A légúti allergia az immunrendszer túlreakciója a légutakba jutó allergén anyagokra. Az allergén tehát olyan anyag, amelyek az allergiára hajlamos egyéneknél túlzott immunválaszt váltanak ki. 

A légúti allergia formái:

 1. Allergiás rhinitis (szénanátha)
  t
  ünetei: orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, viszketés, könnyezés, szemviszketés, szemhéj duzzanat, száraz köhögés.
  Lehet időszakos (csak az év egy bizonyos szakaszában jelentkező. Leggyakrabban a pollenekre való érzékenység okozza. De lehet állandó, melyet leggyakrabban beltéri allergének, például házipor, poratkák, penészgombák, háziállatok szőre okoznak.
 2. Asztma
  t
  ünetei: köhögés, nehézlégzés, légszomj, mellkasi szorítás.
  Kiváltó okai többnyire pollen, állati szőr, poratka, penészgomba, légszennyezés.
  Az asztmáról részletesebben olvashatsz ebben a cikkemben: Asztma – orvosi néven asthma bronchiale 

A légúti allergia kiváltó okai

 1. Pollenek: fák, füvek, gyomok pollenjei. Szezonális tüneteket okoznak.
 2. Állati szőr: macskák, kutyák, más háziállatok szőre.
 3. Poratkák: mikroszkopikus élőlények és azok ürüléke (!), amelyek az ágyban, párnákban, szőnyegekben élnek.
 4. Penészgombák: nedves környezetben, például fürdőszobákban, pincékben találhatók.
 5. Légszennyezés: füst, kipufogógázok, vegyi anyagok (akár munkahelyi ártalom is lehet).

Kezelési lehetőségek:

 1. Allergének elkerülése: az allergének minél nagyobb mértékű elkerülése.
 2. Gyógyszerek: antihisztaminok, orrsprayk, kortikoszteroidok, asztma elleni gyógyszerek.
 3. Immunterápia: deszenzitizációs kezelés, amely hosszú távon csökkenti az allergiás reakciókat.

A légúti allergiák kezelésének célja a tünetek enyhítése és az életminőség javítása. Az allergológusok segíthetnek a megfelelő diagnózis felállításában és a személyre szabott kezelési terv kidolgozásában.

Pollenallergia naptár – szinte egész évben

Az allergiások jó része „előre tudja”, mikor kezdődnek a tünetek: akkor, amikor a növény (melynek pollenjére érzékeny) virágozni kezd, a virágpora a levegőbe kerül és a szél széthordja.

Minden növénynek megvan a virágzási és pollenkibocsátási időszaka, ami általában egy-két hónapig tart. Azaz a kellemtlen időszak után az adott allergia is megszűnik. 

A téli időszakon kívül gyakorlatilag folyamatosan „van valami a levegőben”.  Mintegy negyvenféle fű és fa keserítheti meg az allergiások életét.

Az időjárás jelentősen befolyásolja a levegőben szálló pollenek koncentrációját: száraz, meleg időben sokkal magasabb ez az érték, hűvös, esős napokon pedig jóval alacsonyabb.

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlreakciója egyes anyagokkal (allergének) való találkozásra. Az allergiás folyamat beindulásához kontakt szükséges, azaz akkor lesznek tüneteid, ha az allergén a bőrödre, szemed, orrod, garatod nyálkahártyájára kerül vagy a levegővel belégzed. 

Az immunrendszered valamely okból túlzottan aktív védekezéssel reagál és nagy mennyiségű gyulladáskeltő anyag szabadul fel, mint például a hisztamin. Ennek következménye a felső légutakban kialakuló gyulladás.

A légúti allergia orvosi kezelése

Ha orvoshoz fordulsz, akkor tüneti kezelést kapsz. A tabletta vagy spray formában kapható gyógyszerek (többnyire antihisztaminok és szteroidok) elnyomják vagy legalább csökkentik a tüneteket. 

Tehát nem az allergéneket távolítják el, hanem az immunrendszer támadásra adott válaszát „nyomják le”. Nem „tanítják meg” a szervezetet az allergének helyes kezelésére. Ha az ilyen szer szedését abbahagyod, a tünetek újra fellángolnak.

A légúti allergia megelőzése

Törekedj arra, hogy a lehető legkevesebbel találkozz az allergénnel! Ha például macskaszőr allergiád van, akkor ne tarts macskát és ne is időzz sokat a cicát tartó ismerősödnél.

Mivel az allergéneket a szél széthordja az egész világon, így nagyon nehéz előlük „elbújni”.

Van azonban egy természetes módszer, mely segíthet a tünetek elkerülésében. Ez pedig a sós levegő terápia, amiről részletesen írtam ebben a cikkemben: Sóterápia: légúti problémák megoldása

Ha jártál már tengerparton, akkor megtapasztalhattad, hogy az itthon még “tomboló” szénanáthád vagy az azstmád a tengerparton egyszer csak “elmúlt”. Mindez észrevétlenül történik! 2-3 nap alatt jelentősen mérséklődnek vagy megszűnnek a tüneteid, pedig semmit sem csináltál, csak belélegezted a sós tengeri levegőt.

A sós levegő ezen kedvező hatása évezredek óta ismert. Régebben azonban csak a sóbarlangokban, a tengerparton, az elmúlt évtizedekben a terápiás célra épített sószobákban lehetett ilyen kezelést kapni.  

Mivel keveseknek adatik meg, hogy az egész allergiás szezont a tengerparton vagy egy sóbarlanghoz közeli szállodában töltsék, így a technológiát kell igénybe venni!

Az ultrahangos só-porlasztó készülékeket kifejezetten otthoni sóterápia céljára fejlesztették ki. Az otthonod kényelmében tudod előállítani a sós levegőt és annyit tartózkodsz benne, amennyit csak szükséges a tüneteid csökkentése érdekében.

A Saltdome ultrahangos sóterápiás készüléket tartom az egyik leghatékonyabbnak, ebben a cikkemben olvashatsz róla részletesen: SaltDome sóterápiás készülék

Nézd meg a sóterápia alkalmazásáról készült filmem is. Kattints a lejátszás gombra.

A sóterápia természetes és mellékhatásmentes módszer számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére. Nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén is alkalmazható.

Ha szeretnél többet megtudni róla, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Pollenallergiára a sópipa semennyire nem hat, ahogy a sósvizes öblögetés sem. Ezek maximum garatgyulladás esetén hasznosak egy nagyon kicsit.

 2. A „torokinvitáció”-ra nincs hatással. Igaz, ilyen „betegség” nem létezik, valamit félrehallott. Reflux esetén nem jó a sós víz és a sós pára sem biztos! Fokozhatja a savasodást.

 3. Sopipa az menyire hatàsos vagy sosvizel öblögetni a torkot

 4. torokinvitàciot is elmulassza menyi sot keverjünk menyi vizhez refluxszom van

 5. Addig hat, amíg használja. Azaz a mostani pollenidényben végig használni kell. Ez segít az idei évben.
  Mivel a sóterápia nem „gyógyítja” ki a túlérzékenységből, így jövőre is használni kell, hogy a kedvező hatást élvezhesse.

 6. Köszönöm a javaslatot – kérdésem: jövőre is hat a mostani kezelés? Vagy minden évben újra kell alkalmazni? Köszönettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük