Az otthoni sóterápia a légúti allergiák és számos más tüdőbetegség orvosi kezelését kiegészítő, természetes és igazoltan hatékony módja. Most egy olyan eszközt mutatok be, mely véleményem szerint a leghatékonyabb otthoni sóterápiát biztosítja: ez a SaltDome sóterápiás készülék. 

Olvasd el ezeket a cikkeimet is: Sóterápia: légúti problémák megoldása, illetve Légúti allergia – rhinitis, szénanátha, asztma

SaltDome ultrahangos sóterápiás készülék

SaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

Ez egy kisméretű eszköz, mely ultrahangot használ a sóoldat elporlasztására. Otthon, a munkahelyeden, az óvodai teremben, bárhol bekapcsolhatod és máris fújja magából a tengerpartoknak vagy sóbarlangoknak megfelelő, jótékony levegőt.
Ha elég hosszan tartózkodsz benne, akkor hamarosan élvezheted a sós levegőtől várható, kedvező hatásokat is. 

A készüléket itt tudod beszerezni: SaltDome sóterápiás készülék

Sóterápia otthon: a SaltDome használata

Nézd meg erről készült filmem! Kattints a lejátszás gombra.

 

 1. Előkészület. Első lépésként csatlakoztasd az hálózati adaptert a készülék alján és dugd be a dugaljba. 
  Egy vízszintes, kemény felületre tedd a gépet. Ne legyen alatta  textil vagy szivacs, mert elzárja az alul levő szellőzőnyílást és a készülék túlhevülhet.
 2. Sóoldat készítése. Egy mérőedénybe tölts 4 dl vizet és tegyél bele egy adagoló kanálnyi sót. A kanalat a készülékkel kapod. Keverd a só oldódásáig.
  Figyelem! A kanálnyi só 1 grammot jelent. Ez nagyon kevésnek tűnhet, de nem kell több az egészségügyi hatáshoz!
  A túlzásba vitt sómennyiség a készülék belsejében, sőt a készülék közelében levő bútorokon is lerakódást okozhat. A túl sok só gyorsan tönkreteheti az elektronikát.
  Gondold végig: a tengerpartokon nem látod a sót sem a levegőben, sem az utcákon vastagon lerakódva – mégis kedvező a hatása.

  Csak annyi sót (1 gramm/ 4dl víz) használj, amennyit javaslok. 
 3. Tartály feltöltése. Emeld le a felső részt és láthatóvá válik a víztartály. Öntsd bele a sóoldatot.
  A tartály oldalán mérce mutatja a maximális töltési szintet.
  Alul egy kis bemélyedést láthatsz. Ez az ultrahang-cella, ez porlasztja a sóoldatot. 
 4. Bekapcsolás. Tedd a helyére a fedelet.
  Kapcsold be a készüléket és a kifúvónyílást irányítsd úgy, hogy a párát arrafelé fújja ki, amerre tartózkodsz.  
  A SaltDome készüléket csak akkor tudod bekapcsolni, ha a tartályban van víz – üresen nem! 

Só párologtatás otthon 

Akkor várhatsz érdemi egészségügyi hatást a sóterápiától, ha hosszú időn át a sópárában tartózkodsz. Ez minimum 2-3 órát jelent egyhuzamban.

Ebből következik, hogy ha te munkában, a gyerekek meg iskolában vannak, akkor teljesen feleslegesen megy az eszköz. De ha otthon vagy és a konyhában tevékenykedsz, akkor hiába megy a hálószobában a készülék.

Ezért ajánlom azt, hogy a sóterápiás készüléket az éjjeliszekrényen vagy az ágy feletti polcon helyezd el és alvás közben használd. 

Ilyenkor tartósan egy helyben vagy és a só párologtatás egész éjjel jótékony sós párába burkol téged.

Minél távolabb helyezed el a készüléket a fejedtől, annál kevesebb só ér el téged és ezért a hatás is kisebb. Az az optimális, ha a fejedtől 1, maximum másfél méterre működik a készülék és feléd fújja a sós levegőt! 

A SaltDome készülék kezelőgombjai

 1. Pára (Mist) gomb. A Pára gomb megnyomásával bekapcsol a készülék és az időzítő 1 óra állásban van – egy apró LED világít. Ha a beállított idő letelik, a készülék kikapcsol. 
  A Pára gomb ismételt megnyomása 3 vagy 6 órás működést állít be. Ilyen időtartamtól várható a legjobb hatás.
  A Pára gomb 4. megnyomására folyamatos páraképzésre vált a készülék. Az ötödikre pedig kikapcsol.
  A Pára gomb folyamatos nyomva tartása bármely beállítás esetén kikapcsolja a készüléket.
 2. L/H (Alacsony/Magas) párakibocsátás gomb. Bekapcsoláskor a készülék alacsony pára módban van és 10-15ml párát képez óránként. A magas módban 15-20ml/óra a porlasztás. 
  Allergiás állapotokban általában a magasabb pára a jobb.
  Asztma, COPD, cisztás fibrózis vagy tüdőgyulladás esetén előfordulhat, hogy magas pára és 3 óránál hosszabb kezelés után a köhécselés fokozódik. Ez túl sok pára hatására utal. Ezekben a betegségekben alacsony módban használd a készüléket és/vagy ne alkalmazz 6 órás programot, csak 1-3-ast.
 3. Fény (Light) gomb. A készülék LED megvilágítással rendelkezik. 
  A Fény gomb rövid megnyomásával a világítás bekapcsol. Ezután néhány másodpercenként a szín változik. 
  Ha nem szeretnéd ezt a váltakozást, akkor a kedvenc színed megjelenésekor nyomd meg ismét a Fény gombot. Ezzel „rögzíted” a kiválasztott fényt, ami a továbbiakban állandó marad. 
  A fény gomb ismételt megnyomásával „léptethetsz” a színek között. 
  A fény gomb lenyomva tartása kikapcsolja a fényt.

A készülékhez járó apró távirányítóval szintén vezérelheted az eszközt. 

Honnan tudhatod, hogy működik?

 1. Páraképzés ellenőrzéseEmeld le a fedelet. Nyomd meg a Pára (Mist) gombot. A készülék bekapcsol és a tartály alján levő ultrahang cella felett pezsegni, fröcskölni kezd a víz. 
  Láthatod, ahogy az ultrahang sugarak kis mennyiségű sópárát képeznek.
 2. Ventillátor ellenőrzése. Tedd vissza a fedelet. A kifúvónyílás felett finom légáramlatot érzékelhetsz.
  SaltDome egy sóterápiás készülék. Nem a páraszint emelése a cél, hanem a sós levegő előállítása. A készülékből kiáramló pára sok esetben nem is látható! Ez függ a szoba hőmérsékletétől, páratartalmától. Tudod, hogy pl télen a lakásban nem látszik a leheleted, de ha kimész az utcára ott igen.
  Mégegyszer! A SaltDome nem párásító készülék, hanem sóterápiás, bár több órás működés alatt természetesen megemeli a szoba páratartalmát is.
 3. Vízfogyás ellenőrzése. A készülék kis mennyiségű párát bocsát ki. Alacsony pára módban 6 óra alatt kb 60-80 ml víz fogy, azaz a feltöltött tartály 5-8 éjszaka alatt fogy ki!   
  Ha a tartályból nem fogy a víz, akkor lehet, hogy a maximális jelzés fölé töltötted a tartályt. A túl magas vízoszlopon nem tud áthatolni az ultrahang és így nem vagy alig képződik pára. 

A sóterápia természetes és mellékhatásmentes módszer számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére. Nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén is alkalmazható.

Ha szeretnél többet megtudni róla, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. A sóterápia a léguti váladék oldódását tudja segíteni. Nincs hatása sem a daganatra, sem a daganat által termelt folyadékra – ráadásul az a víz, amit le lehet szívni, az nem a tüdőben, nem a légutakban van. A daganat által termelt folyadék a mellüregben szaporodik fel és összenyomja a tüdőt.
  Véleményem szerint nem jelent érdemi segítséget az adott problémára.

 2. Egyik családtagunk tüdőrákban szenved. Műtéten esett át, kemoterápiát kapott, de egy idő után sajnos kiújult a betegség.
  Két-három alkalommal le is kellett szívni a felgyülemlett vizet a tüdejéből. Most gyógyszeres kezelést kap, de emellett sokszor erős, száraz köhögése van (főleg beszéd közben, vagy helyzetváltozáskor).
  Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint segítene-e neki a készülék? (Úgy olvastam, hogy ha víz van a tüdőben, akkor nem használható a készülék, de most nincs tudomásunk vízgyülemről.)
  Köszönettel: Edina

 3. Jó napot. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy pár napja nem használtuk a gépet. Most pedig szükségünk lenne rá és nem kapcsol be. Áttöröltem friss vizet engedtem bele, de semmi. Kihúztam, újra bedugtam de semmi hangot sem ad ki. Mi ilyenkor a teendő?

 4. köszönöm az észrevételt! Ebben a cikkemben Sóterápia – mit várhatsz tőle? pontosan ezt mutattam be. Ez a sóterápia várható hatása. Szinte észrevétlenül járul hozzá azt egészség fenntartásához, javításához.

 5. Több mint 1 hónapja használjuk a kislányomnak nappali alvasnal és éjszaka alvásnal. Műtét előtt állunk de mióta használja azóta a napthábol is gyorsan ki jön!

 6. Felkészületlenül ne végezzen aromaterápiát! Az aromaterápiás anyagok és illóolajok többsége NEM ALKALMAZHATÓ belégzésre!
  Például a teafaolajat bőrön keresztül használják, többek között rovarcsípések kezelésére. A tüdőn át belélegezve és felszívódva napi 5 cseppnél több már mérgező.
  Az aromaterápia a fizikoterápia része! Szakértelem szükséges az alkalmazásához.
  Csúnya problémákhoz vezet, ha össze-vissza használ ilyen anyagokat.
  A Saltdome-t sóterápiára használja. Azzal biztosan nem károsít senkit.
  Az aromaolajok többsége agresszív anyag, a készüléket is károsíthatja.

 7. Pár hete szereztem be egy ilyen készüléket. Hosszú ideje orrdugulástól szenvedek. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e bele csepegtetni illóolajat, vagy teafaolajat? Leírásban nem találtam erre vonatkozót.

 8. A cikkben talál egy videót, amiben részletesen beszélek erről! Nézze meg a filmet. Benne a válasz…
  Alapvetően a sóterápia nem gyógyszer, akut betegséget önmagában nem javít. De influenza esetén is segít az orrdugulás, váladékozás enyhítésében és hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek a panaszok.

 9. Használjuk fél éve, minden nap éjszaka a lányom szobájában a sóterápiát. Nagyon megvagyunk elégedve, több hónapja szinte nem betegedett meg, ha mégis,akkor csak nagyon enyhe tünetei voltak.
  Sajnos az influenza elért minket, és hőemelkedése van a gyermeknek. Kérdésem, hogy ekkor is használtható, vagy inkább kerülendő amíg hőelemkedése -, láza van neki. Köszönöm előre is a választ

 10. Az állandó krónikus váladékozást valami fenntartja a testében – mert ez nem normális jelenség. Véleményem szertin például az orrsövényműtétje lehet, hogy a korábbinál jobb állapotot hozott, azaz jobban „szelel” az orra, de eközben a melléküregben mégis fenntart egy krónikus gyulladást és váladékozást, ami állandó krákogásra, torokköszörülésre készteti. Ellenőriztetni kell és lehet, hogy 20 év alat már újabb módszerek, technikák segíthetik az állapota javítását.

 11. Köszönöm Doktor Úr! 2001-ben volt orrsövény ferdülés miatt műtétem, azóta lett rosszabb. De megfogadom a javaslatát és felkeresek egy fülész orvost. Szép napot 
  Gábor

 12. A sóterápia segíthet enyhíteni ezeket a panaszokat.
  Azt kell megértenie, hogy a krónikus váladékkképződést valószínűleg az orrsövényferdülés és a melléküregek (szinuszok) krónikus gyulladása okozza.
  A sóterápia leginkább a váladék feloldását és kiürítését segíti, de nem tudja önmagában kezelni, megoldani a gyulladást.
  Olvassa el a cikkem arról, hogy mi várható a sóterápiától. https://elethosszig.hu/soterapia-mit-varhatsz-tole/
  Tehát sós levegő belégzése segítséget jelenthet a tünetek erejének csökkentésében, de a teljes megszüntetés érdekében másra is szükség lehet. Pl. antibiotikumra, korrekciós műtétre, melléküreg tisztításra. Ezek fül-orr -gégész szakorvost igényelnek.

 13. Üdvözlöm! Évek óta szenvedek garatfolyásban, ami esti lefekvéskor erősebb. Emiatt sokat krágokok. Ez nekem és a környezetemnek is nagyon zavaró.
  SaltDome készülék terápia ebben is tud-e segíteni? Előre is köszönöm a válaszát! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük