COPD, azaz krónikus obstruktív bronchitis - Dr. Zátrok Zsolt blog

COPD, azaz krónikus obstruktív bronchitis

COPD (teljes nevén: krónikus obstruktív bronchitis) a negyven éven felüliek egyik leggyakoribb betegsége. Legjellemzőbb tünete a nehézlégzés, melyet a légutakban felszoporodó nyák okoz. Emiatt a tüdő öntisztuló folyamatai akadályozottak, a betegség az idő múlásával rosszabbodik. A COPD világszerte legalább 300 millió embert érint és ez a harmadik leggyakoribb halálok.  

Krónikus obstruktív bronchitisz (COPD)

A COPD egy krónikus gyulladásos tüdőbetegség, amelynek következtében nem tud megfelelően áramlani a levegő a tüdőben és így zavart szenved a légcsere is.

Legfőbb oka a légúti irritációt okozó gázok, anyagok hosszútávú belégzése. A munkahelyi levegő (bányászat, kohászat, vegyipar) ilyen lehet, de a leggyakoribb kiváltó ok a cigarettafüst.

A krónikus hörghurut a légutak belső falát borító nyálkahártya gyulladása, melynek hatására nagy mennyiségű nyák keletkezik. Olyan nagy mennyiségű nyák képződik folyamatosan, hogy a tüdő öntisztulási folyamatai nem tudják kiüríteni, így először az apróbb, majd a nagyobb légutak is “eldugulnak”, leáll a légáramlás. A levegő nem jut el a léghólyagokig. Ezért csökken az oxigén felvétel, ami akár nyugalomban is fulladáshoz vezet.

A nyák folyamatosan irritálja a tüdőt és köhögésre készteti a COPD-s beteget, különösen a hajnali, reggeli órákban. A nyák bőségesen felszakad és kiköphető, de az állapot mégsem javul, mert a krónikus gyulladás miatt a nyák újratermelődik.

A COPD egyik leggyakoribb következménye a tüdőtágulat. A kisebb légutakat elzáró nyákdugó mögött a léghólyagok fala kitágul, majd átszakad. Több léghólyag egymásba “olvad”. Csökken a légzőfelület. Minél nagyobb területen alakul ki, annál erősebb a nehézlégzés is.

COPD krónikus obstruktív bronchitisz kialakulása

A COPD tünetei

A COPD tünetei gyakran csak akkor jelennek meg, amikor már jelentős a tüdőkárosodás. Ha a kiváltó ok (például a dohányzás) nem szűnik meg, a tünetek innentől már gyorsan roszabbodnak.

 • köhögés és bőséges köpet termelés (különösen erős reggel)
 • légszomj, különösen a fizikai tevékenység során (egy idő után a házimunka, a bolt sétálás is kivitelezhetetlen erőfeszítést igényel)
 • zihálás
 • mellkasi szorító fájdalom
 • a köpet lehet tiszta, fehér vagy sárga vagy akár zöldes
 • az ajkak és a körömágyak lilás színűek (cianózis)
 • gyakran ismétlődő légúti fertőzések
 • általános gyengeség, energiahiány
 • fogyás (előrehaladott szakaszban)
 • a bokák, lábak duzzadása

A COPD-ben jellemző a tünetek időről-időre történő fellángolása. Egy nyugalmasabb, kevesebb tünetet produkáló időszakot követően hirtelen súlyosbodnak a tünetek.

Az egészségügyi statisztikák szerint a COPD-s betegek ismét és ismét kórházi kezelésere szorulnak. Légúti fertőzés esetén a a COPD-s betegek 20%-a napokra kórházba kerül. (1)

A COPD-ben szenvedő betegeknél fokozott a szívbetegség, a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A COPD kockázatai

 • Dohányzás vagy a dohányfüstnek való kitettség. A COPD legjelentősebb kockázati tényezője a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzol, és minél több csomaggal szívsz el, annál nagyobb a kockázatod. A dohányosok környezetében elő, nem dohányzó, de a dohányfüstöt szívók is értintettek.
 • Asztma és dohányzás együtt. A dohányzás és asztma kombinációja még inkább növeli a COPD kockázatát.
 • Munkahelyi por és vegyszer kitettség. A munkahelyi vegyi füstök, gőzök és porok rednszeres és tartós belégzése irritálhatja a tüdőt és gyulladást okozhat.
 • Égéstermékek belégzése. Különösen nagy kockázatot jelent a fűtőanyagok, gépjármű üzemanyagok égése során keletkező anyagok belégzése (környezetszennyezés).
 • Életkor. A COPD lassan fejlődik ki, így az első tünetek jelentkezésekor a legtöbb ember legalább 40 éves.
 • Genetika. A ritka genetikai rendellenesség, az alfa-1-antitripszin-hiánya lehet a COPD oka.

A COPD orvosi kezelése

Ebben a cikkemben olvashatsz részletesen a COPD kezeléséről.

Te magad is tehetsz az állapotod javítása érdekében!

Lássuk a lehetőségeket.

Oxigén terápia

Ha a véroxigén szint egy bizonyos határ alá csökken, szükség lehet oxigén adagolására. A véroxigénszint meghatározásról és jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz.

Oxigén adagolható tartályból nyomáscsökkentő, légtömlő és maszk vagy orrszonda segítségével. Ennek “gyengéje”, hogy a palack gyakran kifogy, töltetni kell és súlya miatt nehéz mozogni vele.

A légköri levegőből koncentrált oxigént előállító gépek akár olyan kicsit is lehetnek, hogy akár utazni is lehet velük. Az oxigént bárhol előállítják, soha nem fogynak ki, azonban egy ilyen gép ára többszázezer forint is lehet.

Az oxigénterápia javítja az életminőséget és a COPD betegség kezelés olyan módszere, amely bizonyítottan meghosszabbítja az életet.

Légzőizom tréning

A légzőizom tréning célja a belégzés segítő izmok erősítése és ezzel a belégzés hatékonyságának javítása. Ehhez pipa vagy csőszerű eszközöket fejlesztettek ki. Belsejükben többnyire egy vagy több golyó található. A készülékbe fújt levegő nyomása megemeli ezeket a golyókat. Minél erősebb kilégzésre vagy képes, annál magasabbra emelkednek a golyók. A rendszeres légzőizom tréning növelheti a mindennapi tevékenységekben való részvétel képességét és javíthatja életminőségét. (Ma már ennél lényegesen hatékonyabb eszközök is vannak).

Sóterápia

A sóterápiával általában nem helyettesítheted a COPD gyógyszeres kezelését, hanem kiegészítheted azt!

A sóterápia (általában) nem azonnali hatású, hanem néhány nap, 1-2 hét szükséges a kedvező hatások megjelenéséhez. A légutakba kerülő mikroszkopikus méretű sórészecskék oldják a nyákot. Segítik a kiürítését. Elpusztítják a légutakban levő kórokozókat.

Az otthoni sóterápia legfőbb szerepe a fellángolások gyakoriságának csökkentésében van. Egyszercsak azt veszed észre, hogy már régóta nem voltál náthás, lázas, nem kerültél kórházba a fulladás miatt és többet tudsz tevékenykedni. A gyógyszerekből is kevesebb van szükséged. Ez nagy jelentőségű a nemkívánatos gyógyszermellékhatások megelőzésében! A sóterápia és COPD kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben.

Légúti vibráció és a tüdő tisztulása

A COPD-ben sok váladék termelődik a légutakban. Ez irritációt, erőltető köhögést okoz, de a nyák felköhögése nehéz. Ez okozza a tüdő lassú tönkremenetelét is. Ezért a COPD tüneteinek enyhítésében az egyik legfontosabb teendő a váladék kiürítés segítése.

A vibráció kiválóan alkalmas erre a célra! Ha a légutakban vibrációt keltesz, a rezgés “feltördeli”, fellazítja a nyákréteget. Segíti a légutak tisztulását, a váladék kiürítését! A vibrációt egy egyszerű készülék hozza létre. A levegőt a készüléken át kell erős fújással kilélegezned. Ez egy ötletes szerkezetet forgat meg – ez kelti a rezgést. A módszer olyan hatékony, hogy a legsúlyosabb tüdőbetegeket kezelő lélegeztetőgépekben is alkalmazzák.

A módszer teljesen gyógyszermentes és nincs veszélye az alkalmazásának. Légúti vibrációs kezelés hatékony eszköze az Aerobika OPEP készülék. Olvasd el erről szóló írásom.

Mindent egyben a sóterápiáról...továbbiak

Tudj meg többet a sóterápiáról

Tudj meg többet a sóterápiáról

A sós levegő kedvező hatása régóta ismert. Biztosan hallottál már a sóbányák levegőjének gyógyító hatásáról és ha jártál már tengerparton, akkor tapasztalhattad, hogy az itthon kínzó szénanáthád a tengerparton gyorsan megszűnt vagy ekcémád visszahúzódott. A sóterápia a nátha, influenza, ... ...részletek

Sóterápiával kapcsolatos cikkek...továbbiak

Arcüreggyulladás – a sóterápia kedvező hatású

3

Az arcüreggyulladás  (más néven melléküreg -gyulladás) az arckoponya csontjaiban található üregek vírusos vagy bakteriális fertőzése. Kezelés nélkül az arcüreggyulladás súlyos állapottá, krónikus orrmelléküreg-gyulladássá alakulhat, ami akár műtéti beavatkozást ... ...részletek

Asztma – az otthoni sóterápia áldásos hatásai

0

Az asztma (asthma bronchiale) egy olyan krónikus tüdőbetegség, melyben a hörgők nyálkahártyája megduzzad, begyullad, a falukban levő simaizmok görcsösen összehúzódnak és ezáltal a légutak összeszűkülnek. Ettől válik a ... ...részletek

Hogyan “tisztítja” a tüdőt az Aerobika OPEP?

15

Tüdőlégutaid belső felületét egészséges állapotban is vékony nyákréteg borítja. Arra szolgál, hogy megragadjanak benne a kórokozók és a por is. Ezt persze el kell távolítani onnan. Két módszert ... ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  a cikk épp erről szól. Olvassa el figyelmesen.

 • comment-avatar
  Szőnyi Éva 11 hónap

  Üdvözlöm!
  Sajnálatos módon január végére a Copd- drasztikusan le romlot,ami hosszú ambuláns kezelés illetve steroid terápia mellett sem javult. Kórházi felvételre volt szükségem. A kezelések steroid ill. antibiotikum kúra után. Lassan elérte azt a szintet hogy otthoni oxigén terápiával hazaengedtek.
  Sajnos jelen helyzetben (járvány),nincsen lehetődégem rehabilitációra jelentkezni. A kérdésem az vola mit tehetek, hogy az állapotom javúljon.
  Üdvözlettel: Szőnyi Éva