A térd ízület egyik leggyakoribb betegsége az artrózis (más néven ízületi porckopás). A tünetek lassan fejlődnek ki, majd éveken-évtizeden át kínozhat a fájdalom. Mivel ez egy degeneratív betegség, így a kórházban nem sokat tudnak érted tenni. Az orvosod azonban javasolhat otthoni fizikoterápiás eszközöket. A melegterápia, a TENS kezelés, a mikroáram, a terápiás ultrahang, a mágnesterápia és a lágylézer kezelés eltérő módon segíthetnek neked. 

A térdízületet a comb- és a sípcsontod alkotja, melyet szalagok és ízületi tok fog össze. A csontok végeit ízületi porcok borítják, az ízületi résben pedig csúszást segítő anyag van. Az ízület stabilitásáért azonban a lábizmaid, főképp a combizmok felelősek. Amíg az izmok erősek, az ízület csontjai között megfelelő a távolság, így a mozgáskor a csontfelszínek súrlódásmentesen csúsznak egymáson.

Ha a lábizmok ereje lecsökken (mozgáshiány, túlsúly, műtét vagy betegség, stb. miatt), akkor a csontok egymáshoz szorulnak, a porcok lassan károsodnak – először elvékonyodnak, majd felszínük berepedezik, összetöredezik, végül pedig felszívódik.

Ez az artrózis.

Ha ez bekövetkezik, akkor az ízületed két csontja összeér. Közvetlenül érintkezik csont a csonttal.

Ez egyrészt akadályozza a mozgást, hiszen nem csúsznak könnyedén. Másrészt károsítja a csontot. Harmadrészt jelentős fájdalmat okoz.

A porcállomány lebontása és felépítése közötti egyensúly felborul és a lebomlás nagyobb ütemben megy végbe, mint a felépítés.

a térd artrózis

Az artrózis formái

Az elsődleges, azaz primer artrózis gyakrabban fordul elő a nőknél, általában 45 éves kor felett alakul ki. Kiváltó oka ismeretlen.

A másodlagos, vagyis szekunder artrózis bármely életkorban felléphet, és hátterében más betegség, állapot vagy hajlamosító tényező áll. Ilyenek például…

 • cukorbetegség, reumatoid artritisz vagy köszvény
 • az ízületek túlterhelése (ízületet terhelő munka, sport, túlsúly)
 • a balesetek után visszamaradó állapotok (izomerő elvesztés) vagy bizonyos munkaköri ártalmak (vibráció)
 • a veleszületett fejlődési rendellenességek, mint a csípőficam vagy az ízületi lazaság
 • a tartós mozgáshiány (izomerő abszolút csökkenése) vagy az elhízás (izomerő relatív csökkenése). Már néhány kg-os többletsúly is fokozza a kockázatot!
Artrózis stáiumai
I – Minimális eltérések, a porcállomány 10%-kal csökkent
II – Az ízületi rés beszűkült. Az ízületet borító porcfelszín töredezni kezd. Néhány csontkinövés is található.
III – Az ízületi rés közepes mértékben beszűkült. A porcfelszín töredezett és helyenként láthatóvá válik a csont. Csontkinövések szaporodnak.
IV – Az ízületi rés szinte eltűnt, a porcállomány több mint 60%-kal csökkent. Nagy csontkinövések az ízület peremén.

Az artrózis tünetei

A térd artrózis (ízületi porckopás) többnyire csak lassan, fokozatosan alakul ki, évek alatt; vannak azonban olyan jelek, melyekre érdemes odafigyelned. Az artrózis leglényegesebb tünetei a következők:

 • az ízület fájdalma mozgás esetén
 • ízületi merevség érzése (ún. „indítási fájdalom”, mikor pihenés után a mozgás elkezdése fájdalomérzettel jár)
 • az ízület alakjának megváltozása, deformálódása
 • az ízületi mozgáskorlátozottság, az ízület mozgásterjedelmének beszűkülése

A térd artrózis megelőzése

Ha a térdfájdalom feltűnése után nem történik megfelelő kezelés, akkor a porckopás gyorsan rosszabbodhat és akár járásképtelenségig fokozódhat. A fájdalom egyre kevesebb mozgást enged, amiatt tovább gyengülnek a combizmok, ami csökkenti az ízületi stabilitást. A kevesebb mozgást is egyre több fájdalommal tudod elvégezni.

A kezelésre többnyire gyógyszeres kezelést kapsz, de ezek nincsenek érdemi hatással a folyamatra, hiszen nem az okot kezelik, hanem a tünetek megszüntetése a céja. Nem is beszélve arról, hogy az artrózis gyógyszerek többsége mellékhatásokat okoz tartós szedés esetén.

Gyakran olyan apróságok, mint a rosszul támasztó cipő lecserélése vagy a lábboltozat deformitás korrekciója betéttel „csodákat tehet”. Ha csámpásra taposod a cipőd arra utal, hogy rossz helyre kerül a testsúlyod terhelése. Ez az apró statikai hiba hatalmas rombolást tud okozni évek alatt, azaz ne becsüld le.

A rendszeres mozgás rendkívül fontos az ízületeid  szempontjából. A láb és főképp a combizmaid abszolút és relatív erejének megtartása alapvetően fontos a térd kímélése szempontjából. Ha túlsúlyod van és fáj a térded, az nyilvánvaló jelzés arra, hogy a térded nem bírja a cipelendő terhet. Csökkentsd a testsúlyod, amíg nem késő. 

Ha a fájdalom már akadályoz a több mozgásban, akkor alkalmazz izomstimulátort. Néhány hét alatt megerősítheted a combizomzatot annyira, hogy a fájdalmaid megszűnjenek és többet tudj mozogni.

A térd artrózis kezelése

Ha nem figyeltél a tanácsaimra és elszalasztotad ezeket a lehetőségeket akkor a tünetek kezelése lehet a célod, mert a tönkrement porc pótlására ma még nincs lehetőség. Az ízület cseréjét (protézis) pedig többnyire előrehaladott állapotban javasolják – de addig még hosszasan küzdened kell a fájdalmakkal.

Otthoni fizikoterápiás kezelések azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen orvoshoz, rendelőbe rohangálni. Ennek ellenére a kezelés irányítása, annak megítélése, hogy mikor, mennyit kezelj, az orvosod feladata.

A TENS kezelés elektromos impulzusok segítségével kikapcsolja a fájdalominger agyba továbbítását, így a kezelés után akár hosszú órákra is megszabadulhatsz a fájdalomtól. A TENS kezelésnek nincs gyógyító hatása, így javulást nem, csak enyhülést ad.

Mivel az artrózis hosszú időn át kínozhat, így olyan TENS készüléket vásárolj, ami rendelkezik MODULÁLT TENS programmal. Ehhez nem alakul ki hozzászokás, szemben a régebbi tens készülékekkel. A Dolito vagy a Myolito készülékek megfelelnek erre.

A mikroáramú kezelés erőteljesebb fájdalomcsillapító hatású, azonban ennél „többre is képes”. Különösen az artrózis kezdeti szakaszában. A mikroáram regeneráló hatású, így idejében elkezdve segítheti a regenerációt és gátolja a porc tönkremenetelét.

A mikroáramú készülékek lényegesen drágábbak, mint az egyszerű TENS készülékek.

Izomstimulációt ilyenkor is érdemes alkalmaznod. A lábizmok erősítése csökkenti a tüneteket, mert az erős izmok távoltartják egymástól a csontokat, kevésbé nyomódnak egymáshoz, ami enyhíti a mozgás közbeni fájdalmakat.

Ultrahang kezelés és  a PEMF-pulzáló mágnesesmező terápia egyaránt kiváló artrózis kezelésre. Javítják az ízület környékének vérkeringését, oxigénellátását és sitmulálják a regenerációs folyamatokat.

Hasonló hatású a lágylézer, azonban egyre több bizonyíték és tapasztalat gyűlik össze a nagydózisú ízület kezelésről. Az ízületi résbe juttatott 20-50 Joule/alkalom elektromágneses energia serkenti a porc regenerációját. Ilyen kezelésre alkalmas a Personal-Laser L400 és az Energy-Laser L500 Pro készülék.

Javaslatom

A térdfájdalmat vedd nagyon komolyan! Az első figyelmeztető jelekre kezd meg a kezelést, mert ekkor még lehet javítani, sőt akár megszüntetni. Ha hagyod elkopni a porcfelszíneket, onnan nincs vagy minimális a visszaút.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

15 Comments

 1. Az ízületi mozgástartomány visszanyerésére a legtöbb esetben van mód. Kivételt jelent, ha az ízületet alkotó csontokat fémmel rögzítették vagy egymáshoz csontosodnak).
  A beszüküléshez több dolog vezet: az első az ízületi gyulladás, majd ha ez tartósan fennáll, akkor degeneráció, csontfelrakódás az ízületben. Ez közvetlenül okoz eltérést, akár olyan is lehet, mint az ajtó alá szoruló ék. Egy csontfelrakódás nem engedi az ízületet egyik irányban tovább „nyílni”.
  A második, hogy a fájdalom miatt az ízületet körülvevő izmok reflexesen „befeszülnek”. Ennek célja a fájdalom csökkentése, de ha tartósan fennmarad, akkor az izmok megrövidülnek, ebben a merev állapotban rögzülnek.
  A harmadik, hogy a mozgáskorlátozottság és fájdalom miatt egyre kevesebbet mozog, így az ízületi szalagok nincsenek alaposan megmozgatva, szintén megrövidülnek, elveszítik rugalmasságukat.

  A bemerevedés kimozgatásához kérje fizikoterapeuta és gyógytornász segítségét.
  A merev szalagokat terápiás ultrahanggal kell kezelni. Ez felmelegíti, lazítja őket és ezután könnyebb és hatékonyabb a gyógytorna.
  Hasonló hatású leget az ízületet körülvevő izmokon végzett izmstimuláció. Segíthet még a lágylézer kezelés is.
  A gyógytornász segíthet megtanulni olyan mozdulatokat, amelyeket ismételve a szalagok lazulnak, nyúlnak, az ízületet körülvevő izmok erősödnek. Ezeket a gyógytorna gyakorlatokat naponta 4-5 alkalommal, egyszerre legealább 15-20 percen át kellene végezni, hogy érdemi hatása legyen. Napi egyszer öt perc torna nulla hatású.
  Az izmok erősítésében az izomstimulátor segíthet még.
  Az ízületi felrakodást otthoni módszerrel nem lehet csökkenteni.

 2. Térdizületi porckopás miatti beszükült mozgástartományt vissza lehet e nyerni? Mitől szűkül be? A felrakodott csontszövettől?

 3. Használhat, de a fájdalom időszakos csillapításán túl nem veszi használ. Alkalmazzon EMS-t, azaz izomstimulátort. Ezzel javíthatja és akár meg is szüntetheti a panaszokat. Olvassa el ezt a cikkem.

 4. Csípőprotézis beültetés után vagyok,de fájnak az ízületeim a combomban, derekamban,vállamban és nyakamban. Használhatom -e aTENS-et

 5. A tanácsom, hogy forduljon orvoshoz, hogy a probléma okát kiderítsék! Látatlanban, azaz ha nem tudjuk, mit kellene kezelni kockázatos bármit tenni. Valószínű, hogy teniszkönyök okozza az alappanaszokat, de a gyulladás az alkarizmok inaira is. Forduljon traumatológushoz vagy ortopédushoz. A pihentetés fontos, a fáslizás és a kenőcs nem árt (igaz, ahogy mondja nem is használ).
  Pontos kezelést meg akkor kaphat, ha tudjuk, hogy mit kell kezelni.

 6. Üdv:Kb.2 hónapja könyökből kiinduló fájdalmat érzek.Az alkarom alsó részén úgy érzem,mint egy izomláz.Természetesen,inhüvelyre is kihat a fájdalom.Orvosnál nem voltam.Tudna nekem tanácsot adni,Tisztelt doktor úr?Ui:Fáslizom illetve kenem gyulladás csökkentő krémmel.De sajnos nem használ.Előre is köszönöm,megtisztelő válaszát.

 7. Semmiképpen nem jó az „artrózisom van, mostantól meg sem mozdítom az ujjaimat” taktika! Az artrózis esetén a rendszeres torna hasznos és segít „kordában tartani” a panaszokat, késleltetni a tüneteket.
  Ebből következik, hogy olyan könnyű munka, ami megmozgatja a kezet, önmagában nem probléma (sőt hasznos is lehet). Viszont a kemény fizikai munka biztosan nem használ.

 8. Artrosisem van a kezeimben,korona virus miatt nem tud fogadni az orvos.De dolgozom vele, fáj de muszáj …Kérdésem lenne árt e jobban a munka a kezeimnek??Az igazság az ha hétvégén nem csinálok vele semmi munkát akkor is fáj ha mozgatom.

 9. Ez nem az én területem. Otthon, a krónikus állapotok kezelésére, javítására alkalmazható orvostechnikai készülékekkel foglalkozom.

 10. Őssejt beültetést hol és melyik kórházban végeznek az országban,térd artrózisról van szó.

 11. az opiatokkal legyen nagyon ovatos, mert hozzaszokast es fuggoseget okoznak.

 12. kb.3hónappjavannak.fájdalmaim.Artrózistállapítottak.meg.Rengeteg.gyógyszer.semmihatás.Opiátokatis.szedek.nagydozisban/125/mg.semmíhatás.3hete.olyan.fájdalmam.van.hogy.ordítani.tudnék!a.legkissebb.térd

 13. Olvassa el a cikkemet és megtalálja a választ. TENS, terápiás ultrahang, lágylézer a szóba jöhető módszer. Ezek mindegyike csökkenti a fájdalmakat, de egyik sem „javítja meg” az elkopott ízületet.

 14. Üdvözlöm csipő kopásom van milyen itthoni kezelést javasol és , mennyiért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük