Az elülső keresztszalag szakadás az sportolók egyik leggyakoribb sérülése. Számukra különösen fontos a megfelelő rehabilitáció annak érdekében, hogy minél előbb térhessenek vissza a versenyzéshez (a rásérülés kockázata nélkül). Nem sportoló számára a rehabilitáció az izomerő megtartása, az izmok visszaerősítése érdekében fontos, hogy minél előbb teljes értékűen használható legyen a térd.  

Keresztszalag szakadás következménye

Természetesen nemcsak profi sportolóknál szakadhat el a keresztszalag! Sőt! A szabadidősport (pl.síelés, baráti foci és kosarazás, terepfutás, tenisz) vagy autóbaleset során is bekövetkezhet a keresztszalag sérülés.

Ilyenkor két út állhat előtted: műtét vagy a combizmok olyan mértékű megerősítése, hogy átvegyék az elülső keresztszalag szerepét vagy annak egy részét.

Bármelyik esetről is legyen szó, a rehabilitációd több hónapot vesz igénybe. A sérülést követő immobilitás alatt már megkezdődik az izom leépülése, hiszen a végtagot csak részben vagy egyáltalán nem tudod terhelni. 2-3 hét alatt észlelheted az izomtömeg és izomerő csökkentést (az ép oldalhoz képest).

Gyógytorna és jelentősége

A gyógytorna szerepe a mozgásterjedelem és mozgáskoordináció javítása, az izomerő és izomtömeg visszanyerése.

Már a műtét előtt keress egy gyógytornászt, aki segít a műtéti felkészülésben és még inkább a műtét utáni rehabilitáció irányításában. A gyógytorna nem azt a napi néhány percet jelenti, amit például a kórházi osztályon kapsz! A gyógytornász csak néhány gyakorlatot mutat neked, amit naponta többször magadban is végezni kell. Nemcsak 5 percben – bár lehet, hogy az első alkalomkor csak ennyit bírsz-, hanem egyre fokozódó időben, intenzitással.

A gyógytorna hatékonyságát egyszerű eszközökkel is javíthatod. Ilyen például a Knee Pulley, amely segít a térd mozgásterjedelmének növelésében.

Nagyon hatékony termék a térdsérülések megelőzésére, a sérülésből való felépülés elősegítésére. Nagy jelentőségű a műtét utáni rehabilitációban, de például a tartósan rögzített térd “bemozgatásában” is. Az eszköz bármilyen ajtónyílásba felszerelhető, speciális horgony rögzíti az ajtóhoz, de nem okoz sérülést az ajtóban.

knee pulley használat közben
Széken ülve használd. Illeszd a lábad a bokapántba. Húzd meg a fogantyút, amely forgó mozgást generál a térdénél, javítva a mozgástartományt. A bokapánt segít a lábad a megfelelő pozícióban tartani. A kötél hossza állítható a fogantyúnál.

Rehabilitáció segítése

A rehabilitáció sikerét az határozza meg, hogy mikorra és milyen mértékben nyered vissza a műtött végtagon lévő izmok tömegét és erejét. A gyógytornát, azaz a funkcionális gyakorlatokat csak így tudod hatékonyan végezni!

Ebben kulcsfontosságú szerepet játszik az elektromos izomstimulátor! Sajnos erről nagyon kevés információt kapsz. A keresztszalag operációk ma már csak 1-2 napos kórházi tartózkodást igényelnek. Gyorsan hazakerülsz. Pedig itt nincs vége! Még csak mos kellene kezdődnie a több hónapos rehabilitációdnak.  Ez persze nem a kórház feladata, hanem részben a rehabilitácós rendelőké, de legfőképp a tiéd. Ha nem tornáztatod, nem végzel izomstimulációs kezelést, akkor a gyógyulásod is részleges lesz. Azt fogod tapasztalni, hogy a térded bizonytalan, a korábbi fizikai aktivitás „reménytelen”, így nem is sportolsz, ami tovább rontja a helyzeted.

Az izomstimuláció szerepe

Számos tudományos kutatás foglalkozott az izomstimuláció rehabilitációban játszott szerepével és az eredmények meggyőzőek. Akik izomstimulációt alkalmaztak a rehabilitációjukra, jelentősen nagyobb izomerőt és a két láb izomereje között kisebb eltérést produkáltak, mint azok a társaik, akik nem használtak stimulációt.

Az élsportolók esetében már a műtét után 2-3 nappal elkezdik a kezeléseket, átlagembereknél néhány nappal később (5-7 napon) szokásos. A stimuláció megkezdéséhez egy feltételnek kell teljesülnie: a térdízületnek el kell érnie a teljes nyújtását.

Annak érdekében, hogy a pótolt szalag ne sérüljön meg, az első napokban az izomstimulációt „passzívan” használd. Úgy, hogy az ízületben ne történjen mozgás. Később (állapottól függően a 10-14 naptól) a stimulációt az aktív mozdulatokkal lehet kombinálni (pl. nyújtott lábemelés, később térdhajlítás, nyújtás, majd akár óvatosan az álló helyzetből tárdhajlításokkal).

Hatékonyabb a gyógyulás, ha az izomstimulációt a sérüléstől a műtétig tartó időszakban is használod. Mert nem mindegy, hogy mekkora az izomtömeg, amiből a műtét utáni inaktivitás miatt veszítesz. Ha a combjaid erősek, akkor a veszteség ellenére is jobb helyzetből kezdődik majd a rehabilitációd.

Gondolom felmerült benned a kérdés, hogyan kell használni az izomstimulációt?

Az elektródák megfelelő felhelyezésétől függ, hogy a stimulációt melyik izmok kapják. Elülső keresztszalag szakadás esetén a négyfejű combizomra és combhajlító izmokra kell fókuszálnod.

A stabilitást adó állóképességet kell javítani, majd fokozatosan be kell építeni a kezelésekbe az erőfejlesztő és néhány tömegnövelő programot is. Hiba, ha csak tömegnövelő programokat végzel, mert ezek más izomrostokat erősítenek, mint amelyek az ízület stabilitása szempontjából fontosak!

Készítettem egy javaslatot a quadricepsz erősítésére. A napi programot minimum egyszer, de akár 2-3 alkalommal is elvégezheted (ahogy időd engedi). Ha teheted naponta kezelj, de minimum 4-5 napon minden héten. Az áramintenzitást az egyes kezeléseken belül is próbáld emelni. Ugyanígy kezelésről-kezelésre is próbáld növelni. A kúra időtartama 8-12 hét!

Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyabb az izomstimuláció, ha a kezelés alatt gyakorlatokat végzel. Kezdetben fekvő, nyújtott lábbal végzett gyakorlatok engedélyezettek, később ezt ülésből felállás, illetve guggolás válthatja fel. Ilyet a legfeljebb a harmadik héttől iktass a programodba.

A funkcionális gyakorlatoknál a vezeték nélküli izomstimulátorok kényelmesebben alkalmazhatók, mint a kábeles készülékek.

Elektromos izomstimuláció és keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

Az elektromos izomstimuláció alapvető fontosságú eszköz a keresztszalag rehabilitációban, hiszen az izomerőt bizonyítottan gyorsan és hatékonyan állítja vissza. Az izomstimulátorok ára ma már megfizethető, otthonra is beszerezhetők.

Érdemes felkeresni egy fizikoterápiás szakembert, aki megmutatja a gép használatát, az elektródák felhelyezését és segít, hogy a megfelelő feladatokat a helyes frekvencián és intenzitáson végezzük.

A combizom-erősítő „edzéstervet” itt találod. Kövesd az útmutatását!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük