Mit mutat a pulzoximéter?

A covid miatt hirtelen az érdeklődés közppontjába került a pulzoximéter készülék. Az eszközről és arról, hogy mikor érdemes használni, ebben a cikkben írtam. Most pedig az következik, hogy milyen adatokat jelenít meg és mit kezdhetsz a kapott értékekkel.

Egyszerű, ujjra csiptethető pulzoximéter kijelzője

Az egyes készülékek által megjelenített adatok eltérhetnek ettől, de ezek a legáltalánosabb adatok.

mit mutat a pulzoximéterem

M70 ujjra csiptethető pulzoximéter készülékm70 pulzoximéter

 • alapszintű, megbízható pulzoximéter
 • ujjbegyen történő mérésre, felnőttek számára
 • véroxigénszint meghatározás 0-100% tartományban
 • perifériás (az ujjbegyen mérhető) pulzusszám kijelzése
 • perifériás pulzushullám megjelenítése – folyamatosan változó görbe, melynek hullámzása az ujj véráramlását követi
 • pulzuserősség kijelzés (oszlopdiagramon)
 • nincs riasztás és adattárolás funkciója
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Véroxigén szint

Ugyanezt jelenti: oxigén szaturáció, véroxigén telítettség. Az orvosi leleteken általában SpO2 értékként szerepel.

Minden pulzoximéter méri és kijelzi a véroxigénszint értéket, hiszen ez az alapvető feladata.

A véroxigén szint azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. Minél magasabb az érték, annál több oxigént szállítanak. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges szállító kapacitás 98%-a “ki van használva”. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a fele.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték, teendő nincs.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Ilyet akkor észlelhetsz, ha a tüdőddel, szíveddel vagy a vérsejtek működésével kezdődő probléma van. Egyeztess a háziorvosoddal egy kivizsgálást. Nem kell rohanni, de jobb mostanában.
 • Ha 90% alatti értéket mérsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Perifériás pulzusszám

Az a pulzusszám, amit az ujjadon mér a készülék. Minden pulzoximéter méri és kijelzi.

Egészséges szív esetén a perifériás pulzusszám megegyezik a szív dobbanásainak számával.

Egyes szívritmuszavarokban, például pitvarfibrilláció esetén, a perifériás pulzusszám alacsonyabb lehet, mit a szívdobbanások száma. A kettő közötti különbség értéke a pulzusdeficit. Minél súlyosabb a fibrilláció, annál nagyobb a deficit.

Az olcsóbb, ujjra csiptethető készülékek többsége nem képes mérni pitvarfibrilláció esetén. Vagy össze-vissza ugrál az adatuk, vagy egyáltalán nem tudnak értéket kijelezni. Ha például a készülék a család minden tagján kiválóan mér, de egyikőtökön semmit sem mutat, arra kell gondolni, hogy az illetőnek pitvarfibrillációja van.

Perfúziós index (PI)

Nem minden pulzoximéter jeleníti meg ezt az értéket. Egyes gyártók PMI-nek, azaz pulzus modulációs index-nek nevezik.

A perfúziós index egy számérték, amely a pulzushullám csúcsán és alján mérhető véráramlás aránya. Az ujj (vagy általában a mérési hely) véráramlás erősségének jelzésére szolgál.

Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.

A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.

A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.

A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.

A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

Pulzus intenzitás oszlopdiagram

Sok készüléken látható egy oszlopdiagram, ami hol magasabb, hol alacsonyabb.

Az olcsó készülékeken nem sok haszna van, diagnosztikus következtetés nem vonható le belőle.

Minél magasabbra emelkednek az oszlopok, annál “erősebb” a pulzushullám, azaz annál jobb a vérátáramlás. Az alig emelkedő oszlop gyenge pulzushullámot jelez.

Plethysmográfiás (pulzushullám) görbe

Az ujj kapillárisaiban a szív összehúzódásaival szinkronban a vér áramlása hol felgyorsul, hol lelassul, azaz pulzál. A pulzushullám görbe ezt a hullámzást teszi láthatóvá.

A nagy kilengésű görbe, azaz magas hullámok, közöttük mély hullámvölgyek azt jelentik, hogy a pulzálás és a véráramlás erős.

Alacsony kilengésű, lapos görbe a gyenge véráramlást mutatja.

Ha 20 ezer forint alatti készüléked van, akkor csak a véroxigén és a perifériás pulzusszám értékekkel törődj.  Ezeken az olcsó pulzoximétereken a perfúziós index, pulzus intenzitás és pulzushullám görbéje “inkább csak dísznek” van. Nem túl pontosak, így nem lehet érdemi következtetést levonni belőle.

Mikor mér pontosan a pulzoximéter?

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz értékelhető eredményt.

Vannak olyan készülékek, amit mozgás közbeni mérésre alkalmasak, az ilyenek többnyire klinikai használatra valók és áruk akár többszázezer forint is lehet.

Hányszor mérj naponta?

A véroxigénszint állandó mérésére többnyire csak intenzív osztályon fekvő, súlyos beteg esetén vagy műtéti altatás közben van szükség.

Teljesen értelmetlen otthon egész nap, folyamatosan mérned. Ezzel stresszelni fogod magad – feleslegesen! A stressznek viszont erős megbetegítő hátása van!

Mérj  naponta 3-4 alkalommal, mindig kb. ugyanabban az időpontban. Az adataidat jegyezd fel egy lapon. Mindig a változás érdekes, különösen a romló trend.

A reggeli, nappali, esti, éjszakai értékeid között 3-5% eltérés természetes lehet. Ha a legalacsonyabb értéked sem kerül 93-94 alá, akkor nincs teendőd.

Ha az értékek pl. éjszaka 90 alá is csökkenek, ez például alvási apnoe tünete lehet. Fordulj orvoshoz, kivizsgálás kell.

Ha az értékeid fokozatosan csökkenni kezdenek, először 90-re, majd az alá, akkor szintén orvosnál a helyed.

Ha az értékeid össze-vissza ugrálnak. Hol alacsonyak, hol normálisak, akkor vagy vacak a készüléked, vagy mozogsz mérés közben vagy a pulzusszám fejezetben említett szívbetegséged van.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (34)
 • comment-avatar

  Örülök, hogy érthető infókat talál az írásomban. Egy magyarázó, ismeretterjesztő cikknek ez lenne az alapvető értelme. 🙂

 • comment-avatar
  János 3 hét

  Gyógyszertárban vásároltam egy készüléket, mert az egész családom covidos lett. Én pacemakerrel élek már évek óta, ritmus zavarral kissé aggódtam.
  Nem tudtam, hogy a sárga hullám vonal mit jelent, most már igen, mert érthető magyarázatot kaptam a leírtakból.
  Köszönöm!

 • comment-avatar
  Nóra 8 hónap

  Köszönöm szépen a gyors választ!

 • comment-avatar

  Igen, covidban jellemző ez. Más betegségekben az alacsony véroxigénszint csak elég súlyos tünetekkel együtt jelenik meg.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Nóra 8 hónap

  Az eszközre akkor is szükség lehet, ha valaki covidos, de mondjuk “csak” nátha és fáradtság jelentkezik nála?
  Másképpen kérdezve lehetséges olyan, hogy kórosan alacsony a véroxigénszint, de közben az illető aránylag jól érzi magát?
  Köszönettel, Nóra

 • comment-avatar

  🙂 köszönöm kedves szavait. valóban sokat kell küzdeni a rosszindulatú, frusztrációjukat másokon kitöltő emberekkel. Azonban mindig kapok kedves szavakat is. És ezek számítanak, nem a hőbörgők!

 • comment-avatar
  SSzilvia 8 hónap

  Köszönöm az érthető ismertetőt. Nem találtam a neten így összeszedve adatot a kütyü működéséréről, illetve arról, hogy mire kell figyelni.
  Sajnos elolvastam a hozzászólásokat is, de nem kellett volna. Elkeserítő, hogy mennyi degenerált ember van, aki itt éli ki az elnyomott, fusztrált életének tetőpontját, hogy mogorva és igazmondó lehet arctalanul.
  Sajnálom Doki, hogy ezzel kell szembesülnie nap mint nap. Csak így tovább, nekem feltétlen hasznos volt a poszt. Köszönöm!

 • comment-avatar

  Milliónyi készülék létezik, boldog-boldogtalan pulzoximétert árusít mostanában. Olyan cégek is, akik egyébként kutyaeledelt adnak el.
  Kínában a gagyigyártók egy csomó szart készítenek (bocs a kifejezésért, de csak ez illik rá). A legdurvább az volt, hogy egy pulzoximéterben nem is volt mérőszenzor, csak egy kijelző, ami mindig 97-es értéket mutat 🙂
  Ezeket átverésnek lehet nevezni.
  Csak azt tudom tanácsolni: nem a legolcsóbb, pulzoximéternek mondott kütyüt kell megvenni. Továbbá cipőt a cipőboltból. Azaz pulzoximétert az orvostechnikával foglalkozó cégektól érdemes vásárolni és nem a lidl-ben és nem az “olcsó kütyük” áruházból.
  A leírása alapján úgy tűnik, sikerült egy megbízhatatlan vackot vásárolnia.

 • comment-avatar

  🙂 Igyekszem érthetően írni. Örülök, hogy sikerül! 🙂

 • comment-avatar
  Mária 9 hónap

  Kedves Doktorúr nagyszerű a blog . Mindenre kimerítő választ kaptam hasznomra fog válni . Minden érthető volt .

 • comment-avatar
  Balázs 9 hónap

  Annyit szeretnék még kiegészítésként, hogy a méréshez használt eszköz márkája: Gizmore T99. Nem tudom, hogy ez mennyire megbízható.

 • comment-avatar
  Agnes 9 hónap

  Dràga hölgyem szépen tud tanàcsot megköszönni!
  Ereszkedjen térdre ön és kérje a Jó Istent,hogy bocsâjtsa meg az összes bűnét!Nem biztos hogy lesz irgalom!Jó egészséget kívânok szeretettel!

 • comment-avatar

  1., az egyik (vagy mindkettő) pontatlanul mér
  2., szívritmuszavara van (abszolút aritmia, pitvarfibrilláció)

 • comment-avatar
  István 10 hónap

  szeretném megkérdezni hogy alacsonyabb pulzusértéket mér az oximeter mint a vérnyomásmérőm.miért van ez

 • comment-avatar
  Imre 10 hónap

  Elnézést hogy beleszólok,nem akarok megsérteni senkit. De igaza van a Dr úrnak ő neki több tapasztalata van az ilyen kütyükhöz. Elnézést kérek ha valakit megbántottam. De nemakaratal.

 • comment-avatar
  Zsuzsanna 11 hónap

  Köszönöm a tájékoztatást, teljesen érthető és kimerítő volt számomra.

 • comment-avatar

  Köszönöm a visszajelzést!

 • comment-avatar
  Anikó 11 hónap

  Köszönöm a tájékoztatást. Teljesen részletesen leírt mindent amire kiváncsi voltam. Covidos voltam kétszer is és ajánlották többen hogy vegyek készüléket mert hogy az kell de nem tudta el magyarázni ilyen alaposan senki sem hogy nekem az miért jó. Mégegyszer nagyon köszönöm.

 • comment-avatar

  Az a helyzet, hogy aki a nyilvánosságnak ír vagy készít bármilyen anyagot, az soha nem tud mindenkinek és tökéletesen megfelelni. Vannak, akik nem is értik, miről van szó. Van aki az akadémiai székfoglaló szintet hiányolja. És persze olyanok is, akik elégedettek az olvasottakkal.
  Hosszú évek óta írok, posztolok és véleményemre gyakran kapok hideget-meleget. Kezdetben iszonyúan zavart, hogy a jó szándék mögött is összeesküvést, csalást akarnak látni, hogy rosszindulatú megjegyzéseket tesznek. Mára már megszoktam a hőbörgőket. Egyszerűen nem érdekelnek a hülyék, hiszen eleve nem nekik írok 🙂
  Szerencsére sokkal többen vannak, akik értik és értékelik azt, amit írásaimban összefoglalok. A többség normális stílusban kérdez vagy akár bírál. De ez nem baj, hiszen a kételkedés fontos és én sem vagyok tévedhetetlen, én sem vagyok minden tudás birtokosa. Önnek viszont köszönöm, hogy a “védőim” oldalára állt!

 • comment-avatar
  László 11 hónap

  Szégyelljék magukat akik beszóltak a Dr úrnak normális infót ír le ,és én az megköszönőm ! Azért hogy a készülékek nem egyformák és az áruk különböző az eladó helyen kel reklamálni és mielőtt megveszik érdemes az eladótól több infot kérni !

 • comment-avatar

  🙂 valószínűleg a stílusommal az a baj, hogy kertelés nélkül elmondom, hogy az olcsó, gagyi utánzatok nem ugyanazt nyújtják, mint az “eredeti”, de drágább termékek. Ahogy egy harminc éves Trabant sem fog úgy száguldani, mint egy új Toyota. Természetesen, akinek még nem volt módja kipróbálni egy “rendes” autót, annak a trabant is lehet maga a “csoda”… De azért tudjuk, hogy nem neki van igaza.

 • comment-avatar
  viktória 1 év

  Nem értem mi a baj a Dr. stilusával. Érthetően irja le a szerkezet mért értékeit. Másolatot készitettem, ha netán elfelejtem a tudnivalókat:)

 • comment-avatar

  A cikket erről írtam, kattintson rá és olvassa el, mert az Ön értékei alacsonyabbak az egészségesnél, ezért is fontos tudnia, mik a teendői!

 • comment-avatar
  Viktória 1 év

  91 és 93 nyugalmi alapot ba.ez az érték jó.

 • comment-avatar

  A lila száj és az alacsony véroxigénszint között lehet összefüggés. Ez utalhat többféle problémára is – például rejtett szívhiba, vérképzési probléma és tüdővel kapcsolatos is. Ha az értékek 90 alattiak és a száj-köröm lilaság ismétlődik, többször észlelik, akkor ideje kivizsgálásra mennie. Olvassa el ezt a cikkem is.

 • comment-avatar
  M Mária 1 év

  Tisztelt Dr úr! Nekem az ismerősök kollégák jelezték már több alkalommal hogy teljesen be lilul a szám, ami eléggé szembe tűnő tud lenni. Vannak észlelt problémák amit nem tudom hogy össze kell e kötni, mivel ebben a helyzetben nehezen jut el orvoshoz az ember így rendeltem egy véroxigén szint mérőt. Pár napot használtam és volt több alkalommal h az oxigén szint 82-86 volt. A kérdésem az lenne ,mennyire vehető komolyan ezen készülék mérési adatai, (olcsóbb kategoria)és háziorvoson kívül hová fordulhatok a problémámmal? Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel M. Mária

 • comment-avatar
  S.Maria 1 év

  Köszönöm szépen, a mindenre kiterjedő tájékoztatást.:)
  (-a kérdezőknek,illene intelligens módon kérdezni! :()

 • comment-avatar

  Nem világos, hogy mi kifogása a stílusommal.

 • comment-avatar
  R.Erika 1 év

  A drága készülék se mindig jó,maradjunk ennyiben!
  Dr ur!????? Ha önnek ilyen stilusa lenne itt nálunk,hát hadd ne mondjam!!
  Kicsit ereszkedjen térdre,nem fog artani!
  Szép napot

 • comment-avatar
  K. Lajos 1 év

  “És mégcsak reklamálni sem lehet, mert 10 ezer alatti eszköz nem számít tartós fogyasztási cikknek, így garanciája sincs.”

  Garanciát bármire adhat a gyártó csak legfeljebb nem kötelező.
  Szavatosság – 6 hónap – viszont mindenképp van.

  A jogszabály hámozásnál viszont fontosabb, hogy a gyakorlatban mit tudsz érvényesíteni.

 • comment-avatar

  Ez egy vélemény-blog és nem a “betegsimogató”!
  Éppen arról szól, hogy milyen alapvető hibákat követnek el az emberek a saját egészségükkel kapcsolatban. A filléres boltban vett utánzatok semmilyen segítséget nem jelentenek.
  Nemcsak orvosi eszközökre igaz, hanem bármely műszaki cikkre is. Ha egyetlen lyukat szeretne fúrni egy fába, akkor elég a legolcsóbb fúró, de megnézem, hogy ezzel mikor fog pl. vasbetonba fúrni vagy mire megy pl. vállalkozóként gagyi eszközökkel!? Ez nem “lebaszás”, csak szembesítés a tényekkel!
  Rólam egyébként itt olvashat.

 • comment-avatar
  NemNem 2 év

  Hát doktor úr, elég komoly ez a konkrétumok nélküli lebaszós stílus! Gondolom a doktor csak a neve, nem a végzettsége.

 • comment-avatar

  Van egy kiváló közmondásunk: “Olcsó húsnak, híg a leve”. Pontosan az a különbség, amit leírt. De mit várt az olcsó készüléktől? Hogy olyan pontosan és kiválóan mér, mint a drága termékek?
  Emlékszem gyermekkoromban a Matchbox kisautókra. Ezek elég drága kis játékok voltak. Féláron lehetett kapni kínai utánzatokat, de napok alatt tönkrementek és addig sem gurultak rendesen. A Matchboxaimmal pedig a gyermekeim is játszottak éveken át, majd kiváló állapotban elraktuk a következő generációnak.
  Ezernyi példát lehet hozni arra, általában miért az olcsó termékek a legdrágábbak. A 7 ezres, nem működő eszköz például igen drága, hiszen kidobott pénz. És mégcsak reklamálni sem lehet, mert 10 ezer alatti eszköz nem számít tartós fogyasztási cikknek, így garanciája sincs.

 • comment-avatar
  K. László 2 év

  Mi a különbség a 4-7 ezer forintos, és a 15-20 ezer forintos készülék között ? Van , hogy csak a második, harmadik kapcsolásra mér az ujjbetétel után. Utána aztán folyamatosan mutat. Normális müködés ez igy hogy nem azonnal reagál. Ez egy 7 ezres készülék. Köszönöm !