TENS kezelés és implantátumok - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS kezelés és implantátumok

Évtizedek óta tartja magát az állítás, hogy TENS, EMS, FES, MENS kezelést nem szabad implantátumok közelében vagy közvetlenül felette végezni. De tényleg ennyire kell rettegni? Mi az igazság?

Kétféle implantátum van

  • AKTÍV implantátumok. Elemmel, akkumulátorral működő készülék. Ilyenek a pacemaker, a defibrillátor, az inzulinpumpa és mások.
  • PASSZÍV implantátumok. A legtöbbet a csontok rögzítésére alkalmazzák, mint például a velőűrszeg, csavar, lemez. De a komplett ízületet (pl. térd, csípő) is pótolhatja fémből készült anyag.

Aktív implantátumok

Az aktív implantátumok elektromosan működnek. A pacemaker és a defibrillátor például a szív elektromos tevékenységét figyeli és ha az életet veszélyeztető, rendellenes szívműködést érzékel, akkor működésbe lép, beavatkozik.

Bármely külső elektromos impulzust megzavarhatja ezeket a készülékeket!

Tehát előfordulhat, hogy a pacemaker nem észleli a lelassult szívműködést és “hagyja meghalni” a beteget. Vagy a defibrillátor ritmuszavarként észleli a magas frekvenciájú TENS  impulzusokat és elektromos shockkal “lepi meg” az érintettet.

Az aktív implantátum megléte esetén mindig és feltétlenül igaz, hogy TILOS bármely elektroterápiás kezelés alkalmazása. Abszolút ellenjavallatot jelent, nincs mérlegelés!

Passzív implantátumok

A passzív implantátumok esetén korábban azt feltételezték, hogy a kezelési áram hatására a fém implantátum „jelentősen” felmelegedhet, amelynek káros hatása lehetne az implantátumot körülvevő szövetekre. Nevezetesen, hogy “elégeti” a csontvelőt.

Amikor ez a vélekedés kialakult, többnyire vas, acélötvözetek kerültek alkalmazásra és akkoriban az elektroterápiás eszközök is tökéletlenek voltak.

Időközben azonban az implantátumokhoz használt anyagok teljesen megváltoztak és az elektroterápiás eszközök is sokkal precízebbek.

Napjainkban a titán és más könnyűfémek ötvözetei másképp reagálnak az elektromosságra, a mágnesességre, mint a régiek. Ennek ellenére minden otthoni elektroterápiás eszköz leírásában megtalálod a tiltást: implantátum felett ne használd.

Egyes elektroterápiás módszerek nem alkalmazhatók otthon!

Számos olyan kezelési mód van, amelynek legfőbb hatása a melegítés és az ezáltal létrehozott változások hozzák létre a gyógyító hatást.

Például a rövidhullámú, mikrohullámú, TECAR, diatermiás, folyamatos ultrahang, orvosi lézer kezelések ilyenek. Gondtalan alkalmazásukkal akár ártani is lehetne.

Ezek a kezelések azonban otthon nem, csak intézetben, szakember által végezhetők! Draper és munkatársai bebizonyították, hogy a viszonylag nagy teljesítményű, impulzusos, rövidhullámú kezelés nem volt káros hatással a kezelt területen levő fémimplantátumokra. (Draper és mtsai, 2004). Azaz jó kezekben még az egyébként ártalmas dolgok is “megszelídülnek”.

Összefoglalva

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy olyan orvosi terápiás eszközt vásárolj otthonra, amelyekkel ártani lehet.

Azok az elektroterápiás, ultrahang, lágylézer, stb. készülékek, amelyeket megvásárolhatsz biztonságosan alkalmazhatók. Persze ha kifejezetten ártó szándékkal, a használati javaslatot figyelmen kívül hagyva és olyan betegségre használod, amire nem való, akkor más a helyzet. Rendeltetésszerű használat esetén azonban nem árthatsz!

Ha aktív implantátumod van, akkor tilos bármely elektromos kezelés alkalmazása, bármennyire szükséged lenne rá.

Passzív implantátumok esetén a TENS, EMS, MENS, FES, interferencia kezelések hatására még hosszas alkalmazás esetén sem alakul ki olyan mértékű melegítő hatás, mely az implantátum környezetét károsíthatná. Az otthoni elektroterápiás eszközöket nyugodtan használhatod bármely passzív implantátum megléte esetén, akár azok felett is.

Ha mégis bizonytalan vagy a kezeléssel kapcsolatban, akkor kérj tanácsot elektroterápiás kezelésekben jártas fizikoterápiás szakembertől.

blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)