Piriformis szindróma és kezelési lehetőségei - Dr. Zátrok Zsolt blog

Piriformis szindróma és kezelési lehetőségei

A fenékizmaid mélyén fájdalmat érzel? Gondolni kell a Piriformis szindróma lehetőségére. A fájdalom oka, hogy a piriformis izom összenyomja a közelében haladó ülőideget. Ez a lapos, sávszerű izom a farizmok alatt, a fenék “mélyén” található, a csípőcsont teteje magasságában. Összekeverhető egy sor gerincbetegséggel és ezért gyakran nem a legmegfelelőbb kezelést kapod. Mostanában többen kérdeztek az otthoni kezelés lehetőségeivel kapcsolatban. Nekik (is) szól az írásom.

piriformis szindráma okai kezelése

A piriformis kulcsfontosságú izom az alsó végtagok mozgásában. Stabilizálja a csípőízületet, oldalra emeli és egyben kifelé forgatja a combot. Hozzájárul a járáshoz, a testsúly áthelyezéséhez egyik lábról a másikra, azaz az egyensúly megtartásához. Gyakorlatilag minden mozgáshoz használod, különösen azokhoz, ahol a combok emelése, forgatása szükséges.

Az ülőideg egy vastag és hosszú ideg a testben. A gerincből lép ki és a mélyben, a piriformis izom alatt, ritkábban rajta keresztül halad át. Végigfut a faron, combon, a lábszáron és végül kisebb ágakra válva a lábon végződik.

A piriformis szindróma okai

Általában elfogadott, hogy az ideg összenyomását a piriformis izom görcse, feszülése okozhatja.

Ehhez azonban számos ok vezethet. Például a farizmokat ért trauma (baleseti ütés, rúgás, leesés) vagy más vélekedések szerint a futók, kerékpározók esetén a rendszeres mikrotraumák, melyet az ismétlődő és tartós mozgás vált ki. Ezek hatására krónikus gyulladás keletkezik, az izom reflexesen összehúzódik, merevvé válik és ha az ideg túl közel, “rossz helyen van”, akkor lenyomja, elnyomja, ami kiváltja a tüneteket.

Diagnosztikája nem egyszerű, mivel nincs kimutatható elváltozás sem ultrahanggal, sem röntgennel, sem más képalkotó eljárással. Tünetei ráadásul könnyen összetéveszthetők az isiásszal. Tapasztalt diagnoszta bizonyos mozdulatok elemzése során tudja felfedezni.

A piriformis szindróma tünetei

A farizmok mélyén fájdalom keletkezik. Ez lehet csak bizsergés vagy zsibbadás. A fájdalom kellemetlenül erős is lehet, akár az ülőideg mentén is továbbterjedhet (ezért keverhető össze az isiásszal). Az ülés, járás, lépcsőzés, futás, stb hatására a tünetek erősödnek.

Mélyre irányuló, erős nyomással a farizmok alatti panaszok közvetlenül is kiválthatók.

A fájdalom miatt a piriformis izom reflexesen összehúzódik, merevvé válik. Súlyos esetben annyira megrövidülhet, hogy az érintett oldali láb kifelé csavarodik, a lábfej oldalirányba mutat.

Gyakran nem ismerik fel vagy tévesen diagnosztizálják, mert könnyen összekeverhető más és gyakori rendellenességekkel, mint a porckorongsérv, diszkopátia, ágyéki gyöki fájdalom (idegbecsípődés), isiász vagy csípő-burzitisz. Egy amerikai tanulmány szerint (1) a felnőttkori munkaképtelenség több mint 16% -a krónikus derékfájdalom miatt alakul ki és ennek legalább 6% -a valójában piriformis-szindróma. A tünetek helyes értékelése teszi lehetővé az időben megkezdett és megfelelő kezelést.

Kezelése

Hagyományos orvosi kezelés alapja a mozgástól való részleges tiltás. Alkalmaznak gyógyszereket, például nem szteroid gyulladáscsökkentőket. Ha ez nem válik be, akkor persze jöhet a szteroid vagy aki erre sem reagál, annál a boltulinum toxin (botox) injekciók. Szerencsére csak ritkán ajánlanak (és végeznek) műtétet. Szintén alkalmaznak fizioterápiás módszereket, például ultrahang kezelést. A lágylézer is jó lenne erre, de nem minden lágylézer képes olyan mélyre hatolni, hogy elérje ezt az izmot. 

Ha kimondták a piriformis szindróma diagnózist, akkor otthon magad is kezelheted. Több kezelést kombinálhatsz a maximális hatékonyság érdekében.

A kezelések célja a gyulladás megszüntetése, továbbá a piriformis izom lazítása, majd erősítése.

Otthon kövesd az alábbi stratégiát:

Átmenetileg mérsékeld az edzésadagokat

Ha mindig újra és újra létrehozod a kiváltó okot, azzal a gyógyulás ellen dolgozol. Az edzésterhelés visszavétele segít, hogy a gyógyulási folyamatok legyűrhessék a gyulladást. De ne válj inaktívvá!

Hűtsd le a fájdalmas területet

Tegyél 10-15 percre jéggel teli zacskót a fájdalmas területre. Ne közvetlenül a bőrre, mert az akár fagyást okozhat. Itt olvashatsz a hűtés kedvező hatásairól.

A hűtés csökkenti a gyulladást. Amikor a jeget leveszed, akkor a test felmelegíti a lehűtött területet, ami a keringés gyorsulásához vezet. Ez pedig kedvez a gyulladáscsökkentő folyamatoknak.

10-15 perc hűtés után hagyd felmelegedni az izmokat (1 óra szüntet). Ismételd meg 3-4 alkalommal.

A túlhűtés nem jó, azaz ne használd ezt a módot 2-3 napnál hosszabban és egyszerre nem kell 15 percnél hosszabban hűtened.

Kezelj terápiás ultrahanggal

A piriformis izom mélyen található, így 1Mhz-es frekvenciájú terápiás ultrahangot használj a kezeléshez. Az ultrahang kiváló gyulladáscsökkentő hatású. Felmelegíti a kezelt szöveteket, ellazítja a merev izmot. Gyorsítja a gyulladás megszűnését. 15-20 napon keresztül, napi 1 alkalommal kezelj. Alkalmazz közepes intenzitást, 10 percen át (egy tenyérnyi területen a fájdalmas terület felett). A kezeléshez mindig használj ultrahang gélt!

Ha 12 nap kezelés után az ultrahang kezelést hagyd abba – akkor is, ha a panaszaid még részben megmaradtak. Ennél több ultrahangot nem szabad adni ugyanarra a helyre. 3-4 hónap szünetet kell tartanod, mire ugyanitt kezelhetsz.

Alkalmazz mikroáramot!

A mikroáram ma még kevésbé elterjedt elektroterápiás módszer. Pedig ez a leghatékonyabb fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő módszer, mely otthon is alkalmazható. Véleményem szerint a közeljövőben ez lesz az egyik legelterjedtebb kezelési mód. A mikroáram hatásáról itt olvashatsz. 

Naponta 2-3-szor kezelj, egyenként 20 percig.

Lazítsd és erősítsd a piriformist!

Az izom ellazítása és megerősítése tornagyakorlatokkal is elvégezhető. Igaz, ehhez jópár hónapra szükséged lesz. Néhány ilyen gyakorlat. piriformis szindróma lazítő és erősítő gyakorlatok

 

Piriformis nyújtás: Feküdj a hátadra. Az egyik térded húzd fel, a talpad maradjon a talajon. A másik lábad tedd keresztbe rajta. Fogd meg a térded és lassan húzd az ellentétes oldali vállad felé. Tartsd néhány másodpercig. Ismételd 20x mindkét oldalon. Óvatosan növeld a kitartás időtartamát.

Erősítő gyakorlat 1: Feküdj az oldaladra. Húzd fel a térded annyira, hogy a csípőd és a térd-lábszárad is 60 fokos szöget zárjon be. Most forgasd a felül levő combod (emeld a felül levő térded). Tartsd ki néhány másodpercig, majd engedd vissza. Figyelj arra, hogy a bokáid mindvégig érintkezzenek, azaz a bokát ne emeld! Ismételd 10x mindkét oldalon.

Erősítő gyakorlat 2: Ereszkedj négykézlábra. Emeld oldalirányba az egyik térded. Tartsd ki néhány másodpercig. Engedd vissza a talajra. Ismételd mindkét oldalon 10x. Minden nap növeld 1 másodperccel a kitartás idejét.

Használj izomstimulátort!

Ha nincs időd arra, hogy néhány hónapra kiess az edzésből vagy egyszerűen csak lusta vagy hónapokig tornászni, akkor a piriformis szindróma kezelésére használj elektromos izomstimulátor készüléket. Egy minőségi izomstimulátorral az edzésnél hatékonyabban és gyorsabban lazíthatod és erősítheted meg az izmokat, így gyorsabban szüntetheted meg a panaszokat is.

A Globus sport izomstimulátorok (Runner Pro, Cycling Pro, Triathlon Pro) vagy a Genesy 300 Pro egyaránt biztosítja a szükséges programokat: a fájdalomcsökkentés, izomlazítás és izomerősítés kombinációjával 2-3 hét alatt már határozott javulást érhetsz el. A panaszok teljes megszüntetéshez rendszeres nyújtás és stimulátor bevetése esetén is hosszú időre, akár 2-3 hónapra lehet szükséged.

Használj vibrációs masszázspisztolyt!

A másodpercenként 30-40 rezgést végző, vibráló masszázsfej nagyon hatékonyan éri el a mélyben levő izmokat, így a farizmok mélyén levő piriformist is. Az erőteljesen masszázs hatására gyorsul a keringés, megindul a metabolitok elszállítása, oldódik az izomfeszülés. Ha a készülékedhez kaptál ilyet, akkor használd a kis felületű masszázsfejet, amit kifejezetten pontszerű kezelésekre terveztek.  A vibrációs masszázsból egy adott területen maximum 1-2 perc kell!!! Érteni fogod, hogy miért elég ennyi. Ne lepődj meg, ha az önkezelés során “csillagokat látsz”! 🙂

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (34)
 • comment-avatar

  Ön említette, hogy vannak “asszimmetriák”, csípőcsont elmozdulás, stb. Amíg ez fennáll, addig akármit is kaphat, fennmaradnak a panaszok. Olyan ez, mint amikor tüske megy a kerékpárgumiba és leereszt. Ha nem húzza ki a tüskét és nem ragasztja be a lyukat, akkor hiába pumpálja ismét és ismét, mindig le fog ereszteni.
  Helyre kell állítani a megborult egyensúlyt. Javaslom, hogy keresse fel ezt a szakembert.

 • comment-avatar
  Gyöngyvér 5 hónap

  Kedves Doktor Úr, terhességem 28. hetében kezdődtek a panaszaim, és szülés után 7 héttel sem vagyok előrébb, a panaszok teljesen megegyeznek azzal, amit írt a cikkben, 2 hete diagnosztizáltak sacroiletitist és piriformis szindrómát, néha extrém módon fellángol a fájdalom, de egyébként is keserves minden nap, 4 hónapja nem tudok a fenekemen ülni, és van egy 7 hetes gyerekem. Nem szoptatok. Terhesség alatt semmit nem kaptam, már túl vagyok isiász infúzión, nonszteroid kúrákon, a gyomrom szétment, izomlazítót is szedek. MR, CT negatív. Jobb lábam néha annyira fáj, hogy úgy érzem, nem tudok ráállni, kerestcsontom is, csípőm, fenekem, az egész fájdalom jobb oldali. AZ orvos jól meg tudta állapítani a fájdalom helyét, ott fáj a legobban, ahol felül tapad az izom úgy középig. Nem egy kókler orvoshoz járok. 3 napja kaptam az izomba szteridot, és nem használt. A Lidocaint éreztem pár óráig, aztán semmi. Létezik ilyen? Nekem már csak a gyógytorna-manuálterápia maradt, de az eddigi gyógytornászok nem segítettek a problémámon,olyan is volt, hogy gyakorlatra fellángolt a fájdalom. Sacroleitisem vsz azért alakult ki, mert a csípőcsontom terhesség alatt “elcsúszott” (vannak asszimetriák), az egész jobb oldalam rövidebbnek látszik, abba nem kaptam szteroidot, de ezek után nem is kérnék. Borzasztóan el vagyok keseredve, hogy a kisfiam napi ellátása ekkora fájdalommal jár, pedig kapok segítséget is, de főleg attól félek, hogy most már csak egy gyógytornászon+manuáltreapeután múlik az életm, félek, hogy így maradok, még mit tudnék ezeken kívül tenni?

 • comment-avatar

  Elég részletesen leírta! 🙂
  A cikkben ott egy ábra a piriformis elhelyezkedéséről, de a fájdalom alapján jól ki is tudja tapintani.
  Az ultrahang kezelést magára az izomra fókuszálja a teljes hosszában. A kezelés javítja az izom vérkeringését, így az ultrahang után érdemes alaposan nyújtania az izmot.
  Az idegszál mentén sugárzó fájdalmat érez és nem maga az idegszál fáj, így az ideg ultrahangos kezelésével nem jut előbbre. A korábbi levelében leírt adagolás 10 perc, közepes intenzitás is OK, de mivel a piriformis elég mélyen van, így magas intenzitást is alkalmazhat. 15-20 kezelés, de akár több is kellhet.

 • comment-avatar
  Zoltán 7 hónap

  A piriformis diagnózisom öndiagnózis, mivel konkrétan a piriformis izom fájdalmát érzem és az izom nyújtásakor erősödik a fájdalom és a feszülés. Korábban kb. 10 évvel ezelőtt voltak többször derékból induló problémáim (lumbágó, isiász), így határozottan el tudom különíteni a tüneteket attól. Azóta deréktáji problémám nem volt, mivel napi rendszerességgel elkezdtem kerékpározni, ezért is gondolok a piriformis izomra, mert eddig sajnos nem fordítottam kellő figyelmet ennek az izomnak a nyújtására. Jelenleg nem szerettem volna komolyabb kivizsgálásokra menni, mert úgy gondoltam meg tudom oldani házilag a kezelést, ezért is vásároltam a terápiás ultrahang készüléket. A panaszom a piriformis izom szúró, feszítő fájdalma és az ülőideg mentén a hátsó combomban érzett időnként igen erős fájdalom, amely kisebb zsibbadással lesugárzik a lábfejemre a kisujj felé. A panaszok 3 hónap teljes edzés kihagyás után jöttek elő váratlanul, minden külső behatás nélkül. Ennek alapján meg tudná nekem mondani, hogy hol végezzek kezelést a terápiás ultrahanggal? Köszönöm!

 • comment-avatar

  A piriformis szindróma “öndiagnózis” vagy klinikai vizsgálatokkal állapotították meg? A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, mert ugyanazon ideg érintett. Az ideg nyomás alá kerülhet a keresztcsonti részen, a pirifomis alatti “átbújásnál” is. A tünet pedig ugyanaz lehet. De az, hogy hol kezelheti leghatékonyabban… az nem mindegy.

 • comment-avatar
  Zoltán 7 hónap

  Köszönöm válaszát, azonban a válaszából kétségeim támadtak, hogy helyesen kezelem-e a piriformis szindrómát. Válaszában arra utal, hogy az isiászt deréktájon kell kezelni, ez abban az esetben is így van, ha egyértelműen a piriformis izom nyomja az ülőideget és semmilyen deréktáji panaszom nincsen? A kezelést a cikkében leírtak szerint végeztem, teljesen betartva a kezelési időt és intenzitást, azonban nem deréktájon kezeltem, hanem a piriformis izom feletti területen, ahol a fájdalmat érzem. A fájdalom a piriformis izomtól sugárzik le a lábamba az ülőideg mentén, az erre vonatkozó kezelési lehetőséget pedig a készülék használati utasításában olvastam: “Gerincsérv, lumbágó, isiász és általános ideggyulladásra csökkentett intenzitású sugárzás javasolt, az idegtörzs bőrfelszínen való lefutása mentén.”
  Tehát kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy piriformis izom fájdalma és az ülőideg mentén a lábamba sugárzó erős fájdalom esetén hol kell kezelni és mi a helyes kezelési metódus abban az esetben, ha semmilyen deréktáji panaszom nincsen? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A fájdalom megjelenésének oka lehet 1., a kezelés kedvező hatása, 2., a kezelés kedvezőtlen hatása, például túladagolás.
  Az isiász oka az ágyéki gerincből ered. Ott (a deréktájon kell kezelni) és nem az ideg lefutása mentén. Elképzelhető, hogy túl sokat “adott” a szöveteknek. Ennyi azért kárt nem okoz, de ha a kezelés panaszokat fokoz, hagyja abba, de mindenképpen kisebb intenzitással, rövidebb ideig kezeljen.
  Olvassa el Az Elkezdtem kezelni magam és a fájdalom fokozódni kezdett cikkem.

 • comment-avatar
  Zoltán 7 hónap

  Vásároltam egy M-Sonic 901 ultrahang készüléket, piriformis szindróma kezelésére. 5 napja kezelem a területet, közepes intenzitással 10 percig, naponta egyszer. Az elmúlt 2 kezelés alatt a hátsó combon az ülőideg fájdalom mentén lementem a készülékkel, amely közvetlen utána segített a fájdalom enyhítésében, azonban másnap reggel a hátsó combom bőrfelületén és közvetlen a bőr alatt érintésre fájdalmas érzékenységet tapasztalok. Ez a bőrfelületi fájdalom előtte nem jelentkezett csak az ülőideg mentén volt erős fájdalom, mélyen a combomban. Kérdésem lenne, hogy okozhatja ezt a fájdalmat az ultrahang kezelés, illetve alkalmazhatom az ultrahangot az ülőideg lefutása mentén a fájdalmas területen? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A tünetei alapján isiásznak tűnik a panasza. Az, hogy hogyan szüntethető meg, az attól függ, hogy mit találnak. Ha sérv, akkor lehet, hogy műtét kell, de lehet, hogy gyógytorna, fizikoterápia is segíthet pár hét alatt megszüntetni. De mivel nem tudok távdiagnosztizálni, így meg kell várni a kivizsgálás eredményét. A továbbiak attól függnek.

 • comment-avatar
  T. Éva 7 hónap

  November közepe óta fájnak az izmaim, ami a fartájékról indul ki, kisugárzik a lábba, combokba elől, hátul, gyengeségérzés a lábszárban. Piriformis szindrómára gyanakszom. Voltam 2 hónapja reumatológusnál, átfogó vérkék nem mutatott semmi negatívat. Minimálisan emelkedett a gyulladás. Se kardiolipin AAT 27,23. Az izomfájdalom néha elmúlik vagy egészen gyenge,a legutóbbi autóúton (400km) fájt nagyon a fartájékon. Kérdésem az lenne, mennyire súlyos, ha ez piriformis vagy isiáz ? Mennyi ideig tarthat a gyógyulás és milyen kezeléssel lehet segíteni. Hétvégén megyek MRI-re, hogy kizárjunk egyéb betegséget.
  Köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel, T. Éva

 • comment-avatar

  Az állatharapás, földdel szennyezett sérülés esetén adandó tetanusz elleni immunglobulin készítmény az izomba kell beadni. Amennyiben a farizomba adják be, a szokásos helye a piriformis felett, messza az ülőidegtől van. Az immunanyag hatására részben normálisan, részben mellékhatásaként az izomban duzzanat, gyulladás, feszülés, merevség és fájdalom keletkezhet.
  Azaz még jó helyre adott tetanusz után is lehet olyan helyzet, hogy baromira fáj, feszül a helye.

  Ha az injekciót 1 kicsit vagy 2 nagyon nem megfelelő helyre adták be, akkor a panaszok akár erősebbek is lehetnek.
  1., Az injekció a szokásosnál kicsit lejjebb adják be és így a piriformis felső részébe jut – és fenti gyulladás hatására a bemerevedő piriformis izom nyomja el az ülőideget, kiváltva a fájdalmat.
  2., Nagyon nem a megfelelő helyen szúrják be, túl lent és közel az ülőideghez és az előbbi oltási reakció az ideg közelében alakul ki.
  Összességében, akár rossz helyre adják, akár jóba, a tetanusz után izomfájdalmak akár 2-3 hétig tarthatnak. Ha rossz helyre adják, akkor a felgyógyulás hosszabb.

 • comment-avatar
  Kata 10 hónap

  Szeretnèm megkèrdezni, hogy rosszul beadott tetanusz injekció elôidézhet-e piriformisz panaszokat. 
  Vàlaszát elôre is köszönöm!

 • comment-avatar
  A. Sándor 1 év

  Köszönöm szépen

 • comment-avatar

  Két részre kell osztani a kezeléseket.
  Mikroáramú programok közül a zúzódás, isiász, lumbágó programok segítenek a fájdalom és gyulladás csökkentésében. Naponta 3-4x is futtathat mikroáramú programot. Elektróda elhelyezés a használati útmutató 48-as oldalán levő “csípőfájdalom” képhez hasonló, azzal, hogy a csípő helyett a farizmokra helyezze, úgy, hogy az elektródák közrefogják a legfájdalmasabb pontot.
  Az izomstimulációs programok közül a Sport/Aktív regeneráció programot használja a merevség oldásra. A piriformis mélyen van, eddig az izomstimuláció korlátozottan “ér le”. Az elektródákat a 46.oldal Farizom ábráknak megfelelően tegye fel.

 • comment-avatar
  A. Sándor 1 év

  Genesy 300 pro készülékkel milyen beállításokat ill. programokat javasolna piriformis kezelésére? Lábszarba sugarzik, és helyileg is panaszt okoz. Manuálterapeuta utalt a piriformis feszülésére a kezeléskor. Előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Lora 1 év

  Köszönöm.

 • comment-avatar

  semmilyen gyógyszert nem tudok erre javasolni. A piriformis szindróma jellege, a piriformis izom helye miatt oda maximum szúrással juttatható be hatékony gyógyszermennyiség.
  A manuálterápia folytatása a megfelelő megoldás.

 • comment-avatar
  Lora 1 év

  Tisztelt doktor úr. Olvasva az írását talán ez lesz a problémám. Járok manualterapeutahoz aki sokat segített. De még nagyon erős fájdalmaim vannak. Se gyógyszert se uh-t se aramos kezelés nem volt. A kérdésem az volna, hogy erre a betegségre milyen gyógyszer lenne jó első kezdesnek?? Köszönöm a választ.

 • comment-avatar

  Nem világos, hogy mit ért kemény válaszon. Lehet, hogy nem olvasta el alaposan? Egy szót sem írtam lelki problémáról. A javaslatom kérte, nekem pedig az a véleményem, hogy egy újabb önterápiás kezelés nem fog segíteni. Akkor lehet hatékonyan, megfelelően kezelni, ha tudjuk, hogy pontosan mit kell kezelni! Az Ön leírásából pedig nem derült ki, hogy pontosan mi okozza a tüneteit. Sokféle készülékkel próbálkozott, egyik sem oldotta meg a panaszait, így biztos, hogy nincs nem a panaszok okát kezeli. Először tehát a probléma gyökerét kell kideríteni, amihez jó szakember kell. Javasoltam, hova forduljon.

 • comment-avatar
  Attila Denk 1 év

  Kedves Dr Úr!
  Köszönöm a kemény válaszát.Tehát oldjam meg a lelki problémámat és kérjek egy manuálterápiás felmérést x számú kezeléssel ahelyett,hogy új kütyükkel kísérletezek.próbáljuk meg,hátha tud (és akar is) a dr úr segíteni: a lelki problémámat elhatározással meg kell oldanom! Az utóbbiban nem igazán bízok.
  Állapotom milyen arányban lelki,ill.fizikai eredetű?
  Sejtszintű állapotomról milyen egzakt ,vizsgálat létezik(vér,hormon,enzim stb.)?
  Valamillyen vitamin,vagy egyéb táplálék kiegészítő javíthat a görcsös állapotomon?
  Előre is köszönöm a biztató válaszát!

 • comment-avatar

  Ha nem volt törés, akkor a szalagok-izmok sérülése, letapadásai, elmerevedése okozza, hogy ilyen súlyos állapotba kerül. Amit leír az a következmények karszádja-egyik megoldatlan probléma generálja a következőt és várható továbbiak megjelenése. Ilyen esetben egy újabb kütyü sem segíthet. Egy kiváló manuálterapautára van szüksége, aki érti a dolgát.

 • comment-avatar
  Attila Denk 1 év

  Kedves Doktor Ür!
  Villamosmérnök vagyok ,aki ping-ponggal és tenisszel évek alatt leamortizáltam magam és két komoly eséssel (törésmentesen) elértem,hogy bal lábam 5 cm-rel rövidebb,a ball combizmom részben görcsben van b lábam izomereje kb. 50 % csak otthon tudok csúnyán bot nélkül járni(ezért nem is pingezek) túrázni hetente járok(fájdalom nélkül 2 Nordic bottal. Hetente B complex és voltáren injekciót kapok.Napomta nyújtok és gyógytornászom kb fél órát.Van mágneságyam Tens készüléket és a jegelést naponta használom.Lassan erősödök,de türelmetlen vagyok online mikroáramot kezdtem használni(10Hz és 40 Hz) naponta használom a Mátrix Ritmus terápiás kezelést! 88-12 Hz) Sajnos a bal lábam nem tudom eléggé feltenni a jobb combomra ezen utóbbin hogyan tudnék javítani,mert szerinten ez a kulcsa az ideg kiszabadításának.Izomátvágási,vagy csípőmőtétet nem szeretnék(ugyanis szerintem a lágy részek nyújtásával mág gyógyulhatok) Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A lábba sugárzó fájdalmat isiásznak is nevezik. A lumbális-keresztcsonti átmenetnél levő porckorong sérve vagy egyszerűen csak kiboltosulása okozza, ami megnyomja az ülőideget. A piriformis-szindróma szintén az ülőideget szorítja le és a tünetei összekeverhetők.
  Az Ön esetében azonban ott a gerincsérv. Miért keres egy újabb betegséget magának? A gerincsérve pontosan ezekhez a tünetekhez vezethet. (Persze, ha az MRI-n nyaki gerincsérve van, akkor amit írtam nem állja meg a helyét, ha viszont ágyéki csigolyák közötti a sérv, akkor igen).
  Olvassa el a gerincsérvvel kapcsolatos cikkem, hogy értse, az ultrahang miért nem megoldás (csak átmeneti segítség a panaszára).

 • comment-avatar
  Czipott zoltan 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Elolvastam az írását amiben nagyszerűen leírja a piriformis tüneteit és mindent róla.
  3 hónapja itthon MRI latszik porckorongserv.Szteroid szuri sirdalud movalis gyogyszerek gyogytorna.a jobb hátsomba érzek egy ponton erős fajdalmat ami lefut a combomon at a a vádliba nagyon a labfejbe.A gyogyzornasz szerint ez a piriformis miatt van.Nem a gerincem faj.Frloldalasan kényszertartassal jarok.alig tudok kiegyenesedni.Mintha nem lenne ero a labamba csak a jobb lab.mindennpadnal le kell ulnom es erofeszites tovabbhaladni.az sztk ba kapni fogok most ultrahangos kezelest.Remélem hasznal mert mar utalom ezt a béna helyzetet.nem tudok sokaig állni mert elgyengűl a labam es kesztetest erzek begornyedni es leűlni.

 • comment-avatar

  Egy 15 éves fiúnál a sérülés általában arra hívja fel a figyelmet, hogy egy adott terület izmainak fejlesztését nem vették komolyan. Például a labdarúgó esetén a lábat még erősítik, de a deréktáji és törzsizmokat nem. Pedig ezek biztosítják, hogy a rúgáshoz (az egyik láb kitámaszt, a másik lendít és rúg) megfelelő stabilitás legyen. Ha ezen izmok edzése elmarad, akkor könnyen sérülnek.
  Az izomgyengeséget sem tablettával, sem talpbetéttel, sem pedig csontkovács manőverekkel nem lehet erősíteni. Egyetlen módja van: az izom megerősítése. A fájdalom persze ma már olyan erős, hogy a hagyományos torna, súlyzós edzés nem kivitelezhető – ezért kell izomstimuláció!
  A csontkovács helyesen belátta ezt (igaz kellett egy kis idő neki, hogy rájöjjön, ez nem az ő asztala). Az elektroterápia jó javaslat volt a részéről.
  A kérdés: milyen készülékük van, milyen kezelést kezdtek? Hányszor stimulálnak?

  Nem gondolom, hogy egy izomsérülés maradandó károsodást okozhat. De korrekciója időbe telik. Az izom megerősítése ugyanis nem egy csettintés! 2-3 hónap alatt lehet javítani annyira, hogy a panaszok elmúljanak és a hagyományos edzéssel tovább lehessen erősíteni az izmokat.

 • comment-avatar
  Berezvai László 1 év

  Dr Zatrok úr!
  A mi problémánk régóta húzódik! Van egy 15 éves fiúnk aki aktív magasabb szinten futballozik lassan 1 éve már !
  Történt vele egy meccsbaleset megsérült a bal oldalán a derék melletti ponton akkor kevésbbé fájlalta …piriformis szindrómára gondolunk most már! Sajnos hónapokig félre diagnoztizálták az ortopéd szakorvos egy
  Talpbetétet adott elösszőr majd később a háziorvos mondta csak növési fájdalma van vérvételen kívül semmit nem tett! 3 hónapig )) Elvittük egy csontkovácshoz aki szépen elkezte kezelni azt a bizonyos ülöideget mert lesugárzott a fiam bal lába a bokájáig 6 kezelés enyhítette de sajnos nem szünt meg a derék meletti lesugárzó égető fájdalom ! Talán folytatni kéne a kezelést?? Mintha a csontja lüktetne az egész bal lábában úgy érzi. Nem alszik jól csak ha beveszi az utóbbi ídőben a Ibubeta 400mg tablettát és nadálytőkrémmel kenjünk mintha gyulladás lenne! Sajnos MR vizsgálatra nyáron van ídőpontunk. Addig próbáljuk elektromos stimulátorral és krémmekkel enyhiteni mert egész nap fájlalja kicsit vagy jobban a bal oldalát a lábáig. Nincs semmi konkrét vizsgálati eredményünk csak találgatások ! Ön szerint ez a sportbaleset ami már több mint 6 hónapja volt ebből 3 hónapot mininum félrekezelték nem veszélyes az egészségére hiszen már rendszeres fáj neki! Mit tegyünk?
  Az elektromos stimulátort még most kezdtük a csonkovács tanácsára!
  Lehet hogy késöbb használ?! Vettünk jogahengert is a derekára most hátha a nyújtás is segít..
  Ön szerint mit tudunk még tenni?
  Vitaminokat rendszeres szedi most megállt a növésben több mint 2 hónapja!
  Nem jár edzésekre sem meccsre sem 5 hete karantén van tehát nincs terhelve!
  Köszönjük várjuk válaszát.

 • comment-avatar

  A piri-formis jelentése körte-formájú. De azért tetszik ez a körtepofájú izom elnevezés:)
  Az a helyzet, hogy az elmúlt években alaposan megváltozott az emberek életmódja. Az egész napos ücsörgés, a nulla testmozgás miatt olyan betegségek sora jelent meg, amit nemhogy a 20-30 éve végzett orvosok, de még a 10-15 évvel ezelőttiek sem tanultak. Piriformis szindrómáról az egyetemen nem is hallottam. Átnéztem az akkori tankönyveimet is, de nem találtam rá utalást.
  Blogom ezzel foglalkozó cikke meg az egyik legtöbbet olvasott mind közül. Azaz igen jelentős problémává vált. Egészen fiatalok, 20-25 évesek kérdeznek tőlem ezzel kapcsolatban.
  A régebbi vágású orvosok, különösen, ha nem mozgásterápiával foglalkoznak, valószínűleg nem hallottak a problémáról.
  Ja és az orvosi eskü nem garantálja, hogy aki leteszi, az mindentudóvá és csodatevővé is válik. Az árufeltöltés nem egy bonyolult feladat, de még ebben is lehet hibázni. A főnök elmondja, hogy melyik termék melyik állvány, hányadik polcára kerüljön, és mégis eltévesztik. Az orvosi diagnózis, a legjobb gyógymód megtalálása milliószor bonyolultabb ennél, azaz nem kell csodálkozni, hogyha az orvos nem találja el elsőre a legjobb módszert.

 • comment-avatar
  Nagy Éva 2 év

  Hogyan lehetne azt elérni hogy orvosi egyetemen tanitsák : létezik a körtepofáju izom.                                Marosvásárhelyen(ahol az orvoslás, idegsebészet,ortpédia 40 évvel ezelött is a “nagyhalom volt Romániába)
  Hülyének néztek pszihiáterhez irányitott
   “neves” idegorvoso,idegsebészek,ortopédusok. Miután egyre evidensebbé vált a baj.            Piiformis syndroma.
  Tünetek szerint kutakodva 7 év alatt jutottam el az esetleges segitségig.
  Ezzel a betegséggel kerékpároznom sem lett volna szabad,bár minden orvos azt erösitette,hogy nagyon egészséges.!!!!
  Tovább kerékpározzak nyugodtan.
  Mikor már a bal farpofám majdnem teljesen lesorvadt,már egyenesen ülni sem voltam képes,kinomba tettem le a kerékpárt. 
  A gyogytorna tartott fenn,hogy az inak megtartottak nem lett durva csont kopásom térdbe csipöbe
  Minden ugymond orvosi vizsgálatnál kifizettem az árat, (8 emerim hülyére röntgeneztettek.Az elözö röntgenfelvételt az elözö szakember véleményét meg sem nézték.Lefikázták.Figyelembe nem vette egyik orvos sem hogy nem gyogyszert,betegállományt szeretnék hanem megállitani esetleg a beállt állapotot.Mikor elmondtam egy “magas képzéssel,” funkcioval  rendelkezö idegorvosnak,hogy nemtudok járni,a vádlimba durva fájdalom van,az izom meg van kemányedve….stb.
  Rám ripakodott: “hogy nem tud járni,hát eljött eddig: nem félek az Istentől?…
  Az nem tud járni aki az osztályon vizszintesen fekszik!”
  Tehát a tudatlanságát ellenem akarta forditani! 3×3 gabagammát irt fel.
  Igazán nem hülyitésre lett volna szükségem,hanem diagnozisra.
  Ezt azért irtam le,hogy nagyon nagy  a baj!!!az egészségügybe,és nem csak nálunk,a mi városunkba.!!!!
  Lassan oda jutunk ,hogy hogy egy hajdani
   Falun élö körorvos ÁSZ volt a mostani sofistikált nagytitulusu ,számitogépes eskünélküli gyogyszer maffiota mellett. 
  Nagyon fájó, hogy a dr.-i cimet “ide” degradálta a MANNON, a dubaj–i jutalom “kirándulások”….az egészségügybe.
  Ne feledjétek; “jöhret még dér a kutyára”
  Ez a hozzáállás beláthatatlan  eredménnyel fog birni , a fehér emberre.

 • comment-avatar

  Ha elolvassa a cikket, akkor több olyan fizikoterápiás módszert is ismertetek, amelyek hatása gyulladáscsökkentő. Ezek a módszerek eltérő módon hatnak, de mind a gyulladás csökkentését célozza meg. Minél többet alkalmaz ezekből, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
  A piriformis szindróma évek alatt alakul ki, rendszerint a rossz terhelés (például a csípőfájdalom miatti bicegés ilyen), az ülő-álló munka ugyanezt eredményezheti. “kimászni” belőle nem egyszerű. A nyújtásokat, lazítást még csípőprotézis mellett is lehet végezni – ezek alapvetően fontosak. Ezen felül az ultrahang, lágylézer, mikroáram és izomstimuláció kezelések kombinációja segíthet a panaszok megszüntetésében.

 • comment-avatar
  Haász Marianna 2 év

  Kedves Doktor Úr!
  Csípőprotézisem van, így pl. bizonyos kezelések, tornák nem alkalmazhatók, de iszonyatosan szenvedek a piriformis gyulladástól, már fekve, éjjel is fáj a combom hátsó része, a lábszáram. Hamarosan kezdődik egy kezelés, amely esetleg segíthet. Ön mit javasol? A protézis miatt is nehéz a mozgás, ez súlyosbítja. Aktív dolgozó vagyok, sokat kell ülnöm. Köszönöm!

 • comment-avatar

  A cikkben 4 olyan módszer sorolok fel, a levelében Ön egyiket sem említi, valószínűleg nem próbálta. Javaslom alaposan elolvasni amit írtam.

 • comment-avatar
  Icamama72 2 év

  Jó napot!Egy éve műtöttek gerinc sérvel amivel 20 évig élte eggyütt!Sanjos a műtét után 3 honapra egyre rosszabul lettem mindenki a műtétre fogta fájdalmaimat!Sanos mára kiderűlt a piriformis izmom gyulladt mind két oldalt!Voltam rehabon is erős gyogyszerek és torna mellett nem javulok!Jővő héten infúzió kapok!Majd szóba jött utána a kollagén injekció!Dolgozni nem tudok!Mi lehet még megoldás?köszönöm válaszát

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Minden egyes, a gerincből kilépő ideg egy jól körülhatárolt területet lát el. Ebből következik, hogy a fájdalom lokalizációjából következtetni lehet az ideg érintettségére és annak „magasságára”.
  Ha a talpa közepe fájdalmas, akkor azt jelenti, hogy az ágyéki 5.csigolya (L5) területe érintett.
  A fájdalmat okozhatja gerincsérv, vagy piriformis szindróma is. Ha utóbbi, akkor a piriformis izom az ülőidegnek azt a részét nyomja, szorítja le, amiben az L5-től lefutó ideg halad.
  Mivel bringázik és a panasz összefügg az aktivitással, így logikusnak látszik, hogy az ideget a mozgás során valami elnyomja. Ez lehet a piriformis.
  Különös figyelmet kellene fordítania a lazításra minden tekerés után!
  Plusz amit a cikkben leírtam!

 • comment-avatar
  Lendvai Attila 2 év

  Dr Zatrok úr!
  Nekem nem a fenekem,hanem a jobb talpam kezd el zsibbadni a verseny bicajon,de csak azon,ez10-30km közt előjön,100 felett már nem érzem, csak fáj,meg szét taposom a talpam,mi a baj?