TENS készülék: milyen készüléket vásárolj?

TENS készüléket ma már mindenhol kaphatsz, akár a közértekben is. Azonban attól, hogy valamit TENS-nek neveznek, még messze nem biztos, hogy használható is a problémádra! Jelentős különbség lehet az egyes készülékek hatásában. Hiába reméled, de a párezer forintos TENS készülékkel nem szüntetheted meg tartósan az artrózis vagy reuma okozta fájdalmaid. Elmagyarázom, hogy mi a különbség készülék és készülék között és mit vegyél figyelembe készülék vásárlás előtt. Magáról a TENS módszerről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

 

Miben különböznek a TENS készülékek?

 • kezelőcsatornák száma
 • TENS programok típusai
 • impulzus minősége
 • egyéb programok (EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram, stb.)
 • további szolgálatások, pl. wireless, speciális tartozékok

 

A TENS készülék csatornaszáma és a kezelhető terület kapcsolata

A TENS készülék a fájdalomcsillapító hatást elektromos impulzusokkal éri el. Ehhez az impulzust a készüléktől kábel és öntapadó TENS elektróda (más néven tappancs) segítségével kell a fájdalmas területre juttatni. Egy pár elektróda (egy kábel és annak két végződése) jelent egy kezelőcsatornát. A TENS gyakorlati alkalmazásáról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

A TENS készüléktől elvárható teljesítmény megítélhető a csatornaszám alapján is. Otthoni használatra 1, 2 és 4 csatornás készülékek kaphatók. Az egycsatornás készülék 2db elektródát, a kétcsatornás 4db elektródát, míg a 4 csatornás készülék 8 öntapadó elektródát használ.

Minél magasabb a csatornaszám, annál nagyobb kiterjedésű fájdalmat kezelhetsz egyszerre. 

 

Hány csatornás TENS készüléket válassz?

Gondold végig a helyzeted! Tested mely részén észleled a fájdalmat? Mekkora a fájdalmas terület. Egyik vagy mindkét oldalra kiterjed-e?

Nézzünk néhány példát, hogy meghatározhasd a számodra szükséges csatornaszámot:
Ha például elfeküdted a nyakad és a fájdalmat egy tenyérnyi területen érzed, akkor elegendő lehet egycsatornás készüléket használnod. Ha azonban a térded fáj, akkor egy csatornával egyszerre csak a térd külső oldalát kezelheted, a belső oldalon meg kell ismételned a kezelést.

Kétcsatornás készülék azonban biztosítja, hogy egyszerre kétoldalról kezeld a térded. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor kétcsatornás készülékkel először csak az egyiket kezelheted, majd ezt követően a másikat. Ez dupla időráfordítást igényel. Ha 4 csatornás TENS készülékkel rendelkezel, akkor egyszerre kezelheted mindkét térded.

Egy másik példa: ha a nyakadtól derékig fáj a hátad, akkor egycsatornás készülékkel 4-5, egymást követő kezeléssel tudod a teljes területet lefedni. Azaz mire a deréktájra érsz, a nyakadon már elmúlik a fájdalomcsökkentő hatás. Kétcsatornás készülékkel 2-3-szor kell ismételned a kezelést: a nyakon, a hát közepén és végül a deréktájon. Négycsatornás készülékkel viszont egyszerre a teljes területet kezelheted.

 

Véleményem

Egycsatornás TENS készüléket ma már nem érdemes vásárolnod.
Kétcsatornás készülék akkor javasolt, ha a kezelendő terület két tenyérnyinél kisebb területet érint és egyoldali.
A leginkább “időtálló” döntés egy négycsatornás készülék. 4 csatornás készülék esetén sem “kötelező” mindig az összes csatorna használata. Ha kis területet érintő fájdalmad van, akkor használhatsz akár csak egyetlen csatornát. Viszont ha az egész hátad fáj vagy mindkét oldali csípőd, akkor a 4 csatornás TENS készülék az ideális!

 

Van TENS készülékem, milyen programot használjak?

A TENS készülék általában több programot tartalmaz. Ennek oka, hogy az egyes fájdalomtípusok, testtájak más és más alakú, időtartamú, frekvenciájú és intenzitású impulzust igényelnek. Ezt a több évtizedes orvosi alkalmazás során állapították meg. A készülékeken ezért a testtájnak és a kezelési célnak megfelelően kell programot választani.

Az olcsó készülékek általában egyféle TENS programot biztosítanak, melyet testtájanként lehet választani (pl. karok, has, combok, lábszárak, far, hát, nyak). Ha egy készülék 9 programot kínál, az nem jelent mást, mint egyetlen fájdalomkezelő programot, kilenc különböző – a kezelendő testtáj szerinti- beállítással.

A készülékek többsége állandó magas frekvenciájú (azaz tradícionális) vagy állandó alacsony frekvenciájú (azaz endorfin) TENS programokat kínál. Ezek bármely fájdalomtípusra és bármely testtájon alkalmazhatók.

 

Az első napokban a TENS kezelés csökkentette a fájdalmaim, de aztán elmúlt a jó hatása? Mi történt?

Ez egy gyakori jelenség! Sok kommentet láttam erről csalódott TENS tulajdonosoktól. Le kell szögeznem azonban, hogy a hiba nem a TENS módszerben van, hanem a nem megfelelő alkalmazásában!

Az emberek többsége elsőre “tesztelni” szeretné a módszert és egy egy párezer forintos TENS készülékkel próbálkozik. Azt nem veszi figyelemben, hogy milyen betegség okozza a fájdalmait, mekkora területet érintenek és milyen gyakran van szükség az alkalmazására.

A készülékek közötti különbségekre azonban pont ekkor derül fény. Ahogy például a palacsintasütő is edény, mégsem alkalmas arra, hogy levest főzzünk benne.

Az olcsó TENS készülékek mindegyike kizárólag állandó frekvenciájú kezelőprogramokat biztosít. A szabályosan ismétlődő impulzusokat azonban az agyunk “felismeri” és néhány nap után “hozzászokik”. Az első kezelések kiváló hatása néhány nap után csökkenni kezd, majd megszűnik. Ez okozza azt, hogy az olcsó készüléket vásárlók egy idő után hatástalannak tartják a készüléket.

Ha a készüléked leírásában nem találod meg a “modulált TENS” kifejezést, akkor a készüléktől csak néhány napig tartó fájdalomcsillapító hatást várhatsz. Ne csodálkozz, ha a 3-4. napon veszíteni kezd a hatásából. A hatásvesztés nem “örökre” szól. Ha eltelik 1-2 hét, ismét hatékony lesz néhány kezelés erejéig. Az ilyen készüléket elfeküdt nyak, fogfájás, rándulás, zúzódás, véraláfutás, stb. kezelésére alkalmazd. Ezeknél a kezdetben erős fájdalom 2-3 nap alatt elmúlik és a készülék ennyi ideig hatásos marad.

A korszerű TENS készülékek -a hozzászokás kiküszöbölése érdekében- MODULÁLT TENS programot kínálnak. A moduláció azt jelenti, hogy az impulzus paramétereit (frekvencia, pulzustartam, amplitudó) a készülék folyamatosan módosítja, így az agy nem tudja kiszűrni és nem alakul ki hozzászokás sem. Ezért aztán a modulált TENS programok nem veszítik el hatásosságukat. Kiválóan alkalmazhatók olyan fájdalmak esetén is, melyek hosszú idő óta fennállnak és tartósan kezelést igényelnek.

Ha tehát a készüléked biztosít modulált TENS programot, akkor egy modern és sokoldalú készülékkel rendelkezel. Alkalmazhatod minden fájdalomra, beleértve a krónikus -pl. artrózis, artritisz, reuma, stb által okozott- fájdalmakat is, miközben tartós hatást várhatsz tőle.

 

Létezik-e “mágikus frekvencia”?

Fontos tudnod, hogy nincs egyetlen “mágikus frekvencia”, mely minden fájdalomra, minden testtájra és minden emberre egyaránt hat! Minden ember más, ezért a számodra hatásos fájdalomcsillapítást biztosító frekvencia eltérhet attól, amit a gépen beállítottak vagy ami a párodnak, barátodnak, szomszédodnak hatásos!

Érdemes olyan készüléket választanod, amely lehetővé teszi a legfontosabb jellemzők (legalább a frekvencia) egyéni módosítását. Így megtalálhatod a számodra leghatékonyabb értéket.

 

A precízebb impulzus csökkenti a kezeléssel járó kellemetlenséget

A TENS és minden más elektroterápiás kezelés “lelke” a szabályos impulzus. Ezt az impulzusgenerátor állítja elő. Orvosi tanulmányok sora igazolja, hogy a hatékony TENS kezelés egyik legfontosabb eleme a minél tökéletesebb négyszög impulzus. Az olcsó készülékek által leadott impulzus formája meg sem közelíti a négyszöghullámot (lásd az ábrán a jobb oldali impulzus).

TENS-EMS impulzus minősége

Minél tökéletlenebb a hullám alakja, annál fájdalmasabb érzést kelt a stimulációs kezelés. Az olcsó készülékek csípnek, csalánoznak, égetnek. A csípés olyan erős, hogy az intenzitást nem tudod a hatékony kezelés szintjére növelni. Azaz az olcsó készülék kezelése égető, fájdalmas, de hatástalan vagy alacsony hatásfokú (nagyobb a füstje, mint a lángja).

A magasabb minőségű készülékeknél az impulzusgenerátor sokkal precízebb, így a kezelések fájdalommentesek és még az érzékeny bőrűek is teljesen kellemetlenségtől mentesen alkalmazhatják őket.

 

A minőségi tartozékok hatékonyabbá teszik a kezelést

A készülékházhoz használt műanyagok, a kijelző, a kezelőgombok minősége nemcsak a használhatóságot és tartósságot hivatot szolgálni. Az  olcsó műanyagok például leejtéskor elpattannak, nem védik a készüléket.

A stimulálókábelek minősége, árnyékoltsága azonban már a kezelés hatékonyságát is befolyásolja. Ha a kábel ellenállása kisebb, a hatékony kezeléshez kisebb áramot elegendő alkalmazni és a kezelés kevésbé okoz kellemetlenséget.

Hasonló a helyzet a minőségi TENS elektródákkal is. Egy pár kiemelkedő minőségű elektróda ára önmagában 3-4 ezer forint, ami vetekszik az olcsó készülékek árával. Az eredmény? Külön cikket írtam a TENS elektródák közötti különbségekről, olvasd el ezt is. 

 

Multifunkcionalitás: EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram

Legtöbb TENS készülék már nemcsak fájdalomcsillapításra, hanem egyéb elektroterápiás kezelésekre is alkalmazható, multifunkciós eszköz. Számos készülékben az orvosi programokon felül szépségápolási kezeléseket is találsz. A bőrfeszesítő, narancsbőr kezelő és alakformáló programok tudományosan megalapozott elektroterápiás eljárások.

Ezekre a többletekre nem mindig van szükséged, azaz ha csak fájdalmat akarsz csillapítani, akkor elég a “csak TENS”. Ha viszont vannak ízületi és izomfájdalmaid is vagy rendszeresen sportolsz és kezelnéd az izompanaszaidat is, akkor érdemes kombinált készüléket venned – persze ez is emeli a készülék árát.

Az egyéb kényelmi funkciók, mint a kábelmentes stimuláció vagy számítógépes programozhatóság már olyan extrák, amelyek nem a kezelés minőségét fokozzák, hanem a kényelmét. Eldöntheted, hogy megéri-e számodra az a plusz, amit biztosítanak.

 

Ha körültekintően, a fentieket figyelembe véve választasz TENS készüléket, akkor örömmel és kiváló eredménnyel fogod alkalmazni hosszú éveken át.

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom

 

CÍMKÉK
OSZD MEG!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (16)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Nem hiszem, hogy ilyen szakvéleményt szeretne, de azért hátha….
  Nem ismerem a készüléket, de az interneten megtalálható. Már a designje miatt ordít róla, hogy több technikai generációval korábbi színvonalat képvisel.
  Én abban hiszek, hogy a korszerűbb jobb.Például nem tárcsázós telefont használok, hanem okostelefont, ami sokkal több lehetőséget ad az életem szervezésére.
  Nem Trabantot veszek, mert elavult és még egy Suzuki is jobb, kényelmesebb, gyorsabb.
  Namost… miközben a telefonját, TV-jét már régen korszerűre cserélte, a saját testét, egészségét, panaszait viszont továbbra is ezzel a kurblis telefonnal, Trabant-korú kövülettel kezelné???
  Nem merül fel Önben, hogy ha a telefon a tárcsázóstól az okostelefonig fejlődött, akkor az orvosi eszközök is ennyit fejlődtek?
  Bocs a keresetlen szavakért. Ugye, eléggé értelmezhető szakvéleményem?