COPD (teljes nevén: krónikus obstruktív bronchitis) a negyven éven felüliek egyik leggyakoribb betegsége. Legjellemzőbb tünete a nehézlégzés, melyet a légutakban felszaporodó nyák okoz. A sok nyák akadályozza a tüdő öntisztulását is, így a betegség időről-időre fellángol és egyre rosszabbodik. A COPD világszerte legalább 300 millió embert érint és ez a harmadik leggyakoribb halálok.  

Krónikus obstruktív bronchitisz (COPD)

A COPD egy krónikus gyulladásos tüdőbetegség, amelynek következménye a légutak beszűkülése és elzáródása. A levegő nem tud megfelelően áramlani a tüdődben. Ezért nem tudsz elég oxigént felvenni és tartós nehézlégzés kínoz, nem bírod a terhelést.

Legfőbb oka a légúti irritációt okozó gázok, anyagok hosszútávú belégzése. A COPD elsősorban a dohányosok betegsége, egyértelmű összefüggés van a dohányfüst és a betegség között. A munkahelyi levegő (bányászat, kohászat, vegyipar) ilyen lehet, de az érzékenyebbek számára a városi levegő is irritáló lehet.

A tüneteket az okozza, hogy a káros anyagok hatására a légutak belső falát borító nyálkahártya folyamatosan gyulladásban van. Emiatt nagy mennyiségű nyák keletkezik. Olyan sok, hogy nem tudod kiköhögni, kiköpni. A tüdő nem tud megtisztulni. Először az apróbb, majd a nagyobb légutak is „eldugulnak”, leáll a légáramlás. A levegő nem jut el a léghólyagokig. Ezért csökken az oxigén felvétel, ami akár nyugalomban is fulladáshoz vezet.

A nyák irritálja a légutakat és köhögésre készteti a COPD-s beteget, különösen a hajnali, reggeli órákban. A nyák bőségesen felszakad és kiköphető, de az állapot mégsem javul, mert a krónikus gyulladás miatt a nyák újratermelődik.

A COPD egyik leggyakoribb következménye a tüdőtágulat. A kisebb légutakat elzáró nyákdugó mögött a léghólyagok fala kitágul, majd átszakad. Több léghólyag egymásba „olvad”. Csökken a légzőfelület. Minél nagyobb területen alakul ki, annál erősebb a nehézlégzés is.

A COPD tünetei

A COPD tünetei gyakran csak akkor jelennek meg, amikor már jelentős a tüdőkárosodás. Ha a kiváltó ok (például a dohányzás) nem szűnik meg, a tünetek innentől már gyorsan rosszabbodnak.

 • köhögés és bőséges köpet termelés (különösen erős reggel)
 • légszomj, különösen a fizikai tevékenység során (egy idő után a házimunka, a bolt sétálás is kivitelezhetetlen erőfeszítést igényel)
 • zihálás
 • mellkasi szorító fájdalom
 • a köpet lehet tiszta, fehér vagy sárga vagy akár zöldes
 • az ajkak és a körömágyak lilás színűek (cianózis)
 • gyakran ismétlődő légúti fertőzések
 • általános gyengeség, energiahiány
 • fogyás (előrehaladott szakaszban)
 • a bokák, lábak duzzadása

A COPD-ben jellemző a tünetek időről-időre történő fellángolása. Egy nyugalmasabb, kevesebb tünetet produkáló időszakot követően hirtelen súlyosbodnak a tünetek.

A betegek ismét és ismét kórházi kezelésre szorulnak. Fokozott továbbá a szívbetegség, a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A COPD kockázatai

 • Dohányzás vagy a dohányfüstnek való kitettség. A legjelentősebb kockázati tényező a dohányzás. Minél régebben dohányzol, és minél több csomaggal szívsz el, annál nagyobb a kockázatod. A dohányosok környezetében elő, nem dohányzó, de a dohányfüstöt szívók is értintettek lehetnek.
 • Asztma és dohányzás együtt. A dohányzás és asztma kombinációja még inkább növeli a COPD kockázatát.
 • Munkahelyi por és vegyszer kitettség. A munkahelyi vegyi füstök, gőzök és porok rendszeres és tartós belégzése irritálhatja a tüdőt és gyulladást okozhat.
 • Égéstermékek belégzése. Különösen nagy kockázatot jelent a fűtőanyagok, gépjármű üzemanyagok égése során keletkező anyagok belégzése (környezetszennyezés).
 • Életkor. A COPD lassan fejlődik ki, így az első tünetek jelentkezésekor a legtöbb ember legalább 40 éves.
 • Genetika. A ritka genetikai rendellenesség, az alfa-1-antitripszin-hiánya lehet a COPD oka.

A COPD orvosi kezelése

Ebben a cikkemben olvashatsz részletesen a COPD kezeléséről.

Te magad is tehetsz az állapotod javítása érdekében!

Lássuk a lehetőségeket.

Oxigén terápia

Ha COPD-ben szenvedsz, akkor egy véroxigénszint mérő készülék (úgynevezett pulzoximéter) fontos eszköz számodra!  Ha a véroxigén szinted egy bizonyos határ alá csökken, szükség lehet oxigén adagolására. A véroxigénszint meghatározásról és jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz.

Oxigén adagolható tartályból nyomáscsökkentő, légtömlő és maszk vagy orrszonda segítségével. Ennek “gyengéje”, hogy a palack gyakran kifogy, töltetni kell és súlya miatt nehéz mozogni vele.

A légköri levegőből koncentrált oxigént előállító gépek akár olyan kicsit is lehetnek, hogy akár utazni is lehet velük. Az oxigént bárhol előállítják, soha nem fogynak ki, azonban egy ilyen gép ára többszázezer forint is lehet.

Az oxigénterápia javítja az életminőséget és a COPD betegség kezelés olyan módszere, amely bizonyítottan meghosszabbítja az életet.

Légzőizom tréning

A légzőizom tréning célja a belégzés segítő izmok erősítése és ezzel a belégzés hatékonyságának javítása. Ehhez pipa vagy csőszerű eszközöket fejlesztettek ki. Belsejükben többnyire egy vagy több golyó található. A készülékbe fújt levegő nyomása megemeli ezeket a golyókat. Minél erősebb kilégzésre vagy képes, annál magasabbra emelkednek a golyók. A rendszeres légzőizom tréning növelheti a mindennapi tevékenységekben való részvétel képességét és javíthatja életminőségét. (Ma már ennél lényegesen hatékonyabb eszközök is vannak).

Sóterápia

A sóterápiával általában nem helyettesítheted a COPD gyógyszeres kezelését, hanem kiegészítheted azt!

A sóterápia (általában) nem azonnali hatású, hanem néhány nap, 1-2 hét szükséges a kedvező hatások megjelenéséhez. A légutakba kerülő mikroszkopikus méretű sórészecskék oldják a nyákot. Segítik a kiürítését. Elpusztítják a légutakban levő kórokozókat.

Az otthoni sóterápia legfőbb szerepe a fellángolások gyakoriságának csökkentésében van. Egyszercsak azt veszed észre, hogy már régóta nem voltál náthás, lázas, nem kerültél kórházba a fulladás miatt és többet tudsz tevékenykedni. A gyógyszerekből is kevesebb van szükséged. Ez nagy jelentőségű a nemkívánatos gyógyszermellékhatások megelőzésében! A sóterápia és COPD kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben.

Légúti vibráció és a tüdő tisztulása

A COPD-ben sok váladék termelődik a légutakban. Ez irritációt, erőltető köhögést okoz, de a nyák felköhögése nehéz. Ez okozza a tüdő lassú tönkremenetelét is. Ezért a COPD tüneteinek enyhítésében az egyik legfontosabb teendő a váladék kiürítés segítése.

Az oscillációs pozitív kilégzési nyomású kezelés (orvosi nyelven OPEP)  kiváló erre a célra! A légutakban keltett vibráció, a rezgés „feltördeli”, fellazítja a nyákréteget. Segíti a légutak tisztulását, a váladék kiürítését! Az egyik legkiválóbb eszköz az Aerobika OPEP.  A levegőt a készüléken át kell erős fújással kilélegezned. Ez egy ötletes szerkezetet forgat meg – ez kelti a rezgést. A módszer olyan hatékony, hogy a legsúlyosabb tüdőbetegeket kezelő lélegeztetőgépekben is alkalmazzák.

A módszer teljesen gyógyszermentes és nincs veszélye az alkalmazásának. Légúti vibrációs kezelés hatékony eszköze az Aerobika OPEP készülék. Olvasd el erről szóló írásom.

AerobiKa OPEP

 • vibráció és pozitiv légzésvégi nyomás
 • légúti váladék kiürítés segítése
 • napi kétszer 5-10 perc elég
 • COPD, cystás fibrózis és elhúzódó tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére
 • itt vásárolható meg
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. a cikk épp erről szól. Olvassa el figyelmesen.

 2. Üdvözlöm!
  Sajnálatos módon január végére a Copd- drasztikusan le romlot,ami hosszú ambuláns kezelés illetve steroid terápia mellett sem javult. Kórházi felvételre volt szükségem. A kezelések steroid ill. antibiotikum kúra után. Lassan elérte azt a szintet hogy otthoni oxigén terápiával hazaengedtek.
  Sajnos jelen helyzetben (járvány),nincsen lehetődégem rehabilitációra jelentkezni. A kérdésem az vola mit tehetek, hogy az állapotom javúljon.
  Üdvözlettel: Szőnyi Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük