A mágnesterápia nyugat-európában széles körben alkalmazott fizikoterápiás módszer, melyet a hazai orvosok azonban többnyire lenéznek, elutasítanak. Az elektromágneses energiát egy tekercsen átfolyó áram hozza létre. Mágnesterápia hatására a mikrokeringés és a szöveti regenerációs folyamatok felgyorsulnak. Ebben a cikkemben olvashatsz arról, hogy milyen betegségek kezelésére alkalmas a mágnesterápia. Most arról írtam, hogyan kell alkalmazni a mágnesterápiát a lehető legjobb eredmény érdekében.

A mágnesterápia fő paraméterei

A mágneses mező sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket négy paraméter határoz meg: a mező erőssége (Gauss), a frekvencia (Hz), idő (óra és perc) és a ciklusidő (DC).

A mező intenzitását ma is Gauss mértékegységben jelölik annak ellenére, hogy az SI-rendszer a Tesla-t használja. A mágneses intenzitás a kezelés hatékonysága szempontjából fontos paraméter.

Viszonyításképpen: a Föld mágneses tere 0,3-0,7 Gauss (30-70 µTesla) nagyságú. A másik végletet az 1000 mTesla (10 000 Gauss) feletti intenzitás jelenti, ami már maradandó genetikai károsodásokat okoz.

Az otthoni mágnesterápiás kezelések során a 10 mTesla (100 Gauss)-nál alacsonyabb intenzitást biostimulációs, regenerációt segítő kezelésekre, míg a 10-100 mTesla (100-1000 Gauss) közöttit gyógyító kezelésekre alkalmazzák.

Az orvosi mágnesterápiára alkalmas eszközök általában alacsony (1-200 Hz közötti) frekvenciájú kezeléseket használnak. A tartomány alacsony frekvenciái főképp a csontok és ízületek elváltozásainak kezelésére valók, míg a magasabbak a lágyrészek (inak, szalagok, izmok, erek, idegek) kezelésére.

Az egyes kezelések ideje (időtartama) az elváltozástól függő. Az csontképzési zavarok, mint például elhúzódó törésgyógyulás, álízület, csontelhalás, általában napi 6-8 órás kezelést igényelnek (1-2 hónapon keresztül). A derékfájás, íngyulladás, és hasonló panaszok esetén rövidebb kezelési idő megfelelő. Napi 30 perc, 20-30 napon keresztül.

Az elektromágneses mező lehet folyamatos és lehet pulzáló. A ciklusidő (DC) határozza meg, hogy van-e pulzálás. Ha a ciklusidő 100%, akkor folyamatos a mágneses mező. Ha 100% alatt van, akkor pedig pulzáló kibocsátásról beszélhetünk. A Magnum készülékekben például a ciklusidő 50% -ra van beállítva. Ebben az esetben azt jelenti, hogy az mágnesesség és szünet azonos hosszúságú, hol van, hol nincs. A folyamatos mágnesesség intenzívebb hatású a szervekre, de nem biztos, hogy ez a jobb!

A pulzálás gyakran jobb eredményű! Gondolj például arra, hogy egy szeget akarsz a deszkába verni. Ha a kalapácsot ráteszed a szeg fejére és folyamatosan „nyomod”, attól a szeg nem megy bele a deszkába. Ha viszont ütögeted… Ez a példa -ha nem is teljesen pontos-, de jól szemlélteti, hogy a szakaszos impulzus miben más.

Mikor módosítsd a beállított programokat?

A Magnum mágnesterápiás készülékekben az egyes programok paramétereit az orvosi irányelvek alapján állították be. Általában -hacsak a kezelőorvosod nem javasolja másképp-, nem kell módosítani rajtuk.

A mezőintenzitáson változtatni akkor kell, ha pl. a kezelendő területet vastag kötés, gipsz vagy egyéb rögzítő borítja. Bár a mágneses mező ezeken is áthatol, de a mezőintenzitás emelése szükséges. Az egyes programokhoz tartozó frekvencia és ciklusidő is orvosi kutatások alapján került meghatározásra, így a frekvenciát sem kell módosítanod.

A súlyos csonteltérések esetén (álízület, csontritkulás, törés) a programok alapértelmezett kezelési ideje a minimálisan szükséges szintre van állítva. Ezekben az esetekben a hosszabb kezelés jobb, ha teheted ezeknél állíts több órás kezelési időt.

Általában igaz, hogy az otthoni használat esetén csak akkor módosítsd a készüléken előre beállított értéket, ha ezt orvosod külön javasolja.

mágneses mező létrejötteA mágneses mező

A pulzáló mágneses teret egy tekercsen áthaladó elektromos áram hozza létre. A mágnestekercs egy fém, amit tekercsek sorozata vesz körül. Az áram iránya határozza meg a polaritást, így minden tekercs rendelkezik egy északi és egy déli pólussal. Az „S” a mágnestekercs déli (angolul South), az N pedig az északi pólusát (angolul „North) jelöli. A mező tehát a tekercs alatt és felett egyaránt létrejön.

A pólusoknak kezelőeszköz elhelyezése szempontjából van jelentősége.

Egymás mellett elhelyezett mágnestekercsek

Amennyiben egy mágnestekercset valamelyik pólusával a testfelszínre helyezel, akkor a mágneses mezője behatol a testbe és hatását a tekercs alatt és közvetlen környezetében is kifejti. Ha a kezelendő terület nagy kiterjedésű (pl. a gerinc a nyaktól derékig), úgy több mágnestekercsre van szükség. Ha csak egy tekercsed van, akkor több kezelés szükséges, először a nyakon, majd a lapockák között, a háton és végül a derékon. Ez persze 4x annyi idő.

Ha van több mágnestekercsed, akkor nagyobb területet is kezelhetsz egyszerre. Ilyen esetben mindegyik mágnestekercseket ugyanazzal a pólussal a bőr felé helyezd el. Így egységes mágneses mezőt hoznak létre.

mágneses polaritás, szembe elhelyezett pólusokEllentétesen elhelyezett mágnestekercsek

Sok esetben a kezelendő terület kis területet érint. Pl. csuklótörés, lábszártörés esetén. Ilyenkor a mágnestekercseket a sérült terület két oldalán kell elhelyezni. Így kétoldali mágneses tér összekapcsolódik és így nagyobb és mélyebben behatolót hoz létre.

Egybefüggő mágneses tér elérése csak akkor lehetséges, ha a tekercsek megfelelően vannak elhelyezve! Azonos polaritás szükséges, ahogy az ábrán látható. A két tekercs a lehető legpárhuzamosabban, szemben legyen egymással, különben a két mező nem kapcsolódik össze (és a hatás némiképp kisebb marad).

Amikor egy mágneses kezelőeszközt a kezedben tartasz, az első dolgod az legyen, hogy a polaritást megnézed. Ettől függ majd az, milyen testtájra és hogyan kell majd elhelyezni, minek a kezelésére alkalmas.

A mágneses kezelések végezhetők fekve, de tépőzáras szalaggal a tekercsek rögzíthetők is. Így akár irodai munka közben is megtörténhet.

Kezelési idő

Ahogy a fizikoterápiás módszerek mindegyike, így a mágnesterápia sem „azonnali hatású”. A biostimuláció jelentése: a biológiai-élettani folyamatok serkentése. Például a csonttörés gyógyulása hónapokig tartó folyamat, egy vágott seb pár nap alatt összeforr ugyan, de a heg a végleges szilárdságát 90-100 nap alatt éri el.

A rendszeres időközönként és hosszú távon (heteken) át végzett biostimulációs kezelések ezeket a folyamatokat segítik és némiképp gyorsítják, de nem rövidítik néhány napra! A mágnesterápia alkalmazási területe a csontok, ízületek, szalagok kezelése, amelyek különösen lassan gyógyulnak, így a mágnesterápiához türelem és kitartás szükséges.

Felsorolok néhány állapotot és a velük kapcsolatos általános kezelési elveket, gyakoriságot, kezelési időt. A személyre szabott kezelési protokollt kérd a kezelőorvosodtól. Ha nem kapsz ilyet, akkor az általános javaslatok szerint járj el. A kezeléseket megtalálod a Magnum mágnesterápiás modellekben, de nem mindegyikben. Vásárlás előtt ellenőrizd a programlistában, hogy a készülék segít-e az adott esetben.

ÁLTALÁNOS SZÖVETI REGENERÁCIÓ

Ezt a kezelést olyan nagyobb kiterjedésű eltérések esetén szokásos használni, mint például a neuropátia. Az ilyen állapotnak a fő oka az idegek, receptorok pusztulása és a regeneráció elégtelensége. Használható az immunrendszer általános támogatása érdekében, megelőzési céllal is. Például tavaszi-őszi influenza időszak előtt vagy allergiások esetén a „szezon” előtt 2-3 héttel elkezdve hozzájárul az immunrendszer „erejének” növeléséhez.
Általános protokoll: napi 6-8 óra, 12 héten át

TÖRÉSEK

A törések kezelésére szolgáló programok a sérülés utáni első naptól kezdve használhatók. A kezelés gipszen és műanyag merevítőn át is végezhető. Ebben az esetben az ajánlott teljesítmény 50-60%-os emelését javasoljuk, mivel a gipsz vastagsága megnöveli a mágnestekercsek és a csont közötti távolságot.
A mágnestekercsek ellentétes felhelyezése fontos! A tekercseket a törésnek megfelelő helyre kell tenni. Ha több kezelővel is rendelkezel, akkor az intenzívebb mágneses mező létrehozása érdekében mindkettőt használhatod. Különösen hasznos, ha a kezelendő terület átmérője nagy, mint például a combcsont és a sípcsont felett.
Általános protokoll: napi 8 óra, 30 napon át

CSONTELHALÁS

A csonthiány röntgen vagy MRI segítségével történő diagnosztizálása után vagy elégtelen vérellátás estén alkalmazható. Ez az állapot többnyire sérülés hatására következhet be, más esetekben viszont a hosszú távú kortikoszteroid-használat vagy a túlzott alkoholfogyasztás okozza.
Általános protokoll: napi 8 óra, 5 hónapon keresztül

CSONTÖDÉMA

Ezt a kezelést a csontot ért ütés, a csonthártya sérülése esetén szokásos használni. A sérülés hatására a csont környezetében rendellenes folyadék-felhalmozódás keletkezik. Ennek az állapotnak a fő oka valójában az erős és tompa ütés. A csontödéma második leggyakoribb oka az ízületi porckopás.
Általános protokoll: napi 8 óra, 30 napon át

KÉSLELTETETT TÖRÉSKONSZOLIDÁCIÓ

Olyan esetekben használható, amikor a törés nem megfelelően gyógyul. Ilyesmi csontritkulásban vagy érelváltozásban/anyagcsere elváltozásban szenvedőknél fordulhat elő. Ritkábban nem megfelelő rögzítés is kiválthatja – ha a tört csontvégek mozogni tudnak. A mágnestekercseket lehetőség szerint ellentétes helyzetben kell elhelyezned. A kezelés napi időtartama néhány óra és 10-12 óra között változhat.
Általános protokoll: napi 3-8 óra, 30 napon át

ÁLÍZÜLET

Akkor ajánlott, ha a törés gyógyulása meghaladja a kilenc hónapot. Emiatt a beteg gyakran műtéten esett át, és/vagy szintézis eszközök (lemezek, csavarok vagy külső rögzítők) használatára szorul. Ezek megnehezíthetik a mágnestekercsek megfelelő pozícionálását és rögzítését. Éppen ezért a kezelőorvossal történő konzultáció elengedhetetlen, mert az adott helyzetet figyelembe véve konkrét és célzott javallatokra lehet szükség.
Általános protokoll: napi 8 óra, 5 hónapon keresztül

CSONTRITKULÁS

A csontszerkezet progresszív (fokozatos) gyengülése esetén szükséges lehet a mágnesterápia. A csontszövet létfontosságú a test támasztásában. A csontok szerkezete egész életünk során folyamatos átalakuláson megy keresztük. Csontritkulás esetén ez a csont-újraépítési mechanizmus torzul, ami a csont fokozatos szerkezeti gyengülését eredményezi.
A pulzáló elektromágneses mező aktiválja a csontépítő funkcióit, javítja az oszteoblasztok (a csontképzésért felelős sejtek) és az oszteoklasztok (a csont bontásért felelős sejtek) egyensúlyát.
A nagyobb terület kezeléséhez hasznos lehet a MAT 100 vagy a TotalBody matracok használata (ezek külön megvásárolható kiegészítők).
Általános protokoll: napi 8-10 óra, 12 héten át

ÍZÜLETI PORCKOPÁS, PORCKOPÁS, ÍZÜLETI GYULLADÁS, ÍZÜLETI FÁJDALOM, HÁTFÁJÁS

Általános protokoll: napi 30 perc, 6 héten keresztül

ÍZÜLETI FÁJDALOM

Általános protokoll: napi 15-40 perc, 3 héten keresztül

HÁTFÁJÁS

Általános protokoll: napi 20-45 perc, 3 héten át

ALGODISZTRÓFIA/SUDECK-SZINDRÓMA

Az algodisztrófiás szindróma esetén a mágnesterápia a végtag gipszrögzítéssel történő immobilizációját (rögzítését) követően is használható. Főleg a lábfej, a lábfej felső része, a csukló és a kéz mikrotraumája esetén is alkalmazható. Az érintett végtagnál az első fázisban ödéma, bőrpír, hő és intenzív fájdalom jelentkezik, különösen terhelés alatt.
Általános protokoll: napi 4-6 óra, 4-8 héten keresztül

CSÍPŐ- ÉS TÉRDPROTÉZISEK

A mágnesterápia az implantátumok beültetése utáni regenerációt (helyreállítást) segíti. Erősíti protézis beépülését és a körülötte levő erős csontszövet kialakulását.  Az orvosi szakirodalom napi legalább 3-4 órás kezeléseket javasol, de a kezelőorvos eltérő alkalmazási idő javasolhat.
Általános protokoll: napi 3-4 óra, 60 napon keresztül

TÉRDMŰTÉT UTÁNI KEZELÉS

Az elülső keresztszalag (ACL) rekonstrukciója vagy a porc megtisztítása után kell használni. A pulzáló mágneses kezelés a műtét utáni első napoktól kezdhető, csökkenti a fájdalmat, az ödémát és a gyulladást, gyorsítja gyógyulást.
Általános protokoll: napi 4-6 óra, 60 napon keresztül

CSUKLÓALAGÚT-SZINDRÓMA

Az első panaszok észlelésétől alkalmazható a mágnesterápia. A legnagyobb mértékű javulás ebben a korai szakaszban tapasztalható. A kéztőalagút-szindróma valójában a középső ideg összenyomódása következtében kialakuló elváltozás. Az ideg az alkar felől a kéztőalagút nevű csatornán keresztül vezet át, és egészen az ujjakig halad. A mágnesterápia hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez, gyulladáscsökkentő hatású és javítja a kéz és az ujjak mobilitását (mozgathatóságát).
Általános protokoll: napi 30 perc, legalább 15 napon át.
Szükség esetén ez a ciklus megismételhető

ÍNGYULLADÁS, TENISZKÖNYÖK

Általános protokoll: napi 30 perc, hetente 5 napon, 3 héten keresztül

ROTÁTORKÖPENY-ÍN RENDELENESSÉGEK

Általános protokoll: napi 3-8 óra, 4 héten keresztül

Az íngyulladás, teniszkönyök, rotátor rendellenességek esetén a mágnestekercseket a fájdalmas terület fölé kell helyezni, lehetőség szerint ellentétes elhelyezéssel. Az akut fázisban a mágnesterápia más fizikoterápiákkal és az orvos által felírt gyógyszerekkel kombinálva, a szubakut fázisban önálló kezelésként is végezhető.

A kezelést biztosító kiegészítők és alkalmazásuk

A Magnum mágnesterápiás készülékekhez többféle mágnestekercs kapható, melyek más és más kezelésre alkalmazhatók. Az alapján érdemes választanod, hogy milyen területet, állapotot kell kezelni.

magnum rugalmas kezelő

Magnum rugalmas kezelő, normál

A készülékekhez alapértelmezetten egy (illetve egyes készülékeknél kettő) darab 30×10 cm-es rugalmas mágnestekercset ad a gyártó.

Ebben 2 db mágnestekercs található, ráadásul ellentétes polaritással. Ezért kifejezetten a kar és a láb csonttörései, a kéz, láb, csukló, könyök, váll, boka, térd, csípő törései, gyulladásai, sérüléseit kezeld vele. Úgy kell felhelyezni, mint egy vérnyomásmérő mandzsettát, azaz körbe kell fogni a kezelendő területet. Ez a kialakítás biztosítja, hogy a két mágnestekercs ellentétes pozícióban kerüljön fel a csont vagy ízület két oldalára és mágneses mezőjük összekapcsolódjon.

magnum rugalmas kezelő nagy

Magnum rugalmas kezelő, nagy

Opcionálisan kapható a nagy terület kezelésére alkalmas, 40×15 cm-es rugalmas mágnestekercs.

Ebben 4 db mágnestekercs található, azonos polaritással. Ezért kifejezetten a gerinc, a medence, a csípő kezelésére alkalmas, vagy például a combcsont hosszanti törése. Ezt a mandzsettát nem körkörösen kell felhelyezni, hanem például végig kell fektetni a gerincen. A mágnesterercsek nagy felületű, de nem túl mély mágneses mezőt hoznak létre.

magnum singlesoft kezelő

Magnum SingleSoft kezelő

Opcionálisan kapható a kisebb terület kezelésére alkalmas SingleSoft kezelő. Ez egyetlen mágnestekercset tartalmaz puha szivacstokban. A tok sima oldala a tekercs déli (S) pólusa, az északi (N) az ellentétes oldal, ahol a rögzítőpánt bújtatófül található.

A mérete 12x12cm, azaz a nyak, csukló, kéz, váll területén lehet ideális.

magnum soft4 matrac

Magnum Soft4 kezelőmatrac

Ez a kezelő 4 db mágnestekercset tartalmaz puha szivacstokban. A tok sima oldala a tekercs déli (S) pólusa, az északi (N) az ellentétes oldal, ahol a rögzítőpánt bújtatófül található.

A mérete 25x25cm, azaz a hát, derék, medence, csípő területén lehet ideális. Jó megoldás lehet pl. teniszkönyök, epikondilitis, csuklóalagút szindróma, ínhüvelygyulladás esetén a beteg testrész alá helyezve. Így akár munka közben, az íróasztalnál végezhető a kezelés.

magnum pocket pro kezelő

Magnum Pocket Pro kezelő

Ez a kezelő 2 db mágnestekercset tartalmaz, zippzáras, cserélhető textil tokban. A tokon jól láthatóan jelzik a déli (S) és az északi (N) pólusokat. A tekercs kisebb terület kezelésére alkalmas. Ha több Pocket Pro-val rendelkezel, akkor azt elhelyezheted azonos pólussal egymás mellett (nagyobb terület kezelésére) vagy ellentétes oldali módon pl. törés, ízületi sérülés kezelésre.

A rögzítése tépőzáras pánntal történhet.

Magnum kezelőmatracok

Háromféle matrac kapható. A legkisebb a MAT 100 matrac. Mérete 70×45 cm. 4 db mágnestekercset tartalmaz textilborítású és „memóriaszivacsban”. Ebből következik, hogy akár a székre, fotelbe helyezve, rajta ülve-fekve végezhető kezelés. Pl. a combcsont, csípő, medence, deréktáj, hát, váll-nyak kezelésére lehet ideális. Emiatt kiváló hosszú tartamú, többórás kezelésekre is!

total body kezelőmatrac mágnesterápiaTotalBody 200 és 400 kezelőmatracok

Ezeket a nagyméretű matracokat hosszú tartamú, többórás kezelésekre javaslom, akkor, ha teljes testet vagy annak nagy részét kell egyidejűleg kezelni. Például csontritkulás, többszörös ízületi gyulladás, gerincpanaszok, allergia, immunerősítés, keringés javítás a cél.

A TotalBody matrac teljes mérete 70×180 cm. Az ágyon, a lepedő alá is helyezhető, így akár alvás közben is kezelhetsz. A matrac valójában 4 db kisebb egységből áll.

A Total Body 200 esetén a 4 matracrészből csak 2-ben vannak mágnestekercsek (4-4 darab).  Így a matrac elemeket variálva többféle elosztás hozható létre.

mágnesterápiás matrac Totalbody 200 mágnesterápia

A Total Body 400 esetén nincs kompromisszum. Mindegyik részben 4 mágnestekercs van, ami így a teljes test kezelését biztosítja.totalbody 400 mágnesterápia matrac

Hogyan válassz a Magnum mágnesterápiás készülék-modellek közül?

A készülékek között a fő különbséget a kezelőcsatornák száma, a mágneses mező intenzitása, továbbá a kezelőprogramok száma jelenti.

Kezelőcsatornák száma

A Magnum L készülékhez csak egyetlen mágneses kezelő csatlakoztatható, így akkor vásárolj ilyet, ha pl. egyik csuklód, könyököd törésének gyógyulását szeretnéd serkenteni.

A Magnum XL, 2500, XL Pro és 3000 Pro készülékek egyszerre két csatornát működtetnek. A 3000 Pro esetén lehetőség van a két csatornán eltérő program indítására (például csonttörés az egyik kimeneten, és ízületi gyulladás program a másikon). Ennek akkor van jelentősége, ha például két pácienst kezelsz egyszerre vagy a partnerednek is van mozgásszervi problémája. A Magnum XL, 2500, XL Pro készülékekkel lehet ugyan egyszerre két kezelőt működtetni, de csak ugyanazzal a programmal. Azaz például ha mindkét térdedben gyulladás van, egyszerre kezelheted.

A Magnum 3500 Pro négycsatornás, azaz egyszerre akár négy csatornán kezelhetsz. 2+2 módban az 1-2 és a 3-4 kimeneteken eltérő program állítható be, azaz egyszerre két páciens és akár 2 teljes test matrac is működtethető.

Mágneses intenzitás

Fentebb már említettem, hogy 100 Gauss-nál alacsonyabb intenzitást biostimulációs, regenerációt segítő kezelésekre, míg a 100-1000 Gauss közöttit gyógyító kezelésekre alkalmazzák. Ebből következően a nagyobb intenzitás erősebb gyógyhatást eredményez. Minél nagyobb mágneses mező intenzitású egy eszköz, annál magasabb az ára. Meg kell találni a panasznak és a pénztárcának is megfelelő kompromisszumot.

Az, hogy a mágneses intenzitás alacsony, nem azt jelenti, hogy a készülék nem hatásos! Az alacsonyabb intenzitású készülékkel több kezelésre lesz szükség a javuláshoz, gyógyuláshoz. Kb olyan, mint az autózás: ha lassabban haladsz, akkor több idő kell ahhoz, hogy célba érj. De oda fogsz érni.

Kezelőprogramok száma

Minél drágább egy készülék, annál több előre elkészített kezelőprogramot tartalmaz. A kezelőprogramokat orvosi tapasztalatok és irányelvek alapján hozzák létre. Más frekvencia, intenzitás és kezelési idő szükséges egy kisebb (pl. csuklótáji ín) gyulladásra, mint az Achilles-ínéra vagy éppen egy combnyaktörésre vagy csontritkulásra.

Ha egy készülékben kevés a program, akkor ezek „általános” kezelést tesznek lehetővé, például általában csonttörés. A drágább készülékekben aztán ezt precízen több programja bontják, azaz külön specializált program áll rendelkezésre a csukló, a felkar, a sípcsont vagy a combcsont törésre, stb.

Nem feltétlenül a legtöbb programot tartalmazó készülékre van szükséged! Hanem arra, ami az aktuális igényedre megfelelő. Ez akár a Magnum L is lehet. A Magnum XL és XL pro rehabilitációs és szépségápolási-wellness programokat is kínál. A Magnum 2500, 3000 Pro és 3500 Pro nemcsak otthoni, hanem akár fizikoterápiás rendelői kezelésekre is megfelelő lehet.

Magnum készülékek összehasonlítása

Magnum készülék verzió L XL 2500 XL Pro 3000 Pro 3500 Pro
csatornák száma 1 2 2 2 2 4
több páciens kezelése egyszerre nem nem nem nem Igen 1+1 csat. Igen, 2+2 csat.
intenzitás / csatorna (Gauss) 120 140 160 200 200 200
max. intenzitás (Gauss) 120 280 320 400 400 800
rehabilitációs programok 8 16 52 32 70 70
szépségápolási programok nincs 10 nincs 12 nincs nincs
otthonra igen igen igen igen igen igen
rendelőbe nem nem igen igen igen igen
kozmetikusnak nem igen nem igen nem nem
matrac csatlakozás  nem igen igen igen igen egyszerre 2
csonttörés igen igen igen igen igen igen
csontritkulás igen igen igen igen igen igen
artrózis igen igen igen igen igen igen
artritisz igen igen igen igen igen igen
teniszkönyök igen igen igen igen igen igen
ödéma igen igen igen igen igen igen
szövetregeneráció nem igen igen igen igen igen
hegek, sebek nem igen igen igen igen igen
alvászavar nem nem igen nem igen igen

Magnum LMagnum L mágnesterápiás készülék

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)
 • 1 csatorna | 120 Gauss
 • 8 terápiás program
 • magyar nyelvű menü

Magnum XL

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum XL mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 280 Gauss
 • 16 terápiás és 10 beauty program
 • magyar nyelvű menü

Magnum 2500

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum 2500 mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 320 Gauss
 • 52 terápiás program
 • magyar nyelvű menü

Magnum XL Pro

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum XL Pro mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 400 Gauss
 • 32 terápiás és 14 beauty program
 • magyar nyelvű menü

Magnum 2 Pro Drive

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum 2 Pro Drive mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 400 Gauss
 • 41 terápiás program
 • autós töltés is!
 • magyar nyelvű menü

Magnum 3000 Pro

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum 3000 Pro mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 400 Gauss
 • 70 terápiás program
 • 1+1 mód
 • magyar nyelvű menü

Magnum 3500 Pro

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum 3500 Pro mágnesterápiás készülék
 • 4 csatorna | 800 Gauss
 • 70 terápiás program
 • 2+2 mód
 • magyar nyelvű menü

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

12 Comments

 1. Folyamatos derék, és hátfájásra alkalmazható e?

 2. A pulzáló mágnesterápia a csontritkulás kezelésére jó – erre használja!
  Nulla hatása van a magas vérnyomásra és a húgysav szintre. Teljesen értelmetlen ezek miatt használnia.

 3. Pár évvel ezelőtt kaptam egy pulzálómágnes matracot.Csontritkulás és magas vérnyomásra használtam 1-5Hz és 8-12 Hz között. A magas vérnyomás most már nem jellemző de a magas húgysav-szintemen szeretnék segíteni ,mert köszvény kezelésére 5 Hz ír az ismertető.Lehetséges hogy javítani tudnék rajta? Írtak fel tablettát is de ha tabletta nélkül megoldható inkább azt szeretném.Vérhígítót is szedek.

 4. igen, alkalmazható. Szerencsés esetben segíthet enyhíteni a panaszokat. A mágnesterápia fő alkalmazási területe a csontbetegségek és ízületi problémák kezelése. Azonban a mágnesterápiának van vérkeringést segítő hatása is, ami révén csökkentheti a polineuropátiás panaszokat is. Nagyobb valószínűséggel segíthet a Bemer terápia (bár neuropátiás panaszokra ez sem garantált). Azonban a Bemer kifejezetten javítja a mikrokeringést és így hozzájárulhat a diabeteszes eredetű ér és idegkárosodás megállításához és némi javításához.

 5. Jo napot, azt szeretnem megkerdezni, hogy diabetikus láb (polyneuropatiara) alkalmazhato-e a magnesterapia?
  Elore is koszonom szepen

 6. A mágnesterápia fő alkalmazási területe a csontritkulás kiegészítő kezelése. A cikket (amihez ezt a kérdést feltette) olvassa el alaposan – görgessen felfelé. Benne van, hogy milyen kezelési idő és kúra időtartam a szokásos javaslat.
  A Magnum XL készülék már megfelelő erre a célra. A készülék ára tartalmazza a térd kezeléshez szükséges kiegészítőt, az éjjeli kezelést lehetővé tevő matracot viszont külön kell beszerezni.

 7. Súlyos csontritkulásban szenvedek.Gerinc csigolyáim értékei -3,8 és-4,9 között vannak. Hat éve mellrákkal műtöttek. Mivel igen kezdeti stádiumú volt, a kezelés sem volt drasztikus. Azóta tünetmentes vagyok. Alkalmazhatom-e a mágnesterápiát? Ha igen, akkor az éjszakai gyógyításban gondolkodom, vagyis mágneses matracban. A térdemben kopás van, attól is szenvedek. Kérdésem az lenne, hogy melyik típusú készüléket és matracot ajánlaná? Mennyi ideig lenne ajánlatos használni naponta, ill. hosszabb távon? Tudna-e olyan boltot ajánlani, ahol alacsonyabb a készülékek ára? Segítségét előre is köszönöm.

 8. Parkinsonre mit javasol? Milyen paraméterekkel?

 9. Egy éve vérszegénységgel kezelnek, most már kéthavonta kapok kettő, vagy négy adag vért.
  Orvosomban teljes mértékben megbízom. A kezelést továbbra is az utasításai szerint folytatva
  kérdezném, hogy kiegészítő kezelésként érdemes lenne-e a pulzáló mágnesterápiát alkalmazni?
  Olyan matracom van, amelyiken az időt és a frekvenciát is tudom szabályozni.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük