TENS készülék: milyen készüléket vásárolj?

TENS készüléket ma már mindenhol kaphatsz, akár a közértekben is. Azonban attól, hogy valamit TENS-nek neveznek, még messze nem biztos, hogy használható is a problémádra! Jelentős különbség lehet az egyes készülékek hatásában. Hiába reméled, de a párezer forintos TENS készülékkel nem szüntetheted meg tartósan az artrózis vagy reuma okozta fájdalmaid. Elmagyarázom, hogy mi a különbség készülék és készülék között és mit vegyél figyelembe készülék vásárlás előtt. Magáról a TENS módszerről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

 

Miben különböznek a TENS készülékek?

 • kezelőcsatornák száma
 • TENS programok típusai
 • impulzus minősége
 • egyéb programok (EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram, stb.)
 • további szolgálatások, pl. wireless, speciális tartozékok

 

A TENS készülék csatornaszáma és a kezelhető terület kapcsolata

A TENS készülék a fájdalomcsillapító hatást elektromos impulzusokkal éri el. Ehhez az impulzust a készüléktől kábel és öntapadó TENS elektróda (más néven tappancs) segítségével kell a fájdalmas területre juttatni. Egy pár elektróda (egy kábel és annak két végződése) jelent egy kezelőcsatornát. A TENS gyakorlati alkalmazásáról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

A TENS készüléktől elvárható teljesítmény megítélhető a csatornaszám alapján is. Otthoni használatra 1, 2 és 4 csatornás készülékek kaphatók. Az egycsatornás készülék 2db elektródát, a kétcsatornás 4db elektródát, míg a 4 csatornás készülék 8 öntapadó elektródát használ.

Minél magasabb a csatornaszám, annál nagyobb kiterjedésű fájdalmat kezelhetsz egyszerre. 

 

Hány csatornás TENS készüléket válassz?

Gondold végig a helyzeted! Tested mely részén észleled a fájdalmat? Mekkora a fájdalmas terület. Egyik vagy mindkét oldalra kiterjed-e?

Nézzünk néhány példát, hogy meghatározhasd a számodra szükséges csatornaszámot:
Ha például elfeküdted a nyakad és a fájdalmat egy tenyérnyi területen érzed, akkor elegendő lehet egycsatornás készüléket használnod. Ha azonban a térded fáj, akkor egy csatornával egyszerre csak a térd külső oldalát kezelheted, a belső oldalon meg kell ismételned a kezelést.

Kétcsatornás készülék azonban biztosítja, hogy egyszerre kétoldalról kezeld a térded. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor kétcsatornás készülékkel először csak az egyiket kezelheted, majd ezt követően a másikat. Ez dupla időráfordítást igényel. Ha 4 csatornás TENS készülékkel rendelkezel, akkor egyszerre kezelheted mindkét térded.

Egy másik példa: ha a nyakadtól derékig fáj a hátad, akkor egycsatornás készülékkel 4-5, egymást követő kezeléssel tudod a teljes területet lefedni. Azaz mire a deréktájra érsz, a nyakadon már elmúlik a fájdalomcsökkentő hatás. Kétcsatornás készülékkel 2-3-szor kell ismételned a kezelést: a nyakon, a hát közepén és végül a deréktájon. Négycsatornás készülékkel viszont egyszerre a teljes területet kezelheted.

Véleményem:

Egycsatornás TENS készüléket ma már nem érdemes vásárolnod. Kétcsatornás készülék akkor javasolt, ha a kezelendő terület két tenyérnyinél kisebb területet érint és egyoldali.

A leginkább “időtálló” döntés egy négycsatornás készülék. 4 csatornás készülék esetén sem “kötelező” mindig az összes csatorna használata. Ha kis területet érintő fájdalmad van, akkor használhatsz akár csak egyetlen csatornát. Viszont ha az egész hátad fáj vagy mindkét oldali csípőd, akkor a 4 csatornás TENS készülék az ideális!

 

Van TENS készülékem, milyen programot használjak?

A TENS készülék általában több programot tartalmaz. Ennek oka, hogy az egyes fájdalomtípusok, testtájak más és más alakú, időtartamú, frekvenciájú és intenzitású impulzust igényelnek. Ezt a több évtizedes orvosi alkalmazás során állapították meg. A készülékeken ezért a testtájnak és a kezelési célnak megfelelően kell programot választani.

Az olcsó készülékek általában egyféle TENS programot biztosítanak, melyet testtájanként lehet választani (pl. karok, has, combok, lábszárak, far, hát, nyak). Ha egy készülék 9 programot kínál, az nem jelent mást, mint egyetlen fájdalomkezelő programot, kilenc különböző – a kezelendő testtáj szerinti- beállítással.

A készülékek többsége állandó magas frekvenciájú (azaz tradícionális) vagy állandó alacsony frekvenciájú (azaz endorfin) TENS programokat kínál. Ezek bármely fájdalomtípusra és bármely testtájon alkalmazhatók.

 

Az első napokban a TENS kezelés csökkentette a fájdalmaim, de aztán elmúlt a jó hatása? Mi történt?

Ez egy gyakori jelenség! Sok kommentet láttam erről csalódott TENS tulajdonosoktól. Le kell szögeznem azonban, hogy a hiba nem a TENS módszerben van, hanem a nem megfelelő alkalmazásában!

Az emberek többsége elsőre “tesztelni” szeretné a módszert és egy egy párezer forintos TENS készülékkel próbálkozik. Azt nem veszi figyelemben, hogy milyen betegség okozza a fájdalmait, mekkora területet érintenek és milyen gyakran van szükség az alkalmazására.

A készülékek közötti különbségekre azonban pont ekkor derül fény. Ahogy például a palacsintasütő is edény, mégsem alkalmas arra, hogy levest főzzünk benne.

Az olcsó TENS készülékek mindegyike kizárólag állandó frekvenciájú kezelőprogramokat biztosít. A szabályosan ismétlődő impulzusokat azonban az agyunk “felismeri” és néhány nap után “hozzászokik”. Az első kezelések kiváló hatása néhány nap után csökkenni kezd, majd megszűnik. Ez okozza azt, hogy az olcsó készüléket vásárlók egy idő után hatástalannak tartják a készüléket.

Ha a készüléked leírásában nem találod meg a “modulált TENS” kifejezést, akkor a készüléktől csak néhány napig tartó fájdalomcsillapító hatást várhatsz. Ne csodálkozz, ha a 3-4. napon veszíteni kezd a hatásából. A hatásvesztés nem “örökre” szól. Ha eltelik 1-2 hét, ismét hatékony lesz néhány kezelés erejéig. Az ilyen készüléket elfeküdt nyak, fogfájás, rándulás, zúzódás, véraláfutás, stb. kezelésére alkalmazd. Ezeknél a kezdetben erős fájdalom 2-3 nap alatt elmúlik és a készülék ennyi ideig hatásos marad.

A korszerű TENS készülékek -a hozzászokás kiküszöbölése érdekében- MODULÁLT TENS programot kínálnak. A moduláció azt jelenti, hogy az impulzus paramétereit (frekvencia, pulzustartam, amplitudó) a készülék folyamatosan módosítja, így az agy nem tudja kiszűrni és nem alakul ki hozzászokás sem. Ezért aztán a modulált TENS programok nem veszítik el hatásosságukat. Kiválóan alkalmazhatók olyan fájdalmak esetén is, melyek hosszú idő óta fennállnak és tartósan kezelést igényelnek.

Ha tehát a készüléked biztosít modulált TENS programot, akkor egy modern és sokoldalú készülékkel rendelkezel. Alkalmazhatod minden fájdalomra, beleértve a krónikus -pl. artrózis, artritisz, reuma, stb által okozott- fájdalmakat is, miközben tartós hatást várhatsz tőle.

 

Létezik-e “mágikus frekvencia”?

Fontos tudnod, hogy nincs egyetlen “mágikus frekvencia”, mely minden fájdalomra, minden testtájra és minden emberre egyaránt hat! Minden ember más, ezért a számodra hatásos fájdalomcsillapítást biztosító frekvencia eltérhet attól, amit a gépen beállítottak vagy ami a párodnak, barátodnak, szomszédodnak hatásos!

Érdemes olyan készüléket választanod, amely lehetővé teszi a legfontosabb jellemzők (legalább a frekvencia) egyéni módosítását. Így megtalálhatod a számodra leghatékonyabb értéket.

 

A precízebb impulzus csökkenti a kezeléssel járó kellemetlenséget

A TENS és minden más elektroterápiás kezelés “lelke” a szabályos impulzus. Ezt az impulzusgenerátor állítja elő. Orvosi tanulmányok sora igazolja, hogy a hatékony TENS kezelés egyik legfontosabb eleme a minél tökéletesebb négyszög impulzus. Az olcsó készülékek által leadott impulzus formája meg sem közelíti a négyszöghullámot (lásd az ábrán a jobb oldali impulzus).

TENS-EMS impulzus minősége

Minél tökéletlenebb a hullám alakja, annál fájdalmasabb érzést kelt a stimulációs kezelés. Az olcsó készülékek csípnek, csalánoznak, égetnek. A csípés olyan erős, hogy az intenzitást nem tudod a hatékony kezelés szintjére növelni. Azaz az olcsó készülék kezelése égető, fájdalmas, de hatástalan vagy alacsony hatásfokú (nagyobb a füstje, mint a lángja).

A magasabb minőségű készülékeknél az impulzusgenerátor sokkal precízebb, így a kezelések fájdalommentesek és még az érzékeny bőrűek is teljesen kellemetlenségtől mentesen alkalmazhatják őket.

 

A minőségi tartozékok hatékonyabbá teszik a kezelést

A készülékházhoz használt műanyagok, a kijelző, a kezelőgombok minősége nemcsak a használhatóságot és tartósságot hivatot szolgálni. Az  olcsó műanyagok például leejtéskor elpattannak, nem védik a készüléket.

A stimulálókábelek minősége, árnyékoltsága azonban már a kezelés hatékonyságát is befolyásolja. Ha a kábel ellenállása kisebb, a hatékony kezeléshez kisebb áramot elegendő alkalmazni és a kezelés kevésbé okoz kellemetlenséget.

Hasonló a helyzet a minőségi TENS elektródákkal is. Egy pár kiemelkedő minőségű elektróda ára önmagában 3-4 ezer forint, ami vetekszik az olcsó készülékek árával. Az eredmény? Külön cikket írtam a TENS elektródák közötti különbségekről, olvasd el ezt is. 

 

Multifunkcionalitás: EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram

Legtöbb TENS készülék már nemcsak fájdalomcsillapításra, hanem egyéb elektroterápiás kezelésekre is alkalmazható, multifunkciós eszköz. Számos készülékben az orvosi programokon felül szépségápolási kezeléseket is találsz. A bőrfeszesítő, narancsbőr kezelő és alakformáló programok tudományosan megalapozott elektroterápiás eljárások.

Ezekre a többletekre nem mindig van szükséged, azaz ha csak fájdalmat akarsz csillapítani, akkor elég a “csak TENS”. Ha viszont vannak ízületi és izomfájdalmaid is vagy rendszeresen sportolsz és kezelnéd az izompanaszaidat is, akkor érdemes kombinált készüléket venned – persze ez is emeli a készülék árát.

Az egyéb kényelmi funkciók, mint a kábelmentes stimuláció vagy számítógépes programozhatóság már olyan extrák, amelyek nem a kezelés minőségét fokozzák, hanem a kényelmét. Eldöntheted, hogy megéri-e számodra az a plusz, amit biztosítanak.

 

Ha körültekintően, a fentieket figyelembe véve választasz TENS készüléket, akkor örömmel és kiváló eredménnyel fogod alkalmazni hosszú éveken át.

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom

 

MM - mainpage

10 Comments on "TENS készülék: milyen készüléket vásárolj?"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-04-12 at 23:47 |

  Használja a keresőt! Írja be: isiász! Olvassa el a cikket és megtalálja javaslataimat is.

 2. Annamari | 2019-04-11 at 06:23 |

  Isias lumbago idegzsabara melyiket ajánlaná?

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-19 at 02:57 |

  Sem a terápiás ultrahang, sem a lágylézer, sem a gyulladásra megfelő mikroáramú készüléket nem lehet feliratni. Ezek nem támogatott készülékek. Tens készüléket felirathat, a fájdalmat meg is szünteti néhány napig, de a TENS-nek nincs gyógyulást segítő hatása.

 4. Tóthné | 2019-03-18 at 09:18 |

  Üdvözlöm .3 hónapja küszködöm csonthártya gyulladással,könyök illetve kar csukló fájdalommal .ön mekyik készüléket javasolja ?úgytudom ha szakorvos felírja ,tb re olcsóbb?igy van ?válaszát köszönöm .Tóthné.

 5. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-15 at 06:49 |

  A Dolito készülék és hozzá való elektroterápiás zokni enyhíti a neuropátiás panaszokat. Ez egy TENS készülék, azaz csak a kellemetlen érzést szünteti meg, de nem javítja a károsodott idegeket. Drágább, de javulást hozhat a Genesy 300 Pro készülék. Hasonlóan érdemes az elektroterápiás zokni alkalmazása. Ezzel a készülékkel nem TENS, hanem mikroáramú programot használjon, amely serkenti a károsodott sejtek regenerációját.

 6. szeretném kéedezni..neuropátias lábra……melik készüléket javasolná..mikkellenek hozá?

 7. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-05 at 00:33 |

  A DuoTens egy valóban kiváló elektroterápiás készülék, mely elsősorban fájdalomcsillapító kezelésekre alkalmazható, azon belül is a hirtelen fellépő fájdalmakra. Kevésbé alkalmas krónikus fájdalmakra, mint pl. artrózis, artritisz, reuma.

 8. Péter | 2019-03-04 at 20:06 |

  Nekem nagyon bevált az itt vásárolt Duo készülék, minden nap használom!
  Előtte volt Sein TENS készülékem, azóta a szekrényben pihen

 9. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-02 at 21:22 |

  A mai orvosi vélekedés szerint a már beépült fémprotézisek, összekötő lemezek, csontcsavarok nem befolyásolják a TENS kezelés hatását és a a TENS kezelés sem károsítja a fémeket. Nem írtak le még olyan orvosi esetet, ahol ilyen előfordult volna.
  A TENS impulzusok az idegvégződésekkel lépnek kapcsolatba, nem hoznak létre sem izom, sem izommozgást, így nem tudják “kimozgatni” sem a protézist. Véleményem szerint veszélytelenül alkalmazhatók implantátum megléte mellett is.
  A hozzászokás elkerülését az úgynevezett modulált stimuláció biztosítja. Ilyet akkor tud alkalmazni, ha van ilyen programja, fuznkciója a készüléknek. Sajnos a leginkább elterjed készülék márkák (Omron, Beurer, stb.) egyetlen jelenlegi készüléke sem biztosít ilyen funkciót.
  Azt, hogy hogyan kell az elektródákat felhelyezni, megtudhatja a “TENS kezelés a gyakorlatban” című cikkemből. Keressen rá! Nincs külön szabály protézis esetén. A fájdalom helye, kiterjedése a mérvadó.

 10. Tisztelt Zátrok Zsolt!

  Örömmel olvastam itt a honlapján, hogy lehet használni a TENS készüléket térdprotézis helyén, fájdalomcsillapítás és izomstimuláció céljából. Anyukámnak 8 hete volt teljes térdpotézis beültetése, de még nap végére, ill. megerőltetés után még vannak fájdalmai. Jár hozzá gyógytornász is. Orvosa sem tanácsolta el a készüléktől. A kérdésem mégis az naívan, hogy a protézis fém felülete hogy nem vezeti az elektromos impulzust más helyekre is, mint ahová az ember használni akarja, nem okozhat-e ez gondot? Olyan eszközt vettünk, ami egyénileg programozható is. Kérdésem még, hogy a hozzászokás ellen a mintázatot bárhogy beállíthatja az ember, vagy van esetleg erre bevált “sablon”?
  Hogy pontosan hova érdemes felhelyezni az elektródákat, erre vonatkozóan van-e valami segítség a protézisosok esetében?

  Köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel:
  FKata

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*