Izomsorvadás, az izomzat fokozatos leépülése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Izomsorvadás, az izomzat fokozatos leépülése

Az izomsorvadás az izomzat egyik legsúlyosabb betegsége, mely következtében a működőképes izomtömeg és ezzel párhuzamosan az izomerő is folyamatosan csökken. Az “igazi” izomsorvadást el kell különíteni az átmeneti sorvadástól, mely az inaktivitás (például csonttörés vagy műtét miatti mozgáshiány) következtében lép fel, a “nem használt” izom ugyanis gyorsan veszít tömegéből és erejéből. A betegségnek többféle formája is létezik, melyek különböző kimenetellel járnak.

Az izomdisztrófia előfordulása

Az izomsorvadás, vagyis az izomdisztrófia szerencsére ritkán fordul elő, 100.000 emberből átlagosan 10 szenved ilyen betegségben. A betegség hátterében általában valamilyen genetikailag meghatározott enzimzavar vagy anyagcserezavar áll; létezik örökletes és spontán módon kialakuló fajtája is.

Ezen felül, ha izmaid huzamosabb időn keresztül nincsenek mozgatva, sorvadni kezdenek – ilyen állapotot jelenthet például a csonttörés vagy műtét utáni immobil állapot, amelyek esetén éppen ezért rendkívül fontos a gyógytorna. Olyan betegségek is vezethetnek izomsorvadáshoz, melyek alapvetően nem az izmokat, hanem az idegeket támadják meg – ilyen a stroke, mely az idegrendszer mozgató területét érinti, s így aztán az izmok bénulásához vezet.

Az izomelhalás típusai

A betegség leggyakoribb, gyerekkorban fellépő formája a Duchenne-szindróma, a valamelyest kevésbé súlyos formája pedig a szintén gyerekeknél jelentkező Becker-féle izomsorvadás. A felnőttkor leggyakoribb izomelhalásos betegsége a miotóniás disztrófia.

 • A Duchenne-féle izomdisztrófia csak a fiúkat érinti, mivel mindig X-kromoszómához kötötten öröklődik (a lányok csak hordozók lehetnek, mivel az ő második X-kromoszómájuk „kijavítja a hibát”). A betegség során egy disztrofin nevű fehérje megakadályozza a sejten belüli ionáramlást, ami végső soron fokozatosan pusztítja el az izomsejteket. Az izomsejtek így előbb-utóbb szétesnek, helyettük pedig olyan szövetek alakulnak ki, melyek nem képesek izommunkára. A Duchenne-szindróma rendkívül súlyos állapotot jelent, az ebben szenvedő betegek 13 éves koruk körül már a járásra is képtelenek, s mivel a betegség a légző- és a szívizmokat is megtámadja, általában nem érik meg a felnőttkort.
 • A ritkábban előforduló Becker-féle izomsorvadás esetén a mutáció kevésbé súlyos, a betegség így lassabban halad előre, a tünetek is „csak” a 6-19 éves korban jelentkeznek.
 • A felnőttkori izomsorvadás enyhébb lefolyású. A miotóniás disztrófia férfiakat és nőket egyaránt érint, s bármely életkorban felütheti a fejét. A betegség gyengeséggel, izommerevséggel jár, kialakulásának okai között pedig többféle anyagcserezavar is szerepelhet – de általában a cukor a cukor- és zsírháztartásban lévő enzimek hibája a felelős.
 • Másodlagos izomgyengeségről akkor beszélünk, ha a sorvadást valamilyen egyéb betegség közvetve váltja ki. Ilyen például a növekedési hormon túltermelődése, a pajzsmirigy megbetegedése, a metabolikus megbetegedések vagy a májbetegség.
 • Autoimmun izombetegség esetében a szervezet idegen anyagként ismeri fel az izmot, aminek következtében ellenanyagot termel ellene.

Az izomsorvadás lehetséges kezelési módjai

Az izomsorvadás folyamatáról az orvostudomány sok információval rendelkezik, viszont a lényegi oka egyelőre ismeretlen, így speciális gyógyszer sincs még a betegség gyógyítására; az izomelhalás súlyosbodásának késleltetése, a tünetek enyhítése, az életminőség javítása azonban lehetséges.

A gyerekkori izomsorvadásnál a szteroidkezelés lassítja valamelyest a folyamatokat; tényleges megoldás viszont csak a jövőben várható az őssejtterápiától (remélhetőleg). A gyógytorna a gyerekeknél és a felnőtteknél jelentkező izomelhalásnál is létfontosságú szerepet játszik, hiszen a megfelelő gyakorlatokkal meg lehet hosszabbítani az ép rostok életét. Ahhoz, hogy megfelelő gyakorlatokat tudj végezni, mindenképp konzultálj gyógytornásszal!

A betegségben érintett terület izomzatát folyamatosan tornáztatnod kell. Ehhez az orvostechnikai eszközöket is segítségül hívhatsz. Ezek az eszközök a hagyományos gyógytorna kiegészítő megoldásaként, nem pedig helyettesítőként alkalmazandók!

Torna előtt a sorvadt és merev izomzatot ultrahang kezeléssel érdemes “előkészítened”. Az ultrahang sugarak hatására az izmok-szalagok ellazulnak, felmelegednek, könnyebbé teszik a gyógytornát.

Az izomstimulátor készülékek olyan orvosi-rehabilitációs programokat is biztosítanak, melyek alkalmasak az izomsorvadás megelőzésére vagy “egyensúlyban tartására”. Az izomstimulációs kezelés hatékonyan akadályozza az izomtömeg és az izomerő csökkenését. A módszert a fizikoterápiás intézményekben is alkalmazzák – a technológiai fejlődés pedig mára lehetővé tette, hogy otthonodban is biztonsággal használj izomstimulátort az izomsorvadás (és sok más állapot) kezelésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (18)
 • comment-avatar

  Az Ön helyzete komplex. Sokféle probléma rakódik egymásra, így távolról, az előzmények, jelen állapota, az ön vizsgálata nélkül semmilyen javaslatot nem tudok tenni. Kezelőorvosához kell fordulnia, aki jól ismeri Önt, gyógyszereit, állapotát. Ő tud Önnek segíteni. Én így távolról nem.

 • comment-avatar
  László László 8 hónap

  Tisztelettel László vagyok 2007 Ben diagnosztizáltak here eredetű retroperitoneális daganatal meg mütötek kaptam kemoterápiát és hejre jöttem, 2018 kiujult a daganat megmütotek 2019 kaptam kemoterápiát júliustól augusztusig, tavaly októberben le bénult a bal lábam decemberben le bébénult a job lábam most pedig 3 hete kezdem érezni hogy zsiboggnak a kicsi ujaim mind két kezemnél a creatinin érték 0,55 a normál 0,7 és1, 4 között van, közbe januárban diagnosztizáltak polineuropátiát szeretném kérdezni hogy mien kezelés ajál aDoktorur a mostani hejzetre, a kéz újak zsibogásra a v állaktol, és a fejemet nem tudom felemelni a párnárol nagyon fáj és szédül a njakamtol és a vállaimtol Tiszteletem

 • comment-avatar

  A kerekesszékbe kényszerülés nemcsak a mobilitás elvesztése szempontjából baj, hanem a vérkeringés szempontjából is!
  Szokszor írtam már, hogy a vénás és nyirokkeringés legfőbb “motorja” az izommozgás! Ha az izommozgások megszűnnek, akkor nincs, ami “visszapumpálja” a vért és nyirkot a szív felé.
  Ezért van az, hogy a “lefelé lógó” láb, kéz, akár az egész alsó testfél “tele van vízzel”. Duzzad, püffedt, feszül.
  Nem más betegséget kell keresni, mert minden valószínűség szerint a duzzadás része a betegségének és legfőképp az inaktívvá válás következménye.
  Itt írtam arról, hogy sclerosis multiplexben milyen segítséget tud nyújtani az otthoni elektroterápia.

 • comment-avatar
  Kovács Andrea 11 hónap

  Kedves Doktor Úr! Sclerosis multiplex beteg vagyok, a betegség 13 éve kezdődött, öt éve szereztem be 1 támbotot, azóta pár nappal ezelőttig a lakásban 1-2 mankóval, az utcán kerekesszékkel kezdtem járni, de sajnos pár napja bele kellett ülnöm a lakásban is a székbe, mert november óta fájdalmaim vannak (neuropátiás, arra a baclofen jó, és izomfájdalom, amit csökkent a diclofenac), és nehézláb érzés, ami tovább nehezíti a járást, a behajló lábamat alig tudom a padlóra tenni…Februárban trombózis gyanúval vittek kórházba, kőkemény, és dagadt volt a lábam, onnan éjjel 1.30 kor hazaküldtek mondván, hogy nincs trombózis, sem folyadék a tüdőben, és jó az ekg, meg a mellkas rtg is, a vérkép kicsi gyulladást mutatott 10.3 fhv, ami decemberben még nem volt..Nyiroködéma vizsgálatra szerettem vna menni, de jött a járvány, és a karantén..Úgy sejtem, és a háziorvos, meg a neurológus is, hogy minden az alapbetegségem következménye, és ezt alátámasztja, hogy a kerekesszékben csücsülés óta lejjebb ment az ödéma, és kevesebb a fájdalom..De azért érdekelne, hogy Ön mit mond, ha már tolnom kell a vizsgálatokat a járvány végéig?Kompressziós zoknit mindenképp beszerzek addig. Üdvözlettel: Kovács Andrea

 • comment-avatar

  Orvoskeresésben nem tudok segíteni, vannak kifejezetten erre szakosodott cégek.
  Én abban tudok segíteni, hogy egy adott betegségre, állapotra melyek azok a módszerek, amelyet használni lehet, stb. Akkor tudok segíteni, ha ismert a feladat, cél.
  Például a szerszám boltban akkor tudnak önnek bármilyen eszközt adni, ha megmondja mit szeretne csinálni. Ha például egy szöget beverni a fába, akkor kalapácsot fognak ajánlani. Ha a fát felaprítani, akkor fűrészt és fejszét.
  A problémáját sok dolog okozhatja. Kivizsgálás nélkül és a diagnózis (ok) ismerete nélkül nem lehet ajánlani semmit. Azaz az első, hogy vegyen részt kivizsgáláson és ha tudjuk, hogy mit kellene kezelni, akkor segítek megtalálni azokat a módokat, amikkel otthon magas is hozzájárul a gyógyuláshoz.

 • comment-avatar
  Baltisberger Ilona 12 hónap

  Tisztel Doktor Ur

  Csak röviden szeretném le irni a kortörténetem…
  kb Oktober közepe táján ell kezdet zsibbadni a bal kéz fejemen lévö kis ujj és a gyürüs ujj fele
  voltam ez idö tájt orvosnál meg vizsgált de konkrétumot nemtudott mondani .. Sérülésem ne volt nem is volt törés vagy hasonlo baleset
  egyszerüen egyik reggel erre ébredtem
  Nos most abban a helyzetbe kerültem ill Állapotban hogy ell kezdett az izmom a kézfejen sorvadni ill beesni zsibbadás azota folyamatos és az az érzéktelenség állandosult
  Kérem ha tudna nekem valamit javasolni ill egy Jo szakembert ajánlani nagyon hálás lennék
  Elöre is köszönöm Ilona

 • comment-avatar

  Ezt a kérdést a kezelését irányító doktornőnek kellene feltennie. Az izomgyengeségét bár 12 évvel ezelőtt vizsgálták, de egy változó állapot. Orvosa talán azt szeretné látni, hogy mennyire maradt ép az izomszövet, alkalmas lehet-e valamilyen új módszer alkalmazására. Lehet, hogy felesleges, de lehet, hogy az előrelépés záloga. Kérdezze meg a doktornőt!

 • comment-avatar
  Kocsisné Szabó Tünde 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyánktól örökölt izomgyengeségünk van a húgommal együtt.
  12 évvel ezelőtt volt EMG vizsgálatom, most ENG vizsgálatot és biopsziát kért a doktornő. Érdeklődni szeretnék, hogy ha nincs orvosság rá, vagy nem gyógyítható, akkor miért szükségesek fájdalmas, kellemetlen – és szabadságot igénylő vizsgálatok? Azon túl, hogy megállapítanak valamit / vagy nem, mi értelme lenne?
  Válaszát várom Köszönettel: Tünde

 • comment-avatar

  Az izomstimuláció az izomdisztrófia tüneti kezelésében alkalmazható. Lassítható az izomerő csökkenés, a koordináció zavar. De sajnos magát a betegséget nem javítja.

 • comment-avatar

  Az izomsorvadás természetes velejárója a mozgáshiánynak.

  Izomstimuláció segítségével az izmok ereje javítható, fenntartható.
  Ehhez naponta kell kezelést végezni 2-3 hónapig, utána elegendő kétnaponta 1x kezelni, hogy az elért állapotot megtartsa. Ha az izomerő növelésével a kezelt visszanyeri a mozgáskészségét, akkor a fenntartást még jobb rendszeres sétával és tornával fenntartani.

  Vannak olcsóbb készülékek, melyekkel egyszerre csak egy izom kezelhető, a másik láb például külön kezelést igényel. Ilyen a Myolito készülék.
  Drágább készülékkel egyszerre kezelhető mindkét láb, és ezzel fele vagy még rövidebb a kezelési idő. Ilyen például a Genesy 300 Pro készülék.

  Azt, hogy hogyan kell kezelni ebben a cikkemben olvashatja.

 • comment-avatar
  Richard 1 év

  Tisztelt doktor úr! Írna egy pár sort az LGMD F2 típusról?? Sajnos nekem 2 gyermekem szenved benne fiú, lány, a kisfiam 12 a lányom 14 éves. Köszön előre is ha lehet akkor az E-mail címemre írjon nagyon köszönöm előre is.

 • comment-avatar
  B.Károly 1 év

  Tisztelt Doktor úr
  Kérdésem az lenne,hogy melyik izom stimulátort vegyem
  meg feleségem elgyengült comb és alsó lábszár izmainak erősítésére?
  Válaszát előre is köszönöm !

 • comment-avatar

  Nincs magánrendelésem. E-mailben vagy telefonon tud tanácsadást kérni.

 • comment-avatar
  Károly 1 év

  Tisztelt Doktor úr
  Azt szeretném kérdezni,hogy van-e Önnek magán rendelése.
  Feleségem lábain izomsorvadás jelei mutatkoznak.
  Ezzel kapcsolatban szeretném Önt felkeresni.
  Tisztelettel:
  Károly

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Nemzetközi tanulmányok támasztják alá az izomstimuláció kedvező hatását a Becker féle izomsorvadásban. A megfelelő készülég ajánlásához azonban sok kérdésem van. Kérem lépjen kapcsolatba velem e-mailen, hogy pontosíthassunk.

 • comment-avatar
  Edit 2 év

  Üdvözlöm az én kis fiamnak becker féle izomsorvadása van a két térde és a lábai befelé fordulnak.mien készüleket tudna ajálani?az izmokat is tudnánk mozgatni.szeptemberbe fogom megtanulni hogy hogyan kell tornáztatni.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Válaszolok közvetlenül a mail címére.

 • comment-avatar
  Nóra 2 év

  Üdvözlöm a fiam duchenne féle izomsorvadásban szenved egyenlőre hol van járó képes enyhe tüneteket produkál. Mivel ez egy genetikai eredetű izomsorvadás kérdésem az lenne hogy melyik készülék az amely jó lenne neki ahhoz hogy az izmokat mozgassuk. Sokat tornázik és a táplálkozásra is figyelünk de mindent megpróbálunk hogy jobbá tegyük az életet és ne romoljon az állapota. Várom válaszát akár emailre napka29@gmail.com köszönettel Nóra