Az arcüreggyulladás  (más néven melléküreg -gyulladás) az arckoponya csontjaiban található üregek vírusos vagy bakteriális fertőzése. Kezelés nélkül az arcüreggyulladás súlyos állapottá, krónikus orrmelléküreg-gyulladássá alakulhat, ami akár műtéti beavatkozást igényelhet. Megfelelő kezeléssel azonban az arcüreggyulladások többsége jól gyógyul.

Arcüreggyulladás kialakulásának okai

Az arckoponyában található melléküregek alapvetően olyanok, mint a levegővel töltött zsákocskák, falukat csillószőrös mirigyhám borítja. A csillószőrök úgy „csapkodnak”, hogy a nyálkahártyán megtapadt port, kórokozókat, stb az orrüreg felé továbbítsák. Ha ez a tisztulás valami miatt akadályozott, az arcüreggyulladást okozhat. Ilyen okok lehetnek például a nyárkahártya duzzanatát kiváltó anyagok, pollenek, por és kórokozók. A nyálkahártya megduzzad, az arcüregekből nem tud kiürülni a szennyeződés, gyulladás alakul ki.

Az alábbi melléküregek lehetnek érintettek:

  • a homloküreg (sinus frontalis), mely a szemek fölött, a homlokcsontban helyezkedik el
  • az arcüreg (sinus maxillaris), mely az arcccsontokon belül, a járomcsontok mögött található
  • a rostasejtek (sinus ethmoidalis), mely a szemek között, az orrnyereg mögött találhatók
  • az ekecsont üreg (sinus sphenoidalis), mely a rostasejtek mögött a mélyben található

Arcüregek helye és az arcüreggyulladás kialakulása

 

Az arcüreggyulladás tünetei

Az orrmelléküregnek több funkciója van: a bejövő levegőt melegebbé teszi, és segít a különböző hangok megformálásában. Ha a melléküregekben fertőzés, vagy gyulladás lép fel, és ez az állapot kevesebb, mint négy hétig tart, azt akut melléküreg-gyulladásnak nevezzük. Ha az akut arcüreggyulladás tartóssá válik, és a tünetek több, mint három hónapnál hosszabb ideig tartanak, kialakul a krónikus arcüreggyulladás.

Az arcüreggyulladás leggyakoribb tünetei: orrfájás, orrdugulás, tüsszögés, magas láz, fejfájás (lehajlóskor fokozódik) és zöld, sárga vagy vér színezetű vastag orrváladék.

Az arcüreggyulladás rizikófaktorai: allergiás rhinitis vagy szénanátha, asztma, dohányzás, gyenge immunrendszer, cisztás fibrózis, orrpolip, veleszületett orr rendellenességek.

Az arcüreggyulladás kezelése

A vényköteles gyógyszerek, mint például az orrcseppek, orrspray-k, vagy antibiotikumok a leggyakrabban használt szerek. Gyakran csak átmeneti enyhülést hoznak és sajnos mellékhatásuk is lehetséges.

Ha gyógyszerekre nem szűnnek a panaszok, akkor az egyetlen kezelés az üregek műtéti megnyitása, hogy a váladék kiürüljön és a tisztulás-gyógyulás megindulhasson.

A természetes gyógymódok közül a sóterápia alkalmazható. A só fő hatása a nyák oldása. Ezzel segít a váladék elfolyósításában és kiürítésében. A SaltDome sóterápiás készülék megfelelő választás lehet. 

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük