az indokolatlanul erős, túlzott izzadás jellemez (a verejtékezés meghaladja a testhő szabályozáshoz szükséges mértéket).

Mikor beszélünk túl sok verejtékről?

Nincs határozott válasz, de ha az izzadás befolyásolja a mindennapi életed, akkor érdemes kezelést kérned vagy beszélni egészségügyi szakemberrel.
Az emberi test körülbelül 73-75% vízből áll és csupán 1% -ának elvesztése is kiszáradást okozhat.

Milyen típusú izzadási rendellenességek vannak?

Anhidrosis vagy hypohidrosis: a beteg nem képes verítékezésre és ez például hőség idején akár életveszélyes állapotot okozhat, mivel így képtelen a testhőmérsékletét csökkenteni és teste túlmelegszik.
Bromhidrosis: rendkívül rossz illatú testszag jellemzi.
Chromhidrosis: rendkívül ritka állapot, a verejték nem színtelen, hanem különböző színű lehet.
Hyperhidrosis: Nagyon gyakori állapot, amelyet túlzott (kórosan erős) izzadás jellemez.

Miért izzadok ok nélkül?

Ha a kontrollálhatatlan, túlzott izzadást nem betegség vagy gyógyszer mellékhatás váltja ki, akkor valószínűleg egy betegségről, az elsődleges hiperhidózisról van szó.

Mi a kompenzáló izzadás?

A kompenzáló izzadás a hiperhidrózis műtétek gyakori mellékhatésa. Az idegszál átmetszése az adott területen teljesen leállítja az izzadást, amit a test más helyen megjelenő fokozott izzadással kompenzál. A korábbi helyen megszűnik ugyan a verítékezés, de máshol ismét feltűnik.

Hogyan tudom megszüntetni a kóros izzadást?

A kóros izzadás (hiperhidrozis) többnyire kezelhető állapot. A kezelés hatékony módja az úgynevezett csapvíz ionoforézis.

Mivel végezhető a csapvíz iontoforézis?

Ilyen eszköz például a DermaDry készülékkel. Ez egy otthoni használatra tervezett eszköz, mely a kóros tenyér, talp és hónalj izzadás kezelésére biztosít nagyon egyszerű megoldást.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)