Blogomban több cikkben is foglalkoztam már a sóterápiával (ide kattintva találod ezeket). Ebben a filmben azt tudhatod meg, mikor és hogyan alkalmazható ez a módszer és mi várható tőle. A film második felében a SaltDome sóterápiás készülék alkalmazását is megmutatom. Ha pedig inkább olvasni szeretnél, akkor lentebb görgetve elolvashatod a filmben elhangzottakat.  

Kinek segíthet a sóterápia?

Ha allergiától szenvedsz és már nyaraltál tengerparton, akkor tapasztalhattad, hogy az itthon oly kínzó tüneteid a tengerpartra érve 1-2 nap alatt megszelídültek, teljesen megszűntek. Ez a sós levegőnek tudható be!

De ez nem minden! Igazoltan kiváló bizonyos légúti betegségek, így az asztma, a COPD és cisztás fibrózis esetén. Asztmában a fulladásos rohamok megelőzésében kiváló, míg COPD-ben és fibrózisban a kínzó köhögést kiváltó léguti váladék feloldásában és kiürítésében segít. Ugyanígy enyhíti a dohányosok reggeli köhögését. 

Aztán segít a gyermeked megóvásában is.  A Semmelweis Egyetem fül-orr-gégészeti klinikája néhány éve végzett egy kutatást, ami igazolta a vírusfertőzések (például nátha, influenza) megelőzésében játszott szerepét. Két gyermekcsoportot vizsgáltak hónapokon keresztül. Az egyik naponta kapott sóterápiát, a másik meg nem. 

Azok között, akik nem kaptak kezelést a kétszer annyian kaptak el vírusfertőzést, ez súlyosabb tüneteket okozott, hosszabban szűnt meg és több gyógyszerre volt szükségük. 

Tartós használat szükséges

A sóterápia ennek ellenére sem csodaszer! Önmagában megelőzésre való. Ha orvosi terápiával együtt alkalmazod, akkor erősíti annak hatását, gyorsítja a tünetek megszűnését és csökkenti a szükséges gyógyszermennyiséget.

A helyesen alkalmazott sóterápia természetes gyógymód, senki számára nem lehet káros. Ha így lenne, akkor a tengerpartok környékén kihalt volna az emberiség!

A só jótékony hatásához hosszú expozícióra van szükség. Minél többet tartózkodsz a sós levegőn, annál erősebb a hatás. Azaz ha hetente egyszer elmész a sóbarlangba, attól érdemi hatást nem nagyon várhatsz.  

Az ideális kezelési idő min. 3-6 óra naponta.  

Hiába van nappal sós levegő a hálószobában, ha te közben a munkahelyeden, a gyerek meg oviban, suliban van. Ennek nincs hatása. 

Nyilvánvaló, hogy hatékony kezelést leginkább otthon, alvás közben tudsz csinálni. Esetleg a munkahelyi íróasztalodnál. 

Ilyenkor egy helyben tartózkodsz és könnyű sós környezetet előállítani. 

Hogyan alkalmazd a sóterápiát?

De hogyan alkalmazhatod a leghatékonyabban a sóterápiát? Megmutatom azt is. 

A sós levegőpárát be kell lélegezni. Minél kisebbek a sórészecskék, annál mélyebben jutnak be a légutaidba, és annál jobb a hatás. A sópipa durva sószemcséi például a garatodig jutnak, azaz a szádban hatnak, de a tüdődre vagy allergiádra minimális hatással vannak. 

Igazolt, hogy a tüdő mélyébe a mikroszkopikus, 5mikronnál kisebb sórészecskéket tudod belélegezni. 

Ilyen levegőt ultrahangos porlasztással lehet elérni.

A SaltDome sóterápiás készülék

Például a SaltDome sóterápiás készülékkel. Ez egy kisméretű eszköz, így otthon, a munkahelyeden, az óvodai teremben, bárhol bekapcsolhatod és máris fújja magából a tengerpartoknak vagy sóbarlangoknak megfelelő, jótékony levegőt. Ha elég hosszan tartózkodsz benne, akkor hamarosan élvezheted a kedvező hatásokat is. 

A SaltDome sóterápiás készülék a dómszerű, kupolaszerű felső részről kapta a nevét. 

Ha ezt a tetőt leemeljük, akkor láthatóvá válik a víztartály. A fenekén egy kis bemélyedés látható. Ez az ultrahang-cella, ezzel porlasztja el a tartályba töltött sóoldatot. De ezt majd megmutatom később.

Oldalt egy mércét látsz, mely megmutatja a maximális töltési szintet. Alacsony vízszint mellett a készülék több párát bocsát ki.
Ha viszont a maximum szint fölé töltesz, akkor előfordulhat, hogy alig vagy nem képződik pára, mert a túl magas vízoszlopon nem tud áthatolni az ultrahang.

Javaslom, hogy egy mérőedénybe tölts 4 dl vizet. Egy adagoló kanálnyi sót tegyél bele és keverd el oldódásig. 

NEM kell több só! Ha ennél többet teszel, az a hatás szempontjából lényegtelen, de sólerakódás keletkezhet a készülék környéki bútorokon, sőt a készülék belsejében is, ami károsíthatja az elektronikát.
A tengerpartnál sem látod a sót a levegőben, és nem rakódik le az utcákon sem, mégis kedvező a hatása. Azaz ismétlem: csak annyi sót használj, amennyit javaslok. 

Mielőtt a sóoldatot a tartályba öntöd, csatlakoztasd az adaptert készülék alján. Rögzítsd a kábelt. Dugd be a dugaljba. 

Egy vízszintes, kemény felületre tedd a gépet. Ne legyen alatta  textil vagy szivacs, mert elzárja az alul levő szellőzőnyílást és a készülék túlhevülhet.

Öntsd a sóoldatot a tartályba. 

Tedd a helyére a fedelet és a kifúvónyílást irányítsd a fejed felé. 

A sóterápiás készüléket az éjjeliszekrényen vagy az ágy feletti polcon érdemes elhelyezni. Ne várd, hogy a szoba másik feléből annyi sós párát kapsz, amennyi a hatáshoz kell. Az optimális, ha a fejedtől 1, maximum másfél méterre működik a készülék és feléd fújja a sópárát. 

A Pára gomb megnyomásával bekapcsol a készülék. Az időzítő visszajelző LED 1 óra állásban világít. 

Érdemes tudnod, hogy a sóterápiás készüléket csak akkor tudod bekapcsolni, ha a tartályban van víz! 

A Pára gomb ismételt megnyomásával 3 vagy 6 órás működés állítható. Ezeket javaslom leginkább, ezektől várható a legjobb hatás. HA a beállított idő letelik, a készülék kikapcsol. 

A Pára gomb 4. megnyomására folyamatos páraképzésre vált a készülék. Az ötödikre pedig kikapcsol.

Azt, hogy a sóterápiás készülék ultrahang cellája működik-e könnyen ellenőrizheted. Emeld le a fedelet és láthatod, ahogy az ultrahang sugarak sópárát képeznek. Ezt aztán egy apró ventilátor fújja ki a készülékből. Óvatosan végezd ezt a tesztet, mert leemelt fedél mellett víz fröcskölhet ki a tartályból. 

A készüléken találsz egy A/M, azaz alacsony, magas pára gombot. A magas módban 15-20ml/óra pára képződik, Alacsonyban pedig 10-15. Allergiás állapotokban mindegy, hogy melyiket alkalmazod, asztma, COPD, cisztás fibrózis vagy tüdőgyulladás esetén azonban a kevesebb pára jobb. Szintén előfordulhat, hogy a magas pára módban 3-4 óra kezelés után a köhécselés fokozódik. Az a túl sok pára hatására utal. Ha ilyet tapasztalsz, akkor Alacsony módban használd a készüléket és/vagy ne alkalmazz 6 órás programot, csak 1-3-ast.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

 • ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál  kisebb  szemcseméret
 • 1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
 • 10-20 ml/óra párakibocsátás
 • fényterápia

Mi várható a SaltDome-tól?

Azt tudnod kell, hogy a SaltDome egy sóterápiás készülék, mely esetben nem a páraszint emelése a cél, hanem a sós levegő előállítása. A készülékből kiáramló pára sok esetben nem is látható! Ez függ a szoba hőmérsékletétől, páratartalmától. Tudod, hogy pl télen a lakásban nem látszik a leheleted, de ha kimész az utcára ott igen. Mégegyszer! A SaltDome nem párásító készülék, hanem sóterápiás, bár természetesen minimálisan megemeli a páratartalmat is. 

A készüléken van még egy gomb, a Fény. Ha akarod bekapcsolod, ha akarod, nem. A színskála teljes pompáját felvonultatja, így olyan színt állíthatsz, ami tetszik. 

A készülékhez kapsz egy kis távirányítót is, amivel kényelmesen irányíthatod.

Ha a javaslataim szerint jársz el, akkor számíthatsz arra, hogy a sóterápia hozzájárul a tüneteid enyhítéséhez és közérzeted javításához.

A sóterápia természetes és mellékhatásmentes módszer számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére. Nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén is alkalmazható.

Ha szeretnél többet megtudni róla, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. A sóterápia a léguti váladék oldódását tudja segíteni. Nincs hatása sem a daganatra, sem a daganat által termelt folyadékra – ráadásul az a víz, amit le lehet szívni, az nem a tüdőben, nem a légutakban van. A daganat által termelt folyadék a mellüregben szaporodik fel és összenyomja a tüdőt.
  Véleményem szerint nem jelent érdemi segítséget az adott problémára.

 2. Egyik családtagunk tüdőrákban szenved. Műtéten esett át, kemoterápiát kapott, de egy idő után sajnos kiújult a betegség.
  Két-három alkalommal le is kellett szívni a felgyülemlett vizet a tüdejéből. Most gyógyszeres kezelést kap, de emellett sokszor erős, száraz köhögése van (főleg beszéd közben, vagy helyzetváltozáskor).
  Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint segítene-e neki a készülék? (Úgy olvastam, hogy ha víz van a tüdőben, akkor nem használható a készülék, de most nincs tudomásunk vízgyülemről.)
  Köszönettel: Edina

 3. Jó napot. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy pár napja nem használtuk a gépet. Most pedig szükségünk lenne rá és nem kapcsol be. Áttöröltem friss vizet engedtem bele, de semmi. Kihúztam, újra bedugtam de semmi hangot sem ad ki. Mi ilyenkor a teendő?

 4. köszönöm az észrevételt! Ebben a cikkemben Sóterápia – mit várhatsz tőle? pontosan ezt mutattam be. Ez a sóterápia várható hatása. Szinte észrevétlenül járul hozzá azt egészség fenntartásához, javításához.

 5. Több mint 1 hónapja használjuk a kislányomnak nappali alvasnal és éjszaka alvásnal. Műtét előtt állunk de mióta használja azóta a napthábol is gyorsan ki jön!

 6. Felkészületlenül ne végezzen aromaterápiát! Az aromaterápiás anyagok és illóolajok többsége NEM ALKALMAZHATÓ belégzésre!
  Például a teafaolajat bőrön keresztül használják, többek között rovarcsípések kezelésére. A tüdőn át belélegezve és felszívódva napi 5 cseppnél több már mérgező.
  Az aromaterápia a fizikoterápia része! Szakértelem szükséges az alkalmazásához.
  Csúnya problémákhoz vezet, ha össze-vissza használ ilyen anyagokat.
  A Saltdome-t sóterápiára használja. Azzal biztosan nem károsít senkit.
  Az aromaolajok többsége agresszív anyag, a készüléket is károsíthatja.

 7. Pár hete szereztem be egy ilyen készüléket. Hosszú ideje orrdugulástól szenvedek. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e bele csepegtetni illóolajat, vagy teafaolajat? Leírásban nem találtam erre vonatkozót.

 8. A cikkben talál egy videót, amiben részletesen beszélek erről! Nézze meg a filmet. Benne a válasz…
  Alapvetően a sóterápia nem gyógyszer, akut betegséget önmagában nem javít. De influenza esetén is segít az orrdugulás, váladékozás enyhítésében és hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek a panaszok.

 9. Használjuk fél éve, minden nap éjszaka a lányom szobájában a sóterápiát. Nagyon megvagyunk elégedve, több hónapja szinte nem betegedett meg, ha mégis,akkor csak nagyon enyhe tünetei voltak.
  Sajnos az influenza elért minket, és hőemelkedése van a gyermeknek. Kérdésem, hogy ekkor is használtható, vagy inkább kerülendő amíg hőelemkedése -, láza van neki. Köszönöm előre is a választ

 10. Az állandó krónikus váladékozást valami fenntartja a testében – mert ez nem normális jelenség. Véleményem szertin például az orrsövényműtétje lehet, hogy a korábbinál jobb állapotot hozott, azaz jobban „szelel” az orra, de eközben a melléküregben mégis fenntart egy krónikus gyulladást és váladékozást, ami állandó krákogásra, torokköszörülésre készteti. Ellenőriztetni kell és lehet, hogy 20 év alat már újabb módszerek, technikák segíthetik az állapota javítását.

 11. Köszönöm Doktor Úr! 2001-ben volt orrsövény ferdülés miatt műtétem, azóta lett rosszabb. De megfogadom a javaslatát és felkeresek egy fülész orvost. Szép napot 
  Gábor

 12. A sóterápia segíthet enyhíteni ezeket a panaszokat.
  Azt kell megértenie, hogy a krónikus váladékkképződést valószínűleg az orrsövényferdülés és a melléküregek (szinuszok) krónikus gyulladása okozza.
  A sóterápia leginkább a váladék feloldását és kiürítését segíti, de nem tudja önmagában kezelni, megoldani a gyulladást.
  Olvassa el a cikkem arról, hogy mi várható a sóterápiától. https://elethosszig.hu/soterapia-mit-varhatsz-tole/
  Tehát sós levegő belégzése segítséget jelenthet a tünetek erejének csökkentésében, de a teljes megszüntetés érdekében másra is szükség lehet. Pl. antibiotikumra, korrekciós műtétre, melléküreg tisztításra. Ezek fül-orr -gégész szakorvost igényelnek.

 13. Üdvözlöm! Évek óta szenvedek garatfolyásban, ami esti lefekvéskor erősebb. Emiatt sokat krágokok. Ez nekem és a környezetemnek is nagyon zavaró.
  SaltDome készülék terápia ebben is tud-e segíteni? Előre is köszönöm a válaszát! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük