Elektromos kezelés és implantátumok - Dr. Zátrok Zsolt blog

Elektromos kezelés és implantátumok

Évtizedek óta tartja magát az állítás, hogy TENS, EMS, FES, MENS kezelést nem szabad implantátumok közelében vagy közvetlenül felette végezni. De tényleg ennyire kell rettegni? Mi az igazság?

Kétféle implantátum van

 • AKTÍV implantátumok. Elemmel, akkumulátorral működő készülék. Ilyenek a pacemaker, a defibrillátor, az inzulinpumpa és mások.
 • PASSZÍV implantátumok. A legtöbbet a csontok rögzítésére alkalmazzák, mint például a velőűrszeg, csavar, lemez. De a komplett ízületet (pl. térd, csípő) is pótolhatja fémből készült anyag.

Aktív implantátumok

Az aktív implantátumok elektromosan működnek. A pacemaker és a defibrillátor például a szív elektromos tevékenységét figyeli és ha az életet veszélyeztető, rendellenes szívműködést érzékel, akkor működésbe lép, beavatkozik.

Bármely külső elektromos impulzust megzavarhatja ezeket a készülékeket!

Tehát előfordulhat, hogy a pacemaker nem észleli a lelassult szívműködést és “hagyja meghalni” a beteget. Vagy a defibrillátor ritmuszavarként észleli a magas frekvenciájú TENS  impulzusokat és elektromos shockkal “lepi meg” az érintettet.

Az aktív implantátum megléte esetén mindig és feltétlenül igaz, hogy TILOS bármely elektroterápiás kezelés alkalmazása. Abszolút ellenjavallatot jelent, nincs mérlegelés!

Passzív implantátumok

A passzív implantátumok esetén korábban azt feltételezték, hogy a kezelési áram hatására a fém implantátum „jelentősen” felmelegedhet, amelynek káros hatása lehetne az implantátumot körülvevő szövetekre. Nevezetesen, hogy “elégeti” a csontvelőt.

Amikor ez a vélekedés kialakult, többnyire vas, acélötvözetek kerültek alkalmazásra és akkoriban az elektroterápiás eszközök is tökéletlenek voltak.

Időközben azonban az implantátumokhoz használt anyagok teljesen megváltoztak és az elektroterápiás eszközök is sokkal precízebbek.

Napjainkban a titán és más könnyűfémek ötvözetei másképp reagálnak az elektromosságra, a mágnesességre, mint a régiek. Ennek ellenére minden otthoni elektroterápiás eszköz leírásában megtalálod a tiltást: implantátum felett ne használd.

Egyes elektroterápiás módszerek nem alkalmazhatók otthon!

Számos olyan kezelési mód van, amelynek legfőbb hatása a melegítés és az ezáltal létrehozott változások hozzák létre a gyógyító hatást.

Például a rövidhullámú, mikrohullámú, TECAR, diatermiás, folyamatos ultrahang, orvosi lézer kezelések ilyenek. Gondtalan alkalmazásukkal akár ártani is lehetne.

Ezek a kezelések azonban otthon nem, csak intézetben, szakember által végezhetők! Draper és munkatársai bebizonyították, hogy a viszonylag nagy teljesítményű, impulzusos, rövidhullámú kezelés nem volt káros hatással a kezelt területen levő fémimplantátumokra. (Draper és mtsai, 2004). Azaz jó kezekben még az egyébként ártalmas dolgok is “megszelídülnek”.

blank

Összefoglalva

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy olyan orvosi terápiás eszközt vásárolj otthonra, amelyekkel ártani lehet.

Azok az elektroterápiás, ultrahang, lágylézer, stb. készülékek, amelyeket megvásárolhatsz biztonságosan alkalmazhatók. Persze ha kifejezetten ártó szándékkal, a használati javaslatot figyelmen kívül hagyva és olyan betegségre használod, amire nem való, akkor más a helyzet. Rendeltetésszerű használat esetén azonban nem árthatsz!

Ha aktív implantátumod van, akkor tilos bármely elektromos kezelés alkalmazása, bármennyire szükséged lenne rá.

Passzív implantátumok esetén a TENS, EMS, MENS, FES, interferencia kezelések hatására még hosszas alkalmazás esetén sem alakul ki olyan mértékű melegítő hatás, mely az implantátum környezetét károsíthatná. Az otthoni elektroterápiás eszközöket nyugodtan használhatod bármely passzív implantátum megléte esetén, akár azok felett is.

Ha mégis bizonytalan vagy a kezeléssel kapcsolatban, akkor kérj tanácsot elektroterápiás kezelésekben jártas fizikoterápiás szakembertől.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  Természetesen használható. Azonban a jelzett készülék egy jópofa játék. Miért ezzel a vacakkal akarja kezelni magát? Főzéshez is a gyerekeknek készült játék tűzhelyen szokott??? Gondolom nem. Ez a készülék egy tipikus kínai gagyi. Használhatja, de hatást azt ne nagyon várjon tőle, ez nem orvosi készülék.

 • comment-avatar
  IRENE 7 hónap

  Csipöprotézisem van, es kérdezni szeretném használhatók e Tens készüléket? Blueidea készülékem van.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv:Irene

 • comment-avatar

  A protézis nem zárja ki az elektroterápia alkalmazását.
  Az Ön által megadott készülékkel kapcsolatban tanácsadást nem vállalok, mert ez egy elavult, 20-25 éve meghaladott műszaki szintet képviselő eszköz.

 • comment-avatar
  dr.Bors László 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Valószinűleg lumbágót sikerült “beszereznem” és két hete nem javul. Van egy Corposanó KS-1/A/1 -es készülékem, de ehhez járul még, hogy a jobb lábamban térdprotézis lett beültetve.

  Szabad-e használnom a lumbágó kezelésére a készüléket és milyen módon.
  Másik kérdés: Hogy lehet Önhöz személyesen eljutni ennek megbeszélése céljából ? Előre is köszönettel:dr.Bors László