Mágnesterápia alkalmazása a gyakorlatban

A mágnesterápia nyugat-európában széles körben alkalmazott fizikoterápiás módszer, melyet a hazai orvosok azonban többnyire lenéznek, elutasítanak. Az elektromágneses energiát egy tekercsen átfolyó áram hozza létre. Hatására a mikrokeringés és a szöveti regenerációs folyamatok felgyorsulnak. Ebben a cikkemben olvashatsz arról, hogy milyen betegségek kezelésére alkalmas a mágnesterápia. Most arról írtam, hogyan kell alkalmazni a mágnesterápiát a lehető legjobb eredmény érdekében.

A mágnesterápia fő paraméterei

A mágneses mező sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket négy paraméter határoz meg: a mező erőssége (Gauss), a frekvencia (Hz), idő (óra és perc) és a ciklusidő (DC).

A mező intenzitását ma is Gauss mértékegységben jelölik annak ellenére, hogy az SI-rendszer a Tesla-t használja. A mágneses intenzitás a kezelés hatékonysága szempontjából fontos paraméter.

Viszonyításképpen: a Föld mágneses tere 0,3-0,7 Gauss (30-70 µTesla) nagyságú. A másik végletet az 1000 mTesla (10 000 Gauss) feletti intenzitás jelenti, ami már maradandó genetikai károsodásokat okoz.

Az otthoni mágnesterápiás kezelések során a 10 mTesla (100 Gauss)-nál alacsonyabb intenzitást biostimulációs, regenerációt segítő kezelésekre, míg a 10-100 mTesla (100-1000 Gauss) közöttit gyógyító kezelésekre alkalmazzák.

Az orvosi mágnesterápiára alkalmas eszközök általában alacsony (1-200 Hz közötti) frekvenciát használnak. A tartomány alacsony frekvenciái főképp a csontok és ízületek elváltozásainak kezelésére valók, míg a magasabbak a lágyrészek (inak, szalagok, izmok, erek, idegek) kezelésére.

Az egyes kezelések ideje (időtartama) az elváltozástól függő. Az csontképzési zavarok, mint például elhúzódó törésgyógyulás, álízület, csontelhalás, általában napi 6-8 órás kezelést igényelnek (1-2 hónapon keresztül). A derékfájás, íngyulladás, és hasonló panaszok esetén rövidebb kezelési idő megfelelő. Napi 30 perc, 20-30 napon keresztül.

Az elektromágneses mező lehet folyamatos és lehet pulzáló. A ciklusidő (DC) határozza meg, hogy van-e pulzálás. Ha a ciklusidő 100%, akkor folyamatos a mágneses mező. Ha 100% alatt van, akkor pedig pulzáló kibocsátásról beszélhetünk. A Magnum készülékekben például a ciklusidő 50% -ra van beállítva. Ebben az esetben azt jelenti, hogy az mágnesesség és szünet azonos hosszúságú, hol van, hol nincs. A folyamatos mágnesesség intenzívebb hatású a szervekre, de nem biztos, hogy ez a jobb!

A pulzálás gyakran jobb eredményű! Gondolj például arra, hogy egy szeget akarsz a deszkába verni. Ha a kalapácsot ráteszed a szeg fejére és folyamatosan “nyomod”, attól a szeg nem megy bele a deszkába. Ha viszont ütögeted… Ez a példa -ha nem is teljesen pontos-, de jól szemlélteti, hogy a szakaszos impulzus miben más.

Mikor módosítsd a beállított programokat?

A Magnum mágnesterápiás készülékekben az egyes programok paramétereit az orvosi irányelvek alapján állították be. Általában -hacsak a kezelőorvosod nem javasolja másképp-, nem kell módosítani rajtuk.

A mezőintenzitáson változtatni akkor kell, ha pl. a kezelendő területet vastag kötés, gipsz vagy egyéb rögzítő borítja. Bár a mágneses mező ezeken is áthatol, de a mezőintenzitás emelése szükséges. Az egyes programokhoz tartozó frekvencia és ciklusidő is orvosi kutatások alapján került meghatározásra, így a frekvenciát sem kell módosítanod.

A súlyos csonteltérések esetén (álízület, csontritkulás, törés) a programok alapértelmezett kezelési ideje a minimálisan szükséges szintre van állítva. Ezekben az esetekben a hosszabb kezelés jobb, ha teheted ezeknél állíts több órás kezelési időt.

Általában igaz, hogy az otthoni használat esetén csak akkor módosítsd a készüléken előre beállított értéket, ha ezt orvosod külön javasolja.

mágneses mező létrejötteA mágneses mező

A pulzáló mágneses mezőt egy tekercsen áthaladó elektromos áram hozza létre. A mágnestekercs egy fém, amit tekercsek sorozata vesz körül. Az áram iránya határozza meg a polaritást, így minden tekercs rendelkezik egy északi és egy déli pólussal. Az “S” a mágnestekercs déli (angolul South), az N pedig az északi pólusát (angolul “North) jelöli. A mező tehát a tekercs alatt és felett egyaránt létrejön.

A pólusoknak kezelőeszköz elhelyezése szempontjából van jelentősége.

Egymás mellett elhelyezett mágnestekercsek

Amennyiben egy mágnestekercset valamelyik pólusával a testfelszínre helyezel, akkor a mágneses mezője behatol a testbe és hatását a tekercs alatt és közvetlen környezetében is kifejti. Ha a kezelendő terület nagy kiterjedésű (pl. a gerinc a nyaktól derékig), úgy több mágnestekercsre van szükség. Ha csak egy tekercsed van, akkor több kezelés szükséges, először a nyakon, majd a lapockák között, a háton és végül a derékon. Ez persze 4x annyi idő.

Ha van több mágnestekercsed, akkor nagyobb területet is kezelhetsz egyszerre. Ilyen esetben mindegyik mágnestekercseket ugyanazzal a pólussal a bőr felé helyezd el. Így egységes mágneses mezőt hoznak létre.

mágneses polaritás, szembe elhelyezett pólusokEllentétesen elhelyezett mágnestekercsek

Sok esetben a kezelendő terület kis területet érint. Pl. csuklótörés, lábszártörés esetén. Ilyenkor a mágnestekercseket a sérült terület két oldalán kell elhelyezni. Így kétoldali mágneses mező összekapcsolódik és így nagyobb és mélyebben behatolót hoz létre.

Egybefüggő mágneses mező elérése csak akkor lehetséges, ha a tekercsek megfelelően vannak elhelyezve! Azonos polaritás szükséges, ahogy az ábrán látható. A két tekercs a lehető legpárhuzamosabban, szemben legyen egymással, különben a két mező nem kapcsolódik össze (és a hatás némiképp kisebb marad).

Amikor egy mágneses kezelőeszközt a kezedben tartasz, az első dolgod az legyen, hogy a polaritást megnézed. Ettől függ majd az, milyen testtájra és hogyan kell majd elhelyezni, minek a kezelésére alkalmas.

A mágneses kezelések végezhetők fekve, de tépőzáras szalaggal a tekercsek rögzíthetők is. Így akár irodai munka közben is megtörténhet.

Kezelési idő

Ahogy a fizikoterápiás módszerek mindegyike, így a mágnesterápia sem “azonnali hatású”. A biostimuláció jelentése: a biológiai-élettani folyamatok serkentése. Például a csonttörés gyógyulása hónapokig tartó folyamat, egy vágott seb pár nap alatt összeforr ugyan, de a heg a végleges szilárdságát 90-100 nap alatt éri el.

A rendszeres időközönként és hosszú távon (heteken) át végzett biostimulációs kezelések ezeket a folyamatokat segítik és némiképp gyorsítják, de nem rövidítik néhány napra! A mágnesterápia alkalmazási területe a csontok, ízületek, szalagok kezelése, amelyek különösen lassan gyógyulnak, így a mágnesterápiához türelem és kitartás szükséges.

Felsorolok néhány állapotot és a velük kapcsolatos általános kezelési elveket, gyakoriságot, kezelési időt. A személyre szabott kezelési protokollt kérd a kezelőorvosodtól. Ha nem kapsz ilyet, akkor az általános javaslatok szerint járj el. A kezeléseket megtalálod a Magnum mágnesterápiás modellekben, de nem mindegyikben. Vásárlás előtt ellenőrizd a programlistában, hogy a készülék segít-e az adott esetben.

ÁLTALÁNOS SZÖVETI REGENERÁCIÓ

Ezt a kezelést olyan nagyobb kiterjedésű eltérések esetén szokásos használni, mint például a neuropátia. Az ilyen állapotnak a fő oka az idegek, receptorok pusztulása és a regeneráció elégtelensége. Használható az immunrendszer általános támogatása érdekében, megelőzési céllal is. Például tavaszi-őszi influenza időszak előtt vagy allergiások esetén a “szezon” előtt 2-3 héttel elkezdve hozzájárul az immunrendszer “erejének” növeléséhez.
Általános protokoll: napi 6-8 óra, 12 héten át

TÖRÉSEK

A törések kezelésére szolgáló programok a sérülés utáni első naptól kezdve használhatók. A kezelés gipszen és műanyag merevítőn át is végezhető. Ebben az esetben az ajánlott teljesítmény 50-60%-os emelését javasoljuk, mivel a gipsz vastagsága megnöveli a mágnestekercsek és a csont közötti távolságot.
A mágnestekercsek ellentétes felhelyezése fontos! A tekercseket a törésnek megfelelő helyre kell tenni. Ha több kezelővel is rendelkezel, akkor az intenzívebb mágneses mező létrehozása érdekében mindkettőt használhatod. Különösen hasznos, ha a kezelendő terület átmérője nagy, mint például a combcsont és a sípcsont felett.
Általános protokoll: napi 8 óra, 30 napon át

CSONTELHALÁS

A csonthiány röntgen vagy MRI segítségével történő diagnosztizálása után vagy elégtelen vérellátás estén alkalmazható. Ez az állapot többnyire sérülés hatására következhet be, más esetekben viszont a hosszú távú kortikoszteroid-használat vagy a túlzott alkoholfogyasztás okozza.
Általános protokoll: napi 8 óra, 5 hónapon keresztül

CSONTÖDÉMA

Ezt a kezelést a csontot ért ütés, a csonthártya sérülése esetén szokásos használni. A sérülés hatására a csont környezetében rendellenes folyadék-felhalmozódás keletkezik. Ennek az állapotnak a fő oka valójában az erős és tompa ütés. A csontödéma második leggyakoribb oka az ízületi porckopás.
Általános protokoll: napi 8 óra, 30 napon át

KÉSLELTETETT TÖRÉSKONSZOLIDÁCIÓ

Olyan esetekben használható, amikor a törés nem megfelelően gyógyul. Ilyesmi csontritkulásban vagy érelváltozásban/anyagcsere elváltozásban szenvedőknél fordulhat elő. Ritkábban nem megfelelő rögzítés is kiválthatja – ha a tört csontvégek mozogni tudnak. A mágnestekercseket lehetőség szerint ellentétes helyzetben kell elhelyezned. A kezelés napi időtartama néhány óra és 10-12 óra között változhat.
Általános protokoll: napi 3-8 óra, 30 napon át

ÁLÍZÜLET

Akkor ajánlott, ha a törés gyógyulása meghaladja a kilenc hónapot. Emiatt a beteg gyakran műtéten esett át, és/vagy szintézis eszközök (lemezek, csavarok vagy külső rögzítők) használatára szorul. Ezek megnehezíthetik a mágnestekercsek megfelelő pozícionálását és rögzítését. Éppen ezért a kezelőorvossal történő konzultáció elengedhetetlen, mert az adott helyzetet figyelembe véve konkrét és célzott javallatokra lehet szükség.
Általános protokoll: napi 8 óra, 5 hónapon keresztül

CSONTRITKULÁS

A csontszerkezet progresszív (fokozatos) gyengülése esetén szükséges lehet a mágnesterápia. A csontszövet létfontosságú a test támasztásában. A csontok szerkezete egész életünk során folyamatos átalakuláson megy keresztük. Csontritkulás esetén ez a csont-újraépítési mechanizmus torzul, ami a csont fokozatos szerkezeti gyengülését eredményezi.
A pulzáló elektromágneses mező aktiválja a csontépítő funkcióit, javítja az oszteoblasztok (a csontképzésért felelős sejtek) és az oszteoklasztok (a csont bontásért felelős sejtek) egyensúlyát.
A nagyobb terület kezeléséhez hasznos lehet a MAT 100 vagy a TotalBody matracok használata (ezek külön megvásárolható kiegészítők).
Általános protokoll: napi 8-10 óra, 12 héten át

ÍZÜLETI PORCKOPÁS, PORCKOPÁS, ÍZÜLETI GYULLADÁS, ÍZÜLETI FÁJDALOM, HÁTFÁJÁS

Általános protokoll: napi 30 perc, 6 héten keresztül

ÍZÜLETI FÁJDALOM

Általános protokoll: napi 15-40 perc, 3 héten keresztül

HÁTFÁJÁS

Általános protokoll: napi 20-45 perc, 3 héten át

ALGODISZTRÓFIA/SUDECK-SZINDRÓMA

Az algodisztrófiás szindróma esetén a mágnesterápia a végtag gipszrögzítéssel történő immobilizációját (rögzítését) követően is használható. Főleg a lábfej, a lábfej felső része, a csukló és a kéz mikrotraumája esetén is alkalmazható. Az érintett végtagnál az első fázisban ödéma, bőrpír, hő és intenzív fájdalom jelentkezik, különösen terhelés alatt.
Általános protokoll: napi 4-6 óra, 4-8 héten keresztül

CSÍPŐ- ÉS TÉRDPROTÉZISEK

A mágnesterápia az implantátumok beültetése utáni regenerációt (helyreállítást) segíti. Erősíti protézis beépülését és a körülötte levő erős csontszövet kialakulását.  Az orvosi szakirodalom napi legalább 3-4 órás kezeléseket javasol, de a kezelőorvos eltérő alkalmazási idő javasolhat.
Általános protokoll: napi 3-4 óra, 60 napon keresztül

TÉRDMŰTÉT UTÁNI KEZELÉS

Az elülső keresztszalag (ACL) rekonstrukciója vagy a porc megtisztítása után kell használni. A pulzáló mágneses kezelés a műtét utáni első napoktól kezdhető, csökkenti a fájdalmat, az ödémát és a gyulladást, gyorsítja gyógyulást.
Általános protokoll: napi 4-6 óra, 60 napon keresztül

CSUKLÓALAGÚT-SZINDRÓMA

Az első panaszok észlelésétől alkalmazható a mágnesterápia. A legnagyobb mértékű javulás ebben a korai szakaszban tapasztalható. A kéztőalagút-szindróma valójában a középső ideg összenyomódása következtében kialakuló elváltozás. Az ideg az alkar felől a kéztőalagút nevű csatornán keresztül vezet át, és egészen az ujjakig halad. A mágnesterápia hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez, gyulladáscsökkentő hatású és javítja a kéz és az ujjak mobilitását (mozgathatóságát).
Általános protokoll: napi 30 perc, legalább 15 napon át.
Szükség esetén ez a ciklus megismételhető

ÍNGYULLADÁS, TENISZKÖNYÖK

Általános protokoll: napi 30 perc, hetente 5 napon, 3 héten keresztül

ROTÁTORKÖPENY-ÍN RENDELENESSÉGEK

Általános protokoll: napi 3-8 óra, 4 héten keresztül

Az íngyulladás, teniszkönyök, rotátor rendellenességek esetén a mágnestekercseket a fájdalmas terület fölé kell helyezni, lehetőség szerint ellentétes elhelyezéssel. Az akut fázisban a mágnesterápia más fizikoterápiákkal és az orvos által felírt gyógyszerekkel kombinálva, a szubakut fázisban önálló kezelésként is végezhető.

A kezelést biztosító kiegészítők és alkalmazásuk

A Magnum készülékekhez többféle mágnestekercs kapható, melyek más és más kezelésre alkalmazhatók. Az alapján érdemes választanod, hogy milyen területet, állapotot kell kezelni.

magnum rugalmas kezelő

Magnum rugalmas kezelő, normál

A készülékekhez alapértelmezetten egy (illetve egyes készülékeknél kettő) darab 30×10 cm-es rugalmas mágnestekercset ad a gyártó.

Ebben 2 db mágnestekercs található, ráadásul ellentétes polaritással. Ezért kifejezetten a kar és a láb csonttörései, a kéz, láb, csukló, könyök, váll, boka, térd, csípő törései, gyulladásai, sérüléseit kezeld vele. Úgy kell felhelyezni, mint egy vérnyomásmérő mandzsettát, azaz körbe kell fogni a kezelendő területet. Ez a kialakítás biztosítja, hogy a két mágnestekercs ellentétes pozícióban kerüljön fel a csont vagy ízület két oldalára és mágneses mezőjük összekapcsolódjon.

magnum rugalmas kezelő nagy

Magnum rugalmas kezelő, nagy

Opcionálisan kapható a nagy terület kezelésére alkalmas, 40×15 cm-es rugalmas mágnestekercs.

Ebben 4 db mágnestekercs található, azonos polaritással. Ezért kifejezetten a gerinc, a medence, a csípő kezelésére alkalmas, vagy például a combcsont hosszanti törése. Ezt a mandzsettát nem körkörösen kell felhelyezni, hanem például végig kell fektetni a gerincen. A mágnesterercsek nagy felületű, de nem túl mély mágneses mezőt hoznak létre.

magnum singlesoft kezelő

Magnum SingleSoft kezelő

Opcionálisan kapható a kisebb terület kezelésére alkalmas SingleSoft kezelő. Ez egyetlen mágnestekercset tartalmaz puha szivacstokban. A tok sima oldala a tekercs déli (S) pólusa, az északi (N) az ellentétes oldal, ahol a rögzítőpánt bújtatófül található.

A mérete 12x12cm, azaz a nyak, csukló, kéz, váll területén lehet ideális.

magnum soft4 matrac

Magnum Soft4 kezelőmatrac

Ez a kezelő 4 db mágnestekercset tartalmaz puha szivacstokban. A tok sima oldala a tekercs déli (S) pólusa, az északi (N) az ellentétes oldal, ahol a rögzítőpánt bújtatófül található.

A mérete 25x25cm, azaz a hát, derék, medence, csípő területén lehet ideális. Jó megoldás lehet pl. teniszkönyök, epikondilitis, csuklóalagút szindróma, ínhüvelygyulladás esetén a beteg testrész alá helyezve. Így akár munka közben, az íróasztalnál végezhető a kezelés.

magnum pocket pro kezelő

Magnum Pocket Pro kezelő

Ez a kezelő 2 db mágnestekercset tartalmaz, zippzáras, cserélhető textil tokban. A tokon jól láthatóan jelzik a déli (S) és az északi (N) pólusokat. A tekercs kisebb terület kezelésére alkalmas. Ha több Pocket Pro-val rendelkezel, akkor azt elhelyezheted azonos pólussal egymás mellett (nagyobb terület kezelésére) vagy ellentétes oldali módon pl. törés, ízületi sérülés kezelésre.

A rögzítése tépőzáras pánntal történhet.

Magnum kezelőmatracok

Háromféle matrac kapható. A legkisebb a MAT 100 matrac. Mérete 70×45 cm. 4 db mágnestekercset tartalmaz textilborítású és “memóriaszivacsban”. Ebből következik, hogy akár a székre, fotelbe helyezve, rajta ülve-fekve végezhető kezelés. Pl. a combcsont, csípő, medence, deréktáj, hát, váll-nyak kezelésére lehet ideális. Emiatt kiváló hosszú tartamú, többórás kezelésekre is!

total body kezelőmatrac mágnesterápiaTotalBody 200 és 400 kezelőmatracok

Ezeket a nagyméretű matracokat hosszú tartamú, többórás kezelésekre javaslom, akkor, ha teljes testet vagy annak nagy részét kell egyidejűleg kezelni. Például csontritkulás, többszörös ízületi gyulladás, gerincpanaszok, allergia, immunerősítés, keringés javítás a cél.

A TotalBody matrac teljes mérete 70×180 cm. Az ágyon, a lepedő alá is helyezhető, így akár alvás közben is kezelhetsz. A matrac valójában 4 db kisebb egységből áll.

A Total Body 200 esetén a 4 matracrészből csak 2-ben vannak mágnestekercsek (4-4 darab).  Így a matrac elemeket variálva többféle elosztás hozható létre.

mágnesterápiás matrac Totalbody 200 mágnesterápia

A Total Body 400 esetén nincs kompromisszum. Mindegyik részben 4 mágnestekercs van, ami így a teljes test kezelését biztosítja.totalbody 400 mágnesterápia matrac

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)