Sóterápia – mit várhatsz tőle?

A sós levegő kedvező hatású az egészségedre! Már évszázadok óta ismert és alkalmazott orvosi terápia. Persze a hatása nem olyan gyors, mint mondjuk egy szteroid tablettáé, de veszélyt sem jelent az egészségedre (ami viszont nem mondható el a szteroidról). Ha nem tudod pontosan, hogy mire és hogyan alkalmazhatod és főleg, hogy mit várhatsz tőle, akkor olvasd ezt az írásom! Elmesélem.

Mire való a sóterápia?

Ha tüdőgyulladás miatt 40 fokos a lázad vagy a krónikus bronchitiszed fellángolása miatt napok óta alig kapsz levegőt, akkor ne várd, hogy néhány szippantás a sós levegőből egycsapásra rendbe hoz. Többször hívtak olyanok, akik (téves ismeretekkel rendelkezve a sóterápiáról) a napok óta lázas, influenzás gyermekük azonnali gyógyulását várták a sóterápiás készülék egyetlen alkalmazásától. Csodálkoztak (vagy inkább kérdőre vontak 🙂 ), hogy nem gyógyult meg már az első öt percben.

Lássuk tehát, hogy mire alkalmas a sóterápia?

Megelőzésre

 • Felső légúti fertőzések (nátha, influenza) elkerülésére. Találkozhattál azzal, hogy az óvodai-iskolai csoportban a gyerekek egymásnak “adják” a kórokozókat és a betegség végigsöpör az egész csoporton és persze otthon is folytatja útját. A testvérek, a szülők, a nagyszülők egymás után kapják el és viszik a munkahelyre is. Így minden járványkor százezrek betegednek meg.
 • Allergiás tünetek elkerülésére. Ha jártál már tengerparton, akkor megtapasztalhattad, hogy az itthon még “tomboló” szénanátha (vagy akár az ekcéma) a tengerparton egyszer csak “elmúlt” vagy viszkető ekcémád visszahúzódott. Mindez észrevétlenül történik! 2-3 nap alatt jelentősen mérséklődtek vagy megszűntek a tüneteid, pedig semmit sem csináltál, csak belélegezted a sós tengeri levegőt.

A Semmelweis Egyetem fül-orr-gégészeti klinikája iskolás csoportokban vizsgálta a sóterápia betegségmegelőző hatását. A csoport egyik fele sóterápiát kapott már akkor, amikor még híre sem volt a járványnak. A heti többszöri kezelés eredménye az lett, hogy a sóterápiát nem kapók kétszer gyakrabban lettek betegek, erősebb tüneteik lettek és a felgyógyulásuk is hosszabb ideig tartott. Az egyetemi kutatók javaslata szerint a sóterápia alkalmazásával megelőzhetők a gyermekek gyakori náthás betegségei, de mindenképpen csökkenthető a kezelési idő és a felépüléshez szükséges gyógyszerek mennyisége. Hatalmas előny, ha kevesebb “mérget” kell etetni a gyermekkel.

A szénanátha, allergiás rhinitisz, légúti allergiák, kruppos roham, megfázás, influenza és egyéb légúti fertőzések megelőzésére hasonlóan kell alkalmazni – a “szezon” előtt néhány héttel kezdve.

Az orvosi kezelést segítő-kiegészítő terápiaként

Súlyos légúti betegség (tüdőgyulladás, COPD, cisztás fibrózis, erős influenza) önmagában sóterápiával nem kezelhető. Kiváló hatású azonban az orvosi kezelés kiegészítésére. A levegővel belélegzett mikroszkopikus sórészecskék eljutnak a tüdőd legmélyére. Megtapadnak a légutak falán és ott fejtik ki kedvező hatásukat. Részt vesznek a kórokozók elpusztításában, feloldják a nyákot, semlegesítik az idegen anyagokat (port, pollent, allergiát okozó anyagokat).

Hogy ebből milyen előnyöd származik? A tüneteid mérséklődnek, kevesebb gyógyszerre van szükséged, gyorsabban zajlik le a betegség, illetve a fellángolás nem alakul ki és nem kerülsz kórházba. Alkalmazhatod egy sor betegség esetén

 • COPD, cisztás fibrózis, akut bronchitis
 • krónikus arc és homloküreg gyulladás
 • szénanátha, allergiás rhinitisz, légúti allergiák
 • akut mandulagyulladás, nyálkahártya gyulladások
 • nátha, influenza és egyéb légúti vírusfertőzések
 • dohányosok köhögése, nehézlégzése
 • tüdőgyulladás (csak néhány nappal a kezdete után indíts sóterápiát)
 • horkolás
 • ipari allergének, házipor,  atkák által okozott allergiák
 • ekcéma, psoriázis (pikkelysömör), neurodermatitis

Hatékony sóterápia? Hol? Milyen módon?

Nem várhatsz terápiás hatást attól, hogy a sólámpád bekapcsolod néha a kellemes hangulatot árasztó fénye miatt.

A sópipa sem igazán jó megoldás. Egyrészt ki kell “szippantani” belőle a sót, amit kisgyermek nem tud megfelelően megcsinálni. További hátránya, hogy a sórészecskéi igen nagyméretűek, ezért már a szájüregedben, garatodban lerakódnak, nem jutnak a tüdőd mélyére. Csak a legfelsőbb légutakban, például melléküreg gyulladás, COPD, bronchitis esetén hasznosak. Allergiára, fertőzésre a sópipa alig hat és a megelőzésben sem jeleskedik.

Nagyszerű program, ha elmész egy sóbarlangba és befizetsz egy órára. Bizonyára pihentet is! Hatása azonban nincs! Erre akkor várhatsz, ha 10-14 napon keresztül, minden nap minimum 1, de inkább 2-3 órát töltesz a sóbarlangban. Ennél rövidebb kezelés csak pénzkidobás.

Érdemes megfontolnod, hogy a hatékony sóbarlang kezelés mennyibe is kerül! A bérlet árak 10-15 ezer forint között mozognak személyenként, amiért tíz alkalommal tölthetsz 60 percet a teremben. Ehhez jön az oda és vissza utazás, így naponta akár 2-3 órád is elmegy. A sóbarlang csak munkaidőben van nyitva, így szabadságot kell kivenned vagy csúsztatnod kell. Egy kúra hatása csak néhány hétig tart ki, így évente többször kellene ismételned… Ez éves szinten, több gyerekkel ez már masszív költség, na és persze a 10-20 nap szabadság…. Reális? Aligha.

Akkor jársz legjobban, ha beszerzel egy otthoni használatra tervezett sóterápiás készüléket

Így bármikor tudod használni és ha jól választasz, akkor a további költségeid is minimálisak. A korszerű sóterápiás készülékek 5 mikronnál kisebb sórészecskéket bocsátanak ki, amelyek a tüdőd legmélyére is eljutnak.

Vigyázz! Egyes készülékek sóbetéttel működnek, ami néhány heti használat után kiürül és újat kell venned. Ennek ára 4-től 8 ezer forintig terjed. A betétek pótlása egy év alatt több lehet, mint maga a gép. A sóbetétes készülékek olcsók, de a “feketelevest” a működtetésük során kapod.

Érdemes például a SaltDome sóterápiás készüléket választanod. Ez egyszerűen utántölthetó, egyszerű sóoldaltból (vízben oldott só) ultrahangos porlasztással állítja elő a sópárát. Az ilyennel nem lesz érdemi plusz költséged, mert fél kilónyi kősó 5-8 évre elegendő mennyiség akkor is, ha folyamatosan használod a készüléket.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

 • ultrahangos porlasztás
 • 1, 3, 6 óra vagy folyamatos működés
 • 5 mikronnál kisebb sórészecskék
 • kétfokozatú páraképzés
 • színterápia
 • otthoni, munkahelyi használatra
 • ára 20-23 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Minél több időd töltesz a sós levegőn, annál jobb a hatás!

A sóterápia annál hatékonyabb, minél tovább tartózkodsz a sós levegőn. A megfelelő időtartam néhány óra naponta. A nappal többnyire nem töltesz ennyit egy helyben, ahogy a gyermekeid sem.

A legtöbb időt, ráadásul nyugalomban, a hálószobában töltitek, alvással. A legjobb, ha a sóterápiát is itt alkalmazod. A SaltDome sóterápiás készüléket a fejedtől legfeljebb egy, másfél méterre működtesd egész éjjel. Nappalra lekapcsolhatod, hiszen úgysem vagytok otthon.

Ha a munkahelyed íróasztalhoz vagy kötve, akkor itt is használhatod és folyamatosan élvezheted a kedvező hatásokat. Nem kell aggódni! A sós levegő nem teszi tönkre a műszaki eszközöket és nem hagy bevonatot a bútorokon sem (ha nem így lenne, akkor a tengerpartokon nem lehetne élni, mert minden műszaki cikk tönkremenne).

A sóterápia olyan, mint az autóban a biztonsági öv, amit szinte észre sem veszel, ha be van csatolva. Normális esetben nincs is szerepe. Ha viszont balesetet szenvedsz, akkor megvéd a sérülésektől, de legalábbis nem lesznek olyan súlyosak, mintha öv nélkül csattannál. Azaz mindenképpen előnyös.

Ha a sós levegőt egészséges állapotban kezded alkalmazni, nem sok változást tapasztalsz. Ha azonban hónapokkal később visszatekintesz, rájössz, hogy régóta nem voltál náthás, nem tört ki rajtad az allergia vagy éppen alig kell használnod a gyógyszereid, a súlyos COPD-d is nyugalomban van és nem kényszerített kórházba.

Szerintem megéri! És szerinted?

Nézd meg a sóterápiáról és alkalmazásáról készült filmem.

Mindent egyben a sóterápiáról

Iratkozz fel sóterápia hírlevelemre és tudd meg, milyen tünetek, állapotok kezelésében, megszüntetésében segít a sós levegőpára belégzése.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (13)
 • comment-avatar

  🙂 Ezt nem kilóra mérik és nem a szervezetbe kerül, hanem a légutakba, azaz kívül marad a testen. Ebből következően nem befolyásolja például a vérnyomást.
  A készülék tartálya 500ml, ebbe nagyjából 1 gramm sót kell feloldani. Ebből porlaszt az ultrahang cella, amiből belélegez.
  Az, hogy mennyi jut a légutakba erősen függ attól, hogy milyen távol van a készüléktől, mennyi ideig tartózkodik a sós levegőben.
  Néhány óra alatt néhány mikrogram só kerülhet a légutaiba, egészen apró szemcsék formájában. Ez azonban elegendő ahhoz, hogy az ozmotikus hatások révén segítő hatást váltson ki.
  Tehát nem grammokról van szó, hanem ezredgramm nagyságrendről.

 • comment-avatar
  Krisztián 11 hónap

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Salt Dome sóterápiás készülékkel, napi 3 órás kezelés során, hány gramm só kerül a szervezetünkbe. Előre is köszönöm a választ!

 • comment-avatar

  A hazakerülése óta használhatta volna. A sóterápiának akkor van értelme, ha naponta legalább néhány órát eltölt a sós levegőn.

 • comment-avatar
  Éva 1 év

  Március 8-án lettem covidos.5-25 %-os tüdőgyulladással.Beszedtem az antibiotikumot,szteroidot.Sokat javultam.Két hete láztalan vagyok.Van itthon sószobám.Használhatom már?Ha igen ,milyen időközönként?Néha azért estére,délutánra van még nehézlégzésem amikor fáradt vagyok,és ilyenkor köhécselek is.Az oxigén szaturációm 97-98.Válaszát előre is köszönöm. Éva

 • comment-avatar

  Nem. Ha sót juttat a tüdőbe, az vizet vonz magához. COPD-ben ez hasznos, mert oldja a nyákot és enyhíti a nehézlégzést. Ha azonban a tüdőben eleve víz van, akkor rontani fogja az állapotot.

 • comment-avatar
  Szatmari zoltanne 2 év

  Ha a tüdőben viz van alkalmazhato a sópipa?

 • comment-avatar

  A sópipa durva sószemcséi nem jutnak be a tüdőbe, míg az ultrahangos porlasztó sokkal finomabb szemcséi igen. Így ott fejtik ki a hatásukat ahol kell, a tüdő mélyén. Olvassa el ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Mák Istvánné 2 év

  Tüdő fibrózis gyanú, Van kérdésem az lenne hogy só pipa, és ultrahangos so terápiás készülék jótékony hatasait kérném köszönöm a válaszát

 • comment-avatar

  Az nem jó. Cseréljék le a mosószereket, a tusfürdőt, sampont, szappant. Ezek okozzák a leggyakrabban.

 • comment-avatar
  Pintér Károly Gyuláné 3 év

  Ekcémás a kis unokám!

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Csehné 3 év

  Érdekel a sóterápia milyen készüléket vegyek.

  Inhalátor

 • comment-avatar
  Erdősi Ferencné 3 év

  Légúti betegségben szenvedek.