Évtizedek óta tartja magát az állítás, hogy TENS, EMS, FES, MENS kezelést nem szabad implantátumok közelében vagy közvetlenül felette végezni. De tényleg ennyire kell rettegni? Mi az igazság?

Kétféle implantátum van

 • AKTÍV implantátumok. Elemmel, akkumulátorral működő készülék. Ilyenek a pacemaker, a defibrillátor, az inzulinpumpa és mások.
 • PASSZÍV implantátumok. A legtöbbet a csontok rögzítésére alkalmazzák, mint például a velőűrszeg, csavar, lemez. De a komplett ízületet (pl. térd, csípő) is pótolhatja fémből készült anyag.

Aktív implantátumok

Az aktív implantátumok elektromosan működnek. A pacemaker és a defibrillátor például a szív elektromos tevékenységét figyeli és ha az életet veszélyeztető, rendellenes szívműködést érzékel, akkor működésbe lép, beavatkozik.

Bármely külső elektromos impulzust megzavarhatja ezeket a készülékeket!

Tehát előfordulhat, hogy a pacemaker nem észleli a lelassult szívműködést és „hagyja meghalni” a beteget. Vagy a defibrillátor ritmuszavarként észleli a magas frekvenciájú TENS  impulzusokat és elektromos shockkal „lepi meg” az érintettet.

Az aktív implantátum megléte esetén mindig és feltétlenül igaz, hogy TILOS bármely elektroterápiás kezelés alkalmazása. Abszolút ellenjavallatot jelent, nincs mérlegelés!

Passzív implantátumok

A passzív implantátumok esetén korábban azt feltételezték, hogy a kezelési áram hatására a fém implantátum „jelentősen” felmelegedhet, amelynek káros hatása lehetne az implantátumot körülvevő szövetekre. Nevezetesen, hogy „elégeti” a csontvelőt.

Amikor ez a vélekedés kialakult, többnyire vas, acélötvözetek kerültek alkalmazásra és akkoriban az elektroterápiás eszközök is tökéletlenek voltak.

Időközben azonban az implantátumokhoz használt anyagok teljesen megváltoztak és az elektroterápiás eszközök is sokkal precízebbek.

Napjainkban a titán és más könnyűfémek ötvözetei másképp reagálnak az elektromosságra, a mágnesességre, mint a régiek. Ennek ellenére minden otthoni elektroterápiás eszköz leírásában megtalálod a tiltást: implantátum felett ne használd.

Az elektroterápia TENS, EMS, mikroáram kezelések a bőrön keresztül történnek. Felragasztasz két elektródát a testedre és összekötöd őket egy stimuláló kábel két pólusával, a kábel másik végét a gépbe dugod.

Az elektromos impulzus az egyik elektródon át „bemegy” a testedbe és a lehető legrövidebb utat keresve a másik elektródához, másik pólushoz áramlik.

Ha az elektródapárt mondjuk a deréktájadra teszed, akkor az áram, nem fogja „felkeresni a lábujjaid, sem a nyakadra nem mászkál el”!

HATÁS KIZÁRÓLAG AZ ELEKTRÓDÁK KÖZÖTTI TERÜLETEN KELETKEZIK!

A fém kizárólag akkor zavarhat be, ha az elektródák közé kerül, ha az egyik elektródát a fém fölé, a másikat alá teszed és „direkt forszírozod”, hogy az áram a fémhez közel kerüljön a testedbe.

Így sem biztos, hogy a fémet „megkeresi” az áram, mert a terjedése attól függ, hol találja a legkisebb ellenállást. A bőr és izom tele vannak erekkel, vérrel (nagyrészt víz) és ezért jól vezetik az áramot. Az áram „nem akar mindenáron” a gerincedig „merülni”.

De tegyük fel, hogy mégis… akkor sincs érdemi baj. Az elektromos impulzus egy része olyan helyre terjed, ahol nincs haszna, így hatástalan lehet. Eközben a rossz helyre vezetett áram legfeljebb kellemetlen érzés kelt.

Nem találtam soha olyan esetismertetést, olyan orvosi adatot, mely szerint elektromos kezeléssel bármikor egészséget veszélyeztető állapotot hoztak volna létre. Az elektroterápia biztonságos és megfelelően végezve igen hatékony.A gyógyszerekre, műtétekre ez egyáltalán nem érvényes!

Egyes elektroterápiás módszerek nem alkalmazhatók otthon!

Számos olyan kezelési mód van, amelynek legfőbb hatása a melegítés és az ezáltal létrehozott változások hozzák létre a gyógyító hatást.

Például a rövidhullámú, mikrohullámú, TECAR, diatermiás, folyamatos ultrahang, orvosi lézer kezelések ilyenek. Gondtalan alkalmazásukkal akár ártani is lehetne.

Ezek a kezelések azonban otthon nem, csak intézetben, szakember által végezhetők! Draper és munkatársai bebizonyították, hogy a viszonylag nagy teljesítményű, impulzusos, rövidhullámú kezelés nem volt káros hatással a kezelt területen levő fémimplantátumokra. (Draper és mtsai, 2004). Azaz jó kezekben még az egyébként ártalmas dolgok is „megszelídülnek”.

Összefoglalva

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy olyan orvosi terápiás eszközt vásárolj otthonra, amelyekkel ártani lehet.

Azok az elektroterápiás, ultrahang, lágylézer, stb. készülékek, amelyeket megvásárolhatsz biztonságosan alkalmazhatók. Persze ha kifejezetten ártó szándékkal, a használati javaslatot figyelmen kívül hagyva és olyan betegségre használod, amire nem való, akkor más a helyzet. Rendeltetésszerű használat esetén azonban nem árthatsz!

Ha aktív implantátumod van, akkor tilos bármely elektromos kezelés alkalmazása, bármennyire szükséged lenne rá.

Passzív implantátumok esetén a TENS, EMS, MENS, FES, interferencia kezelések hatására még hosszas alkalmazás esetén sem alakul ki olyan mértékű melegítő hatás, mely az implantátum környezetét károsíthatná. A mai álláspont szerint otthoni elektroterápiás eszközök használhatók passzív implantátumok esetén. Körültekintő alkalmazással akár azok felett is.

Ha mégis bizonytalan vagy a kezeléssel kapcsolatban, akkor kérj tanácsot elektroterápiás kezelésekben jártas fizikoterápiás szakembertől.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

22 Comments

 1. A kérdése megmutatja, hogy kozmetikusként miért nincs erre jogosultsága és miért szükséges fizikoterápiás végzettség az elektroterápia más emberen történő alkalmazásához.
  Az interferencia kezelésnek nincs alakformáló hatása. Ez egy gyulladáskezelő-fájdalomcsillapító áramforma.
  De egyébként a bokában levő fém nem befolyásolja, nem akadályozza a farizmok felett végzett kezelést. Csak nem lesz alakformáló hatása.

 2. A leírása szerint nyugodtan feltehetek kozmetikusként egy vendég farizmára interferenciás alakformáló elektródát, úgy, hogy a bokájába két fémet építettek be. Köszönöm a válaszát!

 3. Ez a kezelés kizárólag szakember által, rendelőben végezhető. KEressen állami vagy magán fizikoterápiás kezelőhelyet és kérdezze meg, hogy elérhető-e náluk ez a kezelési mód.

 4. Tud-e segíteni abban, hogy rövidhullámú kezelést hol végeznek?
  Köszönöm előre is a válaszát.Ferenc

 5. Jópofa kérdés…szeretem a tréfás embereket… igaz, ezt a viccet nem értem.

 6. A hasam lágy részébe beültettek egy Inplantátumot mely befolyásolja a nemiségemet. Egy MRI vizsgálaton vettem részt .A vizsgálat alatt nagyon enyhe fájdalmam volt. Remélhetem, hogy ezzel az Inplantátum tovább nem fog müködni. Koromnál fogva kérdezem ezt,hogy végleg tönkrement e.

 7. Egy 30 éves végtagövi izomsorvadásos betegnek melyik típusú készüléket ajánlja?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv,
  Kitti

 8. Nem írta meg, mi a kérdése… így nem tudok mire válaszolni.

 9. Kernem szives velemenyet. A problemamat probalom a piszkozatbol bemasolni, azt hiszem, ugy konnyebb, h egy kovetkezo hozzaszolasban.
  Segitseget elore is koszonom. Udvozlettel

 10. Akkor ismét megválaszolom: A fémek mélyen a csontokban vannak. Az izomstimuláció -szakszerű alkalamzás esetén- pedig a bőrfelszínhez közeli izmok kezelését biztosítja. Így attól, hogy mélyen a csontba van néhány fém, nyugodtan lehet stimulálnia felszín közeli izmokat.
  Nyilván az aktív testmozgástól eltiltották – ez viszont a combizmai gyors sorvadását okozhatja. Azaz az izomerő és izomtömeg megtartása érdekében érdemes izomstimulációt alkalmaznia.
  Ezt a cikkem nézze meg.

 11. Tisztelt Doktor Úr!
  A közelmúltban autóbaleset következtében 2 szál lemez valami t 12 db csavar került a sipcsontom, szárkapocscsont és térd környezetébe. Érdeklődöm a combom hosszú távú izomfunkciójának javítására (különösen a gyógyulás időszakában) van e bármilyen korlátozás az elektromos stimuláló eszközök tekintetében? És ha igen milyen időtartam az egészséges naponta/hetente?Természetessn azt már olvastam hogy a fémmel rögzített területet mellőzzem.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel Tamás

 12. A fémek mélyen a csontokban vannak. Az izomstimuláció -szakszerű alkalamzás esetén- pedig a bőrfelszínhez közeli izmok kezelését biztosítja. Így attól, hogy mélyen a csontba van néhány fém, nyugodtan lehet stimulálnia felszín közeli izmokat.
  Nyilván az aktív testmozgástól eltiltották – ez viszont a combizmai gyors sorvadását okozhatja. Azaz az izomerő és izomtömeg megtartása érdekében érdemes izomstimulációt alkalmaznia.
  Ezt a cikkem nézze meg.

 13. A közelmúltban autóbaleset következtében 2 szál lemez valami t 12 db csavar került a sipcsontom, szárkapocscsont és térd környezetébe. Érdeklődöm a combom hosszú távú izomfunkciójának javítására (különösen a gyógyulás időszakában) van e bármilyen korlátozás az elektromos stimuláló eszközök tekintetében? És ha igen milyen időtartam az egészséges naponta/hetente?Természetessn azt már olvastam hogy a fémmel rögzített területet mellőzzem.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel Tamás

 14. Kizártnak tartom, hogy az inkontinencia megszüntetését célzó hüvelyi lézer kezeléssel fel lehetne melegíteni a medencében levő csavarokat. Ettől félni kb olyan, mint attól rettegni, hogy mondjuk Budapest belvárosában egy orángután beugorhat a második emeleti ablakon és megeheti a banánt a hűtőből.
  A biofeedback önmagában nem több, mint az intimtorna. Hatása lassú. Az intimtorna hatása lassú. Ha naponta 40-50 percen át végzi a gyakorlatot, akkor is hónapok kellenek a hatáshoz.
  A stressz inkontinencia (meggyengült medencefenéki izmok) kezelését FES vagy ETS kezeléssel tudja leghatékonyabban végezni. Olvassa el ezt a cikkem. A mai modern készülékeket már nem zavarják a fémcsavarok.

 15. Nekem sajnos vizelettartási panaszom van (inkontinancia), állva nem bírom megtartani. És a medencémben van 6 csavar egy rögzítő lemezzel, ami szintén titánium. Tanácsolták nekem az intim lézeres kezelést. De attól félek, hogy a lézer felmelegíti majd a fémeket.1x már nővérek fizikó terápiával próbálkoztak rajtam de az fel is melegítette a fémeket, aztán kipróbáltam a bio feedback-et de az sem segített, a legalapabb, hogy csinálom az intimtornát de nem segít semmit, ez már lassan 3 éve tart.Ön mit javasol mit tegyek?
  Köszönöm előre is a válaszát!

 16. Ez olyan kérdés, amit a részletek pontos ismerete nélkül nem lehet megválaszolni. Az onkológussal kell megbeszélni, hogy mit javasol az adott esetben. A Bemer segíthet, de ha a daganatból akár kicsi maradvány van, akkor nem biztos, hogy hasznos.

 17. Bemer készülék vásárlása előtt állok, mivel nekem 2-es típusú cukorbetegségben van és a vérnyomásom is elég magas. (Most 140/80, de korábban többször is tartósan 160/90 volt.) A feleségemet 1 évvel ezelőtt műtötték mellrákra. 1 db 1,5 és 1 db 1 cm-es tumort távolítottak el a jobb melléből bemetszéssel. Utána 4 kemót és 20 sugarat kapott. Oszteoporózis kezelésre alkalmazhatom a Bemer terápiát nála? A sugárkezelés áprilisban fejeződött be. Nem befolyásolja a mágnesterápiás kezelés károsan a gyógyulását?

 18. Természetesen használható. Azonban a jelzett készülék egy jópofa játék. Miért ezzel a vacakkal akarja kezelni magát? Főzéshez is a gyerekeknek készült játék tűzhelyen szokott??? Gondolom nem. Ez a készülék egy tipikus kínai gagyi. Használhatja, de hatást azt ne nagyon várjon tőle, ez nem orvosi készülék.

 19. Csipöprotézisem van, es kérdezni szeretném használhatók e Tens készüléket? Blueidea készülékem van.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv:Irene

 20. A protézis nem zárja ki az elektroterápia alkalmazását.
  Az Ön által megadott készülékkel kapcsolatban tanácsadást nem vállalok, mert ez egy elavult, 20-25 éve meghaladott műszaki szintet képviselő eszköz.

 21. Tisztelt Doktor Úr!

  Valószinűleg lumbágót sikerült „beszereznem” és két hete nem javul. Van egy Corposanó KS-1/A/1 -es készülékem, de ehhez járul még, hogy a jobb lábamban térdprotézis lett beültetve.

  Szabad-e használnom a lumbágó kezelésére a készüléket és milyen módon.
  Másik kérdés: Hogy lehet Önhöz személyesen eljutni ennek megbeszélése céljából ? Előre is köszönettel:dr.Bors László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük