Achilles fájdalom – kínoz a sarkad

Reggel van. Kikelsz az ágyból, fáradtnak és merevnek érzed a vádlid. Minden nap, egyre inkább kerülget az az érzés, hogy valami nincs rendben. Azon tűnődsz, hogy nekivágj-e a mai távnak vagy ideje felfüggeszteni a futásokat, amíg meg nem szűnik a panasz. Mozogni kell -gondolod- és ezért elindulsz. Az Achilles fájdalom egyre jobban kínoz futás közben, végül sétára váltasz. De így sem lett jobb, merevek a lábszárizmaid, hasogatnak. Vajon mi lehet ez?

Tudtad, hogy az Achilles-ín sérülések teszik ki az összes futó sérülés 5-12% -át? És azt, hogy gyakrabban fordul elő a férfiak körében?

Hogyan alakul ki az Achilles fájdalom és mit lehet ellene tenni?

Kezdjük a legelején: Az Achilles testünk legnagyobb ina. Ez köti össze a vádli izmainkat a sarokcsonttal. Minden lépésnél, folyamatosan igénybe vesszük: amikor sétálunk, futunk, lépcsőzünk, ugrálunk, vagy éppen lábujjhegyre állunk.

Annak ellenére, hogy igen nagy terhelésnek is ellenáll, néha mégis túlterhelődik. Irritációja degenerációhoz, gyulladáshoz vezethet. Az Achilles olyan, mint egy vékony gumiszálakból összesodort bungee-jumping zsinór, azzal a különbséggel, hogy ez rugalmas fehérje rostokból áll. Az Achilles-ín sérülésénél ezek az úgynevezett kollagén rostok károsodnak. Az egészséges ínszálak szép, egyenletes, sima kötegként futnak egymás mellett. Azonban, ha bármilyen rendellenesség figyelhető meg, ezek a szálak összekuszálódnak, rendezetlen lesz a lefutásuk.

Az erőteljes használat és terhelés mellett egy másik probléma, hogy az Achilles-ín vérellátása “alapból” rossz, így különösen érzékeny a sérülésekre, ha pedig sérült, lassan gyógyul.

Achilles tendinopátia – a fájdalom oka

Az Achilles tendinopátia általában nem egy konkrét sérülésre vezethető vissza, hanem sokkal inkább az ismétlődő rossz mozdulatból vagy túlterhelésből adódó mikrosérülésekre. Kiválthatja ezen felül a hirtelen terhelésintenzitás növelés, rossz felszerelés, túl feszes izomzat vagy akár egy agresszív edzésprogram is.

A tünetek leginkább aktív, sportoló embereknél jelentkeznek: főleg futóknál, triatlonistáknál. Reggelente az Achilles ín vagy a sarok területén fájdalom és merevség érezhető, ami kevés mozgásra javulhat. Az ín megvastagodott, esetleg duzzadtabb lehet, ami a nap folyamán vagy az edzés végére fokozódhat. Az Achilles fájdalom két csoportra osztható: vagy maga az ín fáj középen (66,6%) vagy az a pont, ahol a sarokcsonthoz illeszkedik (33,3%). Ez utóbbinál az ín tapadási pontja alatt csontkinövés keletkezhet, ami dörzsölheti az inat és nagy fájdalommal járhat. Úgynevezett bursa gyulladás (bursitis) is megjelenhet, ami tovább fokozza a tüneteket.  A bursa egy folyadéktömlő, aminek normális szerepe az ín és csont közötti súrlódás csökkentése. Mindkét esetben észlelhető, hogy a sejtek kalcifikálódnak, azaz mész rakódik le és ezért megkeményednek.

Mit tehetsz, ha ezeket a tüneteket észleled?

Az első és legfontosabb: mutasd meg hozzáértő orvosnak!

Mivel ezek az Achilles fájdalom súlyosabb sérüléshez -akár szakadáshoz is- vezethet, bízd szakemberre a diagnózis felállítását és a kezelés irányítását.

A kezelés lehetőségei

Achilles fájdalom esetén többféle módszer alkalmazható egyénként vagy akár kombináltan:

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők
 • Gyógytorna
 • Fizikoterápiás kezelések

A kezelések legfőbb célja a fájdalom enyhítése és a duzzanat csökkentése.

A rehabilitációs protokoll megválasztása az állapot súlyosságától és attól függ, hogy profi sportolóról van-e szó. A teljes tehermentesítés mára már elavult módszernek tekinthető, azonban minden beavatkozást körültekintően kell csinálni! A pihentetés alatt nem azt kell érteni, hogy feküdni kell a kanapén: csupán az intenzitást kell csökkenteni és próbáld valamennyire tehermentesíteni a sérült végtagot (például kinesio tape segítségével). A futást váltsd le olyan gyakorlatokra, amik segítik a vérkeringés növelését, azonban nem feszítik túl a vádlit és az Achilles inat: ilyen lehet a kerékpározás vagy az elliptikus tréner használata.

Cseréld le a rossz futócipőd! Ha azt látod, hogy a sarokrésznél ki van kopva, netán nagyon kemény a cipő hátsó része, esetleg túl puha a futócipő betétje, érdemes lecserélned. Sok esetben egy egyszerű sarokemelő is meg tudja oldani a problémát.

Fizikoterápiás kezelések, akár otthonra is

 • TENS kezelés: elsősorban fájdalomcsökkentő módszer. A készülék impulzusokat küld a bőrön át a kezelendő testrész idegvéágződéseihez. Az esetek többségében ez a stimuláció jelentősen csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat. Enyhén serkenti a vérkeringést, ami hozzájárul a gyógyulási folyamathoz.
 • EMS kezelés, azaz izomstimuláció: ellazítja a merev izomzatot, segíti a vádli erősítését abban a szakaszban, amikor edzéssel még nem terhelhető; felgyorsítja a vérkeringést, így a salakanyag eltávolítását és a megfelelő tápanyagok szállítását.
 • NEMS, azaz mikoráramú idegstimuláció: a legújabb és egyben az egyik leghatékonyabb elektroterápiás módszer. Erőteljesen csökkenti a fájdalmat, helyreállítja a sérül sejtek membrán-potenciálját és ezzel elindítja az ATP-, és fehérje termelést, a gyógyulási folyamatokat.
 • Lágylézer kezelés: rendkívül egyszerűen végezhető, hiszen a lézersugarat csak a fájdalmas területre kell irányítani és néhány percig ott tartani. A szövetekbe hatoló lézersugár serkenti a sejtek regenerációját és ezzel gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
 • Melegterápia: a több hónapos, tartósan fennálló panaszok esetén alkalmazott hő hatására a terület vérkeringése meggyorsul, elszállítja a toxinokat és gyógyító anyagokat hoz a beteg felületre – gyorsul a gyógyulási folyamat
 • Manuálterápiák: érdemes felkeresni egy manuálterapeutát, aki különböző fogásokkal tudja elősegíteni a gyorsabb regenerációt (pl. FDM technika).
 • Mozgásterápia: a mozgásterápiás szakember segíthet, hogy nagyobb mozgásterjedelmen tudjon dolgozni a boka ízület- otthon megfelelő feladatokkal enyhíts az ín túlfeszülésén.

Csökkentheted az Achilles-ín túlterhelés kockázatát, ha betartod a következőket:

 • Fokozatosan növeld az intenzitást akár gyorsaságról, akár tempóról van szó!
 • Körültekintően válassz cipőt! Legyen kényelmes és csillapítson megfelelően! Dobd ki az elhasznált, kopott cipőket! Ha gyakran hordasz magassarkút, végezz nyújtó-mobilizáló gyakorlatokat rendszeresen!
 • Végezz bokamobilizáló gyakorlatokat, amivel el tudod kerülni az Achilles-ín és a vádli feszülését!
 • Ha bokasüllyedésed vagy lúdtalpad van, foglalkozz vele! Végezz megfelelő gyógytornát!
 • A vádlid erősítsd excentrikus gyakorlatokkal.

Ha késlekedsz a probléma megoldásával, annak súlyosabb következménye is lehet: az Achilles-ín akár el is szakadhat, ami sebészeti beavatkozást igényel és hosszú időre “kivesz” az edzésmunkából. Így amint észleled a tüneteket, fogadd meg a tanácsokat és tegyél a gyógyulásodért!

 Az Achilles-ín fájdalom kezelésére ajánlom ezeket az eszközöket

 

 Források:

 • Benazzo F, Zanon G, Klersy C, Marullo M (2014) Open surgical treatment for chronic midportion Achilles tendinopathy: faster recovery with the soleus fibres transfer technique. Knee Surgery Sport Traumatol Arthrosc. doi: 10.1007/s00167-014-3232
 • Jonsson, P.; Alfredson, H.; Sunding, K.; Fahlström, M.; Cook, J., (2008) New regimen for eccentric calf-muscle training in patients with chronic insertional Achilles tendinopathy: results of a pilot study. British Journal of Sports Medicine, 42 (9), 746-749.
 • Ryan, M.; Grau, S.; Krauss, I.; Maiwald, C.; Taunton, J. E.; Horstmann, T. (2009), Kinematic analysis of runners with Achilles mid-portion tendinopathy. Foot & Ankle International, 30(12), 1190-1195.5.
 • Zwiers R, Wiegerinck JI, van Dijk CN (2014) Treatment of midportion Achilles tendinopathy: an evidence-based overview. Knee Surg Sport Traumatol Arthrosc. doi: 10.1007/s00167-014-3407-5
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)