Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?

Mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos Facebook posztjaim számos kommentelője ecseteli, hogy a szteroid mennyit segít panaszaik enyhítésében és lelkesen ajánlgatják egymásnak a különféle gyógyszereket. Egyesek szinte “tukmálják” másokra ezeket, ami annyira megdöbbentett, hogy elhatároztam, külön írást szentelek a kérdésnek. Jó lenne megérteni, hogy a szteroidok nem igazi barátaink! Bár egyes állapotokban nagyon gyorsan megszabadítanak a kellemetlen fájdalmaktól, azonban tartósabb szedés esetén alattomosan ellenünk fordulnak, több és súlyosabb betegséget okoznak, mint amit eredetileg kezelni szerettünk volna. Érdemes tehát a szteroidokra gyanakvással tekinteni és minden elkövetni, hogy minél ritkábban és minél kevesebb jusson a szervezetünkbe belőlük. Különösen kerülendő, hogy a szomszéd által szedett szerből mi is “bekapjunk” egyet-egyet anélkül, hogy tudnánk, mit okozunk magunknak.

Mi a szteroid?

A kortikoszteroidok (röviden szteroidok) olyan gyógyszerek, amelyek hasonlítanak a kortizol nevő hormonra, amelyet testünkben a mellékvesekéreg termel természetes módon. A szintetikus szteroidok azonban erősebb és tartósabb hatásúak, mint a testünk által előállítottak.

A szteroidok bejuttatása a szervezetbe

A szteroidokat adhatják helyileg (krém vagy kenőcs), szájon át (tabletta) vagy injekció formájában. Az injekció történhet vénába vagy izomba, de adható közvetlenül egy ízületbe vagy bursa-ba (egyes inak és az alatta lévő csontok közötti nyáktömlőbe) vagy az inakba és más lágyrészekbe is.

A szteroidok hatása

A gyulladás egy természetes folyamat, amely alapvetően fontos a szervezet védelmében. Fehérvérsejtjeink és a testünk által előállított vegyi anyagok megvédenek a fertőzéstől és az olyan “betolakodóktól”, mint például a baktériumok és a vírusok. A gyulladást vörösség, melegség, duzzanat és fájdalom jellemzi.

Bizonyos betegségekben a szervezet védelmi rendszere (immunrendszer) nem működik megfelelően és túlzott aktívitással reagál valamely anyagra. Például tévesen ismeri fel a szervezet saját anyagait, szöveteit és “ellenük fordulhat”, károsodást okozhat bennük.

A szteroidok csökkentik a gyulladást  és az immunrendszer aktivitását, ezért a különféle gyulladásos betegségek és állapotok kezelésére alkalmazzák őket. A szteroidok csökkentik az immunrendszer aktivitását is, befolyásolva a fehérvérsejtek működését.

Milyen állapotokat kezelnek szteroidokkal?

A szteroidokat számos olyan állapot kezelésére használják, amelyekben a test védelmi rendszere meghibásodik és önmaga ellen fordulva szövetkárosodást okoz.

A szteroidokat főleg bizonyos gyulladásos állapotok, például szisztémás vasculitis (erek gyulladása) és myositis (az izom gyulladása), reumatoid arthritis (ízületi gyulladás), szklerózis multiplex, lupus, Sjögren-szindróma vagy köszvény kezelésére alkalmazzák.

Milyen előnyei vannak a szteroidoknak?

Amikor a gyulladás olyan erős, hogy veszélyezteti az egyes szerveket, a szteroidok segítenek megvédeni őket, sok esetben életmentőnek is bizonyulnak.

Például megelőzhetik a veseelégtelenség súlyosbodását lupusban vagy vasculitisben szenvedőknél. Szteroid terápia nélkül az e betegségben szenvedőknek csak az állandó dialízis vagy vese transzplantáció lehet megoldás.

Alacsony dózisú szteroidok jelentősen megkönnyítik a fájdalomtól és ízületi merevségtől (ideértve a reumás ízületi gyulladást) szenvedő betegek életét. A magasabb dózisú szteroid ideiglenes alkalmazása segíthet az arthritis súlyos fellángolásakor is.

Szájon át? Vénásan? Helyi injekcióban?

Amikor a szteroidot tabletta formában a szájon át veszik be vagy vénás injekcióban adagolják, akkor azok áthaladnak a tápcsatornán, illetve a lebontásért és méregtelenítésért felelős szerveken (máj), így ezután csak az emésztésből visszamaradó, bizonytan mennyiségű hatóanyagok jutnak el oda (például ízületekbe), ahol a hatásukra leginkább szükség lenne.

Ha tehát a szteroidhatásra egy adott területen -például térdízület- van szükség, akkor közvetlenül a problémás területbe (ízületi rés, bursa, stb.) adják be injekció formájában. Ilyenkor nincs lebomlás, hiszen azonnal a szükséges hatási helyszínre kerül a szer, elkerülve az emésztést.

Gyakran injektálják közvetlenül az ízületekbe olyan állapotok kezelésére, mint a reumás ízületi gyulladás, köszvény vagy más gyulladásos betegségek. Gyakori a gyulladt bursa vagy ín közelébe történő beadás. Ha osteoarthritis esetén a szteroidokat közvetlenül duzzadt vagy fájdalmas ízületekbe injektálják, a páciensek megkönnyebbülésről számolnak be.

A szteroid injekciók egy adott területen általában jól toleráltak és kevésbé valószínűek a súlyos mellékhatások. Az injekciók segíthetnek elkerülni az orális szteroidok nagyobb dózisának szükségességét.

Tudni kell, hogy a szájon át vagy vénásan alkalmazott szteroidok esetén a mellékhatások kockázata sokkal magasabb, mint helyi alkalmazásnál.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szteroidok helyi adásának?

A közvetlenül a beteg területbe adott szteroid injekció az egyik leghatékonyabb módja a fájdalomcsillapításnak és a funkció javításának, de általában nem gyógyítja a betegséget – csak tüneti a kezelés!

A helyi szteroid adásnál a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

 • fertőzés fellángolása (az immunrendszer gátlása miatt)
 • allergiás reakciók
 • vérzés az ízületbe
 • ínszakadás
 • bőr elszíneződés
 • csont, szalagok és inak gyengülése (ha gyakori, ismételt beadás történik ugyanazon a területen)

Nem mindenkinél jelenik meg mellékhatás és a mellékhatások személyenként változhatnak.

Ha a szteroid injekciók ritkák (három-négy hónapnál hosszabb idő telik el közöttük), lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő.

A szájon át adagolt (orális) szteroidok lehetséges mellékhatásai

A mellékhatások szaporodnak a magasabb dózis és hosszabb kezelés esetén. A mellékhatások sokkal gyakoribbak a szájon át szedett gyógyszereknél, mint a helyileg beadottnál.

Néhány mellékhatás enyhe, szinte jelentéktelen, azonban sok olyan súlyos, hogy nagyobb veszélyt jelentenek a kezelt életére, mint maga az eredetileg kezelni kívánt betegség. 

Az orális szteroidok gyakori mellékhatásai a következők:

 • Homályos látás, szürkehályog vagy glaukóma
 • Alvászavar, álmatlanság
 • Idegesség, nyugtalanság, hirtelen hangulatváltozások
 • A testszőrzet erősödése
 • A bőr elvékonyodik, könnyen bereped
 • Akne (pattanások)
 • Gyengül a fertőzések elleni védelem
 • Izomgyengeség, izomsérülés, húzódás, zúzódás
 • Csontritkulás
 • Gyomor irritáció és gyomorvérzés
 • Duzzadt, puffadt arc, vízvisszatartás, ödéma
 • Megnövekedett étvágy, súlygyarapodás
 • Magas vérnyomás kialakulása vagy súlyosbodása
 • A cukorbetegség romlása

Megjegyzés: A felsorolásban csak a leggyakoribb mellékhatásokat említjük és nem az összes lehetséges mellékhatást. Ha mellékhatásra van gyanúja vegye fel a kapcsolatot orvosával.

Szteroidot szedek. Biztosan lesz mellékhatása nálam is?

Nem. Az esetleges mellékhatások kialakulása személyenként változik. Ha a szteroid használata rövid (néhány naptól néhány hétig), akkor lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő. Általában nem fordul elő, ha alkalmi szteroid injekciót adnak arthritis, tendinitis vagy bursitis kezelésére.
Ha azonban a szteroidot nagy dózisban és hosszabb ideig kapja (néhány hónap, esetleg több év), egyre több mellékhatás megjelenésével számolhat.

Hogyan csökkenthetők a mellékhatások?

A szteroidok mellékhatásainak minimalizálása érdekében:

 • Csak akkor használjon szteroidot, ha mindenképpen szükséges.
 • Ha lehetséges, helyi kezelést alkalmazzon a szájon át bevett tabletta vagy vénás injekció helyett.
 • Használja a minimális adagot, amely szükséges a betegség szabályozásához
 • Használjon más, gyógyszermentes fizikoterápiás kezeléseket annak érdekében, hogy a szteroid adagot a minimálisra csökkenthesse.
 • Kísérje figyelemmel a mellékhatások kialakulását.
 • Csökkentse az adagot fokozatosan.
 • Gyakran ellenőrizze a vérnyomását.
 • Gyakran ellenőrizze a vércukrát.
 • Időnként ellenőriztesse a csontsűrűségét.
 • Ha mellékhatást észlel, akkor azokat kezelni kell. Itt azonban tudnia kell, hogy az újabb gyógyszerek újabb mellékhatásokat fognak okozni…

Kinek nem ajánlott a szteroidok szedése?

A szteroidok szedése  -csakúgy, mint más gyógyszereké- nem ajánlott mindenkinek. Általában nem javasolt a szteroid:
• fertőzéses betegség
• cukorbetegség
• magas vérnyomás vagy pangásos szívelégtelenség
• gyomorfekély
• csontritkulás
• glaukóma megléte esetén.

Hogyan születik döntés a szteroid kezelésről?

A szteroidok rendelése az orvos feladata. Az erre vonatkozó döntése mindig az egyedi szituáció alapos elemzésével történik. A lelkiismeretes és felkészült kezelőorvos mérlegeli az életkorát, általános egészségi állapotát, esetleges más gyógyszerei hatását és gondoskodik arról is, hogy Ön megértse a szteroidok lehetséges előnyeit és kockázatait, mielőtt még elkezdi szedni őket.

Összefoglalás

A szteroidok számos esetben nélkülözhetetlenek az életet veszélyeztető állapotok elhárításában, amikor is használatuk és az esetleges mellékhatások kisebb kockázatot jelentenek, mint maga az elhárítandó veszély.

Sok-sok olyan betegség van azonban, amely az életet nem veszélyezteti, de kisebb-nagyobb kellemetlenséget okoz a mindennapokban. A szteroid szedés korai megkezdése hosszú távon nagyobb kárt okozhat egészségében, mint amit maga a betegség okozna.

Tudom, hogy amikor az ízületi fájdalom folyamatosan kínozza az embert, hajlamos a szteroidok által kínált gyors tüneti kezelést választani. Idővel az elhamarkodott döntés visszafordíthatatlan következményekhez vezet.

A szteroid szedés megkezdése előtt érdemes a korszerű fizikoterápiás módszerekkel kezeléseket végezni. Ezeket a eljárásokat már évtizedek óta alkalmazzák a gyógyításban. Hatásuk lassabban alakul ki, mint a gyógyszereké, de teljesen mellékhatásmentesek és gyógyító hatásuk is van (szemben a szteroiddal, ami csak a tüneteket nyomja el).
Ma már otthon használható TENS, mikroáramúterápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápiás, hideg, melegterápiás és egyéb készülékek állnak rendelkezésre. Ezekkel a kezelésekkel késleltethető a szteroidhasználat megkezdése, de legalábbis csökkenthető a szükséges gyógyszermennyiség – hatalmas előny ez a mellékhatásokkal szemben.

Fontolja meg! Az Ön hosszú távú egészségéről és életminőségéről van szó!


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

4 Comments on "Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-07-22 at 03:22 |

  Mi a fenének kapta évente 3-4x a steroidot a vállába? Vűllízületi betegség? Gyulladás? Artrózis?? De ha ilyen vállbetegsége van, akkor évek óta nem lenne szabad erőlteni a gyúrást. Mert lekopott felületű autógumival épeszű ember nem indul versenyre (hacsak nem akarja kockára tenni az életét)! Gyulladásos vállal (amire szteroid kell), nem emelgetünk súlyokat, mert a vállízületet hazavágjuk! Akkor lehet kicsit többet tudni, ha megmondja, mi miatt kapta a szteroidot.

 2. Protein | 2019-07-21 at 18:47 |

  Súlyzós edzéseket tartok. Többször kaptam a vállamba szteroidot(évente 3-4) 54 éves vagyok,hormonszintem.ingadozik..Belul fáj többször a felkarcsontom, vállam, csukló, kezem erőtlenné vált, alig bírok kis súllyal is dolgozni. Szorítani nem tudok erősen. Lehet ez a szteroidtol? Mit tegyek abba hagyjam az edzések tartasat?

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-13 at 05:06 |

  Sajnos nem tudok sem “távdiagnosztizálni”, sem “távgyógyítani”. A tartós fájdalom oka sok dolog lehet. Tisztázni kellene! Menjen vissza az orvoshoz minél előbb és jelezze, hogy a fájdalom fokozódik és kivizsgálást kér.

 4. Ibolya | 2019-03-13 at 04:56 |

  Szép napot!Én hát és derék fájdalommal mentem orvoshoz egy hónap után .Inyekciot kaptam.De másnap már mégjobban fájt elviselhetetlen.Mostmár nem csak a hátam a nyaki csigojám is nagyon fáj.Kint dolgozom Ausztriában nemtudom mi a teendő.?Dolgozni pedig kell.

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*