A mozgáshiány hatása a testedre - Dr. Zátrok Zsolt blog

A mozgáshiány hatása a testedre

A mozgáshiány a test egészének  vagy valamely részének mozdulatlansága. Leggyakrabban súlyos betegség  vagy műtét után áll elő az a helyzet, hogy nem vagy képes mozogni. Hasonló, ha csonttörés, sérülés esetén nem mozgatható valamely végtagod. Sokan önszántukból választják az “immobilitást”. Az inaktív életmód (ücsörgés a munkahelyen, a kocsiban, a TV előtt) ugyanolyan károkat okoz a testedben, mint a betegség következménye. 

A mozgásszegény életmód csökkenti az izmaid erejét, csökkenti az ízületek mozgásterjedelmét, elmerevíti a szalagokat – közvetlenül izom és ízületi fájdalmakat okoz. Továbbá fokozza a csontritkulás kialakulásának esélyét is. Ezen azonban tudsz változtatni és javítani – csak kezdj el rendszeresen mozogni.

Más a helyzet akkor, ha betegség kényszerít arra, hogy inaktív legyél! Amikor baleset, műtét az ágyba kényszerít vagy törött végtagod gipszbe teszik.

A mozgáshiány hatása

Az immobilizáció alatt azt értsd, hogy tartósan korlátozott vagy lehetetlen a mozgásod. Lehet, hogy a gyógyulás érdekében rögzítették (pl. törés miatti gipsz), máskor a műtétet követően nem szabad terhelned. A közös bennük, hogy megszűnik az izmok mozgása és ezzel egy sor kedvezőtlen folyamat is beindul.

 • Ödémásodás (folyadék felszaporodás) jön létre.
 • A szövetközötti folyadék szaporodása keményebbé, merevebbé teszi a kötőszövetet.
 • Romlik a vérkeringés és így a betegség által generált bomlástermékek és toxinok nem szállítódnak el.
 • A nem mozgatott izom gyorsan veszít tömegéből és erejéből, mert a test nem tart fenn felesleges (nem használt) izomtömeget. Az atrófia (izomsorvadás) már 2-3 hét alatt akár több cm izomkörfogat csökkenést eredményezhet.
 • Az izmok és szalagok “letapadnak” és ez tovább rontja az ízületek mozgásterjedelmét.

Amennyire csak lehet, kerüld a teljes immobilizációt!

Bár számos esetben elkerülhetetlen a mozgáshiány, de tudatosan tegyél a káros hatások elkerülése érdekében! Ha nem feltétlen indokolt a teljes pihentetés, akkor ne is maradj inaktív! Attól, hogy gipszkötésed van, még igyekezz mozogni, aktív maradni! Műtét után se “süppedj az ágyba”.

Azokat a testrészeid, izmaid, amiket nem érint a műtét és a kötelező immobilizáció, rendszeresen mozgasd át, tornáztasd, használd!

Manuálterápia

A különböző manuálterápiás módszerek (fascia terápia, flossing, FDM, masszázs stb.) segítenek fellazítani a letapadt szöveteket, feloldják a rendellenes kötéseket a kötőszövetekben, serkentik a vérkeringést. Ez javítja a salakanyagok elszállítását, a szövet közötti folyadék áramlását, valamint megszünteti az ödémát.

Gyógytorna

Műtét, törés után minél előbb kezdj gyógytornázni! A korai mozgatás kiemelkedő szerepet játszik a rehabilitáció gyorsaságában. Mindenképpen kérd gyógytornász segítségét abban, miként szabad és kell átmozgatnod izmaid. Az ő szakértelme biztosítja, hogy a kis lépésekben, megfelelő ütemben haladj, ne ess túlzásba, ne okozz kárt magadnak!

A regenerációhoz idő kell! Ne gondold, hogy egyszer-kétszer megmozgatod a karod, attól már “kész is vagy”. A gyakorlatokat egyedül is kitartóan végezd, ne csak akkor, mikor a gyógytornász is jelen van. Nem neki dolgozol, hanem saját gyógyulásod érdekében!

Elektrostimuláció

Főleg műtétek után fordul elő, hogy az érintett ízületet napokig nem mozgathatod. A rehabilitáció határozza meg, hogy milyen gyorsan térhetsz vissza a mindennapi életbe. Ehhez meg kell őrizned izmaid erejét, tömegét. Ebben kulcsfontosságú a mindennapi gyakorlás, illetve a folyamat felgyorsítását segítő eszközök.

Az izomtömeg és izomerő megtartás érdekében alkalmazz izomstimulátor készüléket. Az izomstimuláció során a készülék elektromos impulzusokat ad le a kezelt izomra és ennek hatására izomösszehúzódások jönnek létre – pontosan olyanok, mint az edzés során. A különbség annyi, hogy izomstimulátorral rövidebb idő alatt hozható létre a kívánt hatás. A stimulátor előnye, hogy nem terheli az ízületeket.

Olyan izomstimulátor készüléket keress otthonra, amely rendelkezik izomsorvadást kezelő és izomtömeg növelő programokkal. Kétcsatornás készülékkel kb kétternyérnyi területet tudsz egyszerre kezelni, így akkor vegyél ilyet, ha pl. egyik vállad, egyik térded kell kezelni. Ha a porbléma kétoldali (pl. mindkét térded), akkor 4 csatornás készüléket válassz inkább (mert fele annyi idő kell a kezeléshez).

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • középszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, azaz izomstimuláción felül más áramformákat is biztosít (TENS, FES), azaz sokoldalúan felhasználható
 • precíz programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • sport alkalmazások
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra, de kezdő fizikoterapeutának, edzőnek is javasolt
 • ára 60 ezer Ft körüli
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülékPremium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • magas tudásszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, azaz izomstimuláción felül más áramformákat is biztosít (TENS, MENS, FES), azaz sokoldalúan felhasználható
 • precíz programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • sport alkalmazások
 • ízületi és íngyulladás kezelés
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra, de kezdő fizikoterapeutának, edzőnek is javasolt
 • ára 140-150 ezer Ft körül
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Egyéb fizikoterápiás eljárások

A sérült terület gyógyulásának serkentésére bevetheted továbbá a lágylézer terápiát és az ultrahang terápiát is. A részleteket elolvashatod, ha a linkekre kattintasz.

Össszefoglalva: akkor is törekedj a mozgásra és a gyógyulás gyorsítására, ha a mozgáshiány elkerülhetetlen. Gyógytornász segítségével sajátítsd el a végezhető gyakorlatokat és ismételd minél többször. Alkalmazz izomstimulációt, lágylézert és ultrahangot a gyógyulás gyorsítása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)