TENS vagy EMS – Mi a különbség?

Amikor elektrostimulátort vásárolsz, figyelj arra, hogy mit kínál a készülék! Lehet, hogy csak TENS-t, lehet hogy csak EMS-t, de van olyan, amit mindkettőt egyaránt biztosítja. Az idegstimuláció (TENS) és izomstimuláció (EMS) nem azonos! Ahogy a kalapács és a fűrész, úgy a TENS és EMS is más feladatra való! Írásom arról szól, hogyan döntsd el, hogy melyik a számodra megfelelő.

TENS vagy EMS? Melyik a jobb? Mi a különbség közöttük?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli idegstimuláció.

A TENS impulzusokat elsődlegesen fájdalomcsillapításra alkalmazzák. Más hatásuk elenyésző. A TENS nem megfelelő eszköz, ha az izomsorvadást szeretnéd megállítani, növelni az izomtömeged és izomerőd vagy éppen a sportteljesítményed javítanád (például futóversenyre készülve az állóképességed).

A TENS nem hoz létre minőségi izomösszehúzódást! Hatására csupán enyhe rángások jönnek létre, melyeknem erősítik az izmot, bár némiképp segítik a merev izom ellazítását.

 

Az EMS szintén egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből. Jelentése elektromos izomstimuláció.

Ez biztosítja az izmok megfelelő kezelését és fejlesztését. Az impulzusok látható izomösszhúzódásokat hoznak létre, megdolgoztatják, edzik a kezelt izmokat.

Az izomösszehúzódások hatása azonos a hagyományos edzésmunka hatásával: az izomrostok megvastagoknak, erősödnek, javul a vérkeringésük és metabolizmusuk és ezzel a teljesítményük.

TENS vagy EMS? Eltérő feladatokra valók!

Ha a fájdalomtól szeretnél megszabadulni, akkor a TENS a megfelelő választás. A kezelés rövidebb-hosszabb időre kikapcsolja a fájdalmat.

Ha az izomerőd szeretnéd visszanyerni (pl. hosszú lábadozás után) vagy az atrófiát (izomsorvadást) csökkenti, illetve sporteredményed javítani, akkor nem a TENS a megfelelő! Olyan eszközt válassz, ami EMS funkcióval is rendelkezik.

Ebből következően azt javaslom, hogy ne rohanj a vásárlással, amikor egy csábító árú készüléket látsz a közértben! Bizonyosodj meg arról, mit biztosít az eszköz! Csak azt válaszd, ami a panaszaidnak és kezelési céljaid megfelelő!

Ha pedig nem tudod eldönteni, hogy TENS vagy EMS kell-e, fordulj hozzám tanácsért. Kérdésed Facebook oldalamon keresztül, üzenetben közvetlenül nekem küldheted.

Ne feledd:

TENS megszünteti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat, míg az EMS ellazítja az izmokat, növeli az izomerőt, izomtömeget és az izomteljesítményt. 

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom

 


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

4 Comments on "TENS vagy EMS – Mi a különbség?"

  1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-05-15 at 04:55 |

    Az interferencia kezelés egy rendelői-kórházi elektroterápiás kezelési forma. Nincsenek otthoni használatra tervezett interferenciás gépek, ezért nem említem őket.

  2. A fenti cikkhez képest hogyan illeszkedik az interferencia (közép-frekvenciás) kezelés?

  3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-04-16 at 04:49 |

    Erre az izomstimulátor készülékek valók. Keressen rá az izomsorvadás vagy izomstimulátor kifejezésekre az oldalon és olvassa el a talált cikkeket.

  4. Felkarcsont toresem volt a sebeszi nyaknal. Bizonyos mozgasok nehezen mennek, ill.fajdalommal jarnak. Gyogytornara jarok. Szeretnem minel hamarabb teljes koruen hasznalni serult karomat es ehhez szeretnek keszuleket vasarolni.

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*