Keresztszalag szakadás? Így gyorsítsd meg a rehabilitációt!

Az elülső keresztszalag szakadás az egyik legtöbbet előforduló sérülés a sportolók körében. Ezért folyamatos figyelmet fordítanak a rehabilitációs protokollok javítására annak érdekében, hogy a sportolók minél előbb, biztonságos keretek között térhessenek vissza a versenyzéshez.

 

Keresztszalag szakadás következménye

Azonban nem csak profi sportolókat érhet olyan baleset, ahol elszakad a keresztszalag! Akár szabadidősport (pl.síelés), autóbaleset alatt is bekövetkezhet ennek az anatómiai képletnek a sérülése.

Ilyenkor két út állhat a beteg előtt: műtét, vagy a combizmok olyan mértékű megerősítése, hogy átvegyék az elülső keresztszalag szerepét vagy annak egy részét.

Bármelyik esetről is legyen szó, a rehabilitáció több hónapot vesz igénybe. A sok fekvés (főleg műtét után), illetve az, hogy a sérült végtagot egyáltalán nem, vagy csak kevésbé használja a sérült, elég gyorsan izomdisztrófiához, az izomtömeg csökkenéséhez vezet.

MM - mainpage

 

Rehabilitáció segítése

A rehabilitáció idejét nagyban meghatározza, hogy a sérült személy mikor nyeri vissza a műtött végtagon lévő izmok tömegét és erejét annyira, hogy a gyógytornán már funkcionális gyakorlatokat tudjon végezni. Ennek az időnek a lerövidítésében kulcsfontosságú szerepet játszik az elektromos izomstimulátor.

 

Az izomstimuláció szerepe

Számos tudományos kutatás foglalkozik ezzel a témával, hiszen remek eredményeket lehet vele elérni. Bebizonyították, hogy azok a sérültek, akik elektromos izomstimulációt használtak a rehabilitációjuk alatt, lényegesen nagyobb izomerőt, és a két láb izomereje között kisebb eltérést produkáltak, mint azok a társaik, akik nem használták ezt a kiegészítést.

Az élsportolók esetében már a műtét után 4-7 nappal bevetik ezt a módszert, átlagembereknél ez később történik meg. Egy feltételnek kell teljesülnie (a kontraindikációk kizárása mellet- lsd. http://elethosszig.hu/ems-azaz-elektromos-izomstimulacio/) ahhoz, hogy a módszert biztonságosan lehessen alkalmazni: a térdízületnek el kell érnie a teljes nyújtását.

Annak érdekében, hogy a pótolt szalag ne sérüljön meg, először csak izometrikusan (az izom folyamatos feszülésével) szabad használni az elektromos izomstimulációt, esetleg kombinálni különböző feladatokkal (pl. nyújtott lábemelés).

A műtétet megelőzően is érdemes használni az izomstimulátort, hiszen nem mindegy, hogy mekkora az izomtömeg, amiből a műtét utáni inaktivitás miatt veszítünk.

 

Remélem, az olvasóban megfogalmazódott már a kérdés, hogy hogyan is használjuk az izomstimulációt?

Fontos az elektródák megfelelő felhelyezése, hiszen nem mindegy, hogy mire szeretnénk kifejteni a hatást!

Az esetek nagyrészében, az elülső keresztszalag szakadás után a szakemberek a négyfejű combizomra és combhajlító izmokra fókuszálnak.

A protokollok különbözőek lehetnek, gép és terapeutafüggő. A kutatók általában 20, 30 és 50 Hz-es frekvenciával dolgoznak, napi 1-3, heti 3-5 alkalommal, növekvő intenzitás mellett, 4-12 héten keresztül.

A kutatások azt is bizonyították, hogy akkor a legeredményesebb az izomstimuláció használata, ha a kezelés alatt különböző gyakorlatokat végzünk. A kezelés szakaszának megfelelően kezdetben fekvő, nyújtott lábbal végzett gyakorlatok az engedélyezettek, később ezt az ülésből felállás, illetve a guggolás válthatja fel.

Az utolsó szakaszban a funkcionális gyakorlatoknál is segítségünkre lehet a vezeték nélküli izomstimulátor (leginkább profi sportolók esetében), ami elősegíti, hogy a rehabilitáció későbbi szakaszában, a sportnak megfelelő készségek és képességek gyorsabban visszajöjjenek.

 

Elektromos izomstimuláció és keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

Összefoglalva a leírtakat, az elektromos izomstimuláció elsődlegesen fontos eszköz a keresztszalag rehabilitációban, hiszen az izomerőt gyorsan és hatékonyan állítja vissza. Hatékony izomstimulációs gépek ma már elérhető árúak, otthonra is beszerezhetők.

Érdemes felkeresni egy fizikoterápiás szakembert, aki megmutatja a gép használatát, az elektródák felhelyezését és segít, hogy a megfelelő feladatokat a helyes frekvencián és intenzitáson végezzük.

Készítettem egy combizom-erősítő “edzéstervet”. Olvasd el!

stimulációs pontok combizom erősítéshez

elektróda felhelyezési pontok combizmok erősítéséhez

 

Keresztszalag sérülés utáni combizom rehabilitációrz ezeket a készülékeket ajánlom

 

Források

  • Anette V. Hauger et al: Neuromuscular electrical stimulation is effective in strengthening the quadriceps muscle after anterior cruciate ligament surgery, 2017, Knee
  • Lindsey K. Lepley et al: Combination of Eccentric Exercise and Neuromuscular Electrical Stimulation to Improve Quadriceps Function Post-ACL Reconstruction, 2015, Knee
  • Michael E. Lynch et al: Current Evidence in Anterior Cruciate Ligament Rehabilitation: Neuromuscular Electrical Stimulation Combined With a Strengthening Program: A Critically Appraised Topic, 2017, Human Kinetics

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)