Arcüreggyulladás – a sóterápia kedvező hatású

Az arcüreggyulladás  (más néven melléküreg -gyulladás) az arckoponya csontjaiban található üregek vírusos vagy bakteriális fertőzése. Kezelés nélkül az arcüreggyulladás súlyos állapottá, krónikus orrmelléküreg-gyulladássá alakulhat, ami akár műtéti beavatkozást igényelhet. Megfelelő kezeléssel azonban az arcüreggyulladások többsége jól gyógyul.

Kattints a részletekért!

Az arckoponyában található melléküregek alapvetően olyanok, mint a levegővel töltött zsákocskák, falukat csillószőrös mirigyhám borítja. A csillószőrök úgy „csapkodnak”, hogy a nyálkahártyán megtapadt port, kórokozókat, stb az orrüreg felé továbbítsák. Ha ez a tisztulás valami miatt akadályozott, az arcüreggyulladást okozhat. Ilyen okok lehetnek például a nyárkahártya duzzanatát kiváltó anyagok, pollenek, por és kórokozók. A nyálkahártya megduzzad, az arcüregekből nem tud kiürülni a szennyeződés, gyulladás alakul ki.

Az alábbi melléküregek lehetnek érintettek:

 • a homloküreg (sinus frontalis), mely a szemek fölött, a homlokcsontban helyezkedik el
 • az arcüreg (sinus maxillaris), mely az arcccsontokon belül, a járomcsontok mögött található
 • a rostasejtek (sinus ethmoidalis), mely a szemek között, az orrnyereg mögött találhatók
 • az ekecsont üreg (sinus sphenoidalis), mely a rostasejtek mögött a mélyben található

Arcüregek helye és az arcüreggyulladás kialakulása

Az arcüreggyulladás tünetei

Az orrmelléküregnek több funkciója van: a bejövő levegőt melegebbé teszi, és segít a különböző hangok megformálásában. Ha a melléküregekben fertőzés, vagy gyulladás lép fel, és ez az állapot kevesebb, mint négy hétig tart, azt akut melléküreg-gyulladásnak nevezzük. Ha az akut gyulladás tartóssá válik, és a tünetek több, mint három hónapnál hosszabb ideig tartanak, kialakul a krónikus orrmelléküreg-gyulladás.

Az arcüreggyulladás leggyakoribb tünetei: orrfájás, orrdugulás, tüsszögés, magas láz, fejfájás (lehajlóskor fokozódik) és zöld, sárga vagy vér színezetű vastag orrváladék.

Az arcüreggyulladás kezelése

A vényköteles gyógyszerek, mint például az orrcseppek, orrspray-k, vagy antibiotikumok az elsődlegesek. Gyakran csak átmeneti enyhülést hoznak és sajnos mellékhatásuk is lehetséges. Ha gyógyszerekre nem szűnnek a panaszok, akkor az egyetlen kezelés az üregek műtéti megnyitása, hogy a váladék kiürüljön és a tisztulás-gyógyulás megindulhasson.

Az arcüreggyulladás rizikófaktorai: allergiás rhinitis vagy szénanátha, asztma, dohányzás, gyenge immunrendszer, cisztás fibrózis, orrpolip, veleszületett orr rendellenességek.

A sóterápia helye az arcüreggyulladás kezelésében

A kialakult melléküreg gyulladás esetén a sóterápia az orvosi kezelés kiegészítésére alkalmazható. Sós pára hatására csökken a nyálkahártya duzzanata, ami az arcüregekben pangó váladék kiürítését támogatja.

A sóterápiás készülék a gyulladáscsökkentő és nyálkaoldó hatás révén segít csökkenteni a fertőzés kialakulásának esélyét is. A nyálkahártyára kerülő só megöli a baktériumokat, (ennek következtében az immunrendszer kevésbé lesz túlérzékeny), csökkenti az IgE szintet, valamint a kockázati tényezőket. Csökkenti a nyálkahárta duzzanatot és így a melléküreg gyulladás esélyét.

A sóterápia előnyös hatásai:

 1. segít az általános egészségi állapot és az életminőség javításban
 2. kevesebb antibiotikumot kell szedni, és ritkábban kell inhalátort használni
 3. megtisztítja a melléküregeket, és az egész légzőrendszert a ragadós váladéktól
 4. erősíti az immunrendszert
 5. hosszan tartó javulást ígér
 6. a betegség kisebb eséllyel újul ki
 7. ellenállóvá tesz a légúti betegségekkel szemben

Hatékony kezelést biztosít a SaltDome sóterápiás készülék, mely ultrahang porlasztással állít elő egyenletes koncentrációjú sópárát. Az így a szobalevegőbe került sós pára belégzése segít az arcüreggyulladás gyógyításában. A sós levegő feloldja a váladékot, tisztítja a légutakat és könnyíti a légzést.

SaltDome ultrahangos sóterápiás készülék
blank

 • 500 ml tartály / 1 adagolókanál só
 • ultrahangos porlasztás
 • 1-3-6 órás és folyamatos működés programozható
 • halk működés, nem zavarja az alvást
 • fényterápia, enyhe párásítás
 • itt vásárolható meg

Mindent egyben a sóterápiáról

A sós levegő kedvező hatása régóta ismert. Már az ókori görögök alkalmazták. Az 1850-es években lengyel orvosok fedezték fel újra, mikor észrevették, hogy a sóbányászok között nem vagy alig fordulnak elő légúti betegségek.

Ha voltál már tengerparti nyaraláson, akkor te is tapasztalhattad, hogy az itthon kínzó szénanáthád a tengerparton gyorsan megszűnt vagy ekcémád visszahúzódott. 

A sóterápia számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére használható. Például nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén.

Ha szeretnél többet megtudni a sóterápiáról és alkalmazásáról, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (3)
 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Dd 3 év

  Érdekel.

 • comment-avatar
  Brigitta Bodnár 3 év

  Igen, érdekel.