Az asztma (asthma bronchiale) egy olyan krónikus tüdőbetegség, melyben a hörgők nyálkahártyája megduzzad, begyullad, a falukban levő simaizmok görcsösen összehúzódnak és ezáltal a légutak összeszűkülnek. Ettől válik a légzés nehezítetté.

Ha a családodban előfordul allergiás vagy asztmás megbetegedés, Te is hajlamosabb lehetsz az asztmára, mint mások. Azonban nem „garantált”, hogy nálad is kialakul, annak ellenére, hogy a szüleid asztmásak.

Ha asztmád van, a légutaid szinte folyamatosan gyulladásban vannak. Időnként a tünetek elviselhetők, majd rohamszerűen felerősödnek.

Az asztmás rohamot többnyire valamilyen külső behatás váltja ki.

  • Az allergiás asztmánál olyan allergének a kiváltó okok, mint például a kisállatok szőre, por, atkák, vagy pollenek.
  • A nem-allergiás típusú asztmás megbetegedések előidézője többnyire a füst, a légszennyezés, a hideg levegő, a megerőltető testmozgás, vagy az időjárásban bekövetkezett változások.

Az asztma kialakulása és a légutak elváltozásai

Bár az asztma krónikus állapotnak tekinthető, kezeléssel megakadályozhatod az ismételt rohamokat, az állapotromlást és javítani lehet az életminőséged. A kezelés leggyakoribb módja az orvos által felírt, többnyire szteroidtartalmú gyógyszer. Legtöbbször inhalátorban kapod, ebből „szippantva” a hatóanyagok azonnal oda jutnak, ahova kell, a légutakba. Mivel az asztma krónikus állapot, így a kezelésére való szerek idővel mellékhatásokhoz vezetnek.
Van azonban gyógyszer és mellékhatásmentes alternatív kezelési mód, amivel megelőzheted, ritkíthatod az asztmás rohamokat. Szintén bevetheted az akut roham esetén is. Ilyenkor önmagában nem elegendő, de segíteni fogja az inhalátorok hatását.

A sóterápia – az asztma megelőzése

Ha jártál már tengerparton, akkor megtapasztalhattad, hogy az itthon zavaró asztmád a tengerparton egyszer csak “elmúlt”, észrevétlenül! Pedig semmit sem csináltál, csak belélegezted a sós tengeri levegőt.

A sóterápia főképp az asztmás rohamok megelőzésében, de az asztma kezelésében is segítségedre lehet. Ilyenkor a mikroszkopikus (5 mikronnál kisebb) sórészecskék a levegővel együtt kerülnek a tüdődbe. Megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, elpusztítják a kórokozókat, semlegesítik az allergéneket, oldják a nyákot, csökkentik a gyulladást. A sós levegő erősíti a  „légúti immunrendszered”.

A tapasztalatok szerint a sóterápiát használó asztmások rohamai érzékelhetően megritkulnak. Napi használata megszabadít az otthon vagy munkahelyeden belélegezhető és a nyálkahártyádon megtelepedő irritáló anyagoktól, kórókozóktól. Ez hatalmas előny, hiszen köztudottan ezek az allergiás asztma okozói. Könnyebb lesz a légzésed és javul a közérzeted.

Minél tovább tartózkodsz a sópárában, annál erőteljesebb a hatás. A SaltDome ultrahangos sóterápiás készüléket javaslom otthoni használatra. Éjjel, alvás közben, a fejed közelében működtesd 3-6 órát vagy akár egész éjjel. Jótékony sópárába burkol téged. Ne aggódj, nem fog kárt tenni sem a bútorokban, sem a műszaki cikkekben viszont az asztmád ellen sokat segít.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

  • ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál  kisebb  szemcseméret
  • 1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
  • 10-20 ml/óra párakibocsátás
  • fényterápia

Nézd meg a sóterápia alkalmazásáról készült filmem.

Mindent egyben a sóterápiáról

A sós levegő kedvező hatása régóta ismert. Már az ókori görögök alkalmazták. Az 1850-es években lengyel orvosok fedezték fel újra, mikor észrevették, hogy a sóbányászok között nem vagy alig fordulnak elő légúti betegségek. Ha voltál már tengerparti nyaraláson, akkor te is tapasztalhattad, hogy az itthon kínzó szénanáthád a tengerparton gyorsan megszűnt vagy ekcémád visszahúzódott. A sóterápia számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére használható. Például nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén.

Ha szeretnél többet megtudni a sóterápiáról és alkalmazásáról, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. nagyon jo lehet de nem kapomm roaniabba ha valagyo elehetne kuldeni az jo volna koszonom eloreis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük