Az asztma (asthma bronchiale) egy olyan krónikus tüdőbetegség, melyben a hörgők nyálkahártyája megduzzad, begyullad, a falukban levő simaizmok görcsösen összehúzódnak és ezáltal a légutak összeszűkülnek. Ettől válik a légzés nehezítetté.

Ha a családodban előfordul allergiás vagy asztmás megbetegedés, Te is hajlamosabb lehetsz az asztmára, mint mások. Azonban nem „garantált”, hogy nálad is kialakul, annak ellenére, hogy a szüleid asztmásak.

Ha asztmád van, a légutaid szinte folyamatosan gyulladásban vannak. Időnként a tünetek elviselhetők, majd rohamszerűen felerősödnek.

Az asztmás rohamot többnyire valamilyen külső behatás váltja ki.

  • Az allergiás asztmánál olyan allergének a kiváltó okok, mint például a kisállatok szőre, por, atkák, vagy pollenek.
  • A nem-allergiás típusú asztmás megbetegedések előidézője többnyire a füst, a légszennyezés, a hideg levegő, a megerőltető testmozgás, vagy az időjárásban bekövetkezett változások.

Az asztma kialakulása és a légutak elváltozásai

 

Bár az asztma krónikus állapotnak tekinthető, kezeléssel megakadályozhatod az ismételt rohamokat, az állapotromlást és javítani lehet az életminőséged.

Asztma kezelése

A kezelés leggyakoribb módja az orvos által felírt, többnyire szteroidtartalmú gyógyszer.

Legtöbbször inhalátorban kapod, ebből „szippantva” a hatóanyagok azonnal oda jutnak, ahova kell, a légutakba.

Mivel az asztma krónikus állapot, így az évek alatt a kezelésére kapott szerek miatt mellékhatások alakulnak ki. 

Asztma természetes terápiája

Kevés alternatív és otthon is alkalmazható kezelési lehetőség van. Ezek egyik a sós levegő terápia, mely mellékhatás mentes és hatékonyan segít megelőzni, ritkítani az asztmás panaszokat.

Ha jártál már tengerparton, akkor megtapasztalhattad, hogy az itthon zavaró panaszaid a tengerparton fokozatosan enyhülnek, elmúlnak. Pedig semmit sem csinálsz, csak belélegzed a sós tengeri levegőt.

A sós levegő az asztmás rohamok megelőzésében, de az asztma orvosi kezelésének kiegészítésében is segítségedre lehet.

A mikroszkopikus (5 mikronnál kisebb) sórészecskék a levegővel együtt kerülnek a tüdődbe. Megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, semlegesítik az allergéneket, oldják a nyákot, csökkentik a gyulladást. A sós levegő erősíti a  „légúti immunrendszered”. A rohamok érzékelhetően megritkulnak. 

Minél tovább tartózkodsz a sópárában, annál erőteljesebb a hatás. Ilyen sópárát a SaltDome sóterápiás készülékkel állíthatsz elő. 

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. nagyon jo lehet de nem kapomm roaniabba ha valagyo elehetne kuldeni az jo volna koszonom eloreis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük