A covid miatt hirtelen az érdeklődés központjába került a pulzoximéter készülék. Az eszközről és arról, hogy mikor érdemes használni, ebben a cikkben írtam. Most pedig az következik, hogy milyen adatokat jelenít meg és mit kezdhetsz a kapott értékekkel.

Egyszerű, ujjra csiptethető pulzoximéter kijelzője

Az egyes készülékek által megjelenített adatok eltérhetnek ettől, de ezek a legáltalánosabb adatok.

mit mutat a pulzoximéterem

M70 pulzoximéterm70 pulzoximéter

 • ujjra csiptethető
 • oxigén szaturáció (SpO2) érték kijelzése
 • pulzusszám
 • elemes működés
 • itt vásárolható meg

Véroxigén szint

Ugyanezt jelenti: oxigén szaturáció, véroxigén telítettség. Az orvosi leleteken általában SpO2 értékként szerepel.

Minden pulzoximéter méri és kijelzi a véroxigénszint értéket, hiszen ez az alapvető feladata.

A véroxigén szint azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. Minél magasabb az érték, annál több oxigént szállítanak. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges szállító kapacitás 98%-a „ki van használva”. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a fele.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték, teendő nincs.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Ilyet akkor észlelhetsz, ha a tüdőddel, szíveddel vagy a vérsejtek működésével kezdődő probléma van. Egyeztess a háziorvosoddal egy kivizsgálást. Nem kell rohanni, de jobb mostanában.
 • Ha 90% alatti értéket mérsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Perifériás pulzusszám

Az a pulzusszám, amit az ujjadon mér a készülék. Minden pulzoximéter méri és kijelzi.

Egészséges szív esetén a perifériás pulzusszám megegyezik a szív dobbanásainak számával.

Egyes szívritmuszavarokban, például pitvarfibrilláció esetén, a perifériás pulzusszám alacsonyabb lehet, mit a szívdobbanások száma. A kettő közötti különbség értéke a pulzusdeficit. Minél súlyosabb a fibrilláció, annál nagyobb a deficit.

Az olcsóbb, ujjra csiptethető készülékek többsége nem képes mérni pitvarfibrilláció esetén. Vagy össze-vissza ugrál az adatuk, vagy egyáltalán nem tudnak értéket kijelezni. Ha például a készülék a család minden tagján kiválóan mér, de egyikőtökön semmit sem mutat, arra kell gondolni, hogy az illetőnek pitvarfibrillációja van.

Perfúziós index (PI)

Nem minden pulzoximéter jeleníti meg ezt az értéket. Egyes gyártók PMI-nek, azaz pulzus modulációs index-nek nevezik.

A perfúziós index egy számérték, amely a pulzushullám csúcsán és alján mérhető véráramlás aránya. Az ujj (vagy általában a mérési hely) véráramlás erősségének jelzésére szolgál.

Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.

A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.

A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.

A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.

A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

Pulzus intenzitás oszlopdiagram

Sok készüléken látható egy oszlopdiagram, ami hol magasabb, hol alacsonyabb.

Az olcsó készülékeken nem sok haszna van, diagnosztikus következtetés nem vonható le belőle.

Minél magasabbra emelkednek az oszlopok, annál „erősebb” a pulzushullám, azaz annál jobb a vérátáramlás. Az alig emelkedő oszlop gyenge pulzushullámot jelez.

Plethysmográfiás (pulzushullám) görbe

Az ujj kapillárisaiban a szív összehúzódásaival szinkronban a vér áramlása hol felgyorsul, hol lelassul, azaz pulzál. A pulzushullám görbe ezt a hullámzást teszi láthatóvá.

A nagy kilengésű görbe, azaz magas hullámok, közöttük mély hullámvölgyek azt jelentik, hogy a pulzálás és a véráramlás erős.

Alacsony kilengésű, lapos görbe a gyenge véráramlást mutatja.

Ha 20 ezer forint alatti készüléked van, akkor csak a véroxigén és a perifériás pulzusszám értékekkel törődj.  Ezeken az olcsó pulzoximétereken a perfúziós index, pulzus intenzitás és pulzushullám görbéje „inkább csak dísznek” van. Nem túl pontosak, így nem lehet érdemi következtetést levonni belőle.

Mikor mér pontosan a pulzoximéter?

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz értékelhető eredményt.

Vannak olyan készülékek, amit mozgás közbeni mérésre alkalmasak, az ilyenek többnyire klinikai használatra valók és áruk akár többszázezer forint is lehet.

Hányszor mérj naponta?

A véroxigénszint állandó mérésére többnyire csak intenzív osztályon fekvő, súlyos beteg esetén vagy műtéti altatás közben van szükség.

Teljesen értelmetlen otthon egész nap, folyamatosan mérned. Ezzel stresszelni fogod magad – feleslegesen! A stressznek viszont erős megbetegítő hátása van!

Mérj  naponta 3-4 alkalommal, mindig kb. ugyanabban az időpontban. Az adataidat jegyezd fel egy lapon. Mindig a változás érdekes, különösen a romló trend.

A reggeli, nappali, esti, éjszakai értékeid között 3-5% eltérés természetes lehet. Ha a legalacsonyabb értéked sem kerül 93-94 alá, akkor nincs teendőd.

Ha az értékek pl. éjszaka 90 alá is csökkenek, ez például alvási apnoe tünete lehet. Fordulj orvoshoz, kivizsgálás kell.

Ha az értékeid fokozatosan csökkenni kezdenek, először 90-re, majd az alá, akkor szintén orvosnál a helyed.

Ha az értékeid össze-vissza ugrálnak. Hol alacsony, hol normális, akkor vagy vacak a készüléked, vagy mozogsz mérés közben vagy a pulzusszám fejezetben említett szívbetegséged van.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

44 Comments

 1. Ha „csak” a 135/77, 59-es értéket nézem, azt mondom, húdeszuper!
  Ha azonban magas vérnyomás beteg, akinek rendszerint 160/100 vagy magasabbak az értékei, akkor azt mondom…. ajaj….
  Lehet, hogy valami új gyógyszert kapott, ami miatt túl alacsony a vérnyomása és az ájulást az okozza, hogy bizonyos napszakokban nagyon alacsonyra nyomják le. Olyan alacsonyra, ami kevés a fennléthez, napi tevékenységhez.
  Az ájulást, gyengeséget, szédülést okozhatta ez a vérnyomás probléma is, de lehet akár olyan ritmuszavar, ami ennél kockázatosabb.

  Azaz a teendője: mielőbb menjen az önt kezelő orvoshoz (ha nincs ilyen, akkor kardiológushoz). Kérje a gyógyszerek felülvizsgálatát, 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) vizsgálatát. Ezen felül szükséges lehet EKG-ra, terheléses EKG és Holter EKG vizsgálatokra + további vizsgálatokra is.
  Ezt csak személyesen, a rendelőben tudja megkapni. Interneten át nem lehet más megállapítani.

 2. két nap alatt 3  szédüléses rosszullét és egy ájulás, menet közben össze estem, háton fekve magamhoz tértem,  de gyengeség fenn maradt .  Reggeli pulsoximeter: 96 – 56 az érték, vérnyomás ellen szedek gyógyszereket, meglepetésemre a reggeli  vérnyomás értek nagyon alacsony volt: 135-77-59.   Ez az ismétlődő rosszu lét  megijeszt, mert félek,  hogy  vezetés közben megismétlődhet. 76 éves vagyok, nálam mi lenne a normális  oxigen szint ? Várom és előre is megköszönöm  szaktanacsát. Tisztelette,  Judit

 3. A 2 éves gyermek normál nyugalmi pulzustartománya 80-130 között lehet. Mozgásra magasabb lehet.
  Az egyéb leírt panaszok és állapotok miatt pontos választ a gyermek kezelőorvosaitól kérjen! Beszélje meg velük, hogy mikor van teendője! Ha például a véroxigénszint 88 vagy kisebb vagy a nyugalmi pulzusszám 130 fölötti. Beszélje meg a kezelőorvosokkal, hogy ezekben az esetekben mit tegyen! Milyen módon tud ön segíteni és mikor kell mindenképpen orvoshoz, ügyelethez fordulni. Ezeket az adott egyén kezelői tudják megmondani, meghatározni.
  Távolról csak általános javaslatot lehet tenni.

 4. Légcső és gége szűkület mellett általában jó értékek vannak 98-96%. Többnyire betegség alatt mérjük ha már jön a nehéz légzés, de olyankor a pulzus is magas. 155 a pulzus fekve nyugalmi állapotban, a veroxigen szint 93-96 között mozog. Alvás közben is 120-130 a pulzus, ezzel már kell orvoshoz fordulni? (2 éves a beteg)

 5. Azt gondolom, hogy az 50-es érték fals.
  Két oka lehet: vacak készüléke van vagy rosszul végzi a mérést (pl. műköröm vagy lakkozott köröm esetén nem lehet mérni, a mérést ülve, nyugalomban, mozdulatlan karon kell végezni, csak a mérés kezdete után 20-30 másodperc után megjelenő értéket szabad figyelembe venni.)
  Az 50-es érték olyan extrém alacsony, hogy azzal nemhogy fizikai munkát nem tudna végezni, de az ágyból felülve is súlyosan fulladna.
  Ha ön elmegy a munkába és még dolgozni is tud, akkor nem lehet 50-es az értéke – hanem vagy a készülék rossz vagy rosszul mér.

 6. Én is használom a készüléket,és bizony hogy zavar ha egy 5 perces fizikai munka után az alsó érték 50 .Mit tamácsol?Köszönöm válaszát.

 7. Igen. A nehézlégzés, a fulladás érzése rettenetes a beteg számára. Érthetően pánikba esik, amivel az őt ápolót is „kikészíti”.
  Azzal tudnak kicsit javítani a helyzeten, hogy amikor pl. ki kell menni wc-re vagy más kimerítő mozgást kell végezni, akkor arra „készüljenek fel”.
  Azaz mielőtt férje elhagyja az ágyat, használjon néhány percig oxigént vagy a lélegeztetőt. Ez „feltölti” a testet oxigénnel és ekkor jöhet az erőkifejtés.
  Így csökkenteni tudja, hogy annyira ijesztővé váljon a légszomj és pánikroham induljon. Nyilván mikor visszatér az ágyba, akkor megint jöhet az oxigén.

 8. Tisztelt Doktor Úr! gyors válaszát nagyon szépen köszönöm értem belőle hogy ebbe bele kell törődnünk és tudom hogy a férjem hibája tűrjük is békében csak ezen a feszültségen tudnánk kicsit úrrá lenni ami naponta többször kimeríti a férjemet már könnyebb lenne az életünk de sem a tiapridal sem a frontin nem segít a levegő hiány miatt viszont sajnos türelem sincs csak állandó pánik hogy mikor fullad meg. Mégegyszer köszönöm gyors válaszát!

 9. A leírása szerint a férje tüdeje nagymértékben károsodott. Ez az oka, hogy mozgásra, terhelésre egyaránt fullad és az oxigén telítettség is csökken.
  Amikor a test nyugalomban van (fotelben ül vagy ágyban fekszik) kevesebb oxigénre van szüksége. Ezt az oxigénmennyiséget még a beteg tüdő is fel tudja venni. Ezért nyugalomban még szinte normális értékeket mérnek.
  Amikor azonban a testet mozgatni kell – felállni az ágyból, sétálni, lépcsőzni, dolgozni, stb., akkor ehhez energiára van szükség, az energia előállításhoz pedig minden sejtnek oxigénre van szüksége. Mégpedig sokra.
  A beteg tüdő nem tudja biztosítani azt a többlet oxigén mennyiséget, amely a mozgáshoz szükséges. A vérben levő oxigént a sejtek gyorsan felveszik, így a vér oxigén telítettsége gyorsan csökken.
  A súlyos COPD-s beteget az olyan egyszerű dolgok, mint a szobából a konyhába séta vagy a wc-re kiülés kimeríti, elfárasztja és az oxigénszint csak hosszú percekkel később áll vissza.
  A COPDben a tüdő légzőfelülete károsodott, nincs elegendő felület ahol oxigént tud felvenni. Sajnos nem várhatnak javulást, mert az elpusztult tüdőszövet nem regenerálódik.
  Tüneti terápiaként a gyógyszerek, az oxigénpótlás fontos.

 10. A férjem sajnos 4 éve COPD-s mostmár állandó oxigénre szorul kb.20%os mindkét tüdeje.Nagyon nehezen kap levegőt kétféle befújós gyógyszere is van az oxigénszintet állandóan mérjük többféle mérőnk is van sima és okos pulzoxyméter is amivel én is nyomon tudom követni a konyhából is a mért értékeket. Az állandó 2-es 3-as oxigén adagolás mellett a véroxigénje 96-100ig van nyugalmi állapotban mindig.Viszont ha kimnegyünk wc-re vagy kifújja az orrát rögtön lemegy a pulzoximéter riasztása 85 re van beállítva de sokszor az alá is megy.Gyorsan visszaáll de addig csak kapkodja a levegőt ettől aztán állandóan feszült, ideges , remeg sokszor minden tagja és fel kell tenni a házi lélegeztető gépet úgy jön helyre.Kérdésem az lenne hogy ha ilyen jó a véroxigénje akkor miért nem kap levegőt vagy nincs összefüggés a kettő között?és ezzel az állandó feszültséggel mit lehet kezdeni mert nyugtatót is szed de van mikor egyáltalán nem használ.Viszont ha feszült akkor nem kap rendesen levegőt ha pedig nem kap levegőt akkor feszült.ez egy ördögi kör amiből nem találunk kiutat de lassan mind a ketten belebetegszünk.válaszát várva

 11. Örülök, hogy érthető infókat talál az írásomban. Egy magyarázó, ismeretterjesztő cikknek ez lenne az alapvető értelme. 🙂

 12. Gyógyszertárban vásároltam egy készüléket, mert az egész családom covidos lett. Én pacemakerrel élek már évek óta, ritmus zavarral kissé aggódtam.
  Nem tudtam, hogy a sárga hullám vonal mit jelent, most már igen, mert érthető magyarázatot kaptam a leírtakból.
  Köszönöm!

 13. Igen, covidban jellemző ez. Más betegségekben az alacsony véroxigénszint csak elég súlyos tünetekkel együtt jelenik meg.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 14. Az eszközre akkor is szükség lehet, ha valaki covidos, de mondjuk „csak” nátha és fáradtság jelentkezik nála?
  Másképpen kérdezve lehetséges olyan, hogy kórosan alacsony a véroxigénszint, de közben az illető aránylag jól érzi magát?
  Köszönettel, Nóra

 15. 🙂 köszönöm kedves szavait. valóban sokat kell küzdeni a rosszindulatú, frusztrációjukat másokon kitöltő emberekkel. Azonban mindig kapok kedves szavakat is. És ezek számítanak, nem a hőbörgők!

 16. Köszönöm az érthető ismertetőt. Nem találtam a neten így összeszedve adatot a kütyü működéséréről, illetve arról, hogy mire kell figyelni.
  Sajnos elolvastam a hozzászólásokat is, de nem kellett volna. Elkeserítő, hogy mennyi degenerált ember van, aki itt éli ki az elnyomott, fusztrált életének tetőpontját, hogy mogorva és igazmondó lehet arctalanul.
  Sajnálom Doki, hogy ezzel kell szembesülnie nap mint nap. Csak így tovább, nekem feltétlen hasznos volt a poszt. Köszönöm!

 17. Milliónyi készülék létezik, boldog-boldogtalan pulzoximétert árusít mostanában. Olyan cégek is, akik egyébként kutyaeledelt adnak el.
  Kínában a gagyigyártók egy csomó szart készítenek (bocs a kifejezésért, de csak ez illik rá). A legdurvább az volt, hogy egy pulzoximéterben nem is volt mérőszenzor, csak egy kijelző, ami mindig 97-es értéket mutat 🙂
  Ezeket átverésnek lehet nevezni.
  Csak azt tudom tanácsolni: nem a legolcsóbb, pulzoximéternek mondott kütyüt kell megvenni. Továbbá cipőt a cipőboltból. Azaz pulzoximétert az orvostechnikával foglalkozó cégektól érdemes vásárolni és nem a lidl-ben és nem az „olcsó kütyük” áruházból.
  A leírása alapján úgy tűnik, sikerült egy megbízhatatlan vackot vásárolnia.

 18. 🙂 Igyekszem érthetően írni. Örülök, hogy sikerül! 🙂

 19. Kedves Doktorúr nagyszerű a blog . Mindenre kimerítő választ kaptam hasznomra fog válni . Minden érthető volt .

 20. Annyit szeretnék még kiegészítésként, hogy a méréshez használt eszköz márkája: Gizmore T99. Nem tudom, hogy ez mennyire megbízható.

 21. Dràga hölgyem szépen tud tanàcsot megköszönni!
  Ereszkedjen térdre ön és kérje a Jó Istent,hogy bocsâjtsa meg az összes bűnét!Nem biztos hogy lesz irgalom!Jó egészséget kívânok szeretettel!

 22. 1., az egyik (vagy mindkettő) pontatlanul mér
  2., szívritmuszavara van (abszolút aritmia, pitvarfibrilláció)

 23. szeretném megkérdezni hogy alacsonyabb pulzusértéket mér az oximeter mint a vérnyomásmérőm.miért van ez

 24. Elnézést hogy beleszólok,nem akarok megsérteni senkit. De igaza van a Dr úrnak ő neki több tapasztalata van az ilyen kütyükhöz. Elnézést kérek ha valakit megbántottam. De nemakaratal.

 25. Köszönöm a tájékoztatást, teljesen érthető és kimerítő volt számomra.

 26. Köszönöm a tájékoztatást. Teljesen részletesen leírt mindent amire kiváncsi voltam. Covidos voltam kétszer is és ajánlották többen hogy vegyek készüléket mert hogy az kell de nem tudta el magyarázni ilyen alaposan senki sem hogy nekem az miért jó. Mégegyszer nagyon köszönöm.

 27. Az a helyzet, hogy aki a nyilvánosságnak ír vagy készít bármilyen anyagot, az soha nem tud mindenkinek és tökéletesen megfelelni. Vannak, akik nem is értik, miről van szó. Van aki az akadémiai székfoglaló szintet hiányolja. És persze olyanok is, akik elégedettek az olvasottakkal.
  Hosszú évek óta írok, posztolok és véleményemre gyakran kapok hideget-meleget. Kezdetben iszonyúan zavart, hogy a jó szándék mögött is összeesküvést, csalást akarnak látni, hogy rosszindulatú megjegyzéseket tesznek. Mára már megszoktam a hőbörgőket. Egyszerűen nem érdekelnek a hülyék, hiszen eleve nem nekik írok 🙂
  Szerencsére sokkal többen vannak, akik értik és értékelik azt, amit írásaimban összefoglalok. A többség normális stílusban kérdez vagy akár bírál. De ez nem baj, hiszen a kételkedés fontos és én sem vagyok tévedhetetlen, én sem vagyok minden tudás birtokosa. Önnek viszont köszönöm, hogy a „védőim” oldalára állt!

 28. Szégyelljék magukat akik beszóltak a Dr úrnak normális infót ír le ,és én az megköszönőm ! Azért hogy a készülékek nem egyformák és az áruk különböző az eladó helyen kel reklamálni és mielőtt megveszik érdemes az eladótól több infot kérni !

 29. 🙂 valószínűleg a stílusommal az a baj, hogy kertelés nélkül elmondom, hogy az olcsó, gagyi utánzatok nem ugyanazt nyújtják, mint az „eredeti”, de drágább termékek. Ahogy egy harminc éves Trabant sem fog úgy száguldani, mint egy új Toyota. Természetesen, akinek még nem volt módja kipróbálni egy „rendes” autót, annak a trabant is lehet maga a „csoda”… De azért tudjuk, hogy nem neki van igaza.

 30. Nem értem mi a baj a Dr. stilusával. Érthetően irja le a szerkezet mért értékeit. Másolatot készitettem, ha netán elfelejtem a tudnivalókat:)

 31. A cikket erről írtam, kattintson rá és olvassa el, mert az Ön értékei alacsonyabbak az egészségesnél, ezért is fontos tudnia, mik a teendői!

 32. 91 és 93 nyugalmi alapot ba.ez az érték jó.

 33. A lila száj és az alacsony véroxigénszint között lehet összefüggés. Ez utalhat többféle problémára is – például rejtett szívhiba, vérképzési probléma és tüdővel kapcsolatos is. Ha az értékek 90 alattiak és a száj-köröm lilaság ismétlődik, többször észlelik, akkor ideje kivizsgálásra mennie. Olvassa el ezt a cikkem is.

 34. Tisztelt Dr úr! Nekem az ismerősök kollégák jelezték már több alkalommal hogy teljesen be lilul a szám, ami eléggé szembe tűnő tud lenni. Vannak észlelt problémák amit nem tudom hogy össze kell e kötni, mivel ebben a helyzetben nehezen jut el orvoshoz az ember így rendeltem egy véroxigén szint mérőt. Pár napot használtam és volt több alkalommal h az oxigén szint 82-86 volt. A kérdésem az lenne ,mennyire vehető komolyan ezen készülék mérési adatai, (olcsóbb kategoria)és háziorvoson kívül hová fordulhatok a problémámmal? Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel M. Mária

 35. Köszönöm szépen, a mindenre kiterjedő tájékoztatást.:)
  (-a kérdezőknek,illene intelligens módon kérdezni! :()

 36. Nem világos, hogy mi kifogása a stílusommal.

 37. A drága készülék se mindig jó,maradjunk ennyiben!
  Dr ur!????? Ha önnek ilyen stilusa lenne itt nálunk,hát hadd ne mondjam!!
  Kicsit ereszkedjen térdre,nem fog artani!
  Szép napot

 38. „És mégcsak reklamálni sem lehet, mert 10 ezer alatti eszköz nem számít tartós fogyasztási cikknek, így garanciája sincs.”

  Garanciát bármire adhat a gyártó csak legfeljebb nem kötelező.
  Szavatosság – 6 hónap – viszont mindenképp van.

  A jogszabály hámozásnál viszont fontosabb, hogy a gyakorlatban mit tudsz érvényesíteni.

 39. Ez egy vélemény-blog és nem a „betegsimogató”!
  Éppen arról szól, hogy milyen alapvető hibákat követnek el az emberek a saját egészségükkel kapcsolatban. A filléres boltban vett utánzatok semmilyen segítséget nem jelentenek.
  Nemcsak orvosi eszközökre igaz, hanem bármely műszaki cikkre is. Ha egyetlen lyukat szeretne fúrni egy fába, akkor elég a legolcsóbb fúró, de megnézem, hogy ezzel mikor fog pl. vasbetonba fúrni vagy mire megy pl. vállalkozóként gagyi eszközökkel!? Ez nem „lebaszás”, csak szembesítés a tényekkel!
  Rólam egyébként itt olvashat.

 40. Hát doktor úr, elég komoly ez a konkrétumok nélküli lebaszós stílus! Gondolom a doktor csak a neve, nem a végzettsége.

 41. Van egy kiváló közmondásunk: „Olcsó húsnak, híg a leve”. Pontosan az a különbség, amit leírt. De mit várt az olcsó készüléktől? Hogy olyan pontosan és kiválóan mér, mint a drága termékek?
  Emlékszem gyermekkoromban a Matchbox kisautókra. Ezek elég drága kis játékok voltak. Féláron lehetett kapni kínai utánzatokat, de napok alatt tönkrementek és addig sem gurultak rendesen. A Matchboxaimmal pedig a gyermekeim is játszottak éveken át, majd kiváló állapotban elraktuk a következő generációnak.
  Ezernyi példát lehet hozni arra, általában miért az olcsó termékek a legdrágábbak. A 7 ezres, nem működő eszköz például igen drága, hiszen kidobott pénz. És mégcsak reklamálni sem lehet, mert 10 ezer alatti eszköz nem számít tartós fogyasztási cikknek, így garanciája sincs.

 42. Mi a különbség a 4-7 ezer forintos, és a 15-20 ezer forintos készülék között ? Van , hogy csak a második, harmadik kapcsolásra mér az ujjbetétel után. Utána aztán folyamatosan mutat. Normális müködés ez igy hogy nem azonnal reagál. Ez egy 7 ezres készülék. Köszönöm !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük