Tested minden sejtjének működése oxigént igényel. Az oxigén molekulákat a vörösvértesteid a tüdődben veszik fel és szállítják el tested legtávolabbi zugába is, ahol átadják a sejteknek. A véroxigén szint mérés fontos információt szolgáltat az orvos számára a keringésről, légzésről. A mérése pulzoximéter készülékkel történik 

Mi a véroxigén szint? 

A véroxigén szint azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. Minél magasabb az érték, annál több oxigént szállítanak. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges szállító kapacitás 98%-a „ki van használva”. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a fele.

A véroxigén szint kifejezés helyett oxigén szaturáció vagy véroxigén telítettség kifejezésekkel is említik (ugyanazt jelentik), míg az orvosi leleteken általában SpO2 értékként találhatod meg.

Minden pulzoximéter méri és kijelzi a véroxigénszint értéket, hiszen ez az alapvető feladata.

Mi a pulzoximéter?

A pulzoximéter az a készülék, amellyel a véroxigén szint megmérhető. Említik még oxigén szaturáció mérő vagy csak simán szaturációmérő néven is.

A pulzoximéterrel végezhetsz egyszeri mérést, de akár folyamatosan (órákon, sőt napokon át) is ellenőrizni tudod a vér oxigéntelítettségét, mely adat iránymutatóként szolgál a kezelés adagolásában és hatásának ellenőrzésében egyaránt.

A pulzoximéter készülék NEM KEZEL, nem hat semmilyen betegségre. Kizárólag a véroxigén szint monitorozására, ellenőrzésére való. 

Véroxigén szint értékek

A véroxigén szint (azaz az oxigén telítettség) maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)

Az érték 1 és 100 között lehet, ezen belül minél magasabb az érték, annál jobb.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték a normál véroxigén szint, nincs teendőd.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Egyeztess a háziorvosoddal egy általános szív-tüdő kivizsgálást. Nem kell rohanni, de érdemes mostanában.
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

Mikor fontos a véroxigén szint mérése?

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. Ezt biztosítja egy egyszerű készülék, a pulzoximéter.

Mikor csökkenhet a véroxigén szint?

 • ha a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
 • ha a tüdődbe nem jut elég oxigén,
 • ha a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

Milyen betegségekben mérj?

légzőszervi betegségben

szívbetegség esetén

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció – abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegsége esetén:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

Az oxigén telítettség mérést mindig nyugalomban végezd!

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Mozgás közbeni méréshez úgynevezett mozgástoleráns algoritmust tartalmazó pulzoximéter kell. Az ilyenek klinikai használatra valók és nem otthonra, áruk akár többszázezer forint is lehet.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz valós eredményt.

Amikor a készüléked az ujjadra teszed és bekapcsolod, akkor egy darabig semmit sem mutat, majd gyorsan váltogathatja a számadatokat. Ez normális és ne foglalkozz vele! A készüléknek kb 20 másodpercre van szüksége, hogy megállapítsa az átlagértéket. Csak a bekapcsolás után 20-30 másodperccel mutatott értékkel foglalkozz, ennek van értelme.

Nézd meg a véroxigénszint mérésről szóló videómat!

A véroxigénszintet befolyásoló dolgok

A műkörmök és a körömlakk is megzavarják a mérést, mert túl sok fényt nyelhetnek el. Tévesen alacsony adatot kapsz vagy egyáltalán nem tud mérni a készülék. A készüléket olyan ujjadra helyezd, ahol sem műköröm nincs, sem festék.

Az olcsó pulzoximéter készülékek nem adnak pontos adatot mozgás során. Úgynevezett mozgástoleráns algoritmust a klinikai (és igen drága) készülékek biztosítanak. Azaz ha a mérés közben le fel járkálsz, beszélgetsz, gesztikulálsz, akkor a készülék nem tudja érzékelni a pulzushullámot és nem mutat értéket vagy az érték össze-vissza ugrál. Ahogy előbb írtam, a mérést ülő helyzetben, a karodat az asztalon pihentetve, mozdulatlanul mérj. 50-60 másodper mérés elég egyszerre. Sport, edzés közben nem lehet mérni egy ujjra csiptethető 10 ezres készülékkel.

Szívbetegség (kardiomiopátia, szívelégtelenség) következménye a gyenge perifériás vérkeringés, azaz a szíved olyan gyengén működik, hogy a vért nem tudja „kinyomni” az ujjadig. Az ujjaid vége, a körmöd, sőt az ajkaid is lilás színezetűek, jelezve, hogy nem érkezett oda friss vér. Az olcsó pulzoximéterek nem képesek pontos mérésre alacsony véráramlás esetén.

Szívritmuszavar (pitvarfibrilláció, abszulút aritmiás szívműködés) esetén a szívverésed nagyon szabálytalan, így az egymást követő pulzusok ereje kiszámíthatatlanul változik. Hol nagyon gyenge, sőt kimarad, hol meg erős. Az olcsó készüléket ezzel sem boldogulnak. Vagy egyáltalán nem mutatnak értéket vagy össze-vissza ugrál, értelmezhetetlenül.

Testhelyzet megváltozása befolyásolja az értéket. Egy erre vonatkozó orvosi kutatás során vizsgálták a testhelyzet és a véroxigénszint érték összefüggését. Azt találták, hogy ülő testhelyzetben az érték magasabb, mint fekvő helyzetben.  Ha tehát ülve 3-5-tel magasabb a véroxigén szinted, akkor az teljesen normális. Az okozza, hogy a testhelyzettel megváltozik a vérkeringés, fekve a pulzushullám ellapul, ülve a gravitáció miatt erőteljesebb. A tüdő légfelvétele is változik, mert fekvő helyzetben a tüdő kevésbé képes tágulni, így kevesebb oxigént tud felvenni. Mindig ülő pozícióban végezz mérést és csak az ülő helyzetben mért értékkel hasonlítsd össze! Almát-almával!

Egyes esetekben eltérés lehet a két kézen mért érték között. Ennek magyarázata lehet például az egyik oldali artériák fejlődési rendellenessége, szűkülete vagy éppen tágulata. Általában javaslom, hogy mindig ugyanott mérj. Például a bal kezed középső vagy mutatóujján. A legközelebi mérést épp ilyen testhelyzetben, éppen ezen az ujjadon végezd.

A pulzoximéter működése egyszerűen

A készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik, ezeket egymással szemben helyezik el.
A fényforrás két fénysugarat (vörös és infravörös hullámhosszúságút) bocsát ki. A fény áthalad az ujjadon, amelyre az érzékelőt felhelyezed. A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy a kibocsátott fényből mennyit „nyeltek el” az ujjad sejtjei és a bennük áramló vér. Ebből tudja meghatározni, hogy a teljes oxigénszállítási kapacitás hány százaléka van lekötve.
Egyszerűsítve: ha a vörösvértestek minden egyes oxigénkötő helyéhez kapcsolódik oxigén, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez.

Részletesen a pulzoximéter készülékekről  

 • ujjra csiptethető pulzoximéter. Ez a leggyakoribb az otthoni használatban nevének megfelelően a kéz-, ujjra csiptethető pulzoximétervagy szükség esetén a lábujjakra helyezhető, csipesszerűen kialakított eszköz. Apró, alig nagyobb egy gyufásdoboznál. Kifejezetten otthoni, legfeljebb néhány perces mérésekre javaslom. Jó minőségű készülékek kaphatók 10-20 ezer forint közötti áron. Gyermek méretben kicsit drágább szokott lenni, mint a felnőtt. Az ennél olcsóbbak általában igen gyenge minőséget képviselnek.
  Az ujjra csiptethető eszközök általában csupán az oxigéntelítettség adatot és a pulzusszámot mérik. Nem tárolják el a mért adatokat és nem riasztanak veszély esetén. A drágább (20 ezer feletti) változatok már akár többnapnyi mérési adatot tárolnak (ez gyakran fontos az orvosnak, mert látja, hogy az érték hogyan változott a kezelés hatására), illetve riasztanak (ez fontos a hozzátartozónak, mert sípolással figyelmeztet akkor is, ha a beteg esetleg erre már képtelen). Otthoni használatra az egyszerű pulzoximéterek tökéletesen elegendők.
 • kézi pulzoximéter egy kicsit bonyolultabb az előbbinél. Itt egy kb. kézi pulzoximétermobiltelefon méretű kis készüléket kábel köti össze az ujjra csiptetett érzékelővel. Előszeretettel alkalmazzák kisebb rendelőkben is. Otthoni környezetben akkor javaslom, ha súlyos a betegség és napokig tartó monitorozás, nagyobb mérési precizitás és riasztás szükséges. A kézi pulzoximéterek szenzora általában cserélhető. Kapható gyermek, csecsemő és felnőtt méret is (az ujjra csiptethető készülékek között nagyon kevés olyan van, amit gyermeknél és csecsemőnél alkalmazható). A kézi készülékek nagyobb kijelzőjén már több adat is megjeleníthető. Ilyenek például a grafikus görbén megjelenített perifériás nyomáshullám vagy éppen az érték időbeli változása grafikon (trend). Ezek a készülékek általában pontosabbak, mint az ujjra csiptethetők, azaz ahol a pontosság különösen fontos: súlyos betegség, csecsemő vagy gyermek, ott ezt javasolt beszerezni.
 • asztali pulzoximéter készülékeket kórházi felhasználásra készítik. asztali pulzoximéterNagy precizitásúak, pontosak és sok egyéb szolgáltatásuk lehet. Ilyenek például a mozgástolerancia, azaz akkor is mérnek, ha a mentő macskaköves úton száguld a beteggel. Otthoni használatra ilyen készülék általában felesleges.

Milyen további adatokat jelenít meg a pulzoximéter? 

Az egyes készülékek által megjelenített adatok eltérhetnek ettől, de ezek a legáltalánosabb adatok.

mit mutat a pulzoximéterem

 • Véroxigén szint. Ezt feljebb már részleteztem
 • Perifériás pulzusszám. Az a pulzusszám, amit az ujjadon mér a készülék. Minden pulzoximéter méri és kijelzi. 
  Egészséges szív esetén a perifériás pulzusszám megegyezik a szív dobbanásainak számával.
  Egyes szívritmuszavarokban, például pitvarfibrilláció esetén, a perifériás pulzusszám alacsonyabb lehet, mit a szívdobbanások száma. A kettő közötti különbség értéke a pulzusdeficit. Minél súlyosabb a fibrilláció, annál nagyobb a deficit.
  Az olcsóbb, ujjra csiptethető készülékek többsége nem képes mérni pitvarfibrilláció esetén. Vagy össze-vissza ugrál az adatuk, vagy egyáltalán nem tudnak értéket kijelezni. Ha például a készülék a család minden tagján kiválóan mér, de egyikőtökön semmit sem mutat, arra kell gondolni, hogy az illetőnek pitvarfibrillációja van.
 • Perfúziós index (PI). Nem minden pulzoximéter jeleníti meg ezt az értéket. Egyes gyártók PMI-nek, azaz pulzus modulációs index-nek nevezik.
  A perfúziós index egy számérték, amely a pulzushullám csúcsán és alján mérhető véráramlás aránya. Az ujj (vagy általában a mérési hely) véráramlás erősségének jelzésére szolgál.
  Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.
  A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.
  A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.
  A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.
  A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.
 • Pulzus intenzitás oszlopdiagram. Sok készüléken látható egy oszlopdiagram, ami hol magasabb, hol alacsonyabb.
  Az olcsó készülékeken nem sok haszna van, diagnosztikus következtetés nem vonható le belőle.
  Minél magasabbra emelkednek az oszlopok, annál „erősebb” a pulzushullám, azaz annál jobb a vérátáramlás. Az alig emelkedő oszlop gyenge pulzushullámot jelez.
 • Plethysmográfiás (pulzushullám) görbe. Az ujj kapillárisaiban a szív összehúzódásaival szinkronban a vér áramlása hol felgyorsul, hol lelassul, azaz pulzál. A pulzushullám görbe ezt a hullámzást teszi láthatóvá.
  A nagy kilengésű görbe, azaz magas hullámok, közöttük mély hullámvölgyek azt jelentik, hogy a pulzálás és a véráramlás erős.
  Alacsony kilengésű, lapos görbe a gyenge véráramlást mutatja.
  Ha 20 ezer forint alatti készüléked van, akkor csak a véroxigén és a perifériás pulzusszám értékekkel törődj.  Ezeken az olcsó pulzoximétereken a perfúziós index, pulzus intenzitás és pulzushullám görbéje „inkább csak dísznek” van. Nem túl pontosak, így nem lehet érdemi következtetést levonni belőle.

Mikor mér pontosan a pulzoximéter?

FIGYELEM! Az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.

Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléked van, akkor a mérés során ne mozogj, ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van, tartsd teljes mozdulatlanul. Így kapsz értékelhető eredményt.

Vannak olyan készülékek, amit mozgás közbeni mérésre alkalmasak, az ilyenek többnyire klinikai használatra valók és áruk akár többszázezer forint is lehet.

Hányszor mérj naponta szaturációt?

A véroxigénszint állandó mérésére többnyire csak intenzív osztályon fekvő, súlyos beteg esetén vagy műtéti altatás közben van szükség.

Teljesen értelmetlen otthon egész nap, folyamatosan mérned. Ezzel stresszelni fogod magad – feleslegesen! A stressznek viszont erős megbetegítő hátása van!

Mérj  naponta 3-4 alkalommal, mindig kb. ugyanabban az időpontban. Az adataidat jegyezd fel egy lapon. Mindig a változás érdekes, különösen a romló trend.

A reggeli, nappali, esti, éjszakai értékeid között 3-5% eltérés természetes lehet. Ha a legalacsonyabb értéked sem kerül 93-94 alá, akkor nincs teendőd.

Ha az értékek pl. éjszaka 90 alá is csökkenek, ez például alvási apnoe tünete lehet. Fordulj orvoshoz, kivizsgálás kell.

Ha az értékeid fokozatosan csökkenni kezdenek, először 90-re, majd az alá, akkor szintén orvosnál a helyed.

Ha az értékeid össze-vissza ugrálnak. Hol alacsony, hol normális, akkor vagy vacak a készüléked, vagy mozogsz mérés közben vagy a pulzusszám fejezetben említett szívbetegséged van.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

182 Comments

 1. A poszt-covid szindróma egyik tünetét észleli. Nagyon sokan szenvednek ettől és bizony az erő visszanyerése rendkívül lassan megy, éppen azért, mert a terhelésre túl magas a pulzus, azaz az érintett nem bírja a terhelést.
  Maga a covid és a poszt-covid nem szakterületem. Ma már vannak olyan rendelők, amelyek kifejezetten ezzel foglalkoznak. Érdemes lehet egyet felkeresni, mert ott több tapasztalat van és érdemi tanáccsal láthatják el.
  Én csak annyit tudok mondani, hogy az erő nagyon lassan tér vissza a legtöbb esetben és ez rendkívüli türelmet igényel. Nem nagyon van más mód, mint addig terhelni, amíg az állapot engedi. Azaz lassú, alacsony intenzitású mozgás (séta, lassú kerékpározás, úszkálás (és nem igazi, tempós úszás)).
  A rendszeresen adagolt terhelés (a túlterhelés kerülése) is segít, de nagyon lassú a hatása. Éppen azért, mert az alacsony terhelésnek csak nagyon kicsi az erő és teljesítményjavító hatása.
  Összességében nagyon nem egyszerű.
  Keressen fel medical fitnessz edzőt és beszélje meg vele, hogyan edzzen, hogyan mozogjon.
  Medical fitnesz – testreszabott edzésvezetés betegek számára

 2. Tisztelt Doktor Úr!
  Covid fertőzés szövődményeként kialakult pericarditis után szeretnék teljes életet élni.
  Két év eltelt, több alkalommal végzett EKG és Szív ultrahang is rendben volt, sőt a magas palpitatio kompenzálására szedett concor gyógyszert is ki tudtam már vezetni (orvosi felügyelet mellett) Ám a véroxigén szintem terhelésre 3-4 %-al csökken, ami pihenésre normalizálódik.Ülve általában 97%, fekve 95% körüli, de terheléskor ennél is alacsonyabb.A hét 4-5 napján teszek meg, alkalmanként 7-8 km-es sétát. (inkább közepes vagy gyorsabb gyaloglásnak mondanám 5-6 km/h tempóval) A pulzusom ilyenkor 105-110 körüli. Viszont már egy nagyon gyenge 100 méteres kocogásnál is 140 körüli a pulzusom.Januárban voltam légzésfunkció mérésen, ahol normál DLCO értékeket mértek.(FVC 97%, FEV1 92%) Mindezek ellenére nem érzem, hogy fokozhatnám a terhelést az állóképességem javítására.49 éves vagyok, nem dohányzom, testtömeg indexem: 25 vagyis nem vagyok elhízva sem.Vérképem is rendben van. Szükséges e további vizsgálat?
  Szeretném az állóképességem javítani, mert még mindig, két éve leteltével sem érzem, hogy teljesítményem rendben lenne..Köszönöm megtiszetlő válaszát!

 3. Egyszeri alacsony érték véleményem szerint hibás mérés eredménye. Még a sokmilliós kórházi gépek mérései is lehetnek hibásak, ha a páciens például remeg, izgatott, mozgatja a kezét mérés közben.
  A hajnali rosszullét miatt, pánikszerűen felébredve, az ágyból kiugorva történt mérés szerintem nem mérvadó. A Galaxy watch, de bármely okoskütyü olyan mérési elven dolgozik, amelyek pontossága eleve korlátozott. A Galaxy watch nem orvosi eszköz. HOgy jobb marketinget tudjanak csinálni neki, belezsúfolnak egy csomó funkciót, melyek értelmetlen eredményeket adnak. Azaz okosórára, még a legdrágábbéra sem lehet MÉG diagnózist felállítani.
  Ezek nem orvosi, nem diagnosztikus eszközök.
  A véroxigénszint mérés esetén egyébként sem egyetlen érték mérvadó, hanem az értékek trendje. Például tüdőgyulladást vagy szívbetegséget jelezheti a véroxigén szint napról napra csökkenése.
  De ha egy kiugróan alacsony mérés után percekkel normált mért…. akkor nem hiszem, hogy aggódni kellene.
  A hajnali légszomj és hasfájdalom, ha ismétlődik, akkor keressen fel gasztroenterológust az esetleges gyomor savasság és reflux miatt. A légszomj alighanem a fájdalom miatti ijedtség és pánik hatására volt. Ha pontosabbat akar tudni, akkor végeztessen spiro-ergometriás teljesítmény vizsgálatot.

 4. Mit gondol a drágább okos órák képesek a véroxigén szintet valósan mérni? Az egyik hajnalban rosszul létre ébredtem. Erős hasi fájdalom és légszomj. A véroxigén szint 86 volt. Pár perc múlva jobban lettem akkor màr 96 volt. Galaxy Watch 4 óràm van. Pont azert választottam mert reménykedem benne hogy mivel elég drága pontosan is mér. Ilyen érték mellet kell aggódnom,vagy orvoshoz fordulni?

 5. Ha a cikkem elolvasta volna, akkor tudhatná, hogy egyrészt a véroxigénszint nem állandó (azaz pár hónapja lehetett az ön értéke 97, ma meg 99).
  Mindkettő érték normális tartományban van. Az 1-2% eltérést magyarázhatja az is, hogy más testhelyzetben, másik kezén vagy másik ujján mért.
  Az értékei csak annyit mutatnak, hogy mindkettővel egészséges értékeket mért.

 6. Tisztelt Doktor Úr!

  Vásároltam gyógyszertárba egy IMDK C101A2 készüléket. 9 ezer forintért. Az érték kivétel nélkül 99 es véroxigénszintet mutat nekem, a család többi tagján is teszteltem ott is 97-98-99 et. Volt itthon egy internetröl rendelt 3 ezer forintot is ami töbkrement viszont az mindig 95-96 maximum 97 et mért. Megbízható ez a készülék amit most vettem és valószínű az olcsó 3 ezer forintos készülék volt gagyi?
  Nagyon köszönöm!

  István

 7. Tisztelt Doktor Úr!

  Többször mértem az elmúlt hónapokban véroxigénszintemet légszomj miatt, 96-98 érték voltak. Egyik nap mérés során stabilan 90-et mutatott 1 percig, majd az azt követő 3 mérés már 98-at folyamatosan felváltva mindkét kezemen. Mértem kisebb séta után is és akkor is 98, csak ez az egyszeri 90-es érték ijesztett meg. Nyáron a légszomj miatt kardiológiai és tűdőgyógyászati vizsgálaton átestem, minden negatív. Annyit vettem még észre, hogy az ujjaim az egyik kezemen néhány percig lilára színeződnek. Kell foglalkozni ezzel az értékkel vagy ne vegyem figyelembe? Lehetséges csak hibás mérés volt. A számok nem ugráltak, stabilan ezeket az értékeket mutatták. A következő covid elleni oltás pár nap múlva lesz, azért aggódok, hogy fel merjem így venni. Válaszát előre is köszönöm.

 8. Vegye már a fáradtságot, hogy elolvassa a cikket, ami mellett ismételten kérdez! Benne van minderre a válasz!!!
  Keresse a „mérést befolyásoló dolgok” részt. Benne van, hogy a testhelyzettől mi függ. Nem gépelem be ide mégegyszer, hiszen éppen emiatt írtam a cikket

 9. Szóval ha álló (úgy, hogy lóg a kezem) helyzetben, illetve fekve mérve 90-95, de nyugalomban, ülve általában 96-8, akkor nincs semmi bajom, csak rosszul mérek? Múltkor az ágyban fekve reggel mértem 95 alatt, felültem és 5 percig néztem, ahogy stagnál 95-ön…

 10. Ezer oka lehet.
  1., nézze meg, hogy a párján, családtagjain mennyit mér a készülék… találkoztam már olyan „kici-occsó” kínai pulzoximéterrel, amiben nem volt érzékelő 🙂 mindig ugyanazt az értéket mutatta, mérés nélkül. Az ilyenm készüléket átverésnek hívják.
  Tehát lehet, hogy vacak a készülék és rosszul mér
  2., mérés közben mozog
  3., olyan betegsége van, amely tremort (kézremegést okoz) és emiat az olcsó készülék nem tud mérni
  4., Ez az ön normális értéke. Nem az átlagos érték, mert az ennél magasabb kellene legyen, de nem is durván kóros. Ott van a határon. Azt jelezheti, hogy a tüdeje már nem 100%-as. Nem vesz fel annyi oxigént, amennyit egy átlagos felnőtté. Ettől még 100 évig élhet, de ne akarjon olimpián indulni.
  5., próbálja meg másik ujjakon is. a másik kezén is, sőt a lábujjain mérni. Ha mindenütt ennnyi, akkor vagy 1., vagy 4., .

 11. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudja-e, mitől jelez alacsony értéket a pulzoximéterem?
  Nem vagyok rosszul, nem érzek nehézlégzést, mégis 90-95 értéket ír. Nemrég voltam kivizsgálásokon, papíron szerv-ügyileg teljesen jól vagyok.

 12. Javaslom, hogy poszt-covid specialistát kérdezzen. Nem az én profilom, én otthon alkalmaható orvostechnikai eszközökkel foglalkozom – például a pulzoximéterekkel.

 13. Az azért érdekes, mert valóban voltam beteg tavaly február közepén, amire az orvos azt mondta, hogy ha nem volt a közelemben covidos, akkor nem kell tesztelni. Igazából egy durvább náthának tűnt nekem is, cataflammal és orrsprével hamar átvészeltem a dolgot. A panaszaim viszont csak március végén kezdődtek, szóval nem tudom… 2 Szputnyikot kaptam Májusban. 1-2 hónapja nézettem antitestet, ahol az eredményem 2 (1-től jó) lett. Volt covidos ismerőseimnek ez az érték 15 illetve 5 volt. Ráadásul ha még covidos is voltam, az idő múlásával javulnia kéne a panaszaimnak, nem rosszabbodni, nem?

 14. Ezért gondolom, hogy poszt-covid lesz. Ha elolvasta a cikket, akkor láthatja. Ezt is olvassa el.
  Az elhúzódó covid betegségtudatot generál – a bizonytalan, „megfoghatatlan”, méréssel nem igazolható panaszok „kicsinálják” az embert. Betegségtudata, betegségfélelme, szorongása alakul ki.
  Ezért fontos, hogy szakemberhez forduljon – poszt-covid ambulancia a megfelelő! Kérje a segítségüket!

 15. Érdekes, mert voltam beteg tavaly február közepén, viszont akkor az orvos azt mondta, hogy ha nem volt a közelemben covidos, akkor felesleges tesztelni. Nekem is csak egy durvább megfázásnak tűnt. Abból kb 1 hét alatt kijöttem, és ez az egész március végén kezdődött, szóval nem tudom, tényleg van-e összefüggés. 2 oltát kaptam májusban, Szputnyikot, ugye akkor már fennállt ez az állapot és kb 1-2 hónapja néztem antitestet, azon az volt, hogy 1-től jó és nekem van 2. Volt covidos ismerősömnek 1 helyett volt 15, másiknak 1 helyett 5, szóval ez megint olyan, hogy nem tudom…

 16. Elnézést kérek, lemaradt, hogy megfigyeltem némi légzési aritmiát is, azt párszor kijelzi a vérnyomásmérő, hiszen nincs szívritmuszavarom. Plusz szoktam is érezni. Gyakran úgy érzem nem kapok rendesen levegőt, nem szívok be annyit, mint tudnék, és ha ráerőltetem a „maradékot”, akkor mintha bizseregnének az ujjaim és elég kellemetlenül érzem magam. Ezen kívül még a hátam szokott fájni egy pontban, a bal lapockám tájékán.

 17. A leírtak alapján leginkább poszt-covidnak gondolnám. Kísértetiesen hasonló panaszokról számolnak be néhányan az ismerőseim közül is. Ők ismerten voltak covidosak. Elképzelhető, hogy ön is már régen átesett rajta, de fiatal kora és jó immunrendszere miatt gyakorlatilag tünetmentesen átvészelte. Ezek pedig lehetnek akár a maradványtünetek.
  Mivel leírása szerint egy csomó kivizsgáláson átment és semmi eltérést nem találnak, így leginkább erre gyanakodnék.
  Olvassa el ezt a cikkem.
  Amit javasolnék még, keressen fel egy poszt-covid ambulanciát vagy rendelést. A pszichológus segítsége is hasznos lehet.

 18. Szeretném véleményét kérni a helyzetemmel kapcsolatban:
  21 éves srác vagyok, tavaly március óta mellkasi/gyomorszáji fájdalmak/diszkomfortok kínoznak. Sajnos az idő előrehaladtával csak rosszabbodott. A tavalyi évem arról szólt, hogy megjártam minden orvost: háziorvos, labor, kardiológus, mellkasröntgen, nagylabor, hasi- és pajzsmirigyultrahang, belgyógyász, holter EKG. Szerencsére minden leletem negatív lett, viszont a probléma nem múlik el. Gyanakodtak refluxra, de a másfél hónapos Pantoprazol kúra sem hozott javulást. Gyakran érzem magam rosszul, szinte már felállni a székből és kimenni a szobából is kellemetlen. Az érzések terheléstől teljesen függetlenek, nyugalomban is rámtörnek. Sokszor megterhelő volt 2-3 emeletet lépcsőzni, viszont amikor rajtam volt a holter szinte körbejártam a várost, fel-le mentem 7 emeletet és nem éreztem semmit… Alapbetegségem nincs, az egyetlen iránydiagnózisom a supraventricularis tachycardia, amire viszont pont csak mozognom kéne, ugyanakkor nincs rá energiám és nem esik jól, pedig régen rengeteget szobabicikliztem. Egyetemen gyakran 130 volt a pulzusom nyugalomban, viszont a holter erre se jelzett semmit. Orvos tanácsára november vége óta reggelente egy negyed Nebivololt szedek, de azt is azért, mert az szerinte „inkább ez, mint a nyugtató”. Az érzés hajolásra rosszabb, jobb oldalt fekvéskor fixen előjön, bal oldalamon pedig érzem a szívdobogásom. Sajnos lassan 1 év után sem tudom, mi a bajom. Pulzoximéterrel szoktam nézni magam, átlagban 97-et mérek, reggelente fekvéskor fordul elő 94-5-ös érték, illetve mozgás közben/után. Édesanyámnak tudok valamiféle kéthegyű billentyűproblémájáról, de a doki szerint annak maximum a hajlamát örökölhettem. Mellesleg 172 cm és 80 kg vagyok, tavaly év eleje óta különösebb mozgás nélkül leadtam 16 kilót, gondolom az emiatt kialakult állandó stressztől. Tudniillik igen félek attól, hogy szívrohamom lesz, esetleg megáll a szívem, tüdőembóliától és társaitól rettegek stb. Pszichológushoz járok, de 4 alkalom után cseppet sem vagyok jobban.
  Válaszát előre is köszönöm szépen!

 19. Tisztelt Doktor Úr!
  21 éves srácként lassan 1 éve szenvedek mellkasi/gyomorszáji fájdalmaktól, diszkomforttól. Gyakran fáj a hátam is egy pontban, illetve sokszor azt veszem észre, nehezen kapok levegőt, ha ráerőltetem a mély légzést mégis, akkor furán érzem magam és mintha bizseregnének az ujjaim. Légzési aritmiát is megfigyeltem, sokszor minél nagyobb levegőt veszek, annál jobban fáj. Pulzoximéterrel általában 97-et mérek, reggelente fekve, illetve mozgás közben/után szoktam 93-5-öt mérni. Gyakran vagyok rosszul, már az is megterhelő, hogy felálljak a székből. Ez tavaly márciusban kezdődött, azóta megjártam mindent, háziorvost, kardiológust, mellkasröntgent, hasi- és pajzsmirigyultrahangot, nagylabort, belgyógyászt, 24 órás holter EKG-t, minden leletem negatív. Az érzés terheléstől független, hajolásra rosszabb, bal oldalamon feküdve erősen érzem a szívdobogásom. Covidos elvileg nem voltam, 2 Szputnyikot kaptam, de akkor már tartott ez az állapot.
  Szeretném megkérdezni minderről a véleményét.
  Köszönöm.

 20. Az oxigén szaturáció akár alvás alatt, akár ébren 96% felett normális. Már a 88 is nagyon kedvezőtlen, a 83 meg pláne. Ennél az értéknél már kifejezett nehézlégzésnek kellene lennie.
  Több verzió lehetséges:
  1., Az órája jól mér és akkor haladéktalanul kérje kardiológiai és pulmonológiai kivizsgálását. De mivel panaszokat nem említ, így hajlok arra, hogy
  2., Az órája nem is annyira okos…vagy okos ugyan, de éjszaka elmozdul és ezért mér pontatlanul….vagy a karját a feje alá téve alszik és a kar vérkeringése lecsökken – pulzoximéterek pedig nagyon nem tolerálják az alacsony véráramlást.
  Ha nincs nehézlégzése attól, hogy sétál párszáz métert, felmegy az első-második emeletre, akkor minden valószínűség szerint az óra technológiájában van a hiba. Én erre gyanakodnék elsősorban, mert „okosórának” hívják ugyan őket, de egy 200 forintosnak megfelelő méretű izébe nem lehet egyszerre zenelejátszót, üzenetközvetítő rendszert, milliónyi apró funkciót és még precíz vérnyomás, oxigénszaturáció, stb mérést integrálni. Ezek a „mindnet egyben” megoldások igen pontatlan eredményt adnak. Javaslom kidobni az ilyen vacakot, mielőtt szorongást okoz és elkezd feleslegesen orvoshoz járkálni.
  Egy pulzusmérős Polar vagy Garmin sportóra elég megbízható és elég precíz, de még ezek sem diagnosztikai precizitásúak! Nem véletlen, hogy a valóban pontos eszközök a kórházi betegőrző monitorok, EKG-t, stb. Ezek azonban nem pár tízezer forintba, hanem többmillióba kerülnek. Akárhogy hitegetik az okosóra hirdetések…ezeket meg sem közelítik az órák (egyelőre, mert a technikai fejlődés idővel akár erre is lehetőséget fog adni)

 21. Vásároltam egy okos órát /samsung / és az alvási funkcióban a véroxigén szint 88% vagy néha alatta is 83%, volt mikor ez az alacsony értéket 8 percen keresztül mérte.
  Kérdésem hogy ez utal-e valamilyen betegségre, vagy ez alvás közben természetes.
  Köszönettel:
  Tibor

 22. Olvassa el a cikkem, különösen azt a részt, hogyan kell mérni ezekkel az olcsó, ujjra csiptethető kütyükkel!
  Teljesen biztos vagyok abban, hogy annyiról van szó, hogy fogalma sincs, mit csinál a készülék és mikortól olvasható le az az érték, amit komolyan kell venni (elárulom, nem a bekapcsolás pillanatában kijelzetteket, hanem kb fél perc után áll be az az érték, amit érdemes megjegyezni.)

 23. Olyan problémàm lenne hogy a mai nap folyamàn többször is m3rtem a puloxival és az eredményei nagyon felzaklattak
  88villogott egy kis ideig és fokozatosan ment felfelé majd utànna megint 92 és utànna felfelé 99volt a legtöbb pànik rohamot is kivàltott a pulzusom is felemelkedett ez okozhat ilyen fajta csökkenést vagy ingadozàst!!
  Nagyon szorongó és pànikoló személyiség vagyok sajnos!!

 24. Az említett sportóra a Garmin egyik legjobb órája. Nagyjából 40mm átmérőjű, 5-8mm vastag…Ebbe zsúfolnak bele egymillió funkciót. Ráadásul ott van az SpO2 mérés csuklón…a szaturáció mérése a fény elnyelődésének mérésén alapul. Ehhez az orvosi készülékekben egy fényforrást és azzal szemben egy érzékelőt helyeznek el, így pontosabban mérhető az elnyelődés. A csukló egyrészt lényegesen vastagabb, mint az ujj vagy a fülcimpa, másrészt az órán a visszaverődő jeleket próbálják analizálni. Ez lényegesen pontatlanabb és sokkal jobban befolyásolja az óra helyzete, szorossága. A technológia is kiforratlanabb.
  A csukló-érzékelővel történő mérésre eleve figyelmeztetik az óragyártók – pontatlan lehet, így ha precíz mérésre van szükség, akkor használjon pulzusmérő övet.
  Aztán ott van az „elfogadott pontosság”. Az ilyen (nem orvosi pontosságú) termékektől a szabvány azt várja el, hogy a gyártó igazolja, az esetek 90-95%-ban +/-20%-os tartományon belül mérjen.
  Azaz a sportórák csuklós pulzusmérését úgy kell értelmezni, hogy „körülbelül X a pulzus”. Véleményem szerint a csuklón pulzoximetria pedig ennél is gyengébb közelítést ad. Egy-egy 5-10-zel eltérő szaturációs érték, ami ráadásul rövid ideig látható minden bizonnyal technikai probléma és nem a testével van gond.
  Ha elolvasta a cikkem, amihez a kérdést feltette, akkor nézze meg ismét azt a részt, ahol a mérést befolyásoló tényezőkről írok. Az alacsony véráramlás, az alacsony pulzus és a testhelyzet is befolyásolja a szaturáció mérést.
  Összességében a Garminja kiváló óra, mellkasi pánttal jól méri a pulzust. A csuklón történő mérés pedig tájékoztató, hogy általában minden oké – a trendektől eltérő (pár percen át tartó) pulzus és szaturáció eltérés pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyható. Ha ilyet ír ki az órája, akkor igazítsa meg az órát! Lehet, hogy elcsúszott a szokott helyéről, egyel lazábbra csatolta a szíjat. És ennyi pont elég az össze-vissza méréshez.
  Ha ennél jelentősebb pontosságra van szüksége, akkor arra orvosi precizitású teljesítmény laborokban keríthet sort. Persze egy olyan rendszer, ami garantáltan precízen mér az nem 200-ezerbe kerül, hanem 15-20 millióba. Kb ez alapján kell betájolni magát, hogy a csúcs sportóráktól mit várhat.
  Ja… az órában levő GPS pontossága néhány méter, azaz a távolság-útvonal adatok sem 100%-osak.
  Én magam is használok sportórát. A Garminomat most cseréltem le egy Polar Vantage V2HR-re. Elégedett vagyok vele, de a csuklón mért értékei pont ilyen eltéréseket mutatnak. Heti, havi trendeket nézve azonban egy 5 perces eltérésnek nincs jelentősége, mert technikai hiba – az eszközök pontatlanságából ered.

 25. Sportoló vagyok, 32 éves, jó fizikai állapotban. Vo2max-om 59-60, terheléstől függően. Vettem új órát, kategóriájában elég jó. Garmin fenix 6pro. 
  Ez az óra alkalmas véroxigénszint mérésre. Azonban nagyon eltérő eredményeket kapok. Ha magamnak mérem, nyugodtan, akkor általában 95-100% -ot mutat. Viszont van olyan mód rajta, ami ejszakánként monitoroz. Ezek az eredmények igen eltérőek 89-100 között vannak az értékek. Szerintem ez nem pontos, esetleg függ a testhelyzettől, ahogy alszok, nem tudom. De nem vettem még észre, hogy éjszaka nem kapnék levegőt. 
  Eredetileg azért gondoltam, hogy használom ezt a funkciót, mert elvi síkon bizonyos eltérés mutathat fáradtságot, nem megfelelő regenerálódást esetleg kezdődő betegséget. Azt gondoltam, hogy ez egy hasznos dolog, különösen így a covid idejen, hiszen logikus lenne, hogy ha esetleg le vagyok picit gyengülve, ne terheljem túl magam, hagyjak teret az immunrendszernek. Viszont szerintem így, hogy 20 értékes ingadozás van, lehetetlen bármit is kiolvasni belőle. 
  Lehet, hogy érdemesebb lenne csak naponta egyszer mérni, mondjuk ugyan abban az időpontban? Vagy egyáltalan nem is érdemes ezzel foglalkozni? Nem félek alapvetően a betegségektől, de már jártam úgy egy-két fontos verseny előtt, hogy a maximum terhelésnél lebetegedtem és annyi lett az eredménynek. Igazából csak ezt próbáltam volna elkerülni ezzel az opcióval. 

 26. Valóban részletesen írta le a problémát. Sokan vizsgálták személyesen, megnyugtató eredményeket kapott. A véroxigénszint is mindig rendben van. Akkor is, amikor állapotrosszabbodást vél felfedezni.
  Ha annak ellenére, hogy betegséget nem találtak, mégis egyik orvostól a másikig rohangál, akkor egyikük majd „megunja” és ad magának valami nyugtatót, amitől fájni fog a feje és gyengévé válik, erre majd kap egy másik pirulát, ami kicsinálja a gyomrát, erre megint kap valamit… percek alatt 15 gyógyszere lesz, de ennek értelme nincs.
  A szorongás nem jó! Abba kellene hagyni. Ezt azonban könnyebb mondani, mint Önnek megvalósítani.
  Viccelve mondom, hogy a legsúlyosabb betegség a hipochondria. Megkeseríti az ember életét alaposan.
  Azt javaslom, hogy mielőbb keressen fel pszichológust és kérje a segítségét, mert a tartós stressz néhány év alatt tényleges betegséget okoz.
  Olvassa el ezt a cikkem!

 27. Azzal kezdeném, hogy lehet hosszú lesz az írásom, úgyhogy megtisztelne vele, ha elolvassa, és meg is köszönném!
  26 éves férfi vagyok, némi túlsúllyal (valahol 165 és 170 cm között vagyok és 86 kg), ami ellen már sokat tettem (-14 kg eddig), de mozgássérült vagyok és több térdsérülésem is volt már, így egy-egy ilyen sérülés után nehéz a mozgás.
  Bevallom, alkalmi hipochonder vagyok, ami alatt azt értem, hogy sokáig nem érdekel semmilyen betegség (tehát nem keresem a tüneteket okvetlen), viszont ha találok egy apró tünetet, akkor napokig vagy akár hetekig képes vagyok a legrosszabbra gondolni.
  Most az történt, hogy még június közepén az öcsém megrúgta labdával pont azt a térdemet, amelyik már többször is kiment. Most nem ment ki, de duzzadt lett, fájt is valamennyire, instabillá vált, mozgás beszűkült stb., tehát kb. azok a tünetek voltak, mint amikor kimegy. Most már kezd helyrejönni meg 27-én megyek MRI-re, nem is ezzel van a gond.
  A sérülés után hívtam az ortopéd orvosomat, azt mondta pihentessem, rögzítsem. Van itthon térdrögzítőm, azt használtam, de nem folyamatosan, maximum 1-2 órára naponta pár napon át, inkább használtam térdszorítót és/vagy fáslit. Napi szükségleteimet el tudtam végezni, kimentem WC-re, zuhanyoztam, egyéb apróságok. Még 2 ballagáson is voltam meg fodrásznál is. Szóval sokat pihentettem, de nem 0-24-ben, kb. napi 1 órát vagy akár többet is használtam. Polcoltam, mozgattam fekve is, ültem is, kentem fekete nadálytő krémmel. Már 4. alkalommal élem ezt át, abból 2x gipszben voltam, de csak 1x kaptam véralvadásgátló injekciót. Anno nem is aggódtam emiatt, most viszont valamiért igen. Voltam ortopédián, akkor még nem volt eszemben, így nem kérdeztem, hogy kellene-e véralvadásgátló, de az orvos sem mondta.
  Egyre jobban a trombózis járt a fejemben (hipochondria), pedig napról napra többet tudtam használni a lábamat. Ezeket az időket nagyon stresszesen éltem meg, ráadásul a labdarúgó EB meccsekre jegyem is volt, de a sérülés miatt nem tudtam menni, az annyira stresszelt, hogy sírtam is… Ráadásul láttam egy olyan filmet is, ahol pont tüdőembóliában halt meg az egyik szereplő.
  9-én péntek hajnalban elmentem zuhanyozni (ez a napi rutinom, éjszaka dolgozom otthon) és rámjött egy nehézlégzés. Természetesen egyből a tüdőembóliára gondoltam, halálfélelmem volt. Kicsit megnyugodtam, elkezdett szűnni a pánik. Fájdalom nem volt, csak nehézlégzés. Van itthon véroxigénszint mérő, megnéztem, jó volt, 98%. Elmentem az ügyeletre, ott is nézték a véroxigénszintet, EKG, vérnyomás stb. Pulzus, vérnyomás magas volt, minden más rendben volt, de az orvos azt mondta, hogy a pánik miatt, erre adott is gyógyszert, mármint a magasabb vérnyomásra és pulzusra, elkezdett lentebb menni, mehettem haza. Viszont ezután ráfeszültem a magas vérnyomásra és pulzusra, és a stressz miatt innentől magasabbakat mértem, mint eddig. Ez a magasabb érték átlagban körülbelül úgy nézett ki, hogy az első érték 125 és 145 között volt, de amikor az orvosnál nagyon izgultam, akkor 150 körül volt, a második érték pedig 85 és 95 között kb. Orvosnál volt a legnagyobb az izgulás miatt, 151/101, de azt mondta, ez még nem is annyira vészes, inkább a pulzus, ami 139 volt. Viszont ha lenyugszom, és magamnak mérem, akkor a feszengést kiváltó vérnyomásmérővel 90 és 110 között szokott lenni, a véroxigénszint mérővel vagy ha magamnak kitapintom és számolom akkor 75-85 között, néha 90 és 100 között. Nem méregettem máskor csak maximum 1x 1 hónapban, mert sosem volt magas, de most napi 4-5x is megmértem. Kedden voltam a háziorvosomnál, Betaloc 10 mg-t írt, 2x 1 nap, meg Medazopánt, 3x 0,5. Betaloc-ot nem mertem szedni, mert ha véroxigénszint mérővel mértem a pulzust, akkor jó volt, csak a vérnyomásmérővel izgultam, stresszeltem.
  Kardiológára kértem még kedden időpontot, magánrendelésre, így hamar fogadtak, csütörtökön. A főorvos nem csak kardiológus, de belgyógyász is, ráadásul rezidenskén tüdőgyógyászaton volt másfél évig. Rendesen a kórházban van a magánrendelés. Ott minden rendben volt, vérnyomás is, EKG, szívultrahang sem mutatott semmit, azt mondták egészséges, fiatal szívem van, trombózisra is rákérdeztem, azt mondta ő nem tartja valószínűleg, nem lát rá okot, hogy ilyeneken izguljak. Ott is azt mondták szorongás és ne keresgéljek a neten mindig a betegségek után. Azt is mondták, hogy ne szedjem a Medazopánt, nem jó ezekre rászokni, plusz a Betaloc helyett írtak gyengébbet a magasabb pulzusra.
  Megnyugodtam, minden jó volt, míg nem aznap este (csütörtök) megint zuhanyzás közben (igaz, eszembe jutott az előző eset.) rámjött egy nehézlégzés, fájdalom most sem volt. Véroxigénszint mérővel azonnal megnéztem, hogy mi a helyzet, 98% volt. Előtte mamám el is ijesztett, hogy hát de valami mégsem jó, mert magas volt a vérnyomásom stb., szóval felülbírálta az orvost, pedig én tudom jól, hogy egy orvos jobban tudja, de mégis stresszelt, és pont ezután mentem zuhanyozni. Ez most nem volt annyira durva, mert meg tudtam magamat nyugtatni és bevettem egy fél Medazopánt, bár utána még volt gombóc érzés a torkomban.
  A vádlim nem tűnik nagyobbnak, max 1-1,5 centivel mértem nagyobb értékeket néhol, bár nem tudom, hogy pontosan ugyanott néztem-e, meg a térdem is duzzadt a sérülés miatt. Nem piros, nem más színű, alapból nem fáj, terhelésre is csak ritkán enyhén (sérülés miatt gondolom, meg hogy legyengült az izomzat azon a lábamon).
  A sérülés előtt egyébként aktív életet éltem, kilométereket sétáltam, órákon át ping pongoztam stb., most viszont hetek óta szinte a 4 fal között vagyok.
  A legutóbbi nehézlégzés óta folyamatosan kedvetlen vagyok, többször érzek nehézlégzést, gombóc érzetet a torokban, viszont ha nem figyelek rá, lefoglalom magamat (pl. Xboxozom) és nyugodt vagyok, vagy hason fekszem, akkor nem szokott előjönni.
  Tegnap sikerült bebeszélnem magamnak, hogy COPD-s vagyok. Pedig nem köhögök, csak már ha nagy a stressz rajtan, fulladás nem állandó, köpetem nincs, ha van is, azt úgy érzem, torokból vagy orrból jön és színtelen. Ezt azért tudtam bebeszélni magamnak, mert sokszor használok hajlakkot. Kb. 5 éve használom, eleinte napi rendszerességgel használtam, aztán csökkent, ráadásul 2-3 éve elkezdtem hajhabot használni, és a hajlakkal csak a végén igazítom meg. Plusz az utóbbi másfél évben nagyon ritkán használtam. Barátnőm budapesti, ha ott voltam, inkább akkor használtam, ha jöttünk-mentünk, viszont már többet vagyunk nálam vidéken, itt nem igazán használom, csak ha megyünk valahova vagy ünnepekkor, pl. a legutóbbi 1 hónapban egyszer használtam. A legutóbbi 16 hónapból kb. 1 évet vidéken voltunk, ilyenkor tényleg nagyon ritka, ha használom, szóval lehet, hogy hülyeség volt még a felvetés is. Nem dohányzom, sőt, még azt sem bírom, ha mellettem dohányoznak, elküldök bárkit olyankor. Nem iszok, maximum alkalmakkor, és havonta maximum egy cappuccinot vagy egy lattet iszom, erős kávét sosem.
  Tegnap újra elkezdtem szedni a napi 3x 0,5 Medazopánt, meg olvastam itt, hogy Ön azt írta, 98-as oxigénszint mellett szinte kizárt, hogy baj legyen a tüdővel vagy a szívvel, ráadásul nekem a szív gondokat kizárták már. Tegnap étvágytalan voltam és hányingerem volt, mert féltem, hogy COPD-s vagyok, ma viszont már sokkal nyugodtabb vagyok és jobban is érzem magamat, ettem rendesen, és a nehézlégzés sem jellemző már annyira, mert sikerült megnyugtatnia az a hozzászólása, hogy 98-as véroxigénszint mellett nem valószínű, hogy bármi gond van testileg.
  A szaturációm nagyrészt 98%, ritkán lemegy legrosszabb esetben 94-re, de általában 96 és 98 között van. Ma kipróbáltam sétálás közben, akkor is 94 és 98 között volt, egyszer leugrott 88-ra, mikor beszéltem is közben, de egyből visszament 94 körülire. Ezután újra próbáltam séta és beszéd közben, de akkor már nem ment 94 alá, és séta közben is inkább a 98% volt a jellemző. Kb 5-10 percen át nézegettem bizonyos helyzetekben (ülés, állás, beszéd, séta), de azon a hirtelen 88-an kívül 94 és 98 között volt, ülve szinte csak 98.
  Egyébként még annyival kiegészíteném, hogy márciusban Covidos is voltam, és akkor eléggé pánikos voltam, ezt hozta ki belőlem a betegség… Meg mióta nagyon meleg idők vannak, egy nap több órán át is megy a ventilátor a szobában, egyik nap éreztem is olyat, mintha beteg lennék, meg néha olyan, minha felszakodzna valami, ha köszörülöm a torkomat, meg néha picit köhögök is. Okozhatta mindezt a ventilátor is?
  Apukám egyébként ugyanilyen, szorong, nem mer orvoshoz menni (szerencsére én igen), vérnyomást mérni sem mer stb. Ez kb. 2-3 éve van nála. Covid után mert csak orvoshoz menni, mert nagyon beteg volt, 2 oldali tüdőgyulladás. Ez is kihathat rám, hogy látom (láttam), hogy ő is szorong, fél a betegségek miatt.
  Jah, és itt egy tavaly márciusi vérkép is amúgy: https://m.imgur.com/mD48Yor
  Mi lehet ez? Tényleg csak szorongok? 3 orvos látott, abból az egyik kardiológus és belgyógyász, de úgy érzem, ez mégsem elég. Megyek pulmonológiára meg vérvételre, talán akkor már tényleg nyugodtabb leszek, ha nem, akkor pszichológus/pszichiáter lesz a következő lépés…

 28. A pulzoximéter ennek megfigyelésére, rögzítésére semmilyen módon nem alkalmas. Az ilyet EKG készülékkel, vagy úgynevezett Holter EKG eszközzel lehet „elkapni”. Ilyen vizsgálat kardiológián történik.
  „Bedobbanásokat” az emberek nagy része érzékel, ezeket általában úgynevezett kamrai extraszisztole okozza, amit a szívkamrák idő előtti összehúzódása okoz. Ha naponta néhány tucatszor van ilyen, mindig csak 1-1 nagy dobbanás, akkor veszélytelen.
  Ha sorozatban, egymást követően több ilyet észel, és ezek a sorozatok gyakran követik egymást, akkor mielőbb kérje kardiológiai kivizsgálását, mert ez a forma már nem frankó és kezelést igényelhet!
  A ritka extraszisztolek megjelenése azonban általában „ártalmatlan” dolog és főképp az edzetlenség okozza. Most a covid miatti bezárkózás miatt a normális fizikai aktivitás az emberek többségénél jelentősen lecsökkent. Az edzetlen test és benne az edzetlenné vált szív pedig „erőlködik” – ennek jele a „melléütés”. A testmozgás fokozatos visszaállításával az ilyen panaszok gyakran minden további beavatkozás nélkül, maguktól megszűnnek.

 29. Mostanában egyre gyakrabban vannak szívbedobbanásaim,magas pulzusszám és kicsit magasabb vérnyomás. A semmiből jön elő, nagyon ijesztő.
  A véroxigén mérő érzékeli a nagy bedobbanásokat a méréskor? Mit lehet tenni ellene?
  Köszönettel:
  Andrea

 30. A szorongás, stressz igen jellemzően okoz szívbetegséget utánzó panaszokat. Akárhogy vizsgálják, nincs eltérés… egy darabig… azaz nagyon fontos, hogy a szorongást okozó faktort megkeresse és megszüntesse, egyébként néhány éven belül igazi szívpanaszokká alakul át! Olvassa el ezt a cikkem.

 31. Kb. 2 hónapja vannak szorongásos tüneteim, 1,5 hónapja hetente többször jelentkezik pár másodpercre mellkasi fájdalom, de sosem fizikai terhelés közben. A szaturációm folyamatosan 94-98% közötti. Valószínűsíthető, hogy csak a szorongás miatt fáj a mellkasom?

  19 éves élsportoló vagyok, nem dohányzom, nem vagyok túlsúlyos, utoljára 3 hónapja csináltak szívultrahangot, akkor mindent rendben találtak.

 32. A háromezres készülék ilyen. Nem biztos, hogy bármi értelme van a mérésnek. Mutat egy számot, aminek nincs jelentősége. De akár az is előfordulhatot, hogy édesapja elbóbiskolt, lelassult a vérkeringése, Ön felkeltette, megmérte, hogy alacsony a véroxigénszint.
  Rohanvást orvoshoz mentek, de addigra már édesapja „felébredt” és a keringése is felgyorsult.
  Ebben az esetben az élettani ismeretek hiánya okozhatott pánikot. Olvassa el a cikkben azokat a részeket, hogy mi befolyásolja a mérést.

 33. Ezt távoltól nem lehet megmondani. Látni kellene, hogyan mér, milyen a testhelyezete, milyen a vérnyomása, hogyan kezeli a készüléket. Esetleg ezek alapján lehetne tanácsot adni. Enélkül nincs ötletem

 34. Én egy minőségi drága,Rossmax tipusu pulzoximétert vásároltam.Az utóbbi időben a bal ujjamra felhejezve nem mérhető az érték,és figyelmeztető jelzést is ad a készülék.Ezelőt pedig ez mindig mérhető volt.A job ujjon viszont mérhető és megfelelő is az érték.Nem tudom,hogy ez mitöl lehet?Előre is köszönöm a válaszát.Tisztelettel LÁSZLÓ.

 35. Tisztelt Doktor úr!
  Tegnap az életerős édesapámon egy 3 ezer forintos véroxigén mérővel 89 et mértem. Az én ujjamon 98 at. Bevittem az ügyeletre ahol viszont két készülékkel is mérték. Egyikel 93 at masikkal 97 et. Mi lehet ennek az oka? Tüdejét torkát megvizsgálták pcr teszt negatív. Antibiotikumot írtak fel.
  Köszönöm válaszát.

 36. Orvosi mágnesterápiás készülékek közül szokásosan a Globus márka termékeit szoktam javasolni. Ide kattintva talál készülékeket. A Magnum Xl és Magnum XL pro készülékekhez külön kapható matrac is, amely lehetővé teszi a hosszútávú kezeléseket. A legjobb megoldás a Bemer készülék lenne, de az kb 5x ennyibe kerül.

 37. Nagyon szépen köszönöm az előbbi válaszát. Mint írtam rendszeresen járok ellenőrzésre , de most telefonon kérdeztem az onkológusomat aki azt mondta hogy nincs akadálya a pulzáló mágnes terápiának. Nagy kérésem Önhöz hogy hiteles, közép kategóriás készülék megnevezésével tessék szíves lenni engem segíteni (esetleg ha lehet márkanév megnevezéssel) a rengeteg bizonytalan eredetű és minőségű piaci termék között eligazodni.Fáradságát nagyon szépen köszönöm.Jó egészséget és minden jót kívánva, üdvözlettel a 76 éves Klára

 38. A biostimuláló kezelések (mágnesterápia, mikroáram, lágylézer, stb) az egészséges és a daganatos sejteket egyaránt serkentik. Aktív daganat esetén tehát a kezelés fokozhatja a daganat növekedését.
  Akinek nincs daganata, annak a biostimuláló kezelés nem hoz létre daganatot!
  Ha egy daganat 2008-ban volt és a kezelésekkel elpusztították, akkor jelenleg nincs aktív daganat. Ha nincs daganat, akkor a mágneses (vagy más biostimuláló) kezelés sem tud ártani.
  Ez általánosságban igaz. Azt azonban nem tudom, hogy mi az Ön állapota! A végső szót mindig a kezelőorvosnak kell kimondania, ő tudja megítélni az adott egyén helyzetét. Azaz kérdezze meg az onkológusát. Ha évek óta nem volt nála, akkor azt jelenti, hogy Önnek nincs daganata.

 39. Az Ön cikkében olvastam hogy „a mágnesterápiás készülékek többsége a daganatos betegségben nem javasolt.” Szeretném megkérdezni hogy ha 2008-ban műtöttek mellrákkal és azóta is rendszeres (már csak évenkénti)ellenőrzésben részesülök,(76 évesen) tünetmentes vagyok, akkor valamilyen hiteles pulzáló mágneses készüléket kereshetek-e a csontritkulásra és a vér áramlásának illetve az érrendszer állapotának javítására?
  Válaszát köszönettel várom! Üdvözlettel Klára

 40. Az aspirin hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így megelőzi a vérrögök képződését. A többségnél! Nincs azonban „garancia”. Bizonyos állapotokban ennek ellenére is képződhet vérrög ami akár tüdőembóliát is okozhat.

 41. Az aszpirin protect véd a tüdőembóliától?

  Köszönöm, Anna

 42. Erre a kérdésre a kezelőorvos tudja a választ. Én csak annyit tudok javasolni, hogy hallgassanak rá. Általában addig kell oxigén, amíg arra szükség van. Ha oxigén nélkül a véroxigénszint 90 feletti értéken van, akkor már nem feltétlenül kell. Ha nyugalomban 90 alatt az érték, a betegnek nehézlégzése van, akkor kell.
  De mint mondtam, a kezelőorvos, aki ismeri, vizsgálja a beteget, ő tudja megmondani, hogy mikor történjen az elhagyás. Az állandó oxigén adagolásnak az a kockázata, hogy a légzőizmok „megszokják”, hogy nem kell dolgozniuk (mert a palackból bőven jön az oxigén). A renyhébben működő légzőizmok gyorsan elgyengülnek és ez meg a felépülést lassítja. Tehát az oxigén adagolás során nehéz megtalálni az egyensúlyt. Az oxigén kell, mert anélkül a beteg szenved, de van egy pont, ahol az oxigént fokozatosan csökkenteni kell, mert ez már kevésbé segít.

 43. A hipochondria nem jó állapot, mert állandó szorongást okoz.
  Elérkezett a pillanat, hogy elhízás miatt valóban aggódnia kell. A normális alsó határán levő értékei azt jelzik, hogy elérte azt a fordulópontot, ahol a fogyás még segít az egészsége visszaállításában. Ha nem, akkor elindul a tényleges betegségek megállíthatatlan körforgása, ami meg fogja keseríteni a mindennapjait.
  Gondolja el: ha a testét 50kg-ra „tervezték”, de Ön 100-ra hízott, akkor egyetlen szívnek-tüdőnek 2 embert kellene ellátnia vérrel, oxigénnel. De még egy enyhe 10 kg-os túlsúly is olyan, mintha maga mellett még egy gyermeket el kellene látnia. Ez is sok.
  Tehát utolsó perc felhívás: fogyni kell.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 44. 37 éves elhízott nő vagyok, gyógyszerekkel karbantartott vérnyomással. Előtte is hipochonder voltam, de a covid szorongásossá tett.
  A kérdésem az lenne a pánik/szorongás okozhat oxigén szaturáció csökkenést? Este,lefekvés után mikor aludnék el felriadok, hogy nem kapok levegőt és olyankor 92-93-as értékeket mérek, míg nem veszek egy hatalmas levegőt.
  Emiatt persze sokat nem alszom éjjel, nappal csak kóválygok szédülés és fejfájások közepette.

  Válaszát tisztelettel köszönöm!

 45. Edesapam 68eves,aktiv nyugdijas, (uszas, kerekparozas) , nem dohanyos,magas vernyomasra szed gyogyszert es tavaly magas volt a verlemezkek szama(amire nem talaltak meg az okazatot igy arra is szed gyogyszert) covidos lett es 1het utan 77% os veroxigenszinttel kerult korhazba ketoldali tudogyulladassal. Most a 4.hete van korhazban, covid negativ lett 3het korhaz utan es utokezelest kapja pulmonologian.Jovoheten kezdodik a 2. het az utokezelesben. Oxigent kap folyamatosan kiveve ha eszik, furdoszoba, telefonal..
  A kerdesem az lenne hogy mennyi ido utan varhato Hogy oxigen nelkul visszaterhessen a mindennapokba? Egy este vegigaludta oxigen nelkul igy 87% volt reggel, mostmar este is vegig rajta van igy 93-95%.
  Valaszat elore is koszonom es nagyon koszonjuk az informativ blog posztjait. Udvozlettel: Diana

 46. A véroxigénszintet sok dolog befolyásolja. A készülék. Nem mindegyik alkalmas mozgás közbeni mérésre, így mozgás közben fals értéket kaphat. A testhelyzet szintén módosítja az értéket, így ülve-fekve-állva más értéket mérhet. Végül a vérkeringés is változhat akár néhány másodperc alatt – más a bőr vérkeringése az ujjában ha ücsörög és más terhelés alatt.
  Egyszóval az értékeiből nem sokat lehet kiolvasni.

 47. Huszonéves fiatal srác vagyok, a kérdésem a következő lenne ha nyugalomba megmérem a véroxigénszintem 98 százalék. De ha közvetlen lépcsőzés, futás után azonnal megmérem 92-93at mutat és kis idővel kezd el normalizálódni és felfele kúszni. Mitől lehet ez? Köszönöm szépen!
  István

 48. A két kéz között, de ülve-fekve is eltérés lehet. Önmagában ez nem probléma. A 94-99-es értékek is rendben vannak, ezzel nem kell foglalkozni.
  Amivel viszont igen: a soraiból az derül ki, hogy a vérnyomása és általában a vérkeringése sincs rendben. A mellkasi nyomást mindig komolyan kell venni.
  MIndenképpen menjen el a kardiológiai kivizsgálásra. Mégpedig mielőtt a vérnyomása miatt sztrókot vagy infarktust kap.

 49. Talán egy még okosabb órára lenne szüksége vagy egy véroxigénszint mérésre valóban alkalmas eszközre.

 50. Kardiológiai vizsgálatra küldtek, mert bár általában jók az értékeim, de időjárás változásnál
  most már nem csak a vérnyomásom (kb: 170/108), de pulzusom is kiugrik (120 felett).
  Eddig csak sima EKG-t végeztek: mondván 3 éve már teljes körűen megvizsgáltak 🙁
  Kicsit nyom a mellkasom, nehezen veszem a levegőt (bár stressz is ér!),
  enyhén kékesek, hidegek az ujjkörmeim.

  Vettem a gyógyszertárban egy ujjracsiptetős pulzoximétert.
  Eddig jó: 99-98 értékeket mutatott, még amikor rosszabbul voltam is.
  Most egy online előadás közben a beszéd mellett alig kaptam levegőt.
  Az egyik kézen maradt a 99, de a másikon 94 volt az érték.
  (Mondjuk időjárás változás miatt a vérnyomásom is enyhén megugrott.)
  Van oka az ilyen jobb és bal kéz közötti eltérésnek?

  Köszönettel: Zoltán

 51. Okos órával többször mért oxigénszintem 70. / másoknak 95 a mérés/
  Enyhe nyomást érzek szívtájékon, más panaszom nincs.
  Gyógyszereket nem szedek. / 60 év/.
  Mi a teendő?
  Köszönöm szépen a választ.

 52. Köszönöm a válaszát! Ilyenkor mi a teendő?

 53. A visszaküldést javaslom. A készülék hibás vagy eleve gagyi (a 10 ezer alatti kategória inkább az utóbbi).

 54. Januárban át estem a Covid fertőzésen nagyon enyhe tünetekkel íz és szagvesztés, fejfájás. 1,5 hétig tartott. 2 hete érzem hogy néha szédülés kap el nehéz légzés esténként fázok aztán ki izzadok, szív dobogás érzés de a pulzusom normális,vér oxigén szintem normális 95-100% között. Labor vizsgálaton jártam Neutrophyl% lett alacsony 39,3% Mi okozhatja ezeket a tüneteket? Köszönöm a válaszát!
  Egy 25 éves édesanya 🙂 

 55. Rendeltem EMAG-ról pulzoximéter készüléket és mértem a napokban vele, de összevissza ugrál. Felhelyeztem karomat lerakva az asztalra, nem mozgatva és volt mikor 91-et mutatott majd felment 99-re és volt mikor 99-et mutatott majd lement 92-re.

  A család többi tagjánál is ezt játssza. Pulzust azt nem is mér, folyamatosan a görbe összevissza hol egyenes, hol hegyes és megszakad.
  Kuka a készülék? Visszaküldési jogom van 14 napig.

 56. Önnek post-COVID szindrómája van. Éppen ma írtam cikket erről. Olvassa el ide kattintva. Aztán erre a cikkre térjen át, ebben arról írtam, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben.
  Véleményem: pánikra nincs ok. A jelen orvosi adatok szerint a tünetek idővel elmúlnak, de vannak, akiknél 3-6 hónapig vagy még tovább tart a lábadozás. Az oxigén telítettséget és pulzust nem baj, ha méri. A normális oxigénszint jelzi, hogy a tüdeje rendben. A pulzusszám 100 fölé ugrása pedig jelzi, hogy az adott terhelés még sok. El kell fogadnia, hogy egy ideig nem bír annyit, mint korábban. Rendkívül fokozatosan, de szisztematikusan kell minden nap edzenie! Ez kezdetben rövid és lassú séta. Minden nap 50 lépéssel több. Hónapok alatt azonban sokat fog segíteni. Legyen türelmes.

 57. 1 hónapja estem át a covid fertőzésen, a feleségem kapta el és általa a városi panellakásban, a szűk és zárt térben hamar elkaptuk mi is az 5 éves kisfiunkkal. A kicsi teljesen tünetmentes volt, de ő már volt covidosok között egyszer, mikor a nagymamája szintén elkapta és akkor 10 napot a mamával töltött a kicsi karanténban, mivel akkor pont nála volt azon a héten, mikor kiderült, hogy a mama fertőzött. Szegényemnek kijutott a covidból, de hála makk egészséges és semmi baja azóta sem, eleven, mozgékony, ahogyan azt egy 5 évestől elvárhatnánk.

  Párom náthás lett, a munkahelyén tesztelték és ott derült ki, hogy a gyors teszt már kiabálóan pozitív. Nem is gondoltuk volna, hiszen a covidról elég csúnya kép van az emberek előtt, így a párom náthájára fel sem figyeltünk akkor., az előtte való napokban. Miután kiderült, hogy pozitív a tesztje karanténba kerültünk, de már nekem is jöttek tünetek, viszont nekem semmi ilyen orrfolyás vagy légúti tünet nem jelentkezett szerencsére. Ellenben iszonyú fáradtságot, gyengeséget éreztem napokig, és sokszor levert a víz éjszakánként vagy rázott a hideg váltakozva. Pólót is kellett cserélnem annyira leizzadtam. Fura mód az éjszakai leizzadás még azóta is tart, de a teszt már negatív volt. A vér oxigén szintem végig 98-99% körül volt, és azóta is annyi. Vérvételem eredménye negatív, mellkas röntgen negaztív és az EKG is jó. Ezekre azért került sor, mert terhelésre hamar elfáradok. Szív ultrahang is negatív, kisebb mitralis prolapsusom van. Úgy érzem, hogy pánikbeteg lettem, ugyanis folyamatosan mérem a pulzusom, vérnyomásom és az oxigénszintem és néha remegés jön rám ha megerőltetem magam és fentebb megy a pulzusom, mert covidkor 100 körül volt a pulzusom napközben és csak éjszaka ment 70 köré. Amúgy mivel régen sokat gyalogoltam, napi 15 km-t is, így éjszaka a pulzusom alig volt 50 és a nyugalmi, ébredéskor mért pulzusom most is csak 55-60 között van, viszont mióta odafigyelek rá, és feljövök az 5. emeletre, kiugrik 100-120 közé és remegés, félelem jön rám, hogy lehet szívrohamot kapok és nem lassul le, mert a covid tönkre tett valamit. Nem tudom, hogy érdemes lenne-e nyugtatóra ráállnom vagy mi lesz, mert a munkámra se tudok figyelni, sokszor érzékelem a szívem és figyelem, ahogy dobog, hogy nem-e gyorsul fel. Volt mikor megijedtem , mert felemeltem egy súlyosabb dobozt és felment a pulzusom 100-110 közé aztán remegés jött rám. Ez lehet a covidtól vagy ennek már nincs köze hozzá és tényleg pánik? A vizsgálati eredmények alapján háziorvos azt mondta, hogy ne figyelgessem a pulzusom egész nap, nincs semmi bajom. Ellenben olvastam, hogy koszorúér elzáródás is kialakulhat covid utáni hetekben és folyamatosan ez jár éjjel is a fejemben, hogy lehet nem vették észre és elzáródik és már szűkület van. Mellkasom nem fáj szerencsére, de máskor mintha ráültek volna, ezért értem a holtert, ami negatív volt. 24 órás EKG -én 1 db VES volt, a többi sinus ritmus és átlag frekvencia 72. max:148 min: 44
  .Oxigénszintem most 99%. véleménye? Köszönöm előre is!

 58. Olvassa el alaposan a cikket, amihez a kérdést írta. Különösen a „hogyan végezd a mérést” és a „mi befolyásolja a mérést” szakasz. Kiderül belőle, hogy miért nem mér azonnal a készüléke.
  Szerintem egyszerűen csak rosszul használja (vagy gyenge minőségű a készülék), és nem betegség okozza az alacsony értéket.

 59. Ma egy alkalommal az ujjra tévés után kb 10 mpig a készülék nem mutatott semmit, majd 2-3 másodpercig 41 et mutatott,csipogni kezdett, aztán elindult felfelé fokozatosan 44-56-66 stb keresztül amíg elért 98 körülig, összesen kb 10 alatt. Ezalatt az idő alatt az első néhány mpben egy furcsa, egyfajta melegseg erzés öntött el, hirtelen nagyon meg is ijedtem. Lehet ez szintén csak egy hibás mérés, a valódi érték előtti ingadozás a mérésben, vagy jelenthet ez egy valós átmeneti oxigénhiányt? A készülék elvileg csak 70-100ig mér, és ez alatti értéknél írhat ki „szokatlan értéket”. Máskor legtöbb esetben egyből 98-99-100 körüli értéket jelez, de hirtelen felállás majd leülés utáni mérésnél is előfordult már hogy 88 -at mutatott elsőre 4-5 mpig majd ezután ment feljebb. Viszont máskorkor ugyanúgy felállas leülés után jó értéket mutat. Ma alapból fáradtabban, gyorsabb pulzussal keltem, ami mozgásra is jobban felgyorsult, néha ritmuszavaraim is szoktak lenni, de már több kardiológusnál is voltam, ahol enyhe mitralis prolapsust allapitottak meg, de ettől fuggetlenul mindenhol stressz és pszichés alapúnak mondták a tüneteket az ultrahang, nyugalmi és terheléses EKG után, amikre ott azt mondták hogy nagyon jók, csak a stressz miatt tachykardia van (bár háziorvosi EKG-nál 2x is kimutatható volt az aritmia,sőt a legelső alkalommal akut myokardiális infarktust írt rá a gép az ekgra. Ezután a sürgősségen már nem találtak semmit elvileg, és ezt is stressz alapúnak mondták). 25 éves lány vagyok, már 3-4 éves vannak ezek a tünetek,de az oxigénmérő csak néhány napja van itthon, és most megijesztett hogy esetleg tényleg lehet valami..
  Bocsánat a hosszú leírást, előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

 60. A reflux nem befolyásolja a szaturáció értéket.
  Igen, fizikai igénybevételt követően a szaturáció értéke csökken. Ez a túlsúly következménye. Ön alvás közben is erőlködik, hogy a normálisnál nagyobb testét ellássa oxigénnel. Terhelés során a testének több oxigénre van szüksége. A csökkent érték azt jelzi, hogy a problémát nagyon komolyan kellene vennie. Mármint a túlsúlytól való megszabadulást – amíg egészsége engedi. Olvassa el ezt a cikkem.

 61. 12 éves korom óta asztmás beteg vagyok. Először másfél éve tapasztaltam azt, hogy a fulladásom hosszú időn át folyamatossá vált, ugyanakkor a hagyományos asztma gyógyszerek nem segítettek rajtam. Több kivizsgálás után tüdőgyógyászom arra jutott, hogy tüdőkapacitásom, asztmám „karbantartottsága” nem változott, azonban reflux vagy szívbetegség okozhatja a tüneteimet. (utóbbit kizártuk vizsgálatokat követően, gyomortükörzést követően ugyanakkor refluxot állapítottak meg). Január óta ismét egy folyamatos fulladási szakaszban vagyok, gasztroenterológus orvos próbálja a savszintemet csökkenteni. Még tavaly márciusban nagyon beteg voltam (azóta sem derült ki, hogy milyen betegséggel), légszomj és általános rosszullét tünetekkel, akkor beszereztem egy szaturációmérőt orvosaim tanácsára. Ezzel kapcsolatosan a következő kérdéseim vannak:
  – korábban ülő, nyugalmi testhelyzetben szaturációm 96 környékén mozgott, az utóbbi pár hétben 94 környékére csökkent. Kérdésem, hogy lehet-e ez a reflux közvetett következménye.
  – Fizikai igénybevétel (pl: lépcsőzés) után általában 3%-al csökken a szaturációm (utána visszaáll kb. két perc alatt), ez normálisnak tekinthető-e. (mérsékelten túlsúlyos vagyok).

  Segítségét köszönöm,
  Üdv,
  B. Attila

 62. De önmagában az alacsony véroxigénszint alapján nem lehet kimondani, hogy tüdőembólia van. Az alacsony véroxigénszintnek még ezernyi oka lehet.
  A tüdőembólia egy életveszélyes állapot, komoly panaszok, mellkasi fájdalom is megjelenik. A véroxigénszint csak a sokadik fontosságú adat.

 63. Tüdőembólia esetén is alacsony a veroxigen szint?

 64. 🙂 Az első válaszomban jeleztem, hogy technikai probléma okozza. És azt is, hogy nincs teendője más, mint kicserélni a készüléket egy megbízhatóra.

 65. Már nem szükséges válaszolnia az érszűkület felvetésemmel kapcsolatos kérdésemre. Megoldódott a probléma. 🙂 Nem azért nem mért a készülék mert az ujjamban van vérkeringési probléma,és nem is azért mert a készülék hibás, hanem azért mert a gép túl nagy fényt kapott az irodai hatalmas ablakok miatt és nem tudta elkezdeni a mérést. Az asztal alatt sötétebb van, ezért ott mért amikor lógatva letettem a kezem. :):):):) Olyan voltam mint az a tudós professzor aki a legyeket tanulmányozta: Mikor tapsolt egyet a légy elrepült, mikor viszont kitépte a légy szárnyát és tapsolt egyet, a légy nem repült el. Ezért a tudós megállapította: ” ha kitépjük a légy szárnyát, akkor megsüketül”. 🙂
  Köszönettel: Ágnes

 66. Köszönöm válaszát! Még egy mondattal kiegészíteném kérdésem. Arra gondoltam, hogy azért nem érzékeli a készülék az ujjam vízszintes helyzetben, mert egy esetleges
  érszűkület, vagy vérkeringési probléma miatt az ujjamban a véráramlás gyenge. Korábban írta, hogy bizonyos állapotokban nem tud értéket mérni az olcsó készülék, pl. egyes szívbetegségek miatt, vagy akinél a vérkeringés lassú. Amikor lógatom a kezem, érzem hogy vér megy bele és akkor már a készülék érzékeli az ujjam.
  Ezek miatt esetleg érdemes lenne e kivizsgáltatnom magam?

 67. A „Finger out” jelentése: a készülék nem érzékeli, hogy beledugta az ujját. Úgy tűnik, hogy ez egyszerű készülékprobléma.
  A 98-99-es értékek jók, teljesen normális értékek. Ezek alapján nincs teendő.

 68. A véroxigén mérésnél a készülékem csak akkor mér, ha lefelé tartom a kezem, vagy ha leteszem az asztal alá. Ha felemelem akkor nem érzékeli az ujjam, vagy ha ülő helyzetben az asztalon tartom akkor sem érzékeli. Azt írja ki. hogy „Finger out). Ha lefelé lógatom a kezem megint elkezd mérni, mikor felemelem megáll,aztán megint leteszem folytatja a mérést, többször kipróbáltam. Úgy csinálom ahogy írta nyugalmi helyzetben, de csak ebben a lefelé lógató pozicíóban találtam meg ezt a nyugalmi helyzetet. Egyébként többnyire 98-99%-ot mér. A lábujjamon is kipróbáltam, ott tökéletesen mér. 47 éves vagyok, egyelőre nem tudok szívbetegségről, és más érproblémáról sem. Elképzelhető, hogy valamilyen ér, vagy pulzus problémám van? Vagy esetleg szívbetegség vagy vérkeringési, vagy érszűkületi problémám?
  Ön szerint érdemes lenne kivizsgáltatnom magam emiatt? És ha igen akkor hol kezdjem?
  Válaszát megköszönve tisztelettel: Ágnes

 69. Egyetlen értékből semmi következtetést nem lehet levonni. Okozhatta akár a rossz mérés is. A vérkeringés a testhelyzettel és az aktivitással együtt változik. Fekve és pihenés közben alacsonyabb lehet a szaturáció. Az ön tüdőbetegségei szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy alvás-fekvés közben kevesebb oxigén kerül a vérébe. Azaz lehet, hogy a COPD következménye az alacsonyabb érték.
  Mérje naponta 1-2x, plusz ébredéskor az értékeket. Ha 10-15 napon át az ébredéskori érték mindig alacsonyabb, akkor nem a készülékben van a baj, hanem a tüdejében. A COPD kezelése szükséges lehet (ha eddig nem kapott rá semmit)

 70. Copd éss a tipusos tbc-m van! Ma és tegnap azt vettem észre, hogy 95sat.-tal elszundítottam. Felébredtem és 88%-ra esett le az oxigén érték. Mi okozza?  Mit tegyek?

 71. Az értékek rettentő rosszak, aminek 2 oka lehet. Ha édesapja jól van, tevékeny és panaszmentes, akkor a készüléket dobják a kukába, mert egy vacakot sóztak önökre.
  Ha édesapja gyenge, alig kap levegőt, ha a szoba másik sarkába átmegy, akkor a baj az édesapjával van. Ebben az esetben megint két lehetséges út van. Az egyik, hogy régóta ismert a tüdő-szív betegsége és folytassák a kezelését. Ha a gyengeség néhány napja jelentkezett és nem voltak orvosnál, akkor mielőbb tegyék meg.

 72. Vettem egy pulzoximétert az édesapám számára (ujjra csiptethető változatot). 2 mérést végeztünk. Az első mérésnél 70% volt a véroxigén érték a pi érték 0, 5, a második mérésnél 72% volt a véroxigén érték a pi 0, 5. Válaszát előre is köszönöm

 73. Érdemes lenne mielőbb felkeresni kardiológust. A terhelés utáni nehézlégzés arra utalhat, hogy a szíve nem 100-as. A fura mellkasi nyomás, a levegő „elakadása” a szívkoszorús erek problémáját jelezheti. Mielőbb intézze a kivizsgálást. Rendszeres vérnyomásmérés, EKG, terheléses EKG, szív ultrahang lennének a fontosabb vizsgálatok.
  A pulzoximéter a vér oxigén telítettségét jelzi – az ön által jelzett problémában nem kórjelző, bármilyen értéket mér is.
  A kardiológus kizárhatja a szív érintettséget. Ha nincs ilyen probléma, akkor forduljon gerincgyógyászhoz, mert a panaszok származhatnak bordaközi idegbántalomból is. Bár ha ez lenne, akkor nemcsak az edzés után, hanem közben is kellemetlen lenne minden mozdulat.

 74. Tisztelt Doktor Úr!

  Körülbelül másfél hete enyhe mellkasi nyomást és légszomjat érzékelek, leginkább fizikai terhelés után. Az érzés ahhoz hasonlít, mintha nem tudnék olyan mély levegőt venni, mint amekkorát szeretnék és ez a fizikai aktivitás után több óráig tart. Korábban ilyen tüneteket soha nem tapasztaltam. Ennek ellenére pulzoximéterrel mért értékeim 98% és 99%, nap többszöri mérésnél. A nyugalmi pulzusszámom 90 és 100 közötti az esetek 99%-ában. Éves tüdőszűrő vizsgálatra rendszeresen járok, legutóbb novemberben voltam és nem mutatott semmi kórosat. A testhőmérsékletem tizedre pontosan ugyan annyi (36.3) minden egyes nap és egyéb tüneteim a felsoroltakon kívül nincsenek, így én az esetleges bakteriális és vírusos légúti fertőzések lehetőségét kizártam.

  Mivel közel 18 éve végzek heti 4-5 alkalommal konditermi súlyzós edzéseket, így a kérdésem az lenne, hogy az említett problémával kapcsolatban érdemes-e valamilyen szakrendelést felkeresni, illetve, hogy folytathatom-e továbbra is a megszokott edzésprogramom?

  Válaszát előre is köszönöm!

 75. A válasz benne van a cikkben, amihez írt! Olvassa el!

 76. A pulzoximéter amikor rárakom az ujjamra elsőre 95 öt mutat majd pár másodperc és felmegy 96-97 és utána 97-98 között ingázik.Melyik értéket kell figyelembe venni?Köszönöm szép napot kívánok!

 77. Születésünktől a 95-100 közötti érték tekinthető normálisnak. A felnőtt mérőt a felnőtt ujjon áthaladó fény elnyelődésére „kalibrálták”. Azaz gyermeken tévesen mérhet. Úgy gondolom, hogy ennyi a titka. Ha gyermekre tervezett pulzoximéterrel is ezt az értéket mérik, akkor egy alapos kivizsgálás nem árthat.

 78. 10 éves,egészséges gyermeknek mennyi a normális véroxigén szintje?
  Felnőtt mérővel mertük 92 lett az eredmény.
  Teljesen egészséges kisfiú. Nekünk 98,A merő új.

  Köszönöm válaszát,

  Krisztina

 79. Jó kérdés! 🙂 Ki is egészítettem a cikket egy bekezdéssel! Olvassa el ismét a részleteket.
  Röviden: Testhelyzet megváltozása befolyásolja az értéket. Ülő testhelyzetben az érték magasabb, mint fekvő helyzetben. Ha tehát ülve 3-5-tel magasabb a véroxigén szinted, akkor az teljesen normális. Az, hogy miért van így, benne van a cikkemben.
  Ezért csak az azonos testhelyzetben mért véroxigénszint értékek hasonlíthatók össze, mert ezek azonosak. Ha egyszer fekve mért, akkor másik fekvő adattal hasonlítsa, ne pedig egy ülésben mérttel!

 80. Ha este lefekvés előtt ülve az asztalnál 96-97 az érték, aztán 3perc múlva az ágyban fekve 93-94, az minek lehet a következménye? Mostanában 1-2 hetente előfordul,hogy az alvásom első 1 -2 órájában arra riadok, hogy vennem kell egy nagy levegőt, illetve néha erős szívdobogásra. ( nappal nem fordul elő)
  37 vagyok, nem dohányzok, 2 hónapja átestem (köhögés nélkül) a covidon. Van rajtam kb 15 kg felesleg.
  A covid után a szívdobogás miatt elmentem kardiológushoz (ekg, ultrahang, terheléses), ahol mitralis prolapsust állapítottak meg,amire bétablokkolót írtak fel, „egyébként minden rendben, sportolhatok is, bírja a szívem, ne stresszeljek, valószínű ez okozza a panaszaimat”. De engem zavarnak a felriadások, meg most, hogy van már mérőm, így ez a fekve 93-94es érték is.
  Válaszát köszönöm! Üdvözlettel!
  Márton

 81. Attól, hogy a vére oxigén telítettsége teljesen jó, még lehet más betegsége. A mellkasi nyomást okozhatja szívkoszorúsér elmeszesedés, de szorongás-stressz is. A szívproblémát EKG és főképp terheléses EKG vizsgálattal lehet kizárni. Szükség lehet még egy szív ultrahang vizsgálatra, laborokra és ha a terhelés során erre figyelmeztető jel van, akkor a vérnyomás 24 órás követésére (ABPM). Ezekkel ki lehet zárni a szív keringési zavarát és az infarktus előjeleit.
  Nem becsülném alá a másik okot. A covid miatti félelem, a bezártság, a munkahely elvesztésétől való félelem, párkapcsolati, munkahelyi kollegiális konfliktusok, stb. a szívinfarktussal azonos tüneteket képesek előállítani. Igyekezzen elfoglalni magát, a testmozgás pl. oldja a szorongást és az infarktus megelőzésének legjobb módja.

 82. Figyelmesen végigolvastam a cikket és bevallom, megnyugtatott. Rendszeresen mérem a véroxigénszintemet és az érték 96% felett mozog. Egy ismerősöm azonban a minap alaposan rám ijesztett, mert azt mondta, neki 99%-os szaturáció mellett volt szívinfarktusa. Lehetséges ez? Mostanában többször éreztem nyomást a mellkasomon és én is rögtön infarktusra gondoltam, bár a szaturáció akkor is 97% volt. 42 éves nem dohányzó nő vagyok. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

 83. Most olvastam a cikket, amelyben teljes részletességgel megtudhattam, hogy mire is azolgál a pulzoximéter. Nemrég kaptam én is a családomtól az idős koromra tekintettel. Meg szeretném kérdezni, hogy mit jelent a PMI? Az Interneten való keresés során ráakadtam arra, hogy ez a Pulzus Modulációs Index rövidítése, amely a készülékemen %-ban van megadva.Azt nem sikerült kiderítenem, hogy mire is szolgál ez a szám, mit mutat meg stb.? Várom szíves válaszát. Tisztelettel: István

 84. Az olcsó pulzoximéterek „nem bírják” a szívritmuszavar bizonyos formáit. Ilyen esetekben nem tudnak mérni.
  Az úgynevezett abszolút aritmiás szív (pitvarfibrilláció) ilyen.
  Vannak további szívbetegségek is, amikor a szív nem tudja megfelelő erővel keringetni a vért a testben. Ilyenkor az ujjakig alig jut el a vér, „alig csordogál”. Ekkor sem működik a pulzoximéter. A szívgyengeség, szívelégtelenség, kardiomiopátia ilyenek, továbbá a súlyos, nagy szívizomterület elhalását eredményező szívinfarktus utáni állapotok is ilyenek.
  Azaz a testvére olyan betegségben szenved, ahol az önök egyszerű pulzoximéter készüléke nem tud adatot mutatni.

 85. Oxismart pulzoximéterem van, időnként mérem a véroxigénszintet, megbízhatóan működik. Öcsém nem jól érezte magát (szívritmuszavaros, és meg akartam mérni az oxigénszintjét). Ujjára csíptetve, a kijelző nem mutat semmit.
  Többszöri próbálkozásra megjelent néhány mp-re az érték,96%-os véroxigénszint, pulzus ugráló, aztán ismét eltűnt, nem mér folyamatosan. Mi lehet az oka? A pulzusérték ingadozása, ugrálása miatt van esetleg. A család többi tagjáét rendesen méri.

 86. A pulzoximéter nem mutatja a légzésszámot, így nem alkalmas annak meghatározására, hogy alvás alatt mennyi ideig nem vesz levegőt.

  A 20-25 ezer forintos kategóriába tartozó pulzoximéterek már rendelkezhetnek memória funkcióval, azaz akár több napnyi mérési adatot is tárolni tudnak. Ha a pulzoximéterét az ujján hagyja alváshoz, akkor órákon át is rögzítheti az adatokat. Az adatok segíthetnek meghatározni az oxigénhiányos időszakokat.

  A perfúziós index egy számérték, amely véráramlás erősségének jelzésére szolgál.
  Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.
  A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.
  A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.
  A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.
  A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

 87. A mellkasi diszkomfort, különösen a túlsúlyos egyénnél, terhelésre jelentkező nem tréfa. Azt jelzi, hogy magának a szívének a vérkeringésével lehet baj! Ez az állapot a szívinfarktus előszobája. Semmiképpen ne kezdjen edzeni, különösen ne erőteljes igénybevételt ne csináljon. Az intenzív futás, kerékpározás, evezés, magas pulzussal járó aktivitás, súlyzók emelgetése nagy kockázatot jelent. Mielőbb szükséges egy komplett kardiológiai kivizsgálás, vérnyomásának 24 órás monitorozása, terheléses EKG, szív ultrahang. Ha ezeken nem találnak kóros elváltozást, akkor nagyon-nagyon fokozatosan és edzéssel kell javítani az erőnlétén, a túlksúly leadásához ezen kívül még a táplálkozásának átalakítása is fontos.

 88. Egy ideje terhelésre jelentkező mellkasi diszkomfort érzésem miatt jelentkeztem a háziorvosnál. Március közepére kaptam időpontot a kardiológián. Kölcsön kaptam egy pulsoxymétert, ami általában 97-98, terhelés után, de már nyugalomban mérve 92-93 körüli értéket mutat. Az alacsony érték korrelál a kellemetlen mellkasi érzéssel. Tisztában vagyok vele, hogy a mozgásszegény életmódom miatt nagyon eltunyultam. Most ezen szeretnék változtatni, de nem tudom, meddig mehetek el a terheléssel. Van valami egyszerű, követhető szabály, ami biztosítja, hogy nem esem át a ló túlsó oldalára? 3 hónap rengeteg idő, mielőbb szeretnék javítani a helyzeten, már amennyire tőlem telik. Köszönettel: Péter

 89. poliszomnigráfos alvásvizsgálaton voltam, ahol orvosi körülmények között éjjeli időszakban átlag 88 %-os értéket mutattak ki. Azóta (apnoéra) kaptam CPAP készüléket. Kontrollra a jelen pandémiás helyzet miatt nem tudok elmenni, de önellenőrzéshez vettam egy R..on A 310 készüléket. Nappali mérésekkor átlag 94-et ad, ami ugye még jó ( pulzus is).Szeretném azonban az éjjeli, alvás alatti értéket tudni, nem hagy-e ki a légzésem. Alkalmas-e erre egy ilyen kis készülék, és ha igen: feltehetem lefekvéskor, reggelre kaphatok általa valamilyen mérvadó értéket?
  PS: PI értéknek laikus számára mi a jelentősége( átlag 13 %)?

  Köszönöm megtisztelő válaszát. Péter

 90. Látom, Ön lusta ember! Én is az vagyok! 🙂 Ön lusta volt elolvasni a cikkem. Én meg lusta vagyok ismét leírni, hiszen az egész erről szól. Tehát, ha felfele görget, akkor megtalálja, hogy van-e teendője a 94-95-ös értékkel. Olvassa el a cikket! 🙂

 91. Covid lábadozásból van itthon egy pulzoximéter amit ujjra kell csiptetni.Teljesen mindegy melyik kezemen mérem?Nincs eltérés talán egy százalék.Hol 94 százalék hol 95 százalék, hozzáteszem ez előtte is ennyi volt. 30 évesen ez nagyon rossz érték?
  További szép napot!
  Üdvözlettel : Tímea

 92. 🙂 a cikk első bekezdésében írtam: „96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték.”
  Tehát 96-os értek teljesen rendben. Semmi teendő nincs.
  Annyit javasolnék, hogy térjen vissza a sporthoz! Az irodai munka és a mozgásszegéynség az egészségre legkártékonyabb kombináció! Persze nem versenysportra gondolok, csak ami jólesik. De hetente legalább 3x 60 perc kell a test egészséghez.

 93. Köszönöm szépen a válaszát! Oda figyelek a mérésre a kérdésem még annyi lenne, hogy ezek kóros értékek? Illetve nem baj ,hogy este fele kicsit kevesebb (96) ?
  Köszönöm és elnézést az értetlenkedésemért! 🙂

  Üdv.
  IStván

 94. Olvassa el figyelmesen azt a cikket, aminél a kérdést feltette. Erről (is) szól.
  Az ugráló értékek fő okai lehetnek a következők
  1., A véroxigénszint 1-2 értéket légvételenként is változhat, ez normális.
  2., vacak készüléke van
  3., rosszul mér – azt hogy hogyan kell, a cikkben leírtam.
  Ezek egyike, vagy akár mind egyszerre is lehet.

 95. Van itthon egy szaturáció mérő(ujjra csíptethető)! Kérdésem a következő lenne. 28 éves fiú vagyok. Régen sportoltam, már sajnos keresztszalag szakadás miatt nem igazán. Irodai munkát végzek. A mérő általában 95-98 közötti értékek között ugrál. Kell ezzel foglalkoznom vagy ez megfelelő? Köszönöm válaszát előre is! Sőt fekve inkább 95-96 , ülve pedig 97. Az ugrálást úgy értem, miközben az ujjamon van a mérő a mérés alatt lépeget 95-96-97 között és nem áll be állandóra.

 96. A műtéti altatás egy nagyon komplex és nem kockázatmentes beavatkozás. Olyan szereket kap, amelyek teljesen „kikapcsolják” a teste működését. Ha ugyanis „bekapcsolva hagynák”, akkor például egy reflexes izomrándulással „kirúghatná” a szikét az orvos kezéből. Az altatószerek teljes érzéstelenséget és „idegbénulást” okoznak. Akaratlagosan moccanni sem tud, leáll a légzése is. Ha nem kötnék altatógépre (ami tulajdonképpen egy kicsit módosított lélegeztetőgép), akkor rövid időn belül meghalna. A műtétek többségénél „alszik”, azaz a tudatát is kikapcsolják, hogy ne maradjanak emlékei arról, ahogy fröcsög a vér, az orvos a hasában kotorászik vagy éppen átfúrja egy csontját.
  Amikor az altatószerek adagolását megszüntetik, nem tűnik el azonnal a testéből, hanem fokozatosan ürül ki. Azaz a műtét utáni ébredés után még órákig nagyon erős szerek hatása alatt áll a teste, küzd azért, hogy visszaálljon a természetes működésre.
  Az, h ogy a műtétet követően azt sem tudta hol van, gyenge és kótyagos volt, a szíve össze-vissza vert, nehezen vette a levegőt, alig bírta mozdítani a karjait – nos ez teljesen „természetes”. Ez a még a testében maradt szerek hatása.
  Aztán eltelik 3-4 óra, kialussza magát és ezalatt az altatószerek is távoznak. Lassan visszaáll a természetes rend.
  Egy következő altatás hasonlóan fog történni és az abból való ébredés is lehet akár ilyen kellemetlen, de akár ennél könnyebb is.
  Az, hogy egyszer ilyen volt, nem jelenti azt, hogy megismétlődik.

 97. Egy mütétem utàn az ébredésem alatt éreztem hogy nagyon nehezen kapok levegöt és viszket a szemem.
  Amit tudtam beszélni ezt jeleztem is.
  Visszatoltak az ébredöbe.
  Az altatòorvos azt mondogatta hogy nincsen semmi bajom hisz jò az oxigén szint.
  Viszont a pulzusom 130 volt.
  És beszélni is alig bírtam. Alig volt hozzà eröm és örült nehéz volt levegöt venni.
  Amikor pròbàltam beszélni akkor még gyorsabb lett a pulzus…
  Sok òra eltrltével jobban kaptam levegöt és a pulzusom is visszament.
  1héttel kédöbb azt mondta az altatòorvos hogy szerinte mégis allergiàs reakciò volt.

  Ön szerint mi lehetett?
  Esetleg szívelégtelenség? Az hogyan àllapíthatò meg?
  35éves vagyok.

  Vagy lehet allergia?
  Jò oxigén érték mellett?

  Azòta nagyon félek egy következö mütéttöl.

  Elöre is köszönöm szépen vàlaszàt!

 98. Nem vagyok látnok, hogy egy távoli rendelőben történt egyszeri mérést rekonstruálni tudjak és megmondani, jól mértek-e, azt az értéket írták-e a lapjára, amit a készülék mutatott, stb.
  A 91-es érték egyébként is a normál tartomány alsó része, ettől még nem kell aggódni.
  Egyszeri oxigénszaturáció mérésnek kevés értelme van még akkor is, ha alacsonyabb értéket mutat.
  Aggódni akkor kell, ha az oxigéntelítettség értéke folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, az általános állapota romlik, egyre gyengébb, elesettebb, láza, nehézlégzése van. Ezt egy 10 ezer forintos ujjra csiptethető pulzoximéterrel otthon is követheti. Napi 3-4 mérésnél nem kell több.

 99. 98%-os perifériás szaturáció mellett kicsi a valószínűsége, hogy szív vagy tüdőbetegség áll fenn. Leginkább a szorongás (például betegségtől, egyedülléttől való félelem) szokott légszomjat okozni.

 100. Az oxigén telítettséget 3-4 óránként mérjék. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha továbbra is csökkenő tendenciát mutat az érték.

 101. Férjemet pont ma két hete műtötték (mezenteriális trombózis) 6.napon dec.23..-án hazaengedték a kórházból, mivel úgy ítélték meg, hogy túl nagy a covid veszély. Sajnos így is megfertőződött még a kórházban. Magas láza volt napokig (már nincs) de a oxigén azint ma éjszaka először 89-re csökkent. Azonnal keressek orvosi segítséget? 4.-én kellene kontrollra menni a kórházba…

 102. 98-as szaturáció mellett mi okozhatja a légszomj érzést?

 103. A minap jartam az ugyeleten ahol ujjracsiptetheto eszkozzel mertek szaturaciot is. Az eszkoz 91%ot mutatott es 89es pulzust. A nover azt mondta hogy ez az ertek rendben van, viszont kesobb lattam, hogy a papiron amit adtak 99% van feltuntetve. Oktoberben atestem enyhebb koronavirus fertozesen. Elkepzelheto, hogy az orvos elnezte az erteket amit a nover feljegyzett, vagy ne foglalkozzak vele? Elkepzelheto, hogy az eszkoz hibasan mert, es kulonosebben nem foglalkoztak a dologgal, mivel hallasra minden rendben volt a tudommel. A merest egybol az elejen vegeztek ahogy beleptem, nem tudom mennyi ideig kene nyugalmi allapotban lenni a pontos mereshez. Jelenleg nincsenek panaszaim, az ugyeleteb hatfajas miatt voltam, ami ugy tunik izom eredetu volt. Van ertelme megismetelni a merest, es ha igen, hol van erre lehetoseg? Koszonom!

 104. Ha folyamatosan romlik az érték és 90 alá csökken, akkor kell orvoshoz fordulnia. A 93-97 közötti értékekkel nem valószínű, hogy (tüdejével kapcsolatban) bármi teendő lenne.

 105. Úgy gondolom, hogy az ingadozó szaturáció érték egyszerűen mérési hiba. Amikor felteszi, akkor az első pillanatokban alacsony értékeket mér, de utána normalizálódik. Ez azért van, mert a véroxigénszint mérés egy átlagolásos mérés! A készülék bekapcsolása után kb 30-40 másodperccel áll be a mért érték. Amit addig mutat nem kell vele foglalkozni. MIvel ez Önnél 97, így nincs teendője. A fáradtság, a terhelésre pulzusemelkedés a covidból való lábadozás tünete lehet. hetekig is elkísérheti.

 106. Forduljon kardiológushoz és tüdőgyógyászhoz. Kérjen kivizsgálást. Annak oka van, hogy „elfogy a levegő” és kezelésre van szüksége a szívének és/vagy a tüdejének.

 107. Hát ez már alacsonyabb, mint normális. Önmagában egy évekkel ezelőtti tüdőembólia nem feltétlenül kellene, hogy ilyen rossz adatokat adjon. Probléma lehet a szívével és a tüdejével egyaránt. MEnjen el kontrollra kardiológushoz, tüdőgyógyászhoz (ha eddig nem járt volna).

 108. Üdvözlöm! Asztmás vagyok de csak terhelésre szokott kijönni. Most 4-5 napig nehéz légzésem volt, 2 napja jobb. Viszont a pulzoximeterem általában 96-98 értéket mutat. Tegnap már leginkább csak 96 volt, ma pedig 93-ra is leesett 93-97 között mozog most de egyre gyakrabban alacsonyabb. Ad ez okot aggodalomra? Mi az a helyzet-érték amikor orvoshoz kell fordulni? Köszönöm válaszát

 109. Feleségén végezze a mérést teljes nyugalomban! Mondja neki, hogy üljön le, a kezét tegye az asztalra, ne mozgassa az ujjait. Tegye rá az egyik ujjra a pulzoximétert. kapcsolja be. Várjanak kb 30 másodpercet, hogy az érték beálljon.
  Ha nem mér semmit, akkor próbálják másik ujjon, másik kézen.

 110. Ha az oxigénszaturáció értéke 88-89, akkor az baj. Két okból
  1., Az órája nem okos, hanem buta, rossz minőség és hülyeségeket mér
  2., Ha az óra rendben van, akkor vagy a szívével, vagy a tüdejével, vagy mindkettővel gond van. Menjen kardiológushoz, tüdőgyógyászhoz, mert ezek az értékek kezelést igényelnek.

 111. Az össze-vissza értékeket több dolog okozhatja
  1., vacak a készüléke
  2., nem megfelelően mér! Az ujjra csiptethető készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak. A mérés eredményét csak akkor szabad komolyan venni, ha a mérés során leült, keze és ujjai is mozdulatlanok voltak.

  Teendője: tegye fel a készüléket az ujjára. Kapcsolja be! Maradjon teljes nyugalomban, a kezét, ujjait ne mozgassa, sőt ne is beszéljen! Fél perc után olvassa le az értéket.
  Ha így is alacsonyat mér, akkor forduljon orvoshoz, mert a 90 alatti értékek nem jók. Kezelésre van szüksége vagy a szívén ek vagy a tüdejének, vagy mindkettőnek.

 112. a véroxigen szintem 88 és 80 majd semmit sem mért alul azekg össze vissza hol kihagy hol megvastagodk minth
  duplan írna párom ért 94 98 mit tegyek

 113. Okos órat kaptam, 2 napja merem, 89 ill. 88 t mutat az oxigenszintre – éjszakai meres. Azt írja ki h atlagos, 80-89 közott. Ez valóban atlagos?
  Panaszom nincs, verhigitot xareltot es sotalex mite t, vernyomascsokkentot szedek. Pulzus 60-70 közott van. Előre is ködzönom a valaszt.

 114. Tisztelt Doktor Úr!Másfél hónapja átestem a covidon,nem volt tüdőgyulladásom, de voltak erős tünetek!Jelenleg előfordul velem,hogy ülő helyzetben a pulzusom 120-130 körülire felmegy és tartósan 1-2 órát nem megy lejebb,vérnyomásom az normál tartományban marad!Szaturációm 97-98%,de van olyan pillanat amikor ráteszem az ujjamra és 85-90%-ot mutat,de egyből megindul felfelé és 97%lesz!Reggel ébredés után egyből és napközben is volt már rá példa!Nem mozgok mérés közben. Válaszát előre is köszönöm!

 115. Az én oxigén szaturációm átlag 90-92 max., de sokszor érzem hogy kevés a levegő akkor csak 83-86. Javaslat ? Előre is köszönöm….

 116. Tisztelt Doktor úr! 67 éves vagyok, 3 éve tüdőembólián estem át,(genetikailag igazolt örökölt hajlam) azóta syncumart szedek. Pár napja vettem az oximetert, az értékem 88-93 között van. Az én esetemben ez elfogadható? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Schneider Zsuzsa

 117. Most kaptam meg a Pro Oximéter készüléket. Kipróbáltam, nálam tökéletesen mért,96/88-at. A feleségemnél meg semmit! Többször próbáltuk. Eredmény ugyanaz!
  Tisztelettel: Pál

 118. Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát! Szeretetteljes ünnepet és Áldott Új Esztendőt kívánok ! Berci

 119. Az értékek a normális tartományban alsó részében vannak, valószínűleg a szívbillentyű hiba által okozott általános keringési probléma miatt.
  Az értékek miatt semmi teendője. Akkor kell bármit tenni, ha az értékek fokozatosan (napról-napra) egyre rosszabbodnak, 90 alá mennek. Ekkor kell orvoshoz fordulni. Amíg az értékei 90 fölött vannak, valószínűleg nincs emiatti teendő.

 120. 71.éves elmúltam, 2 tip.diabéteszem és kéthegyű szívbillentyű elégtelenségem van. A puzoximéter 92,6 – 93,7 %-okat mutat. Van valami sürgős teendőm ezek miatt?
  Előre is megköszönöm megtisztelő válaszát!
  Tisztelettel: Berci

 121. Az össze-vissza értékeket valószínűleg az okozza, hogy
  1., vacak a készüléke
  2., nem megfelelően mér!
  Az ujjra csiptethető készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak. A mérés eredményét csak akkor szabad komolyan venni, ha a mérés során leült, keze és ujjai is mozdulatlanok voltak.
  3., a pánikrohamot okozhatja a betegségtől való félelem és a kapkodó légzés miatt az oxigénszaturáció értéke a normálistól eltérhet.

  Mivel értékei a leírása szerint mindeddig a normál tartományban maradtak, így valószínűleg nincs teendője.
  Akkor lesz, ha megfelelően mérve az eredmények fokozatosan csökkenni kezdenek. Először 90, majd lassan 88, 84, stb. Ekkor kell orvoshoz fordulnia, ha egyértelműen lefelé irányul a trend.

 122. Üdvözlöm. Van egy „no name” véroxigén szint mérőm. Használva, napi több alkalommal átlagban 94-99 % között vannak az értékek, de volt már 90 is, olyankor villogott. A családomon, akik nem velem egy háztartásban élnek a Covid átfutott két testvéremen és azok családjain, igaz nem velem egy faluban, sőt egymással sem egy faluban élnek. Igaziból láz nélkül, hasmenéssel, fejfájással, sőt a kemoterápiát kapó testvéremen enyhe torokfájással „úszta meg. (pozitív PCR teszt a bizonyíték). 59 évesen ételt hordtam, gyalogoltam, mentem, hoztam vittem a kerítésre kiakasztott dolgokat. Ma délután erős gyengeséget, majd 90-es szaturációt mérve,kaptam egy pánikrohamot. Reggelente ébredéskor 97-98 később ez csökken 96-94-ig. PI % pedig minél alacsonyabb a szaturáció annál magasabb. Mikor forduljak orvoshoz? Így, ha kontakt nélkül, a kajás edényeket napokig pihentetve a teraszon elkapható-e a Covid, és esetlegesen az a 90-es szaturáció a jele? Köszönöm ha válaszol.

 123. Ha az értékek össze-vissza ugrálnak, akkor
  1., vacak készüléke van
  2., rosszul mér! Az egyszerű ujjra csiptethető készülékek nem tűrik a mozgást! Azaz mérés közben üljön mozdulatlanul, a kezét tegye az asztalra, szék karfára vagy az ölébe. Az ujjait se mozgassa.
  Naponta 3-4 mérésnél nem kell több!
  Jegyezze fel az értékeket és ha tartósan csökkenő irányt mutat a készülék és az értékek 90 alá csökkennek, akkor hívja a háziorvosát és mondja el neki az eredményeket.

 124. Covid positiv vagyok, 90 es 95 közötti értékeket mutat a mérő, mikortól kell segitséget kérnem, mennyi ideig kell tartósan 90 alatt lennie az értékeknek?

 125. Nagyon egyszerű. A Wiwe ennyit tud. A fő funkciója a pulzusmegfigyelés. A mérési elve alapján arra egész jó. Az oxigénszaturáció vonatkozásában -már a mérési elve alapján sem- olyan pontos, mint az erre való pulzoximéterek. Hogy értse… egy szöget akar beleverni egy deszkába, amire a legjobb a kalapács. De ha ilyennel nem rendelkezik, akkor egy kombinált fogóval is (üggyel-bajjal) sikerülhet egyetlen szöget beverni.
  A wiwe elektromos jeleket rögzít. Ami a szívre jellemző. A vér oxigéntartalmát az ujjon átbocsátott vörös és infravörös fénysugarak elnyelődésével lehet pontosabban meghatározni.
  Mindig ezt mondom: megfelelő eszközt, megfelelő feladatra.

 126. Néhány napja használok egy wiwe készüléket, amely szaturációt is mér.
  Az újdonsága miatt kb 20 mérést végeztem.A szaturáció 93 és 99 között volt.Nagy különbséget tapasztaltam két egymást követő mérésnél is. Csökkenő trend nem figyelhető meg. Mi lehet az oka. Szíves válaszát előre is köszönöm.Iván

 127. A folyamatosan 95 alatti szaturáció érték azt jelzi, hogy a 35 évnyi dohányzással sikerült a tüdejét annyira elroncsolni, hogy már nem vesz fel annyi oxigént, mint egy egészséges tüdő. De nemcsak a tüdejének „adott”, hanem a szívének is, hiszen a koszorúsér elmeszesedés is gyakoribb a dohányosok között. A hirtelen hízás pedig a következő „merénylete” a teste ellen. 15kg hízás olyan a tüdőnek, mintha egy kisiskolás gyerek állandóan a vállain ülne, még alvás közben is. Lassan, de biztosan kicsinálja a szívét.
  A legfontosabb teendő, hogy hagyja békén a testét! Ne hizlalja, ne roncsolja!
  Kezdjen fokozatosan, lassan mozogni. Első hetekben csak egyre hosszabb séták, kerékpározás, rendszeres torna – a 15 kg-ot fokozatosan 1-2 év alatt le lehet adni. A testmozgás segíti a szivet, erősíti a légzést és ezzel javulnak az életkilátásai és a fizikai teljesítőképessége is.

 128. 2019.12.10-én volt szívkatéterezésem, és koszorúér hálózás.35 év után , attól a naptól nem dohányzom.Helyette eszek, ami + 15 kg-ot jelent 1 év alatt. Szomorú vagyok, de soha többet nem gyújtok rá. Más megoldást kell keresnem.Az oximétert naponta használom, általában 95-72 értéket mutat. A 95 lehetne magasabb is, mit tehetek érte, mit javasol? Köszönöm válaszát.

 129. A pulzoximéter a mérés helyén átáramló vér oxigéntelítettségét méri. Teljesen normális, hogy egyes ujjai és a két keze, keze és lába között eltérő lehet a vérátáramlás, ami miatt a mért értékek is kissé különbözhetnek. Ha az értékek közötti különbség 3-5%, azaz egyik helyen 98-at, máshol csak 93-95-öt mér, annak nincs jelentősége.
  Ha azonban az egyik karján 98, a másikon 90 alatti, akkor a biztonság kedvéért menjen el érsebészeti kivizsgálásra.

 130. Az egyszerű, olcsó pulzoximéter „gyengéje”, hogy bizonyos állapotokban nem tud pontos értéket mérni. Egyes állapotokban (pl szívbetegségek) a vérkeringés lassú és az ujjakban a véráramlás gyenge. Az Ön esetében a vasculitis és a kéztő alagút szindróma a valószínű ok. Ezek szintén az ujjak ereinek szűkületét, vérkeringésének lassulását okozzák. Tehát az Ön esetében a készülék olyan helyzettel találkozik, ami megnehezíti a mérését.
  A menstruáció nem zavar be.
  Vannak olyan, nagy precizitású klinikai pulzoximéterek, amelyek ilyen esetekben is mérnek, de otthoni használatra teljesen szükségtelen többszázezer forintos pulzoximétert vásárolni.
  Tanács: Nem írta, hogy a vasculitis a kezeken felül a lábait is érinti-e! Ha nem, akkor próbálja meg a pulzoximétert ez egyik lábujjára feltenni! A lábon a csuklóalagút szindróma sem zavar be.

 131. Kérdésem az, hogy a véroxigén mérő miért nem mér semmit? Mi lehet a gond? A Rokonoknál mindenkinek működik.
  Sjögren szindrómám van, bőrre lokalizált vasculitissel,valamint nagy a gyanú, hogy kéztő alagút szindrómám is van, lehet ezzel összefüggésben, hogy a mérő ezért nem tud mérni?

  A menstruáció zavaró tényezője lehet a mérésnek? Köszönöm előre is a segítségét.

 132. Előre is elnézést kérek  talán együgyű kérdésem miatt.
  Az oxigén szaturáció méréssel kapcsolatban tapasztaltam, hogy eltérő  eredmények születnek ha az azonos oldali kéz más-más újjamon végzem a mérést. Jellemzően a bal kéz mutató újjon végzett mérés rosszabb eredményt mutat mint a mellette lévő középsőn. Melyik mérés tekinthető a valós állapotot leginkább tükrözőnek?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

 133. Egyes pulzoximéter készülékek (nem mind!!) megjelenítik a perfúziós index (PI) értéket.
  A perfúziós index egy számérték, amely a pulzushullám csúcsán és alján mérhető véráramlás aránya. Az ujj (vagy általában a mérési hely) véráramlás erősségének jelzésére szolgál.
  Értéke 0,01% -tól (gyenge pulzuserősség) és 20% -ig (erős pulzuserősség) terjed.
  A perfúziós indexnek nincs konkrét „normál” értéke, minden embernél eltérhet és egyéni érték. Érdemben az időbeli változása a fontos.
  A perfúziós index jelentősen eltérhet reggel és este, pihenés közben és edzés után.
  A perfúziós index változását az artériák beszűkülése/kitágulása okozza. Például hidegben szűkülnek és a perfúziós index alacsonyabb lehet, míg melegben tágulnak és ezért fokozódik az átáramlás és a PI értéke is magasabb lehet.
  A magasabb perfúziós index az ujj nagyobb véráramlását, az alacsonyabb perfúziós index pedig az ujj alacsonyabb véráramlását jelenti.

 134. Véroxigén szint mérőn van egy PI% jelzés. Úgy tudom, hogy ez a perfúziós indexet jelenti. Nem tudtam kideríteni, hogy ez szervezetünknek milyen működését mutatja, és felnőtt embernél mi a jó érték?
  Válaszát várva, üdvözlettel
  Edit

 135. Nincs semmi probléma, csak nem tudja, hogy az ujjra csiptethető, 10-20 ezer forintos készülékek CSAK NYUGALMI véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak.
  Mozgás közbeni méréshez úgynevezett mozgástoleráns algoritmust tartalmazó pulzoximéter kell. Az ilyenek klinikai használatra valók és nem otthonra, áruk akár többszázezer forint is lehet.
  Ha egyszerű ujjra csiptethető készüléke van, akkor a mérés során ne mozogjon, ne járkáljon! Azt a kezet, amelyen a pulzoximéter van, tartsa teljes mozdulatlanul. Így kap valós eredményt.
  Véleményem szerint semmi problémája nincs, egyszerűen csak nem megfelelően végezte a mérést.

 136. A pulzoximéter nyugalmi állapotban 96.néha 97 de sokat ugrál a 94 és néha 93 as tartományban pár pillanatig járás közben pedig ugrándozik. Nem tudok semmilyen tüdörendellenességről 3 hete volt mellkas CT minden rendben volt. A hemoglobinom viszont régóta magas 175-180 közötti általában a legfrissebben 181.es lehet ennek közé a véroxigén szint ingadozáshoz? Köszönöm Válaszát!

 137. Egyetértek. Nagyon pontosan leírta: senki más, csak önmaga!!! Sem a párja, sem a gyereke, sem a rokona, barátja, munkatársa nem teheti le a cigit ön helyett.
  Az én akaraterőm nem segíthet másnak.
  Természetesen abban segíthetek, hogy az akaraterejét fokozzam és „lelkileg” támogassam. De tőlem nem várhatja el -sőt nem is kaphatja meg- a sikert!
  Csak saját magától.

 138. Doktor Úrnak teljes mértékben igaza van!!

  Én akkor szoktam le a dohányzásról, mikor 24 ft lett 1 doboz Symphonia. Azért sem volt könnyű akkoriban a leszokás, mert ha látták a munkatársak hogy valaki le akarja tenn a cigit, folyamatosan kínálgatták. Mondván, 1 száltól nem szoksz vissza. Mivel az első kísérletem sikertelen volt, a következőt alaposan megterveztem: Megoldottam hogy hétvégére fogyjon el a cigim. Faluhelyen hétvégén nem volt nyitva bolt, így nem eshettem kísértésbe. Hétfőn mikor találkoztam a munkatársakkal köhécseltem direkt. Előadtam hogy megfáztam, kapar a torkom, még a cigi szagát sem birom most. Ezért nem erőltették hogy gyújtsak rá. Közben folymatosan mondogattam magamban hogy én nem vagyok akaratgyenge. Erős vagyok. Ha kibírtam 2 napot, a mait is kifogom. Következő nap, és azután is ezt mondogattam. Engem volt ami motiváljon, talán ez is segített. Másoknak nincs motivációja? Még a betegség sem elég? A gyógyulni akarás? És miért kell külső segítségre várni?

  Mikor lesz már kimondva, hogy a saját hibánkból szerzett betegség az szégyen? Mert igenis az szégyen!

 139. Ifjúként magam is el-elszívtam egy szálat, mert azt gondoltam, hogy ettől aztán tényleg „nagyfiú” vagyok… Magam kezdtem el, önszántamból. Nem kényszerített senki.
  Aztán megjött a józan eszem és idejében abbahagytam.
  Orvosként-belgyógyászként sok dohányost láttam iszonyatos fulladással, kínnal érkezni a mentővel. Az évek során újra és újra kezeltük őket, míg aztán egy következő fulladásos roham során már nem érték el a kórházat.
  Értem én, hogy nehéz leszokni… de rá se kellett volna… Ezért aztán nem tudok sajnálkozni a dohányzók panaszain!

  Önnek viszont gratulálok, hogy volt ereje önerőből abbahagyni.

  Azzal is egyetértek, hogy csekélyke segítség van a leszokáshoz.
  De az akaratgyengeségre mit lehetne kitalálni?? A már majd megfulladó betegemmel nem tudtam megértetni, hogy hagyja abba…. mitől értené meg egy olyan, akinek még nincsenek tünetei?
  Én nem hagyhatom abba más helyett!

  Megint más kérdés, hogy a dohány igen jó biznisz… egyrészt maga a cigaretta, aztán a dohányzás okozta betegségek gyógyszerei…
  Ebből az következik, hogy kormányzati szándék még jó ideig nem lesz arra, hogy a dohánytermékeket megszüntessék.

  Magam részéről elég durván oldanám meg a dolgot: különadót, extra egészségügyi járulékot fizettetnék a dohányzókkal. És mivel a dohányos egy sor betegséget okoz magának, így az ezzel összefüggő betegségek kezelését is teljes áron fizettetném meg. De pont így járnék el az alkohol, az elhízás miatti cukorbetegség és ízületi vagy gerincbetegségekkel, és egy csomó más, önhibás beteggel is.
  Annak azonban, hogy én egészségügyi miniszter legyek, nullához közelít a valószínűsége, így nem fenyeget senkit a cigaretta és önhibás büntető adó.

 140. Az erőteljes izzadás lehet hiperhidrózis, de inkább a Letrox-ot kell okolni. Ismert, de nem gyakori mellékhatásai közé tartozik a fokozott izzadékonyság.
  Olvassa el ezt a cikket és a gyógyszer cseréjét kérje másik hasonló szerre.

 141. Asztmával küszködök ,de fosterrel megfelelően elvagyok,az oxigén szintem 92-95 között mozog.Van viszont egy problémám ami már nagyon zavar hogy kisebb házi munkatól is többször leizzad a fejem,a felső testem ,hidegben félek a megfázástól.Pajzsmirigyre letroxot szedek.Nem tudom mitöl lehet,hova forduljak ezzel.Köszönöm segítségét, várom válaszát.

 142. Bizony… Ezt hívják szenvedélybetegségnek, és természetesen köze nincs ahhoz, hogy valaki gazdag-e vagy sem. Ahogy egy alkoholista, vagy kábítószerfüggő esetében sem. Kár élcelődni rajta, a dohányos sem hülye, pontosan tudja, hogy baj van, csak képtelen abbahagyni – segítséget pedig nemigen kap (hagyjuk a garanciát nem vállaló, ingyenesnek mondott, de méregdrága gyógyszert felíró önzetlen támogató csoportokat. Bár igaz, a lelki segítség is valami). Noha elismerten az egyik legkomolyabb függőséget a nikotin okozza – csak nem olyan látványos mint pl. egy alkoholista esetében. Van alkohol elvonó, van kábítószer elvonó komoly kórházi, és orvosi segítséggel. Nikotin elvonóról még nem hallottam. Hülye duma, hogy csak akarni kell, ezt valahogy egy kábszeresnek sose mondják…
  Egyébként tudom mit beszélek, lassan két éve hagytam abba 40 év bagózás után, önállóan, vért izzadva, minimális segítséget kapva.

 143. Bizony… a dohányosok nagyon gazdag emberek. Aki naponta 2 dobozzal is elszív -akár a legolcsóbb, 1200ft körüliből- az évente 800-850 ezer !!!! forintot füstöl el… aztán ehhez még jönnek a beteg tüdő miatti plusz kiadások, köptetők, hörgőtágítók, orvoshoz járás, vizitdíjak….Csak gratulálni tudok a rendszeresen dohányzóknak. Ez az egyik legértelmetlenebb, leghaszontalanabb és hosszú távon igen káros szórakozás. És ha a számokat nézzük: egy dohányos élete során több lakás árát elfüstöli… Agyrém!

 144. V. Tamásné bejegyzésén elgondolkodtam. Fél milliós gépet nem tud megvenni, de a napi 2 doboz cigarettára futja. Hm! Elég hirtelen el lehet füstölni 500.000 ft-ot.

 145. A párjának nem kell aggódnia. Önnek azonban érdemes lenne egy teljes kivizsgálásra elmennie! Elsősorban a kardio-pulmonális (azaz szív és tüdő) állapotát kell vizsgálni. Valószínűleg rejtett magas vérnyomása, tüdőbetegsége (pl. COPD), esetleg szívproblémája van, mert olyan enyhe terhelésre, mint a sétálás nem jut elég vér az ujjaiba. Belgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász rendeléseket keressen fel.

 146. 45 éves férfi vagyok. Rendeltünk véroxigénmérőt. Nyugalmi állapotban 97-98%-ot mutat. Megnéztem séta közben a szobában és lemegy 91-93%-ra. Kell-e ez miatt aggódni vagy ez így normális? A párom járkálhat vele, neki akkor se megy 96% alá. Köszönöm a válaszát!

 147. Olvassa el alaposan a cikkem! A 93-96 közötti érték a normál tartomány alsó felében van. Jelzi ugyan, hogy a tüdeje “már nem 100-as”, de ezt kórosnak nem lehet nevezni, a 93-95 közötti érték miatt nem kell aggódnia, de a COPD kezelésére figyeljen, mert „szeret” romlani.

 148. Az érték napszaki ingadozása összefüggést mutathat a vérkeringés napszaki változásával! Azaz: estefelé, éjjel a vérkeringés normálisan is lassul, csökken a vérnyomás és ezzel a vér áramlása is lelassul. Ezért a tüdőn is kevesebb vár folyik át.
  Mivel reggeli-esti értékei egyaránt a normális tartományban vannak, így aggodalomra nincs oka.

 149. Erről szól a cikkem! El kellene olvasnia! A 93-96 közötti érték a normál tartomány alsó felében van. Jelzi ugyan, hogy a tüdeje „már nem 100-as”, de ezt kórosnak nem lehet nevezni.

 150. COPD és beteg vagyok kérdésem nyugalmi helyzetben a szaturácio 93-96 % között van . Ez megfelel a helyes értéknek? Köszönettel várom válaszát István

 151. Reggel merve az uj hegyet 97-98 az ertekem. Este ez 94-96 között mozog.Van valami oka ennek.

 152. COPD beteg vagyok a szaturácio 93 és 95 között ingadozik. Nyugalmi állapotban SYMBICOR és Bretaryis hörgő tágítót használok .Kérdésénm van e aggodalomra okom. Köszönettel várom válaszát: István

 153. A 88-as érték kb a normál legalsó határa. Tüdőgyulladásból gyógyulva elmegy. Az értékeinek az általános állapotával párhuzamosan javulniuk kell.
  Ha az érték 1-2 hét múlva sem emelkedik 90 fölé, akkor azt jelenti, hogy a tüdőt károsította a gyulladás és a légcsere felülete csökkent. 90 körüli érték azonban a mindennapi életben szinte nem észrevehető. De sport közben vagy fizikai munka közben már jelenthet korlátozást, ami fáradékonyság formában észlelhető.

 154. Tüdőgyulladásból lábadozok, 88 az érték. Ez rendben lehet?

 155. Véleményem szerint a profi sportórák adatai teljesen megbízhatók és értékeik teljesen megfelelnek a tájékoztató mérés igényének. Az ujjra csiptethető pulzoximéterek is ilyenek. Pontosságuk nem „laboratóriumi” szintű, de pont elég pontosak ahhoz, hogy adataik alapján eldönthető legyen pl. a kezelés szükségessége.
  Az ujjra csiptethető pulzoximéterek azonban nem alkalmasak a sport közbeni (pl. futás alatti) mérésre, mert az ezekben alkalmazott mérési módszer „nem tűri” a mozgást. Azaz a párezer forintos ujjra csiptethető pulzoximéterekkel a mérés csak nyugalomban ad értékelhető eredményt. Egyes órák viszont mozgás közben is adnak adatot.
  Összességében: az óra a sportolók eszköze, az olcsó pulzoximéter meg bárki használhatja, egy helyben ülve. Más eszköz, más feladat.

 156. Számos sportóra már tudja mérni a vér oxigén mérését. Vajon vannak olyan jók vagy pontoaak mint az ùjra csìptethető eszközök ?!

 157. Nem kap levegőt, de valójában nem a tüdővel és légzéssel van gond, hanem a szivével! A kardiomiopátia a szívizomzat betegsége. Azt jelenti, hogy a szíve nem képes megfelelően pumpálni a vérét és keringetni a testében. Ezért van az, hogy amikor több vérre lenne szüksége az izmainak (pl. munka közben vagy lépcsőn fel), akkor a szív nem tud eleget odajuttatni. A kardiomiopátia sajnos nem csinálható vissza.
  A segítséget a szívét támogató gyógyszerek jelentik, ezek felírása a kardiológusa feladata.

 158. 15 éven át panaszkodtam a háziorvosomnak, hogy fizikai terhelésre, és melegben, valamint front hatására elfogy a levegőm, fulladok. Azt mondta, pszichés alapon van. Kardiológián 1 éve kardiomiopátiát írtak a papíromra. Pulzuscsökkentőt kaptam. Nem lettem jobb állapotban. 60-80 közötti a pulzusom. Mióta maszk kell, egyetlen perc után fulladozok. (Csak amíg kenyeret veszek, addig vagyok benne..) Honnét kaphatok segítséget? „Csak” levegőt szeretnék kapni…..

 159. Megfelelő. Én ezt szoktam ajánlani: kattintson ide. Megbízható, pontos és az ára fele, mint a Medisana-é.

 160. Tisztelt Doktor úr !

  72éves vagyok és 2 éve állapították meg hogy COPD betegségem és szívelégtelenségem van. Eddig 3 havonta jártam a tüdőgondozóba ellenőrzésre. Sajnos most a COVID miatt nem tudnak fogadni. Azt szeretném megkérdezni hogy a Medisana pulzoximéter elég jó minőségű-e hogy otthon tudjam ellenőrizni magam. Sajnos kisnyugdíjas vagyok és nincs korlátlan anyagi lehetőségem hogy márkás készüléket vegyek, de egy nem megbízhatóért nem szeretném kidobni a pénzemet. Válaszát előre is köszönöm.

 161. COPD-ben a nehézlégzés mellett a fizikai terhelhetőség csökkenése a legrosszabb. Elvileg a 92-es szaturáció nem rossz. Nyugalomban valószínűleg ezt el tudja viselni és ilyenkor kiegészítő oxigénre sincs szüksége.
  Ha azonban tevékenykedni kell, a lakásban tenni-venni, boltba sétálni, a kertben rendezkedni…. nos ilyenkor az oxigén igény megnő. Minden bizonnyal ilyenkor az oxigén szaturáció értéke csökken, a nehézlégzése fokozódik, és rövid idő alatt kifárad. Ilyenkor kell az oxigén.
  Ha nincs panasz és a vér viszonylag tele van oxigénnel, akkor minek kell pluszban adni? Ha meg kevés van, és panaszokat okoz az oxigénhiány, akkor meg miért kellene szenvednie. Ha ücsörög, akkor valószínűleg nem kell, ha meg mozog, akkor igen.
  Ezt józan paraszti ésszel is meg lehet érteni, nem?

 162. Tisztelt Doktor úr, 73 éves, erdélyi, COPD-s beteg vagyok (11 éve elhagytam a dohányzást – 40 év után) és kb. 5 éve ért el a betegség. Spiolto Respimat-tal kezelnek, Teotardot is szedek. Legutóbbi spirométeres mérésem lényegesen jobb volt, mint az azelőtti, viszont közvetlen fújás után az oxigénszaturáció 86 lett…, ahogy pihenni kezdtem emelkedett 93-ra. Kezelő orvosom sűrített oxigénpalackot írt elő (még nem sikerült megszereznem, folyamatban van). Most vettem egy pulzoximétert, a szaturáciom nyugalmi, itthoni állapotban 94-95. Az az igazság, hogy frászom van a palactól – tudván, hogy a kevésbé használt szervek ellustulnak – nem szeretnék függővé válni, és rengetegnek tűnik a napi 15 óra is , amennyit mondott orvosom – , hogy naponta használnom kell. Kérdésem : Lehetséges-e,hogy csak akkor használjam az oxigénpalackot, amikor alacsony kb.92 alatt van az oxigénszintem ? – Tisztelettel megköszönöm válaszát ! – Simó Anikó, Sepsiszentgyörgy,Erdély

 163. Jó kérdés! megér egy külön cikket is! 🙂
  Most röviden annyit: a hosszútávfutó /sífutó/evezős/kerékpáros, stb. oxigénfogyasztása a mozgás intenzitásával együtt emelkedik. A percenkénti 4-5 literről a légzés akár 200 liter/perc-re fokozódhat. Hasonlóan gyorsul a vérkeringés is, akár 100 liter/perc fölé!!!
  Ilyenkor a levegő (és az oxigén) rövidebb ideig marad a léghólyagokban (alveólusokban), így csökkenhet az oxigén felvétele.
  Az tény, hogy magas intenzitás, aerob tartományú edzés esetén az oxigénigény meghaladhatja a kapacitás maximumát, így a szaturáció értéke a normál alá csökkenhet a periférián.
  A hosszútávú sportolók eltérő képességei részben visszavezethetők a légzésük teljesítményére, melyet legjobban talán a maximális oxigénfelvevő kapacitás VO2max érték jellemez. Ezt terheléses teszt során, sportélettani laborban lehet meghatározni.
  Minél magasabb a Vo2 max, annál tovább tud aerob tartományban teljesíteni a sportoló. Befolyásolja azonban a dolgot a testtömeg. Pl. az evezősök között mérték a legmagasabb VO2max értéket, de testtömeg kilogramra vetítve a sífutó Björn Dahlie a csúcstartó.
  Visszatérve a kérdésére. Elvileg az oxigénszaturáció ujjbegyen, fülcimpán mérése jelezhet oxigéntelítettség csökkenést. Ennek az adatnak az értéke nem sokat mond azonban, mert az ujjbegyen biztos, hogy eltérő a szaturáció, mint ami a futás során a combizmokban valóban van.
  A test szabályozórendszere ugyanis oda koncentrálja az „ellátmányt”, ahol arra szükség van. Futás közben a kéz ujjara, fülcimpákra minimális szükség van, így ezek ereit részben „bezárja”, a keringést csökkenti a test, és innen „átcsoportosítja ” a vért a combizmokhoz, szívhez, agyhoz.
  Ebből következik, hogy az oxigénszaturációt az igénybe vett izomcsoportoknál, invazíven (érkatéteren) keresztül kellene mérni, ami meg nyilván már butaság.
  Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az oxigénszaturáció mérése mozgás közben igen nehéz. Vannak ugyan „mozgástoleráns” algoritmussal működő készülékek, azonban ezek kórház felhasználásra (elsősorban koraszülöttek vizsgálatára) kitalált készülékek egyrészt drágák (többszázezres szint), másrész nem hordozhatók.
  Azaz összegezve: egy 10-100 ezres, egyszerű pulzoximéterrel nem tudja mérni az oxigén szaturációt. Ha mégis méri, akkor az ujjbegyen vagy fülön mért értékek nem azonosak, mint a legintenzívebben igénybe vett izomnál.
  Ha elér idáig az olvasásban, kiderülhetett, hogy miért a VO2 max meghatárzást és miért nem a szaturációmérést alkalmazzák a teljesítménydiagnosztikában 🙂

 164. Tisztelt Doktor úr!
  Mond-e valamit az O2 szaturáció értéke teljesítménysportolónak, hosszútávfutónak?

 165. Ahhoz, hogy a sejtek ne szenvedjenek az oxigénhiánytól 90 feletti oxigén érték kell.
  Ha valakinek csak fél tüdeje van, NYUGALMI ÁLLAPOTBAN (ágyban fekve, ülve) a szaturáció értéke lehet normális vagy normálishoz közeli (azaz 93-100 között). A fél tüdő is képes lehet annyi oxigén felvételére, ami kell.
  A problémát inkább az jelenti, hogy amikor fizikai erőt kell kifejteni, mozogni, akkor a testnek több oxigénre van szüksége. Ezt azonban fél tüdő nem teljes mértékben tudja biztosítani, azaz aktivitás során a szaturáció biztosan csökken. Az oxigénhiány pedig nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, stb okozhat és a fizika teljesítmény rohamosan csökken.
  Ha a megmaradt tüdőt más betegség (COPD, asztma, stb) is támadja, akkor a szaturáció akár nyugalomban is 90 alatti lehet. A beteg ajkai, ujjai ilyenkor lilásan elszíneződnek – a sötét színt a szén-dioxidban dús és oxigénben szegény vér adja.

 166. Kedves Doktorúr. Férjemet 11 èves mütöttèk tüdőtumorral. Teljesen bal tüdejèt eltávolították. Fèl évvel ezelőttig mèg teljesen jól volt ès most már az ágyból sem tud fel kelni. Nem találnak nála semmi fèlek betegséget, de most már oxigèn nélkül nem tudok lenni. Szeretném megkérdezni fèl tüdővel mennyinek kell lenni az oxigènje. Köszömöm

 167. A Buteyko-légzés egy elsajátítható technika. Akkor segít, ha napi rendszerességgel gyakorolják. Enélkül nem hat.
  A tüdőgyógyászukat keressék fel. Ő jogosult javasolni és bizonyos esetekben felírni kiegészítő oxigénterápiát. Ez lehet palackos oxigén, de vannak már hordozható oxigénkoncentrátorok is, amik a levegőből sűrítik be az oxigént, így nem kell cipelni a nehéz palackokat.
  A kisebb teljesítményű oxigén koncentrátorok 1-2 liter/perc oxigént biztosítanak és akár 6-8 óráig is működnek akkumulátorról. Az ilyenek is 4-500 ezerbe kerülnek. Az ennél több oxigént előállító eszközök drágábbak.
  A tüdőgyógyász tud majd segíteni ezekben.

 168. Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném a tanácsát kérni.

  Lelendő férjem 58 éves, kb 40 éve erős dohányos. (Napi 2 doboz cigaretta.) Pár hónapja járt leszoktató kezelésen, champix tablettát kapott. A napi adagja 1, idegesebb napjain akár 2 doboz cigi.

  4 éve műtötték a jobb tüdejét ciszták miatt, tüdőlebenyt nem távolítottak el.
  COPD-s, véroxigén szintje 46 % körüli. A tüdeje annyira rossz állapotú, hogy várhatóan pár év múlva oxigén palackra lesz kötve. Fél évvel ezelőtthöz képest állapota érezhetően romlott, többször fordult elő napközben is fulladás, nehézlégzés.
  Reggel fulladására asztmásoknak is adott pipát használ, napközben ha fullad Berodual- pipát használhat max 2x..
  Ezen kívűl magas vérnyomása van. Napi gyógyszerei a xanax és a tricate. (hogy hány mg-osak, és 1/2 v 1 db az adag, nem tudom, még most fogunk összeköltözni. )
  A korona vírus miatt nagyon fél, mert számára egy tüdőgyulladás akár halálos is lehet.

  Magam részéről szeretném, ha állapota javulna, vagy legalább nem romlana. Romlás esetén pedig lassulna, hogy minél tovább élhessen normális életet.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Buteyko légzés elsajátítása önmagában hasznos lehet-e, javíthat-e az állapotán, késleltetheti-e a romlást?
  Továbbá tanácsot szeretnék kérni, mert olvastam a cikket a pulzoximeterről és a COPD-s betegeknek otthoni kezelésére szolgáló oxigénes készülékekről.

  Milyen készülék (oxigén palackos? v csepp folyós oxigén, vagy ionizátoros? orrszondás, vagy arcmaszkos? )javasolható neki leginkább, ami jelenleg állapot javulást, vagy romlás elkerülést segítené elő, illetve ami állapot romlás esetén is a későbbiekben is ajánlható és megfelelő lesz számára?

  Mindenképp mobil eszközt szeretnék,könnyűt, ami egy kistáskában elfér, mondjuk orrszondás, a könnyebb-szabadabb élethez, és persze az ár sem mindegy, mivel félmilliós stb gép megvásárlására nincs lehetőségünk. Ezért olyat keresek, ami most is, és a későbbiekben (romlás esetén) is használható lenne számára.

  Köszönettel:
  Tecus22

 169. Azt írja, hogy november elején mellkasi fájdalmai VOLTAK. Ezt úgy értelmezem, hogy volt, de elmúlt. Ha így van, akkor aligha lehet bármilyen összefüggés az egy évvel korábbival.
  Az erős diéta szerintem nem okoz légmellet.
  A köhögés, különösen a múló, néhány napig tartó nagyon szokványos tünet. Csak akkor kell tőle tartani, ha hosszú ideje tart, rettentően megkínozza, láza van, véreset, gennyeset köp.

 170. Kedves Doktor úr!
  32 éves édesanya vagyok, aki november elején szült, és a császármetszés után jobb oldali, mellkasi fájdalmaim voltak. 2018 szeptemberében spontán légmellel kezeltek, néhány nap után meg is mûtöttek (szintén jobb oldal). Utána még hetekig köhögtem, csakúgy, mint most, a császármetszés után. És a fájdalom is hasonló volt. Röntgen készült, nem mutatott ki semmit. A kérdésem, hogy kell-e aggódnom a köhögés miatt? A kórházban azt mondták, nem. A másik kérdésem pedig, hogy az erôs, drasztikus diéta okozhat-e spontán légmellet? Azt hallottam, hogy igen, de még soha nem erôsítette meg senki. Én egy más betegség miatt voltam kénytelen kemény diétát tartani csaknem fél évig, ezután egy évvel jelentkezett a légmell. Visszavezethetô-e esetleg erre, vagy érdemes alaposan kivizsgáltatnom magam, hogy van-e valamilyen más, súlyosabb betegségem, amely légmellet okozhatott? Köszönöm szépen
  Tisztelettel:
  Szilvia

 171. A Butejkó féle légzőgyakorlatok mindenképpen javasolhatók. A maszk használata ezer dologtól függ. Ha a CODP súlyos, akkor aligha fogja bírni a maszk által okozott légszomjat. Ha viszont enyhe, nincsenek jelentős tünetek, akkor segítséget jelenthet, késleltetheti a súlyosbodást.

 172. Üdvözlöm Dr úr!
  Kérdésem a következö lenne .Edzés esetleg ajànlott fitnex maxban COPD- seknek ? És lehet most nem jòl írom a butejkò mòdszer ?Köszönöm vàlaszàt !

 173. Kedves György! A korrekt, konkrét választ Ön már megfogalmazta: „Az állapotom lassan, de folyamatosan romlik”. A COPD egy ilyen betegség. Az, hogy milyen tempóban halad előre sok mindentől függ. Egyéb betegségek, dohányzás, életmód, étkezés, környezeti hatások és a kezelés. Mivel nem ismerem, hogy ezek mennyire érintik Önt, így ennél konkrétabbat nem tudok mondani.

 174. COPD-s vagyok,/szakmai/2006 óta használok hordozható cseppfolyós oxigént /HEIMOX/ napi 16-18 ó. 2 l/perc adagolással. Szellőztetés mellett éjjel 02 ó. körül fulladásra ébredek, 80-81% SPo-val- minimális terhelés esetében volt már 68% is… Kérdésem: Mik a kilátásaim a jövőre nézve? Gyógyszereim a javaslat szerint szedem (+nyugtatók) Állapotom lassan, de folyamatosan romlik. Konkrét, korrekt választ szeretnék kérni !!!
  Előre is megköszönve válaszát –
  Üdvözlettel : Rusz György (66 éves „ex” karosszériás)

 175. Nem ismerem a kórtörténetét, egyéb betegségeit, gyógyszereit és még sok mást adatot is. Így jósolgatni sem tudok-akarok.
  A tüdőembólia túlélése után az állapot stabilizálódik 90-100 nap alatt kialakul a végállapot. Ekkorra derül ki, hogy meddig lehet majd „nyújtózkodni”. Addig tartsa be az utasításokat, tegyen meg mindent a gyógyulás érdekében.
  Pulzoximétert bárhol talál (írja be a keresőbe). 12-15 ezer forintért már megbízható készüléket kap, amit évekig használhat. A pár ezer forintos készülékek általában gyenge minőségűek és inkább csak bosszúságot okoznak.
  Hordozható oxigén koncentrátort elvileg felírnak COPD-snek, indokolt esetben. Kérdezze meg kezelőorvosát!

 176. Köszönöm!
  Jól karbantartott COPD-sként, most kerültem kórházba ishemia s tünetekkel,igen pocsék állapotban,86-os szaturációval.
  Tüdőembólia miatt. Két heti kezelés után, oxigén javaslattal jöttem haza. 14-16óra/nap.
  Kerdésem:Javulhat-e állapotom időben annyira, hogy néha utazhassak (autóval, maximum200-300km-nyit?
  Hol és kb mennyiért lehet beszerezni utazó készletet?
  Hol tudok rendelni pulzoximétert?
  S melyiket ajánlaná?
  Elnézést kérek, de a kórházban kérdezni sem nagyon lehetett.
  Igaz 72.éves vagyok, de nem elhülyült öregasszony.
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel:Lunzer Ferencné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük