Mágnesterápiás kezelés hatásai és ellenjavallatai - Dr. Zátrok Zsolt blog

Mágnesterápiás kezelés hatásai és ellenjavallatai

A mágnesterápiás kezelés egy fizikoterápiás módszer, amely elektromágneses energiát használ a súlyosan károsodott szövetek regenerációjának serkentésére, az öngyógyulási folyamatok támogatására. Főképp a csontok, ízületek és porcok  károsodása esetén segíthet a panaszaid mérséklésében. Csonttörés, csontritkulás, artrózis, reuma, artritisz, sarkantyú, gerincsérv, lumbágó és számos további állapotban javaslom alkalmazását, de kedvező hatású nyiroködéma esetén is. Ismerd meg, hogyan működik és miért hatásos. 

A fizikoterápiás kezelés során a mágnesterápiát alacsony frekvenciájú, alacsony intenzitású és pulzáló mágneses mezőként alkalmazzák. Ezért nevezik a módszert PEMF-nek, azaz Pulzáló Elektromágneses Mező kezelésnek is. A mágneses mezőt a mágnestekercsen átvezetett elektromos áram hozza létre.

A mágnesterápiás kezelés ellenjavallatai

Abszolút érvényű ellenjavallat: ha pacemakered vagy más elektronikus eszközöd (defibrillátor) van, soha ne használj mágnesterápiát.  

Egyéb ellenjavallatok:  

 • szívbetegség (kardiomiopátia, szívelégtelenség, súlyos ritmuszavar) 
 • akut bőrgyulladás (dermatitisz) és gombás fertőzések 
 • vérzékenység   
 • súlyos vérellátási zavarral járó betegségek 
 • erős menstruációs ciklus (amely éppen folyamatban van) 
 • terhesség
 • elektromos protézisek, hallókészülékek és méhen belüli eszközök esetén 
 • ne végez kezelést TENS és/vagy HOLTER EKG-val együtt 
 • ne használd ferromágneses anyagból készült fémprotézis (csavarok, szögek, stb.) közelében. Ha kétségeid vannak, keresd fel azt az orvost, aki beépítette és kérdezd meg a protézisről.  
 • ne engedd a készülék önálló használatát tizenöt évesnél fiatalabb gyermekeknek  
 • ne használd a fejeden és a pajzsmirigy felett 
 • ne használd lázas betegség fennállása alatt 
 • tumorbetegségek esetén a mágnesterápia elkezdése előtt egyeztess orvosoddal vagy onkológusoddal – közvetlenül a daganatszövetet kezelve a növekedését serkentheti, míg a daganattól távol levő ízületi fájdalmakra alkalmazható
 • ne használd a vérnyomás súlyos zavara esetén (ha gyógyszerrel sem lehet normális szintre állítani a nyomásod) 
 • ne használd tüdőtuberkulózisos betegen.  

Mellékhatások

A mágneses mező kezelés kapcsán elenyésző alkalommal számoltak be mellékhatásról. Rendkívül ritkán álmosság, nyugtalanság, álmatlanság és hányinger léphet fel, főként a nyaki gerinc kezelése után figyelték meg őket.

Ha problémád merül fel a nyaktáji kezelések után, célszerű a kezelést 30 percnél rövidebben végezni és inkább többször ismételni.

A mágnesterápia hatásai

A mágnesterápia a sérült, károsodott, beteg szövetek helyreállító folyamatait támogatja. Serkenti a szervezet természetes védelmi mechanizmusait. 

A mágneses mező terápiás hatása két fő formában nyilvánul meg: 

 • Gyulladásgátló és ödémaellenes hatás
 • Szövetépítő folyamatok stimulációja

 Tested minden sejtje egyfajta “apró elemnek” tekinthető. A sejtmembránok két oldal között a töltések eloszlása különböző, így potenciálkülönbség van a membrán belső és külső oldala között. Ez a feszültség idegsejtek esetén 90 millivoltnak felel meg, míg a többi sejttípusnál kb 70 millivolt. 

Amikor a sejtek fertőzés vagy trauma vagy bármilyen más ok miatt megbetegednek, felborul a membránok két oldal közötti töltésegyensúly. Ha egy adott sejtre egészséges körülmények között 70 millivoltos feszültségkülönbség jellemző, de csak 50-55 millivolt mérhető,  akkor a sejt beteg. Ha a feszültségkülönbség 30 millivolt alá esik, akkor nekrózis következik be, azaz a sejt elpusztul.  

Az érintett területen erősödnek a gyulladásos folyamatok, a sejtek elveszítik az energiatartalékukat, fájdalom keletkezik, a gyógyulási folyamatok lelassulnak (például nehezen gyógyulnak a sebek).  

A mágnesterápia legfőbb hatása, hogy regenerálja azokat a sejteket, amelyek elvesztették létfontosságú energiájukat, mintegy “újratölti” őket. A kezelés hatására a sejtmembránok potenciálja helyreáll, újraindul a sejt saját energiatermelő rendszere (mitokondrium, ATP), fokozódik a fehérjeszintézis, csökken a gyulladás és az ödéma, gyorsulnak a helyreállító és gyógyulási folyamatok. 

Ez természetesen lassú folyamat, így a mágneses mező kezelés hatását csak hosszú kúra (legalább 10-15 kezelés) után érzékelheted.

A mágnesterápia fő alkalmazási területe 

A mozgásszervi betegségek jelentik a legfontosabb alkalmazási területet. Minden sérülés – a kis rándulástól a súlyos törésig – esetén előnyös lehet a mágnesterápia. A kezelés nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezelést, hanem kiegészíti és jelentősen hozzájárul a gyógyuláshoz szükséges idő csökkentéséhez. A csonttörések esetében is gyorsabb gyógyulást és regenerálódási időket találtak, ha mágnesterápiával is kezeltek.

A nyugati fizikoterápiában az alacsony frekvenciájú pulzáló mágneses mező terápia szinte kötelezendő része a csontok, ízületek és az inak gyulladásos vagy degeneratív megbetegedései, illetve sérülések kezelése esetén is. 

 A mágnesterápiás kezelés előnyei 

 • serkenti a csontképződést (fokozza a csontképző sejtek aktivitását) és a kalciumionok beépülését – azaz gyorsabban és erősebb új csont képződik 
 • csökkenti a gyulladást 
 • javítja a kapillárisokban az áramlást és a mikrocirkulációt 
 • elősegíti az ödéma és a szövetközi folyadék felszívódását 
 • javítja a sejtek cseréjét 
 • enyhíti a fájdalmat. 

Érdemes a mágnesterápiát alkalmaznod egy sor betegségben, állapotban. Ezekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  Néhány évtizeddel ezelőtt volt egy olyan “hiedelem”, hogy a mágneses kezelés fokozza az epilepszia hajlamot. Több ezer kutatás próbálta ezt igazolni – sikertelenül. Sőt…. a legújabb kutatások során egyre inkább nyilvánvaló vált, hogy a PEMF, azaz a pulzáló mágneses mező terápiát kapó epilepsziások között jelentősen alapcsonyabb a rohamot elszenvedők aránya, mint a nem kezeltek között. Angol nyelven igen sok tudományos publikáció található a témában. Jelenlegi álláspont szerint egy meghatározott frekvencia tartományba tartozó kezelések hatékonyak.
  Ezek alapján ha a mágneses mező kezelést ízületi panaszokra, csontproblémákra, duzzanatkezelésre akarja alkalmazni, akkor epilepszia esetén is alkalmazhatja. Az epilepsziát az agy kóros aktivitása váltja ki, azaz az epilepszia esetén a koponyát kezelik. FIGYELEM! A legtöbb PEMF készülék nem rendelkezik koponya kezelő programmal! Azaz az ízületekre, csontritkulásra vásárolt mágnesterápiás készüléket NE használja a fejen!

 • comment-avatar
  Sné K.Tünde 1 hónap

  Epilepsziásoknak javalt vagy inkább ellenjavalt a készülék használata? Nem találok érdemleges választ a témával kapcsolatban. Köszönöm válaszát, Tünde

 • comment-avatar

  Igen. Kifejezetten ajánlott protézis beültetés után, a beépülés (az implantátumot körülvevő csont) erősítésére.

 • comment-avatar
  Stiftné Nagy Judit 6 hónap

  Térdprotézis beültetése után lehet hasznáni ?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  NEm használtam a megjelölt készüléket. Rákerestem a neten és nem egyértelműek a technikai adatai, az egyes oldalakon más és más értékek szerepelnek a teljesítménye vonatkozásában. Egyes oldalak szerint igen magas mágneses intenzitású eszközről van szó – nem is nagyon találkoztam olyan otthoni felhasználású készülékkel, ami ennyire magas mágneses teret indukál. Azt nem tudom megmondani, kik foglalkoznak olyan mérésekkel, hogy igazolják valóban létrehoz-e mágneses mezőt az adott készülék. Az orvosi mágneses kezelések során általában a kezelt területen melegséget lehet érezni. Egyes gyártók adnak egy apró eszközt (műanyag tokba zárt mágnesezhető golyó, stb). Ezt a mágneses térbe helyezve rezegni kezd. Elvileg ez egy hasznos trükk lehet. – már ha van mágneses tér.

 • comment-avatar
  Sági Éva 1 év

  Tisztelt dr.Úr!
  Érdeklődök hogy van egy promag tipusú elektromágneses matracom, már fél éve használom, nem tapasztalok semmi változást,
  Szeretném megtudni , lehet e megvizsgáltatni valahol , hogy bocsájt ki egyáltalán mágneses sugárzást ?
  Köszönettel Sági Éva

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  személyes tanácsadásra a 06 53 570014-en lehet bejelentkezni

 • comment-avatar
  gál erzsebet 1 év

  Tisztelt Doktor úr! szeretnék időpontot kérni, berendezés vásárlásához.köszönettel gál erzsebet