TENS vagy EMS - Mi a különbség? - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS vagy EMS – Mi a különbség?

Amikor elektrostimulátort vásárolsz, figyelj arra, hogy mit kínál a készülék! Lehet, hogy csak TENS-t, lehet hogy csak EMS-t, de van olyan, amit mindkettőt egyaránt biztosítja. Az idegstimuláció (TENS) és izomstimuláció (EMS) nem azonos! Ahogy a kalapács és a fűrész, úgy a TENS és EMS is más feladatra való! Írásom arról szól, hogyan döntsd el, hogy melyik a számodra megfelelő.

TENS vagy EMS? Mi a különbség?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli idegstimuláció.

A TENS impulzusok a bőrödben levő fájdalomérző idegvégződésekre és az ezektől az agyad felé tartó idegpályákra fejtik ki a hatásukat – ezért is hívják idegstimulációnak.

A kezelés fájdalomcsillapító hatású. Elsősorban a csont-ízület-szalag-ín fájdalmak csökkentésére való. Kiváló minden ízületi gyulladás (artritisz) és kopás (artrózis) által okozott panasz csökkentésre.

A fájdalomcsillapításon felül a TENS-nek más hatása nincs vagy elenyésző. Nincs gyógyító hatása sem, egyszerűen a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti, azaz nem kell mérgezni a tested. Előnye, hogy teljesen mellékhatásmentes, naponta többször ismételve is.

Az EMS szintén egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből. Jelentése elektromos izomstimuláció.

Az EMS kizárólag az izmok kezelésére való. Az impulzusok az izmok úgynevezett motoros mozgatópontján keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozzák létre. Az izmaidban ezt finom rángásként érzékeled.

Az izomstimulációs program beállításaitól függően a hatás sokféle lehet: izomlazítás, vérkeringés serkentés, izomerő fokozás, izomsorvadás leállítás, stb. Ideális minden izomfájdalom, izomgyengeség, keringési zavar, izomsorvadás, stb. esetén.

TENS megszünteti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat,

míg az EMS lazítja az izommerevséget, serkenti a vérkeringést, erősíti az izmot.

Vásárolhatsz csak TENS (pl. Dolito), csak EMS készüléket (pl. Rehalito), de olyan multifunkciós készüléket is (Pl. Myolito), amiben mindkettő funkció benne van. A fentiek ismeretében azonban már egyszerű a választás.

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (44)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az említett készülék 2 csatornás, ami azt jelenti, hogy nem tudja egyszerre kezelni a hátát. Egymás után először a nyaki, aztán a háti és végül a deréktájat tudja vele kezelni. Mindegyik 40-50 perc. Ehhez képest túlárazott. A Myolito készülék például fele áron van, a panaszaira viszont megfelelő.
  Ha időd akar nyerni, akkor 4 csatornás készüléket javaslok. Ilyen a MyoBravo.
  A panaszaira ajánlom még ezt az eszközt: Compex Fixx 1.0

 • comment-avatar
  Nagy Peter 3 days

  Tisztelt Doktor Ur!
  Szeretnek egy keszuleket vasarolni hat es vallizmaim kilazitasara, izomgorcsok feloldasara, idegpalyak kiszabaditasara, erositesre. Sajnos a hatamban nagyon sok izomgorcs talalhatomar hosszu ideje, ami masszazs utjan nem igazan javul. A masszor azt mondta, hogy minden izom problema megtalalhato a hatamban. SMR hengerrel es masszazs labdakkal probalok javitani a helyzeten, de ugy erzem egy EMS keszulek is segithetne. Mi a velemenye? Melyiik keszuleket ajanlana kb 50.000 forintig? Kineztem az I-TECH mio care pro keszuleket, es erdekelne a velemenye. Sajnos a Globus keszulekek igen dragak…jelenleg nem tudok olyat venni.
  Koszonom szepen a segitseget!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Mire szeretné alkalmazni? Milyen betegség tüneteit kezelné? (Mi a diagnózis?)

 • comment-avatar
  Erzsébet 3 days

  Tisztelt Doktor Úr! Idős édesanyámnak /85 éves/ szeretnék készüléket vásárolni lábfájás, főként alsó végtag kezelésére. Járóképes, aktív, de egyre jobban fáj a lába. Gyógyszer helyett szeretnénk alkalmazni.