TENS készülék: melyiket a sok közül? - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS készülék: melyiket a sok közül?

TENS készüléket ma már mindenhol kaphatsz, akár a közértekben is. Azonban attól, hogy valamit TENS-nek neveznek, még messze nem biztos, hogy használható is a problémádra! Jelentős különbség lehet az egyes készülékek hatásában. Hiába reméled, de a párezer forintos TENS készülékkel nem szüntetheted meg tartósan az artrózis vagy reuma okozta fájdalmaid. Elmagyarázom, hogy mi a különbség készülék és készülék között és mit vegyél figyelembe készülék vásárlás előtt. Magáról a TENS módszerről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

Miben különböznek a TENS készülékek?

 • kezelőcsatornák száma
 • TENS programok típusai
 • impulzus minősége
 • egyéb programok (EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram, stb.)
 • további szolgálatások, pl. wireless, speciális tartozékok

A TENS készülék csatornaszáma és a kezelhető terület kapcsolata

A TENS készülék a fájdalomcsillapító hatást elektromos impulzusokkal éri el. Ehhez az impulzust a készüléktől kábel és öntapadó TENS elektróda (más néven tappancs) segítségével kell a fájdalmas területre juttatni. Egy pár elektróda (egy kábel és annak két végződése) jelent egy kezelőcsatornát. A TENS gyakorlati alkalmazásáról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

A TENS készüléktől elvárható teljesítmény megítélhető a csatornaszám alapján is. Otthoni használatra 1, 2 és 4 csatornás készülékek kaphatók. Az egycsatornás készülék 2db elektródát, a kétcsatornás 4db elektródát, míg a 4 csatornás készülék 8 öntapadó elektródát használ.

Minél magasabb a csatornaszám, annál nagyobb kiterjedésű fájdalmat kezelhetsz egyszerre. 

Hány csatornás TENS készüléket válassz?

Gondold végig a helyzeted! Tested mely részén észleled a fájdalmat? Mekkora a fájdalmas terület. Egyik vagy mindkét oldalra kiterjed-e?

Nézzünk néhány példát, hogy meghatározhasd a számodra szükséges csatornaszámot:
Ha például elfeküdted a nyakad és a fájdalmat egy tenyérnyi területen érzed, akkor elegendő lehet egycsatornás készüléket használnod. Ha azonban a térded fáj, akkor egy csatornával egyszerre csak a térd külső oldalát kezelheted, a belső oldalon meg kell ismételned a kezelést.

Kétcsatornás készülék azonban biztosítja, hogy egyszerre kétoldalról kezeld a térded. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor kétcsatornás készülékkel először csak az egyiket kezelheted, majd ezt követően a másikat. Ez dupla időráfordítást igényel. Ha 4 csatornás TENS készülékkel rendelkezel, akkor egyszerre kezelheted mindkét térded.

Egy másik példa: ha a nyakadtól derékig fáj a hátad, akkor egycsatornás készülékkel 4-5, egymást követő kezeléssel tudod a teljes területet lefedni. Azaz mire a deréktájra érsz, a nyakadon már elmúlik a fájdalomcsökkentő hatás. Kétcsatornás készülékkel 2-3-szor kell ismételned a kezelést: a nyakon, a hát közepén és végül a deréktájon. Négycsatornás készülékkel viszont egyszerre a teljes területet kezelheted.

Van TENS készülékem, milyen programot használjak?

A TENS készülék általában több programot tartalmaz. Ezek többnyire azonosak.

Hagyományos (magas frekvenciás) TENS program

A fájdalominger agy felé továbbítását akadályozza meg.
Gyorsan alakul ki a hatása, de csak 30-120 percig tart.
3-4 kezelés után hatása csökken vagy elmúlik, mert az agy hozzászokik. 1-2 hét kihagyása után ismét hatékony pár alkalommal.

Endorfin (alacsony frekvenciás) TENS program

A testedben fájdalomcsillapító anyagok (endorfinok) termelődését indítja meg.
Lassabban alakul ki a hatása, de akár 2-8 órán át tart.
Néhány kezelés után hatása csökken vagy elmúlik, mert az agy hozzászokik. 1-2 hét kihagyása után ismét hatékony pár alkalommal.

Burst (vagy ugráló frekvenciájú) TENS program

A program néhány másodpercig magas frekvenciát ad le, majd alacsonyra vált, ismétlődően.
Ezért a Hagyományos és Endorfin programok előnyeit egyaránt biztosítja.
Eredetileg ezt a hozzászokás kiküszöbölésére hozták létre, de ilyen kezeléssel is 1-2 hét után csökken a hatás. Kis kezelés-szünet után ismét hatékony.

Modulált (folyamatosan változó impulzusú) TENS program

A program folyamatosan változtatja az impulzus frekvenciáját, tartamát, intenzitását, így nincs vagy minimális a hozzászokás.
Egyesíti a Hagyományos és Endorfin programok előnyeit.

A fájdalomcsillapító kezelést bárhol bevetheted a testeden (kivétel agykoponya, szív keresztben, pajzsmirigy, nyaki verőerek felett).

Egyszerűen rakd az elektródákat a fájdalom köré, válaszd ki a fenti programok egyikét és élvezd a hatást. Próbáld ki mind és figyeld meg, melyik a számodra leghatásosabb.

Az első napokban a TENS kezelés csökkentette a fájdalmaim, de aztán elmúlt a jó hatása? Mi történt?

Ez egy gyakori jelenség! Sok kommentet láttam erről csalódott TENS tulajdonosoktól. Le kell szögeznem azonban, hogy a hiba nem a TENS módszerben van, hanem a hozzászokásban.

Az olcsó, párezres TENS készülékek mindegyike kizárólag állandó frekvenciájú kezelőprogramokat biztosít (hagyományos és endorfin TENS). Ezeket a szabályosan ismétlődő impulzusokat azonban az agyunk “felismeri” és néhány nap után “hozzászokik”.

Az első kezelések kiváló hatása néhány nap után csökkenni kezd, majd megszűnik. Ez okozza azt, hogy az olcsó készüléket vásárlók egy idő után hatástalannak tartják a készüléket.

Ha a készüléked leírásában nem találod meg a “modulált TENS” kifejezést, akkor a készüléktől csak néhány napig tartó fájdalomcsillapító hatást várhatsz. Ne csodálkozz, ha a 3-4. napon veszíteni kezd a hatásából. A hatásvesztés nem “örökre” szól. Ha eltelik 1-2 hét, ismét hatékony lesz néhány kezelés erejéig. Az ilyen készüléket elfeküdt nyak, fogfájás, rándulás, zúzódás, véraláfutás, stb. kezelésére alkalmazd. Ezeknél a kezdetben erős fájdalom 2-3 nap alatt elmúlik és a készülék ennyi ideig hatásos marad.

A korszerű TENS készülékek -a hozzászokás kiküszöbölése érdekében- MODULÁLT TENS programot kínálnak. A moduláció azt jelenti, hogy az impulzus paramétereit (frekvencia, pulzustartam, amplitudó) a készülék folyamatosan módosítja, így az agy nem tudja kiszűrni és nem alakul ki hozzászokás sem. Ezért aztán a modulált TENS programok nem veszítik el hatásosságukat. Kiválóan alkalmazhatók olyan fájdalmak esetén is, melyek hosszú idő óta fennállnak és tartósan kezelést igényelnek.

Ha tehát a készüléked biztosít modulált TENS programot, akkor egy modern és sokoldalú készülékkel rendelkezel. Alkalmazhatod minden fájdalomra, beleértve a krónikus -pl. artrózis, artritisz, reuma, stb által okozott- fájdalmakat is, miközben tartós hatást várhatsz tőle.

A precízebb impulzus csökkenti a kezeléssel járó kellemetlenséget

A TENS és minden más elektroterápiás kezelés “lelke” a szabályos impulzus. Ezt az impulzusgenerátor állítja elő. Orvosi tanulmányok sora igazolja, hogy a hatékony TENS kezelés egyik legfontosabb eleme a minél tökéletesebb négyszög impulzus. Az olcsó készülékek által leadott impulzus formája meg sem közelíti a négyszöghullámot (lásd az ábrán a jobb oldali impulzus).

TENS-EMS impulzus minősége

Minél tökéletlenebb a hullám alakja, annál fájdalmasabb érzést kelt a stimulációs kezelés. Az olcsó készülékek csípnek, csalánoznak, égetnek. A csípés olyan erős, hogy az intenzitást nem tudod a hatékony kezelés szintjére növelni. Azaz az olcsó készülék kezelése égető, fájdalmas, de hatástalan vagy alacsony hatásfokú (nagyobb a füstje, mint a lángja).

A magasabb minőségű készülékeknél az impulzusgenerátor sokkal precízebb, így a kezelések fájdalommentesek és még az érzékeny bőrűek is teljesen kellemetlenségtől mentesen alkalmazhatják őket.

Multifunkcionalitás: EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram

Ma már kevés olyan készülék van, ami valóban csak TENS programokat kínál.

A legtöbb “TENS”-nek nevezett készülék valójában többfunkciós (multifunkciós) eszköz. Azaz a fájdalomcsillapító kezeléseken túl más elektroterápiás kezeléseket is biztosít.

Ilyen lehet az izomstimuláció (EMS vagy szelektív ingeráram kezelésnek is nevezik), az iontoforézis, a mikroáramú kezelés, az interferencia, Kotz vagy egyéb áram.

Bár ezek mindegyike elektroterápia, de más és másra valók, másképp hatnak. Olyan ez, mint a kanál, villa és kés. Ezek egyaránt evőeszközök, de teljesen más a funkciójuk és mások az előnyeik.

De itt még nincs vége, hiszen a komolyabb készülékek már nemcsak gyógyításra, hanem szépségápolásra alkalmas bőrfeszesítő, narancsbőr kezelő és alakformáló programokat is biztosítanak.

Amikor készüléket vásárolsz, gondold végig, hogy mire van szükséged.

Ha csak fájdalmat akarsz csillapítani, akkor elég a “csak TENS” – ez lesz a legolcsóbb készülék.

Ha viszont ízületi és izomfájdalmaid is vannak vagy rendszeresen sportolsz és kezelnéd a kisebb-nagyobb sérüléseket, vagy szépségápolási céljaid vannak, akkor érdemes nagyobb tudású, multifunkciós készüléket venni. Persze ezekkel együtt a készülék ára is növekedni fog.

Ha körültekintően, a fentieket figyelembe véve választasz TENS készüléket, akkor örömmel és kiváló eredménnyel fogod alkalmazni hosszú éveken át.

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (48)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Kombinált TENS/EMS készüléket érdemes használni. A TENS-t a fantomfájdalomra, míg az izomstimulációt az izomgörcsökre, fokozott izomaktivitásra alkalmazhatja. A Myolito vagy a MyoBravo készülékek megfelelnek erre.

 • comment-avatar
  Bea 3 weeks

  Tisztelt Doktor Úr!

  Édesapámnak 10 éve amputálták az egyik lábát térd felett. 3×1 Contramalt szed, de már nem használ. Görcsös, rángatozó fájdalom van a csonkolt lábában napokig, nem tud emiatt aludni. Melyik készülékkel lehetne enyhíteni a fájdalmat?

  Köszönettel:

  Bea

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Kérem olvassa el a Teniszkönyökkel foglalkozó cikkemet. A TENS tüneti hatású. A teniszkönyök oka túlterheléses gyulladás, a TENS-nek pedig nincs gyulladáscsökkentő hatása. Terápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápia vagy mikroáram kezelések alkalmazhatók erre.

 • comment-avatar
  Rolek Ferenc 4 weeks

  Kedves Doktor úr!
  Milyen készüléket javasol tenisz könyök esetén?
  Üdvözlettel:
  Rolek Ferenc

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az izomfájdalmak kezelésére nem a TENS, hanem az izomstimulátor készülék való. Itt olvashat a különbségekről.

 • comment-avatar
  Erika varga 1 month

  Kedvesxdoktor úr legyen kedves megírni nekem milyen készüléket vásároljak nyaktól derekamig minden fáj a lapockám szúr és csigolya mellett izmaim teljes görcsbe vannak a csukjás izom a nyak alatt leakar szakadni ha felelem a. Karom lefárad a szervezetem ezt tette velem a 37 éves teljesítménybéres munka én 8 tapoancsos készülékre gondoltam. Szeretném tudni konkrétan mi vagy melyik lenne jó nekem köszönöm válaszátvelőre is Erika

 • comment-avatar
  Dóra 1 month

  Köszönöm!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Önmagában a TENS kezeléssel csak a fájdalomcsillapító tablettákat lehet kiváltani. A gerincfájdalmak esetén a gerinctartó izmok lazítása és a tartóerejük fokozása segíthet a panaszok tartós javításában. Ilyen készülékeket itt talál. A gerinctartó izmok a nyaktól a derékig tartanak, így a kezelést is erre a területre kell adni. Lásd itt. Javaslom, hogy 4 csatornás multifunkciós készüléket alkalmazzanak, mint például a MyoBravo vagy a GEnesy 300 Pro ezekkel egyszerre kezelhetnek a nyaktól a derékig.