Sóterápia – mit várhatsz tőle?

A sós levegő kedvező hatású az egészségedre! Már évszázadok óta ismert és alkalmazott orvosi terápia. Persze a hatása nem olyan gyors, mint mondjuk egy szteroid tablettáé, de veszélyt sem jelent az egészségedre (ami viszont nem mondható el a szteroidról). Ha nem tudod pontosan, hogy mire és hogyan alkalmazhatod és főleg, hogy mit várhatsz tőle, akkor olvasd ezt az írásom! Elmesélem.

Mire való a sóterápia?

Ha az influenzád miatt 40 fokos lázad van, a krónikus bronchitiszed miatt alig kapsz levegőt, már tombol az allergiád, akkor ne várd, hogy néhány szippantás a sós levegőből egycsapásra rendbe hoz. Többször hívtak olyanok, akik (téves ismeretekkel rendelkezve a sóterápiáról) a napok óta lázas, influenzás gyermekük azonnali gyógyulását várták a sóterápiás készülék egyetlen alkalmazásától. Csodálkoztak (vagy inkább kérdőre vontak 🙂 ), hogy nem gyógyult meg már az első öt percben.

A sóterápiát két fő okból alkalmazd.

Ezek egyike, hogy idejében elkezdve (pl. járvány időszak vagy pollen-időszak előtt) megelőzd a tüneteket. Ha például tudod, hogy parlagfű allergiás vagy, akkor a virágzás előtt két héttel kezdd használni a sóterápiát és tüneteid nem alakulnak ki vagy lényegesen enyhébbek lesznek, mint szoktak.

A másik alkalmazás az orvosi terápia hatásának erősítése, kiegészítése. Például COPD-ben a légúti nyák oldását segíti és ezzel a nehézlégzést csökkenti. Influenzában gyorsítja a betegség legyűrését és kevesebb gyógyszerre lesz szükséged.

Nem mindegy, hányszor beteg a gyermeked és Te mennyit hiányzol a munkából, hogy ápold. Az sem lehet közömbös, hogy mennyit szenvedsz az allergiádtól vagy hányszor kerülsz kórházba a COPD-d fellángolása miatt!

A rendszeres sóterápia szinte észrevétlenül segít, de nem csodaszer. Olyat várj el tőle, amire képes. Ha pedig elvárásaid reálisak, akkor elégedett leszel a hatással is, mert azt kapod, amit elvársz.

Egy szemléltető hasonlat. Az autó száguldásra termett – hallhatod a reklámot! Ha gyorsan veszel is egy Trabantot, akkor könnyen csalódhatsz a száguldási képességében. Ha előre tájékozódsz, akkor tudod, hogy ez a kocsi nem “rohanásra való”. Ha azért veszed, hogy eljuss a szomszéd városban levő munkahelyedre akkor is, amikor nincs buszjárat, akkor ebben nem is csalódsz, ezt teljesíti is. A sóterápia is ilyen. Ha azt várod tőle, hogy egy nap alatt meggyógyítsa az infuenzát, a tüdőgyulladásod, eltüntesse 40 év dohányzás által a tüdődnek okozott károkat, akkor csalódni fogsz. Sok-sok probléma esetén viszont nagy hasznát fogod venni.

Legnagyobb előnye a megelőzés

Ha jártál már tengerparton, akkor megtapasztalhattad, hogy az itthon még “tomboló” szénanátha a tengerparton egyszer csak “elmúlt” vagy viszkető ekcémád visszahúzódott. Mindez észrevétlenül történik! 2-3 nap alatt jelentősen mérséklődtek vagy megszűntek a tüneteid, pedig semmit sem csináltál, csak belélegezted a sós tengeri levegőt.

Azzal is találkozhattál, hogy az óvodai-iskolai csoportban a gyerekek egymásnak “adják” a kórokozókat és a betegség végigsöpör az egész csoporton és persze otthon is folytatja útját. A testvérek, a szülők, a nagyszülők egymás után kapják el és viszik a munkahelyre is. Így minden járványkor százezrek betegednek meg.

A Semmelweis Egyetem fül-orr-gégészeti klinikája által néhány éve iskolás csoportokban vizsgálta a sóterápia betegségmegelőző hatását. A csoport egyik fele sóterápiát kapott már akkor, amikor még híre sem volt a járványnak. A heti többszöri kezelés eredménye az lett, hogy a sóterápiát nem kapók kétszer gyakrabban lettek betegek, erősebb tüneteik lettek és a felgyógyulásuk is hosszabb ideig tartott. Az egyetemi kutatók javaslata szerint a sóterápia alkalmazásával megelőzhetők a gyermekek gyakori náthás betegségei, de mindenképpen csökkenthető a kezelési idő és a felépüléshez szükséges gyógyszerek mennyisége. Hatalmas előny, ha kevesebb “mérget” kell etetni a gyermekkel.

A szénanátha, allergiás rhinitisz, légúti allergiák, kruppos roham, megfázás, influenza és egyéb légúti fertőzések megelőzésére hasonlóan kell alkalmazni – a “szezon” előtt néhány héttel kezdve.

Hatékony kiegészítő terápia

Meglévő légúti betegség esetén önálló terápiaként csak enyhe esetekben állja meg a helyét.  A sóterápia az orvosi kezelés kiegészítésére való.

A kezelés során a levegővel belélegzett mikroszkopikus sórészecskék eljutnak a tüdőd legmélyére. Megtapadnak a légutak falán és ott fejtik ki kedvező hatásukat. Elpusztítják a kórokozókat, feloldják a nyákot, semlegesítik az idegen anyagokat (port, pollent, allergiát okozó anyagokat).

Hogy ebből milyen előnyöd származik? A tüneteid mérséklődnek, kevesebb gyógyszerre van szükséged, gyorsabban zajlik le a betegség, illetve a fellángolás nem alakul ki és nem kerülsz kórházba. Alkalmazhatod egy sor betegség esetén

 • COPD, cisztás fibrózis, akut bronchitis
 • krónikus arc és homloküreg gyulladás
 • szénanátha, allergiás rhinitisz, légúti allergiák
 • akut mandulagyulladás, nyálkahártya gyulladások
 • nátha, influenza és egyéb légúti vírusfertőzések
 • dohányosok köhögése, nehézlégzése
 • tüdőgyulladás (csak néhány nappal a kezdete után indíts sóterápiát)
 • horkolás
 • ipari allergének, házipor,  atkák által okozott allergiák
 • ekcéma, psoriázis (pikkelysömör), neurodermatitis

Hatékony sóterápia? Hol? Milyen módon?

Nem várhatsz terápiás hatást attól, hogy a sólámpád bekapcsolod néha a kellemes hangulatot árasztó fénye miatt.

A sópipa sem igazán jó megoldás. Egyrészt ki kell “szippantani” belőle a sót, amit kisgyermek nem tud megfelelően megcsinálni. További hátránya, hogy a sórészecskéi igen nagyméretűek, ezért már a szájüregedben, garatodban lerakódnak, nem jutnak a tüdőd mélyére. Csak a legfelsőbb légutakban, például melléküreg gyulladás, COPD, bronchitis esetén hasznosak. Allergiára, fertőzésre a sópipa alig hat és a megelőzésben sem jeleskedik.

Nagyszerű program, ha elmész egy sóbarlangba és befizetsz egy órára. Bizonyára pihentet is! Hatása azonban nincs! Erre akkor várhatsz, ha 10-14 napon keresztül, minden nap minimum 1, de inkább 2-3 órát töltesz a sóbarlangban. Ennél rövidebb kezelés csak pénzkidobás.

Érdemes megfontolnod, hogy a hatékony sóbarlang kezelés mennyibe is kerül! A bérlet árak 10-15 ezer forint között mozognak személyenként, amiért tíz alkalommal tölthetsz 60 percet a teremben. Ehhez jön az oda és vissza utazás, így naponta akár 2-3 órád is elmegy. A sóbarlang csak munkaidőben van nyitva, így szabadságot kell kivenned vagy csúsztatnod kell. Egy kúra hatása csak néhány hétig tart ki, így évente többször kellene ismételned… Ez éves szinten, több gyerekkel ez már masszív költség, na és persze a 10-20 nap szabadság…. Reális? Aligha.

Akkor jársz legjobban, ha beszerzel egy otthoni használatra tervezett sóterápiás készüléket

Így bármikor tudod használni és ha jól választasz, akkor a további költségeid is minimálisak. A korszerű sóterápiás készülékek 5 mikronnál kisebb sórészecskéket bocsátanak ki, amelyek a tüdőd legmélyére is eljutnak.

Vigyázz! Egyes készülékek sóbetéttel működnek, ami néhány heti használat után kiürül és újat kell venned. Ennek ára 4-től 8 ezer forintig terjed. A betétek pótlása egy év alatt több lehet, mint maga a gép. A sóbetétes készülékek olcsók, de a “feketelevest” a működtetésük során kapod.

Érdemes olyan készüléket választanod, ami egyszerű utántöltést biztosít és egyszerű sóoldaltból ultrahangos porlasztással állítja elő a sópárát. Az ilyennel nem lesz plusz költséged, mert fél kiló, élelmiszerboltban is megvehető kősó ára 500 (ötszáz) forint körül van. Ez a mennyiség 5-8 évre elegendő mennyiség akkor is, ha folyamatosan használod a készüléket.

Minél több időd töltesz a sós levegőn, annál jobb a hatás!

A sóterápia annál hatékonyabb, minél tovább tartózkodsz a sós levegőn. A megfelelő időtartam néhány óra naponta. A nappal többnyire nem töltesz ennyit egy helyben, ahogy a gyermekeid sem.

A legtöbb időt, ráadásul nyugalomban, a hálószobában töltitek, alvással. A legjobb, ha a sóterápiát is itt alkalmazod. A készülék a fejtől legfeljebb egy, másfél méterre legyen és működjön egész éjjel. Nappalra lekapcsolhatod, hiszen úgysem vagytok otthon.

Ha a munkahelyed íróasztalhoz vagy kötve, akkor itt is használhatod és folyamatosan élvezheted a kedvező hatásokat. Nem kell aggódni! A sós levegő nem teszi tönkre a műszaki eszközöket és nem hagy bevonatot a bútorokon sem (ha nem így lenne, akkor a tengerpartokon nem lehetne élni, mert minden műszaki cikk tönkremenne).

A sóterápia olyan, mint az autóban a biztonsági öv, amit szinte észre sem veszel, ha be van csatolva. Normális esetben nincs is szerepe. Ha viszont balesetet szenvedsz, akkor megvéd a sérülésektől, de legalábbis nem lesznek olyan súlyosak, mintha öv nélkül csattannál. Azaz mindenképpen előnyös.

Ha a sós levegőt egészséges állapotban kezded alkalmazni, nem sok változást tapasztalsz. Ha azonban hónapokkal később visszatekintesz, rájössz, hogy régóta nem voltál náthás, nem tört ki rajtad az allergia vagy éppen alig kell használnod a gyógyszereid, a súlyos COPD-d is nyugalomban van és nem kényszerített kórházba.

Szerintem megéri! És szerinted?

Mindent egyben a sóterápiáról

Szeretnél mindent megtudni a sóterápiáról, a sós levegő kedvező hatásairól, az otthoni alkalmazásáról és arról, hogy mely betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazhatod?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Röviddel ezután e-mailt küldök, melyben mindent megtalálsz a témakörrel kapcsolatban. Elolvashatod, újra megnyithatod, elmentheted. Remélem, hogy az általam küldött információk segítenek a betegségek megelőzésében vagy tüneteid kezelésében.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (1)
 • comment-avatar
  Erdősi Ferencné 3 months

  Légúti betegségben szenvedek.