A pollenallergia a magyarok egyik leggyakoribb betegsége. A lakosság ötöde (20%) igazoltan érintett. A szakértők szerint ennél valószínűleg többen szenvednek a tünetektől, akár minden harmadik magyart kínozhatja. 

A pollenallergia az immunrendszer túlreakciója egyes növények pollenjével való találkozásra. Amikor az adott pollen a bőrödre, szemed, orrod, garatod nyálkahártyájára kerül vagy a levegővel belégzed, az immunrendszered valamely okból túlzottan aktív védekezéssel reagál. Nagy mennyiségű gyulladáskeltő anyag szabadul fel, mint például a hisztamin.

Ezek kitágítják az ereket, megduzzad („begyullad”) az orr és szem nyálkahártyája, melynek következményei a kellemetlen tünetek sora:

 • szemviszketés, könnyezés, szem „kivörösödés”
 • szemhéj duzzanat
 • orrdugulás és viszketés
 • tüsszentés, mely akár percekig tartó rohamokban is jelentkezhet
 • kötőhártya-gyulladás
 • torok, garat és szájpadlás viszketés
 • száraz köhögés
 • levertség, bágyadtság, rossz közérzet
 • végtagfájdalom

A pollenallergia addig okoz panaszokat, amíg az adott növény virágzik és a pollenjeit a szél messzire fújja. Virágzási időszakon kívül a tünetek maguktól megszűnnek.

Pollenallergia – szinte egész évben

Minden növénynek megvan a virágzási és pollenkibocsátási időszaka, ami általában egy-két hónapig tart. A téli időszakon kívül gyakorlatilag folyamatosan „van valami a levegőben”.  Mintegy negyvenféle fű és fa keserítheti meg az allergiások életét.

Az időjárás jelentősen befolyásolja a levegőben szálló pollenek koncentrációját: száraz, meleg időben sokkal magasabb ez az érték, hűvös, esős napokon pedig jóval alacsonyabb.

Legjobb védekezés a megelőzés!

Ha jártál már tengerparton, akkor megtapasztalhattad, hogy az itthon még “tomboló” szénanáthád a tengerparton egyszer csak “elmúlt”. Mindez észrevétlenül történik! 2-3 nap alatt jelentősen mérséklődnek vagy megszűnnek a tüneteid, pedig semmit sem csináltál, csak belélegezted a sós tengeri levegőt.

A sós levegő kedvező hatását évezredek óta ismerik. Napjainkban a sóterápiás készülékeket azért készítik, hogy a gyógyhatást otthon is élvezni tudd.

A sóterápia célja, hogy mikroszkopikus sórészecskéket lélegezz be, mely sókristályok a légutakba jutva megtapadnak a nyálkahártyán. Segítik a légutak tisztítását, semlegesítik az allergéneket, elpusztítják a kórokozókat. Ezzel csökkennek a tünetek.

Ha a kezelést már a pollenmentes időszakban elkezded, megelőzheted, hogy a panaszok egyáltalán kialakuljanak. Ha mégis kialakulnak, akkor is enyhébbek lesznek a szokásosnál. Csökkennek a kínjaid és kevesebb gyógyszer, orrcsepp, zsebkendő kell.

Sóterápia

sóterápia védelmet nyújt az allergénekkel szemben. Nézd meg a sóterápia alkalmazásáról készült filmem.

Minél hosszabban tartózkodsz a sópárában, annál erősebb a hatása. Ezért a sóterápiás készüléket éjjel, az ágyad közelében működtesd. Alvás közben egy helyben maradsz és így tartós kezelésben részesülsz.

Az otthoni sóterápia egyik leghatékonyabb eszköze a SaltDome sóterápiás készülék. Ultrahangos porlasztással hoz létre mikroszkopikus sórészecskéket, melyet egyenletes koncentrációban fúj ki. Egy feltöltéssel min. 5-7 éjjelen át működik.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

 • ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál  kisebb  szemcseméret
 • 1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
 • 10-20 ml/óra párakibocsátás
 • fényterápia

 

Alvás közben kezelheted vele a pollenallergia tüneteit. Időben elkezdve a kezeléseket, megelőzheted a tünetek kialakulását. Érdemes!


Mindent egyben a sóterápiáról

A sóterápia természetes és mellékhatásmentes módszer számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére. Nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén is alkalmazható.

Ha szeretnél többet megtudni róla, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Pollenallergiára a sópipa semennyire nem hat, ahogy a sósvizes öblögetés sem. Ezek maximum garatgyulladás esetén hasznosak egy nagyon kicsit.

 2. A „torokinvitáció”-ra nincs hatással. Igaz, ilyen „betegség” nem létezik, valamit félrehallott. Reflux esetén nem jó a sós víz és a sós pára sem biztos! Fokozhatja a savasodást.

 3. Sopipa az menyire hatàsos vagy sosvizel öblögetni a torkot

 4. torokinvitàciot is elmulassza menyi sot keverjünk menyi vizhez refluxszom van

 5. Addig hat, amíg használja. Azaz a mostani pollenidényben végig használni kell. Ez segít az idei évben.
  Mivel a sóterápia nem „gyógyítja” ki a túlérzékenységből, így jövőre is használni kell, hogy a kedvező hatást élvezhesse.

 6. Köszönöm a javaslatot – kérdésem: jövőre is hat a mostani kezelés? Vagy minden évben újra kell alkalmazni? Köszönettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük