Sóterápia és SaltDome készülék

Blogomban több cikkben is foglalkoztam már a sóterápiával (ide kattintva találod ezeket). Ebben a filmben azt tudhatod meg, mikor és hogyan alkalmazható ez a módszer és mi várható tőle. A film második felében a SaltDome ultrahangos sóterápiás készülék alkalmazását is megmutatom. Ha pedig inkább olvasni szeretnél, akkor lentebb görgetve elolvashatod a filmben elhangzottakat.  

A sóterápia természetes gyógymód

Sós levegőpára belégzését jelenti. 

Kedvező hatásait már az ókori görög orvosok is felfedezték és sópára belégzést írtak elő léguti betegeiknek. 

Napjainkban sokak számára nagy jelentőségű lehet ez a módszer, mert kifejezetten hatékony a légúti allergiák, szénanátha, parlagfű, stb. megelőzésére és a tünetei enyhítésére. Az allergiások száma pedig egyre csak nő.  

Kinek segíthet a sóterápia?

Ha allergiától szenvedsz és már nyaraltál tengerparton, akkor tapasztalhattad, hogy az itthon oly kínzó tüneteid a tengerpartra érve 1-2 nap alatt megszelídültek, teljesen megszűntek. Ez a sós levegőnek tudható be!

De ez nem minden! Igazoltan kiváló bizonyos légúti betegségek, így az asztma, a COPD és cisztás fibrózis esetén. Asztmában a fulladásos rohamok megelőzésében kiváló, míg COPD-ben és fibrózisban a kínzó köhögést kiváltó léguti váladék feloldásában és kiürítésében segít. Ugyanígy enyhíti a dohányosok reggeli köhögését. 

Aztán segít a gyermeked megóvásában is.  A Semmelweis Egyetem fül-orr-gégészeti klinikája néhány éve végzett egy kutatást, ami igazolta a vírusfertőzések (például nátha, influenza) megelőzésében játszott szerepét. Két gyermekcsoportot vizsgáltak hónapokon keresztül. Az egyik naponta kapott sóterápiát, a másik meg nem. 

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

blank

Azok között, akik nem kaptak kezelést a kétszer annyian kaptak el vírusfertőzést, ez súlyosabb tüneteket okozott, hosszabban szűnt meg és több gyógyszerre volt szükségük. 

Tartós használat szükséges

A sóterápia ennek ellenére sem csodaszer! Önmagában megelőzésre való. Ha orvosi terápiával együtt alkalmazod, akkor erősíti annak hatását, gyorsítja a tünetek megszűnését és csökkenti a szükséges gyógyszermennyiséget.

A helyesen alkalmazott sóterápia természetes gyógymód, senki számára nem lehet káros. Ha így lenne, akkor a tengerpartok környékén kihalt volna az emberiség!

A só jótékony hatásához hosszú expozícióra van szükség. Minél többet tartózkodsz a sós levegőn, annál erősebb a hatás. Azaz ha hetente egyszer elmész a sóbarlangba, attól érdemi hatást nem nagyon várhatsz.  

Az ideális kezelési idő min. 3-6 óra naponta.  

Hiába van nappal sós levegő a hálószobában, ha te közben a munkahelyeden, a gyerek meg oviban, suliban van. Ennek nincs hatása. 

Nyilvánvaló, hogy hatékony kezelést leginkább otthon, alvás közben tudsz csinálni. Esetleg a munkahelyi íróasztalodnál. 

Ilyenkor egy helyben tartózkodsz és könnyű sós környezetet előállítani. 

Hogyan alkalmazd?

De hogyan alkalmazhatod a leghatékonyabban a sóterápiát? Megmutatom azt is. 

A sós levegőpárát be kell lélegezni. Minél kisebbek a sórészecskék, annál mélyebben jutnak be a légutaidba, és annál jobb a hatás. A sópipa durva sószemcséi például a garatodig jutnak, azaz a szádban hatnak, de a tüdődre vagy allergiádra minimális hatással vannak. 

Igazolt, hogy a tüdő mélyébe a mikroszkopikus, 5mikronnál kisebb sórészecskéket tudod belélegezni. 

Ilyen levegőt ultrahangos porlasztással lehet elérni. 

A SaltDome sóterápiás készülék

Például a SaltDome sóterápiás készülékkel. Ez egy kisméretű eszköz, így otthon, a munkahelyeden, az óvodai teremben, bárhol bekapcsolhatod és máris fújja magából a tengerpartoknak vagy sóbarlangoknak megfelelő, jótékony levegőt. Ha elég hosszan tartózkodsz benne, akkor hamarosan élvezheted a kedvező hatásokat is. 

A SaltDome sóterápiás készülék alighanem a dómszerű, kupolaszerű felső részről kapta a nevét. 

Ha ezt a tetőt leemeljük, akkor láthatóvá válik a víztartály. A fenekén egy kis bemélyedés látható. Ez az ultrahang-cella, ezzel porlasztja el a tartályba töltött sóoldatot. De ezt majd megmutatom később.

Oldalt egy mércét látsz, mely megmutatja a maximális töltési szintet. Alacsony vízszint mellett a készülék több párát bocsát ki.
Ha viszont a maximum szint fölé töltesz, akkor előfordulhat, hogy alig vagy nem képződik pára, mert a túl magas vízoszlopon nem tud áthatolni az ultrahang.

Javaslom, hogy egy mérőedénybe tölts 4 dl vizet. Egy adagoló kanálnyi sót tegyél bele és keverd el oldódásig. 

NEM kell több só! Ha ennél többet teszel, az a hatás szempontjából lényegtelen, de sólerakódás keletkezhet a készülék környéki bútorokon, sőt a készülék belsejében is, ami károsíthatja az elektronikát.
A tengerpartnál sem látod a sót a levegőben, és nem rakódik le az utcákon sem, mégis kedvező a hatása. Azaz ismétlem: csak annyi sót használj, amennyit javaslok. 

Mielőtt a sóoldatot a tartályba öntöd, csatlakoztasd az adaptert készülék alján. Rögzítsd a kábelt. Dugd be a dugaljba. 

Egy vízszintes, kemény felületre tedd a gépet. Ne legyen alatta  textil vagy szivacs, mert elzárja az alul levő szellőzőnyílást és a készülék túlhevülhet.

Öntsd a sóoldatot a tartályba. 

Tedd a helyére a fedelet és a kifúvónyílást irányítsd a fejed felé. 

A készüléket az éjjeliszekrényen vagy az ágy feletti polcon érdemes elhelyezni. Ne várd, hogy a szoba másik feléből annyi sós párát kapsz, amennyi a hatáshoz kell. Az optimális, ha a fejedtől 1, maximum másfél méterre működik a készülék és feléd fújja a sópárát. 

A Pára gomb megnyomásával bekapcsol a készülék. Az időzítő visszajelző LED 1 óra állásban világít. 

Érdemes tudnod, hogy a készüléket csak akkor tudod bekapcsolni, ha a tartályban van víz! 

A Pára gomb ismételt megnyomásával 3 vagy 6 órás működés állítható. Ezeket javaslom leginkább, ezektől várható a legjobb hatás. HA a beállított idő letelik, a készülék kikapcsol. 

A Pára gomb 4. megnyomására folyamatos páraképzésre vált a készülék. Az ötödikre pedig kikapcsol.

Azt, hogy a készülék ultrahang cellája működik-e könnyen ellenőrizheted. Emeld le a fedelet és láthatod, ahogy az ultrahang sugarak sópárát képeznek. Ezt aztán egy apró ventilátor fújja ki a készülékből. Óvatosan végezd ezt a tesztet, mert leemelt fedél mellett víz fröcskölhet ki a tartályból. 

A készüléken találsz egy A/M, azaz alacsony, magas pára gombot. A magas módban 15-20ml/óra pára képződik, Alacsonyban pedig 10-15. Allergiás állapotokban mindegy, hogy melyiket alkalmazod, asztma, COPD, cisztás fibrózis vagy tüdőgyulladás esetén azonban a kevesebb pára jobb. Szintén előfordulhat, hogy a magas pára módban 3-4 óra kezelés után a köhécselés fokozódik. Az a túl sok pára hatására utal. Ha ilyet tapasztalsz, akkor Alacsony módban használd a készüléket és/vagy ne alkalmazz 6 órás programot, csak 1-3-ast.

blank

Mi várható a SaltDome-tól?

Azt tudnod kell, hogy a SaltDome egy sóterápiás készülék, mely esetben nem a páraszint emelése a cél, hanem a sós levegő előállítása. A készülékből kiáramló pára sok esetben nem is látható! Ez függ a szoba hőmérsékletétől, páratartalmától. Tudod, hogy pl télen a lakásban nem látszik a leheleted, de ha kimész az utcára ott igen. Mégegyszer! A SaltDome nem párásító készülék, hanem sóterápiás, bár természetesen minimálisan megemeli a páratartalmat is. 

A készüléken van még egy gomb, a Fény. Ha akarod bekapcsolod, ha akarod, nem. A színskála teljes pompáját felvonultatja, így olyan színt állíthatsz, ami tetszik. 

A készülékhez kapsz egy kis távirányítót is, amivel kényelmesen irányíthatod.

Ha a javaslataim szerint jársz el, akkor számíthatsz arra, hogy a sóterápia hozzájárul a tüneteid enyhítéséhez és közérzeted javításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (10)
 • comment-avatar

  köszönöm az észrevételt! Ebben a cikkemben Sóterápia – mit várhatsz tőle? pontosan ezt mutattam be. Ez a sóterápia várható hatása. Szinte észrevétlenül járul hozzá azt egészség fenntartásához, javításához.

 • comment-avatar
  Sára 2 hét

  Több mint 1 hónapja használjuk a kislányomnak nappali alvasnal és éjszaka alvásnal. Műtét előtt állunk de mióta használja azóta a napthábol is gyorsan ki jön!

 • comment-avatar

  Felkészületlenül ne végezzen aromaterápiát! Az aromaterápiás anyagok és illóolajok többsége NEM ALKALMAZHATÓ belégzésre!
  Például a teafaolajat bőrön keresztül használják, többek között rovarcsípések kezelésére. A tüdőn át belélegezve és felszívódva napi 5 cseppnél több már mérgező.
  Az aromaterápia a fizikoterápia része! Szakértelem szükséges az alkalmazásához.
  Csúnya problémákhoz vezet, ha össze-vissza használ ilyen anyagokat.
  A Saltdome-t sóterápiára használja. Azzal biztosan nem károsít senkit.
  Az aromaolajok többsége agresszív anyag, a készüléket is károsíthatja.

 • comment-avatar
  Zsanett 2 hónap

  Pár hete szereztem be egy ilyen készüléket. Hosszú ideje orrdugulástól szenvedek. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e bele csepegtetni illóolajat, vagy teafaolajat? Leírásban nem találtam erre vonatkozót.

 • comment-avatar

  A cikkben talál egy videót, amiben részletesen beszélek erről! Nézze meg a filmet. Benne a válasz…
  Alapvetően a sóterápia nem gyógyszer, akut betegséget önmagában nem javít. De influenza esetén is segít az orrdugulás, váladékozás enyhítésében és hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek a panaszok.

 • comment-avatar
  Bence 2 hónap

  Használjuk fél éve, minden nap éjszaka a lányom szobájában a sóterápiát. Nagyon megvagyunk elégedve, több hónapja szinte nem betegedett meg, ha mégis,akkor csak nagyon enyhe tünetei voltak.
  Sajnos az influenza elért minket, és hőemelkedése van a gyermeknek. Kérdésem, hogy ekkor is használtható, vagy inkább kerülendő amíg hőelemkedése -, láza van neki. Köszönöm előre is a választ

 • comment-avatar

  Az állandó krónikus váladékozást valami fenntartja a testében – mert ez nem normális jelenség. Véleményem szertin például az orrsövényműtétje lehet, hogy a korábbinál jobb állapotot hozott, azaz jobban „szelel” az orra, de eközben a melléküregben mégis fenntart egy krónikus gyulladást és váladékozást, ami állandó krákogásra, torokköszörülésre készteti. Ellenőriztetni kell és lehet, hogy 20 év alat már újabb módszerek, technikák segíthetik az állapota javítását.

 • comment-avatar
  Gábor 2 év

  Köszönöm Doktor Úr! 2001-ben volt orrsövény ferdülés miatt műtétem, azóta lett rosszabb. De megfogadom a javaslatát és felkeresek egy fülész orvost. Szép napot 
  Gábor

 • comment-avatar

  A sóterápia segíthet enyhíteni ezeket a panaszokat.
  Azt kell megértenie, hogy a krónikus váladékkképződést valószínűleg az orrsövényferdülés és a melléküregek (szinuszok) krónikus gyulladása okozza.
  A sóterápia leginkább a váladék feloldását és kiürítését segíti, de nem tudja önmagában kezelni, megoldani a gyulladást.
  Olvassa el a cikkem arról, hogy mi várható a sóterápiától. https://elethosszig.hu/soterapia-mit-varhatsz-tole/
  Tehát sós levegő belégzése segítséget jelenthet a tünetek erejének csökkentésében, de a teljes megszüntetés érdekében másra is szükség lehet. Pl. antibiotikumra, korrekciós műtétre, melléküreg tisztításra. Ezek fül-orr -gégész szakorvost igényelnek.

 • comment-avatar
  Gábor 2 év

  Üdvözlöm! Évek óta szenvedek garatfolyásban, ami esti lefekvéskor erősebb. Emiatt sokat krágokok. Ez nekem és a környezetemnek is nagyon zavaró.
  SaltDome készülék terápia ebben is tud-e segíteni? Előre is köszönöm a válaszát!