Az izomsorvadás azt a folyamatot jelenti, mely következtében a működőképes izomtömeg és ezzel párhuzamosan az izomerő is folyamatosan csökken. Napjainkban az izomsorvadásnak két oka van: a mozgáshiány (sokkal gyakoribb ok) és valamely izmot érintő betegség (ritka).

Mozgáshiány – az izomsorvadás legfőbb oka

Ebben a cikkemben részletesen írok erről: A mozgáshiány hatása a testedre. Röviden összefoglalom.

A testmozgás létfontosságú az izom számára. A mozgást az eredményezi, hogy az izmok működnek, összehúzódnak. Minél többet „használod” az izmokat, annál erősebbek, annál vaskosabbak.

A test az izomerő és az izomtömeg növelésével alkalmazkodik ahhoz, hogy folyamatosan fizikai teljesítményt vársz el tőle. 

Napjaink tragédiája a kényelmes élet. Ücsörögsz egész nap. A buszon, autóban, majd a munkahelyen, végül órák hosszat a tv előtt. Az izmaid minimális ideig és nulla igénybevétellel mozognak. 
A tested érzékeli, hogy nem használod az izmot, azaz „nincs rá szükséged”. Amire nincs szükség, azt a test nem tartja fenn felesleges erőfeszítéssel. Egyszerűen lebontja a nagy izmokat.

Ennek következménye a természetes izom leépülés.

Minél gyengébbek az izmok, annál nehezebb a mozgás. Ezért egyre gyorsul a leépülés. 

Az izmok leépülésének másik és szintén gyakori oka egy hosszan tartó betegség, ami miatt tartósan nem bírsz mozogni. Például két hetes ágyban fekvés hatására már centikben mérhető az izomkörfogat csökkenés. A törés miatt begipszelt láb izmai jelentősen megvékonyodnak a másik oldalhoz képest (mire a gipsz lekerül).

A rendszeres testmozgás életfontosságú!

Nem kell olimpiai felkészülésre gondolni! A napi rendszeres séta, kerékpározás, jóga, torna, tai-chi, 1-2 óra kerti munka már sokat jelent. Minél több a mozgás, annál jobban „szeretik” az izmok.

Olvasd el még ezt a cikkem is: Mese a parasztról meg a lováról 

Izomsorvadás, mint betegség

A betegség miatti izomsorvadás szerencsére ritkán fordul elő, 100.000 emberből átlagosan 10 szenved ilyen betegségben.

A betegség hátterében általában valamilyen genetikailag meghatározott enzimzavar vagy anyagcserezavar áll; létezik örökletes és spontán módon kialakuló fajtája is.

Fontos tudni, hogy az inaktivitás (mozgáshiány) hatására is az izomsorvadáshoz hasonló tüneteid jelentkezhetnek. Ha izmaid huzamosabb időn keresztül nincsenek mozgatva, sorvadni kezdenek – ilyen állapotot jelenthet például a csonttörés vagy műtét utáni immobil állapot, amelyek esetén éppen ezért rendkívül fontos a gyógytorna.

Olyan betegségek is vezethetnek izomsorvadáshoz, melyek alapvetően nem az izmokat, hanem az idegeket támadják meg – ilyen a stroke, mely az idegrendszer mozgató területét érinti, s így aztán az izmok sorvadásához vezet.

Ha azt tapasztalod, hogy izmaid indokolatlanul vékonyodnak és erőtlenné váltak, mielőbb keress fel egy orvost. Kezdheted a háziorvosnál vagy kezdd egyből neurológus rendelőjében.

Az izomsorvadás típusai

A betegség leggyakoribb, gyerekkorban fellépő formája a Duchenne-szindróma, a valamelyest kevésbé súlyos formája pedig a szintén gyerekeknél jelentkező Becker-féle izomsorvadás. A felnőttkor leggyakoribb izomelhalásos betegsége a miotóniás disztrófia.

 • A Duchenne-féle izomdisztrófia csak a fiúkat érinti, mivel mindig X-kromoszómához kötötten öröklődik (a lányok csak hordozók lehetnek, mivel az ő második X-kromoszómájuk „kijavítja a hibát”). A betegség során egy disztrofin nevű fehérje megakadályozza a sejten belüli ionáramlást, ami végső soron fokozatosan pusztítja el az izomsejteket. Az izomsejtek így előbb-utóbb szétesnek, helyettük pedig olyan szövetek alakulnak ki, melyek nem képesek izommunkára. A Duchenne-szindróma rendkívül súlyos állapotot jelent, az ebben szenvedő betegek 13 éves koruk körül már a járásra is képtelenek, s mivel a betegség a légző- és a szívizmokat is megtámadja, általában nem érik meg a felnőttkort.
 • A ritkábban előforduló Becker-féle izomsorvadás esetén a mutáció kevésbé súlyos, a betegség így lassabban halad előre, a tünetek is „csak” a 6-19 éves korban jelentkeznek.
 • A felnőttkori izomsorvadás enyhébb lefolyású. A miotóniás disztrófia férfiakat és nőket egyaránt érint, s bármely életkorban felütheti a fejét. A betegség gyengeséggel, izommerevséggel jár, kialakulásának okai között pedig többféle anyagcserezavar is szerepelhet – de általában a cukor a cukor- és zsírháztartásban lévő enzimek hibája a felelős.
 • Másodlagos izomgyengeségről akkor beszélünk, ha a sorvadást valamilyen egyéb betegség közvetve váltja ki. Ilyen például a növekedési hormon túltermelődése, a pajzsmirigy megbetegedése, a metabolikus megbetegedések vagy a májbetegség.
 • Autoimmun izombetegség esetében a szervezet idegen anyagként ismeri fel az izmot, aminek következtében ellenanyagot termel ellene.

Az izomsorvadás lehetséges kezelési módjai

Az izomsorvadás folyamatáról az orvostudomány sok információval rendelkezik, viszont a lényegi oka egyelőre ismeretlen, így speciális gyógyszer sincs még a betegség gyógyítására; az izomelhalás súlyosbodásának késleltetése, a tünetek enyhítése, az életminőség javítása azonban lehetséges.

A gyerekkori izomsorvadásnál a szteroidkezelés lassítja valamelyest a folyamatokat; tényleges megoldás viszont csak a jövőben várható az őssejtterápiától (remélhetőleg).

Soha ne hagyd abba a mozgást!

A gyógytorna létfontosságú szerepet játszik az izomsorvadás kezelésében. Rendszeres mozgatás az, amivel meg lehet hosszabbítani az ép rostok életét. Ahhoz, hogy megfelelő gyakorlatokat tudj végezni, mindenképp konzultálj gyógytornásszal, mozgásterapeutával vagy medical fitnesz edzővel.

Eszközök, melyek támogatnak

Rehabilitációs eszközök és orvostechnikai készülékek kiegészítik és segítik a torna hatékonyságát. Figyelem! Az eszközök a gyógytorna helyettesítőjeként alkalmazandók (legfeljebb nagyon súlyos állapotban), hanem kiegészítő megoldásként!

Ultrahang

Torna előtt a sorvadt és merev izomzatot ultrahang kezeléssel érdemes “előkészítened”. Az ultrahang sugarak hatására az izmok-szalagok ellazulnak, felmelegednek, könnyebbé teszik a gyógytornát.

Izomstimulátor

Az izomstimulátor készülékek enyhe, fájdalmatlan elektromos impulzust adnak le a bőrre és ezzel váltanak ki izomösszehúzódást. A 30-40 perces kezelés hatására az izomerő az edzéshez hasonló módon fokozható. Ez a módszer alkalmas az izomsorvadás megelőzésére, visszafordítására  vagy legalább a romlás akadályozására.

Ide kattintva találsz egy olyan edzéstervet, ami segíthet az izomerő megtartásában.

Az izomstimulációs kezelés igen hatékonyan akadályozza az izomtömeg és az izomerő csökkenését. Persze egyetlen stimulációnak nincs érdemi hatása, ahogy egyetlen edzéssel sem tudod növelni az izomerőt. Rendszeres (napi 1-2x-i) alkalmazás mellett 2-3 hónap alatt már jelentős javulás érhető el.

Egyszerűbb, enyhe panaszokra és kisebb terület kezelésére való izomstimulátor már 20 ezer forinttól kapható. De a legjobb eredményt adó készülékek is 100-150 ezer közöttiek.

Ide kattinva találsz az izomsorvadás kezelésében segítő eszközöket. 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

32 Comments

 1. A depresszió egyik súlyos következménye, hogy az ember elhanyagolja magát, elhanyagolja a mozgást. MOzgás hiányában az izmok ereje gyorsan csökken és problémák sorát okozza.
  Meg kell találnia annak módját, hogyan talál motivációt arra, hogy felálljon az ágyból, tevékenykedjen, alaposan megmozgassa a tagjait.
  A cukorbetegég nem magyarázat az izomgyengeségre.
  A depresszió miatt kérje mielőbb szakember segítségét. Pl. pszichológusét. De keressen egy ismerőst, régi iskolatársat, barátot, rokont, akivel rendszeresen találkozhat, beszélhet, sétálhatnak, kerékpározhatnak egyet.
  A társaság, a testmozgás -különösen szabadban- a legjobb gyógyszer depresszió ellen.

 2. kêt hónapja még aránylag tudtam járni,de mostanában egyre inkább csak itthon lakásban vagyok, és alig bírok felkelni az ágyból.
  Cukor beteg is vagyok!
  Minden mozgás fájdalmas.
  Nem bírom már sokáig!64 éves vagyok
  Ezzel együtt már depresszió is jelentősen jelentkezik!
  Egyedül élek!
  Mit tegyek?

 3. A cukorbetegség egy alattomos kór. Nem okoz fájdalmat és az érintett beteg ezért hajlamos „félvállról venni”.
  Például 70%-ban tartja be a diétát. Nem szedi rendesen a gyógyszereket sem.
  Hanyagolja az életfontosságú testmozgást is, mert a fotelben ülni kevesebb erőfeszítéssel jár. Így viszont az izmok elsorvadnak, meggyengülnek, nehézzé teszik a mozgást.

  Amikor még lehetett volna érdemben tenni, akkor férje nem tett meg mindent az egészsége érdekében. „Megvárta”, míg a betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okozott.
  Levele szerint még most sem ő akar változtatni, hanem ön.

  Azonban ön, én vagy bárki más nem tudunk a beteg helyett diétázni, helyette mozogni, odafigyelni az egészségre.
  Nincs olyan módszer, amely ez lehetővé teszi.
  A betegnek magának kell változtatni. 100%-ban (és nem csak 70-ben) betartani az orvosi utasításokat, diétázni, kiemelkedni a fotelből és megmozgatni a testet. Sétálni, tornázni.
  Semmilyen készülék nem helyettesítheti ezt.

  Egyetlen tanácsom van. A rendszeres testmozgás fontos lenne. Minden nap egy séta. Kezdetben csak 4-5 perc, de minden nap 20 lépéssel több. Az erő néhány hét alatt, lassan visszatér.
  Javul a közérzet és elviselhetőbbek a mindennapok.
  A fotelbe roskadtan semmi nem fog változni.

 4. 78 éves cukorbeteg férjem 2003. Év óta. Gyógyszeres kezeléssel.
  7o %-ig be is tartjuk az étrendet.
  Egy éve beindult az izomsorvadás, neuropátis.
  Már slig tud mozogni.
  Kapott tornát, elektromos kezelést, de semmit sem ér.
  Sajnos nagyon keveset mozog, hiába kérem
  Mit tegyünk és mi lesz a végeredmény?
  Köszönöm válaszát.

 5. A myopatia az izom olyan betegsége, amelyben az izomrostok nem működnek megfelelően. Következménye az izomgyengeség, amihely fájdalom, izomgörcsök és fokozódó merevség is társulhat.
  Myopatia esetén a hiba az izomban van. Hasonló tüneteket okozhat a neuropátia, de ebben az esetben az idegek károsodnak és a neurogén betegségek is, ahol az agyban van az ok.

  A miopátiás izomgyengeség fokozódik. A romlását izomstimulációval lassítani lehet. Olvassa el, hogy milyen hatások várhatók az izomstimulációtól.
  A módszer magát a betegséget nem javítja, de a tüneteit enyhíti.

 6. 41eves vagyok és G.71 myopatic syndrome a diagnózis szeretném tudni hogy lehetne ezt kezelni nem bírok már járni egyre roszab . állandó fájdalmaim van köszönöm

 7. A fáradékonyságot okozhatják a gyengülő izmok. De az izmok gyengeségét a rendszeres testedzés hiánya is kiválthatja (pl. a covid miatti bezárkózás alatt sokaknál történ ilyen).
  Ha betegségre van gyanú, akkor ezirányú kivizsgálás szükséges. Neurológusi vizsgálat lehet a kiindulási pont.

 8. A fiam 18 éves. Izomsorvadás gyanúja áll fent nála kisbaba kora óta. Genetikai vizsgálatot nem végzetek, mivel eddig tünetmentes volt. Az utolsó 2 évben rendben voltak az eredmények, nem volt semmi probléma nála. Az utóbbi hetekben viszont fájlalja a lábát, könnyebben elfárad. Szeretném megkérdezni, hogy ez lehet e az izomsorvadás jele?

 9. A cikk, amelyhez a kérdését feltette erről (is) szól. Kérem olvassa el.

 10. Jó napot kívánok
  Izom sorvadásról szeretnék kérdezni
  sok éven keresztül jártam orvoshoz de nem tudtak segíteni 24 éves vagyok egyre rosszabb az állapotom szeretnék érdeklödni hogy tud e valamit ajánlani vagy gyógy módot
  Köszönöm

 11. A mozgás -bármilyen nehéz is- nagyon fontos. Mozogjon önerőből minél többet. Az izmok erejét az javítja, ha rendszeresen és tartósan használják azokat. Idősebb korban is reagálnak az izmok! Az izomerő visszanyerését ezen felül izomstimulátor készülékkel is segítheti. Itt szerezhet be ilyen eszközöket.

 12. Tisztelt Doktorúr!65-éves esszentialis tremorral diagnosztizáltak,édesanyámtól örököltem,tehát láttam a tüneteit.Mostanában nehezemre esik a járás és borzalmasan billegek.Sötétben nem tudok tájékozódni,már sötédedés után lakásba maradok.Bizonytalan járás,szinte arra megy a lábam amerre akar.Mindíg sportoltam,de ma már a kert kapuig sem tudok elmenni,félek hogy ez gyógyíthatatlan.Elesek, mert bizonytalan a járásom még nagyobb problémát okozna.Bár milyen válaszát megfogadom,kérem segítsen.Köszönöm.

 13. Az orvosok több alkalommal vizsgálták, azaz ők pontosabb adatokat ismernek. Ez alapján a pár sor alapján nem tudok állást foglalni abban, hogy az oltásnak köze van-e bármihez, akár a hátfájáshoz, akár a gyomorfájdalomhoz. A hátfájásnak legtöbbször a gerinctartó izmok meggyengülése az oka, amit okozhat túlsúly, ülő munka, kevés testmozgás. A hátfájást legtöbbször a hátizmok megerősítésével meg lehetne szüntetni. Azt nem tudom, hogy korábban mi okozta a savtúltengést, de most alighanem a Diclofenac okozza a panaszok erősödését. Meg kellene beszélnie kezelőorvosával, hogy a nonszteroid gyulladáscsökkentő fokozza a savtermelését, ami kellemetlenséget okoz Önnek. Gyógytornász segítségét kellene kérnie, hogy a hátizmait annyira megerősítse, hogy ne kelljen miatta gyógyszert szedni. A hátizmok erősítését ráadásul csak maga végezheti. Az orvosoktól hiába vár erre megoldást. Ha valóban Bechterew is van, akkor annak lassítását is a gyógytorna segíti. Olvassa el ezt a cikkem. Azt is, hogyan lehet erősíteni a hátizmokat.

 14. Tisztelet Dr ur több kérdéssel fordulnék önhöz. Elmesélem történetem hátha tud tanácsod adni. 2017 ben el kezdtem egy vakcina kurat a acarien törzsre Franciaország ban. Le állítottam a kezelést 2018 ban mert nagyon kezdet fájni a hatam minden oltas utan másnap. Mondtam az orvosnak azt mondtak semi koze. Utana kb par hónapig jobban letem. Utana elkezdődőt egy folyamatos sok sav termelődés es puffadás faradsag , depresszió hajlam. Kaptam savlekotot emoprazolt 40mg . Amitől het nap utan nem tudtam enni. 2 hónapba telt amire keztem ujra enni rendesen. De az emésztésem mindig lasu es puffadás hasi fájdalmas. Csinaltak tükrözést 2018 ban. Minden rendben volt kivetel enyhen nyitót a gyomor szaj. Igy mindenki meg győzőt h semi komoly problémám nincs. Igy hanyagoltam. A pufadas es zsibbadás jelenkezet a toroknál neha az arcon is a lábakban bizsergés a karokon. Jelenkezet eves elot erosen es eves utan egy idore megszunt utana ujra. Es igy megy azota. A savlekotok ellenére is jelentkezik a tünet. Refluxre kaptam kezelést. Nem lett jobb. A gond az h kb 2019 tol el kezdet ujra fajni a hatam az izmok rángatózni es ugy erzem mind ha a hat izmaim tunenek el es szakadnanak szet. Hat izomi gyengeseket erzek. Sokat sportoltam es fizikai munkat vegzek nap mint nap. Es meg is elgyengültek. 2020 ban is mindenki a munkara gondolt. 2021 ben egy reumatológushoz jartam es a b27 genetikai tesztem pozitiv let a betcserew betegségre gondoknak. A szkennereken egy pici valtozast latak a gerincen es irm en nem latak semit es a csipo röngenen enyhe valtozast. Kezdodo tunetre adtak gyogyszert de sokat nem valtoztat a hejzetemen. Most erosebb gyoszert adtak diclofenac 100mg ami kicsit segit de a gyomrom ugyan ugy nem stimel. Mindig éhgyomora jelenkezik a tunet szurkodas a torokban számban es orban visketes es neha fejfájás ha sokaig nem eszem. Mostanára a hatfajasom anyira faj h éjjeleken nem alszom ha nem szedem egy, ket napig a gyogyszert. A kerdesem az lenne h ez a betegség enyire agresszív? Vagy esetleg lehet valami mas a hátérben a genetikai betegségén kivul?

 15. Az Ön helyzete komplex. Sokféle probléma rakódik egymásra, így távolról, az előzmények, jelen állapota, az ön vizsgálata nélkül semmilyen javaslatot nem tudok tenni. Kezelőorvosához kell fordulnia, aki jól ismeri Önt, gyógyszereit, állapotát. Ő tud Önnek segíteni. Én így távolról nem.

 16. Tisztelettel László vagyok 2007 Ben diagnosztizáltak here eredetű retroperitoneális daganatal meg mütötek kaptam kemoterápiát és hejre jöttem, 2018 kiujult a daganat megmütotek 2019 kaptam kemoterápiát júliustól augusztusig, tavaly októberben le bénult a bal lábam decemberben le bébénult a job lábam most pedig 3 hete kezdem érezni hogy zsiboggnak a kicsi ujaim mind két kezemnél a creatinin érték 0,55 a normál 0,7 és1, 4 között van, közbe januárban diagnosztizáltak polineuropátiát szeretném kérdezni hogy mien kezelés ajál aDoktorur a mostani hejzetre, a kéz újak zsibogásra a v állaktol, és a fejemet nem tudom felemelni a párnárol nagyon fáj és szédül a njakamtol és a vállaimtol Tiszteletem

 17. A kerekesszékbe kényszerülés nemcsak a mobilitás elvesztése szempontjából baj, hanem a vérkeringés szempontjából is!
  Szokszor írtam már, hogy a vénás és nyirokkeringés legfőbb “motorja” az izommozgás! Ha az izommozgások megszűnnek, akkor nincs, ami “visszapumpálja” a vért és nyirkot a szív felé.
  Ezért van az, hogy a “lefelé lógó” láb, kéz, akár az egész alsó testfél “tele van vízzel”. Duzzad, püffedt, feszül.
  Nem más betegséget kell keresni, mert minden valószínűség szerint a duzzadás része a betegségének és legfőképp az inaktívvá válás következménye.
  Itt írtam arról, hogy sclerosis multiplexben milyen segítséget tud nyújtani az otthoni elektroterápia.

 18. Kedves Doktor Úr! Sclerosis multiplex beteg vagyok, a betegség 13 éve kezdődött, öt éve szereztem be 1 támbotot, azóta pár nappal ezelőttig a lakásban 1-2 mankóval, az utcán kerekesszékkel kezdtem járni, de sajnos pár napja bele kellett ülnöm a lakásban is a székbe, mert november óta fájdalmaim vannak (neuropátiás, arra a baclofen jó, és izomfájdalom, amit csökkent a diclofenac), és nehézláb érzés, ami tovább nehezíti a járást, a behajló lábamat alig tudom a padlóra tenni…Februárban trombózis gyanúval vittek kórházba, kőkemény, és dagadt volt a lábam, onnan éjjel 1.30 kor hazaküldtek mondván, hogy nincs trombózis, sem folyadék a tüdőben, és jó az ekg, meg a mellkas rtg is, a vérkép kicsi gyulladást mutatott 10.3 fhv, ami decemberben még nem volt..Nyiroködéma vizsgálatra szerettem vna menni, de jött a járvány, és a karantén..Úgy sejtem, és a háziorvos, meg a neurológus is, hogy minden az alapbetegségem következménye, és ezt alátámasztja, hogy a kerekesszékben csücsülés óta lejjebb ment az ödéma, és kevesebb a fájdalom..De azért érdekelne, hogy Ön mit mond, ha már tolnom kell a vizsgálatokat a járvány végéig?Kompressziós zoknit mindenképp beszerzek addig. Üdvözlettel: Kovács Andrea

 19. Orvoskeresésben nem tudok segíteni, vannak kifejezetten erre szakosodott cégek.
  Én abban tudok segíteni, hogy egy adott betegségre, állapotra melyek azok a módszerek, amelyet használni lehet, stb. Akkor tudok segíteni, ha ismert a feladat, cél.
  Például a szerszám boltban akkor tudnak önnek bármilyen eszközt adni, ha megmondja mit szeretne csinálni. Ha például egy szöget beverni a fába, akkor kalapácsot fognak ajánlani. Ha a fát felaprítani, akkor fűrészt és fejszét.
  A problémáját sok dolog okozhatja. Kivizsgálás nélkül és a diagnózis (ok) ismerete nélkül nem lehet ajánlani semmit. Azaz az első, hogy vegyen részt kivizsgáláson és ha tudjuk, hogy mit kellene kezelni, akkor segítek megtalálni azokat a módokat, amikkel otthon magas is hozzájárul a gyógyuláshoz.

 20. Tisztel Doktor Ur

  Csak röviden szeretném le irni a kortörténetem…
  kb Oktober közepe táján ell kezdet zsibbadni a bal kéz fejemen lévö kis ujj és a gyürüs ujj fele
  voltam ez idö tájt orvosnál meg vizsgált de konkrétumot nemtudott mondani .. Sérülésem ne volt nem is volt törés vagy hasonlo baleset
  egyszerüen egyik reggel erre ébredtem
  Nos most abban a helyzetbe kerültem ill Állapotban hogy ell kezdett az izmom a kézfejen sorvadni ill beesni zsibbadás azota folyamatos és az az érzéktelenség állandosult
  Kérem ha tudna nekem valamit javasolni ill egy Jo szakembert ajánlani nagyon hálás lennék
  Elöre is köszönöm Ilona

 21. Ezt a kérdést a kezelését irányító doktornőnek kellene feltennie. Az izomgyengeségét bár 12 évvel ezelőtt vizsgálták, de egy változó állapot. Orvosa talán azt szeretné látni, hogy mennyire maradt ép az izomszövet, alkalmas lehet-e valamilyen új módszer alkalmazására. Lehet, hogy felesleges, de lehet, hogy az előrelépés záloga. Kérdezze meg a doktornőt!

 22. Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyánktól örökölt izomgyengeségünk van a húgommal együtt.
  12 évvel ezelőtt volt EMG vizsgálatom, most ENG vizsgálatot és biopsziát kért a doktornő. Érdeklődni szeretnék, hogy ha nincs orvosság rá, vagy nem gyógyítható, akkor miért szükségesek fájdalmas, kellemetlen – és szabadságot igénylő vizsgálatok? Azon túl, hogy megállapítanak valamit / vagy nem, mi értelme lenne?
  Válaszát várom Köszönettel: Tünde

 23. Az izomstimuláció az izomdisztrófia tüneti kezelésében alkalmazható. Lassítható az izomerő csökkenés, a koordináció zavar. De sajnos magát a betegséget nem javítja.

 24. Az izomsorvadás természetes velejárója a mozgáshiánynak.

  Izomstimuláció segítségével az izmok ereje javítható, fenntartható.
  Ehhez naponta kell kezelést végezni 2-3 hónapig, utána elegendő kétnaponta 1x kezelni, hogy az elért állapotot megtartsa. Ha az izomerő növelésével a kezelt visszanyeri a mozgáskészségét, akkor a fenntartást még jobb rendszeres sétával és tornával fenntartani.

  Vannak olcsóbb készülékek, melyekkel egyszerre csak egy izom kezelhető, a másik láb például külön kezelést igényel. Ilyen a Myolito készülék.
  Drágább készülékkel egyszerre kezelhető mindkét láb, és ezzel fele vagy még rövidebb a kezelési idő. Ilyen például a Genesy 300 Pro készülék.

  Azt, hogy hogyan kell kezelni ebben a cikkemben olvashatja.

 25. Tisztelt doktor úr! Írna egy pár sort az LGMD F2 típusról?? Sajnos nekem 2 gyermekem szenved benne fiú, lány, a kisfiam 12 a lányom 14 éves. Köszön előre is ha lehet akkor az E-mail címemre írjon nagyon köszönöm előre is.

 26. Tisztelt Doktor úr
  Kérdésem az lenne,hogy melyik izom stimulátort vegyem
  meg feleségem elgyengült comb és alsó lábszár izmainak erősítésére?
  Válaszát előre is köszönöm !

 27. Nincs magánrendelésem. E-mailben vagy telefonon tud tanácsadást kérni.

 28. Tisztelt Doktor úr
  Azt szeretném kérdezni,hogy van-e Önnek magán rendelése.
  Feleségem lábain izomsorvadás jelei mutatkoznak.
  Ezzel kapcsolatban szeretném Önt felkeresni.
  Tisztelettel:
  Károly

 29. Nemzetközi tanulmányok támasztják alá az izomstimuláció kedvező hatását a Becker féle izomsorvadásban. A megfelelő készülég ajánlásához azonban sok kérdésem van. Kérem lépjen kapcsolatba velem e-mailen, hogy pontosíthassunk.

 30. Üdvözlöm az én kis fiamnak becker féle izomsorvadása van a két térde és a lábai befelé fordulnak.mien készüleket tudna ajálani?az izmokat is tudnánk mozgatni.szeptemberbe fogom megtanulni hogy hogyan kell tornáztatni.

 31. Válaszolok közvetlenül a mail címére.

 32. Üdvözlöm a fiam duchenne féle izomsorvadásban szenved egyenlőre hol van járó képes enyhe tüneteket produkál. Mivel ez egy genetikai eredetű izomsorvadás kérdésem az lenne hogy melyik készülék az amely jó lenne neki ahhoz hogy az izmokat mozgassuk. Sokat tornázik és a táplálkozásra is figyelünk de mindent megpróbálunk hogy jobbá tegyük az életet és ne romoljon az állapota. Várom válaszát akár emailre napka29@gmail.com köszönettel Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük