Achilles fájdalom - kínoz a sarkad - Dr. Zátrok Zsolt blog

Achilles fájdalom – kínoz a sarkad

Reggel van. Kikelsz az ágyból, fáradtnak és merevnek érzed a vádlid. Minden nap, egyre inkább kerülget az az érzés, hogy valami nincs rendben. Azon tűnődsz, hogy nekivágj-e a mai távnak vagy ideje felfüggeszteni a futásokat, amíg meg nem szűnik a panasz. Mozogni kell -gondolod- és ezért elindulsz. Az Achilles fájdalom egyre jobban kínoz futás közben, végül sétára váltasz. De így sem lett jobb, merevek a lábszárizmaid, hasogatnak. Vajon mi lehet ez?

Tudtad, hogy az Achilles-ín sérülések teszik ki az összes futó sérülés 5-12% -át? És azt, hogy gyakrabban fordul elő a férfiak körében?

Hogyan alakul ki az Achilles fájdalom és mit lehet ellene tenni?

Kezdjük a legelején: Az Achilles tested legnagyobb ina. Ez köti össze a vádli izmaidat a sarokcsonttal. Minden lépésnél, folyamatosan igénybe veszed: amikor sétálsz, futsz, lépcsőzöl, ugrasz, vagy éppen lábujjhegyre állsz.

Achilles-ín a test legerősebb ina

Annak ellenére, hogy igen nagy terhelésnek is ellenáll, néha mégis túlterhelődik. Irritációja degenerációhoz, gyulladáshoz vezethet. Az Achilles olyan, mint egy vékony gumiszálakból összesodort bungee-jumping zsinór, azzal a különbséggel, hogy ez rugalmas fehérje rostokból áll. Az Achilles-ín sérülésénél ezek az úgynevezett kollagén rostok károsodnak. Az egészséges ínszálak szép, egyenletes, sima kötegként futnak egymás mellett. Azonban, ha bármilyen rendellenesség figyelhető meg, ezek a szálak összekuszálódnak, rendezetlen lesz a lefutásuk.

Az erőteljes használat és terhelés mellett egy másik probléma, hogy az Achilles-ín vérellátása “alapból” rossz, így különösen érzékeny a sérülésekre, ha pedig sérült, lassan gyógyul.

Achilles tendinopátia – a fájdalom oka

Az Achilles tendinopátia általában nem egy konkrét sérülésre vezethető vissza, hanem sokkal inkább az ismétlődő rossz mozdulatból vagy túlterhelésből adódó mikrosérülésekre. Kiválthatja ezen felül a hirtelen terhelésintenzitás növelés, rossz felszerelés, túl feszes izomzat vagy akár egy agresszív edzésprogram is.

A tünetek leginkább aktívan sportoló embereknél jelentkeznek: főleg futóknál, triatlonistáknál. Reggelente az Achilles-ín vagy a sarok területén fájdalom és merevség érezhető, ami kevés mozgásra javulhat. Az ín megvastagodott, esetleg duzzadtabb lehet, ami a nap folyamán vagy az edzés végére fokozódhat. Az Achilles fájdalom két csoportra osztható: vagy maga az ín fáj középen (66,6%) vagy az a pont, ahol a sarokcsonthoz illeszkedik (33,3%). Ez utóbbinál az ín tapadási pontja alatt (tartósan fennálló gyulladás esetén) csontkinövés keletkezhet, ami dörzsölheti az inat és nagy fájdalommal járhat. Úgynevezett bursa gyulladás (bursitis) is megjelenhet, ami tovább fokozza a tüneteket.  A bursa egy folyadéktömlő, aminek normális szerepe az ín és csont közötti súrlódás csökkentése. Mindkét esetben észlelhető, hogy a sejtek kalcifikálódnak, azaz mész rakódik le és ezért megkeményednek.

Mit tehetsz, ha ezeket a tüneteket észleled?

Az első és legfontosabb: mutasd meg hozzáértő orvosnak!

Mivel az Achilles fájdalom súlyosabb sérüléshez -akár szakadáshoz is- vezethet, bízd szakemberre a diagnózis felállítását és a kezelés irányítását.

A kezelés lehetőségei

Achilles fájdalom esetén többféle módszer alkalmazható egyénként vagy akár kombináltan:

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők
 • Gyógytorna
 • Fizikoterápiás kezelések

A kezelések legfőbb célja a fájdalom enyhítése, a duzzanat csökkentése és a gyulladáscsökkentő (gyógyulási) folyamatok segítése, támogatása.

A rehabilitációs protokoll megválasztása az állapot súlyosságától és attól függ, hogy profi sportolóról van-e szó. A teljes tehermentesítés mára már elavult módszernek tekinthető, azonban minden beavatkozást körültekintően kell csinálni! A pihentetés alatt nem azt kell érteni, hogy feküdj a kanapén. Csökkentsd az intenzitást, igyekezz tehermentesíteni a sérült végtagot (például kinesio tape segítségével). A futást váltsd le olyan gyakorlatokra, amik segítik a vérkeringés növelését, azonban nem feszítik túl a vádlit és az Achilles inat: ilyen lehet a kerékpározás vagy az elliptikus tréner használata (ezek kevésbé veszik igénybe az Achillest) .

Cseréld le a rossz futócipőd! Ha azt látod, hogy a sarokrésznél ki van kopva, netán nagyon kemény a cipő hátsó része, esetleg túl puha a futócipő betétje, érdemes lecserélned. Sok esetben egy egyszerű sarokemelő is meg tudja oldani a problémát.

Fizikoterápiás kezelések, akár otthonra is

 • TENS kezelés: elsősorban fájdalomcsökkentő módszer. A készülék impulzusokat küld a bőrön át a kezelendő testrész idegvégződéseihez. Az esetek többségében ez a stimuláció jelentősen csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat. Enyhén serkenti a vérkeringést, ami hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz (de önmagában a TENS nem gyógyít).
 • EMS kezelés, azaz izomstimuláció: ellazítja a merev izomzatot, segíti a vádli erősítését abban a szakaszban, amikor edzéssel még nem terhelhető; felgyorsítja a vérkeringést, így a salakanyag eltávolítását és a megfelelő tápanyagok szállítását.
 • NEMS, azaz mikoráramú idegstimuláció: a legújabb és egyben az egyik leghatékonyabb elektroterápiás módszer. Erőteljesen csökkenti a fájdalmat, helyreállítja a sérül sejtek membrán-potenciálját és ezzel elindítja az ATP-, és fehérje termelést, a gyógyulási folyamatokat.
 • Lágylézer kezelés: rendkívül egyszerűen végezhető, hiszen a lézersugarat csak a fájdalmas területre kell irányítani és néhány percig ott tartani. A szövetekbe hatoló lézersugár serkenti a sejtek regenerációját és ezzel gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
 • Melegterápia: a több hónapos, tartósan fennálló panaszok esetén alkalmazott hő hatására a terület vérkeringése meggyorsul, elszállítja a toxinokat és gyógyító anyagokat hoz a beteg felületre – gyorsul a gyógyulási folyamat
 • Manuálterápiák: érdemes felkeresni egy manuálterapeutát, aki különböző fogásokkal tudja elősegíteni a gyorsabb regenerációt.
 • Mozgásterápia: a mozgásterápiás szakember segíthet, hogy nagyobb mozgásterjedelmen tudjon dolgozni a boka ízületed- otthon megfelelő feladatokkal enyhíts az ín túlfeszülésén.

Csökkentheted az Achilles-ín túlterhelés kockázatát, ha betartod a következőket:

 • Fokozatosan növeld az intenzitást akár gyorsaságról, akár tempóról van szó!
 • Körültekintően válassz cipőt! Legyen kényelmes és csillapítson megfelelően! Dobd ki az elhasznált, kopott cipőket! Ha gyakran hordasz magassarkút, végezz nyújtó-mobilizáló gyakorlatokat rendszeresen!
 • Végezz bokamobilizáló gyakorlatokat, amivel el tudod kerülni az Achilles-ín és a vádli feszülését!
 • Ha bokasüllyedésed vagy lúdtalpad van, foglalkozz vele! Végezz megfelelő gyógytornát!
 • A vádlid erősítsd excentrikus gyakorlatokkal.

Ha késlekedsz a probléma megoldásával, annak súlyosabb következménye is lehet: az Achilles-ín akár el is szakadhat, ami sebészeti beavatkozást igényel és hosszú időre “kivesz” az edzésmunkából. Így amint észleled a tüneteket, fogadd meg a tanácsokat és tegyél a gyógyulásodért!

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)