A hátfájdalom napjainkban az orvoshoz fordulások egyik leggyakoribb oka. Már ébredéskor is kínoz, munka közben se hagyja abba, majd hazaérve hiába ülsz le a karosszékedbe, nem múlik. Sőt…minél többet pihenteted, annál jobban fáj…. Nézzük azokat az ismereteket, melyek segíthetnek a hátfájdalom elkerülésében.

A hátfájás oka az ülő életmódban és kevés mozgásban keresendő

A hátfájdalom oka lehet sérülés, rossz mozdulat és egy sor betegség is. Bármely életkorban előjöhet, de az öregedéssel növekszik a kialakulás esélye (de többnyire nem magától az öregedéstől).

A hátfájás összefügghet a gerincoszlop csontjaival, a közöttük levő porckorongokkal, a stabilitásukat biztosító szalagokkal és gerinctartó izmokkkal, továbbá a csigolyák között kilépő idegekkel, a belső szervekkel és a bőrrel is.

A hátfájdalom fő okai

A hátad a csigolyák, szalagok, inak, porckorongok és izmok bonyolult szerkezete. A gerinc biztosítja az egyenes tartást és támaszt biztosít a belső szerveid védelmét szolgáló mellkasnak és hasfalnak.

A csigolyák között porckorongok találhatók, részben kitöltik a hézagot, másrészt elnyelik a rezgéseket. A szerkezet stabilitása a gerinctartó izmaid erejétől függ. Amíg elég erősek és edzettek, megtartják a súlyod. A csigolyák és a porckorongokra csak annyi erő nehezedik, amennyit azok elviselnek, így panaszaid sincsenek.

Az ülő-álló munka, a kevés testmozgás hatására a tartóizmok meggyengülnek, egyre nagyobb terhet kapnak a porckorongok. Ez teremti meg az alapot a hátfájás kialakulásához.

Mozgás és testtartás

Gyakori, hogy a fájdalmat „ártalmatlannak tűnő” dolog váltja ki. Például, ha egész nap a monitor előtt görnyedsz, sofőrként ülsz a vezetőülésben, fodrászként magasan tartod a karjaid vagy a szalag mellett végzed az ismétlődő mozdulatokat. Műszak végére a szalagok, izmok elmerevednek és feszülő fájdalmat érzel.

Egy hirtelen mozdulat, megcsúszás, egy nehéz tárgy eltolása, felemelése, elhúzása, de akár egy tüsszentés is kiválthatja a hátfájást.

Ha a matracod túl kemény vagy éppen túl puha számodra, akkor túlfeszíti vagy éppen elsimítja a gerinced normális görbületeit. Ha ébredéskor a nyakad, hátad vagy a derekad feszül, fáj, azt jelzi, hogy nem megfelelő az ágy keménysége.

Nem biztos, hogy a pároddal ugyanarra a matracra van szükségetek! Az eltérő testméretből, testsúlyból és alkatból eredően más és más matrac lehet megfelelő számotokra.

Izomból kiinduló fájdalom

A hátfájdalom gyakori oka a hátizmok húzódása, rándulása vagy sérülése, melyet rossz tartással emelés, túl nehéz tárgy megemelése vagy egy hirtelen mozdulat okozhat.

A fájdalmat a sérült, feszülő izmok, szalagok okozzák.

Gerinc ízületekből kiinduló hátfájás

Ahogy a tested bármely ízületét, így a gerinc ízületeit is érinthetik gyulladásos betegségek (artritisz). Következménye lehet a gerinccsatorna beszűkülése (stenózisa), a gerincvelő és idegek az egyre szűkebb csontcsatornákba „beszorulnak”.

A rendellenes gerincgörbületek hasonló következménnyel járnak. A skoliosis, azaz a gerinc oldalirányú görbülete esetén az egyik oldalon az ideg kerül nyomás alá, míg a másik oldalon az izmok-szalagok túlfeszülése okoz fájdalmat.

Porckorongból kiinduló hátfájdalom

A porckorongok is panaszt okozhatnak. A korongot körülvevő rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás porc kinyomódik. Úgy, ahogy pl. a rossz autógumiból kitöremkedik a belső.

Súlyosabb esetben a gyűrű kiszakad és”kiömlik” a porc. Nagyjából úgy, ahogy a fánkból kinyomhatod a lekvárt.

Akár kiboltosulásról, akár teljes porc kiszakadásról van szó, nyomás alá kerül a gerincvelő vagy a gerincvelőből kilépő idegszál. A panasz attól függ, hogy a porc sérülése elöl, hátul vagy oldalt történik.

Gyöki tünetek

A hirtelen, villámcsapásszerű, rendkívül erős hátfájdalmak többnyire arra utalnak, hogy a csigolyák között kilépő idegszál nyomás alá kerül.

Ez lehet egy pillanatnyi „rányomás”, melyet egy rossz mozdulat, hirtelen fordulás, megcsúszás, nagyobb tárgy felemelése vált ki. Bár ezek a panaszok akár napokig, sőt néhány hétig is kínozhatnak (pl. lumbágó, isiász), de ha az idegszál kiszabadult a nyomás alól, akkor lassan megszűnnek.

Súlyos porckorongsérvre utal, ha a fájdalmak nem akarnak szűnni, érzés vagy mozgáskiesést okoznak. Olyan elváltozás keletkezett, amely „jószántából” nem akar szűnni, folyamatosan nyomás alatt tartja az ideggyököt. Többnyire ilyenkor kerül sor sebészi beavatkozásra.

Gyöki tünetekhez vezethet a gerincdaganat is, ha a növekedő tumorszövet leszorítja az idegeket.

Osteoporosis esetén a csigolyák csontállománya meggyengül és összeroppanhat, károsítva az idegszálat.

Szervi okok és egyebek

Egyes mellkasi és hasi betegségek is megnyilvánulhatnak hátfájásként. Például a szívinfarktus gyakran a hátba sugárzó fájdalom képében jelenik meg először. A veseköves roham pedig deréktáji fájdalomként.

Az övsömör a gerincvelői ideg lefutása mentén, sávszerűen megjelenő fájdalom. Mindig csak egy oldalra terjed, szigorúan tartja a középvonalat.

A gerincvelő és agyvelő gyulladás, fertőzés is vezethet nyaki és hátfájdalomhoz, ez azonban az egyéb tünetek, például láz, általános gyengeség miatt gyorsan ki szokott derülni.

Kockázati tényezők

Minden olyan tevékenység fokozza a hátfájdalom kialakulási esélyét, amely a hát és gerinctartó izmok meggyengülését okozza, mert ez a csigolyákra nehezedő terhet növeli.

  • mozgáshiány, kevés testedzés, hát és gerinctartó izmok elhanyagolása
  • ülő-álló munka
  • elhízás és túlsúly plusz terhet jelent a gerincnek (még erős hátizomzat mellett is panaszokat okoz)
  • monoton fizikai munka, különösen rossz tesstartással végezve
  • genetikai tényezők, például általános kötőszöveti gyengeség fokozzák a kockázatot
  • terhesség során a növekvő magzat súlya és a megváltozott testtartás okozhat hátfájdalmat, ami a szülés után megszűnik.
  • Fontos! Az állandó stressz, feszültség, szorongás első tünete lehet a nyaki és hátizmok feszülése, merevsége, fájdalma!

A hátfájdalom megelőzhető

Amint láthatod, a hátfájdalom többnyire olyan okból keletkezik, amelyet elkerülhetsz, megelőzhetsz.

Óvakodj az elhízástól, mert a túlsúlyt bizony a gerincednek kell cipelnie és azt a normál testre „tervezték”, nem pedig a túlsúlyosra!

Ha már reggel hátfájdalomra ébredsz, akkor alighanem nem megfelelő az ágybetéted keménysége! Cseréld ki. Lehet, hogy keményebb, de lehet, hogy puhább kell!

Ha a vállaid, nyakad, hátad feszülését érzed munkaidő végére, akkor gondolj arra, hogy a panaszokat a stressz okozza. Keress más munkát vagy oldd meg azokat a feszültségeket, amit lehet (pl. egy rosszindulatú, basáskodó főnök többnyire csak munkahelyváltással szüntethető meg, de egy munkatárssal való mérgező kapcsolat rendezhető lehet).

Ha a munkád monoton, végig ácsorogsz, ülsz vagy mereven egy adott pozícióban végzed, akkor számodra különösen fontos a testmozgás! Tudom, hogy estére fáradt vagy és nehéz belekezdeni. De hidd el, a testmozgás idővel jól fog esni és rengeteg panasztól ment meg életed hátralevő részében!

Tévúton jársz, ha azt hiszed, hogy a hátfájást tablettával, szurival, hókusz-pókusszal elmulaszthatod! A gerinctartó izmaidra ezeknek nincs hatásuk.

De itt jön a jó hír: a hátizmaid erejét rendszeres testmozgással, tornával, jógával akár 100 éves korban is fejlesztheted, fenntarthatod. Azaz a hátfájást az esetek többségében megelőzheted!

Ha pedig edzeni lusta vagy, akkor használj izomstimulátor készüléket. Bár elsősorban a testmozgást javaslom, de ha nem tudod megoldani, akkor egy stimulátor hatékony „pótmegoldást” jelent, mellyel megszüntetheted a panaszaid.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. 1honapja fáj a derekam ,lumbágóm.Kenegetem Fastum gélel,de nem javul.5 éve volt ugyan ez a problémám,akkor elektromos kezelét kaptam-és az nagyon jó volt.2x15nap, mert az első 15 nem segitet.Dolgozni járok igy, fájós derékkal,szeretném megkérdezni milyen elektromos-készüléket vegyek meg.Hiányozni nem lehet a munkahelyről,nekem kell otthon kezelni magamat. KÖSZÖNÖM SZÉPEN ELÖREIS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük