Pulzoximéter és alkalmazása egyes betegségekben

A véroxigénszint mérés jelentőségéről már írtunk korábban, most eljött az idő, hogy arról az eszközről is beszéljünk, amellyel a mérést el lehet végezni. A pulzoximéter, más neveken oxigén szaturáció mérő vagy csak simán szaturációmérő.

A pulzoximéter nagyon fontos információkat szolgáltathat a beteg és orvosa számára a súlyosabb a szív, a tüdő vagy a vérsejt betegségben. Ezek esetén a szükségesnél kevesebb oxigén jut el a sejtekhez és testünk egyes életfontosságú folyamatai zavart szenvednek. A pulzoximéterrel akár folyamatosan is ellenőrizni lehet a vér oxigéntelítettségét, mely adat iránymutatóként szolgál a kezelés adagolásában és hatásának ellenőrzésében egyaránt.

Tudni kell, hogy a pulzoximéter készüléknek semmilyen hatása nincs a betegségre, azaz pulzoximéterrel nem kezelünk semmit, hanem megfigyelünk, ellenőrzünk.

Formai szempontból többféle pulzoximéter létezik

 • ujjra csiptethető pulzoximéterAz ujjra csiptethető pulzoximéter a nevének megfelelően a kéz-, vagy szükség esetén a lábujjakra helyezhető, csipesszerűen kialakított eszköz. Apró, alig nagyobb egy gyufásdoboznál. A készülék tartalmazza a szenzort és az eredmények megjelenítését biztosító kijelzőt is. Kifejezetten otthoni, legfeljebb néhány perces mérésekre javasolhat. Ára 15-35 ezer forint között mozog. Az olcsóbb verziók csupán az oxigéntelítettség adatot és a pulzusszámot mérik. Nem tárolnak el semmit és nem riasztanak veszély esetén. A drágább változatok már akár többnapnyi mérési adatot tárolnak (ez nagyon fontos az orvosnak, mert látja, hogy az érték hogyan változott a kezelés hatására), illetve riasztanak (ez fontos a hozzátartozónak, mert sípolással figyelmeztet akkor is, ha a beteg esetleg erre már képtelen). Otthoni használatra ezek az egyszerű pulzoximéterek tökéletesen elegendők.

 

 • kézi pulzoximéterkézi pulzoximéter egy kicsit bonyolultabb az előbbinél. Itt egy kb. mobiltelefon méretű kis készüléket kábel köt össze az ujjra csiptetett érzékelővel. Előszeretettel alkalmazzák kisebb rendelőkben is. Otthoni környezetben akkor javaslom, ha súlyos a betegség és tartós monitorozés, nagyobb mérési percizitás és riasztás szükséges. A kézi pulzoximéterek szenzora általában cserélhető. Kapható gyermek, csecsemő és felnőtt méret is (az ujjra csiptethető készülékek között nagyon kevés olyan van, amit gyermeknél és csecsemőnél alkalmazható). A kézi készülékek nagyobb kijelzőjén már több adat is megjeleníthető. Ilyenek például a grafikus görbén megjelenített perifériás nyomáshullám vagy éppen az érték időbeli változása grafikon (trend). Ezek a készülékek általában pontosabbak, mint az ujjra csiptethetők, azaz ahol a pontosság különösen fontos: súlyos betegség, csecsemő vagy gyermek, ott ezt javasolt beszerezni.

 

 • asztali pulzoximéterasztali pulzoximéter készülékeket kórházi felhasználásra készítik. Nagy precizitásúak, pontosak és sok egyéb szolgáltatásuk lehet. Ilyenek például a mozgástolerancia, azaz akkor is mérnek, ha a mentő macskaköves úton száguld a beteggel. Otthoni használatra ilyen készülék általában felesleges.

Melyik pulzoximéter a megfelelő?

Mind az ujjra csiptethető, mind a kézi készülékek többségének van egy nagy hátránya: csak nyugalomban levő és együttműködő betegen mérnek. Ha a mérés közben a beteg lóbálja a kezét, csapkod, fájdalomtól vonaglik, gépkocsiban rázkódik, a készülék képtelen a mérésre. Ezek a zavaró jelek technikailag lehetetlenné teszik a mérést. Ezért van például, hogy a csecsemők és gyerekek számára az olcsó készülékek nem használhatók: izegnek-mozognak és nem lehet őket “nyugalomra bírni”, a készülék nem is tud mérni. A drágább kézi és természetesen az asztali készülékek már úgynevezett mozgástoleráns algoritmust alkalmaznak, amelyek kiszűrik a mozgásból eredő zavarokat.

A különböző pulzoximéterek mindegyike azonos mérési módszert alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. A drágább készülékeknek olyan többletfunkciói vannak, amelyek inkább csak orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban nincs jelentőségük, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és kézi készülékeket javaslom.

A pulzoximéter működése

A pulzoximéter készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik. A fényforrás vörös és infravörös fényt bocsát ki, mely áthatol azon a testrészen, amelyre az érzékelőt felhelyezzük (a kéz vagy láb egyik ujja vagy esetleg a fülcimpa). A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy az ujj sejtjei és a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. Ebből meghatározza, hogy mennyi vörösvértest szállít oxigén molekulát. Ha minden vértest szállít oxigént, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.

A pulzoximéter által mért adatok fontosak a beteg és az őt ápolók számára

 • a készülék méri, hogy mennyi oxigént szállít a vér
 • minél magasabb a készülék által jelzett érték, annál jobb az oxigénszint
 • az oxigén telítettség (szaturáció) maximális értéke 100%
 • 96-100%-os érték az egészséges érték,
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul orvoshoz kell fordulni vagy
 • amennyiben ismert a betegség oka, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint például oxigén adagolható. A szaturáció érték azt is jelzi, mikor kell abbahagyni az adagolást.

Véroxigénszint mérés javasolt

légzési nehézséggel küzdők számára:

 • krónikus bronchitis
 • obstruktív tüdőbetegség
 • asztma (a rohamok alatt)
 • allergia (a rohamok alatt)
 • tüdődaganat, stb. esetén

szívbetegségben szenvedők számára:

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció – abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegségében szenvedők számára:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)