TENS vagy EMS – Mi a különbség?

Amikor elektrostimulátort vásárolsz, figyelj arra, hogy mit kínál a készülék! Lehet, hogy csak TENS-t, lehet hogy csak EMS-t, de van olyan, amit mindkettőt egyaránt biztosítja. Az idegstimuláció (TENS) és izomstimuláció (EMS) nem azonos! Ahogy a kalapács és a fűrész, úgy a TENS és EMS is más feladatra való! Írásom arról szól, hogyan döntsd el, hogy melyik a számodra megfelelő.

TENS – Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation

A TENS az angol kifejezés szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli idegstimuláció.

Azért idegstimuláció, mert a TENS impulzusok a bőrödben levő fájdalomérző idegvégződésekre és az agyad felé tartó idegpályákra fejtik ki a hatásukat – ezért hívják idegstimulációnak.

A kezelés fájdalomcsillapító hatású.

Elsősorban a csont-ízület-szalag-ín fájdalmak csökkentésére való. Kiváló minden ízületi gyulladás (artritisz) és kopás (artrózis) által okozott panasz csökkentésre.

A fájdalomcsillapításon felül a TENS-nek más hatása nincs vagy elenyésző. Nincs gyógyító hatása sem, egyszerűen a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti, azaz nem kell mérgezni a tested. Előnye, hogy teljesen mellékhatásmentes, naponta többször ismételve is.

EMS – Electric Muscle Stimulation

Az EMS jelentése elektromos izomstimuláció. Azaz kizárólag az izmok kezelésére való.

Az impulzusok a bőrön keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozzák létre. Az izmaidban ezt rángásként érzékeled.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Az izomstimulációs program beállításaitól függően a hatás sokféle lehet: izomlazítás, vérkeringés serkentés, izomerő fokozás, izomsorvadás leállítás, betegség utáni izomerő visszaszerzés, stb. Ideális minden izomfájdalom, izomgyengeség, keringési zavar, izomsorvadás, stb. esetén.

TENS vagy EMS? Mi a különbség?

TENS megszünteti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat,
míg az EMS lazítja az izommerevséget, serkenti a vérkeringést, (vissza)erősíti az izmot.

 

Dolito csak TENS készülékblank

 • alapszintű, kétcsatornás TENS készülék
 • csak fájdalomcsillapító programokat biztosít, más funkciója nincs
 • modulált, hagyományos, endorfin és Burst TENS programok
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • a test bármely területén alkalmazható (kivétel koponya)
 • otthoni használatra javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Rehalito csak izomstimulátor készülékrehalito kétcsatornás izomstimulátor EMS készülék

 • alapszintű, kétcsatornás izomstimulátor
 • csak izomstimulációs programokat biztosít, más funkciója nincs
 • programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • kis területű kezelésre ajánlom, például egyoldali váll, alkar, vádli fájdalmakra, illetve nyak, hát és derékfájdalmakra
 • otthoni használatra javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Myolito TENS és izomstimulátor egybenMyolito 2 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • alapszintű, 2 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, azaz TENS, EMS és FES áramokat biztosít, sokoldalúan felhasználható
 • modulált TENS program a fájdalom enyhítésére
 • izomfeszülés, izommerevség oldó program
 • a tartós javulást segítő izomerősítő programok
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • otthoni használatra javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (105)
 • comment-avatar

  Ezt a cikkem nézze meg: Mikroáramú kezelés a gyakorlatban
  A talpi bőnye egy kötőszövetes lemez. Tulajdonképpen ín. A Mikroáramú programok között talál Íngyulladás és Achilles gyulladás kezelőprogramokat. Ezek megfelelől.

 • comment-avatar
  László 3 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  Ajánlását szeretném kérni talpi bőnye gyulladás kezelésére Triathlon Pro készülékkel. A készüléket még a napokban veszem át a medimarkettől, így nem volt lehetőségem tanulmányozni a használati útmutatóját. Kérem segítségét, hogy melyik programot javasolja, illetve, hogy hova és hány darab elektródát kell alkalmazni? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. László

 • comment-avatar

  Az említett készülék egy olcsó TENS. Fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett használhatja fájdalomcsillapításra. Ebben segíthet, azaz használat után néhány órára mérséklődhet a fájdalom.
  A gerincsérves panaszokat a TENS nem javítja, nem gyógyítja, így ezzel a készülékkel a panaszai soha nem fognak megszűnni.
  A gerincsérv egyébként is minden, csak nem egyszerű probléma. Ahogy egy 20 fős baráti társaságnak nem a gyermeke babkonyhájában főz vacsorát, így a PiernPlus sem alkalmas komoly panaszai kezelésére.
  Olvassa el figyelmesen ezt a cikkem: Gerincsérv – mit tehetsz ellene?

 • comment-avatar
  Henrietta 3 hónap

  Nyaki gerincsérveim vannak. Fájdalmaim vannak a nyak és lapockák közötti szakaszon, a vállam is fáj és főként éjszaka zsibbadnak az ujjaim. A PiernPlus Basic készülék véleménye szerint javíthat az állapotomon?

 • comment-avatar

  A karja soha nem lesz olyan, mint korábban volt. Ez biztos (azaz 100%-osan biztosan nem hozható helyre). Hiszen egy szalag elszakadt és bár a szakadás összeforr, de nem lesz olyan erős és tartós, mint régebben volt (mert a hegszövet soha nem olyan erős és rugalmas, mint az eredeti ín volt).
  Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rehabilitációval elérhető állapot akadályozná a mindennapi életben. Ha legalább 80%-os javulást elér, az már nem zavarná a mindennapi tevékenységekben.
  A gyógyulás szerintem azért lassú, mert 1., túl nagy idő telt el a szakadás és a műtét között. Minél közelebb történik a műtét a sérüléshez, annál jobb az eredmény. 2., Ha jól értem, volt néhány gyógytornán, de ennek vége és valójában semmi nem történik a rehabilitációja érdekében.
  Ha jól értem, akkor az baj. Ha nem tesz semmit, akkor bizony a 80% elérése is nagyon távoli.
  A gyógyulást segíteni kell!!!
  Szüksége van gyógytornászra, aki megtanítja, hogy milyen mozdulatokkal erősítheti a vállát és hogyan növelheti a mozgástartományt. Masszőrre, aki kézi masszázzsal segít oldani a letapadásokat. Fizikoterapeutára, aki terápiás ultrahanggal, lágylézerrel. mikroárammal és izomstimulációval segíti a gyógyulási folyamatot.
  Ha ezeket naponta csinálja, egy elszakadt ín gyógyulása akkor is 90-120 nap. Ha nem csinál semmit…..

 • comment-avatar
  Éva 6 hónap

  Inszalag szakadás miatt vállműtétem volt. (Sajnos a műtétre 25 nap elteltével került sor)A műtét után 5 héttel eltávolították a vállamból a drótot. A gyógyulás nagyon lassú,pedig gyógytornára is jártam.
  A karomba szeretném vissza hozni az erőt, illetve az izom letapadás is rengeteg gondot okoz.
  Az ilyen egészségügyi károsodás helyrehozható 100%-osan?
  És vajon miért ilyen lassú ez a gyógyulás? Milyen készüléket ajánl nekem Doktor úr?
  Tisztelettel Köszönöm!

 • comment-avatar

  A kézen-tenyéren több tucatnyi apró izom található. Nem egyszerű egy adott izomra fókuszálni. De érdemes lenne gyógytornász irányítása mellett a problémás izmokra fókuszálni.
  Hasznos kiegészítő lehet a rehabilitációhoz ez és ez is.

 • comment-avatar
  Krisztina 6 hónap

  Köszönöm szépen mai válaszát is! Közben megérkezett az MR vizsgálat eredménye: a C.V. – C.V. csigolya között enyhe kyposis látható. A csigolyákon enyhe osteophyta képződés figyelhető meg. A C.VI. porckorong jobb oldali foraminalis helyzetű protrusiot mutat. Gyöki érintettség nem igazolható. Enyhe spondylosis. Kényszertartás. / Az ENG vizsgálat jövő héten lesz, akkor talán már közelebb leszek ahhoz, hogy mi is az igazi probléma. Akárhogyis olvasom az alagút szindróma tüneteit, azok nekem nincsenek, nem zsibbad a karom, nem fáj a csuklóm. Egyszerűen elsorvadt a bal kezem hüvelyk és mutató ujj közötti részben az ideg/izom és apró dolgokat sete-sután tudok felvenni. Ami tompa kis fájdalom érződik az a hátam bal felső részéről jön, lapocka-nyak közötti résztől.
  Nagyon kedves, hogy foglalkozik az esetemmel. Köszönöm szépen!

 • comment-avatar

  Olvassa el az alagút szindrómával foglalkozó cikkem.
  A csuklóalagút szindróma esetén a legvégső megoldás a műtét.

 • comment-avatar
  Krisztina 6 hónap

  Köszönöm előző válaszát! Valószínű perifériás lesz a bal kezem gyengesége, ideg sorvadása. G5630, G5620. Alagút szindrómára gyanakodnak. Ez esetben az EMS készülék segíthet? Ön szerint alagút szindróma megmenthető műtét nélkül? Az ENG vizsgálat jövő héten lesz, akkor már okosabbak leszünk. Ha megengedi még jelentkezem. Kíváncsi vagyok a véleményére. Köszönöm szépen előre is!

 • comment-avatar

  Az attól függ, hogy mi a károsodás oka és helye (centrális vs perifériás).
  A TENS biztosan nem javít a problémán – ez egy fájdalomcsillapító módszer, elsődlegesen mozgásszervi panaszokra hatékony. Szokásos még például polineuropátiás kellemetlen érzések csökkentésére is. De magát a betegségek, a panaszokat kiváltó okot biztosan nem javítja.
  Az izomstimuláció (EMS) segíthet bizonyos értelemben. EZ sem gyógyítja az idegkárosodást, de a tüneteinek mérséklésében szerepet kaphat. Például az izomgyengeség javításában segíthet. Az ügyetlenség javításában is lehet kis szerepe, de itt inkább a gyógytornának van nagyobb súlya.

 • comment-avatar
  Krisztina 7 hónap

  G5630 A.n. radialis károsodást állapítottak meg a bal kézfejemben. A bal hüvelykujjal és a mutatóujjal elég sete-suta vagyok. Ezt az idegsorvadást esetleg megállíthatja vagy javíthatja egy Tens – Ems készülék?

 • comment-avatar

  Az arc elektroterápiás (izomstimulációs, azaz EMS) kezelését több célra alkalmazzák.
  1., Szépségápolás. Az arcizmok rugalmasságának és tömegének javítása csökkenti a ráncokat. 2., az izomstimuláció javítja az izmok vérkeringését és az izom és mozgatóideg kapcsolat működését. Segítheti a zavaró izomaktivitás (remegés) megszűnését.
  Arckezelésre (a koponya és agy közelsége miatt) csak precíz készüléket lehet alkalmazni. Ide kattintva talál ilyeneket.
  Az Elite vagy Premium 400 készülékek rendelkeznek arckezelést biztosító programokkal.

 • comment-avatar

  78 éves vagyok, mindkét alkalommal az arcom bal oldalával volt gond. Fiatalként, első gyermekem megszületésekor gátvarráshoz novokaint kaptam. Eddig nem volt ismert, hogy érzékeny vagyok rá. Másnapra lebénult a bal arcfelem. Ez vitaminok és elektromos csipegetés árán gyógyult és 20 évig minden rendben volt.
  25 évvel ezelőtt elkezdett a bal szemem ugrálni, lecsukódott egy pillanatra a szemhéjam, zavaró volt. Nem volt ismert még akkor a gyógymódja. Évekkel később, szemüveg felíratásakor tűnt fel a az orvosnőnek. elmondta, ismeri ezt a betegséget, orvostan-hallgatóként látott erre BOTOX kezelést. Így kerültem az Országos Idegsebészetre Bp-re az Amerikai útra, ahol több mint 20 éven át kaptam negyedévenként egy adag botoxot, több helyre szúrva. Hamarosan nem volt elég a szem környék szurkálása, – mivel akkor már az arcom és a szám széle is ugrált, kicsit félre húzódva. Így oda is kaptam az egy adagból. Eredményes volt a kezelés annyiból, hogy a szuri hatására, kb 1 hét elteltével az ugrálás megnyugodott, de közeledve a negyedév végére, ismét ugráltak az izmok. Amíg tartott az arcomban a hatóanyag, nem tudtam tökéletesen megtartani a számban a folyadékot, még a nyál is kiszivárgott a bénult izmok miatt, kimarta a szájzugot.
  A covid alatt egy alkalommal nem vállaltam be a tömeg-közlekedéssel való 60 km-es utat. Ez is, meg a korom is hozzájárult ahhoz, hogy megszüntették számomra a botox finanszírozását.
  Ebbe bele is nyugodtam, én magam tornásztatom az arcizmaimat, főleg a száj körül, mindenféle grimaszokat vágva, úgy ahogy azt fiatalasszony koromban javasolták az arcbénulásom után.
  Olvastam a TENS és EMS készülékekről. Azt szűrtem le, hogy részemre az EMS olna jó.
  Várom megerősítő válaszát, esetleg néhány jó tanácsát a használatához.

 • comment-avatar

  Olvassa el a Nyirokmasszázs gép – mire való és hogyan válassz című cikkem. Ide kattintson.
  Hazánkban a nyirokmasszázs gépekre nincs támogatás, receptre nem felírhatók, a betegnek önerőből kell megvennie.

 • comment-avatar
  Ildikó 10 hónap

  19 éve műtöttek baloldali rosszindulatú emlődaganattal.
  2 éve lakóhelyet változtattunk, rengeteget pakoltam, emeltem, cipeltem az addig megkímélt bal karommal. Eleinte csak egy kicsit dagadt, de ezen a nyáron már észrevehetően duzzadt, néha viszket, feszül.(8 nyirokcsomót távolítottak el.) Szeretném a nyirokmasszázsgéppel kezelni, ebben kérnék tanácsot.
  Nem ismerem ezeket a segédeszközöket, így nem tudom, milyet érdemes vásárolni.
  Esetleg az onkológus orvos felírhatja-e, van-e rá támogatás?
  Válaszát köszönöm.

 • comment-avatar

  TENS kezeléshez gondolja? A KOPONYÁRA (halánték, homlok, tarkó, fejtető) BIZTOSAN NE!!!!! Hacsak nem akarja alaposan összekeverni az agyműködését! A TENS nem alkalmas a migrénes rohamok, fejfájás enyhítésére, a TENS áram erőssége túl nagy, ha rossz helyre teszi, akkor az agyműködést összezavarja, akár epilepsziás rohamot is kiválthat.
  A TENS legfeljebb a feszítő jellegű fejfájásra jó, amit az egész napos rossz testtartás, a képernyő merev bámulása vált ki. Itt a nyakizmok, vállizmok kezelése, lazítása EMS-sel (és nem TENS-sel) segít!
  A fejfájás kezelésére van néhány elektroterápiás eszköz (Cefaly, Alphastim AID) – ezek azonban nem TENS-ek, hanem speciális mikroárammal működnek, amelyről igazol, hogy nem zavarják meg az agyműködést.

 • comment-avatar
  Attila 1 év

  Fejfájás enyhítésére hova érdemes rakni a tappancsokat?
  Illetve hanyas fokozaton érdemes használni a készüléket?

  Úgy vettem eddig észre a 15-ös az még nem fáj.
  20-as már fájdalmas, ennél magasabbra még nem állítottam.

 • comment-avatar

  Amíg akaratlagos mozgások valamilyen mértékben megtartottak, addig a jó minőségű EMS kezeléssel lassítani lehet a romlást, segíteni lehet az izomerő megtartását. Ide kattintva talál olyan készülékeket, melyek az adott diagnózis esetén segítséget nyújthatnak.

 • comment-avatar

  A TENS-t csak fájdalomcsillapításra lehet használni, nincs gyógyító hatása, azaz nem okozza a gyulladás csökkenését.
  Az EMS -ha a vádli izmokat rendszeresen átmozgatja vele- rendelkezik csekély gyógyhatással. Egy kicsit javíthat a panaszokon, de az EMS-nek sincs jelentős hatása a gyulladásos folyamat megszüntetésére.
  A gyulladások kezelésére a terápiás ultrahang, a lágylézer és a mikroáram kezelések hatékonyak. Ezektől nagyságrenddel erősebb hatás várható, mint TENS/EMS-től.
  Olvassa el ezt a cikket. Illetve ezt is. Nagyon fontos lehet annak megértése, hogy a sportsérülések elkerülésében igen jelentős szerepe van a bemelegítésnek.

 • comment-avatar
  Smici 2 év

  60 évesen, aktívan (versenyszerűen) teniszezem. Több, mint két hónapja achilles ín sérüléssel szenvedek. Azt szeretném kérdezni, h boka rögzítő, sarok emelő, fásli, kineo tapasz mellett, segíthet-e a gyógyulásban TENS/EMS készülék? Amennyiben igen, melyik készülék javasolt?

  Köszönettel,

 • comment-avatar
  Noémi 2 év

  Gyerekkoromban CMT-t diagnosztizáltak nálam, eddig tünetmentes voltam, de a terhességem alatt sokat romlott a kezeim, ujjaim állapota. 7 hónapos a kisfiam, de változás pozitív iranyba nem történt. EMS készülék használata segíthetne abban, hogy a sorvadásnak indult izmok állapota javuljon?
  Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Az ultrahang a gyulladásos folyamatok kezelésére alkalmas. Segíthet a térd fájdalom, csípőízületi fájdalom,teniszkönyök esetén egyaránt.

 • comment-avatar
  Jánosné 2 év

  Asono stim 922 készüléket néztem ki hogy megrendelném.A következők a panaszaim Térd fájdalom gyulladás meszes atrozis 20 éves csipőprotézis harmadik ponti fájdalom lesugárzik a combomba.Gondoltam az ultrahangos készülék segitene fizikóterápiás kezelésekkor is ezt csinálják.Ez a készülék jó lenne erre a célra?Vagy pl teniszkönyök maszirozása.Egyéb fájdalmak vagy gyulladásra jó e.
  Köszőnóm válaszát

 • comment-avatar

  Az említett eszköz egy wellness izé. Nem orvosi kezeléshez való szint. Sok évvel ezelőtti műszaki szint. Ha megvan, akkor pár dologra lehet még használni, pl ha elfeküdte a nyakát arra jó lehet, Komolyabb problémára a játék kategória.

 • comment-avatar
  MFné 2 év

  Nekem van egy OMRON HV-F115 tip. készülékem.Nincs ráírva,hogy Tens vagy EMS.Tudna segíteni,hogy ez milyen készülék? Köszönettel

 • comment-avatar

  Az impulzus időtartamában van jelentős eltérés.

 • comment-avatar
  Noémi 2 év

  Jó napot! Le tudná írni, hogy technikailag mi a különbség a TENS és az EMS között? Miben más a gépek tudása (frekvencia, stb.), illetve mi az alapvető különbség a programok közt, ami miatt az egyik csak fájdalom csillapítást eredményez, a másik viszont izomösszehúzódást? Előre is köszönöm részletes válaszát!

 • comment-avatar

  Igen. Két célból is. Ha vannak fájdalmai, akkor a TENS gyógyszer nélkül csökkenti a fájdalmat. Az EMS pedig fontos, hogy a váll és karizmainak erejét megtartsa és mielőbb visszanyerje. Enélkül a felgyógyulás elhúzódhat.

 • comment-avatar
  Angel78 2 év

  77 èvesen,baleset után (váll szilánkosra törése) érdemes lehet hasznàlni a fenti kèszülèket?

 • comment-avatar

  A combizom erősítésre bármelyik Globus négycsatornás készülék megfelelő. Olvassa el ezt a cikkem.
  Benne vannak azok a készülékek is, amilyet érdemes választani.

 • comment-avatar
  Jámbor Árpád 2 év

  Tisztel Uram!
  Egy éve volt egy keresztszalag szakadásos térdsérülésem. Nagyjából rendbejött már a térdem, de nem elég erős. Emellett otthoni edzések kiegészítésére is szívesen használnék készüléket, amennyiben van olyan, amelyik alkalmas izomépítésre is – főként hason.
  Ha már veszek egy készüléket, akkor minél több funkciósat szeretnék, hogy ha a családban bárkinek olyan problémája lesz, amelyekről e fórumon olvashatok – segíthessek neki.
  A fentiek miatt szívesen vennék olyan multifunkciós készüléket, amely a lehető legtöbb esetben segíthet és a jelenlegi izomerősítési vágyamat is kielégíti.
  Úgy tűnt számomra, hogy Ön a Globus készülékeket tartja a legjobb ár/érték arányúnak, s mintha azok közül több képes lenne a TENS/EMS/Mikroáram hármasra is. Milyen készüléket ajánlana – akár a drágábbak közül is?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Árpád

 • comment-avatar

  Nem alkalmas térdízületi gyulladásra. Tens (nem modulált) és EMS programokat biztosít, ezek egyikének sincs gyulladáscsökkentő hatása. A kopás esetén a tens pár napig hatékony lehet a fájdalmak csillapítására, azonban mivel nem modulált tens, így 4-5 nap után a kezelés a hatását fogja veszíteni.

 • comment-avatar
  Judit 2 év

  Szeretném megkérdezni, hogy a Vivamax VivaTens Pro (GYVTT1) készülék alkalmas-e térdizületi gyulladás, térdizületi kopás esetén? A leírásban nem találom, hogy modulált programja van-e? Szíves válaszát tisztelettel várom!

  Köszönettel,

  Judit

 • comment-avatar

  ALS-ben a TENS semmi vagy legfeljebb minimális segítséget nyújt. Az EMS, azaz izomstimulációt biztosító készülék alkalmas arra, hogy a tüneteket enyhítse, a a romlást lassítsa. OLvassa el erről szóló cikkem.

 • comment-avatar
  Nagy András Istvánné 2 év

  Jó napot kívánok
  Férjem ALS beteg 47 éves milyen tens készüléket ajánl köszönöm szépen Nagy András Istvánné

 • comment-avatar

  Olvassa el a befagyott váll kezeléséről szóló cikkem.
  A TENS csak fájdalomcsillapító hatású. A befagyott váll esetén minimális segítséget jelent. Az izomstimuláció már jobb, ellazítja az izmot, de nem csökkenti a gyulladást.
  Általában több módszer együttes alkalmazásától várható javulás. Például ultrahang, izomstimuláció és lágylézer vagy MENS kezelés egymás után.

 • comment-avatar
  Anikó 2 év

  Befagyott váll szindrómára alkalmas e, és hogyan kell használni?

 • comment-avatar

  OLvassa el a hátfájdalom okairól szóló cikkem.
  Igen, az izomstimuláció (EMS) a hátfájdalom megszüntetésében hatékony segítség. (Rendszeres,napi használat esetén 6-8 hét alatt érhető el vele eredmény)

 • comment-avatar
  Edina 2 év

  Érdeklődnék, hogy tartós hátfájdalomra (Férjem) hatásos-e?

 • comment-avatar

  Az idegsérülésre a TENS-nek nincs gyógyító hatása. Az izomstimuláció (EMS) pedig attól függ, hogy milyen fokú az idegsérülés (teljes, részleges). Ha teljes, azaz az izmok denerváltak, akkor a „sima” izomstimulátor nem megfelelő, ilyenkor szelektív ingeráram kezelésre van szükség. Ha a denerváció részleges, akkor szerencsés esetben akár „sima” EMS is segíthet.
  Az idegsérülés mértékét EMG vizsgálat eredményeiből lehet „kiolvasni”.

 • comment-avatar
  Anita 2 év

  Plexus brachialis sérülés esetén javasolja a használatát? Napokon belül műtét lesz, a műtét után mennyire használható?

 • comment-avatar

  használható, de kb annyi értelme van, mint a gyerek műanyag barkácskészletével házat építeni.

 • comment-avatar
  P.Rezső 2 év

  EMS FOOT Massager peroneus bénulásnál használható?Hálás köszönet a válaszért.

 • comment-avatar

  A műtét csak az első lépés egy betegségből való kilábalás érdekében. Ezt követően egy lényegesen hosszabb, akár több hónapos folyamat következik, a rehabilitáció. Olvassa el ezt a cikket.
  Az Ön esetében az izomerő visszaszerzése könnyebb és gyorsabb, amit izomstimulátor segít. Olvassa el, hogy mire használható az izomstimuláció.
  Az érzőidegek regenerációja hosszabb időt, akár 2-3 évet is igénybe vehet. A rendszeres mozgatás, masszírozás és az izmok elektromos stimulációja segíthet a folyamatban.

 • comment-avatar
  Zsuzsa 2 év

  Sürgösségel mütöttek nyaki gerincsérvre, egyik pillanatról a másikra nem tudtam lábra állni. Éjjel kezdődőtt reggel már a mütöben voltam. 9 hét telt el, és még mindig jobb oldalon melltő lefelé nem érzek hőt és fájdalmat. Lábaim gyengék ball lábam sokszor gyengébb mint a jobb,nehezen tudom kordinálni. Melyik gépet vagy mit ajánlana.

 • comment-avatar

  Ide kattintva talál olyan eszközöket, amelyek sztroke után, otthoni rehabilitációban segítenek.

 • comment-avatar
  Ica 2 év

  Érdeklődnék hogy stroke utáni rahabilitaciora, izmok lazitasara használható e a készülék és melyik??? Édesanyám 1 éve kapott stroke és a jobb oldala béna sajnos!
  Köszönett Ica

 • comment-avatar

  A nyak és hátfájdalom elsődleges oka a nyaki és hátizmok, a gerinctartó izmok meggyengülése. Ez természetes, ha az ember keveset mozog, nem végez rendszeresen hátizomerősítő tornát. Ez lenne a legjobb gyógymód (például a jóga). Ha a fájdalmak erősek, akkor a tornát megakadályozza és ilyenkor az izmokat mesterségesen kell megerősíteni. Erre az izomstimulátor (EMS készülék) megfelelő. A Myolito multifunkciós készülék például alkalmas erre. Akkor tudja használni, ha a kezével el tudja érni a lapockája tetejét. Ha nem, akkor nem tudja felragasztani az elektródát. Próbálja ki és ha eléri, akkor a készülékkel enyhíteni tudja a panaszait, rendszeres használat mellett pedig (2-3 hónap alatt) akár teljesen megszüntethető.
  Továbbá olvassa el ezt a cikkem is.

 • comment-avatar
  Márta 3 év

  S5-ös csigolyám vasalt az S4-hez és L1-hez. Körben a lapockámon elmeszesedett csomók vannak fiatal korom óta(70 éves vagyok). A „banya púp” komolyan kezd kialakulni, a fájdalom egyre erősebb, bármit teszek ellene. Tudna-e valamilyen készüléket ajánlani, ami legalább csillapítaná a fájdalmakat. Egyedül élek, tehát olyasmi kell,amit tudok egyedül használni . Válaszát várva maradok Tisztelettel:Márta

 • comment-avatar

  Sajnos 3 év telt el az események óta. Ilyenkor nagyon elkésett! 3 nappal a balesete után kellett volna elkezdenie a rehabilitációt és azóta is folyamatosan végezni. Sajnos sokan félreértik, hogy mit jelent a rehabilitáció – azt hiszik, hogy az a néhány kezelés, amit a kórházban kaptak az elég egy súlyos állapot következményeinek felszámolására. Sajnos a rehabilitáció valójában egy több hónapos, de gyakran több élves folyamat, amit minél hamarabb kezdenek el, annál nagyobb az esély a sikerre. Évekkel az esemény után már kialakul egy maradványállapot, ami már nem szüntethető meg. Némi mérséklés lehetséges, aminek alapja a napi rendszerességgel végzett gyógytorna, mágnesterápiás, mikroárámú kezelések, izomstimuláció kombinációja lehet. Nincs egyetlen kiemelhető módszer sem, ami önmagában segít. Sokféle kezelés együtt egy kis javulást eredményezhet. Ha egyetlen készülékben gondolkodik, akkor az legyen egy multifunkciós elektroterápiás készülék (izomstimulátor, mikroáram kezelésekkel), ez segíthet a legtöbbet (ha rendszeresen, kitartóan használja).

 • comment-avatar
  L.Erzsébet 3 év

  Három éve balesetet szenvedtem, ami ágyéki csigolya törést okozott. Műtét során hat csavarral stabilizálták gerincemet.
  Rehab.kezeléseket kaptam. Gyógytorna, masszás, Bemer, TENS, CO2 fürdő. Gerincfájdalmak és diffúz izületi panaszok folytán kezeltek. ami kicsit segített állapotomon. Szeretnék otthoni kezelésre valamilyen készüléket vásárolni.
  Tisztelettel kérem segítségét!

 • comment-avatar

  A reumatoid artritiszről ide kattintva olvashat. A cikkben többféle módszert is javaslatok az otthoni kezelésre.

 • comment-avatar
  Anna 3 év

  Tisztelt Dr Zátrok Zsolt! Kb. 8 éve óta RA-m van. Jelenleg nagy súlyvesztés(sajnos kb.20 kg. már kb, két év alatt), izomvesztés és főleg térdizületi gyulladás áll fenn, kb.40-50 CRP értékkel.
  Táplálkozás, életmódjavítás, napi testedzés gyógyprogramot találtam. Tisztelettel kérdezem, melyik készülék segíthetne még a gyógyulásban?
  Előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Anna 3 év

  Kb. 8 éve óta RA-m van. Jelenleg nagy súlyvesztés(sajnos kb.20 kg. már kb, két év alatt), izomvesztés és főleg térdizületi gyulladás áll fenn, kb.40-50 CRP értékkel.
  Táplálkozás, életmódjavítás, napi testedzés gyógyprogramot találtam. Tisztelettel kérdezem, melyik készülék segíthetne még a gyógyulásban?
  Előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  A gerincproblémákra az említett készülék játék. Egyrészt két csatornás, így egyszerre csak tenyérnyi terület kezelésére elég. A gerincproblémák enyhítéséhez a nyaktól a derékig kell kezelni a gerinctartó izmokat. Hogy a javulást 2-3 hónap alatt elérje, naponta 2-3x érdemes kezelni.
  A kétcsatornás készülékkel az egész napját igénybe veszi. Először a nyakát kell kezelni (50perc), majd a lapockái között, utána a háta alsó részét, végül a derekát. Azaz reggeltől estig kezelnie kell.
  Egy 4 csatornás készülékkel, pl., MyoBravo ez egyetlen kezeléssel, 50 perccel “megúszható”.

 • comment-avatar

  A TENS enyhítheti a fájdalmat pár órára, de a gyulladást nem segíti. Az EMS segíthet ellazítani a merev izmot, de a gyulladásra nincs hatással.
  Segítséges olyan készülék jelenthet, amiben mikroáramú (MENS) kezelés is van.
  Olvassa el továbbá a befagyott váll szindróma kezelési lehetőségeiről szóló cikkem.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Belán Zsolt 3 év

  Tiszteletem! Csavarokkal a térdemben is használható? Üdv. :Belán Zsolt

 • comment-avatar
  Hortobágyiné Szűcs Ilona 3 év

  Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fáj a bal vállam. Impingement / Váll ütközési szindrómát állapítottak meg. A rotátorköpeny nem sérült. Egy másik orvos befagyott vállnak nevezte a betegséget. Milyen készüléket ajánlana? Ultrahang vagy TENS/EMS ? Köszönöm.

 • comment-avatar
  ÁGOTA Ujváriné Tóth 3 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Édesanyámnak /80 éves/ szeretnék készüléket vásárolni, aki rendszeresen, régóta fájdalomcsillapítókat szed. Combtőből kiinduló erős fájdalma, keringési és gerinc problémai is vannak. Én az OMRON E3 Intense izom- és idegstimulátor készüléket nézegettem. Szeretném megkérdezni, hogy ez megfelelő-e, vagy esetleg másikat ajánlana.

 • comment-avatar

  Az említett készülék 2 csatornás, ami azt jelenti, hogy nem tudja egyszerre kezelni a hátát. Egymás után először a nyaki, aztán a háti és végül a deréktájat tudja vele kezelni. Mindegyik 40-50 perc. Ehhez képest túlárazott. A Myolito készülék például fele áron van, a panaszaira viszont megfelelő.
  Ha időd akar nyerni, akkor 4 csatornás készüléket javaslok. Ilyen a MyoBravo.
  A panaszaira ajánlom még ezt az eszközt: Compex Fixx 1.0

 • comment-avatar
  Nagy Peter 3 év

  Tisztelt Doktor Ur!
  Szeretnek egy keszuleket vasarolni hat es vallizmaim kilazitasara, izomgorcsok feloldasara, idegpalyak kiszabaditasara, erositesre. Sajnos a hatamban nagyon sok izomgorcs talalhatomar hosszu ideje, ami masszazs utjan nem igazan javul. A masszor azt mondta, hogy minden izom problema megtalalhato a hatamban. SMR hengerrel es masszazs labdakkal probalok javitani a helyzeten, de ugy erzem egy EMS keszulek is segithetne. Mi a velemenye? Melyiik keszuleket ajanlana kb 50.000 forintig? Kineztem az I-TECH mio care pro keszuleket, es erdekelne a velemenye. Sajnos a Globus keszulekek igen dragak…jelenleg nem tudok olyat venni.
  Koszonom szepen a segitseget!

 • comment-avatar

  Mire szeretné alkalmazni? Milyen betegség tüneteit kezelné? (Mi a diagnózis?)

 • comment-avatar
  Erzsébet 3 év

  Tisztelt Doktor Úr! Idős édesanyámnak /85 éves/ szeretnék készüléket vásárolni lábfájás, főként alsó végtag kezelésére. Járóképes, aktív, de egyre jobban fáj a lába. Gyógyszer helyett szeretnénk alkalmazni.

 • comment-avatar

  Az érprotézis nem zárja ki az elektroterápiás kezelést.
  Gerincsérv esetén azonban a TENS-sel nem sokra megy. A hátizmok erősítése, stabilizálása izomstimulátorral lehetséges.
  Olvassa el ezt a cikkem: Gerincsérv-mit tehetsz otthon? és ezt: A Gerincműtét árnyékában.
  Megtalálja benne javaslataimat is.

 • comment-avatar
  Nagyné 3 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  A férjemnek szeretnék TENS készüléket venni fájdalomcsillapításra, gerincsérve van.Az a kérdésem, hogy használhatja-e, mert a koszorúérbe
  stentek vannak beépítve?
  Ha igen, konkrétan tudna-e készűlék márkát ajánlani?
  Segítségét köszönöm!

 • comment-avatar

  A TENS fájdalomcsökkentő, de nincs hatása a befagyott vállra. Az EMS (izomstimuláció) segíti a kimozgatást, serkenti az izom vérkeringését és ezzel a gyulladás csökkentését, az izommerevség oldását.
  Olvassa el a befagyott váll kezeléséről írt cikkemet.

 • comment-avatar
  Banfi Dora 3 év

  Tisztelt Dr ur,dvozlom erdeklodnek,befagyott vallra is megfelelo a keszulek?

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Pothorszki Zsoltne 3 év

  Szeretnék rendelni

 • comment-avatar

  Olvassa el a piriformis szindrómáról írt cikkem. A Genesy 300 Pro az egyik olyan készülék, amit javasolni szoktam.

 • comment-avatar

  A készülék használati útmutatója szerint járjon el.

 • comment-avatar
  Perla 3 év

  T.Doktor úr! Omron E4 tens készülékem van. Egy éve a bal térdembe protézist kaptam amiben a térd külső részén sajnos azota is feszülés van. Kérdésem hogy használhatom-e a készüléket és ha igen a tappancsokat hogyan helyeztem fel. Köszönöm ha megtisztel válaszával.

 • comment-avatar
  Farnek Katalin 3 év

  Tisztelt Doktor Úr! Másfél éve vannak fájdalmaim, ülőmunkát végeztem évekig. A fájdalmat a csípőm jobb oldalán és a keresztcsontomban van, vmint a fenekemben zsibbadás fekvéskor. Túl vagyok pár MR vizsgálaton és szteroid kezelésen, ami egyáltalán nem segített, kb 8 hónapja szedek meloxan tablettát. A munkámat fel kellett adnom a fájdalom miatt. Pajzsmirigy alulműködésem is van. Piriformisz szindrómára és kopásra gyanakszik az orvosom. Érdeklődnék, h a Genesy 300 Pro 4 csatornás készüléket ajánlja-e az én problémámra? Várom válaszát. Üdv. Farnek Katalin 

 • comment-avatar

  A TENS kezelés nem segít stroke után. A megfelelő izomstimuláció (EMS) azonban a tünetek egy része esetén jelent komoly segítséget. Beleértve az agy „újratanítását” is. Olvassa el a sztroke maradványtünetek otthoni kezeléséről írt cikkemet!

 • comment-avatar
  Kati 3 év

  Sztrok utáni állapot kezelésére használhatóak e? Csökkent izom funkció, részleges bénulás. Jól rehabilitálható állapot.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  P.E 3 év

  Tisztelt Doktor Ur!

  Fel oldali Bell paresist szelektiv ingeraramkezelessel kezeltek,de a kialakult helyzet miatt a kezelest felfuggesztettuk.
  Tud javasolni otthoni haaznalatra keszuleket? Koszonettel

 • comment-avatar

  A perifériás idegsérülés kezelése attól függ, hogy milyen mértékű a denerváció, azaz idegsérülés részleges vagy enyhe. „Sima” EMS csak akkor jön szóba, ha az izom-ideg kapcsolat megtartott – de a perifériás sérülésben ez sokszor nem így van. Olvassa el erről a cikkemet!

 • comment-avatar
  Hegedűs László 3 év

  Könyök alagút szindróma

  Tisztelt Doktor Úr ,
  a tanácsát szeretném kérni. Jan. közepén összehoztam egy peroneusparézist , az okát nem sikerült teljesen kideríteni , mert este lefeküdtem és reggel lógó lábfejjel ébredtem, a neurológus szerint a fibulafejen lévő peroneusideg elnyomódott az éjszaka folyamán. Természetesen minden vizsgálat megvolt ( kufsteini kórház) aztán elektroterápia gyógytorna otthoni torna stb. és ez már alakul. Most pechemre sikerült kb félóra ágyban olvasással elnyomni a könyököm és a kis ill. gyűrűsujjam 3 napja zsibbad,- de majdnem tökéletesen működnek- amit így olvasgatva a lehetséges okokról az ulnaris ideg elnyomódása okoz. Most egyenlőre nincs lehetőségem orvosi vizsgálatra és a korábbi kezelésekre , . Azt szeretném megkérdezni , hogy ilyen banális ” sérülés ” után , meddig tart kb a zsibbadás , mert a peroneusparézis után ez egyáltalán nem volt ill. átmenetileg otthoni gyógymódként az Ems készülékkel a kezelés és az ujjak tornáztatásán kívül van-e más lehetőség ?
  Tisztelettel
  László

 • comment-avatar

  A Triathlon Pro készülék rendelkezik iontoforézis kezelés funkcióval. A programok / orvosi kezelések programcsoportban találja. Ilyen kiegészítő kell még a kezelés elvégzéséhez.
  Ezen felül a mikroáramú programcsoportban talál teniszkönyök (epikondilitisz) kezelésre MENS porgramot. Ezt alkalmazza. A sport programok közül a Bemelegítés és Kapillarizáció programok segítik a gyógyulási folyamatot. Ezek izomstimulációs kezelések, amik az alkarizmokra valók az Ön esetében.

 • comment-avatar
  Könyökműtött 3 év

  Jo napot dr Ur !
  Egy hete estem túl a teniszkönyökömmel Hohmann műtéten. Tegnap a varratszedés is megvolt, szépen gyógyul.
  A zárójelentésem Diclofenak iontophoresis kezelest is javasol.
  Van egy Globus triathlon pro keszülékem amivel kapcsolatban kerdezem
  Milyen programokat es mikortól javasol számomra a mielőbbi gyogyulás érdekében, gondolok a fájdalomcsillapitastól a gyógyitason keresztül az erősítésig.
  Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel Könyökműtött

 • comment-avatar

  A mágnesterápia a csontok és ízületek kezelésére való. Bár serkenti a mikrocirkulációt, így enyhe ödémacsökkentő hatáa lehet. Nyiroködémában a folyadék felszaporodása olyan erőteljes, hogy a mágneses kezelés keringésjavító hatása erre „kevés”.
  A mágneses kezelés jó hatású csontritkulásra.
  A fej kivételével a test minden területén alkalmazható.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  T.Zsuzsa 3 év

  Azt szeretném kérdezni, tudni hogy, melyik készülék a legalkalmasabb számomra , gyenge izomzat, hátgerincsérvem van , volt hogy lebénult a lábam.Válaszát köszönöm.

 • comment-avatar
  Dudás Lászlóné 3 év

  Több hónappal ezelőtt a doktor úr nagyon jó dolgokat mondott nekem sajnos limfödéma is van és legutóbb a kórházban volt egy mágneses kezelésen amit úgy vettem észre hogy az ödémára nem használ Azt olvastam a doktor úrnak a leírásából hogy a csontritkulásra is nagyon jó Azt szeretném megkérdezni hogy a testnek melyik tájékán lehet használni a készüléket Köszönöm szépen

 • comment-avatar

  Egy problémát akkor lehet hatékonyan kezelni, ha megkeressük az okát és az oknak megfelelő kezelést adunk. A lábfej zsibbadását több dolog is okozhatja, például egy kényelmetlen cipő, gerinctáji idegbecsípődés, piriformis szindróma, kezdődő cukorbetegség, korábbi törés, sérülés. Ha a kivizsgálással végzett és tudja a diagnózist, akkor tudok konkrét eszközt javasolni.

 • comment-avatar
  Lajos 3 év

  Üdvözlöm Uram! Végtagok zsibbadására melyik készülék alkalmas? Fájdalom nincs! Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Az, hogy TENS kezelést kap az nem baj, de nem fogja javítani az állapotát, akárhányszor kezelik is vele.
  A TENS kezelés (a TENS egy rövidítés, bőrön keresztüli idegstimulációt jelent) a kizárólag fájdalomcsillapító hatású. Semmilyen módon nem hat az izomra (ha igen, akkor már nem is TENS!).
  Az izom megerősítésére az EMS (elektromos izomstimuláció) való. Ez ugyan szintén elektroterápia, de az impulzus más frekvenciájú, tartamú és az izmok összehúzódását váltja ki. Ez az összehúzódás erősíti az izmot és javítja az izom tartását.

 • comment-avatar
  Bárány Tamás 4 év

  Tisztelt doktor úr,
  gerincsérv miatti peroneus bénulásom van. A gyógytornász Tens kezelést alkalmaz, semmit sem használ. Ezek szerint nekem EMS kezelés kellene.

 • comment-avatar

  Sajnos a pacemaker mindkettő használatát kizárja.

 • comment-avatar
  Árpád 4 év

  Pacemakerrel élő ember vagyok. Használhatok tens v. ems készüléket?
  Köszönettel várom válaszát.

 • comment-avatar

  Erről szól a Piriformis szindróma és kezelési lehetőségei című cikkem. Itt röviden annyit, hogy a TENS-nek kevés haszna van ebben az esetben. Az EMS, azaz izomstimuláció a legfontosabb, ezen felül a MENS, azaz mikroáramú kezeléseket ajánlom.

 • comment-avatar
  Ferk Anikó 4 év

  Piriformis esetében melyiket javasolja?

 • comment-avatar

  A TENS kizárólag fájdalomcsillapító hatású. NYiroködémában nem veszi hasznát. A cukorbetegség által okozott zsibbadás, érzészavar kezelésére viszont alkalmazható. Érdemes úgynevezett „zokni elektródát” használni hozzá, direkt erre fejlesztették ki.
  Enyhe nyiroködéma esetén egy izomstimulátor (EMS) készülék tud segíteni és enyhíteni a duzzanatot. Az ideális megoldás a nyirokmasszázs gép.

 • comment-avatar
  István 4 év

  Nyiroködéma és zsibbadó cukorbeteg láb kezelésére alkalmas a TENS készülék?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Attól függ!
  Ha a mélyvénás trombózis van a lábán (most), akkor a lábát nem kezelheti. Ha viszont van trombózisa (most), de a vállfájdalmát csökkenté a TENS-sel, akkor nyugodtan használhatja.
  Ha a mélyvénás trombózisa 8-10 héttel ezelőtt volt, akkor bárhol használhatja a TENS, akár a tromózison átesett lábán is. (Persze akkor, ha más kizáró ok nincs).

 • comment-avatar
  Csné Katalin 4 év

  Mélyvénás trombózisom volt, lehet e TENS – t használni? Köszönöm válaszát.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Igen. A TENS és EMS egyaránt elektroterápiás kezelés (de másra való). Vásárolhat olyan készüléket, ami CSAK TENS, vagy olyat, ami CSAK EMS és olyat is amiben mindkettő vagy még ezen felül is további elektroterápia van. Az ilyen készülékeket szokták MULTIFUNKCIÓS-nak (többfunkciós) nevezni.

 • comment-avatar
  Szini 4 év

  Lehet olyan is, hogy ,, kettő az egyben” amikor variálhatom, ahogy akarom????

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Az interferencia kezelés egy rendelői-kórházi elektroterápiás kezelési forma. Nincsenek otthoni használatra tervezett interferenciás gépek, ezért nem említem őket.

 • comment-avatar
  Béla 4 év

  A fenti cikkhez képest hogyan illeszkedik az interferencia (közép-frekvenciás) kezelés?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Erre az izomstimulátor készülékek valók. Keressen rá az izomsorvadás vagy izomstimulátor kifejezésekre az oldalon és olvassa el a talált cikkeket.

 • comment-avatar
  Lujza 4 év

  Felkarcsont toresem volt a sebeszi nyaknal. Bizonyos mozgasok nehezen mennek, ill.fajdalommal jarnak. Gyogytornara jarok. Szeretnem minel hamarabb teljes koruen hasznalni serult karomat es ehhez szeretnek keszuleket vasarolni.