Reggel van. Kikelsz az ágyból, fáradtnak és merevnek érzed a vádlid. Minden nap, egyre inkább kerülget az az érzés, hogy valami nincs rendben. Azon tűnődsz, hogy nekivágj-e a mai távnak vagy ideje felfüggeszteni a futásokat, amíg meg nem szűnik a panasz. Mozogni kell -gondolod- és ezért elindulsz. Az Achilles fájdalom egyre jobban kínoz futás közben, végül sétára váltasz. De így sem lett jobb, merevek a lábszárizmaid, hasogatnak. Vajon mi lehet ez?

Tudtad, hogy az Achilles-ín sérülések teszik ki az összes futó sérülés 5-12% -át? És azt, hogy gyakrabban fordul elő a férfiak körében?

Hogyan alakul ki az Achilles fájdalom és mit lehet ellene tenni?

Kezdjük a legelején: Az Achilles tested legnagyobb ina. Ez köti össze a vádli izmaidat a sarokcsonttal. Minden lépésnél, folyamatosan igénybe veszed: amikor sétálsz, futsz, lépcsőzöl, ugrasz, vagy éppen lábujjhegyre állsz.

Achilles-ín a test legerősebb ina

Annak ellenére, hogy igen nagy terhelésnek is ellenáll, néha mégis túlterhelődik. Irritációja degenerációhoz, gyulladáshoz vezethet. Az Achilles olyan, mint egy vékony gumiszálakból összesodort bungee-jumping zsinór, azzal a különbséggel, hogy ez rugalmas fehérje rostokból áll. Az Achilles-ín sérülésénél ezek az úgynevezett kollagén rostok károsodnak. Az egészséges ínszálak szép, egyenletes, sima kötegként futnak egymás mellett. Azonban, ha bármilyen rendellenesség figyelhető meg, ezek a szálak összekuszálódnak, rendezetlen lesz a lefutásuk.

Az erőteljes használat és terhelés mellett egy másik probléma, hogy az Achilles-ín vérellátása „alapból” rossz, így különösen érzékeny a sérülésekre, ha pedig sérült, lassan gyógyul.

Achilles tendinopátia – a fájdalom oka

Az Achilles tendinopátia általában nem egy konkrét sérülésre vezethető vissza, hanem sokkal inkább az ismétlődő rossz mozdulatból vagy túlterhelésből adódó mikrosérülésekre. Kiválthatja ezen felül a hirtelen terhelésintenzitás növelés, rossz felszerelés, túl feszes izomzat vagy akár egy agresszív edzésprogram is.

A tünetek leginkább aktívan sportoló embereknél jelentkeznek. Főleg futóknál, triatlonistáknál, labdarúgóknál gyakori, továbbá kézilabdázók, kosarasok, röplabdázók érintettek. Reggelente az Achilles-ín vagy a sarok területén fájdalom és merevség érezhető, ami kevés mozgásra javulhat. Az ín megvastagodott, esetleg duzzadtabb lehet, ami a nap folyamán vagy az edzés végére fokozódhat. Az Achilles fájdalom két csoportra osztható: vagy maga az ín fáj középen (66,6%) vagy az a pont, ahol a sarokcsonthoz illeszkedik (33,3%). Ez utóbbinál az ín tapadási pontja alatt (tartósan fennálló gyulladás esetén) csontkinövés keletkezhet, ami dörzsölheti az inat és nagy fájdalommal járhat. Úgynevezett bursa gyulladás (bursitis) is megjelenhet, ami tovább fokozza a tüneteket.  A bursa egy folyadéktömlő, aminek normális szerepe az ín és csont közötti súrlódás csökkentése. Mindkét esetben észlelhető, hogy a sejtek kalcifikálódnak, azaz mész rakódik le és ezért megkeményednek.

Mit tehetsz, ha ezeket a tüneteket észleled?

Az első és legfontosabb: mutasd meg hozzáértő orvosnak!

Mivel az Achilles fájdalom súlyosabb sérüléshez -akár szakadáshoz is- vezethet, bízd szakemberre a diagnózis felállítását és a kezelés irányítását.

A kezelés lehetőségei

Achilles fájdalom esetén többféle módszer alkalmazható egyénként vagy akár kombináltan:

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők
 • Gyógytorna
 • Fizikoterápiás kezelések

A kezelések legfőbb célja a fájdalom enyhítése, a duzzanat csökkentése és a gyulladáscsökkentő (gyógyulási) folyamatok segítése, támogatása.

A rehabilitációs protokoll megválasztása az állapot súlyosságától és attól függ, hogy profi sportolóról van-e szó. A teljes tehermentesítés mára már elavult módszernek tekinthető, azonban minden beavatkozást körültekintően kell csinálni! A pihentetés alatt nem azt kell érteni, hogy feküdj a kanapén. Csökkentsd az intenzitást, igyekezz tehermentesíteni a sérült végtagot (például kinesio tape segítségével). A futást váltsd le olyan gyakorlatokra, amik segítik a vérkeringés növelését, azonban nem feszítik túl a vádlit és az Achilles inat: ilyen lehet a kerékpározás vagy az elliptikus tréner használata (ezek kevésbé veszik igénybe az Achillest) .

Cseréld le a rossz futócipőd! Ha azt látod, hogy a sarokrésznél ki van kopva, netán nagyon kemény a cipő hátsó része, esetleg túl puha a futócipő betétje, érdemes lecserélned. Sok esetben egy egyszerű sarokemelő is meg tudja oldani a problémát.

Vádli lazítása

blankA legegyszerűbb, ám nagy jelentőségű kérdés a vádli izmaid állapota. A védliizmok feszülés állandó húzást fejt ki az Achillesre és hozzájárul a túlterheléshez és gyulladáshoz.

Ha tehát az izmaid merevek, feszülnek, akkor nyújtásuk és lazításuk önmagában is megoldhatja a panaszaid. A  Fit Strech eszközt például kifejezetten a lábizmok lazítására és a boka mozgásainak javítására találták ki. Már néhány napos gyakorlatozás csökkentheti a feszülést.

Egy másik eszköz a vádli izmok lazítására a habhenger.

Habhenger (Foam-Roller)

hengerezés végrehajtása vádli izmokon

FoamRoller habhengert izomfájdalmak enyhítésére, izommerevség és izomcsomók oldására, nyújtásra, bemelegítésre, illetve izomregeneráció javítására lehet alkalmazni.

A habhenger legnagyobb haszna, hogy a gyógytorna és a masszázs számos előnyét biztosítja. Eközben a habhenger olcsóbb, mint egyetlen torna vagy masszázs, viszont évekig használható. Természetesen nem helyettesíti sem a tornát sem a masszázst. De annak, aki kevés kezelést tud kifizetni, nagyon megéri a habhengert választani és használni.

A hengerezés során az izmok megnyúlnak és fellazulnak. A habhenger kipréseli a vért az izmokból, miközben a helyére friss vér áramlik, amely létfontosságú tápanyagokat, például oxigént és glikogént hoz az izmokhoz, fasciákhoz, inakhoz. A habhenger “nyomását”, a masszázs erősségét szabályozhatod. Minél inkább ráhelyezed a testsúlyod, annál kisebb a nyomás is.

A jobb vérellátású és lazább izmok mozgáskor kevésbé fájnak. A fokozott vérkeringés kimossa a felhalmozódott salakanyagokat. Az izmok gyorsabban jutnak a szükséges tápanyagokhoz, ami jobb regenerálódást eredményez.

Foam-roller, azaz habhenger

 • A vádli lazításához a 3 az 1-ben, a Hollow (üreges), a Spiky (tüskés) habhengert javaslom. A 3 az 1-ben készletben levő habhenger a legpuhább és legkíméletesebb.
 • A Hollow henger keményebb, míg az „ínyenceknek”, de mondhatnám úgy is, hogy „fakíroknak” a Spiky habhengert javaslom.
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Fizikoterápiás kezelések, akár otthonra is

 • TENS kezelés: elsősorban fájdalomcsökkentő módszer. A készülék impulzusokat küld a bőrön át a kezelendő testrész idegvégződéseihez. Az esetek többségében ez a stimuláció jelentősen csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat. Enyhén serkenti a vérkeringést, ami hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz (de önmagában a TENS nem gyógyít).
 • EMS kezelés, azaz izomstimuláció: ellazítja a merev izomzatot, segíti a vádli erősítését abban a szakaszban, amikor edzéssel még nem terhelhető; felgyorsítja a vérkeringést, így a salakanyag eltávolítását és a megfelelő tápanyagok szállítását.
 • NEMS, azaz mikoráramú idegstimuláció: a legújabb és egyben az egyik leghatékonyabb elektroterápiás módszer. Erőteljesen csökkenti a fájdalmat, helyreállítja a sérül sejtek membrán-potenciálját és ezzel elindítja az ATP-, és fehérje termelést, a gyógyulási folyamatokat.
 • Terápiás ultrahang: a testbe irányított ultrahang a szövetekben elnyelődik, hatására meggyorsul a kezelt terület vérkeringése, mely serkenti a gyógyulási folyamatokat.
 • Lágylézer kezelés: rendkívül egyszerűen végezhető, hiszen a lézersugarat csak a fájdalmas területre kell irányítani és néhány percig ott tartani. A szövetekbe hatoló lézersugár serkenti a sejtek regenerációját és ezzel gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
 • Melegterápia: a több hónapos, tartósan fennálló panaszok esetén alkalmazott hő hatására a terület vérkeringése meggyorsul, elszállítja a toxinokat és gyógyító anyagokat hoz a beteg felületre – gyorsul a gyógyulási folyamat
 • Manuálterápiák: érdemes felkeresni egy manuálterapeutát, aki különböző fogásokkal tudja elősegíteni a gyorsabb regenerációt.
 • Mozgásterápia: a mozgásterápiás szakember segíthet, hogy nagyobb mozgásterjedelmen tudjon dolgozni a boka ízületed- otthon megfelelő feladatokkal enyhíts az ín túlfeszülésén.

Csökkentheted az Achilles-ín túlterhelés kockázatát, ha betartod a következőket:

 • Fokozatosan növeld az intenzitást akár gyorsaságról, akár tempóról van szó!
 • Körültekintően válassz cipőt! Legyen kényelmes és csillapítson megfelelően! Dobd ki az elhasznált, kopott cipőket! Ha gyakran hordasz magassarkút, végezz nyújtó-mobilizáló gyakorlatokat rendszeresen!
 • Végezz bokamobilizáló gyakorlatokat, amivel el tudod kerülni az Achilles-ín és a vádli feszülését!
 • Ha bokasüllyedésed vagy lúdtalpad van, foglalkozz vele! Végezz megfelelő gyógytornát!
 • A vádlid erősítsd excentrikus gyakorlatokkal.

Ha késlekedsz a probléma megoldásával, annak súlyosabb következménye is lehet: az Achilles-ín akár el is szakadhat, ami sebészeti beavatkozást igényel és hosszú időre „kivesz” az edzésmunkából. Így amint észleled a tüneteket, fogadd meg a tanácsokat és tegyél a gyógyulásodért!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

12 Comments

 1. Köszönöm megtisztelő válaszát. Éppen ilyesmitől tartok. A probléma az, hogy nem csak esztétika. Sajnos napi szinten komoly fájdalmat okoz.

 2. Egy izom vagy ín szakadás után 90-110 napon belül kialakul egy végleges állapot, ami utána nem változtatható.
  A leírása alapján a szakadást nem kezelte megfelelően, nem is pihentette. A „heg” pedig az állandó mozgás és irritáció miatt rendellenesen nagyra növekedett. A nagy csomó a leírás szerint kötőszövet túlburjánzás lehet. Másfél évvel az események után nem sokat lehet tenni. Esetleg egy mozgásszervi sebész specialistát lehet megkérdezni, hogy van-e valamilyen mód a műtéti megkisebbítésre. Mivel a dudor inkább esztétikai probléma lehet, így a sebészeti beavatkozás kockázata nagyobb lehet, mint a kapott eredmény.
  Ha a vádliban állandó feszülést, fájdalmat okoz, azt jelentheti, hogy az ín megrövidült, és felhúzza a lábszárat, sarokcsontot. Ez később Achilles gyulladáshoz, talpi bőnye gyulladáshoz vezethet.
  A vádli izmok rendszeres izomstimulációs lazítása, hengerezés, nyújtó-lazító gimnasztika segíthet még.

 3. Az alábbi problémával fordulnék Önhöz: még 2020 nyár végén, ősz elején kezdtem fájdalmat érezni a jobb achillesem környékén. Vártam egy pár hetet, reméltem megoldódik. Nem így lett, időközben újra vírus helyzet lett, a kórházakat nem komoly dolgokkal úgy éreztem illő kerülni. Majd jött a nyár, és egyszer csak egy diónyi csomót kezdtem érezni a sarkamtól kb 10 centiméterre fölfelé. Elmentem kórházba, első körben megröntgenezték, majd achilles-védő szilikonbetétes lábrögzítő harisnyát, sarokmagasítóval ajánlottak, illetve egy gyulladáscsökkentő krémet. Használtam is ezeket majd két hónapig, de nem segített. Időközben elköltöztünk és az új helyen bejelentkeztem ultrahangra, amely azt állapította meg, hogy feltehetően szakadás volt, a szalag erőteljesen kiszélesedik a fájdalmas helyszínen és látszanak az apró szakadások a rostokban. Innen kellene továbblépnem, amelyben tisztelettel kérném a segítségét.
  Köszönettel.

 4. válaszolni normális kérdésre lehet. Erre milyen választ vár?

 5. Minek várja a kérdéseket, ha nem tud normálisan válaszolni?

 6. Az izomstimulátor rendszeres használata segítséget nyújthat az elmaradó lábizom visszaerősítésében. No nem egy nap alatt, hanem kitartó kezeléssel, 8-12 hét alatt lehet javítani az állapoton. A Myolito készüléken a 06 és a 07-es programok valók erre. Az első 4 hétben a 07-es programot használja naponta egyszer. A 4.hét után térjen át a 06-os programra. Ha az idejébe belefér, akkor napi 2 kezelés is végezhető vele.

 7. A férjemnek 2010. év tavaszán részeleges achilles in szakadása lett (kb.50-60%-os). Azt mondták, hogy nincs műtétre szüksége, hanem spicc tartásban begipszelték a lábát kb. 2 hétre, aztán még normál lábtartásban szintén 4 hétre. A gipsz levételét követően érzékeltük, hogy a jobb vádlija mintha teljesen eltűnt volna. Először járt gyógytornára, azóta folyamatosan próbálja edzeni a vádliját, mert nagyon zavarja, hogy a másik lábához képest, nagyon visszafejlődött a vádlija. Kicsit javult a sok vádlizástól és futástól, de nem látványos. Szeretnék érdeklődni, hogy izomstimulációval fejleszthető-e a vádlija. Saját részre rendeltem myolito készüléket, ez használható a vádli izomerejének növeléséhez? Ezt a készüléket eredetileg magam miatt rendeltem (nekem 5-6 csigolyánál porckorongsérvem van, amely komprimálja az ideggyököt és lábzsibbadást és érzéketlenséget is okoz a jobb külső lábszáramon pl. és a nagy lábujjamban, de ami a legfontosabb nekem, hogy a jobb lábam izomereje sokkal gyengébb, mint a másik lábamnak, ezt szeretném kezelni a készülékkel és a tens részét is a derékfájdalmam enyhítésére). Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Cz. Ildikó

 8. Olvassa el a cikket, amihez posztol, de most figyelmesebben! Az achilles panaszok jelentős része a sarokcsonti tapadás alatt észlelhető. A részletek és válasz a cikkben.

 9. A jobb lábamon fáj az a rész, ahova ez az achilles ín „befut”. Tehát leghátul, legalul. Jellemzően lépés közben, vagy ha előre dőlök, és „nyúlik” az ín (vagy nyomás fejtődik ki a csontra). A netes keresőkben látható fotókon azonban mindenhol boka tájéki fájdalmat írnak achilles ín gyulladásnak. Ezen túlmenően valóban csontnak tűnik az a pont, amit ha megnyomok, enyhe fájdalmat érzek.

  Megdagadva, duzzadva nincs, nem melegebb mint mondjuk a másik lábamon. Lehetséges hogy ez nem achilles ín probléma? Ha lehetséges, akkor mi jöhet még szóba?

  Köszönettel: Sanyi.

 10. Három hónapja fáj a jobb lábamban az Archiles ín, egy foci baleset következtében. 
  Ortopéd doki ultrahang segítségével megállapította, hogy meg van dagadva (duplája, mint a bal lábam ína)
  Azóta is pihentetem. 
  Mit tegyek? Mivel gyógyulhatna gyorsabban? Nagyon türelmetlen vagyok. 😀 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük