Ha orvoshoz fordulsz valamely panaszoddal, akkor az orvosod „kutatásba” kezd. Mérhető, látható, tapintható, azaz „jól megfogható”, azonosítható elváltozásokat keres mindaddig, amíg nem talál valamit, ami igazolni látszik a gyanúját. Egy baleset után röntgen felvételt készíttet és ha látható törés a csonton, akkor megvan a diagnózis is. A betegségek jelentős része azonban nem ad ilyen egyértelmű tüneteket. Vizsgálatok sokaságát végzik el rajtad, mégsem mutatható ki semmilyen eltérés: nincs kóros a röntgen felvételen, nincs magas érték a laborértékekben és más vizsgálatok sem mutatnak eltérést. Gyakran a tartós stressz áll a háttérben – erre többnyire nem is gondolsz…az a gond, hogy sok orvos sem. 

A fenti orvosi szemlélet az oka, hogy az emberek többsége úgy tekint a betegségre, mint a teste valamilyen fizikai eltérésére. Praxisom tapasztalataiból tudom, hogy például a „szívroham” gyanújával és súlyos nehézlégzéssel-fulladással, a mentők által, sürgősséggel kórházba kerülők jelentős részénél nem lehet elváltozást kimutatni sem az EKG-n, sem a labor értékekben, nincs kóros a szívultrahangon, sőt még a terheléses EKG vizsgálat során sem. Azaz biztosan nem kaptak szívinfarktust, nincs tüdőbajuk, de szubjektív tüneteik mégis teljesen megfelelnek az orvosi tankönyvekben leírtakkal.

Mire kell gyanakodni ilyen esetben?

Az ilyen -a betegség szubjektív tüneteit teljesen leutánzó, azonban kimutatható eltérést nem mutató- esetek hátterében leggyakrabban a tartós stressz áll.

A stressz egyébként a tested természetes reakciója valamely dologra, ami téged érint. Normális esetben hasznos folyamat, amely fenyegetettség esetén felkészít a „harcra”, magad megvédésére. Ilyet érzel ha például megijedsz valamitől. Hirtelen nagy mennyiségű hormon szabadul fel testedben és robbanásszerűen hat. A tested egy szempillantás alatt megfeszül, készen arra, hogy megvédd magad, elrohanj, stb. Amikor elmúlt a veszély, a stressz okozta feszültség is „elpárolog”, a tested visszatér a normál állapotba.

Ha azonban a stressz folyamatosan és tartósan ér, idővel kedvezőtlen hatásokat érzékelhetsz. A tartós stressz gyengítheti például az immunrendszered és egyik náthából a másikba „eshetsz”. Depresszió gyötörhet és kedvetlenné válsz vagy éppen állandó ingerlékenység okoz problémát. Ha a stressz nem szűnik, akkor testi panaszaid jelenhetnek meg. A tünetek rendkívül sokfélék lehetnek, így összekeverhetők más, valóban súlyos betegség által okozott panaszokkal, azonban semmilyen mérhető eltérés nem mutatható ki.

A legfőbb sztresszforrások

Rengeteg dolog válthat ki stresszt! Sokszor a múlt ködébe burkolózó, akár egészen jelentéktelennek látszó dolgok, melyet gyakran rendkívül nehéz felfedezni, megfejteni. Máskor meg a teljesen nyilvánvaló kiváltó okra sincs megoldás, például egy alkoholista családtag „terrorjából” ma nem lehet jogszerűen kiszabadulni.

 • kapcsolatok (párkapcsolat, anya-gyermek, apa-gyermek, szülő-gyermek kapcsolatok, stb.)
 • pénzügyi helyzet (anyagi gondok, pl. anyagi bizonytalanság, hiteltörlesztés okozta stressz, stb.)
 • munkahelyi (pl. nem kedvelt munka, konfliktus főnökkel vagy munkatársakkal, nagy elvárások, megfelelési kényszer, stb.)
 • szexuális kapcsolatok (pl. titkolt kapcsolatok, családtag vagy más általi okozott szexuális visszaélések, nem megfelelő partner, stb.)
 • alvási problémák
 • betegségtől, haláltól való félelem
 • élethelyzetek (váratlan haláleset, feldolgozatlan haláleset, stb.)
 • a szokásos feladatok elvégzésének képessége (baleset miatti munkaképesség vesztés, fogyatékosság, stb.)

A „lelki betegségek” csapdája

Mivel az orvostudomány nem talált bizonyítékot a „lélek” létezésére, így sajnos sokan még az orvosok közül is, különösen a „régivágású”, idősebb doktorok, nem tekintik komolynak a tartós stressz által okozott panaszokat. Egy darabig küldözgetnek egyik vizsgálatról a másikra, és mivel minden negatív, egy idő után „elunják” a dolgot. Rádsütik a „lelkibeteg” pecsétet és többet nem vesznek komolyan. Bármikor, bármely panasszal mész, vizsgálat nélkül felírnak egy kis szorongásoldót, kedélyjavítót, nyugtatót, altatót. Ha ezt tapasztalod, akkor fogj gyanút – orvosod „lemondott” arról, hogy tovább keresse és megtalálja mi a bajod. Persze az is igaz, hogy a lelki betegségre a szokásos terápia -kapj be pár tablettát vagy kapszulát, esetleg csinálunk egy kis műtétet- NEM nyújt megoldást!

Gyógyszer nem szünteti meg a stressz okait, csak elfedi a tüneteket!

A tartós stresszt okozó helyzeteket nem oldhatod meg holmi tablettával, kapszulával!

Az érthetőség kedvéért nézzünk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy a kutyád berohan a lakásba és a szoba közepére piszkít. Te pedig úgy oldod meg a helyzetet, hogy a kupacra egy elegáns mozdulattal ráhúzod a szőnyeget. Megoldás ez? Nem! A szar (bocs a kifejezésért) az ott marad.  Idővel tönkreteszi a padlót és a szőnyeget, miközben a szarkupac még mindig a helyén van és szagolod is. Egyetlen jó megoldás van erre, ha némi kellemetlen munkával felszeded, felmosod, eltakarítod. 

Az életedben is így van ez! Egyes gyógyszerek javíthatnak a kedélyeden, elnyomhatják a szorongásod, ettől a baj még nem szűnik meg! A megoldatlan stressz „tovább rágja a lelked”! Bár úgy tűnhet, hogy a gyógyszerekkel alaposan betakargattad, elrejtetted, de idővel valahol meg fog jelenni! Előbb enyhe, majd egyre súlyosabb testi tüneteket okozva.

Vigyázz! A tartós stressz által okozott panaszok csak bizonyos ideig visszafordíthatók! Ha nem szünteted meg a stresszt, akkor elérhetsz olyan állapotig, ahol már túl késő! Az évekig halogatott megoldás igazi testi betegségekhez vezethet, ami aztán végleg beteggé tesz.

Mi lehet a tartós stressz megoldása?

Ha ismét megnézed a stresszforrások bekezdést, rájöhetsz: olyan dolgok okozzák a stresszt, amit nem lehet hagyományos orvosi módszerrel kezelni.

A pároddal megromlott kapcsolatot semmilyen tablettával, sőt még injekcióval sem oldhatod meg. A belsődben fortyogó haragot, megalázottságot, stb. semmilyen sebészkés nem tudja kimetszeni. A munkahelyi zsarnokoskodó főnököt „sem viszi el a cica”!

A stresszkezelés azt jelenti, hogyan reagálsz a stresszt okozó eseményekre vagy helyzetekre. A kezelés első és legfontosabb lépése az okok azonosítása, felismerése! De ha az okot felismerted, akkor is csak az esetek egy részében egyszerű a megoldás. Egy zsarnok főnöktől, kötekedő munkatársnőtől munkahelyváltással még viszonlyag egyszerű megszabadulni. De egy zsarnok apa, egy alkoholista férj „szorításából” messze nem ilyen könnyű. Ahogy egy rossz gyermekkori emlék, egy elvesztett hozzátartozó, egy jelzáloghitel vállra nehezedő terhei olyan dolgok, amiket nagyon nehéz feldolgozni és megoldani.

Önállóan a legtöbbször nem is sikerül. Bár egy jó barát vagy barátnő támogatása is elég lehet, de jobb, ha szakemberhez fordulsz. A lélek bajainak feltárása és megoldása „megmentheti az életed”! Ezt nagyon komolyan gondolom.

Csökkentsd a stresszt amennyire magadtól tudod! Válts munkahelyet, beszéld át a problémákat a partnereddel, hozzátartozóiddal. És keress egy támogató pszichológust, hogy segítsen a lelki egyensúly megtalálásában. Ne szégyelld! Megmentheti az életed!

Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Köszönöm a kiegészítést. Egyetértek! Érdemes elolvasni!

 2. Figyelemmel kísérem,hiszen családom és sportolóim(él) számára egyaránt remek új tudás,s vele lehetőség.

 3. Erről ír Dr Máté Gábor „Normális vagy” című könyvében. Ajánlom mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük