Szteroid tartalmú gyógyszer - barát vagy ellenség? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?

Mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos Facebook posztjaim számos kommentelője ecseteli, hogy a szteroid mennyit segít panasza enyhítésében és lelkesen ajánlgatják egymásnak a különféle szereket. Egyesek “tukmáló” aktivitása “felzaklatott” és ezért külön írást szentelek a kérdésnek. Jó lenne megérteni, hogy a szteroidok nem igazi barátod! Bár egyes állapotokban nagyon gyorsan megszabadítanak a kellemetlen fájdalmaktól, azonban tartósabb szedés esetén alattomosan ellened fordulnak, több és súlyosabb betegséget okoznak, mint amit eredetileg kezelni szerettél volna. Érdemes tehát a szteroidokra gyanakvással tekintened és minden elkövetni, hogy minél ritkábban és minél kevesebb jusson belőlük a szervezetedbe. Különösen kerülendő, hogy a szomszéd által szedett szerből te is “bekapj” egyet-egyet anélkül, hogy tudnád, mit okozol magadnak.

Mi a szteroid?

A kortikoszteroidok (röviden szteroidok) olyan gyógyszerek, amelyek hasonlítanak a kortizol nevő hormonra, amelyet testedben a mellékvesekéreg termel természetes módon. A szintetikus szteroidok azonban erősebb és tartósabb hatásúak, mint a tested által előállítottak.

A szteroidok bejuttatása a szervezetbe

A szteroidok alkalmazhatók helyileg (krém vagy kenőcs), szájon át (tabletta) vagy injekció formájában. Az injekció történhet vénába vagy izomba, de adható közvetlenül egy ízületbe vagy bursa-ba (egyes inak és az alatta lévő csontok közötti nyáktömlőbe) vagy az inakba és más lágyrészekbe is.

A szteroidok hatása

A gyulladás egy természetes folyamat, amely alapvetően fontos a szervezet védelmében. Fehérvérsejtjeid és a tested által előállított vegyi anyagok megvédenek a fertőzéstől és az olyan “betolakodóktól”, mint például a baktériumok és a vírusok. A gyulladást vörösség, melegség, duzzanat és fájdalom jellemzi.

Bizonyos betegségekben a szervezet védelmi rendszere (immunrendszer) nem működik megfelelően és túlzott aktívitással reagál valamely anyagra. Például tévesen ismeri fel a szervezet saját anyagait, szöveteit és “ellenük fordulhat”, károsíthatja azokat.

A szteroidok csökkentik a gyulladást és az immunrendszer aktivitását, ezért a különféle gyulladásos betegségek és állapotok kezelésére alkalmazzák őket. A szteroidok csökkentik az immunrendszer aktivitását is, befolyásolva a fehérvérsejtek működését.

Milyen állapotokat kezelnek szteroidokkal?

A szteroidokat főleg gyulladásos állapotok, például szisztémás vasculitis (erek gyulladása) és myositis (az izom gyulladása), reumatoid arthritis (ízületi gyulladás), szklerózis multiplex, lupus, Sjögren-szindróma vagy köszvény kezelésére alkalmazzák.

Milyen előnyei vannak a szteroidoknak?

Amikor a gyulladás olyan erős, hogy veszélyezteti az egyes szerveket, a szteroidok segítenek megvédeni őket, sok esetben életmentőnek is bizonyulnak. Például megelőzhetik a veseelégtelenség súlyosbodását lupusban vagy vasculitisben szenvedőknél. Szteroid terápia nélkül az e betegségben szenvedőknek csak az állandó dialízis vagy vese transzplantáció lehet megoldás.

Alacsony dózisú szteroidok jelentősen megkönnyítik a fájdalomtól és ízületi merevségtől (ideértve a reumás ízületi gyulladást) szenvedő betegek életét. A magasabb dózisú szteroid ideiglenes alkalmazása segíthet az arthritis súlyos fellángolásakor is.

Szájon át? Vénásan? Helyi injekcióban?

Amikor a szteroidot tabletta formában a szájon át veszed be, akkor az áthalad a tápcsatornán, illetve a lebontásért és méregtelenítésért felelős szerveken (máj), így ezután csak az emésztésből visszamaradó, bizonytan mennyiségű hatóanyagok jutnak el oda (például ízületekbe), ahol a hatásukra leginkább szükség lenne.

Ha tehát a szteroidhatásra egy adott területen -például térdízület- van szükség, akkor közvetlenül a problémás területbe (ízületi rés, bursa, stb.) adják be injekció formájában. Ilyenkor nincs lebomlás, hiszen azonnal a szükséges hatási helyszínre kerül a szer, elkerülve az emésztést.

Gyakran injektálják közvetlenül az ízületekbe olyan állapotok kezelésére, mint a reumás ízületi gyulladás, köszvény vagy más gyulladásos betegségek. Gyakori a gyulladt bursa vagy ín közelébe történő beadás. Az ilyen injekciók után a páciensek megkönnyebbülésről számolnak be.

A lokálisan adott szteroid injekciók általában jól tolerálhatók és kevésbé valószínűek a súlyos mellékhatások. Az injekciók segíthetnek elkerülni az orális szteroidok nagyobb dózisának szükségességét.

Tudni kell, hogy a szájon át vagy vénásan alkalmazott szteroidok esetén a mellékhatások kockázata sokkal magasabb, mint helyi alkalmazásnál.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szteroidok helyi adásának?

A közvetlenül a beteg területbe adott szteroid injekció az egyik leghatékonyabb módja a fájdalomcsillapításnak és a funkció javításának, de általában nem gyógyítja a betegséget – csak tüneti a kezelés!

A helyi szteroid adásnál a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

 • fertőzés fellángolása (az immunrendszer gátlása miatt)
 • allergiás reakciók
 • vérzés az ízületbe
 • bőr elszíneződés
 • csont, szalagok és inak gyengülése és ínszakadás (ha gyakori, ismételt beadás történik ugyanazon a területen)

Nem mindenkinél jelenik meg mellékhatás és a mellékhatások személyenként változhatnak.

Ha a szteroid injekciók ritkák (három-négy hónapnál hosszabb idő telik el közöttük), lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő.

A szájon át adagolt (orális) szteroidok lehetséges mellékhatásai

A mellékhatások szaporodnak a magasabb dózis és hosszabb kezelés esetén. A mellékhatások sokkal gyakoribbak a szájon át szedett gyógyszereknél, mint a helyileg beadottnál.

Néhány mellékhatás enyhe, szinte jelentéktelen, azonban sok olyan súlyos, hogy nagyobb veszélyt jelentenek a kezelt életére, mint maga az eredetileg kezelni kívánt betegség. 

Az orális szteroidok gyakori mellékhatásai a következők:

 • Homályos látás, szürkehályog vagy glaukóma
 • Alvászavar, álmatlanság
 • Idegesség, nyugtalanság, hirtelen hangulatváltozások
 • A testszőrzet erősödése
 • A bőr elvékonyodik, könnyen bereped
 • Akne (pattanások)
 • Gyengül a fertőzések elleni védelem
 • Izomgyengeség, izomsérülés, húzódás, zúzódás
 • Csontritkulás
 • Gyomor irritáció és gyomorvérzés
 • Duzzadt, puffadt arc, vízvisszatartás, ödéma
 • Megnövekedett étvágy, súlygyarapodás
 • Magas vérnyomás kialakulása vagy súlyosbodása
 • A cukorbetegség romlása

Megjegyzés: A felsorolásban csak a leggyakoribb mellékhatásokat említjük és nem az összes lehetséges mellékhatást. Ha mellékhatásra van gyanúd, vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal.

Szteroidot szedek. Biztosan lesz mellékhatása nálam is?

Nem. Az esetleges mellékhatások kialakulása személyenként változik. Ha a szteroid használata rövid (néhány naptól néhány hétig), akkor lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő. Általában nem fordul elő, ha alkalmi szteroid injekciót adnak arthritis, tendinitis vagy bursitis kezelésére.
Ha azonban a szteroidot hosszabb ideig kapod (néhány hónap, esetleg több év), egyre több mellékhatás megjelenésével számolhatsz.

Hogyan csökkenthetők a mellékhatások?

A szteroidok mellékhatásainak minimalizálása érdekében:

 • Csak akkor használj szteroidot, ha mindenképpen szükséges.
 • Ha lehetséges, helyi kezelést válassz a szájon át bevett tabletta vagy vénás injekció helyett.
 • Használd a minimális adagot, amely szükséges a betegség szabályozásához
 • Használj más, gyógyszermentes fizikoterápiás kezeléseket annak érdekében, hogy a szteroid adagot a minimálisra csökkenthesd.
 • Kísérd figyelemmel a mellékhatások kialakulását.
 • Ha a kezelés már szükségtelem, a gyógyszert ne hirtelen hagyd el, hanem fokozatosan csökkentsd az adagot.
 • Gyakran ellenőrizd a vérnyomásod.
 • Gyakran ellenőrizd a vércukrod.
 • Időnként ellenőriztesd a csontsűrűséged.
 • Ha mellékhatást észlelsz, akkor azokat kezelni kell. Itt azonban tudnod kell, hogy az újabb gyógyszerek újabb mellékhatásokat fognak okozni…

Kinek nem ajánlott a szteroidok szedése?

A szteroidok szedése  -csakúgy, mint más gyógyszereké- nem ajánlott mindenkinek. Általában nem javasolt a szteroid:

 • fertőzéses betegség
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás vagy pangásos szívelégtelenség
 • gyomorfekély
 • csontritkulás
 • glaukóma megléte esetén.

Hogyan születik döntés a szteroid kezelésről?

A szteroidok rendelése az orvos feladata. Az erre vonatkozó döntése mindig az egyedi szituáció alapos elemzésével történik. A lelkiismeretes és felkészült kezelőorvos mérlegeli az életkorod, az általános egészségi állapotod, esetleges más gyógyszered hatását és gondoskodik arról is, hogy megértsd a szteroidok lehetséges előnyeit és kockázatait, mielőtt még elkezded szedni őket.

Összefoglalás

A szteroidok számos esetben nélkülözhetetlenek az életet veszélyeztető állapotok elhárításában, amikor is használatuk és az esetleges mellékhatások kisebb kockázatot jelentenek, mint maga az elhárítandó veszély.

Sok-sok olyan betegség van azonban, amely az életet nem veszélyezteti, de kisebb-nagyobb kellemetlenséget okoz a mindennapokban. A szteroid szedés korai megkezdése hosszú távon nagyobb kárt okozhat egészségedben, mint amit maga a betegség okozna.

Tudom, hogy amikor az ízületi fájdalom folyamatosan kínozza az embert, hajlamos a szteroidok által kínált gyors tüneti kezelést választani. Idővel azonban az elhamarkodott döntés visszafordíthatatlan következményekhez vezet.

A szteroid szedés megkezdése előtt érdemes a korszerű fizikoterápiás módszerekkel kezeléseket végezni. Ezeket a eljárásokat már évtizedek óta alkalmazzák a gyógyításban. Hatásuk lassabban alakul ki, mint a gyógyszereké, de teljesen mellékhatásmentesek és gyógyító hatásuk is van (szemben a szteroiddal, ami csak a tüneteket nyomja el).

Az otthon használható TENS, mikroáramúterápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápiás, hideg, melegterápiás és egyéb készülékekkel végzett  a kezelésekkel késleltethető a szteroidhasználat megkezdése, de legalábbis csökkentheted a szükséges gyógyszermennyiséget – hatalmas előny ez a mellékhatásokkal szemben. Szteroidot akkor kezdj, ha ezek a módszerek néhány hét után sem hoznak javulást.

Fontold meg! A Te hosszú távú egészségedről és életminőségedről van szó!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (44)
 • comment-avatar

  A szúrás egy sérülés. A tű egy éles vágóeszköz. A beszúrás eltalálhatott egy idegvégződést, egy kis idegszálat. Kell egy kis idő, amíg helyreáll.
  Ha azonban a szúrás helye gyulladt, váladékozik, kipirosodott, esetleg láza van, akkor fertőzésről van szó. Ezzel mielőbb forduljon orvoshoz, hogy a sebet kitisztítsák.

 • comment-avatar
  Rozi 7 hónap

  Tenisz könyökre kaptam szteroidok .Egy hét után is fáj a szúrás hehe mi lehet ez?

 • comment-avatar

  Forduljon ahhoz, aki beadta. Nincs tapasztalatom a szerrel.

 • comment-avatar
  Attilla 7 hónap

  Tisztelt Doktorúr!

  Azt szeretném megtudni, hogy Kenalog injekció használata után,amiből 4-et kaptam,kialakulhat e fájdalmas herenagyobbodás? A vállamba kaptam őket.

 • comment-avatar

  A tűszúrással és iontoforézissel bejuttatott szteroid hatása között nincs különbség. A bejuttatás módja tér el. A tűszúrás nagyobb kockázatú módszer (invazív, azaz testbe hatoló), az iontoforézis alacsony kockázatú (nem invazív, a testen kívülről adjuk).
  Ha a szteroidot közvetlenül fecskendezik egy adott helyre, akkor így nagyobb töménységet ér el egy adott területen, azaz erősebb a hatása, és több is kerülhet vissza a keringésbe és jut el a test más részeibe.
  Az iontoforézissel kis mennyiségű anyagot lehet helyileg bejuttatni, így sem a helyi, sem az általános hatás nem olyan erős.
  Az előny-kockázat mérlegelése szükséges, hogy egy adott betegnél melyiket alkalmazzák.
  Lokális szteroid felpuhítja a kötőszövetet, inakat, szalagokat, úgyhogy az edzésterheléssel vigyázzon szteroid kezelés közben, utána is pár hétig, mert a sérülékenység fokozódhat.

 • comment-avatar
  László 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr!
  Régóta fennálló csipő körüli fájdalom (adductor, rectus, tractus) kezelésére iontoforezis-t írt ki a kezelőorvosom, melyhez szteroid (glükokortikoid) tartalmú Dexa Ratiopharm ampulla került felírásra. Aktív sportolóként fontos lenne (lett volna…) számomra, hogy lehetőleg a kezeléseket szteriodoktól mentesen végezzük el, elkerülve a szövetek későbbi esetleges károsodását. Kérdezném, hogy az iontoforézis során a szervezetbe juttatott szteroidok okozhatnak-e hasonló szöveti károsodásokat, mint amilyenek izületi injekciók esetén bizonyítottan bekövetkezhetnek a jövőben?
  Köszönöm! László

 • comment-avatar

  Amíg nem ismert pontosan a betegség, a megfelelő kezelési mód sem határozható meg pontosan. Így egyiket a másik után próbálgatják, hátha egyik majd jó lesz…. de mire is…? Ha nem látszik a probléma (nem fáj), az már megoldás? Szerintem nem. Olvassa el ezt a cikkem.
  Tovább kell keresni a panaszok igazi okát!

 • comment-avatar
  Laci 8 hónap

  Tisztelt Dr. Úr!
  Már egy éve küzdök izületi gyulladással.
  Minden gyulladás góckutatás negatív lett.
  Orvosom először Medrol szedést javasolt, amig azt szedtem nagyjából tünetmentes lettem.
  Szteroid elhagyása után újra komoly fájdalmaim visszatértek.
  Most három hónapja Metothrexatet szedek de nincs javulás, vérvétel szerint a crp értékem most 16.5 volt.
  Már nagyon nehezen tűröm a hosszú ideje fennálló fájdalmat.
  Ön szerint milyen kezelés, terápia segíthetne rajtam?
  Válaszát köszöm!

 • comment-avatar

  Szeretne egy másodikat is? Vagy egyéb súlyos károsodásokat? Májzsugort? Csontritkulást? Csigolyaösszeroppanást és lebénulást? Korai impotenciát? Gyomorvérzést? Csontvelő rákot? Hirtelen halált?
  Ezekkel mind találkoztam olyan fiataloknál, akik elég agyamenentek voltak és szteroiddal tömték magukat néhány kiló izomért.
  Ebből már kiolvashatja, hogy az én biztosan nem javaslom a szteroiddal testépítést.
  Persze a döntés és az egészsége is az ön döntésétől függ, az élete a saját kezében van. Úgy cseszi el, ahogy akarja.
  Remélem ért a kemény szavaimból!

 • comment-avatar

  Hormonból is van jópár féle. Nem biztos, hogy van összefüggés a szteroidokkal.
  Annak megítélése, hogy a szteroid kell-e Önnek lannak az orvosnak a feladata, aki vizsgálta Önt, ismeri a leleteit, előzményeit, egyéb gyógyszereit, allergiáit, stb. A kérdést neki tegye fel!

 • comment-avatar
  Tobias Istvan 9 hónap

  Üdvözlöm 
  Olyan kéréssel fordulnak önökhöz hogy múlt év október 23. Bécsben kaptam egy tüdőembiloliat és az lenne a kérdésem hogy használhatók e szteroid injekciót testépítő céllal..
  Köszönöm válaszukat 

 • comment-avatar
  Judit 9 hónap

  Tisztelt doktor Úr. Hetek óta fáj, dagadt a bokám. Voltam röntgenen,gyulladást állapítottak meg. Pihentetés, jegelés….nem javul, és most írtak fel szteroidos fájdalomcsillapítót. Szedhetem-e, mert ha jól olvastam hormontartalmú a gyógyszer, és én olyat nem szedhetek. Köszönöm…Judit

 • comment-avatar

  Nem foglalkozom gyógyszerekkel, de azért néhány információ:
  Az antibiotikum baktériumok ellen hat, a gombák ellen nem. A szteroid csökkenti a gyulladásos folyamatot, de ezzel együtt a szervezet immunrendszerének erejét is.
  Ha egy gombafertőzött területen az immunrendszer aktivitását lefogjuk, akkor köszönik szépen a gombák! (Mert így akadálytalanul tudnak terjedni).
  Antibiotikum és szteroid együtt: megöli a gombák konkurenseit (baktériumokat), közben csökkenti az immunvédekezést = a gombás fertőzés akadálytalan terjedése.

 • comment-avatar
  Anonim 10 hónap

  Kedves Doktor Úr!

  A helyileg alkalmazott szteroidokról mi a véleménye?
  Gombás fülfertőzésre (külső WWE, labor: baktérium negatív, malassezia gomba nagy telepekben /a malassezia nevű élesztőgomba egyebkent megtalálható az egeszseges állat, -kutya- fülében is/) állatgyógyászatban csak olyan fülcsepp kapható, ami tartalmaz szteroidot, és egy- vagy többféle antibiotikumot.
  Mindenhol azt olvasom, hogy a gombaellenes készitmény mellett tilos a szteroid alkalmazása (még egy samponra is rá van irva). És sok mellékhatast is említenek a fülcseppek, ami engem megijeszt. 🙁
  Nem kapható olyan, ami nem tartalmaz szteroidot, vagy antibiotikumot. Segítene abban, hogy megértsem ennek kombinációnak a hatásosságát? Hogy segítik egymást, hogy segítik ebben a kombinációban a gyógyulást?

  Üdvözlettel:

  Anonim

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 10 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Köszönöm szépen. Igyekszek minden nap tekerni 10-20 km-t, de van hogy többet is. Remélem ezzel segítem a gyógyulásomat is.

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • comment-avatar

  a kerékpározás azért jó, mert nem terheli úgy az ízületeket, mint a járás-futás! A testsúlyt a kerékpár váza hordozza, így kifejezetten jó például túlsúly, de akár sarkantyú, talpi bőnye gyulladás, stb. esetén is.

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 10 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Lehet biciklizni így a lábammal vagy kerüljem azt is?

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • comment-avatar

  Sokszor elmondom: a gyógyszerezés a kezelőorvos feladata. Ő ismeri az Ön állapotát, egyéb betegségeit, gyógyszerei, stb.
  Vele kell konzultálnia!
  Ha személyes rendelésen nem fogadja, akkor a kérdést küldje el neki írásban, mert nem én vagyok az “illetékes”.

 • comment-avatar
  Gabcsi 10 hónap

  Tisztelt Dr.Úr!

  Négy hónapja asthma bronchiale (akkor állapították meg) miatt a pulmológiai szakorvos Alvesco inhalációs sprayt valaminnt Atrovent sprayt, és

  Berodual N aerosol spray-t irt fel az egyiket szükség esetére, a másikat éjszakára 2 puff-al (éjszaka nem fulladok) ezeket a srpay-ket ritkán használom, mert szteroid-tartalmúak, az éjszakait pedig egyáltalán nem, hisz nem fulladok este. Mivel struma nodosam (többgöbös golyva) is van, ezért tartok a szedésétől, hisz így is növekednek a göbök, és félő, hogy a hörgőtágításra ugyan jó hatással lehetnek, de a göbökre nem. A controlvizsgálatra már vissza kellett volna mennem…. Mi a véleménye?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 10 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Akkor várok még 2 hetet. Elkezdtem biciklizni. Talán enyhül a fájdalom egy kis nyújtással meg aklofeppel. Ha mégsem akkor bevállalom a szteroid gyógyszert. A jelen állások szerint a kezelések hónapokig elmaradnak így sajnos nem leszek előrébb. A szabi meg hamarosan lejár..

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • comment-avatar

  Nem lehet előre megbecsülni, hogy egy adott egyénre hogyan hat A vagy B gyógymód. A sarokfájdalom, sarkantyú cikkeimre érkező kommnetek alapján nincs “biztosan” 100%-os módszer. A fájdalmas pontba adott szteroid, de a röntgen besugarazás is kb az esetek 60-70%-ában hoz eredményt.

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 10 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Ha szteroid injekciót kapnék a talpi bőnyémre az mennyi ideig lenne hatásos? Érdemes kipróbálni vagy jobb lenne a röntgen besugárzás? A jelenlegi orvosom röntgen besugárzást ajánlott, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg az sincs. Érdemes beadatnom az injekciót? Hova adják be és hány alkalommal?

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • comment-avatar

  nincs olyan terapia, ami a sarokfaldalamat, sarkantyut egymagaban megszunteti. minel tobbfele kezelessel probalkoznak, annal tobb iranybol segitik a gyogyulast. az egyik talan segiteni fog. de nem lehet megmondani, hogy az on eseteben epp melyik lesz az.

 • comment-avatar
  Anikó 11 hónap

  Tisztrlt Dr.Úr,
  45 éves nő vagyok,rendszeresen futok.
  Kb két hónapja küzdök a sarkammal,orvos látta aki talpi bőnye tapadási pontján gyulladást mondott,röntgen egyéb nem készült.
  Próbálom nyújtani,kímélni,jegelni,de nem múlik.
  Szedtem flector port,illetve 4 alkalommal voltam lökésterápián is.
  Az orvos inkekciót javasolt.
  Mi a véleménye?
  Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  1-2 szteroid kis vaószínűséggel csinál “bajt”. A szteroid akkor problémás, ha éveken át, folyamatosan szedését írják ki. Ilyenkor biztosan van mellékhatása. A második injekciótól – ha az orvosa szükségesnek tartja, szerintem nem kell tartania.

 • comment-avatar

  A hüvelyi vérzéssel kapcsolatban nem a szteroidot gyanúsítanám elsősorban. Mielőbb keresse fel a nőgyógyászát és mondja el neki a problémát!

 • comment-avatar
  Klára 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  64 éves vagyok. A nálam diagnosztizált kontakt dermatitis miatt szakorvosi előírásra 3 hétig (5 naponta csökkenő adagban) Medrolt szedtem. 9 napja már nem szedem. Közben tapasztaltam enyhe súlygyarapodást, az arcom kitelt, székletem gyakorisága és állapota is változott. Ám ma hüvelyből érkező gyengébb vérzést észleltem, annak ellenére, hogy 7 éve már nem menstruálok, azóta semmilyen nőgyógyászati panaszom nem volt. Kérdésem: lehet-e ez a szteroid mellékhatása?

 • comment-avatar
  Kiss Jánosné 12 hónap

  Tisztelt dokror úr!Porcsérülés miattt ASC történt jobb térdemben. Az operáló orvos CINGÁL nevű inj irt fel.Otthonomban szembesültem vele hogy steroidot is tartalmaz nem csak hyaluron savat .Nincs nagy fájdalmam a térdemben feszülés ,kicsi fájdalom . 4 hete volt a műtétem.Félek a steroid inj mellékhatásától!!Febr. 17-én kellene beadnia.

 • comment-avatar

  Az adagolással kapcsolatban nem tudok tanáccaal szolgálni, mert nem megítélhető távolról, a betegsége, tünetei, egyéb körülmények részletes ismerete nélkül. Ebben a kezelőorvosa tud Önnek segíteni. A blogom egyébként sem a gyógyszerekről szól, hanem a helyettük vagy melletük alkalmazható egyéb lehetőségekről.

 • comment-avatar
  Nerdit 12 hónap

  4-es besorolású

  COPD-s vagyok. Foster nevű szteroidot használtam 1 hónapnál is tovább. A mellékhatások halálra rémítettek: gomba a szájban, a nyak szélességének megnövekedése, a has rettenetes módon való felfújódása, minden csontomat éreztem, remegés,stb. Viszont a légzésem tökéletesen rendbejött. Még helyben is tudtam futni.Természetesen abba kellett hagynom a mellékhatások miatt a Foster inhalálását.Kérdésem: Lehetne-e úgy használni a szert, hogy csak 2-3 naponta inhalálnék 1 adagot? A légzésemen így is segítene? A mellékhatások így is drasztikusak lennének?
  Megjegyzés: Az alkatom 44 kg és 153 cm. Ezeket a szereket a 2 méteresnek is ugyanolyan gyakoriságban és mennyiségben írják fel, mint nekem?

 • comment-avatar
  Lancut Lucsia 1 év

  Jo napot tisztelt dr.ur koszonom hogy kerdezhetek asz szeretnem kerdeni kemo terapiara jarok mell rakom van es midig alacson a feher ver sejt medrolt irtak az ekeg hogy meg emelkegyen a fehefversejt erteke koszonim szepen

 • comment-avatar

  Kedves Judit!
  Én távolról, néhány sor alapján nem tudom megítélni az Ön helyzetét annyira, hogy állást foglaljak abban, hogy kell-e a műtét. Ezt annak az orvosnak kell eldöntenie, aki kivizsgálta Önt, látta a röntgeneit, értékelte a laborokat, a tüneteket.
  Tudom, az élet bonyolult és sokszor kell dönteni…most például azt, hogy hisz-e az orvosainak és együttműködik-e velük a sikeres műtét reményében? Ha elfogadja, hogy kell az a műtét, akkor játssza végig a játszmát az orvosai tanácsai szerint. Azaz szedje, amit a műtétig felírtak és bízzon bennük, mert ha maga sem bízik az egészben, akkor milyen eredményre számít?
  A kannabisz mellett nyilván nem az orvosok tanácsára döntött, hanem valamelyik ismerőse javaslatára. Fura, hogy hisz valakinek, aki nem orvos és magasról tesz az erre szakosodott szakorvosok tanácsaira. Nagyon fura, hogy eközben pár hét múlva rájuk bízná az életét az operáció során…
  Sokan vesznek gyógyszernek ígért dolgokat a neten, de fogalmuk sincs arról, hogy valójában mit kapnak. Simán lehet gyomirtó vagy akár ártalmatlan (és hatástalan) étolaj is. Mivel nem vizsgáltatta be, így nem tudja mit visz a szervezetébe, csak a csodában bízhat, hogy nem nyírják ki valakik, akiket utol sem lehet érni, ha gond van.
  A másik oldalon ott vannak az orvosok, akikhez bármikor visszamehet, kérheti a segítségüket. A készítményeik ezerszer ellenőrzött, biztosan tiszta szerek…A medrol nem leányálom, de ezerszer biztonságosabb, mint a kínából, mexikóból vásárolt illegális szir vagy szar vagy szer (ahogy Hofi mondta).

 • comment-avatar
  Judit 1 év

  Kedves doktor úr ! Erdélyből írok , nagyon tanácstalan vagyok , nekem is Medról van felírva de a mellékhatásokat elolvasva egyszerüen nem tudom mit csináljak.A diagnozis meningiom de aripa mica sfenoidala (sajnos csak románul tudom leírni ) mütétet is javasoltak de addig is fel írták a Medrolt kb 3 hete de én nem szedtem be. Egyelőre a kannabisz olajat használom ,nem tudom hogyha elkezdem szedni a Medrolt az olajat használhatom e ? Köszönöm

 • comment-avatar

  A pemfigusz egy autoimmun betegség. Sajnos nincs olyan készülék, amit otthon alkalmazhatna a kezelésében. Elsősorban gyógyszerek, azon belül is az immunrendszer fokozott aktivitását csökkentő szerek jönnek szóba – így például a sztreoidok.

 • comment-avatar
  Simon Mária 1 év

  Szép napot doktor úr aszt szeretnem kérdezni hogy a férjemnek van egy fajta hólyagos kiütések a neve penfigus seboreic hívják hogyan lehetne kezelni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Marika.

 • comment-avatar

  Ma az orvosok úgy adják a szteroidot, mint a cukrosbácsi a cukrot…. nem világos, hogy milyen céllal kapta az izomsérülés kapcsán. A szteroidnak sokféle mellékhatása lehet. Egyetlen injekció szerencsére legfeljebb átmeneti zavarokat okoz és elmúlik.

 • comment-avatar
  Laszlone Marton 1 év

  Tisztelt Doktor Ur!
  68 éves hölgy vagyok, sajnos elestem a vállamra dőltem és az ultrahang szerint izomszakadásom van. 2 hete járok elektromos kezelésre meg gyógytornára. Még mindég nem tudom rendesen felemelni a kezem. Tegnap kaptam a vállamba szteorid injekciót, de mára az arcom kipirosodott és felduzzadt. Lehet, hogy az injekciótól? Apranax gyógyszert kell szednem napi 2x. Kérem legyen szives válaszolni, hogy ezek a tünetek elfognak mulni meg a nyomás a fejemben? Köszönöm a válaszát előre is. Gabi

 • comment-avatar
  Lévai Szilvia 1 év

  Tisztelt Dortor Ùr!

  Köszönöm a válaszát! Remèlem holnap már sokkal jobban leszek.

  Minden jót!

  Üdvözlettel,

  Lévai Szilvia

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Vannak állapotok, amikor a testbe durván beavatkozó gyógyszerek adása sem kerülhető el. Ilyen a Schönlein-Henoch Purpura. A súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében kapnia kell. De próbáljanak alaposan utánajárni minden lehetséges kiváltó oknak. Azok megszüntetése révén lehet megszabadulni a szteroidtól.

 • comment-avatar
  Lévai Szilvia 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Valószínűsìthető hogy Henoch Schönlein Purpuram van ami nagyon fàjdalmas izületi gyulladàst eredményezett a kiütéseim mellé(vaszkulitisz). Ilyen esetben milyen kezelést kellene a reumatológusnak összeàllítania? Szerdàra kaptam időpontot és én ragaszkodnék a szteroid injekciòhoz. Ön mit gondol erről?
  Köszönettel, Lévai Szilvia

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Mi a fenének kapta évente 3-4x a steroidot a vállába? Vűllízületi betegség? Gyulladás? Artrózis?? De ha ilyen vállbetegsége van, akkor évek óta nem lenne szabad erőlteni a gyúrást. Mert lekopott felületű autógumival épeszű ember nem indul versenyre (hacsak nem akarja kockára tenni az életét)! Gyulladásos vállal (amire szteroid kell), nem emelgetünk súlyokat, mert a vállízületet hazavágjuk! Akkor lehet kicsit többet tudni, ha megmondja, mi miatt kapta a szteroidot.

 • comment-avatar
  Protein 1 év

  Súlyzós edzéseket tartok. Többször kaptam a vállamba szteroidot(évente 3-4) 54 éves vagyok,hormonszintem.ingadozik..Belul fáj többször a felkarcsontom, vállam, csukló, kezem erőtlenné vált, alig bírok kis súllyal is dolgozni. Szorítani nem tudok erősen. Lehet ez a szteroidtol? Mit tegyek abba hagyjam az edzések tartasat?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Sajnos nem tudok sem “távdiagnosztizálni”, sem “távgyógyítani”. A tartós fájdalom oka sok dolog lehet. Tisztázni kellene! Menjen vissza az orvoshoz minél előbb és jelezze, hogy a fájdalom fokozódik és kivizsgálást kér.

 • comment-avatar
  Ibolya 2 év

  Szép napot!Én hát és derék fájdalommal mentem orvoshoz egy hónap után .Inyekciot kaptam.De másnap már mégjobban fájt elviselhetetlen.Mostmár nem csak a hátam a nyaki csigojám is nagyon fáj.Kint dolgozom Ausztriában nemtudom mi a teendő.?Dolgozni pedig kell.