Mit mutat a pulzoximéter? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Mit mutat a pulzoximéter?

A covid miatt hirtelen hatalmas érdeklődés keletkezett a pulzoximéter készülékekre. Az eszközről és arról, hogy mikor érdemes használni, ebben a cikkben írtam. Most pedig az következik, hogy milyen adatokat jelenít meg és mit kezdhetsz a kapott értékekkel.

Egyszerű, ujjra csiptethető pulzoximéter kijelzője

Az egyes készülékek által megjelenített adatok eltérhetnek ettől, de ezek a legáltalánosabb adatok.

mit mutat a pulzoximéterem

M70 ujjra csiptethető pulzoximéter készülékm70 pulzoximéter

 • alapszintű, megbízható pulzoximéter
 • ujjbegyen történő mérésre, felnőttek számára
 • véroxigénszint meghatározás 0-100% tartományban
 • perifériás (az ujjbegyen mérhető) pulzusszám kijelzése
 • perifériás pulzushullám megjelenítése – folyamatosan változó görbe, melynek hullámzása az ujj véráramlását követi
 • pulzuserősség kijelzés (oszlopdiagramon)
 • nincs riasztás és adattárolás funkciója
 • ára 10-12e Ft körüli
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Véroxigén szint

Ugyanezt jelenti: oxigén szaturáció, véroxigén telítettség. Az orvosi leleteken általában SpO2 értékként szerepel.

Minden pulzoximéter méri és kijelzi a véroxigénszint értéket, hiszen ez az alapvető feladata.

A véroxigén szint azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. Minél magasabb az érték, annál több oxigént szállítanak. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges szállító kapacitás 98%-a “ki van használva”. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a fele.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték, teendő nincs.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Ilyet akkor észlelhetsz, ha a tüdőddel, szíveddel vagy a vérsejtek működésével kezdődő probléma van. Egyeztess a háziorvosoddal egy kivizsgálást. Nem kell rohanni, de jobb mostanában.
 • Ha 90% alatti értéket mérsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Perifériás pulzusszám

Az a pulzusszám, amit az ujjadon mér a készülék. Minden pulzoximéter méri és kijelzi.

Egészséges szív esetén a perifériás pulzusszám megegyezik a szív dobbanásainak számával.

Egyes szívritmuszavarokban, például pitvarfibrilláció esetén, a perifériás pulzusszám alacsonyabb lehet, mit a szívdobbanások száma. A kettő közötti különbség értéke a pulzusdeficit. Minél súlyosabb a fibrilláció, annál nagyobb a deficit.

Az olcsóbb, ujjra csiptethető készülékek többsége nem képes mérni pitvarfibrilláció esetén. Vagy össze-vissza ugrál az adatuk, vagy egyáltalán nem tudnak értéket kijelezni. Ha például a készülék a család minden tagján kiválóan mér, de egyikőtökön semmit sem mutat, arra kell gondolni, hogy az illetőnek pitvarfibrillációja van.

Perfúziós index (PI)

Nem minden pulzoximéter jeleníti meg ezt az értéket. Egyes gyártók PMI-nek, azaz pulzus modulációs index-nek nevezik.

A perfúziós index egy számérték, amely a pulzushullám csúcsán és alján mérhető véráramlás aránya. Az ujj (vagy általában a mérési hely) véráramlás erősségének jelzésére szolgál.

Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.

A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.

A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.

A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.

A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

Pulzus intenzitás oszlopdiagram

Sok készüléken látható egy oszlopdiagram, ami hol magasabb, hol alacsonyabb.

Az olcsó készülékeken nem sok haszna van, diagnosztikus következtetés nem vonható le belőle.

Minél magasabbra emelkednek az oszlopok, annál “erősebb” a pulzushullám, azaz annál jobb a vérátáramlás. Az alig emelkedő oszlop gyenge pulzushullámot jelez.

Plethysmográfiás (pulzushullám) görbe

Az ujj kapillárisaiban a szív összehúzódásaival szinkronban a vér áramlása hol felgyorsul, hol lelassul, azaz pulzál. A pulzushullám görbe ezt a hullámzást teszi láthatóvá.

A nagy kilengésű görbe, azaz magas hullámok, közöttük mély hullámvölgyek azt jelentik, hogy a pulzálás és a véráramlás erős.

Alacsony kilengésű, lapos görbe a gyenge véráramlást mutatja.

Ha 20 ezer forint alatti készüléked van, akkor csak a véroxigén és a perifériás pulzusszám értékekkel törődj.  Ezeken az olcsó pulzoximétereken a perfúziós index, pulzus intenzitás és pulzushullám görbéje “inkább csak dísznek” van. Nem túl pontosak, így nem lehet érdemi következtetést levonni belőle.

Mikor mér pontosan a pulzoximéter?

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz értékelhető eredményt.

Vannak olyan készülékek, amit mozgás közbeni mérésre alkalmasak, az ilyenek többnyire klinikai használatra valók és áruk akár többszázezer forint is lehet.

Hányszor mérj naponta?

A véroxigénszint állandó mérésére többnyire csak intenzív osztályon fekvő, súlyos beteg esetén vagy műtéti altatás közben van szükség.

Teljesen értelmetlen otthon egész nap, folyamatosan mérned. Ezzel stresszelni fogod magad – feleslegesen! A stressznek viszont erős megbetegítő hátása van!

Mérj  naponta 3-4 alkalommal, mindig kb. ugyanabban az időpontban. Az adataidat jegyezd fel egy lapon. Mindig a változás érdekes, különösen a romló trend.

A reggeli, nappali, esti, éjszakai értékeid között 3-5% eltérés természetes lehet. Ha a legalacsonyabb értéked sem kerül 93-94 alá, akkor nincs teendőd.

Ha az értékek pl. éjszaka 90 alá is csökkenek, ez például alvási apnoe tünete lehet. Fordulj orvoshoz, kivizsgálás kell.

Ha az értékeid fokozatosan csökkenni kezdenek, először 90-re, majd az alá, akkor szintén orvosnál a helyed.

Ha az értékeid össze-vissza ugrálnak. Hol alacsonyak, hol normálisak, akkor vagy vacak a készüléked, vagy mozogsz mérés közben vagy a pulzusszám fejezetben említett szívbetegséged van.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar

  🙂 valószínűleg a stílusommal az a baj, hogy kertelés nélkül elmondom, hogy az olcsó, gagyi utánzatok nem ugyanazt nyújtják, mint az “eredeti”, de drágább termékek. Ahogy egy harminc éves Trabant sem fog úgy száguldani, mint egy új Toyota. Természetesen, akinek még nem volt módja kipróbálni egy “rendes” autót, annak a trabant is lehet maga a “csoda”… De azért tudjuk, hogy nem neki van igaza.

 • comment-avatar
  viktória 15 óra

  Nem értem mi a baj a Dr. stilusával. Érthetően irja le a szerkezet mért értékeit. Másolatot készitettem, ha netán elfelejtem a tudnivalókat:)

 • comment-avatar

  A cikket erről írtam, kattintson rá és olvassa el, mert az Ön értékei alacsonyabbak az egészségesnél, ezért is fontos tudnia, mik a teendői!

 • comment-avatar
  Viktória 2 hét

  91 és 93 nyugalmi alapot ba.ez az érték jó.

 • comment-avatar

  A lila száj és az alacsony véroxigénszint között lehet összefüggés. Ez utalhat többféle problémára is – például rejtett szívhiba, vérképzési probléma és tüdővel kapcsolatos is. Ha az értékek 90 alattiak és a száj-köröm lilaság ismétlődik, többször észlelik, akkor ideje kivizsgálásra mennie. Olvassa el ezt a cikkem is.

 • comment-avatar
  M Mária 5 hónap

  Tisztelt Dr úr! Nekem az ismerősök kollégák jelezték már több alkalommal hogy teljesen be lilul a szám, ami eléggé szembe tűnő tud lenni. Vannak észlelt problémák amit nem tudom hogy össze kell e kötni, mivel ebben a helyzetben nehezen jut el orvoshoz az ember így rendeltem egy véroxigén szint mérőt. Pár napot használtam és volt több alkalommal h az oxigén szint 82-86 volt. A kérdésem az lenne ,mennyire vehető komolyan ezen készülék mérési adatai, (olcsóbb kategoria)és háziorvoson kívül hová fordulhatok a problémámmal? Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel M. Mária

 • comment-avatar
  S.Maria 5 hónap

  Köszönöm szépen, a mindenre kiterjedő tájékoztatást.:)
  (-a kérdezőknek,illene intelligens módon kérdezni! :()

 • comment-avatar

  Nem világos, hogy mi kifogása a stílusommal.

 • comment-avatar
  R.Erika 5 hónap

  A drága készülék se mindig jó,maradjunk ennyiben!
  Dr ur!????? Ha önnek ilyen stilusa lenne itt nálunk,hát hadd ne mondjam!!
  Kicsit ereszkedjen térdre,nem fog artani!
  Szép napot

 • comment-avatar
  K. Lajos 6 hónap

  “És mégcsak reklamálni sem lehet, mert 10 ezer alatti eszköz nem számít tartós fogyasztási cikknek, így garanciája sincs.”

  Garanciát bármire adhat a gyártó csak legfeljebb nem kötelező.
  Szavatosság – 6 hónap – viszont mindenképp van.

  A jogszabály hámozásnál viszont fontosabb, hogy a gyakorlatban mit tudsz érvényesíteni.

 • comment-avatar

  Ez egy vélemény-blog és nem a “betegsimogató”!
  Éppen arról szól, hogy milyen alapvető hibákat követnek el az emberek a saját egészségükkel kapcsolatban. A filléres boltban vett utánzatok semmilyen segítséget nem jelentenek.
  Nemcsak orvosi eszközökre igaz, hanem bármely műszaki cikkre is. Ha egyetlen lyukat szeretne fúrni egy fába, akkor elég a legolcsóbb fúró, de megnézem, hogy ezzel mikor fog pl. vasbetonba fúrni vagy mire megy pl. vállalkozóként gagyi eszközökkel!? Ez nem “lebaszás”, csak szembesítés a tényekkel!
  Rólam egyébként itt olvashat.

 • comment-avatar
  NemNem 6 hónap

  Hát doktor úr, elég komoly ez a konkrétumok nélküli lebaszós stílus! Gondolom a doktor csak a neve, nem a végzettsége.

 • comment-avatar

  Van egy kiváló közmondásunk: “Olcsó húsnak, híg a leve”. Pontosan az a különbség, amit leírt. De mit várt az olcsó készüléktől? Hogy olyan pontosan és kiválóan mér, mint a drága termékek?
  Emlékszem gyermekkoromban a Matchbox kisautókra. Ezek elég drága kis játékok voltak. Féláron lehetett kapni kínai utánzatokat, de napok alatt tönkrementek és addig sem gurultak rendesen. A Matchboxaimmal pedig a gyermekeim is játszottak éveken át, majd kiváló állapotban elraktuk a következő generációnak.
  Ezernyi példát lehet hozni arra, általában miért az olcsó termékek a legdrágábbak. A 7 ezres, nem működő eszköz például igen drága, hiszen kidobott pénz. És mégcsak reklamálni sem lehet, mert 10 ezer alatti eszköz nem számít tartós fogyasztási cikknek, így garanciája sincs.

 • comment-avatar
  K. László 8 hónap

  Mi a különbség a 4-7 ezer forintos, és a 15-20 ezer forintos készülék között ? Van , hogy csak a második, harmadik kapcsolásra mér az ujjbetétel után. Utána aztán folyamatosan mutat. Normális müködés ez igy hogy nem azonnal reagál. Ez egy 7 ezres készülék. Köszönöm !