TENS vagy EMS – Mi a különbség?

Amikor elektrostimulátort vásárolsz, figyelj arra, hogy mit kínál a készülék! Lehet, hogy csak TENS-t, lehet hogy csak EMS-t, de van olyan, amit mindkettőt egyaránt biztosítja. Az idegstimuláció (TENS) és izomstimuláció (EMS) nem azonos! Ahogy a kalapács és a fűrész, úgy a TENS és EMS is más feladatra való! Írásom arról szól, hogyan döntsd el, hogy melyik a számodra megfelelő.

 

TENS vagy EMS? Melyik a jobb? Mi a különbség közöttük?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli idegstimuláció.

A TENS impulzusokat elsődlegesen fájdalomcsillapításra alkalmazzák. Más hatásuk elenyésző. A TENS nem megfelelő eszköz, ha az izomsorvadást szeretnéd megállítani, növelni az izomtömeged és izomerőd vagy éppen a sportteljesítményed javítanád (például futóversenyre készülve az állóképességed).

A TENS nem hoz létre minőségi izomösszehúzódást! Hatására csupán enyhe rángások jönnek létre, melyeknem erősítik az izmot, bár némiképp segítik a merev izom ellazítását.

 

Az EMS szintén egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből. Jelentése elektromos izomstimuláció.

Ez biztosítja az izmok megfelelő kezelését és fejlesztését. Az impulzusok látható izomösszhúzódásokat hoznak létre, megdolgoztatják, edzik a kezelt izmokat.

Az izomösszehúzódások hatása azonos a hagyományos edzésmunka hatásával: az izomrostok megvastagoknak, erősödnek, javul a vérkeringésük és metabolizmusuk és ezzel a teljesítményük.

TENS vagy EMS? Eltérő feladatokra valók!

Ha a fájdalomtól szeretnél megszabadulni, akkor a TENS a megfelelő választás. A kezelés rövidebb-hosszabb időre kikapcsolja a fájdalmat.

Ha az izomerőd szeretnéd visszanyerni (pl. hosszú lábadozás után) vagy az atrófiát (izomsorvadást) csökkenti, illetve sporteredményed javítani, akkor nem a TENS a megfelelő! Olyan eszközt válassz, ami EMS funkcióval is rendelkezik.

Ebből következően azt javaslom, hogy ne rohanj a vásárlással, amikor egy csábító árú készüléket látsz a közértben! Bizonyosodj meg arról, mit biztosít az eszköz! Csak azt válaszd, ami a panaszaidnak és kezelési céljaid megfelelő!

 

Ha pedig nem tudod eldönteni, hogy TENS vagy EMS kell-e, fordulj hozzám tanácsért. Kérdésed Facebook oldalamon keresztül, üzenetben közvetlenül nekem küldheted.

 

Ne feledd:

TENS megszünteti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat,

míg az EMS ellazítja az izmokat, növeli az izomerőt, izomtömeget és az izomteljesítményt. 

 

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom

 

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (18)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Egy problémát akkor lehet hatékonyan kezelni, ha megkeressük az okát és az oknak megfelelő kezelést adunk. A lábfej zsibbadását több dolog is okozhatja, például egy kényelmetlen cipő, gerinctáji idegbecsípődés, piriformis szindróma, kezdődő cukorbetegség, korábbi törés, sérülés. Ha a kivizsgálással végzett és tudja a diagnózist, akkor tudok konkrét eszközt javasolni.

 • comment-avatar
  Lajos 1 hét

  Üdvözlöm Uram! Végtagok zsibbadására melyik készülék alkalmas? Fájdalom nincs! Válaszát előre is köszönöm!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az, hogy TENS kezelést kap az nem baj, de nem fogja javítani az állapotát, akárhányszor kezelik is vele.
  A TENS kezelés (a TENS egy rövidítés, bőrön keresztüli idegstimulációt jelent) a kizárólag fájdalomcsillapító hatású. Semmilyen módon nem hat az izomra (ha igen, akkor már nem is TENS!).
  Az izom megerősítésére az EMS (elektromos izomstimuláció) való. Ez ugyan szintén elektroterápia, de az impulzus más frekvenciájú, tartamú és az izmok összehúzódását váltja ki. Ez az összehúzódás erősíti az izmot és javítja az izom tartását.