TENS készülék: milyen készüléket vásárolj?

TENS készüléket ma már mindenhol kaphatsz, akár a közértekben is. Sokszor értesülök akciókról, melyekben pár ezer forintért kínálnak TENS készüléket. Ha azonban azt hiszed, hogy a háromezerért vett “közértes” TENS készüléktől tartós fájdalomcsökkentést, sőt olyan hatást várhatsz, mint a kórházi készülékektől, akkor súlyos tévedésben vagy. Elmagyarázom, hogy mi a különbség készülék és készülék között. 

Alighanem emlékszel még a Trabantra, amit autóként forgalmaztak. Olcsó volt, lassú, kényelmetlen és baleset esetén a minimális biztonságot sem nyújtott. És volt még sok más mellett például Audi is, aminek az ára persze sokkal magasabb volt. 

Volt-e bármi különbség?

 • A városon belül mindkettővel nagyjából azonosan lehetett haladni. Azaz bizonyos feladatok esetén nem sok érdemi különbség volt.
 • Hosszabb úton azonban kibukott a teljesítménybeli különbség. A Trabanttal két fárasztó napba telt leérni az Adriára, az Audival pár óra kellett csak. Mire másnap reggel elcsigázva, elgémberedett tagokkal, kimerülten bepöfögtél az apartmantba a Trabival, az Audis túl volt az előző napi fürdőn, napozáson, kellemes vacsorán, aludt egyet és éppen befejezte a mai reggelijét. Az utazás kipihenésére neked pedig ráment néhány napod.

Milyen következtetések vonhatók le a hasonlatból? 

A Trabanttal is el lehetett jutni a tengerhez, de a Trabanttal, illetve Audival megtett utak között lényegi különbségek voltak. 

 • sebesség. jobb eszközzel rövidebb idő alatt érhető el a végcél vagy eredmény
 • kényelem. a minőségi eszközzel lényegesen kényelmesebben lehetett elérni a célt
 • biztonság. a cél eléréséhez vezető út jobb eszközzel lényegesen biztonságosabb
 • minőség. magasabb minőségű eszközzel jobb végeredményt érsz el.

Miben különbözik TENS és TENS?

 • készülékház és alkatrészek minősége.
 • impulzus generátor minősége
 • kezelőcsatornák száma
 • TENS programok típusai és száma (a hagyományos TENS kezelés hatása csak néhány napig tart, hozzászokás alakul ki)
 • egyéb programok (EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram, stb.)
 • további szolgálatások, pl. wireless, speciális tartozékok

készülékház és alkatrészek minősége.

a készülékházhoz használt műanyagok, a kijelző, a kezelőgombok minősége nemcsak a használhatóságot és tartósságot hivatot szolgálni. Az  olcsó műanyagok például leejtéskor elpattannak, nem védik a készüléket.

A stimulálókábelek minősége, árnyékoltsága azonban már a kezelés hatékonyságát is befolyásolja. A jobb minőségű kábel ellenállása kisebb, így a hatékony kezeléshez kisebb áramot elegendő alkalmaznod. A kezelés kevébé lesz kellemetlen egy minőségi eszközzel, mint az olcsó gagyival.

Hasonló a helyzet a minőségi TENS elektródákkal is. Egy pár kiemelkedő minőségű elektróda ára önmagában 3-4 ezer forint, ami vetekszik az olcsó készülékek árával. Az eredmény? Külön cikket írtam a TENS elektródák közötti különbségekről, olvasd el ezt is. 

impulzus generátor minősége

a TENS és minden más elektroterápiás kezelés “lelke” a megfelelő impulzus. Ezt az impulzusgenerátor állítja elő. Orvosi tanulmányok sora igazolja, hogy a hatékony TENS kezelés egyik legfontosabb eleme a minél tökéletesebb négyszög impulzus. Az olcsó készülékekben olcsó az impulzus generátor is, így az olcsó készülék által leadott impulzus formája meg sem közelíti a négyszöghullámot (lásd az ábrán a jobb oldali impulzus).

TENS-EMS impulzus minősége

Minél tökéletlenebb a hullám alakja, annál fájdalmasabb érzést kelt a stimulációs kezelés. Az olcsó készülékek csípnek, csalánoznak, égetnek. A csípés olyan erős, hogy az intenzitást nem tudod a hatékony kezelés szintjére növelni. Azaz az olcsó készülék kezelése égető, fájdalmas, de hatástalan vagy alacsony hatásfokú (ahogy a Trabant motorja is alkalmatlan arra, hogy gyorsan haladjunk vele).

A magasabb minőségű készülékeknél ilyen már nem fordul elő, mert épp az adja a készülék magasabb árát, hogy az impulzusgenerátor sokkal precízebb. Fájdalommentes programokat biztosítanak, mér az érzékeny bőrűek is teljesen kellemetlenségtől mentesen alkalmazhatják őket.

kezelőcsatornák száma

A TENS készülék lehet 1, 2 vagy 4 csatornás. Ez azt jelenti, hogy hány elektródapárral végezheted a kezelést.

 • Egycsatornás készülék. Ez egyetlen kábelt és egy elektródapárt használ, ezért kb. egy tenyérnyi területet érintő fájdalom kezelésére alkalmas. Ilyenek például az elfeküdt nyak, egyoldali csuklófájdalom, menstruációs görcsök. Kéttenyérnyi vagy nagyobb fájdalom, például térdfájdalom esetén is bevethető, de itt előbb a térd egyik, majd a másik oldalán kell felhelyezni és kétszer lefuttatni a programot. Azaz dupla olyan hosszú kezelés kell! Nem is beszélve arról, mi van, ha a nyakadtól, a derekadig fáj a hátad. Egycsatornás készülékkel reggeltől estig kezelhetsz…Azaz nagyobb terület kezeléséhez nagyobb csatornaszámú készülék szükséges.
 • Kétcsatornás készülék. Ez két kábelt és négy elektródát kezel. Így az egyoldali térdfájdalom esetén a teljes térdet egyszerre lefedheted vele. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor előbb az egyik, utána a másik térdet kell kezelni, ami dupla idő.
 • Négycsatornás készülék. Ez négy kábelt és nyolc elektródát alkalmazhat egyidejűleg. Egyszerre a nyakadtól a derekadig tartó hatalmas területet is kezelhetsz. A négycsatornás készülékek többsége rendelkezik 2+2 programokkal, amik azt teszik lehetővé, hogy például 2 csatornán kezeld a térded, míg a párod a másik 2 csatornán a derékfájdalmát.

A készülékválasztáskor vedd figyelembe tehát a kezelendő terület méretét, hogy egy vagy kétoldali-e.

TENS programok típusai

Egy olcsó TENS készülék általában csak hagyományos programokat biztosít. Ezek lehetnek magas (hagyományos TENS)  vagy alacsony frekvenciájúak (endorfin TENS). Ezeket a kezeléseket évtizedek óta használják a fájdalom rövid távú kezelésére. Jelentős hátrányuk a HOZZÁSZOKÁS.

Ezeket a programokat csak néhány napig tudod sikerrel alkalmazni. Idegrendszered ugyanis hozzászokik a szabályosan ismétlődő impulzusokhoz és egy idő után “megtanulja” kizárni őket. Azt tapasztalhatod, hogy az első 3-4 kezelés nagyon jó hatású, majd lassan csökken az eredmény és 6.-7. napon már semmit sem érzel.

Ha olcsó, 10-15 ezer forintos TENS készüléket választasz, akkor tudd, hogy ezek az egyszerű eszközök szinte kivétel nélkül csak kétféle TENS kezelést biztosítanak: magas vagy alacsony frekvenciás, szabályosan ismétlődő impulzusokat leadó kezeléseket.

A minőségi készülékekben a hozzászokás kizárása érdekében újfajta programokat is találhatsz, mint a Burst, illetve a modulált TENS vagy éppen a mikroáram (MENS). Ezeket nem képes kiszűrni az agy, így hatásuk tartós.

Korábbi cikkemben már írtam a különböző TENS programokról, hatásaikról és velük kapcsolatos problémákról is. Érdemes elolvasnod.

 

Mit tehetsz a hozzászokás ellen?

Az olcsó TENS készüléket olyan fájdalmakra alkalmazd, melyek rövid ideig tartanak, azaz várhatóan nem kell 5-6 napnál tovább kezelned. Például fogfájás, izomzúzódás, húzódás, rándulás ilyen, mert ezek esetén az első napok a legfájdalmasabb, utána a  természetes gyógyulási folyamat már mérsékli a panaszokat.

Ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, akkor az olcsó TENS készülékben csalódni fogsz, pedig nem a készülékben van a hiba, hanem rossz feladatra alkalmazod. Artrózis (ízület kopás), artritisz (ízületi gyulladások), reuma, ín-degeneráció, ín-gyulladás, gerincsérv, isiász, hátfájás általában tartós fájdalmat kelt, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom.

Ha ilyen betegséged van, akkor olyan TENS készüléket kell választanod, amelyben van modulált TENS vagy még inkább mikroáramú (MENS) kezelés. Ezeket a kezeléseket épp a hozzászokás megakadályozására hozták létre, így nem veszítenek a hatékonyságukból akkor sem, ha hosszú időn át kell használnod őket. Az ilyen modern TENS és mikoráramú kezeléseket tartalmazó készülékek drágábbak lehetnek, de mivel hatásuk tartósan erős marad, így krónikus fájdalomban mindenképpen ilyet javaslok.

Tehát a TENS készülék választása előtt gondold végig, milyen gyakran kell fájdalmat csillapítanod. Ha általában 4-5 nap, akkor jók lehetnek az olcsó TENS-ek, ha egy hétnél tovább tart egy-egy fellángolás, akkor olyan készülék kell, ami modulált TENS vagy mikoráramú (MENS) kezelést biztosít.

Itt olvashatsz arról, hogy a minőségi TENS készüléket milyen panaszokra alkalmazhatod sikerrel.

A készülék egyéb programjai (EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram, stb.)

Legtöbb esetben a TENS készülék valójában nemcsak TENS, hanem egyéb elektroterápiás kezeléseket is biztosító, multifunkciós készülékek. Számos készülékben az orvosi programokon felül szépségápolási kezeléseket is találsz. A bőrfeszesítő, narancsbőr kezelő és alakformáló programok tudományosan megalapozott elektroterápiás eljárások.

Ezekre a többletekre nem mindig van szükséged, azaz ha csak fájdalmat akarsz csillapítani, akkor elég a “csak TENS”. Ha viszont vannak ízületi és izomfájdalmaid is vagy rendszeresen sportolsz és kezelnéd az izompanaszaidat is, akkor érdemes kombinált készüléket venned – persze ez is emeli a készülék árát.

 

további szolgálatások, pl. wireless, speciális tartozékok

Az egyéb kényelmi funkciók, mint a kábelmentes stimuláció vagy számítógépes programozhatóság már olyan extrák, amelyek nem a kezelés minőségét fokozzák, hanem a kényelmét. Eldöntheted, hogy megéri-e számodra az a plusz, amit biztosítanak.

 

Ha körültekintően, a fentieket figyelembe véve választasz TENS készüléket, akkor örömmel és kiváló eredménnyel fogod alkalmazni hosszú éveken át.

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom

 

Legyen az első hozzászóló on "TENS készülék: milyen készüléket vásárolj?"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*