A véroxigénszint mérés jelentőségéről már írtam korábban, most azzal az eszközzel folytatom, amellyel a mérést elvégezheted. Ez a pulzoximéter, más neveken oxigén szaturáció mérő vagy csak simán szaturációmérő.

A pulzoximéter nagyon fontos információkat szolgáltathat mind az orvos, mind pedig a beteg számára a szív, a tüdő vagy a vérsejtek betegségeiben. Ezek esetén a szükségesnél kevesebb oxigén jut el a sejtekhez és tested egyes életfontosságú folyamatai zavart szenvednek. A pulzoximéterrel akár folyamatosan is ellenőrizni tudod a vér oxigéntelítettségét, mely adat iránymutatóként szolgál a kezelés adagolásában és hatásának ellenőrzésében egyaránt.

Tudnod kell, hogy a pulzoximéter készüléknek semmilyen hatása nincs a betegségedre, azaz pulzoximéterrel nem kezelsz semmit, hanem megfigyelsz, ellenőrzöl.

Formai szempontból többféle pulzoximéter létezik

 • Az ujjra csiptethető pulzoximéter a nevének megfelelően a kéz-, ujjra csiptethető pulzoximétervagy szükség esetén a lábujjakra helyezhető, csipesszerűen kialakított eszköz. Apró, alig nagyobb egy gyufásdoboznál. A készülék tartalmazza a szenzort és az eredmények megjelenítését biztosító kijelzőt is. Kifejezetten otthoni, legfeljebb néhány perces mérésekre javaslom. Jó minőségű készülékek kaphatók 10-20 ezer forint közötti áron. Gyermek méretben kicsit drágább szokott lenni, mint a felnőtt. Az ennél olcsóbbak általában igen gyenge minőséget képviselnek.
  Az ujjra csiptethető eszközök általában csupán az oxigéntelítettség adatot és a pulzusszámot mérik. Nem tárolják el a mért adatokat és nem riasztanak veszély esetén. A drágább (20 ezer feletti) változatok már akár többnapnyi mérési adatot tárolnak (ez gyakran fontos az orvosnak, mert látja, hogy az érték hogyan változott a kezelés hatására), illetve riasztanak (ez fontos a hozzátartozónak, mert sípolással figyelmeztet akkor is, ha a beteg esetleg erre már képtelen). Otthoni használatra az egyszerű pulzoximéterek tökéletesen elegendők.
 • kézi pulzoximéter egy kicsit bonyolultabb az előbbinél. Itt egy kb. kézi pulzoximéter mobiltelefon méretű kis készüléket kábel köti össze az ujjra csiptetett érzékelővel. Előszeretettel alkalmazzák kisebb rendelőkben is. Otthoni környezetben akkor javaslom, ha súlyos a betegség és napokig tartó monitorozás, nagyobb mérési precizitás és riasztás szükséges. A kézi pulzoximéterek szenzora általában cserélhető. Kapható gyermek, csecsemő és felnőtt méret is (az ujjra csiptethető készülékek között nagyon kevés olyan van, amit gyermeknél és csecsemőnél alkalmazható). A kézi készülékek nagyobb kijelzőjén már több adat is megjeleníthető. Ilyenek például a grafikus görbén megjelenített perifériás nyomáshullám vagy éppen az érték időbeli változása grafikon (trend). Ezek a készülékek általában pontosabbak, mint az ujjra csiptethetők, azaz ahol a pontosság különösen fontos: súlyos betegség, csecsemő vagy gyermek, ott ezt javasolt beszerezni.
 • asztali pulzoximéter készülékeket kórházi felhasználásra készítik. asztali pulzoximéterNagy precizitásúak, pontosak és sok egyéb szolgáltatásuk lehet. Ilyenek például a mozgástolerancia, azaz akkor is mérnek, ha a mentő macskaköves úton száguld a beteggel. Otthoni használatra ilyen készülék általában felesleges.

Melyik pulzoximéter a megfelelő?

Mind az ujjra csiptethető, mind a kézi készülékek többségének van egy nagy hátránya: csak nyugalomban levő és együttműködő betegen mérnek. Ha a mérés közben a beteg lóbálja a kezét, csapkod, fájdalomtól vonaglik, gépkocsiban rázkódik, a készülék képtelen a mérésre. Ezek a zavaró jelek technikailag lehetetlenné teszik a mérést. Ezért van például, hogy a csecsemők és gyerekek számára az olcsó készülékek nem használhatók: izegnek-mozognak és nem lehet őket „nyugalomra bírni”, a készülék nem is tud mérni. A drágább kézi és természetesen az asztali készülékek már úgynevezett mozgástoleráns algoritmust alkalmaznak, amelyek kiszűrik a mozgásból eredő zavarokat.

A különböző pulzoximéterek mindegyike azonos mérési módszert alkalmaz és közel azonos pontosságú véroxigénszint mérést biztosít. A drágább készülékeknek olyan többletfunkciói vannak, amelyek inkább csak orvosok számára jelentenek segítséget, otthoni használatban nincs jelentőségük, azaz otthonra általában nem érdemes klinikai készüléket venni. Otthoni használatra az ujjra csiptethető és kézi készülékeket javaslom.

M70 pulzoximéter

 • ujjra csiptethetőm70 pulzoximéter
 • oxigén szaturáció (SpO2) érték kijelzése
 • pulzusszám
 • elemes működés
 • itt vásárolható meg

A pulzoximéter működése

A pulzoximéter készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik. A fényforrás vörös és infravörös fényt bocsát ki, mely áthatol azon a testrészen, amelyre az érzékelőt felhelyezzük (a kéz vagy láb egyik ujja vagy esetleg a fülcimpa). A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy az ujj sejtjei és a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. Ebből meghatározza, hogy mennyi vörösvértest szállít oxigén molekulát. Ha minden vértest szállít oxigént, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.

Olvasd el cikkem a pulzoximéter által mért adatokról

Olvasd el cikkem a véroxigénszint mérés jelentőségéről

Nézd meg a véroxigénszint mérésről szóló videómat!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

12 Comments

 1. A 99%-os érték – akár lábon, akár kézen, akár fülcimpán méri- az abszolút normál érték. Emiatt nem kell aggódnia.
  Ha covidon átesett, annak lehetnek maradvány-tünetei, olvassa el ezt a cikkem.

 2. Tisztelt Dr úr. Szeretnék érdeklődni hogy a labujjon mert szaturacio 99% mostanság nagyon nehezen kapok levegőt atestem a Covidon! Esetleg szívelégtelenség fennallhat? Kézen, lábon 98 99% terhelesre nehezlegvetel! Nem dohányzom, nem vagyok elhizva!

 3. A pulzoximéter nem való vérnyomás mérésre. A véroxigén telítettségét tudj vele mérni. A mérésnek kb 1 perc tartamban van értelme. Teljesen felesleges addig az ujját tartani, hogy zsibbadni, lüktetni kezdjen. Naponta 3x 1 perc mérés teljesen elegendő.
  A nyiroködémával kapcsolatban azonban a véroxigén érték semmilyen pluszt, érdemi tájékoztatást nem ad. Nyiroködéma miatt értelmetlen ellenőriznie a véroxigén szintjét. Egyes szívbetegségekben az egyszerű, olcsó véroxigén szint mérők nem működnek megfelelően (szabálytalan szívverés és szívgyengeség, lassú vérkeringés esetén).

 4. ERDEKLODNEK MISZERINT NEKEM NYIROKODEMAM VAN LEGFOKEPP A KEZFEJEMBEN DE A KAROMBAN IS.
  IGY VERNYOMAST NEM TUDOK MERNI. GONDOLTAM JO LENNE EGY PULZOXIMETER DE MAR LUKTET BENNE AZ UJJAM. FEKVO BETEG VAGYOK SZIVBETRG IS. FEKVE IS UGRAL AZ ERTEK. EZEK SZERINT NEM TUL ALKALMAS ERRE A CELRA EZ AZ ESZKOZ SEM A BAJOM MIATT?
  KOSZONETTEL.
  T. NORA

 5. A párezer forintos készülékek többsége gyenge gagyi. Sokan kínálnak ilyet mostanában, miközben a legalapvetőbb törvényi kötelezettségeket sem teljesítik, pl., nem adnak hozzá használati ismertetőt. Az ilyen kereskedők alig különböznek azoktól a húsboltosoktól, akik félig romlott, penészes húst sóznak önre.
  Miért nem fordul megbízható, tisztességes tájékoztatást nyújtó forgalmazókhoz?
  10-15 ezer forint között már megbízható készülékek kaphatók, melyek otthonra, COPD-s, asztmás számára teljesen elegendők.
  Olvassa el ezt a cikkemet, megtalálja benne a választ a kérdésére.

 6. Üdvözlöm érdeklődni szeretnék hogy egy olcsóbb pulzoxi merőt rendeltem interneten párezer ft volt. Mennyire megbizható egy ilyen készülék? COPD és Asztmás beteg vagyok! Mellette még hipertónia és kicsit cukros is vagyok! Sokféle gyogyszert szedek! Magyarnyelvü leirás nincs hozzá! Igy nemtudom %spo2 és bmpPR mit mér! Hálásan megköszönöm mielöbbi válaszát! Tisztelettel Picur

 7. Szeretném megkérdezni,hogy melyik fajta véroxigén mérőt javasolja otthonra, felkészülvén az esetleges covidra…melyik gyártmányt érdemes megvenni,amelyik ujjra tehető 10-20 e ft között? Köszönöm!

 8. Igen, jól gondolkodik! Az enyhébb lefolyású koronavírus fertőzés esetén valóban nincs sok teendő. Az immunrendszer felismeri és lassan legyűri a vírust. A súlyos esetekben azonban a sövődmény a tüdőgyulladás. Ilyen esetben a gyulladt területen nincs megfelelő gázcsere és így nem jut elég oxigénhez a beteg. Ennek tünete a nehézlégzés. A pulzoximéter a vér oxigén telítettségét méri, azaz ha kevés az oxigén a vérben, akkor a véroxigénszint (oxigénszaturáció érték) csökkeni kezd. MInél súlyosabb az állapot, annál alacsonyabb. 90 vagy az alatti értéknél már kifejezett nehezlégzés várható.
  Vannak olyan állapotok, amelyek a mérést megzavarhatják és téves értéket adhatna. Ilyenek az abszolút aritmiás szívműködés, az érszűkület, egyes anémiák.
  Ha a beteg köhög, lázas, vírusfertőzéses előzménye van, akkor nyilván nem ezekről van szó, azaz a véroxigénszint mérés jó indikátor lehet.

 9. Koronavirus fertozes amikor életveszélyessé válik ill. tényleg ellátást igényel, az a súlyos tüdőgyulladás. Egész addig lázcsillapítás, sok folyadék, pihenés, hurutoldó egyéb háziszerek elegendőek az ellátásra. Igazán orvoshoz akkor kell fordulni,ha súlyosbodik a kialakult tüdőgyulladás. (Oxigenhiány)Ezt a pontot el lehet dönteni pulzoximéter+orvosi telefonos konzultáció segítségével?

 10. A „boltban” kapható párezeres pulzoximéterekkel semmire sem megy, mert „nem tűrik a mozgást”. Azaz nyugalomban tud velük mérni, de ha nekiindul mozogni, akkor csak értékelhetetlen eredményeket fog kapni. „Mozgástoleráns” algoritmussal működő készüléket a Masimo gyárt. Ez a modell kifejezetten hordozhatóra van tervezve https://www.masimo.com/products/continuous/radius7/. Ára 120 ezer körüli. De más módszerrel nem kap használható eredményt.

 11. Tiszeletem .
  Lélekzet-visszatartásos futáshoz szeretnék készüléket választani ,ami képes edzés közben mérni a vér oxigénszaturációját .
  Köszönettel:
  Nagy Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük