Szteroid tartalmú gyógyszer - barát vagy ellenség? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?

Mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos Facebook posztjaim számos kommentelője ecseteli, hogy a szteroid mennyit segít panasza enyhítésében és lelkesen ajánlgatják egymásnak a különféle szereket. Egyesek “tukmáló” aktivitása “felzaklatott” és ezért külön írást szentelek a kérdésnek. Jó lenne megérteni, hogy a szteroidok nem igazi barátod! Bár egyes állapotokban nagyon gyorsan megszabadítanak a kellemetlen fájdalmaktól, azonban tartósabb szedés esetén alattomosan ellened fordulnak, több és súlyosabb betegséget okoznak, mint amit eredetileg kezelni szerettél volna. Érdemes tehát a szteroidokra gyanakvással tekintened és minden elkövetni, hogy minél ritkábban és minél kevesebb jusson belőlük a szervezetedbe. Különösen kerülendő, hogy a szomszéd által szedett szerből te is “bekapj” egyet-egyet anélkül, hogy tudnád, mit okozol magadnak.

Mi a szteroid?

A kortikoszteroidok (röviden szteroidok) olyan gyógyszerek, amelyek hasonlítanak a kortizol nevő hormonra, amelyet testedben a mellékvesekéreg termel természetes módon. A szintetikus szteroidok azonban erősebb és tartósabb hatásúak, mint a tested által előállítottak.

A szteroidok bejuttatása a szervezetbe

A szteroidok alkalmazhatók helyileg (krém vagy kenőcs), szájon át (tabletta) vagy injekció formájában. Az injekció történhet vénába vagy izomba, de adható közvetlenül egy ízületbe vagy bursa-ba (egyes inak és az alatta lévő csontok közötti nyáktömlőbe) vagy az inakba és más lágyrészekbe is.

A szteroidok hatása

A gyulladás egy természetes folyamat, amely alapvetően fontos a szervezet védelmében. Fehérvérsejtjeid és a tested által előállított vegyi anyagok megvédenek a fertőzéstől és az olyan “betolakodóktól”, mint például a baktériumok és a vírusok. A gyulladást vörösség, melegség, duzzanat és fájdalom jellemzi.

Bizonyos betegségekben a szervezet védelmi rendszere (immunrendszer) nem működik megfelelően és túlzott aktívitással reagál valamely anyagra. Például tévesen ismeri fel a szervezet saját anyagait, szöveteit és “ellenük fordulhat”, károsíthatja azokat.

A szteroidok csökkentik a gyulladást és az immunrendszer aktivitását, ezért a különféle gyulladásos betegségek és állapotok kezelésére alkalmazzák őket. A szteroidok csökkentik az immunrendszer aktivitását is, befolyásolva a fehérvérsejtek működését.

Milyen állapotokat kezelnek szteroidokkal?

A szteroidokat főleg gyulladásos állapotok, például szisztémás vasculitis (erek gyulladása) és myositis (az izom gyulladása), reumatoid arthritis (ízületi gyulladás), szklerózis multiplex, lupus, Sjögren-szindróma vagy köszvény kezelésére alkalmazzák.

Milyen előnyei vannak a szteroidoknak?

Amikor a gyulladás olyan erős, hogy veszélyezteti az egyes szerveket, a szteroidok segítenek megvédeni őket, sok esetben életmentőnek is bizonyulnak. Például megelőzhetik a veseelégtelenség súlyosbodását lupusban vagy vasculitisben szenvedőknél. Szteroid terápia nélkül az e betegségben szenvedőknek csak az állandó dialízis vagy vese transzplantáció lehet megoldás.

Alacsony dózisú szteroidok jelentősen megkönnyítik a fájdalomtól és ízületi merevségtől (ideértve a reumás ízületi gyulladást) szenvedő betegek életét. A magasabb dózisú szteroid ideiglenes alkalmazása segíthet az arthritis súlyos fellángolásakor is.

Szájon át? Vénásan? Helyi injekcióban?

Amikor a szteroidot tabletta formában a szájon át veszed be, akkor az áthalad a tápcsatornán, illetve a lebontásért és méregtelenítésért felelős szerveken (máj), így ezután csak az emésztésből visszamaradó, bizonytan mennyiségű hatóanyagok jutnak el oda (például ízületekbe), ahol a hatásukra leginkább szükség lenne.

Ha tehát a szteroidhatásra egy adott területen -például térdízület- van szükség, akkor közvetlenül a problémás területbe (ízületi rés, bursa, stb.) adják be injekció formájában. Ilyenkor nincs lebomlás, hiszen azonnal a szükséges hatási helyszínre kerül a szer, elkerülve az emésztést.

Gyakran injektálják közvetlenül az ízületekbe olyan állapotok kezelésére, mint a reumás ízületi gyulladás, köszvény vagy más gyulladásos betegségek. Gyakori a gyulladt bursa vagy ín közelébe történő beadás. Az ilyen injekciók után a páciensek megkönnyebbülésről számolnak be.

A lokálisan adott szteroid injekciók általában jól tolerálhatók és kevésbé valószínűek a súlyos mellékhatások. Az injekciók segíthetnek elkerülni az orális szteroidok nagyobb dózisának szükségességét.

Tudni kell, hogy a szájon át vagy vénásan alkalmazott szteroidok esetén a mellékhatások kockázata sokkal magasabb, mint helyi alkalmazásnál.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szteroidok helyi adásának?

A közvetlenül a beteg területbe adott szteroid injekció az egyik leghatékonyabb módja a fájdalomcsillapításnak és a funkció javításának, de általában nem gyógyítja a betegséget – csak tüneti a kezelés!

A helyi szteroid adásnál a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

  • fertőzés fellángolása (az immunrendszer gátlása miatt)
  • allergiás reakciók
  • vérzés az ízületbe
  • bőr elszíneződés
  • csont, szalagok és inak gyengülése és ínszakadás (ha gyakori, ismételt beadás történik ugyanazon a területen)

Nem mindenkinél jelenik meg mellékhatás és a mellékhatások személyenként változhatnak.

Ha a szteroid injekciók ritkák (három-négy hónapnál hosszabb idő telik el közöttük), lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő.

A szájon át adagolt (orális) szteroidok lehetséges mellékhatásai

A mellékhatások szaporodnak a magasabb dózis és hosszabb kezelés esetén. A mellékhatások sokkal gyakoribbak a szájon át szedett gyógyszereknél, mint a helyileg beadottnál.

Néhány mellékhatás enyhe, szinte jelentéktelen, azonban sok olyan súlyos, hogy nagyobb veszélyt jelentenek a kezelt életére, mint maga az eredetileg kezelni kívánt betegség. 

Az orális szteroidok gyakori mellékhatásai a következők:

  • Homályos látás, szürkehályog vagy glaukóma
  • Alvászavar, álmatlanság
  • Idegesség, nyugtalanság, hirtelen hangulatváltozások
  • A testszőrzet erősödése
  • A bőr elvékonyodik, könnyen bereped
  • Akne (pattanások)
  • Gyengül a fertőzések elleni védelem
  • Izomgyengeség, izomsérülés, húzódás, zúzódás
  • Csontritkulás
  • Gyomor irritáció és gyomorvérzés
  • Duzzadt, puffadt arc, vízvisszatartás, ödéma
  • Megnövekedett étvágy, súlygyarapodás
  • Magas vérnyomás kialakulása vagy súlyosbodása
  • A cukorbetegség romlása

Megjegyzés: A felsorolásban csak a leggyakoribb mellékhatásokat említjük és nem az összes lehetséges mellékhatást. Ha mellékhatásra van gyanúd, vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal.

Szteroidot szedek. Biztosan lesz mellékhatása nálam is?

Nem. Az esetleges mellékhatások kialakulása személyenként változik. Ha a szteroid használata rövid (néhány naptól néhány hétig), akkor lehetséges, hogy a felsorolt mellékhatások közül egyik sem fordul elő. Általában nem fordul elő, ha alkalmi szteroid injekciót adnak arthritis, tendinitis vagy bursitis kezelésére.
Ha azonban a szteroidot hosszabb ideig kapod (néhány hónap, esetleg több év), egyre több mellékhatás megjelenésével számolhatsz.

Hogyan csökkenthetők a mellékhatások?

A szteroidok mellékhatásainak minimalizálása érdekében:

  • Csak akkor használj szteroidot, ha mindenképpen szükséges.
  • Ha lehetséges, helyi kezelést válassz a szájon át bevett tabletta vagy vénás injekció helyett.
  • Használd a minimális adagot, amely szükséges a betegség szabályozásához
  • Használj más, gyógyszermentes fizikoterápiás kezeléseket annak érdekében, hogy a szteroid adagot a minimálisra csökkenthesd.
  • Kísérd figyelemmel a mellékhatások kialakulását.
  • Ha a kezelés már szükségtelem, a gyógyszert ne hirtelen hagyd el, hanem fokozatosan csökkentsd az adagot.
  • Gyakran ellenőrizd a vérnyomásod.
  • Gyakran ellenőrizd a vércukrod.
  • Időnként ellenőriztesd a csontsűrűséged.
  • Ha mellékhatást észlelsz, akkor azokat kezelni kell. Itt azonban tudnod kell, hogy az újabb gyógyszerek újabb mellékhatásokat fognak okozni…

Kinek nem ajánlott a szteroidok szedése?

A szteroidok szedése  -csakúgy, mint más gyógyszereké- nem ajánlott mindenkinek. Általában nem javasolt a szteroid:

  • fertőzéses betegség
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás vagy pangásos szívelégtelenség
  • gyomorfekély
  • csontritkulás
  • glaukóma megléte esetén.

Hogyan születik döntés a szteroid kezelésről?

A szteroidok rendelése az orvos feladata. Az erre vonatkozó döntése mindig az egyedi szituáció alapos elemzésével történik. A lelkiismeretes és felkészült kezelőorvos mérlegeli az életkorod, az általános egészségi állapotod, esetleges más gyógyszered hatását és gondoskodik arról is, hogy megértsd a szteroidok lehetséges előnyeit és kockázatait, mielőtt még elkezded szedni őket.

Összefoglalás

A szteroidok számos esetben nélkülözhetetlenek az életet veszélyeztető állapotok elhárításában, amikor is használatuk és az esetleges mellékhatások kisebb kockázatot jelentenek, mint maga az elhárítandó veszély.

Sok-sok olyan betegség van azonban, amely az életet nem veszélyezteti, de kisebb-nagyobb kellemetlenséget okoz a mindennapokban. A szteroid szedés korai megkezdése hosszú távon nagyobb kárt okozhat egészségedben, mint amit maga a betegség okozna.

Tudom, hogy amikor az ízületi fájdalom folyamatosan kínozza az embert, hajlamos a szteroidok által kínált gyors tüneti kezelést választani. Idővel azonban az elhamarkodott döntés visszafordíthatatlan következményekhez vezet.

A szteroid szedés megkezdése előtt érdemes a korszerű fizikoterápiás módszerekkel kezeléseket végezni. Ezeket a eljárásokat már évtizedek óta alkalmazzák a gyógyításban. Hatásuk lassabban alakul ki, mint a gyógyszereké, de teljesen mellékhatásmentesek és gyógyító hatásuk is van (szemben a szteroiddal, ami csak a tüneteket nyomja el).

Az otthon használható TENS, mikroáramúterápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápiás, hideg, melegterápiás és egyéb készülékekkel végzett  a kezelésekkel késleltethető a szteroidhasználat megkezdése, de legalábbis csökkentheted a szükséges gyógyszermennyiséget – hatalmas előny ez a mellékhatásokkal szemben. Szteroidot akkor kezdj, ha ezek a módszerek néhány hét után sem hoznak javulást.

Fontold meg! A Te hosszú távú egészségedről és életminőségedről van szó!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (58)
  • comment-avatar

    Azt javaslom, hogy térjen vissza a bőrgyógyászhoz, kérjen részletes allergia tesztet. Amíg nem derül ki mire érzékeny, addig nem is tudja elkerülni. NApjainkban minden étel, tisztálkodószer, sőt az ivővíz is tömve van kémiai anyagokkal. Nem tudhatja, hogy pl. a megszokott tusfürdőjében a vegyikombinátban mit cseréltek ki és került bele olyan anyga, ami kiváltja a kontakt allergiát.
    De akár a mosószere összetétele is változhatott vagy az öblítője. És ez nyomokban ott marad a ruháján és kiváltja az érzékenységet.
    Azaz elsőre allergiateszt, aztán ha ismert mire allergiás, akkor ezek szisztematikus kerülése a megoldás.
    A hüvelyi váladékozás nem bizttos, hogy összefügg ezzel és a szteroidos krémekkel. Nőgyógyászt keressen fel. Lehet, hogy egyszerű fertőzés, amit mintavétellel lehet kimutatni.

  • comment-avatar
    Máris 1 hónap

    Tanácsot szeretnék kérni Öntöl. Két hónappal ezelőtt a havi vérzéskor a szokásos tisztasági betétet használtam, viszont a szemérem test bedagadt, vörös volt és iszonyatosan égett, viszketett. Minden féle krémet kipróbaltam a langoló bőr enyhitésére. Kamillavirág krém, Neogranormon, vaselin. Az utóbbi 2 minimálisan segített. Elmúlt a menstruáció, lement a duzzanat és elmúlt a vörösség(minek után már nem kellett használnom a tisztasági betétet) viszont a viszketés nem,múlt el. Gyógyszerész tanácsára Bepanthen kenőcsöt canesten krémmelkeverve használtam mert szerinte gomba lehetett. Én allergiára gyanakodtam. A 2 krém keveréke valamelyest segített,de a viszketés teljesen nem múlt el.
    Így telt el 1 hónap, hogy mindennap használtam a krémeket.
    Újra eljött a havi vérzés ideje, ezúttal egy elvileg hipoallergén márkáju betétet választottam, gondoltam hátha…de sajnos az éjszaka közepén ismét arra ébredtem fel, hogy lángol a böröm 🙁 megint duzzadt lett és vörös…. azonnal megszabadultam a betéttől. Azt vettem észre hogy a hideg vizes zuhan enyhítette afájdalmat. Sima kozmetikai pamut vattát használtam ezután… a duzzanat lement de a pokoli égő, viszkető érzés,meg maradt és már a bephanten+canesten krém sem,segített.

    Végül elmentem egy bőrgyógyászhoz, aki megnézte és megállapította,,hogy ez bizony ekcéma és valószínű, hogy az allergiás ekcéma.
    Egy closanasol hydrophil nevű gyógyszertárban,kikevert krémet írt fel nekem, amiről,utólag tudtam meg, hogy szteroid. Azt hiszem 50.mls a tégely, ennek 3\4-dét 1 hét alatt használtam el, nem voltam vele,fukar bőségesen használtam. Csak a 3. Nap után kezdtem el érezni, kissebb javulást, de ez se az igazi. Ahogy elkezd kinőlni a szőr elkezd nagyon viszketni a bőr. Amikor leborotválom kicsit enyhül, de a növekvő szőr miatt minden második nap újra jönn a viszketés. Úgy érzem egy ördögi körbe kerültem és nem tudom.mi hozhatna enyhülést? 🙁 Ráadásul 1 hete múlt el a menstruációm, viszont most 5 nappal később alhasi görcseim vannak és barnás ragacsos a hüvelyváladék. Olyan mintha újra megakarna jönni a vérzés… Ön szerint az említett szteroidos krém okozhatja ezt? Lehet összefügges? A börgyógyásszal még nem volt lehetőségem azóta konzultálni
    Kérem segítsen, mit javasol mit tegyek? Milyen szteroid mentes krém vagy megoldás segíthet ezen az ekcémán? Már nem bírok fehérneműbe lenni mert nagyon fájdalmas ha bármi hozzáér a bőrömhöz. Kérem adjon tanácsot.

    Köszönettel,
    Mária

  • comment-avatar

    A Diprophos hosszú hatású szer, azaz bár egyszer kapja, de hosszabb időn át hat. A Medrol meg rövidebb hatású. Ha hosszabb időn át kapja-szedi, akkor a végeredmény ugyanaz. Mellékhatásokkal lehet számolni. Az, hogy Önnél milyen és melyik a sok-sok lehetségesből… nos ez a jóslás kategóriája. Valami biztosan, valamilyen mértékben. Mindenki más, így mindenkinél picit eltérő.
    Azt kell mérlegelnie, hogy a rövid távú előnyök – az allergiás panaszok teljes “elfújása”- megéri-e?

  • comment-avatar
    Laura 2 hónap

    nagyon súlyos parlagfü-allergiám van, amin sajnos csak a Diprophos injekció segít. (Az viszont szinte rögtön elmulasztja, és én eddig még semmiféle mellékhatását nem tapasztaltam. Eddig kétszer kaptam ilyen injekciót, tavalyelött szeptember elején és tavaly szintén szeptember elején 1-1 adagot. Ez el is mulasztotta a teljes allergiás idöszakra az allergiámat). A kérdésem az lenne, hogy ez az évente 1szer felvett injekció lehet hosszútávon károsabb a szervezetemre (olyanokat hallottam, hogy hosszútávon csontritkuláshoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet), vagy az, ha az extra erös allergiás idöszakom alatt (általában szeptember eleje) napokig (Medrolt javasolt egy allergológus inkább a Diprophos injekció helyett) szteroid tablettát plusz hetekig (vagy akár hónapokig) egyéb gyógyszereket és orrspray-ket használok az allergiámra (amik viszont nekem szinte semmit nem használnak.). A Medrolt idén próbálnám ki elöször. (Viszont a Medrolnál többnyire ugyanazokat a mellékhatásokat írják, amiket a Diprophosnál: magasvérnyomás, cukorbetegség és csontritkulás lehetösége).
    (A parlagfü allergián kívül még autoimmun pajzsmirigy-alulmüködésem van, más (krónikus) betegségem nincs)

    Köszönettel elöre is a válaszát, Laura

  • comment-avatar

    Ez a szteroid egyik mellékhatása. Sok vizet tart vissza és az átvágyat is fokozza. Nehezebb ellenállni.

  • comment-avatar
    Mercédesz 3 hónap

    Szteroid gyulladás csökkentő gyógyszert kaptam 2 fajtát ízület gyuladasom volt a valamban miután el kezdem szedni el telt két hét és súlyom emelkedni kezdet és már majd fél év el telt és súlyom csak gyarapszik

  • comment-avatar

    Általánosságban nem foglalkozok gyógyszerekkel, illetve gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatos tanácsadással. Kérem, hogy a kezelőorvosait keresse ezekkel a kérdésekkel. Nekik “illik” a betegük kérdésére, aggodalmára választ adni.

  • comment-avatar
    Klára 4 hónap

    RA beteg vagyok, elzárkóztam a szteroid szedésétől. Az immunrendszerem “lebutítására” Methotrexant kapok 11 éve. Emellett több betegségem is van, 9 éve kétoldali tüdőembóliám volt, azóta 40 %-os a tüdőkapacításom. Nem tudom miért, de a mozgás főleg a fejemen, de testszerte folyamatos leizzadással jár, annyira, hogy folyik le az izzadság az arcomon, a hajamból pedig a nyakamba. Télen ez sajnos a hidegben izzadtan járva tüdőgyulladásba torkollik elég sűrűn. Tüdőgyógyász adott Medrol nevű szteroidot, azzal, hogy ha észlelem a tüdőgyulladás tüneteit, szedjem kúraszerűen, 9 napig egyre csökkenő adagokban. Egy doboz 16 mg Medrol két és fél évig kitartott ezzel a módszerrel, a szedés alatt látványos javulást érzékelek. Cukorbeteg vagyok és magas a vérnyomásom is, amiről tudom, hogy a szteroid nem javallt. Kb 2-3 hete hagytam abba egy kúrát, és egy nagytakarításból fakadó izzadás újból előhozta azt a mérvű légzésproblémát, aminél a legkisebb mozgás (terhelés) is nehéz. Nyáron ez jobb, mert nem fázok meg a leizzadások miatt. Nehéz eldöntenem, hogy ilyen kis idő elteltével (2-3 hét szünet) újabb Medrol kúrát kezdjek-e, vagy próbáljak enélkül gyógyulni? Tapasztalatom szerint nagyon nehezen gyógyulok, mivel a methotrexat miatt az immunrendszerem nem segít.

  • comment-avatar

    Csak találgatni lehet. Nem írta, hogy pontosan melyik szteroidot kapta. Nem világos, hogy a szédülés a viszketéssel jelent meg vagy csak a steroid után. Mennyivel utána? Mi váltotta ki a viszketést? Lehet, hogy a szédülés oka ugyanaz, ami a viszketést is kiváltotta. Mi váltja ki a szédülést, milyen körülmények, tevékenység között jelenik meg.
    Ha a szédülés gyakran ismétlődik, akkor keressenek fel fül-orr-gégészt, neurológust és kérjék a kivizsgálását.

  • comment-avatar
    Gabriella 5 hónap

    Tisztelt Doktor Úr!
    Az unokám, 11 éves. Kb egy hónapja iszonyú bőrviszketése volt, szinte az egész testén. Persze mindent próbáltunk, de végül elvittük az ügyeletre és ott egy idősebb doktor bácsi szteroid injekciót adott neki. Mi sajnos hittünk neki. A viszketés elmúlt, viszont még egy hónap után is előfordul, hogy szédül. 1-2 percig tart, és ha nem érzi ezt, akkor jól van, de ez a szédülés aggaszt bennünket. Vannak napok, hogy 1-2 alkalommal, de vannak sűrűbben jelentkező időszakok is. Amúgy jól van, eszik, vidám, stb, csak ezek a kis rosszullétek vannak.
    Ez lehet a szterodidtól?
    Megksözönve válaszát:
    Üdvözlettel : Gabriella

  • comment-avatar

    A szer egy szintetikus kortikoszteroid, ami az összes kívülről bevitt szteroidhoz hasonlóan- alaposan beavatkozik a test működésébe. Bárhol zavart okozhat a sejtek-szervek működésében. Különösen a kezelés első heteiben. Az lehet, hogy pont ezek a tünetek nincsenek leírva. Ez azért van, mert ezek már egy mellékhatás következményei. A mellékhatások között megtalálja a “csökkent szívműködés”-t. Ha a szív nem pumpál megfelelően, akkor csak úgy tudja a vérkeringést fenntartani, ha a pulzusszámot és vérnyomást emeli. Ennek pedig fejfájás és szédülés lehet a tünete. Azaz a tünetek lehetnek a szteroid következményei. Egyébként ha fia más kezelést nem kap, mást nem változtatott az életmódjában, akkor Ön mire gyanakodna?

  • comment-avatar
    Tünde 5 hónap

    25 éves fiam kenalog 40 injekciós kezelést kap , helyileg alkalmazzák . Foltos hajhullás kezelésére . 10 db lett felirva , havonta egyet .Eddig 2 db lett beadva, a haj növekedés beindult.Azt szeretném megkérdezni hogy magas pulzust , fejfájást, szédülést és heves szívdobogást okozhat e ? Ezek a tünetek jelentkeztek a második injekció beadása óta .A beteg tájékoztatóban nincs ilyen mellékhatás leírva .Köszönöm válaszát !

  • comment-avatar

    A hízásának több oka lehetésges.
    1., a térdfájdalom miatt jelentősen kevesebbet mozog, a kevesebb mozgás kevesebb energia leadásával jár. Ha az étkezését nem fogta vissza jelentősen, akkor többet evett, mint amit felhasznált. Azaz a mozgáshiány, miközben ugyanannyit evett, mint akkor, amikor még sokat mozgott – ez egyenes út az elhízáshoz.
    2., A szteroid egyeseknél jelentős víz felszaporodását eredményezi a szövetek között. Nem valószínű, hogy egyetlen injekció lenne felelős a 15 kg pluszért, de valamennyit ez is okozhatott.
    3., A szteroid beleavatkozik az anyagcserébe és az éhségérzetet is fokozhatja. Ennek következmény is lehet a felszedett többlet.

    Valószínű, hogy mindez együttesen okozta a 15kg plusz “felszaladását”. Bár néhány kilót okozhat a víz, de nagy valószínűség szerint 10-12 kg-ot “sima hízás” tesz ki, amit nehéz lesz leadnia. “Csak úgy” biztosan nem fog távozni. Diétázni és mozogni is szükséges lesz.

  • comment-avatar
    Judit 5 hónap

    Üdvözlöm. Azt szeretném kérdezni,hogy 5 hónappal ezelőtt kaptam szteroidos injekciót a térdemben. Sajnos nem volt választásom,mert muszálj volt. Térdprotézis műtét előtt állok. Amióta megkaptam 15 kg-ot híztam. Az étrendem nem változott. Lehetséges,hogy a szteroidtól híztam meg ? Vagy esetleg a vizet tartja vissza nállam ? Sajnos el vagyok keseredve és érdekelne,hogy mikor szűnik meg a hatása és azután vissza fog e állni a sulyom. Félek a többlet suly káros hatásai miatt. Köszönöm ha válaszol a kérdésemre.

  • comment-avatar

    A szúrás egy sérülés. A tű egy éles vágóeszköz. A beszúrás eltalálhatott egy idegvégződést, egy kis idegszálat. Kell egy kis idő, amíg helyreáll.
    Ha azonban a szúrás helye gyulladt, váladékozik, kipirosodott, esetleg láza van, akkor fertőzésről van szó. Ezzel mielőbb forduljon orvoshoz, hogy a sebet kitisztítsák.

  • comment-avatar
    Rozi 1 év

    Tenisz könyökre kaptam szteroidok .Egy hét után is fáj a szúrás hehe mi lehet ez?

  • comment-avatar

    Forduljon ahhoz, aki beadta. Nincs tapasztalatom a szerrel.

  • comment-avatar
    Attilla 1 év

    Tisztelt Doktorúr!

    Azt szeretném megtudni, hogy Kenalog injekció használata után,amiből 4-et kaptam,kialakulhat e fájdalmas herenagyobbodás? A vállamba kaptam őket.

  • comment-avatar

    A tűszúrással és iontoforézissel bejuttatott szteroid hatása között nincs különbség. A bejuttatás módja tér el. A tűszúrás nagyobb kockázatú módszer (invazív, azaz testbe hatoló), az iontoforézis alacsony kockázatú (nem invazív, a testen kívülről adjuk).
    Ha a szteroidot közvetlenül fecskendezik egy adott helyre, akkor így nagyobb töménységet ér el egy adott területen, azaz erősebb a hatása, és több is kerülhet vissza a keringésbe és jut el a test más részeibe.
    Az iontoforézissel kis mennyiségű anyagot lehet helyileg bejuttatni, így sem a helyi, sem az általános hatás nem olyan erős.
    Az előny-kockázat mérlegelése szükséges, hogy egy adott betegnél melyiket alkalmazzák.
    Lokális szteroid felpuhítja a kötőszövetet, inakat, szalagokat, úgyhogy az edzésterheléssel vigyázzon szteroid kezelés közben, utána is pár hétig, mert a sérülékenység fokozódhat.

  • comment-avatar
    László 1 év

    Tisztelt Doktor úr!
    Régóta fennálló csipő körüli fájdalom (adductor, rectus, tractus) kezelésére iontoforezis-t írt ki a kezelőorvosom, melyhez szteroid (glükokortikoid) tartalmú Dexa Ratiopharm ampulla került felírásra. Aktív sportolóként fontos lenne (lett volna…) számomra, hogy lehetőleg a kezeléseket szteriodoktól mentesen végezzük el, elkerülve a szövetek későbbi esetleges károsodását. Kérdezném, hogy az iontoforézis során a szervezetbe juttatott szteroidok okozhatnak-e hasonló szöveti károsodásokat, mint amilyenek izületi injekciók esetén bizonyítottan bekövetkezhetnek a jövőben?
    Köszönöm! László

  • comment-avatar

    Amíg nem ismert pontosan a betegség, a megfelelő kezelési mód sem határozható meg pontosan. Így egyiket a másik után próbálgatják, hátha egyik majd jó lesz…. de mire is…? Ha nem látszik a probléma (nem fáj), az már megoldás? Szerintem nem. Olvassa el ezt a cikkem.
    Tovább kell keresni a panaszok igazi okát!

  • comment-avatar
    Laci 1 év

    Tisztelt Dr. Úr!
    Már egy éve küzdök izületi gyulladással.
    Minden gyulladás góckutatás negatív lett.
    Orvosom először Medrol szedést javasolt, amig azt szedtem nagyjából tünetmentes lettem.
    Szteroid elhagyása után újra komoly fájdalmaim visszatértek.
    Most három hónapja Metothrexatet szedek de nincs javulás, vérvétel szerint a crp értékem most 16.5 volt.
    Már nagyon nehezen tűröm a hosszú ideje fennálló fájdalmat.
    Ön szerint milyen kezelés, terápia segíthetne rajtam?
    Válaszát köszöm!

  • comment-avatar

    Szeretne egy másodikat is? Vagy egyéb súlyos károsodásokat? Májzsugort? Csontritkulást? Csigolyaösszeroppanást és lebénulást? Korai impotenciát? Gyomorvérzést? Csontvelő rákot? Hirtelen halált?
    Ezekkel mind találkoztam olyan fiataloknál, akik elég agyamenentek voltak és szteroiddal tömték magukat néhány kiló izomért.
    Ebből már kiolvashatja, hogy az én biztosan nem javaslom a szteroiddal testépítést.
    Persze a döntés és az egészsége is az ön döntésétől függ, az élete a saját kezében van. Úgy cseszi el, ahogy akarja.
    Remélem ért a kemény szavaimból!

  • comment-avatar

    Hormonból is van jópár féle. Nem biztos, hogy van összefüggés a szteroidokkal.
    Annak megítélése, hogy a szteroid kell-e Önnek lannak az orvosnak a feladata, aki vizsgálta Önt, ismeri a leleteit, előzményeit, egyéb gyógyszereit, allergiáit, stb. A kérdést neki tegye fel!

  • comment-avatar
    Tobias Istvan 1 év

    Üdvözlöm 
    Olyan kéréssel fordulnak önökhöz hogy múlt év október 23. Bécsben kaptam egy tüdőembiloliat és az lenne a kérdésem hogy használhatók e szteroid injekciót testépítő céllal..
    Köszönöm válaszukat 

  • comment-avatar
    Judit 1 év

    Tisztelt doktor Úr. Hetek óta fáj, dagadt a bokám. Voltam röntgenen,gyulladást állapítottak meg. Pihentetés, jegelés….nem javul, és most írtak fel szteroidos fájdalomcsillapítót. Szedhetem-e, mert ha jól olvastam hormontartalmú a gyógyszer, és én olyat nem szedhetek. Köszönöm…Judit

  • comment-avatar

    Nem foglalkozom gyógyszerekkel, de azért néhány információ:
    Az antibiotikum baktériumok ellen hat, a gombák ellen nem. A szteroid csökkenti a gyulladásos folyamatot, de ezzel együtt a szervezet immunrendszerének erejét is.
    Ha egy gombafertőzött területen az immunrendszer aktivitását lefogjuk, akkor köszönik szépen a gombák! (Mert így akadálytalanul tudnak terjedni).
    Antibiotikum és szteroid együtt: megöli a gombák konkurenseit (baktériumokat), közben csökkenti az immunvédekezést = a gombás fertőzés akadálytalan terjedése.

  • comment-avatar
    Anonim 1 év

    Kedves Doktor Úr!

    A helyileg alkalmazott szteroidokról mi a véleménye?
    Gombás fülfertőzésre (külső WWE, labor: baktérium negatív, malassezia gomba nagy telepekben /a malassezia nevű élesztőgomba egyebkent megtalálható az egeszseges állat, -kutya- fülében is/) állatgyógyászatban csak olyan fülcsepp kapható, ami tartalmaz szteroidot, és egy- vagy többféle antibiotikumot.
    Mindenhol azt olvasom, hogy a gombaellenes készitmény mellett tilos a szteroid alkalmazása (még egy samponra is rá van irva). És sok mellékhatast is említenek a fülcseppek, ami engem megijeszt. 🙁
    Nem kapható olyan, ami nem tartalmaz szteroidot, vagy antibiotikumot. Segítene abban, hogy megértsem ennek kombinációnak a hatásosságát? Hogy segítik egymást, hogy segítik ebben a kombinációban a gyógyulást?

    Üdvözlettel:

    Anonim

  • comment-avatar
    Baksa+Balázs 1 év

    Tisztelt Doktor Úr!

    Köszönöm szépen. Igyekszek minden nap tekerni 10-20 km-t, de van hogy többet is. Remélem ezzel segítem a gyógyulásomat is.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  • comment-avatar

    a kerékpározás azért jó, mert nem terheli úgy az ízületeket, mint a járás-futás! A testsúlyt a kerékpár váza hordozza, így kifejezetten jó például túlsúly, de akár sarkantyú, talpi bőnye gyulladás, stb. esetén is.

  • comment-avatar
    Baksa+Balázs 1 év

    Tisztelt Doktor Úr!

    Lehet biciklizni így a lábammal vagy kerüljem azt is?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  • comment-avatar

    Sokszor elmondom: a gyógyszerezés a kezelőorvos feladata. Ő ismeri az Ön állapotát, egyéb betegségeit, gyógyszerei, stb.
    Vele kell konzultálnia!
    Ha személyes rendelésen nem fogadja, akkor a kérdést küldje el neki írásban, mert nem én vagyok az “illetékes”.

  • comment-avatar
    Gabcsi 1 év

    Tisztelt Dr.Úr!

    Négy hónapja asthma bronchiale (akkor állapították meg) miatt a pulmológiai szakorvos Alvesco inhalációs sprayt valaminnt Atrovent sprayt, és

    Berodual N aerosol spray-t irt fel az egyiket szükség esetére, a másikat éjszakára 2 puff-al (éjszaka nem fulladok) ezeket a srpay-ket ritkán használom, mert szteroid-tartalmúak, az éjszakait pedig egyáltalán nem, hisz nem fulladok este. Mivel struma nodosam (többgöbös golyva) is van, ezért tartok a szedésétől, hisz így is növekednek a göbök, és félő, hogy a hörgőtágításra ugyan jó hatással lehetnek, de a göbökre nem. A controlvizsgálatra már vissza kellett volna mennem…. Mi a véleménye?

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

  • comment-avatar
    Baksa+Balázs 1 év

    Tisztelt Doktor Úr!

    Akkor várok még 2 hetet. Elkezdtem biciklizni. Talán enyhül a fájdalom egy kis nyújtással meg aklofeppel. Ha mégsem akkor bevállalom a szteroid gyógyszert. A jelen állások szerint a kezelések hónapokig elmaradnak így sajnos nem leszek előrébb. A szabi meg hamarosan lejár..

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  • comment-avatar

    Nem lehet előre megbecsülni, hogy egy adott egyénre hogyan hat A vagy B gyógymód. A sarokfájdalom, sarkantyú cikkeimre érkező kommnetek alapján nincs “biztosan” 100%-os módszer. A fájdalmas pontba adott szteroid, de a röntgen besugarazás is kb az esetek 60-70%-ában hoz eredményt.

  • comment-avatar
    Baksa+Balázs 1 év

    Tisztelt Doktor Úr!

    Ha szteroid injekciót kapnék a talpi bőnyémre az mennyi ideig lenne hatásos? Érdemes kipróbálni vagy jobb lenne a röntgen besugárzás? A jelenlegi orvosom röntgen besugárzást ajánlott, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg az sincs. Érdemes beadatnom az injekciót? Hova adják be és hány alkalommal?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  • comment-avatar

    nincs olyan terapia, ami a sarokfaldalamat, sarkantyut egymagaban megszunteti. minel tobbfele kezelessel probalkoznak, annal tobb iranybol segitik a gyogyulast. az egyik talan segiteni fog. de nem lehet megmondani, hogy az on eseteben epp melyik lesz az.

  • comment-avatar
    Anikó 1 év

    Tisztrlt Dr.Úr,
    45 éves nő vagyok,rendszeresen futok.
    Kb két hónapja küzdök a sarkammal,orvos látta aki talpi bőnye tapadási pontján gyulladást mondott,röntgen egyéb nem készült.
    Próbálom nyújtani,kímélni,jegelni,de nem múlik.
    Szedtem flector port,illetve 4 alkalommal voltam lökésterápián is.
    Az orvos inkekciót javasolt.
    Mi a véleménye?
    Köszönöm válaszát!

  • comment-avatar

    1-2 szteroid kis vaószínűséggel csinál “bajt”. A szteroid akkor problémás, ha éveken át, folyamatosan szedését írják ki. Ilyenkor biztosan van mellékhatása. A második injekciótól – ha az orvosa szükségesnek tartja, szerintem nem kell tartania.

  • comment-avatar

    A hüvelyi vérzéssel kapcsolatban nem a szteroidot gyanúsítanám elsősorban. Mielőbb keresse fel a nőgyógyászát és mondja el neki a problémát!

  • comment-avatar
    Klára 1 év

    Tisztelt Doktor Úr!
    64 éves vagyok. A nálam diagnosztizált kontakt dermatitis miatt szakorvosi előírásra 3 hétig (5 naponta csökkenő adagban) Medrolt szedtem. 9 napja már nem szedem. Közben tapasztaltam enyhe súlygyarapodást, az arcom kitelt, székletem gyakorisága és állapota is változott. Ám ma hüvelyből érkező gyengébb vérzést észleltem, annak ellenére, hogy 7 éve már nem menstruálok, azóta semmilyen nőgyógyászati panaszom nem volt. Kérdésem: lehet-e ez a szteroid mellékhatása?

  • comment-avatar
    Kiss Jánosné 1 év

    Tisztelt dokror úr!Porcsérülés miattt ASC történt jobb térdemben. Az operáló orvos CINGÁL nevű inj irt fel.Otthonomban szembesültem vele hogy steroidot is tartalmaz nem csak hyaluron savat .Nincs nagy fájdalmam a térdemben feszülés ,kicsi fájdalom . 4 hete volt a műtétem.Félek a steroid inj mellékhatásától!!Febr. 17-én kellene beadnia.

  • comment-avatar

    Az adagolással kapcsolatban nem tudok tanáccaal szolgálni, mert nem megítélhető távolról, a betegsége, tünetei, egyéb körülmények részletes ismerete nélkül. Ebben a kezelőorvosa tud Önnek segíteni. A blogom egyébként sem a gyógyszerekről szól, hanem a helyettük vagy melletük alkalmazható egyéb lehetőségekről.

  • comment-avatar
    Nerdit 1 év

    4-es besorolású

    COPD-s vagyok. Foster nevű szteroidot használtam 1 hónapnál is tovább. A mellékhatások halálra rémítettek: gomba a szájban, a nyak szélességének megnövekedése, a has rettenetes módon való felfújódása, minden csontomat éreztem, remegés,stb. Viszont a légzésem tökéletesen rendbejött. Még helyben is tudtam futni.Természetesen abba kellett hagynom a mellékhatások miatt a Foster inhalálását.Kérdésem: Lehetne-e úgy használni a szert, hogy csak 2-3 naponta inhalálnék 1 adagot? A légzésemen így is segítene? A mellékhatások így is drasztikusak lennének?
    Megjegyzés: Az alkatom 44 kg és 153 cm. Ezeket a szereket a 2 méteresnek is ugyanolyan gyakoriságban és mennyiségben írják fel, mint nekem?

  • comment-avatar
    Lancut Lucsia 2 év

    Jo napot tisztelt dr.ur koszonom hogy kerdezhetek asz szeretnem kerdeni kemo terapiara jarok mell rakom van es midig alacson a feher ver sejt medrolt irtak az ekeg hogy meg emelkegyen a fehefversejt erteke koszonim szepen

  • comment-avatar

    Kedves Judit!
    Én távolról, néhány sor alapján nem tudom megítélni az Ön helyzetét annyira, hogy állást foglaljak abban, hogy kell-e a műtét. Ezt annak az orvosnak kell eldöntenie, aki kivizsgálta Önt, látta a röntgeneit, értékelte a laborokat, a tüneteket.
    Tudom, az élet bonyolult és sokszor kell dönteni…most például azt, hogy hisz-e az orvosainak és együttműködik-e velük a sikeres műtét reményében? Ha elfogadja, hogy kell az a műtét, akkor játssza végig a játszmát az orvosai tanácsai szerint. Azaz szedje, amit a műtétig felírtak és bízzon bennük, mert ha maga sem bízik az egészben, akkor milyen eredményre számít?
    A kannabisz mellett nyilván nem az orvosok tanácsára döntött, hanem valamelyik ismerőse javaslatára. Fura, hogy hisz valakinek, aki nem orvos és magasról tesz az erre szakosodott szakorvosok tanácsaira. Nagyon fura, hogy eközben pár hét múlva rájuk bízná az életét az operáció során…
    Sokan vesznek gyógyszernek ígért dolgokat a neten, de fogalmuk sincs arról, hogy valójában mit kapnak. Simán lehet gyomirtó vagy akár ártalmatlan (és hatástalan) étolaj is. Mivel nem vizsgáltatta be, így nem tudja mit visz a szervezetébe, csak a csodában bízhat, hogy nem nyírják ki valakik, akiket utol sem lehet érni, ha gond van.
    A másik oldalon ott vannak az orvosok, akikhez bármikor visszamehet, kérheti a segítségüket. A készítményeik ezerszer ellenőrzött, biztosan tiszta szerek…A medrol nem leányálom, de ezerszer biztonságosabb, mint a kínából, mexikóból vásárolt illegális szir vagy szar vagy szer (ahogy Hofi mondta).

  • comment-avatar
    Judit 2 év

    Kedves doktor úr ! Erdélyből írok , nagyon tanácstalan vagyok , nekem is Medról van felírva de a mellékhatásokat elolvasva egyszerüen nem tudom mit csináljak.A diagnozis meningiom de aripa mica sfenoidala (sajnos csak románul tudom leírni ) mütétet is javasoltak de addig is fel írták a Medrolt kb 3 hete de én nem szedtem be. Egyelőre a kannabisz olajat használom ,nem tudom hogyha elkezdem szedni a Medrolt az olajat használhatom e ? Köszönöm

  • comment-avatar

    A pemfigusz egy autoimmun betegség. Sajnos nincs olyan készülék, amit otthon alkalmazhatna a kezelésében. Elsősorban gyógyszerek, azon belül is az immunrendszer fokozott aktivitását csökkentő szerek jönnek szóba – így például a sztreoidok.

  • comment-avatar
    Simon Mária 2 év

    Szép napot doktor úr aszt szeretnem kérdezni hogy a férjemnek van egy fajta hólyagos kiütések a neve penfigus seboreic hívják hogyan lehetne kezelni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Marika.

  • comment-avatar

    Ma az orvosok úgy adják a szteroidot, mint a cukrosbácsi a cukrot…. nem világos, hogy milyen céllal kapta az izomsérülés kapcsán. A szteroidnak sokféle mellékhatása lehet. Egyetlen injekció szerencsére legfeljebb átmeneti zavarokat okoz és elmúlik.

  • comment-avatar
    Laszlone Marton 2 év

    Tisztelt Doktor Ur!
    68 éves hölgy vagyok, sajnos elestem a vállamra dőltem és az ultrahang szerint izomszakadásom van. 2 hete járok elektromos kezelésre meg gyógytornára. Még mindég nem tudom rendesen felemelni a kezem. Tegnap kaptam a vállamba szteorid injekciót, de mára az arcom kipirosodott és felduzzadt. Lehet, hogy az injekciótól? Apranax gyógyszert kell szednem napi 2x. Kérem legyen szives válaszolni, hogy ezek a tünetek elfognak mulni meg a nyomás a fejemben? Köszönöm a válaszát előre is. Gabi

  • comment-avatar
    Lévai Szilvia 2 év

    Tisztelt Dortor Ùr!

    Köszönöm a válaszát! Remèlem holnap már sokkal jobban leszek.

    Minden jót!

    Üdvözlettel,

    Lévai Szilvia

  • comment-avatar
    Dr. Zátrok Zsolt 2 év

    Vannak állapotok, amikor a testbe durván beavatkozó gyógyszerek adása sem kerülhető el. Ilyen a Schönlein-Henoch Purpura. A súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében kapnia kell. De próbáljanak alaposan utánajárni minden lehetséges kiváltó oknak. Azok megszüntetése révén lehet megszabadulni a szteroidtól.

  • comment-avatar
    Lévai Szilvia 2 év

    Tisztelt Doktor Úr!

    Valószínűsìthető hogy Henoch Schönlein Purpuram van ami nagyon fàjdalmas izületi gyulladàst eredményezett a kiütéseim mellé(vaszkulitisz). Ilyen esetben milyen kezelést kellene a reumatológusnak összeàllítania? Szerdàra kaptam időpontot és én ragaszkodnék a szteroid injekciòhoz. Ön mit gondol erről?
    Köszönettel, Lévai Szilvia

  • comment-avatar
    Dr. Zátrok Zsolt 2 év

    Mi a fenének kapta évente 3-4x a steroidot a vállába? Vűllízületi betegség? Gyulladás? Artrózis?? De ha ilyen vállbetegsége van, akkor évek óta nem lenne szabad erőlteni a gyúrást. Mert lekopott felületű autógumival épeszű ember nem indul versenyre (hacsak nem akarja kockára tenni az életét)! Gyulladásos vállal (amire szteroid kell), nem emelgetünk súlyokat, mert a vállízületet hazavágjuk! Akkor lehet kicsit többet tudni, ha megmondja, mi miatt kapta a szteroidot.

  • comment-avatar
    Protein 2 év

    Súlyzós edzéseket tartok. Többször kaptam a vállamba szteroidot(évente 3-4) 54 éves vagyok,hormonszintem.ingadozik..Belul fáj többször a felkarcsontom, vállam, csukló, kezem erőtlenné vált, alig bírok kis súllyal is dolgozni. Szorítani nem tudok erősen. Lehet ez a szteroidtol? Mit tegyek abba hagyjam az edzések tartasat?

  • comment-avatar
    Dr. Zátrok Zsolt 2 év

    Sajnos nem tudok sem “távdiagnosztizálni”, sem “távgyógyítani”. A tartós fájdalom oka sok dolog lehet. Tisztázni kellene! Menjen vissza az orvoshoz minél előbb és jelezze, hogy a fájdalom fokozódik és kivizsgálást kér.

  • comment-avatar
    Ibolya 2 év

    Szép napot!Én hát és derék fájdalommal mentem orvoshoz egy hónap után .Inyekciot kaptam.De másnap már mégjobban fájt elviselhetetlen.Mostmár nem csak a hátam a nyaki csigojám is nagyon fáj.Kint dolgozom Ausztriában nemtudom mi a teendő.?Dolgozni pedig kell.