COPD fellángolás korai felismerése és kezelése

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünetei folyamatosan változnak. A nyugodtabb, kevés tünetet okozó időszakoktól és súlyos panaszokat okozó, gyakran kórházi ápolást igénylő időszakokig széles a paletta. Ez utóbbi, súlyos szakaszt “COPD fellángolás” -nak nevezik. A tünetek rövid idő alatt romlanak, a légszomj, a ziháló, kapkodó légzés és a rohamokban jelentkező köhögés jelzi a súlyosbodást. Azonnali és hatékony kezelés nélkül szükségessé tehetik a sürgősségi ellátást, kórházi ápolást is.

A COPD fellángolás jelentősége

A COPD fellángolás ijesztő és a beteget megkínzó lehet. Bár egy-egy fellángolást “lábon kihordhatsz”, de minél többször jelentkezik, annál valószínűbb, hogy kórházi kezelésre lesz szükséged.

Ezért aztán érdemes megtanulnod, hogy milyen tünetek azok, melyek előrejelzik a COPD fellángolás közeledését és még fontosabb, hogyan tudod megakadályozni a “kitörést” és elkerülni a kórházba kerülést.

COPD súlyosbodását jelző tünetek

A COPD súlyosbodása során a légutak állapota és a tüdő funkciók gyorsan és drámaian változnak. A felszaporodó nyálka “dugót képez”, míg a légutak falában levő izmok összehúzódnak és ezzel elvágják a levegő (és ezzel az oxigén) bejutását a tüdőléghólyagokba.

 • Légzés vagy légszomj. Olyan érzésed van, hogy nem tudod teleszívni a tüdőd levegővel.
 • Fokozódik a köhögés. A tüdőd a köhögés útján próbálja “kitakarítani” a légutakból a nyákot. COPD-ben a nyák sűrű és tapadós, igen nehéz megszabadulni tőle. A köhögés -különösen a reggeli órákban- rohamokban jelentkezik, megkínoz és kimerít.
 • A nyálka változása. Fertőzésre utal, ha a felköhögött nyák elszíneződött (sárgás, zöldes). A vöröses csíkok apró vérzésekre utalhatnak, ami többnyire az erőltetett köhögés következménye.
 • Zihálás. Kapkodsz a levegő után, a légutak szűkülete miatt sípoló hangok hallhatók a tüdőd felett.
 • Fáradtság vagy alvási problémák. Azt jelzi, hogy kevesebb oxigént vesz fel a tüdőd, mint amire testednek szüsége van.
 • A zavartság, a lelassult gondolkodás, a depresszió vagy memóriazavar megjelenése azt jelenti, hogy az agyad nem kap elég oxigént és működési zavar lép fel. Ezeket a jeleket azonban többnyire csak a hozzátartozók veszik észre, Te magad nem észleled.

A COPD fellángolás kezelése

Amikor az orvos kimondja a COPD diagnózist, egyúttal fel kell készítenie ezekre a várható eseményekre, a fellángolásokra és meg kell tanítania arra, hogy mit kell tenned a panaszok rosszabbodása esetén.

Többféle feladatod van. Egyrészt a tudnod kell, hogy éppen milyen hatékony a légzésed. A vér oxigén telítettség mérése pontos képet ad erről. Ha ismered a telítettség értéket, akkor tudhatod, mikor kell lépéseket tenned. Több lehetőség is van. A nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, hörgőtágító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyenként, de főképp egymással kombinálva segítenek a tünetek csökkentésében. Fertőzés esetén a kórokozók elpusztítására szóba jöhetnek az antibiotikumok. Az oxigénhiány fokozódása esetén szóba jön mesterséges oxigénpótlás is.

Pulzoximéter – megmutatja, mekkora a baj

Ha COPD-ben szenvedsz, akkor szinte “kötelező”, hogy legyen otthon egy pulzoximéter készüléked. A legegyszerűbb, ujjra csiptethető készülék már 10 ezer forint körüli áron kapható, megméri a véred oxigén telítettségét (oxigén szaturáció), azaz  megmutatja, mennyire oxigénhiányos a tested.

A normál érték 97-100 között van, ilyenkor nincs teendő. 93-97 között csökkent, de még beavatkozást nem igényel. 92 alatt az orvossal megbeszélt kezeléseket el kell kezdeni. 88 vagy alacsonyabb értéknél pedig nem várhatsz tovább otthon, hanem orvoshoz kell fordulnod (kórházba menni).

Gyógyszerek

A köptetők segítik a nyák feloldását, elfolyósítását és ezzel kiürítésüket. A fellángolások esetén ezek önmagukban keveset használnak.

Az úgynevezett hörgőtágítók vagy bronchodilatátorok általában inhalátor (pipa) segítségével adagolhatók úgy, hogy a gyógyszert közvetlenül be kell szippantanod a légvétel során. Általában gyors hatásúak és ellazítják a légutak izomzatát és könnyítik a levegő bejutását a tüdőbe.

Az orális (szájon át bevezető) kortikoszteroidok erősebb hatásúak. Csökkentik a duzzanatot és segíthetnek a légutak tágításában. Azonban a szteroidok -különösen, ha tartósan kell alkalmazni őket- komoly mellékhatásokat okozhatnak. Szedésük körültekintést igényel és nem lehet korlátlanul fogyasztani őket!

Az antibiotikumokra akkor lehet szükség, ha a köpeted sárgás-zöldesen elszíneződött. Az antibiotikum elpusztítja a baktériumokat. A megfelelő szer kiválasztásához a köpetből “ki kell tenyészteni” a benne levő kórokozókat, azaz meg kell határozni az ellenük leginkább hatásos szert. Ezután a kúrát teljesen végig kell vinni (ha a tünetek csökkennek is 2-3 nap alatt, az antibiotikum kúrát nem szabad abbahagyni, az előírt adagot mind be kell szedni)!

Sóterápia

A sós levegő belégzése nem az akut fellángolás kezelésében játszik szerepet, hanem megelőzésében. A sós pára (például egész éjjel belélegezve) kedvező hatása bizonyított. Segíti a fertőzés megelőzést, tisztítja a légutakat, oldja és segíti a nyák kiürülését. A sóterápia az egyik legolcsóbb és teljesen természetes gyógymód COPD esetén.

Mechanikus kezelés

A COPD esetén a légutakban felszaporodó és nehezen kiüríthető nyák okozza a legnagyobb problémát. Az oscilláció, azaz vibráció jótékony hatása igazolt. Az Aerobika OPEP légúttisztító készülék például “széttördeli a nyákréteget” és így kiköhöghetővé válik, tisztulnak a légutak, így nem tud terjedni a fertőzés, a gyulladás.

Az Aerobika OPEP készüléken át történő kilégzés során rezgés keletkezik a légutakban, ez a “felelős” a kedvező hatásért. Napi 2×10 perc kezelés általában elegendő a fellángolások megelőzésében vagy enyhítésében.

Oxigén adagolás

Az oxigén adagolásra akkor lehet szükséged, ha a véred oxigén szaturációja jelentősen lecsökkent és kínzó nehézlégzésed van. A pulzoximéter készüléked jelzi, hogyha oxigént kell adagolnod! Ha a szaturáció érték nem csökkent, akkor oxigént NE adagolj! A szükségtelen, tömény oxigén káros hatású lehet. Fontos, hogy ezt tudd és csak akkor használd, ha tényleg kell!

A legtöbb esetben egy oxigén palackot írnak fel számodra. A palack azonban néhány óra alatt kifogy. Cseréje nem minden településen oldható meg, különösen nem hétvégén. Így a legnagyobb szükség idején maradhatsz oxigén nélkül.

Az oxigén koncentrátor készüléket soha nem kell “tölteni”. A szoba levegőjéből állít elő nagy koncentrációjú oxigént, amit orrszondán vagy maszkon keresztül lélegezhetsz be. Az olcsóbb készülékek (150-200eFt) általában akkor megfelelők, ha 1-2 liter/perc oxigénre van szükséged. Ilyenkor 90% körüli oxigén koncentrációt biztosítanak. Azonban, ha súlyos az állapotod és 5 liter/perc oxigénre van szükséged, akkor ezek az olcsó készülékek nem tudnak elegendőt előállítani, ilyenkor nagyobb teljesítményűre van szükség. Az ilyen sok oxigént előállító készülékek azonban többnyire 8-900 ezer forintba kerülnek vagy még ennél is drágábbak.

Ha az előre megbeszélt otthoni praktikák nem segítenek…

Ha ezek a kezelőorvossal előre megbeszélt praktikák nem segítenek és panaszaid tovább fokozódnak, akkor nincs mire várni. Hívj mentőt! Sürgősségi betegfelvételt kell kérni. Miután megérkeztél a kórházba, intenzív kezelést kapsz, hogy kínzó tüneteid mielőbb oldódjanak.

CÍMKÉK
OSZD MEG!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az aggodalmát megértem, de ez egy tájékoztató blog. Nem rendelek, nem tudok távdiagnosztizálni. Néhány adat alapján nem lehet véleményt mondani sem kezelésről, sem teendőkről – ez a kezelőorvos dolga, aki rendszeres kapcsolatban van a beteggel, ismeri az előzményeket, más betegségeket, az összes gyógyszert. Javaslom, hogy a kezelőorvossal beszélgessen el és kérje ki véleményét, javaslatait.

 • comment-avatar
  Nika 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyám IV.stádiumban lévő Copds beteg.Márciusban izületi gyulladásos jellegű fájdalmak jelentkeztek nála,ami a vérképében úgy mutatkozott,hogy a D -dimer értéke 5400 volt jelenleg már 2200,a Crp értéke 149 jelenkeg 49, a vérsüllyedése 81.Kizárták a trombózis és az embólia gyanuját.Curám antibiotikum kúrát kapott 2x,mivel nem tudták eldönteni,hogy a kezén lévő gyulladás mi és orbáncnak vélték,aztán kizárták,hogy nem az volt.Hőemelkedése volt 2 hónapig.
  Jelenleg már nincs izületi bántalma,nem lázas, viszont annyit romlott az állapota,hogy mozogni sem bír,úgy fullad.A fújása 25% volt egy hete, a múlt évben 26% volt.
  Egy hete a Trimbow nevű fújot használálja,amitől remeg és nem érzi,hogy jobb lenne tőle kicsit sem.Előtte a Bufomixet és a Seebri nevű fújokat használta.Véroxigen szintje 88-94 között mozog,pulzusa 89-98 között mozog március óta.
  Többet köhög mint márciust megelőzően,köpete nem szokott lenni,most néha van,az szintelen.
  Röviden ezek az előzmények.Abban kérném az Ön tanácsát,segítségét,hogy mit lehetne tenni?
  Tisztában vagyok velem,hogy IV.stádium és a betegség romlik,de semmi gyógyszert nem kapott március óta,mondván a VI.stádium ezzel jár nem lesz jobban..
  Azelőtt szedte a Medrolt, az sem segítene?(két éve szedte utoljára) Állapotromlása 4-5 éve volt.
  Az Alfa 1,2 vérképe pozitív lett,gyulladás van a szervezetében az biztos.
  Kérem,adjon nekem tanácsot mit lehetne tenni, vagy tényleg csak ennyi,hogy ezt el kell fogadni..?
  Esetleg személyesen is felkeresném,ha van rá lehetőség!Kérem abban az esetben írja meg hol tudom ezt megtenni.
  Nagyon reményvesztett vagyok!
  Köszönöm előre is a válaszát.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az oxigénterápia az alacson vér-oxigénszint kezelésére való módszer. Különböző, akut és krónikus állapotok (pl. COPD és alvási apnoe) okozhatnak alacsony oxigénszintet, ami a beteg nehézlégzését okozza. Ez igen ilyesztő és kellemetlen érzés és nem kétséges, hogy oxigénterápiát alkalmazni kell.

  Az elmúlt évek kutatása alapján azonban úgy tűnik, hogy a szükségesnél több oxigén adása valójában káros.
  1., A légvételre a vér emelkedő széndioxid szintje ad utasítást. Ha az oxigén folyamatos adagolásával alacsonyan tartják a széndioxid szintet, akkor a légzőizmoknak nem kell dolgozniuk és hamar (néhány nap alatt) olyan szinten meggyengülnek, hogy nem is képesek a normál légzésre!
  Azaz a túl sok oxigénnel a légzőizmokat “kikapcsolják”, meggyengítik és ezzel gyorsíthatják a betegség előrehaladását.
  2., A túl alacsony szén-dioxid-szint miatt szédülés, kellemetlen idegrendszeri tünetek léphetnek fel.
  3., A hiperoxémia, azaz túl sok oxigén esetén a szabad oxigén-moilekulák krásítják a tüdőt védő surfactant anyag fehérjéit, ami a fertőzések könnyebb kialakulását eredményezheti
  4., Ha az oxigént 0,5 bar vagy annál nagyobb nyomáson (kb. 2x magasabb, mint a normál légköri nyomás) és naponta több mint 16 órán keresztül adagolják, visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz vezethet.

  Törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb külső oxigént és a lehető legalacsonyabb nyomáson kapja a beteg.
  Azaz nem maga az oxigén adagolása a hiba, hanem ha túl hosszan és túl magas nyormáson alkalmazzák!

 • comment-avatar
  Anna 2 hónap

  Milyen káros mellékhatásai lehetnek a túlzott oxigénhasználatnak? Nekem ugyanis most emelték meg az adagomat 1,5 l/percről 2 l/percre és napi 16 óraról 24 órára. Akkor én most károsítom magamat?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Azt, hogy mennyi gyógyszert szedhet sok minden befolyásolja és a választ nem egy blogger, hanem a kezelőorvosa tudja megadni. Forduljon hozzá kérdésével.

 • comment-avatar
  Viktória 3 hónap

  Minden fellángolás egyre súlyosabb,és kegyetlenebb-igen.Összetett a problémám:Most már kiderült,hogy magas vérnyomás-betegségem,és szívritmuszavarom van:AZidült hörghurut 260-as vérnyomással-130-140,es pulzussal próbálgatott megfojtani.Most van vérnyomásra és a szívemre gyógyszerem-a COPD-re csak ultibro( napi egy)-oxigén-és a rohamgátló ventolin ( mondják,ez árt a szívnek )volt ugyan a kórház után egy,,adag,,beroduálos inhalátor,de az orvos nem írt javaslatot-így nincs.Nagyon nehéz lélegeznem-Segítene-e,ha két kapszula ultibrot inhalálnék ?Tisztelettel :

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A sós oldat magától igen csekély mértékben párolog. Azaz attól, hogy egy tálba sós vizet tesz és azt kirakja a lakásban sajnos nem várhat érdemi hatást.
  Terápiás hatáshoz el kell porlasztani a sóoldatot úgy, hogy a sórészeszkéket a lehető legapróbb darabokra “tördeljük” és ezt a sópárát kell belélegezni.
  Ezért, erre vannak a sóterápiás készülékek. Ezek használatát javaslom, ha bármilyen segítséget vár a sós levegőtől.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  dr úr érdeklódnék a só terápia után ha bekeverem sót és a vizet azt melegen vagy hidegen tegyem és az igy elkészúlt oldatot csak simán lekell tenni egy helységbe ?? köszönöm válaszát.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Köszönöm! Ezért írom a cikkeket!

 • comment-avatar
  Clarissa 4 hónap

  Nagyon szepen koszonom a Doktor úrnak a tanacsait, es az informaciokat!Nagyon hasznosnak talaltam,minden betegtarsam szamara !
  Tisztelettel
  Balogh Klara

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Köszönöm a visszajelzést. Írásaim többsége nem az orvosoknak szól, hanem az érintett betegeknek és családtagjaiknak.

 • comment-avatar
  Árpa János 4 hónap

  Nagyon alapos,minden érintett – és családja – számára hasznos információkat tartalmazó írás.Nyelvezete egyszerű, laikusok által is könnyen érthető.