Ha ízületi gyulladásod van, hátfájás vagy bármely ízületi fájdalom kínoz, akkor szinte mindig elküldenek fizikoterápiára is, ahol nagy valószínűséggel kapsz ultrahang terápiát is.

Ha nehézségekbe ütközik bejárni vagy időhiányban szenvedsz, akkor vásárolhatsz is terápiás ultrahang készüléket. Egy jól használható eszköz ráadásul már 25 ezer forint körül is kapható. Így akár otthon is használhatod.

Azonban nem mindegy, hogy hogyan teszed! Bár az ultrahang hatékony, de csak akkor, ha helyesen alkalmazzák. Nem mindegy, hogy milyen frekvenciát, milyen intenzitást, milyen kezelési időt vagy éppen üzemmódot választasz. Kedvező hatást csak megfelelő alkalmazástól várhatsz.

Ebben a rövid videósorozatban lépésről lépésre végigvezetlek a terápiás ultrahang „rejtelmeiben”. Nézd meg az első részt.

A következő részt (Gyógyít-e maga az ultrahang sugár?) ide kattintva nézheted meg.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

21 Comments

 1. Amikor egy kezelés hatására azonnali változás történik, akkor biztos lehet abban, hogy a kezelés hatással van önre.
  Ha rövid leírásából jól értem, akkor nyaki csigolya meszesedésre, az emiatti keringési problémára, zsibbadásra, kellemetlenségre kapott ultrahang kezelést.
  A hatás alapján ez nagyon sikeres volt, mondhatni túl sikeres. Az ultrahang kezelésre meggyorsult a nyaki erek vérkeringése és ezzel több vér jutott az agyba is.
  Ez lenne a kezelés célja.
  Az ön teste, agya azonban elszokott attól, hogy elég vért kap. Ezért a furcsaság.
  Olvassa el ezt a cikkem: Elkezdtem kezelni magam, de a fájdalom fokozódik. Miért?
  Ha úgy érzi, hogy a kezelés hirtelen hatása „túl sok volt”, akkor jelezze a kezelőnek a következő alkalommal, hogy kicsit kisebb intenzitást vagy rövidebb kezelési időt alkalmazzon, hogy a kedvező hatás meglegyen, de ne okozzon ilyen erős változást.
  Néhány kezelés után fokozatosan hozzászokik majd a javuláshoz.

 2. Nyaki csigolyák kezelésére kaptam ultrahangos kezelést. Kezelés befejezése után felment a vérnyomásom olyan érzete támadt, mintha kiürült az agyam, nem tudtam beszélni. Ez lehet a kezelés hatása?

 3. Talpi bőnye gyulladás és talpi ödéma kezelésére melyik készülék használatát javasolja? Köszönettel: Tünde

 4. Az ultrahang ott hat, ahol kezel vele, ott is korlátozott mélységben.
  Ha a csuklóját vagy könyökét kezeli ultrahanggal, akkor annak a csuklóján, illetve a könyökén van hatása. Máshol nincs. Különösen nem a lábán és méginkább nincs a visszerein.
  A használati útmutató figyelmeztetése arra vonatkozik, hogyha vénagyulladása van, ne kezdje a gyulladt eret ultrahangozni, mert arra nem való!

 5. Jo napot,édesanyám visszeres a lábán és volt már trombozisa is,használhatja-e a kezén az othoni terápiás ultrahang készüléket?köszönöm

 6. Nézze meg ezt a filmem.
  A kozmetikai kezelések célja a bőr és a közvetlen bőralatti szövetek (irha) rétegben változások elérése. Ez a felszíntől max 2-3 cm mélységű kezelést igényel. Ha 3Mhz-es (magas frekvenciájú) ultrahangot alkalmaznak, ez csak maximum 2-3 cm mélyen képes a testbe behatolni, így az energia teljes egésze a bőrben hasznosul.
  A terápiás ultrahangok (1Mhz) képesek akár 5-8 cm mélyen a testbe hatolni. Bár áthaladnak a bőrön is, de csak energiájuk egy kis része „marad” a bőrben, a többi a mélyben hat.
  A különbség tehát a hatásban van. Egy 3Mhz-es ultrahang energiája teljesen a bőrben hasznosul, az 1Mhz-es készüléké pedig kb harmadannyira. Ha tehát terápiás ultrahanggal kezel kozmetikai céllal, akkor gyengébb hatást ér el, mintha megfelelő, bőrkezelésre alkalmas eszközt (3Mhz) alkalmazna.

 7. Tisztelt Doktor úr!
  Pontosan mi a különbség a terápiás és a kozmetikai célú uh készülék között?
  Ez utóbbi fájdalomcsillapításra egyáltalán nem használható?

 8. A frekvencia és az intenzitás két külön dolog. A frekvencia a másodpercenkénti rezgések számát jelenti. Ez minden beállítás mellett azonos. Az intenzitás az ultrahang sugár erőssége. A készüléken van gyenge, közepes és erős fokozat. Ez azt jelenti, hogy egy adott idő alatt mennyi energiát ad le a készülék. NYilván az erősebb fokozaton többet.
  A piriformis izom a farizmok mélyén található, így a magas (H) intenzitás szükséges, hogy elegendő energiát kapjon. Azaz rendben van, ha 10 percen át H intenzitáson kezeltek.
  A fájdalom fokozódása természetes jelenség, mely általában az első néhány kezelés során jelentkezik. Az okozza, hogy a kezelés hatására megindul a gyulladt területen a vérkeringés, ami „kimozdítja” a gyulladt területről a méreganyagokat (toxinokat), amik a fájdalom fokozódását okozzák. Ez jó jel, mert azt jelenti, hogy hatása van a kezelésnek és megindult a gyógyulás. Kezeljenek tovább, a fájdalom a következő kezelések során egyre kevésbé jelenik meg, 3-4 nap után eltűnik.

 9. Tisztelt Doktor Úr!
  Helyesbítés: nem akut, hanem krónikus, tehát egy éve fennáló piriformis kezelésére használjuk a gépet. Köszönjük válászát!

 10. Tisztelt Doktor úr!

  Egy hete vásároltunk M-Sonic 901 típusú készüléket. A pulzáló funkció működését a tájékoztató videókból megértettük, azonban az erősség szabályzó működése nem teljesen világos. Az információink alapján a készülék folyamatosan 1 MHz frekvencián üzemel, és a frekvenciától függ, hogy az ultrahang milyen mélyre képes lehatolni. Akkor pontosan mit is szabályoz az erősség szabályzó? Akut piriformis kezelésére használnánk, és amikor első nap folyamatosan, erős fokozaton, 10 percig kezeltük a területet, utána másfél órára enyhült a fájdalom, másnap ugyanígy kezelve felerősödött a fájdalom. Bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy rossz erősségi fokozaton használjuk a készüléket. Megtisztelő válaszát előre is köszönjük.

 11. A készüléken a hőfok állítás egy biztonsági funkció. Ha a készülékfej hőmérséklete eléri a beállított értéket, akkor kikapcsol. Ennek akkor van jelentősége, ha egymás után, több kezelés történik, ilyenkor a fej felmelegedhet, akár felforrósodhat.
  A beállítások menüben 40 fok az alapértelmezett, amikor működtetni kezdi, akkor az a valós érték. Két különböző dolog. A készüléknek nem funkciója a melegítés, azaz az a jó, ha nem melegszik fel 40 fokra vagy aköré egyetlen kezelés során.

 12. Tisztelt Doktor úr!

  Nemrég vásároltam SonoStim 922 típusú terápiás ultrahang készüléket. A problémám a következó: nem tudom beállítani rajta a hómérsékletet ( nem is kell? ). Számomra nem egyértelmű és a használati útmutató sem említi, csak
  a szerkezet 40 C fokot mutat még a beállítás kezdetén ,de ha elindul lemegy 32C fokra és 15 perc után éri el a 40C fokot. Legyen kedves eligazodni ebben. Lehetséges lenne erról a típusról is videót készíteni beüzemelés közben? Köszönettel: Marton Andrea

 13. Tisztelt Doktor Úr,

  köszönöm szíves segítségét!
  Üdvözlettel, Csilla

 14. Tisztelt Doktor Úr!

  Térd otthoni UH-kezelésre milyen megbízható készüléket javasolna? Orvosi beutalással kezdtem UH-terápiára járni, használt is a térdemnek, de a klinikát időközben kiköltöztették, megszűnt a lehetőség, és szeretném otthon folytatni a kezeléseket.
  Köszönöm előre is szíves válaszát!
  Csilla

 15. Köszönöm szépen, a válasz maximálisan kielégítő, és meggyőző. A készüléket megrendelem Önöktől. Jó egészséget kívánok, üdvözlettel :M. É. 🙂

 16. A terápiás ultrahang alapvető „hatása” a szövetek felmelegítése. Ez vezet a vérkeringés gyorsulásához, ami serkenti a gyógyulási folyamatokat. Persze ez a melegítő hatás csak akkor érezhető, ha helytelenül kezel és a készüléket sokáig egy pontra tartja. Ezzel azonban kárt okozhat magának. A hőmérséklet emelkedés néhány tized fok, azaz otthoni környezetben nem igazán mérhető.
  A jelzett készülék nem véletlenül kelt bizalmatlanságot. A leírása még azt sem tartalmazza, hogy pontosan milyen ultrahangot generál a készülék, a műszaki leírása egyáltalán nem is említi, hogy a készülék kibocsát ultrahangot. Megvétele „zsákbamacska”. A leírás alapján nem lehet megmondani, hogy jó-e bármire.

 17. Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék hogy a készülék ad e fizikailag is meleg érzetet? Kozmetikus javasolta olyan készüléket válasszak, ami hideg – meleg terápiát nyújt és ultrahangos. Találtam egy készüléket (E-MAG:”Rachel” ), de szkeptikus vagyok. Egészségügyi dolgozó lévén, e készülék vonz, kozmetikai célra használnám. Megtisztelő válaszát köszönöm, üdvözlettel Mihalek Éva.

 18. Tisztelt Dr. Ur . Van egy kerdesem. Bal csipo protezisem van , hasznalhatok nyakra ket tappancsal ellatott keszuleket, az elnevezese Cervical vaertebra phisiotheraphy instrument MY518 . Az angol leirasbol annyit sikerult megtudnom,hogy nem ajanlott nagyobb fem protezis beultetes utan hasznalni, szeretnem kerni, ha lehetseges az On tanacsat. Elore is koszonom az infot. tisztelettel Laszlo.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük