TENS vagy EMS – Mi a különbség?

Amikor elektrostimulátort vásárolsz, figyelj arra, hogy mit kínál a készülék! Lehet, hogy csak TENS-t, lehet hogy csak EMS-t, de van olyan, amit mindkettőt egyaránt biztosítja. Az idegstimuláció (TENS) és izomstimuláció (EMS) nem azonos! Ahogy a kalapács és a fűrész, úgy a TENS és EMS is más feladatra való! Írásom arról szól, hogyan döntsd el, hogy melyik a számodra megfelelő.

TENS vagy EMS? Mi a különbség?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli idegstimuláció.

A TENS impulzusok a bőrödben levő fájdalomérző idegvégződésekre és az ezektől az agyad felé tartó idegpályákra fejtik ki a hatásukat – ezért is hívják idegstimulációnak.

A kezelés fájdalomcsillapító hatású. Elsősorban a csont-ízület-szalag-ín fájdalmak csökkentésére való. Kiváló minden ízületi gyulladás (artritisz) és kopás (artrózis) által okozott panasz csökkentésre.

A fájdalomcsillapításon felül a TENS-nek más hatása nincs vagy elenyésző. Nincs gyógyító hatása sem, egyszerűen a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti, azaz nem kell mérgezni a tested. Előnye, hogy teljesen mellékhatásmentes, naponta többször ismételve is.

Az EMS szintén egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből. Jelentése elektromos izomstimuláció.

Az EMS kizárólag az izmok kezelésére való. Az impulzusok az izmok úgynevezett motoros mozgatópontján keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozzák létre. Az izmaidban ezt finom rángásként érzékeled.

Az izomstimulációs program beállításaitól függően a hatás sokféle lehet: izomlazítás, vérkeringés serkentés, izomerő fokozás, izomsorvadás leállítás, stb. Ideális minden izomfájdalom, izomgyengeség, keringési zavar, izomsorvadás, stb. esetén.

TENS megszünteti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat,

míg az EMS lazítja az izommerevséget, serkenti a vérkeringést, erősíti az izmot.

Vásárolhatsz csak TENS (pl. Dolito), csak EMS készüléket (pl. Rehalito), de olyan multifunkciós készüléket is (Pl. Myolito), amiben mindkettő funkció benne van. A fentiek ismeretében azonban már egyszerű a választás.

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (28)
 • Dr. Zátrok Zsolt
 • comment-avatar
  P.E 4 days

  Tisztelt Doktor Ur!

  Fel oldali Bell paresist szelektiv ingeraramkezelessel kezeltek,de a kialakult helyzet miatt a kezelest felfuggesztettuk.
  Tud javasolni otthoni haaznalatra keszuleket? Koszonettel

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A perifériás idegsérülés kezelése attól függ, hogy milyen mértékű a denerváció, azaz idegsérülés részleges vagy enyhe. “Sima” EMS csak akkor jön szóba, ha az izom-ideg kapcsolat megtartott – de a perifériás sérülésben ez sokszor nem így van. Olvassa el erről a cikkemet!

 • comment-avatar
  Hegedűs László 1 week

  Könyök alagút szindróma

  Tisztelt Doktor Úr ,
  a tanácsát szeretném kérni. Jan. közepén összehoztam egy peroneusparézist , az okát nem sikerült teljesen kideríteni , mert este lefeküdtem és reggel lógó lábfejjel ébredtem, a neurológus szerint a fibulafejen lévő peroneusideg elnyomódott az éjszaka folyamán. Természetesen minden vizsgálat megvolt ( kufsteini kórház) aztán elektroterápia gyógytorna otthoni torna stb. és ez már alakul. Most pechemre sikerült kb félóra ágyban olvasással elnyomni a könyököm és a kis ill. gyűrűsujjam 3 napja zsibbad,- de majdnem tökéletesen működnek- amit így olvasgatva a lehetséges okokról az ulnaris ideg elnyomódása okoz. Most egyenlőre nincs lehetőségem orvosi vizsgálatra és a korábbi kezelésekre , . Azt szeretném megkérdezni , hogy ilyen banális ” sérülés ” után , meddig tart kb a zsibbadás , mert a peroneusparézis után ez egyáltalán nem volt ill. átmenetileg otthoni gyógymódként az Ems készülékkel a kezelés és az ujjak tornáztatásán kívül van-e más lehetőség ?
  Tisztelettel
  László

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A Triathlon Pro készülék rendelkezik iontoforézis kezelés funkcióval. A programok / orvosi kezelések programcsoportban találja. Ilyen kiegészítő kell még a kezelés elvégzéséhez.
  Ezen felül a mikroáramú programcsoportban talál teniszkönyök (epikondilitisz) kezelésre MENS porgramot. Ezt alkalmazza. A sport programok közül a Bemelegítés és Kapillarizáció programok segítik a gyógyulási folyamatot. Ezek izomstimulációs kezelések, amik az alkarizmokra valók az Ön esetében.

 • comment-avatar
  Könyökműtött 1 week

  Jo napot dr Ur !
  Egy hete estem túl a teniszkönyökömmel Hohmann műtéten. Tegnap a varratszedés is megvolt, szépen gyógyul.
  A zárójelentésem Diclofenak iontophoresis kezelest is javasol.
  Van egy Globus triathlon pro keszülékem amivel kapcsolatban kerdezem
  Milyen programokat es mikortól javasol számomra a mielőbbi gyogyulás érdekében, gondolok a fájdalomcsillapitastól a gyógyitason keresztül az erősítésig.
  Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel Könyökműtött

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A mágnesterápia a csontok és ízületek kezelésére való. Bár serkenti a mikrocirkulációt, így enyhe ödémacsökkentő hatáa lehet. Nyiroködémában a folyadék felszaporodása olyan erőteljes, hogy a mágneses kezelés keringésjavító hatása erre “kevés”.
  A mágneses kezelés jó hatású csontritkulásra.
  A fej kivételével a test minden területén alkalmazható.

 • Dr. Zátrok Zsolt