A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünetei folyamatosan változnak. A nyugodtabb, kevés tünetet okozó időszakoktól és súlyos panaszokat okozó, gyakran kórházi ápolást igénylő időszakokig széles a paletta. Ez utóbbi, súlyos szakaszt „COPD fellángolás” -nak nevezik. A tünetek rövid idő alatt romlanak, a légszomj, a ziháló, kapkodó légzés és a rohamokban jelentkező köhögés jelzi a súlyosbodást. Azonnali és hatékony kezelés nélkül szükségessé tehetik a sürgősségi ellátást, kórházi ápolást is.

A COPD fellángolás jelentősége

A COPD fellángolás ijesztő és a kínzó lehet. Bár egy-egy fellángolást „lábon kihordhatsz”, de minél többször jelentkezik, annál valószínűbb, hogy kórházi kezelésre lesz szükséged.

Ezért aztán érdemes megtanulnod, hogy milyen tünetek azok, melyek előrejelzik a COPD fellángolás közeledését és még fontosabb, hogyan tudod megakadályozni a „kitörést” és elkerülni a kórházba kerülést.

COPD súlyosbodását jelző tünetek

A COPD súlyosbodása során a légutak állapota és a tüdő funkciók gyorsan és drámaian változnak. A felszaporodó nyálka „dugót képez”, míg a légutak falában levő izmok összehúzódnak és ezzel elvágják a levegő (és ezzel az oxigén) bejutását a tüdőléghólyagokba.

 • Légzés vagy légszomj. Olyan érzésed van, hogy nem tudod teleszívni a tüdőd levegővel.
 • Fokozódik a köhögés. A tüdőd a köhögés útján próbálja „kitakarítani” a légutakból a nyákot. COPD-ben a nyák sűrű és tapadós, igen nehéz megszabadulni tőle. A köhögés -különösen a reggeli órákban- rohamokban jelentkezik, megkínoz és kimerít.
 • A nyálka változása. Fertőzésre utal, ha a felköhögött nyák elszíneződött (sárgás, zöldes). A vöröses csíkok apró vérzésekre utalhatnak, ami többnyire az erőltetett köhögés következménye.
 • Zihálás. Kapkodsz a levegő után, a légutak szűkülete miatt sípoló hangok hallhatók a tüdőd felett.
 • Fáradtság vagy alvási problémák. Azt jelzi, hogy kevesebb oxigént vesz fel a tüdőd, mint amire testednek szüsége van.
 • A zavartság, a lelassult gondolkodás, a depresszió vagy memóriazavar megjelenése azt jelenti, hogy az agyad nem kap elég oxigént és működési zavar lép fel. Ezeket a jeleket azonban többnyire csak a hozzátartozók veszik észre, Te magad nem észleled.

A COPD fellángolás kezelése

Amikor az orvos kimondja a COPD diagnózist, egyúttal fel kell készítenie ezekre a várható eseményekre, a fellángolásokra és meg kell tanítania arra, hogy mit kell tenned a panaszok rosszabbodása esetén.

Többféle feladatod van. Egyrészt a tudnod kell, hogy éppen milyen hatékony a légzésed. A vér oxigén telítettség mérése pontos képet ad erről. Ha ismered a telítettség értéket, akkor tudhatod, mikor kell lépéseket tenned. Több lehetőség is van. A nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, hörgőtágító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyenként, de főképp egymással kombinálva segítenek a tünetek csökkentésében. Fertőzés esetén a kórokozók elpusztítására szóba jöhetnek az antibiotikumok. Az oxigénhiány fokozódása esetén szóba jön mesterséges oxigénpótlás is.

Pulzoximéter – megmutatja, mekkora a baj

Ha COPD-ben szenvedsz, akkor szinte „kötelező”, hogy legyen otthon egy pulzoximéter készüléked. A legegyszerűbb, ujjra csiptethető készülék már 10 ezer forint körüli áron kapható, megméri a véred oxigén telítettségét (oxigén szaturáció), azaz  megmutatja, mennyire oxigénhiányos a tested.

A normál érték 97-100 között van, ilyenkor nincs teendő. 93-97 között csökkent, de még beavatkozást nem igényel. 92 alatt az orvossal megbeszélt kezeléseket el kell kezdeni. 88 vagy alacsonyabb értéknél pedig nem várhatsz tovább otthon, hanem orvoshoz kell fordulnod (kórházba menni).

M70 pulzoximéterm70 pulzoximéter

 • ujjra csiptethető
 • oxigén szaturáció (SpO2) érték kijelzése
 • pulzusszám
 • elemes működés
 • itt vásárolható meg

Gyógyszerek

A köptetők segítik a nyák feloldását, elfolyósítását és ezzel kiürítésüket. A fellángolások esetén ezek önmagukban keveset használnak.

Az úgynevezett hörgőtágítók vagy bronchodilatátorok általában inhalátor (pipa) segítségével adagolhatók úgy, hogy a gyógyszert közvetlenül be kell szippantanod a légvétel során. Általában gyors hatásúak és ellazítják a légutak izomzatát és könnyítik a levegő bejutását a tüdőbe.

Az orális (szájon át bevezető) kortikoszteroidok erősebb hatásúak. Csökkentik a duzzanatot és segíthetnek a légutak tágításában. Azonban a szteroidok -különösen, ha tartósan kell alkalmazni őket- komoly mellékhatásokat okozhatnak. Szedésük körültekintést igényel és nem lehet korlátlanul fogyasztani őket!

Az antibiotikumokra akkor lehet szükség, ha a köpeted sárgás-zöldesen elszíneződött. Az antibiotikum elpusztítja a baktériumokat. A megfelelő szer kiválasztásához a köpetből „ki kell tenyészteni” a benne levő kórokozókat, azaz meg kell határozni az ellenük leginkább hatásos szert. Ezután a kúrát teljesen végig kell vinni (ha a tünetek csökkennek is 2-3 nap alatt, az antibiotikum kúrát nem szabad abbahagyni, az előírt adagot mind be kell szedni)!

Sóterápia

A sós levegő belégzése nem az akut fellángolás kezelésében játszik szerepet, hanem megelőzésében. A sós pára (például egész éjjel belélegezve) kedvező hatása bizonyított. Segíti a fertőzés megelőzést, tisztítja a légutakat, oldja és segíti a nyák kiürülését. A sóterápia az egyik legolcsóbb és teljesen természetes gyógymód COPD esetén.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

 • ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál  kisebb  szemcseméret
 • 1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
 • 10-20 ml/óra párakibocsátás
 • fényterápia

Mechanikus kezelés

A COPD esetén a légutakban felszaporodó és nehezen kiüríthető nyák okozza a legnagyobb problémát. Az oscilláció, azaz vibráció jótékony hatása igazolt. Az Aerobika OPEP légúttisztító készülék például „széttördeli a nyákréteget” és így kiköhöghetővé válik, tisztulnak a légutak, így nem tud terjedni a fertőzés, a gyulladás.

Az Aerobika OPEP készüléken át történő kilégzés során rezgés keletkezik a légutakban, ez a „felelős” a kedvező hatásért. Napi 2×10 perc kezelés általában elegendő a fellángolások megelőzésében vagy enyhítésében.

AerobiKa OPEP

 • vibráció és pozitiv légzésvégi nyomás blank
 • légúti váladék kiürítés segítése
 • napi kétszer 5-10 perc elég
 • COPD, cystás fibrózis és elhúzódó tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére
 • itt vásárolható meg

Oxigén adagolás

Az oxigén adagolásra akkor lehet szükséged, ha a véred oxigén szaturációja jelentősen lecsökkent és kínzó nehézlégzésed van. A pulzoximéter készüléked jelzi, hogyha oxigént kell adagolnod! Ha a szaturáció érték nem csökkent, akkor oxigént NE adagolj! A szükségtelen, tömény oxigén káros hatású lehet. Fontos, hogy ezt tudd és csak akkor használd, ha tényleg kell!

A legtöbb esetben egy oxigén palackot írnak fel számodra. A palack azonban néhány óra alatt kifogy. Cseréje nem minden településen oldható meg, különösen nem hétvégén. Így a legnagyobb szükség idején maradhatsz oxigén nélkül.

Az oxigén koncentrátor készüléket soha nem kell „tölteni”. A szoba levegőjéből állít elő nagy koncentrációjú oxigént, amit orrszondán vagy maszkon keresztül lélegezhetsz be. Az olcsóbb készülékek (150-200eFt) általában akkor megfelelők, ha 1-2 liter/perc oxigénre van szükséged. Ilyenkor 90% körüli oxigén koncentrációt biztosítanak. Azonban, ha súlyos az állapotod és 5 liter/perc oxigénre van szükséged, akkor ezek az olcsó készülékek nem tudnak elegendőt előállítani, ilyenkor nagyobb teljesítményűre van szükség. Az ilyen sok oxigént előállító készülékek azonban többnyire 8-900 ezer forintba kerülnek vagy még ennél is drágábbak.

Ha az előre megbeszélt otthoni praktikák nem segítenek…

Ha ezek a kezelőorvossal előre megbeszélt praktikák nem segítenek és panaszaid tovább fokozódnak, akkor nincs mire várni. Hívj mentőt! Sürgősségi betegfelvételt kell kérni. Miután megérkeztél a kórházba, intenzív kezelést kapsz, hogy kínzó tüneteid mielőbb oldódjanak.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

32 Comments

 1. Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást, sokat tanultam belőle. Igyekszem alkalmazni, illetve másoknak is elküldeni a cikket.

 2. Ez tipikusan olyan kérdés, amit távolról, vizsgálat nélkül nem lehet megválaszolni. A kezelőorvosa, aki ismeri az állapotát, az elmúlt 10+ évben a kezelését irányította, ő tudja megválaszolni, hogy milyen további módszert alkalmazhat. Én csak általában tudom azt mondani, hogy minél inkább „csak az oxigéntől” várja a javulást, annál inkább „elhagyják magukat” a légzőizmai, annál gyorsabban halad előre az állapota. A légzőizom tréning, légzőgyakorlatok, a rendszeres -az állapotnak megfelelő- fizikai aktivitás, a légutak „tisztítása” pl. Aerobika OPEP készülékkel, a sóterápia mind olyan módszer, ami segíthet javítani az állapotot. NIncs egyetlen olyan csodamód sem, ami egy előrehaladott COPD-t visszafordít. De az állapotot mindig lehet javítani.
  Nagy fontosságú lenne egy súlyos betegségben, hogy a kontrollokra ne másfél évente kerüljön sor, hanem 2-3 havonta. Forduljon az orvosához, tüdőgondozóhoz és nézzék át a helyzetet, elemezzék és pontosan, testreszabottan állítsák be a kezelését.

 3. A járvány miatt másfél éve kontroll vizsgálaton nem voltam. 2009-ben állapították meg a COPD betegségemet. Ma oxigéngenerátort használok. Másfél évvel ezelőtt FEV1 65, PEF 71 %. A generátor használata napi 4-5 óra volt. Ezzel napi tevékenységem elvégzése probléma mentes volt. Éjszaka használom az alváslabor készülékét: KB 1hete kis mozgás esetén is lefulladok, fáj a hátam, mellkasom, le kell ülnöm, hogy a levegővétel valahogy csillapodjon. A generátor pár órás használata után ülve jobban érzem magam. Jelenleg vér oxigénszintem oxigén használat nélkül általában 90-94 között, oxigénhasználattal 96-97 %, Oxigén használaton kivűl időnként ultibro nevű készitményt szedek. Tisztában vagyok betegségem súlyosságával, ezért kérdezem milyen esetleg más terápiás, akár gyógyszeres lehetőségeim vannak, a generátor használatát terjesszem ki 16 órára? Válaszát tisztelettel megköszönöm.

 4. Nem szteroid. Az úgynevezett anticholinerg szerek közé tartozó, hörgőtágító készítmény. Mellékhatása kb annyi van, mint minden gyógyszernek, azaz a várható mellékhatások listája hosszabb, mint a várható hatásoké.

 5. Az Incruse Ellipta umeklidinium-bromid inhalációs por szteroid? Ahogy olvastam, nem egy veszelytelen szer. Koszonettel: Szilvia

 6. Olvassa el ezt a cikkem. Ha a terhelhetőség nulla, akkor az bizony súlyos állapot, mindenképpen kezelést igényel. A COPD nem gyógyítható, de kezelhető. Belgyógyász vagy tüdőgyógyász felügyeli, irányítja a kezelést. Ők mondják meg azt is, milyen gyakran szükséges kontroll vizsgálatra mennie.

 7. Tisztelt Doktor ur. Kerem segitsen mit csinaljak. Hova forduljak copd _t allapitottak meg. Mellette magas vernyomassujos csontritkulas nem kohogok csak kidonkent fulladok oxigent es spret irr fel az orvosom fizikai teljesitmenyem szinte 0 kerem szives kedjen megirni mit tehetekkoo

 8. Az elroncsolt tüdőnek a dohányzás abbahagyása olyan fontos lenne, mint fuldoklónak az utolsó szalmaszál. Kapaszkodni kellene bele!
  Azzal, hogy a dohányzást nem hagyja abba, azt jelenti, hogy az önpusztítás, végső soron a lassú és módszeres öngyilkosság mellett döntött.

 9. Azt elfelejtettem írni,hogy dohányzik is folyamatosan,napi több mint 1 doboz!
  Mennyire befolyásolja az állapot romlását?
  Köszönöm

 10. Kérdését csak a „jövőlátók” tudják pontosan megválaszolni. Nem lehet előre tudni, hogy mi okozza majd egy ember halálát. Persze vannak olyan „típusos” kimenetelek, amik jellemzők a COPD-re.
  1., A COPD miatt a tüdőellenállás magas, ami megterheli a szívet (amikor a vért a tüdőbe pumpálja). Ezért a COPD-s betegek közül sokan váratlanul távoznak és nem is akkor, amikor legrosszabbul vannak. A szívük egyszercsak nem bírja tovább és leáll. A szív megállása többnyire egy gyors és „kegyes” halál a többi lehetséges úthoz képest.
  2., A COPD eleve egy krónikus gyulladás, ami időről-időre fellángol, azaz a gyulladás fokozódik, a tüdő tele lesz váladékkal, ami miatt nem engedi lélegezni a beteget. Ez borzasztó nehézlégzéssel (fulladással) jár. Az oxigénhiány miatt a szervekhez nem jut elég oxigén és egymás után mondják fel a szolgálatot. Kínok között, lassan áll be a halál.
  3., A COPD fellángolás olyan erős, hogy tüdőgyulladás alakul ki. Ez a 2-es pontban leírtaknál is erősebb oxigénhiányt okoz, ami végül a test leállásához vezet.
  Amint előre említettem, ezek csak a gyakrabban előforduló módok, más is előfordulhat, amit befolyásolhatnak további betegségek, fertőzések, balesetek, stb.

 11. Nagypapámnak IV-es stàdiumú COPD-je van!
  Otthon használatos Oxigénje van,amit egész nap használ ,s éjszaka is,mert azt mondja ,ha nem használja zihálva veszi a levegőt,nem kap levegőt!
  2bar nyomáson használja az oxigént,ha rosszul érzi magát,van hogy felkapcsolja 3,4esre!
  Véroxigén szintje 96%szokott lenni!
  77éves,4szívinkfartusa volt 6éve!
  Augusztusban 3napig injekciót kapott ,mert nagyon rosszul volt a levegővétel miatt!
  Lehetséges,hogy nem sokáig él màr?Mi lehet majd a halálának az oka?
  Köszönöm válaszát!

 12. Köszönöm a tanácsokat, nagyon hasznosak voltak.

 13. Úgy tűnik, hogy az Aerobika jelenleg nem kapható hazai forgalmazónál. Az Ön által említet két készülék nem rossz, de sajnos nem érik el az Aerobika képességeit. Ha teheti, szerezze be az Aerobikát külföldről. Ha nem, akor maradnak az olcóbb, de kevésbé hatékony alternatívák.

 14. Kedves Doktor Úr!
  Az Ön által is ajánlott Aerobika OPEP készüléket nem találom.Tudna segíteni, hol szerezhetném be?
  Keresés közben találkoztam két készülékkel: Pulzotréner -el, és az AirPhysio -val. Ezeket is oscillációs elven működő készülékként jellemzik. Tud róluk véleményt mondani, ajánlatot adni? Arra az esetre, ha az Aerobika OPEP -et nem sikerül beszereznem?
  Tájékoztatásul: COPD-m van.
  Tisztelettel és köszönettel: Emma Varga

 15. Kedves Annamária!
  Az esete szomorú, hiszen megmutatja, mennyire nem foglalkozik a társadalmunk a gyengébbek védelmével. A gazdagok támogatást kapnak, a többieket csak eltűri, mert kellenek „szavazógépnek” az aktuális politikai erőnek.
  Az orvosi vélemények is tanulságosak – mindenki mást mond, de ennek ellenére nem keresik a mmegoldást és nem küldik el a megfelelő helyre.
  Pedig már kimondtak egy fontos diagnózist… az egyik legnagyobb problémáját a szorongás, a halálfélelem okozza (ezt hívták pánikbetegségnek). Ennek kezelése nem kardiológus, nem is tüdőgyógyász feladata, hanem psychológusé. Hozzá kellene fordulni mielőbb. Persze azt is tudom, hogy a psychológusok többsége magánrendel, ami jövedelem hiányában megfizethetetlen. A kórháziak meg agyonterheltek.
  A pánikbetegségre jellemző, hogy bár sokszor nagyon súlyos panaszokat észlel a beteg, de a kivizsgálás során nem találnak mérhető eltérést. Néhány ilyen „roham” után az orvosok legyintenek.
  Ha azonban a szorongást nem kezelik, ha tartósan fennáll, akkor idővel valódi testi tünetekké alakulnak! A betegség, amitől fél, valósággá válik!Fontos lenne tehát a szorongás, a félelmeinek szakember általi kezelése.

 16. Tisztelt Doktor Úr!
  Pár éve diagnoztizálták nálam a COPD betegséget.Sajnos semmiféle felkészítést a betegséggel kapcsolatban nem kaptam, csak közölték, hogy ezt és ezt kell szednem és hogy minden évben fel kell keresnem a tüdőgondozó intézetet kontroll vizsgálat céljából.Erős fizikumú nő voltam, ma már sajnos egy kis bevásárlás cipekedése is gondot jelent számomra.Lépcsőzés , már az első emeletre jutás is fullasztó.Dolgozni nem tudok,Betegállományom ideje lejárt, így most ellátmány nélkül élek, mert dolgozni nem tudok eljárni. De sajnos aludni sem tudok mert állandóan rettegek attól, hogy éjszaka folyamán megfulladok,s félek a haláltól is.Ugyan akkor ellenmondásokba keveredik a tüdőgondozó két orvosa, mert az egyik megállapította a COPD betegséget, mire a kontroll vizsgálat alkalmával a másik orvoshoz kerültem/az időpont miatt/, közli velem hogy nincs magának COPD-je hanem refluxa van.Úgy érzem magam mint valami labda amit pattogtatnak.Soha nem dohányoztam, alkoholt sem iszom soha .Eddigi foglalkozásaim, varrónő,pénztáros,takarítónő. Igen a társadalom lecsúszott alantas munkájú vagyok, de már takarítani sem tudok.Jelenleg 60 éves vagyok , még nem jogosult a nyugdijra.Dolgozni nem tudok, nem tudom milyen mérvű a betegségem.Jelentkeztek a szövődmények , társ betegségek is, mint magas vérnyomás cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés,szemüveges lettem,ödémásak a lábaim.Szívproblémával is jelentkeztem, de a kardiologus elküldött azzal, hogy maga pánik beteg.Nagyon örültem, hogy ráakadtam a neten az írására, mert igy próbálok meg segítséget keresni, a halálfélelmemre, ami persze nem oldja meg a betegségem .De mint egy fuldokló minden szalma szálba próbálok kapaszkodni. Kérem ha tud valamilyen irányt mutatni,betegségem további elviseléséhez, szépen kérem legyen szíves segíteni. Köszönettel:V.Annamária

 17. Örülök, hogy hasznos információkat talált! De hát ez lenne az írásaim célja! 🙂

 18. Örömmel olvastam a blogot, de csak ma találtam rá! Sok újat tanultam!
  Köszönöm!
  Bartha Rudolfné, Judit

 19. Én úgy látom, hogy az egyre több beteg, egyre kevesebb orvos és ápoló, továbbá a folyamatosan romló műszaki és tárgyi feltételek mindenkit súlyosan érintenek. Sok a motiválatlan, kedvetlen, közömbös ember mindkét oldalon. Az orvos hiába pofázik, senki nem veszi komolyan az intelmeit (ezért manapság már nem is mond semmit), a nővér nullához közeli jövedelemért viseli el, hogy szart mosson, a beteg nem tesz semmit magáért, csak várja a csodát, hogy az általa elrongált egészséget majd egy tablettával visszaállítják.
  Ha az egészségügyet nem teszik rendbe, az orvosok, egészségügyi dolgozók nem kapnak megbecsülést és normális munkaterhelést, ha a betegek továbbra is mástól várják a csodát… akkor sokan (egyre többen) fognak meghalni. Mert ami most van, az szerintem a végjáték utolsó szakasza, minden szempontból.

 20. Keserves tapasztalatot szereztem most novemberben :Úgy bántak velünk a kórházban :mint a rühes kutyával Ember vagyok,-és csak lesek ki a fejemből

 21. Az aggodalmát megértem, de ez egy tájékoztató blog. Nem rendelek, nem tudok távdiagnosztizálni. Néhány adat alapján nem lehet véleményt mondani sem kezelésről, sem teendőkről – ez a kezelőorvos dolga, aki rendszeres kapcsolatban van a beteggel, ismeri az előzményeket, más betegségeket, az összes gyógyszert. Javaslom, hogy a kezelőorvossal beszélgessen el és kérje ki véleményét, javaslatait.

 22. Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyám IV.stádiumban lévő Copds beteg.Márciusban izületi gyulladásos jellegű fájdalmak jelentkeztek nála,ami a vérképében úgy mutatkozott,hogy a D -dimer értéke 5400 volt jelenleg már 2200,a Crp értéke 149 jelenkeg 49, a vérsüllyedése 81.Kizárták a trombózis és az embólia gyanuját.Curám antibiotikum kúrát kapott 2x,mivel nem tudták eldönteni,hogy a kezén lévő gyulladás mi és orbáncnak vélték,aztán kizárták,hogy nem az volt.Hőemelkedése volt 2 hónapig.
  Jelenleg már nincs izületi bántalma,nem lázas, viszont annyit romlott az állapota,hogy mozogni sem bír,úgy fullad.A fújása 25% volt egy hete, a múlt évben 26% volt.
  Egy hete a Trimbow nevű fújot használálja,amitől remeg és nem érzi,hogy jobb lenne tőle kicsit sem.Előtte a Bufomixet és a Seebri nevű fújokat használta.Véroxigen szintje 88-94 között mozog,pulzusa 89-98 között mozog március óta.
  Többet köhög mint márciust megelőzően,köpete nem szokott lenni,most néha van,az szintelen.
  Röviden ezek az előzmények.Abban kérném az Ön tanácsát,segítségét,hogy mit lehetne tenni?
  Tisztában vagyok velem,hogy IV.stádium és a betegség romlik,de semmi gyógyszert nem kapott március óta,mondván a VI.stádium ezzel jár nem lesz jobban..
  Azelőtt szedte a Medrolt, az sem segítene?(két éve szedte utoljára) Állapotromlása 4-5 éve volt.
  Az Alfa 1,2 vérképe pozitív lett,gyulladás van a szervezetében az biztos.
  Kérem,adjon nekem tanácsot mit lehetne tenni, vagy tényleg csak ennyi,hogy ezt el kell fogadni..?
  Esetleg személyesen is felkeresném,ha van rá lehetőség!Kérem abban az esetben írja meg hol tudom ezt megtenni.
  Nagyon reményvesztett vagyok!
  Köszönöm előre is a válaszát.

 23. Az oxigénterápia az alacson vér-oxigénszint kezelésére való módszer. Különböző, akut és krónikus állapotok (pl. COPD és alvási apnoe) okozhatnak alacsony oxigénszintet, ami a beteg nehézlégzését okozza. Ez igen ilyesztő és kellemetlen érzés és nem kétséges, hogy oxigénterápiát alkalmazni kell.

  Az elmúlt évek kutatása alapján azonban úgy tűnik, hogy a szükségesnél több oxigén adása valójában káros.
  1., A légvételre a vér emelkedő széndioxid szintje ad utasítást. Ha az oxigén folyamatos adagolásával alacsonyan tartják a széndioxid szintet, akkor a légzőizmoknak nem kell dolgozniuk és hamar (néhány nap alatt) olyan szinten meggyengülnek, hogy nem is képesek a normál légzésre!
  Azaz a túl sok oxigénnel a légzőizmokat „kikapcsolják”, meggyengítik és ezzel gyorsíthatják a betegség előrehaladását.
  2., A túl alacsony szén-dioxid-szint miatt szédülés, kellemetlen idegrendszeri tünetek léphetnek fel.
  3., A hiperoxémia, azaz túl sok oxigén esetén a szabad oxigén-moilekulák krásítják a tüdőt védő surfactant anyag fehérjéit, ami a fertőzések könnyebb kialakulását eredményezheti
  4., Ha az oxigént 0,5 bar vagy annál nagyobb nyomáson (kb. 2x magasabb, mint a normál légköri nyomás) és naponta több mint 16 órán keresztül adagolják, visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz vezethet.

  Törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb külső oxigént és a lehető legalacsonyabb nyomáson kapja a beteg.
  Azaz nem maga az oxigén adagolása a hiba, hanem ha túl hosszan és túl magas nyormáson alkalmazzák!

 24. Milyen káros mellékhatásai lehetnek a túlzott oxigénhasználatnak? Nekem ugyanis most emelték meg az adagomat 1,5 l/percről 2 l/percre és napi 16 óraról 24 órára. Akkor én most károsítom magamat?

 25. Azt, hogy mennyi gyógyszert szedhet sok minden befolyásolja és a választ nem egy blogger, hanem a kezelőorvosa tudja megadni. Forduljon hozzá kérdésével.

 26. Minden fellángolás egyre súlyosabb,és kegyetlenebb-igen.Összetett a problémám:Most már kiderült,hogy magas vérnyomás-betegségem,és szívritmuszavarom van:AZidült hörghurut 260-as vérnyomással-130-140,es pulzussal próbálgatott megfojtani.Most van vérnyomásra és a szívemre gyógyszerem-a COPD-re csak ultibro( napi egy)-oxigén-és a rohamgátló ventolin ( mondják,ez árt a szívnek )volt ugyan a kórház után egy,,adag,,beroduálos inhalátor,de az orvos nem írt javaslatot-így nincs.Nagyon nehéz lélegeznem-Segítene-e,ha két kapszula ultibrot inhalálnék ?Tisztelettel :

 27. A sós oldat magától igen csekély mértékben párolog. Azaz attól, hogy egy tálba sós vizet tesz és azt kirakja a lakásban sajnos nem várhat érdemi hatást.
  Terápiás hatáshoz el kell porlasztani a sóoldatot úgy, hogy a sórészeszkéket a lehető legapróbb darabokra „tördeljük” és ezt a sópárát kell belélegezni.
  Ezért, erre vannak a sóterápiás készülékek. Ezek használatát javaslom, ha bármilyen segítséget vár a sós levegőtől.

 28. dr úr érdeklódnék a só terápia után ha bekeverem sót és a vizet azt melegen vagy hidegen tegyem és az igy elkészúlt oldatot csak simán lekell tenni egy helységbe ?? köszönöm válaszát.

 29. Köszönöm! Ezért írom a cikkeket!

 30. Nagyon szepen koszonom a Doktor úrnak a tanacsait, es az informaciokat!Nagyon hasznosnak talaltam,minden betegtarsam szamara !
  Tisztelettel
  Balogh Klara

 31. Köszönöm a visszajelzést. Írásaim többsége nem az orvosoknak szól, hanem az érintett betegeknek és családtagjaiknak.

 32. Nagyon alapos,minden érintett – és családja – számára hasznos információkat tartalmazó írás.Nyelvezete egyszerű, laikusok által is könnyen érthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük