Szteroid tartalmú gyógyszer - barát vagy ellenség? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?

Mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos Facebook posztjaim számos kommentelője ecseteli, hogy a szteroid mennyit segít panasza enyhítésében és lelkesen ajánlgatják egymásnak a különféle szereket. Egyesek “tukmáló” aktivitása “felzaklatott” és ezért külön írást szentelek a kérdésnek. Jó lenne megérteni, hogy a szteroidok nem igazi barátod! Bár egyes állapotokban nagyon gyorsan megszabadítanak a kellemetlen fájdalmaktól, azonban tartósabb szedés esetén alattomosan ellened fordulnak, több és súlyosabb betegséget okoznak, mint amit eredetileg kezelni szerettél volna. Érdemes tehát a szteroidokra gyanakvással tekintened és minden elkövetni, hogy minél ritkábban és minél kevesebb jusson belőlük a szervezetedbe. Különösen kerülendő, hogy a szomszéd által szedett szerből te is “bekapj” egyet-egyet anélkül, hogy tudnád, mit okozol magadnak.

Mi a szteroid?

A kortikoszteroidok (röviden szteroidok) olyan gyógyszerek, amelyek hasonlítanak a kortizol nevő hormonra, amelyet testedben a mellékvesekéreg termel természetes módon. A szintetikus szteroidok azonban erősebb és tartósabb hatásúak, mint a tested által előállítottak.

A szteroidok bejuttatása a szervezetbe

A szteroidok alkalmazhatók helyileg (krém vagy kenőcs), szájon át (tabletta) vagy injekció formájában. Az injekció történhet vénába vagy izomba, de adható közvetlenül egy ízületbe vagy bursa-ba (egyes inak és az alatta lévő csontok közötti nyáktömlőbe) vagy az inakba és más lágyrészekbe is.

A szteroidok hatása

A gyulladás egy természetes folyamat, amely alapvetően fontos a szervezet védelmében. Fehérvérsejtjeid és a tested által előállított vegyi anyagok megvédenek a fertőzéstől és az olyan “betolakodóktól”, mint például a baktériumok és a vírusok. A gyulladást vörösség, melegség, duzzanat és fájdalom jellemzi.

Bizonyos betegségekben a szervezet védelmi rendszere (immunrendszer) nem működik megfelelően és túlzott aktívitással reagál valamely anyagra. Például tévesen ismeri fel a szervezet saját anyagait, szöveteit és “ellenük fordulhat”, károsíthatja azokat.

A szteroidok csökkentik a gyulladást és az immunrendszer aktivitását, ezért a különféle gyulladásos betegségek és állapotok kezelésére alkalmazzák őket. A szteroidok csökkentik az immunrendszer aktivitását is, befolyásolva a fehérvérsejtek működését.

Milyen állapotokat kezelnek szteroidokkal?

A szteroidokat főleg gyulladásos állapotok, például szisztémás vasculitis (erek gyulladása) és myositis (az izom gyulladása), reumatoid arthritis (ízületi gyulladás), szklerózis multiplex, lupus, Sjögren-szindróma vagy köszvény kezelésére alkalmazzák.

Milyen előnyei vannak a szteroidoknak?

Amikor a gyulladás olyan erős, hogy veszélyezteti az egyes szerveket, a szteroidok segítenek megvédeni őket, sok esetben életmentőnek is bizonyulnak. Például megelőzhetik a veseelégtelenség súlyosbodását lupusban vagy vasculitisben szenvedőknél. Szteroid terápia nélkül az e betegségben szenvedőknek csak az állandó dialízis vagy vese transzplantáció lehet megoldás.

Alacsony dózisú szteroidok jelentősen megkönnyítik a fájdalomtól és ízületi merevségtől (ideértve a reumás ízületi gyulladást) szenvedő betegek életét. A magasabb dózisú szteroid ideiglenes alkalmazása segíthet az arthritis súlyos fellángolásakor is.

Szájon át? Vénásan? Helyi injekcióban?

Amikor a szteroidot tabletta formában a szájon át veszed be, akkor az áthalad a tápcsatornán, illetve a lebontásért és méregtelenítésért felelős szerveken (máj), így ezután csak az emésztésből visszamaradó, bizonytan mennyiségű hatóanyagok jutnak el oda (például ízületekbe), ahol a hatásukra leginkább szükség lenne.

Ha tehát a szteroidhatásra egy adott területen -például térdízület- van szükség, akkor közvetlenül a problémás területbe (ízületi rés, bursa, stb.) adják be injekció formájában. Ilyenkor nincs lebomlás, hiszen azonnal a szükséges hatási helyszínre kerül a szer, elkerülve az emésztést.

Gyakran injektálják közvetlenül az ízületekbe olyan állapotok kezelésére, mint a reumás ízületi gyulladás, köszvény vagy más gyulladásos betegségek. Gyakori a gyulladt bursa vagy ín közelébe történő beadás. Az ilyen injekciók után a páciensek megkönnyebbülésről számolnak be.

A lokálisan adott szteroid injekciók általában jól tolerálhatók és kevésbé valószínűek a súlyos mellékhatások. Az injekciók segíthetnek elkerülni az orális szteroidok nagyobb dózisának szükségességét.

Tudni kell, hogy a szájon át vagy vénásan alkalmazott szteroidok esetén a mellékhatások kockázata sokkal magasabb, mint helyi alkalmazásnál.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szteroidok helyi adásának?

A közvetlenül a beteg területbe adott szteroid injekció az egyik leghatékonyabb módja a fájdalomcsillapításnak és a funkció javításának, de általában nem gyógyítja a betegséget – csak tüneti a kezelés!

A helyi szteroid adásnál a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

 • fertőzés fellángolása (az immunrendszer gátlása miatt)
 • allergiás reakciók
 • vérzés az ízületbe
 • bőr elszíneződés
 • csont, szalagok és inak gyengülése és ínszakadás (ha gyakori, ismételt beadás történik ugyanazon a területen)

Nem mindenkinél jelenik meg mellékhatás és a mellékhatások személyenként változhatnak.

Ha a szteroid injekciók ritkák (három-négy hónapnál hosszabb idő telik el közöttük), lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő.

A szájon át adagolt (orális) szteroidok lehetséges mellékhatásai

A mellékhatások szaporodnak a magasabb dózis és hosszabb kezelés esetén. A mellékhatások sokkal gyakoribbak a szájon át szedett gyógyszereknél, mint a helyileg beadottnál.

Néhány mellékhatás enyhe, szinte jelentéktelen, azonban sok olyan súlyos, hogy nagyobb veszélyt jelentenek a kezelt életére, mint maga az eredetileg kezelni kívánt betegség. 

Az orális szteroidok gyakori mellékhatásai a következők:

 • Homályos látás, szürkehályog vagy glaukóma
 • Alvászavar, álmatlanság
 • Idegesség, nyugtalanság, hirtelen hangulatváltozások
 • A testszőrzet erősödése
 • A bőr elvékonyodik, könnyen bereped
 • Akne (pattanások)
 • Gyengül a fertőzések elleni védelem
 • Izomgyengeség, izomsérülés, húzódás, zúzódás
 • Csontritkulás
 • Gyomor irritáció és gyomorvérzés
 • Duzzadt, puffadt arc, vízvisszatartás, ödéma
 • Megnövekedett étvágy, súlygyarapodás
 • Magas vérnyomás kialakulása vagy súlyosbodása
 • A cukorbetegség romlása

Megjegyzés: A felsorolásban csak a leggyakoribb mellékhatásokat említjük és nem az összes lehetséges mellékhatást. Ha mellékhatásra van gyanúd, vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal.

Szteroidot szedek. Biztosan lesz mellékhatása nálam is?

Nem. Az esetleges mellékhatások kialakulása személyenként változik. Ha a szteroid használata rövid (néhány naptól néhány hétig), akkor lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő. Általában nem fordul elő, ha alkalmi szteroid injekciót adnak arthritis, tendinitis vagy bursitis kezelésére.
Ha azonban a szteroidot hosszabb ideig kapod (néhány hónap, esetleg több év), egyre több mellékhatás megjelenésével számolhatsz.

Hogyan csökkenthetők a mellékhatások?

A szteroidok mellékhatásainak minimalizálása érdekében:

 • Csak akkor használj szteroidot, ha mindenképpen szükséges.
 • Ha lehetséges, helyi kezelést válassz a szájon át bevett tabletta vagy vénás injekció helyett.
 • Használd a minimális adagot, amely szükséges a betegség szabályozásához
 • Használj más, gyógyszermentes fizikoterápiás kezeléseket annak érdekében, hogy a szteroid adagot a minimálisra csökkenthesd.
 • Kísérd figyelemmel a mellékhatások kialakulását.
 • Ha a kezelés már szükségtelem, a gyógyszert ne hirtelen hagyd el, hanem fokozatosan csökkentsd az adagot.
 • Gyakran ellenőrizd a vérnyomásod.
 • Gyakran ellenőrizd a vércukrod.
 • Időnként ellenőriztesd a csontsűrűséged.
 • Ha mellékhatást észlelsz, akkor azokat kezelni kell. Itt azonban tudnod kell, hogy az újabb gyógyszerek újabb mellékhatásokat fognak okozni…

Kinek nem ajánlott a szteroidok szedése?

A szteroidok szedése  -csakúgy, mint más gyógyszereké- nem ajánlott mindenkinek. Általában nem javasolt a szteroid:

 • fertőzéses betegség
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás vagy pangásos szívelégtelenség
 • gyomorfekély
 • csontritkulás
 • glaukóma megléte esetén.

Hogyan születik döntés a szteroid kezelésről?

A szteroidok rendelése az orvos feladata. Az erre vonatkozó döntése mindig az egyedi szituáció alapos elemzésével történik. A lelkiismeretes és felkészült kezelőorvos mérlegeli az életkorod, az általános egészségi állapotod, esetleges más gyógyszered hatását és gondoskodik arról is, hogy megértsd a szteroidok lehetséges előnyeit és kockázatait, mielőtt még elkezded szedni őket.

Összefoglalás

A szteroidok számos esetben nélkülözhetetlenek az életet veszélyeztető állapotok elhárításában, amikor is használatuk és az esetleges mellékhatások kisebb kockázatot jelentenek, mint maga az elhárítandó veszély.

Sok-sok olyan betegség van azonban, amely az életet nem veszélyezteti, de kisebb-nagyobb kellemetlenséget okoz a mindennapokban. A szteroid szedés korai megkezdése hosszú távon nagyobb kárt okozhat egészségedben, mint amit maga a betegség okozna.

Tudom, hogy amikor az ízületi fájdalom folyamatosan kínozza az embert, hajlamos a szteroidok által kínált gyors tüneti kezelést választani. Idővel azonban az elhamarkodott döntés visszafordíthatatlan következményekhez vezet.

A szteroid szedés megkezdése előtt érdemes a korszerű fizikoterápiás módszerekkel kezeléseket végezni. Ezeket a eljárásokat már évtizedek óta alkalmazzák a gyógyításban. Hatásuk lassabban alakul ki, mint a gyógyszereké, de teljesen mellékhatásmentesek és gyógyító hatásuk is van (szemben a szteroiddal, ami csak a tüneteket nyomja el).

Az otthon használható TENS, mikroáramúterápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápiás, hideg, melegterápiás és egyéb készülékekkel végzett  a kezelésekkel késleltethető a szteroidhasználat megkezdése, de legalábbis csökkentheted a szükséges gyógyszermennyiséget – hatalmas előny ez a mellékhatásokkal szemben. Szteroidot akkor kezdj, ha ezek a módszerek néhány hét után sem hoznak javulást.

Fontold meg! A Te hosszú távú egészségedről és életminőségedről van szó!

blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (38)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Amíg nem ismert pontosan a betegség, a megfelelő kezelési mód sem határozható meg pontosan. Így egyiket a másik után próbálgatják, hátha egyik majd jó lesz…. de mire is…? Ha nem látszik a probléma (nem fáj), az már megoldás? Szerintem nem. Olvassa el ezt a cikkem.
  Tovább kell keresni a panaszok igazi okát!

 • comment-avatar
  Laci 1 week

  Tisztelt Dr. Úr!
  Már egy éve küzdök izületi gyulladással.
  Minden gyulladás góckutatás negatív lett.
  Orvosom először Medrol szedést javasolt, amig azt szedtem nagyjából tünetmentes lettem.
  Szteroid elhagyása után újra komoly fájdalmaim visszatértek.
  Most három hónapja Metothrexatet szedek de nincs javulás, vérvétel szerint a crp értékem most 16.5 volt.
  Már nagyon nehezen tűröm a hosszú ideje fennálló fájdalmat.
  Ön szerint milyen kezelés, terápia segíthetne rajtam?
  Válaszát köszöm!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Szeretne egy másodikat is? Vagy egyéb súlyos károsodásokat? Májzsugort? Csontritkulást? Csigolyaösszeroppanást és lebénulást? Korai impotenciát? Gyomorvérzést? Csontvelő rákot? Hirtelen halált?
  Ezekkel mind találkoztam olyan fiataloknál, akik elég agyamenentek voltak és szteroiddal tömték magukat néhány kiló izomért.
  Ebből már kiolvashatja, hogy az én biztosan nem javaslom a szteroiddal testépítést.
  Persze a döntés és az egészsége is az ön döntésétől függ, az élete a saját kezében van. Úgy cseszi el, ahogy akarja.
  Remélem ért a kemény szavaimból!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Hormonból is van jópár féle. Nem biztos, hogy van összefüggés a szteroidokkal.
  Annak megítélése, hogy a szteroid kell-e Önnek lannak az orvosnak a feladata, aki vizsgálta Önt, ismeri a leleteit, előzményeit, egyéb gyógyszereit, allergiáit, stb. A kérdést neki tegye fel!

 • comment-avatar
  Tobias Istvan 2 months

  Üdvözlöm 
  Olyan kéréssel fordulnak önökhöz hogy múlt év október 23. Bécsben kaptam egy tüdőembiloliat és az lenne a kérdésem hogy használhatók e szteroid injekciót testépítő céllal..
  Köszönöm válaszukat 

 • comment-avatar
  Judit 2 months

  Tisztelt doktor Úr. Hetek óta fáj, dagadt a bokám. Voltam röntgenen,gyulladást állapítottak meg. Pihentetés, jegelés….nem javul, és most írtak fel szteroidos fájdalomcsillapítót. Szedhetem-e, mert ha jól olvastam hormontartalmú a gyógyszer, és én olyat nem szedhetek. Köszönöm…Judit

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Nem foglalkozom gyógyszerekkel, de azért néhány információ:
  Az antibiotikum baktériumok ellen hat, a gombák ellen nem. A szteroid csökkenti a gyulladásos folyamatot, de ezzel együtt a szervezet immunrendszerének erejét is.
  Ha egy gombafertőzött területen az immunrendszer aktivitását lefogjuk, akkor köszönik szépen a gombák! (Mert így akadálytalanul tudnak terjedni).
  Antibiotikum és szteroid együtt: megöli a gombák konkurenseit (baktériumokat), közben csökkenti az immunvédekezést = a gombás fertőzés akadálytalan terjedése.

 • comment-avatar
  Anonim 2 months

  Kedves Doktor Úr!

  A helyileg alkalmazott szteroidokról mi a véleménye?
  Gombás fülfertőzésre (külső WWE, labor: baktérium negatív, malassezia gomba nagy telepekben /a malassezia nevű élesztőgomba egyebkent megtalálható az egeszseges állat, -kutya- fülében is/) állatgyógyászatban csak olyan fülcsepp kapható, ami tartalmaz szteroidot, és egy- vagy többféle antibiotikumot.
  Mindenhol azt olvasom, hogy a gombaellenes készitmény mellett tilos a szteroid alkalmazása (még egy samponra is rá van irva). És sok mellékhatast is említenek a fülcseppek, ami engem megijeszt. 🙁
  Nem kapható olyan, ami nem tartalmaz szteroidot, vagy antibiotikumot. Segítene abban, hogy megértsem ennek kombinációnak a hatásosságát? Hogy segítik egymást, hogy segítik ebben a kombinációban a gyógyulást?

  Üdvözlettel:

  Anonim

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 2 months

  Tisztelt Doktor Úr!

  Köszönöm szépen. Igyekszek minden nap tekerni 10-20 km-t, de van hogy többet is. Remélem ezzel segítem a gyógyulásomat is.

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • Dr. Zátrok Zsolt

  a kerékpározás azért jó, mert nem terheli úgy az ízületeket, mint a járás-futás! A testsúlyt a kerékpár váza hordozza, így kifejezetten jó például túlsúly, de akár sarkantyú, talpi bőnye gyulladás, stb. esetén is.

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 2 months

  Tisztelt Doktor Úr!

  Lehet biciklizni így a lábammal vagy kerüljem azt is?

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Sokszor elmondom: a gyógyszerezés a kezelőorvos feladata. Ő ismeri az Ön állapotát, egyéb betegségeit, gyógyszerei, stb.
  Vele kell konzultálnia!
  Ha személyes rendelésen nem fogadja, akkor a kérdést küldje el neki írásban, mert nem én vagyok az “illetékes”.

 • comment-avatar
  Gabcsi 2 months

  Tisztelt Dr.Úr!

  Négy hónapja asthma bronchiale (akkor állapították meg) miatt a pulmológiai szakorvos Alvesco inhalációs sprayt valaminnt Atrovent sprayt, és

  Berodual N aerosol spray-t irt fel az egyiket szükség esetére, a másikat éjszakára 2 puff-al (éjszaka nem fulladok) ezeket a srpay-ket ritkán használom, mert szteroid-tartalmúak, az éjszakait pedig egyáltalán nem, hisz nem fulladok este. Mivel struma nodosam (többgöbös golyva) is van, ezért tartok a szedésétől, hisz így is növekednek a göbök, és félő, hogy a hörgőtágításra ugyan jó hatással lehetnek, de a göbökre nem. A controlvizsgálatra már vissza kellett volna mennem…. Mi a véleménye?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 2 months

  Tisztelt Doktor Úr!

  Akkor várok még 2 hetet. Elkezdtem biciklizni. Talán enyhül a fájdalom egy kis nyújtással meg aklofeppel. Ha mégsem akkor bevállalom a szteroid gyógyszert. A jelen állások szerint a kezelések hónapokig elmaradnak így sajnos nem leszek előrébb. A szabi meg hamarosan lejár..

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Nem lehet előre megbecsülni, hogy egy adott egyénre hogyan hat A vagy B gyógymód. A sarokfájdalom, sarkantyú cikkeimre érkező kommnetek alapján nincs “biztosan” 100%-os módszer. A fájdalmas pontba adott szteroid, de a röntgen besugarazás is kb az esetek 60-70%-ában hoz eredményt.

 • comment-avatar
  Baksa+Balázs 2 months

  Tisztelt Doktor Úr!

  Ha szteroid injekciót kapnék a talpi bőnyémre az mennyi ideig lenne hatásos? Érdemes kipróbálni vagy jobb lenne a röntgen besugárzás? A jelenlegi orvosom röntgen besugárzást ajánlott, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg az sincs. Érdemes beadatnom az injekciót? Hova adják be és hány alkalommal?

  Tisztelettel:

  Baksa Balázs

 • Dr. Zátrok Zsolt

  nincs olyan terapia, ami a sarokfaldalamat, sarkantyut egymagaban megszunteti. minel tobbfele kezelessel probalkoznak, annal tobb iranybol segitik a gyogyulast. az egyik talan segiteni fog. de nem lehet megmondani, hogy az on eseteben epp melyik lesz az.

 • comment-avatar
  Anikó 4 months

  Tisztrlt Dr.Úr,
  45 éves nő vagyok,rendszeresen futok.
  Kb két hónapja küzdök a sarkammal,orvos látta aki talpi bőnye tapadási pontján gyulladást mondott,röntgen egyéb nem készült.
  Próbálom nyújtani,kímélni,jegelni,de nem múlik.
  Szedtem flector port,illetve 4 alkalommal voltam lökésterápián is.
  Az orvos inkekciót javasolt.
  Mi a véleménye?
  Köszönöm válaszát!