A lágylézer készülék olyan orvostechnikai eszköz, amely alacsony intenzitású lézersugarakat bocsát ki, és ezt használják a lágylézer kezelés során. A lágylézer kezelést alacsony szintű lézerterápiának (LLLT – Low Level Laser Therapy) is nevezik, és különböző egészségügyi problémák kezelésére alkalmazzák.

Mi a lágylézer készülék?

A lágylézer készülék alacsony energiájú lézersugarat bocsát ki, melyek általában 600-1000 nanométer közötti hullámhosszúságúak. A leggyakoribb hullámhosszak: 660nm és 808nm.

Ezek a készülékek nem okoznak hőt vagy égési sérülést, mivel a kibocsátott energia alacsony intenzitású.

Mi a lágylézer kezelés?

A lágylézer kezelés az alacsony intenzitású lézersugár alkalmazását jelenti a test valamely részén, annak érdekében, hogy elősegítse a gyógyulást, csökkentse a fájdalmat és a gyulladást. A lágylézer kezelést széles körben alkalmazzák reumatológiai, ortopédiai, sportgyógyászati, bőrgyógyászati, fülészeti, fogászati és állatorvosi gyakorlatban.

A lágylézer kezelés hatása

A lágylézer kezelésnek többféle jótékony hatása lehet:

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • Javuló mikrocirkuláció. Eredménye az ödéma csökkenése és hatékonyabb regeneráció.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • „Építőanyag” termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához.
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része – különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását.
  A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

A lézerfény sejtszintű hatásai

A lézerfény energiáját a sejtek cromofór elemei elnyelik és bonyolult foto-biokémiai folyamaton át hasznosítják. Eredményeként 

 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membránpotenciálja
 • Fokozza a sejtműködés aktivitását
 • Fokozza a sejt anyagcserét
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • Kollagén termelés fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értágulatot vált ki és javul a vérkeringés
 • A sejtek oxigén felvétele javul

A lágylézer kezelés végrehajtása

A lágylézer kezelés általában a következő lépésekben történik:

 1. Diagnózis. Az orvos vagy terapeuta meghatározza a diagnózist (a kezelendő problémát), a kezelés célját (fájdalomcsillapítás, ödéma csökkentés, gyulladás kezelés, vérkeringés javítás, stb.) és az alkalmazandó dózist (általában 5-10 Joule/cm2)
 2. Készülék beállítása: Amennyiben lehetséges, akkor a lágylézer készüléken a megfelelő hullámhosszt, az intenzitást és a kezelési időt beállítják. Az egyszerű készülékeken a hullámhossz és az intenzitás adott, így azt kell meghatározni, hogy mennyi idő alatt adja le a szükséges energiát. Ez készülékenként eltérő.  
 3. Kezelés: A lágylézer készüléket közvetlenül a bőrre helyezik, vagy néhány milliméterrel a bőr fölé tartják, és a kezelendő területet a szükséges időtartamig besugározzák.
 4. Kombináció: A kezelést más terápiákkal kombinálják, hogy a hatást fokozzák. 

Lágylézer vélemény

A lágylézerről nagyon jó a véleményem. Meggyőződéssel ajánlom, mert 

 • Nem invazív, azaz a bőrön keresztül, egyszerűen végezhető a kezelés
 • Nem mérgező (teljesen gyógyszermentes)
 • Nincs ismert kedvezőtlen hatása, azaz mellékhatás mentes
 • A gyógyszereknél, az ultrahangnál, az infravörös fénynél vagy a mikrohullámú kezelésnél biztonságosabb és hatékonyabb
 • Alkalmazása egyszerű és könnyű, nem szükséges speciális képzettség
 • Rendkívül hatékony! Az eredményes kezelés aránya magasabb, mint 90%

A lágylézer készülékek osztályozása

A lágylézer készülékeket energiakibocsátás szerint osztályokba sorolják. Az 1. osztály a leggyengébb, míg a 4. osztály a legmagasabb energiájú készülékeket jelenti. Minél nagyobb energiájú egy készülék, annál rövidebb a kezelési idő, de mégis erőteljesebb a biológiai hatása. A nagyobb teljesítmény esetén nő a használat kockázata is (például bizonyos lézereket nem vásárolhat meg laikus, otthonra).

1. osztályú lézerek

Az ide tartozó készülékek alacsony energiakibocsátásúak. A szükséges kezelési idő egy-egy kezelési ponton 2-5 perc lehet, azaz eddig kell ugyanott tartani a készüléket.

Normál használat esetén, védőszemüveg nélkül is teljesen biztonságosnak tekinthetők. A szemre csak optikai kiegészítővel lehet veszélyes, védőszemüveg csak ilyenkor kell. Hatásuk a testfelszín közelére korlátozódik, elsősorban a bőrre és felületes képletekre hatnak. Az 1-es osztályú lézerkészülékek mentesülnek a legtöbb orvosi ellenőrzési kötelezettség alól. Ezért sok gyártó (köztük rengetek kínai is) készít ilyen készüléket.

Ide tartozó termékek: Safelaser 500, Safelaser 1800, B-Cure Classic, B-Cure Sport, B-Cure Sport Pro és B-Cure Pro.

Ide sorolható a Safelaser 580 Duo készülék is. Ez a termék nem rendelkezik emberi gyógyászati alkalmazáshoz szükséges tanúsítvánnyal. Állatgyógyászati felhasználásra engedélyezett (2023 augusztusi adat). Ennek ellenére a forgalmazók úgy reklámozzák, hogy a laikus számára úgy tűnik, ez egy emberi terápiára való eszköz. Finoman szólva: nem etikus.

2. osztályú lézerek

Teljesítményük nem haladja meg az 1 mW-ot. A szem erős fénnyel szembeni természetes reflexe biztosítja a szem védelmét. A szem veszélyeztetésének lehetősége akkor áll fenn, ha a lézersugár védelem nélkül, 0,25 másodpercnél (negyed mp) hosszabb ideig irányul közvetlenül a szembe.

Ide tartozó készülék: Safelaser 150

3 osztályú lézerek

A 3. osztályú lézerek közepes teljesítményű lézerek, amelyek kimeneti teljesítménye 5 mW – 500 mW. A gyógyhatáshoz szükséges energiamennyiséget 10-20 másodperc alatt adják be, azaz lényegesen lerövidül a kezelési idő. Különösen előnyös a sokízületi betegségben szenvedők és rendelők, terapeuták számára.

A kibocsátott fénysugár közvetlenül a szembe irányítva veszélyes. A diffúz visszaverődés (például falról) általában nem jelent veszélyt, tükörről, üvegről már igen. Ezeket a készülékeket csak védőszemüveggel javasolt használni. A 3. osztályú lézer otthoni, az orvos jelenléte nélküli használatra kiadható.

Ide tartozó készülékek: Personal Laser L200, Personal Laser L400, Energy Laser L500 Pro, Energy Laser L800, Energy Laser L2000.

4. osztályú lézerek

A 4. osztályú lézerek nagy teljesítményű lézerek, amelyek kimenő teljesítménye meghaladja az 500 mW-ot. A közvetlen sugár, a tükörreflexió vagy a diffúz reflexió egyaránt veszélyt jelent a szemre és a bőrre egyaránt. A 4. osztályú lézer tűzveszélyes lehet (a 2 W/cm2-nél nagyobb sugárzási teljesítmény gyújtási veszélyt jelent). Kizárólag orvosi rendelőben, megfelelő védőfelszereléssel használhatók, magánszemélynek ilyen készülék nem adható ki.
Ide tartozó készülékek: PhysioLaser 500, PhysioLaser 1000.

Mérlegeld még a következőt:

 • Az azonos lézerosztályba tartozó és azonos hullámhosszt biztosító készülékek esetén nagyjából közel azonos gyógyító hatást várhatsz!
 • A Safelaser 500 és a B-Cure egyaránt 1.osztályba tartozik, fő hatásuk biostimuláció és regeneráció segítése. Érdemi hatásbeli különbség nincs a kettő között. A Safelaser nagyobb energiát bocsát ki és ezzel 2 perccel rövidebb időt igényel egy-egy kezelési pont.
 • A 3. lézerosztályú készülékek (Personal Laser, Energy Laser) határozottan erősebb gyógyhatást biztosítanak, mint az 1.osztályú készülékek (B-Cure és Safelaser). Amennyiben anyagilag megengedheted, 3.osztályú készüléket vásárolj.

Mitől függ a lézerhatás?

A lézerhatás függ a készülék által kibocsátott energia nagyságától, a fénysugár hullámhosszától, illetve attól, hogy folyamatos vagy pulzáló-e a sugárzás.

Az egyszerűen érthető, hogy a nagyobb energia nagyobb hatással jár. Egy erősebb lézer hatása is erősebb lesz. Azaz a 3. lézerosztályba tartozó lágylézer készülék hatásosabb, mint egy 1-es osztályba tartozó. Kb olyan, mint az autóversenyzés. Egy Forma 1-es kocsi biztosan gyorsabb, mint bármely sorozatgyártott autó. A Personal Laser L400 vagy az Energy Laser L500 biztosan hatékonyabb, mint bármely Safelaser vagy B-Cure.

A lágylézerekben legtöbbször 660 vagy 808 nanométeres hullámhosszúságú fényt kibocsátó diódát alkalmaznak. .

A 660 nm-es lézer fénye vörös és látható. elsősorban a bőr és a bőr alatt legfeljebb 1-2 cm-re levő képletek kezelésére valók. Nem képesek mélyre hatolni, azonban energiájuk teljes egészében a felszínhez közel hasznosul. Bőrrel, apró ízületekkel, fogakkal kapcsolatos panaszokra nagyon hatékony.

A 808 nm-es lézer fénye infravörös és szemmel nem látható. Az ilyen készülékek működés közben mesterséges, látható fényt is kibocsátanak, de ez csak a kezelés „célzására” és a működés jelzésére szolgál. E lézersugár mélyen a bőr alatti szövetekbe hatol. Az 1-es lézerosztályú készülékeké 3-5, míg a 3. lézerosztályú készülékeké akár 5-10 cm mélyre is eljut. Ezért a 808nm-es lézerek alkalmasak a nagyobb ízületek, ízületi porcok, szalagok és egyéb képletek kezelésére még olyan mélyen fekvő ízületeknél is, mint a csípő, térd vagy a gerinc. Mivel a fény gyorsan áthatol a bőrön, így a felületi hatásuk enyhébb lehet, mint a 660nm-es lézereké.

Ezen az ábrán láthatod, hogyan lehet a lézersugár behatolási mélységét szabályozni. Ha a készülék feje és a bőr között 5-10mm távolságot tartasz, akkor az energia a bőrhöz közel hasznosul. Ha a lehető legmélyebbre szükséges az energia beadása, akkor a kezelőfejet tedd a bőrre és nyomd be enyhén.

a lagylezer behatolasi melyseg

Lágylézerrel kezelhető állapotok

Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket.

Mozgásszervi problémák

Állapot Energiaigény Kezelésre megfelelő lágylézer készülékek (kezelési idő)
Artrózis (ízületi kopás, degeneráció)
Az inak elváltozásaival járó betegségek (tendinopátia, fasciitis)
Alagút szindrómák (csukló, talp)
15-25 Joule B-Cure Classic (18-30 perc) / B-Cure Sport (15-25 perc) / B-Cure Pro (14-24 perc)
Personal Laser L400 (35-60 mp/pont) / Energy Laser L500 Pro (30-60 mp/pont) / Energy Laser L2000 (30-60 mp)
Artritisz (ízületi gyulladás, mely mintegy 100 formában jelenhet meg)
Reumatoid artritisz és reumás ízületi betegségek
Periartritisz (az ízület és az ízületi körüli szövetek gyulladása)
Epikondilitisz (tenisz könyök, golfkönyök)
Nyaki spondilózis (meszesedés)
Köszvényes ízületi gyulladás
10-15 Joule B-Cure Classic (12-24 perc) / B-Cure Sport (10-20 perc) / B-Cure Pro (10-18 perc)
Personal Laser L400 (25-35 mp / Energy Laser L500 Pro (20-30 mp) / Energy Laser L2000 (10 mp)
Húzódás, zúzódás, rándulás, enyhe mozgásszervi sérülések
Ínhüvelygyulladás, burzitisz
4-10 Joule B-Cure Classic (6-12perc) / B-Cure Sport (5-10 perc) / B-Cure Pro (5-9 perc)
Personal Laser L400 (10-20 mp / Energy Laser L500 Pro (10-15 mp) / Energy Laser L2000 (10 mp)

Gyöki tünetek (idegszál nyomás alá kerülése)

Állapot Energiaigény Kezelésre megfelelő készülékek (kezelési idő)
Trigeminus neuralgia (arcidegzsába) 10-15 Joule Personal Laser L200 (50-75 másodperc)/ Personal Laser L400 (25-35 mp / Energy Laser L500 Pro (20-30 mp)
Bordaközti ideggyulladás és neuralgia
Arcideg-bénulás (Bell-féle paresis)
Isiász
Lumbágó
Porckorongsérv
Piriformis szindróma
15-25 Joule B-Cure Classic (18-30perc) / B-Cure Sport (15-25 perc) / B-Cure Pro (14-24 perc)
Personal Laser L400 (35-60 mp/pont) / Energy Laser L500 Pro (30-60 mp/pont) / Energy Laser L2000 (30-60 mp)

Fogászati és Fülészeti állapotok

Állapot Energiaigény Kezelésre megfelelő készülékek (kezelési idő)
Fülzúgás (tinnitus) 15-25 Joule Personal Laser L200 (75-125 másodperc)/ Personal Laser L400 (35-60 mp / Energy Laser L500 Pro (30-60 mp)
Hirtelen (gyulladásos, fertőzéses eredetű) halláscsökkenés 10-15 Joule Personal Laser L200 (50-75 másodperc)/ Personal Laser L400 (25-35 mp / Energy Laser L500 Pro (20-30 mp)
Állkapocs ízület gyulladás
Krónikus garatgyulladás
Fül és melléküreg gyulladások
Fogágy és fogínygyulladás
Fogászati műtétek utáni gyógyulás serkentése
Afta és herpes kezelés
4-10 Joule Personal Laser L200 (20 másodperc/pont)/ Personal Laser L400 (10-15 mp / Energy Laser L500 Pro (10 mp)

Erekkel kapcsolatos problémák

Állapot Energiaigény Kezelésre megfelelő készülékek (kezelési idő)
Felületes visszérgyulladás
Vaszkulitisz
Visszér eredetű fekély
Akut és krónikus fekély
Duzzanat | Ödéma
4-10 Joule B-Cure Classic (6-12perc) / B-Cure Sport (5-10 perc) / B-Cure Pro (5-9 perc)
Personal Laser L200 (20 másodperc/pont)/ Personal Laser L400 (10-15 másodperc/pont
Energy Laser L500 Pro (10mp/pont) / Energy Laser L800 (10mp/4cm2) / Energy Laser L2000 (10mp/4cm)

Sebgyógyulás serkentése

Állapot Energiaigény Kezelésre megfelelő készülékek (kezelési idő)
Cukorbetegség által okozott fekély
Visszeres eredetű fekélyek, felfekvések
Égési sérülés gyógyulása
Műtéti heg gyógyulás serkentése
Polyneuritis, neuritis, neuropátia
4-10 Joule B-Cure Classic (6-12perc) / B-Cure Sport (5-10 perc) / B-Cure Pro (5-9 perc)
Personal Laser L200 (20 másodperc/pont)/ Personal Laser L400 (10-15 másodperc/pont
Energy Laser L500 Pro (10mp/pont) / Energy Laser L800 (10mp/4cm2) / Energy Laser L2000 (10mp/4cm)

Bőr kezelés

Állapot Energiaigény Kezelésre megfelelő készülékek (kezelési idő)
Seb-heg gyógyulás serkentése
Keloid
Stria
Herpeszhólyagok
Akne
4-10 Joule B-Cure Classic (6-12perc) / B-Cure Sport (5-10 perc) / B-Cure Pro (5-9 perc)
Personal Laser L200 (20 másodperc/pont)/ Personal Laser L400 (10-15 másodperc/pont
Energy Laser L500 Pro (10mp/pont) / Energy Laser L800 (10mp/4cm2) / Energy Laser L2000 (10mp/4cm)

A kezelési gyakoriság

Akut esetben (ha a betegség a közelmúltban keletkezett) 1-2 hétig naponta, majd a tünetek megszűnéséig heti 3-4 alkalommal kezelj. Bár javulást már az első kezelés során tapasztalhatsz, de ez nem a gyógyulás. Minimálisan 14 napon át vagy a teljes gyógyulásig kezelj.

Tartósan fennálló (8-10 hétnél régebben keletkezett, elhúzódó) betegségeket ritkábban, viszont hosszabb ideig kell kezelni. Az első 10 napban elég másnaponta egy kezelés, majd utána minden harmadik napon a tünetek megszűnéséig vagy jelentős csökkenéséig.

A tartós betegség gyógyulása nyilvánvalóan hosszabb ideig tart (akár hónapokig is tarthat!). Az első kezelések után a fájdalom átmenetileg fokozódhat, néhány nap után megszűnik. Ez a reakció különösen a gyulladásos folyamatok esetén gyakori, a méreganyagok (toxinok) kimosódása okozza, ami a fájdalomreceptorok átmeneti izgalmát okozza.

A lágylézer kezelés ellenjavallatai

Szem: soha ne irányítsd a lézernyalábot a szemed irányába! Ne akarj belenézni! A III-as lézerkategóriájú készülék esetén a szobában levő minden személynek biztonsági szemüveget kell viselnie. (A B-Cure készülékek esetén nem kell ilyen védelem!)

Pajzsmirigy: ne irányítsd a lézernyalábot a pajzsmirigyre, veszélyeztetheted a pajzsmirigy működését.

Terhesség: ne kezelj közvetlenül a méh felet, ne irányítsd a kezelést a magzatra (különösen ne az első harmadban).

Epilepszia: az alacsony frekvenciájú pulzáló látható fény (<30 Hz) rohamot idézhet elő epilepsziás betegnél, azaz látható tartományú lézert ne alkalmazza ilyen esetben.

Daganatos és vérzéses betegségben szenvedők számára tilos a lágylézer használata.

Bőr: az anyajegyeket ne kezeld lézerrel!

A kezelés végrehajtása

A lágylézer kezelés a lehető legegyszerűbben végrehajtható kezelések egyike. Két módja van: pontkezelés és pásztázás (szkennelés)

Pontkezelés
Az egyes állapotokban ismert, hogy mekkora energiamennyiséget kell beadni. Lejjebb találsz táblázatot erről.
A lágylézer készülék teljesítménye alapján ki lehet számítani, hogy ez az energia mennyi idő alatt adható be. Eddig kell az adott ponton tartani a készüléket.
A kezelési idő leteltével a következő kezelési pontra kell áthelyezni a készüléket.
Ezen a módon elég pontosan lehet a szükséges kezelési időt számolni.

Pásztázás (szkennelés)
A panaszos terület mérete (cm2), a szükséges dózis, a készülék energiakibocsátása és a kezelfej mérete alapján ki lehet számolni, hogy az adott esetben mekkora energiamennyiséget kell összesen beadni.
Ha ezt kiszámoltad, akkor a fejet lassan és folyamatosan mozgatni kell, amíg a kiszámolt idő letelik.
A módszer hátránya, hogy akárhogy is mozgatod a fejt, nem tudod teljesen egyenletesen kezelni a területet (de ez nem mindig probléma).

A pásztázó kezelést például a sebek, fekélyek, hegek, pattanás, herpesz, stb kezelésére javaslom.
Az ízületi és íngyulladást, porcproblémát, kopást inkább pontonként kezeld.

Az alacsonyabb teljesítményű készülékkel tovább tart ugyanannyi energiamennyiség beadása. Egyes készülékek, pl. B-Cure Laser lágylézer készülékek kezelőfeje hatalmas, 4.5cm2 területen kezel egyszerre és egy ponton 4-6 percig kell ott tartani. A SafeLaser készülékek általában 2-3 percet igényelnek ugyanerre, míg a Personal Laser és Energy Laser lágylézer készülékeknek pár másodperc kell (de ez utóbbiak kisebb területet kezelnek egyszerre).

Ha egyetlen ízületed, pl. a csukló gyulladása kínoz, akkor egyaránt megfelelő lehet mindegyik, a kezelés mindegyikkel csak néhány perc.

Ha sokízületi panaszod van, pl., a kezed tíz ujjának 28 ujjizületét kell kezelned, akkor a nagyobb energiájú és pontszerű lézerrel lényegesen rövidebb kezelési időre lesz szükséged.

Figyelem! A lágylézer nem játék. Gondoskodj arról, hogy kisgyermek kezébe ne kerüljön!

Lágylézer kezelési pontok

B-Cure-Sport-laser-terapia-pontok

Kisállataidon is segíthetsz

A fény nemcsak emberre hat. A kisállataid, de a lovad sejtjei is pont ugyanígy működnek, azaz bizonyos állapotaikban nekik is segíthetsz a „tömény” fényenergia adásával. A kisállatoknak az embernél kevesebb (1-2 Joule), a lovaknak akár több energiára van szükségük.

Érdekes módon a kezelésre az állatok jól reagálnak. Ha azonban túl sok energiát adsz be, azt fészkelődéssel jelzik. Figyelj a kedvenced visszajelzésére.

blank

Lágylézer átverés?

A lágylézerekkel kapcsolatosan számos átverés és félrevezetés ismert, különösen mivel az alacsony intenzitású lézerterápia (LLLT) iránti érdeklődés növekszik. Íme néhány gyakori átverési módszer és félrevezetés:

 • Valótlan, túlzó gyógyhatások ígérete
  Sok cég olyan gyógyhatásokat ígér a termékkel kapcsolatban, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Például azt állítják, hogy a lágylézer mindenféle krónikus betegséget, például rákot, szívbetegséget, trombózist, vérképzési zavart vagy cukorbetegséget képes gyógyítani, ami biztosan nem igaz
 • Minőségi problémák
  Az alacsony minőségű, nem megfelelően kalibrált vagy orvosi-egészségügyi használatra nem tanúsított lágylézer készülékek eladása gyakori probléma. Ezek általában kínai webáruházakban összevásárolt, filléres készülékek. Még az sem igazolt, hogy lézerdióda vagy LED fényforrás van-e bennük. Azaz nem biztos, hogy a hatékony kezeléshez szükséges, megfelelő hullámhosszt és intenzitást biztosítják.
 • Nem megfelelő képzettségű személyzet
  A lágylézer kezelést kínálók jelentős része nem rendelkezik megfelelő képzettséggel vagy engedéllyel. A masszőr, a kozmetikus nem biztos, hogy tudja, mit csinál… de a bevétel érdekében kezel téged.
 • Hamis tudományos bizonyítékok
  Számos gyártó és még több forgalmazó hamis vagy félrevezető adatokat használ termékismertetőkben, hogy terméket jobban eladhassa. A legjellemzőbb, hogy olyan adatokat ad meg, melyet a klinikai lézerek tudnak teljesíteni, de bizonyos teljesítmény kell hozzá. És ezt az adott, alacsony intenzitású készülék eleve nem tudja. A leggyakoribb a zuhanyfej szerű, számos fénysugarat kibocsátó lézerekkel kapcsolatos hazugság. Ezek az eszközök olyan alacsony fényintenzitásúk, hogy gyógyhatásuk elenyésző lehet. A forgalmazó a sok fényforrás kibocsátást összeadja, ami alapján egy magas számot említ, de ez ordas hazugság. A pontok energiája nem adódik össze, azaz átver téged.
 • Magas árú, de hatástalan készülékek
  Ismert módszer, hogy a készüléket többszázezres áron hirdetik, majd hatalmas, 50-60%-os akciót hirdetnek. A vevő abban a hiszemben vásárol, hogy egy magas hatékonyságú és árú eszközhöz jut nagy kedvezménnyel. Valójában a készülékek gyakran hatástalanok, és nagyon sok pénzt lehet veszíteni.

Hogyan lehet elkerülni a lágylézerrel kapcsolatos átveréseket?

 1. Mindig alaposan tájékozódj a termékről és a szolgáltatásról, mielőtt megvásárolnád.
 2. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a készülék rendelkezik-e az orvosi-egészségügyi alkalmazásra feljogosító tanúsítványokkal.
 3. Keresd azokat a termékeket és forgalmazókat, amelyeket független tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok támogatnak.
 4. Olvass vásárlói véleményeket és független értékeléseket. A webáruházak vásárlói vélemények részen nézd meg, melyik szolgáltaltó végzi a vélemények kezelését. A Yotpo, az Árukereső ilyen szolgáltatások. Ha nincs megjelölve, ki kezeli a véleményeket, akkor azt jelenti, hogy az áruház tulajdonos egyszerűen csak maga „firkál véleményeket”, de emögött nincs valóság. 
 5. Legyél óvatos azokkal az állításokkal szemben, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek. A lágylézer kezelés hatékony lehet, de nem csodaszer.

Ezek figyelembevételével csökkentheted annak kockázatát, hogy átverés áldozatává válj a lágylézer készülék  kapcsán.

Mindent egyben a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer, azaz lágylézer készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

64 Comments

 1. A Personal Laser L400 egy hatékony terápiás eszköz, de félelmét kissé túlzónak, indokolatlannak tartom. Az L400 a szemre csak és kizárólag akkor jelent veszélyt, ha szándékosan, egyenesen a szembe irányítja és hosszabb időn át ott tartja.
  Egy kezelés során ön, mint kezelő, minimális kockázat alatt áll. Gondoljon egy elemlámpára, a legritkább esetben irányítja a saját szemére – kimegy az udvarra és azt akarja megvilágítani, amerre menni akar vagy amerről zajt hallott, semmiképpen nem a saját szemét „vakítja el”.
  A kezeléshez az anyukájára adja a szemüveget, így őt semmilyen veszély nem fenyegeti. Ön pedig eleve a készülék lézersugarát nem önmaga felé irányítja, hanem az anyukája ízületére, fájó pontjára.
  Ha ennek ellenére nagyon kockázatosnak tartja vagy fél, akkor vegyen egy második védőszemüveget (egy van a készülék csomagjában).
  Természetesen az is megoldás, ha ön viseli a védőszemüveget és anyukája a kezelés végéig (illetve amíg a készülék be van kapcsolva) behunyva tartja a szemét.

 2. Anyukám térdizületei, porckopás problémái kezelésére egy Personal L400-as lézer készülék megvásárlában gondolkodunk.
  Kérdésként merült fel, ha én kezelném a térdeit és venném fel hozzá a védőszemüveget, akkor elegendő-e, ha ő becsukott, esetleg bekötött szemmel lenne a kezelés alatt?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 3. Ha jól értem, akkor egy hét évvel ezelőtti gyulladásról kérdez, ami jelenleg nem aktív. Gondolom, hogy egy csomót tapint és ezzel szeretne valamit kezdeni.
  Nos… a lágylézer erre nem alkalmas. Nem alkalmas akut vénagyulladás kezelésére sem.

 4. Tanácsát szeretném kérni, hogy a Personal Laser L400 készülékkel kezelhető-e a könyökhajlatban lévő phlebitis és thrombophlebitis (nem meghatározott lokalizációjú), amely a 2017-es szívbillentyű műtétem kapcsán keletkezett; ha igen, mekkora energia bevitelével.
  Zsuzsanna

 5. A lágylézer sem garantált hatású. Vagy segít vagy nem. De nincs egyetlen olyan módszer sem, ami biztos.
  A lágylézer hatása nem gyors. Régi gyulladásban akár 40-60 napnyi kezelésre is szükség lehet a gyógyuláshoz. Tapasztalataim szerint a lágylézer az esetek 70-80%-ban segít.

 6. Dr. Zátrok Zsolt!
  Közel másfél éve küzdök mindkét sarkamon sarkantyúval. Túl vagyok már 4 hónapig tartó lökésterápián, röntgen sugárzáson. Az orvos szteroid injekciót javasolt, de azt nem szeretném. A térdem esetében is csak 1 hónapig használt, utána rosszabb lett. Nem szeretném még jobban roncsolni a szöveteket. Sajnos nem csak ott fáj, ahol a sarkantyút érzem, hanem az egész sarkam egyre jobban be van gyulladva. Nem szívesen adom ki a pénzt további kísérletezésekre. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy az esetemben ajánlja-e valamelyik lágy lézer készüléket, s ha igen, melyiket.
  Válaszát előre is köszönöm.

 7. A Baker-ciszta az ízületi tok kitüremkedése. Sokszor magától elmúlik (de visszatérhet). Más esetben meg nem „hajlandó” változni.
  A lézerkezelés serkenti a keringést, de nem biztos, hogy ettől segít a problémán. Másnaponta, esetleg naponta 1x használja. Kezelje a csiszta teljes területét.
  2-3 hónap múlva várhat érdemi eredményt. Ha ennyi idő után sincs változás, akkor az ön cisztája egy makacs fajta.

 8. Kedves Doktor úr, kb. 5 éve volt egy kerékpár balesetem, aminek következtében a jobb térdhajlatomban Baker-ciszta alakult ki. Megvettem a SafeLaser500 készüléket, a kérdésem az lenne, segít-e a kezelés a fájdalmon, esetleg megszüntetheti a duzzanatot is? Mennyi ideig( percig) és heti hány alkalommal használjam?
  Megköszönöm a válaszát!

 9. A tályog gennyedést jelent, melyben általában sok a kórokozó. Ha a gennyes sebet masszírozza, akkor azzal a fertőzést terjeszti a tályog környékére is.
  A nyirokmasszázs gép ezért erre nem megfelelő. A lágylézer nem képes kiirtani a baktériumokat, így nem tud vele érdemben segíteni a fertőzött seb gyógyulásában.
  A lábszárfekély általában keringési zavar talaján jön létre, a keringés javításához alapvetően fontos a járás, a napi hosszú séták lennének.
  Ha a keringést nem tudja segíteni ilyen módon, akkor nehéz a helyzet. A tályog, a fertőzött sebek akadályozzák, hogy gépi kezelééselk javítsa a keringést a sebek körül.
  Nem tudok érdemben segítő megoldást javasolni

 10. Nem tudom eldönteni melyik készülék lenne megfelelő? Tályogos decubitus alakult ki a kórházban a farkcsontok közt újra és újra kiújjul , artrózisom,van és porckopás a forgóknál! A legfájóbb a decubitus mivel azon fekszem,ülök a lábszárfekélyem miatt ami nagy kiterjedésű nem engedik lógatni ezért vettem a nyirokmazsásgépet de nem tudják kiírtani a baktériumokat! Ebben kérném a tanácsát egy fájdalomtól szabadulnak! Köszönöm doktorúr!

 11. A PDL lézerek klinikai, rendelői felhasználású eszközök. Otthonra, laikus ilyet nem vásárolhat.
  A lágylézerek, ahogy a cikkben is jelzem, a klinikai lézerek alacsony energiakibocsátású változatai. Nem bocsátanak ki olyan energiát, ami egy szemölcs „elégetéséhez” szükséges.
  A lágylézerek feladata elsődlegesen a biostimuláció, azaz a gyulladásos folyamatok, a sebgyógyulás serkentése – erre kiválók és az alacsony energia erre jó.
  Azaz válaszom: otthoni lágylézerrel nem tud szemölcsöt eltávolítani.

 12. Hosszú ideje küzdök a talpamon jelentkező szemölcsökkel (diagnózis szerint Verruca vulgaris). Mostanában olvastam, hogy ezek megszüntetésére viszonylag sikeresen alkalmazható pulzáló festéklézerrel (PDL) való kezelés. Érdeklődni szeretnék, hogy elérhető-e olyan otthon is használható készülék, amely alkalmazása várhatóan sikert eredményezhet a vírusos szemölcsök kezelésében?
  Üdvözlettel

 13. Az 1-es lézerosztály készülékei alacsony energiarizikójú csoportot jelentenek. A SafeLaser-ekben a lézersugár „útjába” egy prizma kerül, ami „szórt” lézerfényt hoz létre.
  A 3. osztály készülékeiben nincs prizma és egy sokkal erőteljesebb lézersugarat irányítanak a bőrre.
  Nagyon egyszerű megérteni, hogy egy prizmával tompított fény eleve nem tud olyan mélyre jutni, mint egy tompítatlan.
  Egyszerű megérteni az autók világításával:
  A Safelaserek olyanok, mint az autó tompított fényszórója (azaz a normál világítás). A 3. lézerosztályúak pedig olyanok, mint az autó fényszórója, reflektora. Sokkal messzebbre világít, nagyobb távolságot látni a fényében.
  A 808 nanométeres fény elvileg akár 8-10cm-re is be tud hatolni a testbe. Az, hogy a tompított fényű eszköz tudja… nos ezt erős túlzásnak tartom.
  Egy biztos: soha nem a tompított fényben lehet jobban látni.

 14. Idézet a fentiekböl: „Klasse 1: Hatásuk a testfelszín közelére korlátozódik, elsősorban a bőrre és felületes képletekre hatnak. …

  Ide tartozó termékek: Safelaser 500, Safelaser 1800, B-Cure Classic, Sport és Pro”

  Ez igaz? Azt olvastam, hogy a Safelaser 500 és 1800 a mény rétegekben hat: 5-10 cm

 15. A készülék lakossági vevő számára nem adható ki. Szaktudás nélkül nem tudja használni, illetve kockázatos a szaktudás nélküli alkalmazása.
  Otthoni célra -ahogy a cikkben is olvashatja- az 1., 2., vagy a 3. lézerosztályba tartozó készülékeket lehet vásárolni. Ezek használata biztonságos. Károsodást nem tud okozni velük (csak akkor, ha teljesen semmibe veszi a kezelési szabályokat).
  Hatékonyak a gyulladásokra. A 3. osztály készülékei hatékonyabbak az 1-esnél. Ezek a lágylézerek valók otthoni kezelésre.

 16. Az i-tech la 500 professzionális lézer készülékről mi a véleménye.A sokiüzeli gyulladásra és térd artrózisra megfelelő? Vagy mit ajánlana.

 17. Ez egy kínai gagyi. Lágylézer utánzat. Nincs orvosi minősítése. A jóhiszeműek átverésére használják egyes kereskedő cégek.
  Nem az össz energiát kell nézni!Hanem az egyes diódák egyedi teljesítményét. Ezek energiakibocsátása olyan alacsony, hogy gyógyhatást nem remélhet tőle.
  A készülék kb olyan hatékony gyógykezelésre, mint amilyen vacsorát tud főzni egy Barbi-utánzat fröccsöntött babakonyhában.

 18. Mi a véleménye erről a készülékről? https://www.emag.hu/terapias-lezer-mw510-pro-gold-rk-6000-hl-hordozhato-ortopedia-reumatologia-rehabilitacios-terapia-borgyogyaszat-113/pd/DK7RS7MBM/?X-Search-Id=cbc259cfeb9ff4ba82d1&X-Product-Id=66343080&X-Search-Page=1&X-Search-Position=2&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

  A leírás szerint 12 660-os diódát és 3 db 808-as diódát tartalmaz, összesen 510 mW. Mire elég ez, érdemes megvásárolni?
  Válaszát várva, tisztelettel, Ferenc

 19. Telefonos megkeresésre részt vettem egy NLS biorezonancia állapotfelmérésben. A kinyomtatott szines ábrákon a fej és nyak artériáknál, valamint a szívemnél több fekete színű kocka látható. A tájékoztatás szerint ezek a területek nem kellően, gyengébben működnek, melyekből várhatóan komolyabb bajaim lesznek. Ennek a megelőzésére ajánlottak egy lágy lézeres therápiás kezelő készüléket (több százezer Ft.ért) pontos megnevezés, gyártó, stb. nélkül. Én az azonnali vásárlást nem fogadtam el, mondtam majd gondolkozok rajta. Rátaláltam a fenti tájékoztatásra és ebből azt a következtetést vontam le, hogy artériáim és a szívem nem található a kezelhető területek között (gondolom a mélység miatt és a besugárzás helyét, irányát én nem tudnám elvégezni). Feltételezem, hogy a meszesedést, az erek faláról a lerakodás eltávolítását a lágy lézer kezelés nem távolítja el.
  Kérem tisztelt Doktor Urat legyen szíves válaszában megírni, hogy jól döntöttem, miszerint nem vettem meg egy drága berendezést, amitől a 80 éves szervezetem nem lesz 20 éves. Egyébként biciklizek, túrázok a hegyekben is, táncolok,stb. mert egész életemben mindig mozogtam, igyekszem egészségesen táplálkozni, nincs kávé, nincs szesz, stb. Előre is köszönöm.

 20. Igen és nem.
  A „nagyon” igenhez már legalább 3 hete kellett volna kezdeni. Mostanra a hegképződés kb 1/3 időnél tart. Kb 90-110 napon belül éri el a végleges állapotot. Azaz elkésett ugyan, de még most is segíthet abban, hogy a hegvonal világos színű, vékony és erős maradjon.
  A „hol?” kérdés a másik. Ezt is ketté kell bontani.
  A felületen, azaz az alhasi metszésnél segíthet. A bőr és az alatta levő 3-8 cm tartományban a lágylézer segít a sebgyógyulást és az erős, tartós és vékony heg kialakulását.
  A mélyben nem segít. A kismedence mélyére nem hatol le. A méhen és az akörüli szöveten is metszések történtek, ezeket már nem lehet elérni lágylézerrel.
  A felületi hegek kezelésére a Personal Laser L400 vagy Energy Laser L500 Pro lehet megfelelő.

 21. 4 hetes császármetszés esetén hatékony segítség lehet a lágylézer a sebkezelésben? Az összenövések kockázata csökkenthetô ily módon? Illetve melyik készüléket javasolná?
  Válaszát köszönettel várom!
  Rita

 22. Konkrét válaszhoz pontosan kellene ismernem hogyan kezel. Használ-e sugárszűkítőt vagy nem. Hány percig tartja egy kezelési ponton. Hány pontot és hol kezel egy-egy alkalommal.
  Így csak általánosságban tudok válaszolni. Minden kezelés (mindegy, hogy lézer, ultrahang, elektromosság, stb.) esetén fontos az „adagolás”. Hatása csak a megfelelő „adagnak” van. A túl kevés kezelésnek nincs érdemi hatása. A túl sok pedig fokozza a panaszokat, sőt akár kárt is okozhat.
  Mivel önnek a kezelés mellett nincsenek panaszai, így azt kell feltételezni hogy sem alul, sem túl nem kezel.
  Akut panaszok estén a lézert szokás sűrűbben, akár naponta többször alkalmazni. Míg krónikus fájdalmak esetén a szokásos javallat másnaponta kezelés. De megint visszautalnék az előbbiekre. Ha a térdfájdalmai mérséklődnek, akkor a napi egyszeri kezelés (ahogy csinálja) megfelelő lehet az ön esetében.
  Ha az eredmény jó, és nyoma sincs kellemetlenségnek, akkor miért kellene változtatni?

 23. A safe laser 500-as kèszülèket hasznàlom Trigeminus neuralgiára màr egy ève napi rendszeressèggel. Most nincs fájdalmam, de szedem a gyógyszereket is. Most olvastam, hogy a napi alkalmazàs lehet, hogy sok. Mi a vèldmènye?
  Még tèrdartrózisra is használom, szintèn naponta. Itt is ugyan az a kèrdèsem, hogy ez lehet, hogy sok. Köszönöm a vàlaszàt

 24. A lágylézer kezelés segíti a krónikus melléküreg gyulladás gyógyulását. Ebben a tanulmányban a szájüregen belülről történő kezelés pozitív hatásait állapították meg.
  A szájüregen belüli kezelésre a B-Cure Sport nem alkalmas, mert mérete miatt nem fér be a szájba, vagy ha igen, nem lehet oda irányítani a sugarat, ahova kellene.
  Inkább alkalmas a kezelésre a Personal Laser L400, illetve a Safelaser 500 (ez utóbbihez optikai kiegészítő is kell).
  Amennyiben rendelkezik B-Cure készülékkel, akkor kívülről is kezelhet. Azaz keresse meg a melléküreg nyomásérzékeny pontját (kb ott, ahol felszúrták) és tartsa oda a készüléket 5-8 percig. Vigyázzon, hogy a szemébe ne világítson vagy használjon védőszemüveget.
  A tanulmányok szerint a krónikus gyulladás esetén a lézer kezelés hatása 3-4 hét után észlelhető. Naponta 1x, esetleg másnaponta 1x javasolt a kezelés. A több itt nem jobb!

 25. Szeretném megkérdezni, hogy mellékküreg ( homloküreg) gyulladás kiegészítő kezelésére a b-cure sport alkalmas? Már 3x felszúrták és átmosták, de nehezen akar gyógyulni.
  Válaszát előre is köszönöm!

 26. Ha igazuk van azoknak, akik azt mondták, talán ízületi gyulladás, akkor talán segíthet a Safelaser. Ha csak az ujjai fájnak, akkor arra akár a Safelaser 150 is jó lehet. De ez nem jó a nagyobb ízületek esetén (boka, térd, csípő, nem megfelelő). Ha a nagyízületek is fájnak, akkor a Safelaser 500 a megoldás. Vagy ezeknél még erősebb energiájú a Personal Laser L400.

 27. Meg lett a vér vizelet eredménye ami jó köszvényre nem útal.A koleszterin szint 6.26mmol/L Nem is kaptam semmilyen kezelést azt mondták korral jár meg izületi kopás azok a kis vörösgumók az ujjamim végén. Mondtam,hogy diétázom meg csallán teát iszom már egy hónapja ,hogy talán ettől jók az eredmények amik a köszvényre útalhatnak.A válasz az volt nem tud vele mit csinálni.Érdeklödöm,hogy a SafeLase 500 az jó lenne erre a betegségre???Mert irta ,hogy a SafeLase 150 nem erre való. Hétvégén megvenném a SafeLase 500-at ha biztosan jó.
  Köszönettel: Mateosz

 28. A lágylézer az akut köszvényes roham során, a fájdalom és gyulladás csökkentésére használható. Lásd cikkem.
  Köszvény miatt tartósan használni nincs értelme, mert a köszvény egy anyagcsere betegség – azaz diétával, a táplálkozásra odafigyeléssel többet használ.
  A Safelaser egy 650nm-es lézer, azaz leginkább bőrproblémákra, sebekre, hegyekre, fekélyre jó. Ízületekre csekélyebb a hatása.
  A lézerfénynek nincs ugyan mellékhatása, de tartósan alkalmazva inkább másnaponta vagy heti 2-3 alkalommal szokás alkalmazni. A Napi 2x-i kezelés csak az akut fellángolás esetén szokásos
  Az idegkárosodás miatti hallásvesztésre a lézernek nincs hatása. Csak a mikrokeringési probléma miatt kiváltott fülzúgás, hallásvesztés esetén várható tőle javulás, azaz véleményem szerint a fülére nincs értelme használni.

 29. Tisztelt Dr.Zátrok Zsolt!

  Sajnos köszvényem van.Ma voltam a reumatologián ahol lézeres kezelést kaptam volna, de mondtam,hogy nekem van Safelaser 150.Amit napi 2-szer használok az ujjaimra. 3-5-perces kezeléseket végzek már 1-hónapja. Azt mondták,hogy nem szabad ennyi ideig alkalmazni folyamatosan.Mert van neki mellékhatása. Mondjuk én nem tapasztaltam semmilyen mellékhatást.Lehet-e gond a folyamatos használatból? Illetve a fülemre is használom napi 2-szer 3-5-percig idegi hallás betegségem van Bár sajna a hallásom nem lett jobb fokozatosan romlik.
  Tudna-e adni tanácsot,amivel eredményesebben használhatnám a lézert?
  Köszönettel: Mateosz

 30. Az idegsérülés szerintem kizárt, mert akkor térdtől lefelé a lábát nem tudná mozdítani. Ha a cisztát nem műtőben, hanem egy szakrendelőben vagy magánrendelőben szúrták meg, akkor inkább fertőzésre, gyulladásra utalnak a leírtak. Ez duzzanatot, erős feszülést és a mozgatási képessé csökkenését okozza.
  Tennedő: menjen vissza ellenőrzésre ahhoz, aki csinálta vagy másik térdspecialistához. A lényeg: mielőbb ki kell deríteni, hogy egy beavatkozást követően miért nem javul, hanem romlik az állapot, mégpedig jelentősen.

 31. Édesanyámnak Baker cisztája van, amit több év után újra felszúrtak és szerintünk ideget vagy valamit megsérthettek, mert azóta alig bír járni (lépcsőzés kizárt), annyira fáj a térde. Erre a cisztára gondoltam a softlézert kölcsönözni, de nem tudom hatásos lenne e? Ha igen, kérem adja meg melyik típust kellene bérelnem és hogy kéne kezelni a cisztát. Köszönöm. Mária

 32. Egyiket sem! A porcsérülés és műtét azt jelenti, hogy a sérült porcot kivették. Ezt egyetlen lágylázer sem csinálja vissza. Azaz adott problémára pénzkidobás bármelyik.
  A térdproblémákhoz általában a túlterhelés vagy a terheléshez képes gyenge combizomzat vezet. Erre egy jó izomstimulátor lenne a megoldás.
  Olvassa el ezt a cikkem.
  Itt pedig azt, hogyan lehet megerősíteni a fájó térdet okozó combizmokat. Lehetne súlyzós edzéssel, guggolással, szökdelésekkel is, de ezek megterhelők az eleve fájós térdnek – ezért kell izomstimulátor.

 33. Lányomnak a térdével vannak problémái sajnos. 15 éves, versenyszerűen judozik, ahol természetesen intenzíven ki van téve sérüléseknek… Tavaly nagyon fájt neki, kiderült, hogy meniscus sérülése van, ezért ősszel meg is műtötték a térdét, ami hála égnek alapjában véve jól sikerült, de most ha megerőlteti már fájdogál. Ezért is, és más jövendőbeli lehetséges sérülés miatt gondolkozok lézer készülék vásárláson, de nem tudom eldönteni, hogy melyiket válasszam… A Safe leser 500 és a B-Cure Sport leser készülék között variálok. Árban hatalmas a különbség, de ha érdemes, természetesen megveszem a drágábbat…
  Ezért szeretném Doktorúr véleményét kérni, hogy melyiket ajánlaná, ha lehet ilyet kérdezni.
  Előre is köszönöm a segítséget!

 34. A lágylézereket kiterjedten alkalmazzák az állatgyógyászatban, pl. cicák, kutyák ízületi problémáiban, a lovak íngyulladásában, stb. A kezeléshez a legjobb a csupasz bőr lenne, amit borotválással lehet elérni. Nyilván ezt a kutya-macska nem igazán engedi. A nagy felületet kezelő eszközök, mint a B-Cure vagy Safelaser eszközök nem optimálisak. A Personal Laser vagy Energy Laser készülékek kezelőfelülete pontszerűbb, így könnyebb és hatékonyabb velük a kezelés. A szőr széthúzásával a fej közvetlenül a bőrre helyezhető. Bár a szőr miatt a lézerfény egy része elveszik (elnyelődik a szőrzeten), de a nagy része átjut. A „veszteséggel” számolni kell, azaz a kezelési időt növelni kell. Az állatok érzékenyebbek az energiára, azaz ha túl sokat ad akkor fészkelődni kezdenek vagy éppen felállnak és odébb állnak. Ha a kezelés kellemes, azt nyugodtságuk is jelzi.

 35. Azt írta a lágylézerekről szóló összefoglalójában, hogy állatokon is lehet alkalmazni. Kérdésem, hogy náluk a szőr (állattól függően rövidebb vagy hosszabb) megléte befolyásolja-e a kezelést? A lézer a szőrös területen keresztül is el tud-e jutni a mélyebb rétegekbe?

  Válaszát köszönöm szépen!

  H. Gábor

 36. 🙂 Nem lesz sok. Sőt… hiányolom az elektroterápiát. Az egyes módok másképp hatnak ugyanarra a problémára. Gondoljon mondjuk egy családi ebédre, amihez csak villát tesznek az asztalra. Mivel fogja megenni a levest vagy felvágni a sültet? Ahogy az ebéd elfogyasztását több eszköz együttesen segíti, így a gyógyulás esetén is a több (megfelelő) jobb, mint egyetlen.

 37. Kezelőorvosom térdizületi kopásra egyszerre írt föl mágneses és lézeres kezelést. Nem lesz ez egyszerre egy kicsit sok, közvetlen egyik kezelés után a másik ugyanazon a napon?

  Előre is köszönöm a válaszát.
  Lili

 38. Az alagút szindrómát az ideg külső lenyomása okozza. Emiatt az idegszál időről időre megduzzad és hol fáj, hol nem. A lágylézer nem képes elbontani a szűkületet, az akadályt, csak az idegszál duzzanatát csökkenti, ezzel a panaszokat megszünteti egy ideig. De az mindig ki fog újulni, hiszen a problémát nem oldja meg. A megoldást a sebészkés jelentheti, bár annak is vannak kockázatai.
  Tehát a válaszom az, hogy bármely készülék segít a panaszok elviselhetővé tételében, de végleges megoldást nem biztosít.

 39. 7 éve fennálló alagút szindrómát is sikeresen gyógyíthat egy B-Cure Laser Pro készülék?

  Ha igen, mennyire lesz tartós a javulás? Lehet arra számítani, hogy soha többet nem lesz vele problémám? Köszönettel

 40. 🙂 Gerelyes dinasztia? 🙂 A dobókönyök igen makacs túlterheléses sérülést jelent. Jelenleg a gyulladás megszüntetése legyen az elsődleges. Ez a terhelés visszavételét igényli, akármennyire nem szeretnétek. De az erőltetés megbosszulja magát.
  A lágylézer kezelés akutan jó megoldás a panaszok megszüntetésére és a gyulladás visszaszorítására.
  A hosszú távú feladat azonban az, hogy a gyulladáshoz- túlterheléshez- vezető okot kiküszöböljétek. Valamit rosszul csináltok a felkészülésben. A dobómozdulat során a könyök epikondiluszán tapadó inakra hatalmas teher hárul. Gyulladás akkor keletkezik, ha nem megfelelően bemelegített és/vagy a terheléshez relatíve gyenge alkarizmokkal történik a a monoton terhelés (súlyzózás, dobások). Ebben is lépnetek kell.
  Olvasd el ezt a cikkem.

 41. Mint régi gerelyhajító versenytársad, nagy örömmel bukkantam a neten nevedre és erre a fórumra. Tizenöt éves gerelyhajító palánta fiam számára kérnék egy praktikus tanácsot ” golfkönyök” problémájára. Lassan elkezdődik a versenyidőszak, de ettől a másfél hónapja tartó makacs sérüléstől nem tudunk megszabadulni. Krémek, tens, tapaszok, jegelés nem hozták meg a kívánt eredményt.Érdeklődöm, hogy az un. lágylézer kezelést alkalmasnak tartod e egy ilyen korú fiatalember esetén. Ha egyéb javaslatod lenne, örömmel fogadnám a több oldalról is autentikus véleményedet.

  Sporttársi üdvözlettel: István Szegedről

 42. Nem foglalkozok ilyen vizsgálatokkal és nem tudok tanácsot adni arról, hol végeznek ilyet.

 43. Kb. 3-4 éve erős égő lábfej fájdalomtól szenvedek. Neuro klinikai vizsgálatok szerint alsó lábszárimban a vekonyrostok a cukortól kb.90%- ban sérültek. A neuro professzorom szerint kizárólag ez az ok, és biztos nem lehet más. Nem is ír beutalót MR vizsgálatra. A fájdalom csillapítására eddig a szokásos gordiusz,lirika helyett most antidepresszánsok kerültek sorra. Ezek azonban 74 éves koromban teljesen alkalmatlanok. Kérdezem, van e lehetőség vizsgálatra, és annak során a lágy lézer alkalmazhatosaganak a megállapítására? Köszönettel.

 44. A csípőfájdalmakat terápiás ultrahang, izomstimulátor, lágylézer vagy pulzáló mágneses mező kezeléssel is enyhíteni lehet. Az Ön esetében az a probléma, hogy az ízületben levő idegentestek állandó gyulladást tartanak fenn. Ha a gyulladást meg is szünteti valamely módszerrel, az idegentestek dörzsölés miatt rövidesen kiújul majd. Egyik készülék sem tudja a meszes anyagot „eltüntetni”, azaz bármit választ, az tüneti kezelést biztosít és nem oldja meg a panaszait véglegesen.

 45. Tanácsát szeretném kérni készülék választással kapcsolatban. Már két éve vannak csípő ízületi panaszaim, gyulladás és mozgásbeszűkülés. 1 éve napi szinten gyógytornázom, mellette masszásra, manuálterápiára járok. Sokat javultam, de panaszaim nem szűntek meg. Újabb mr vizsgálat készült, ami kimutatta, hogy a bal oldali csípő ízületben jelentős mennyiségű folyadékgyülem, azon belül két db 5-7 mm és néhány 2-4 mm nagyságú meszes szabad test található. Ez okozza a gyulladást.
  Olvastam a honlapján több készülékről is, melyik lenne a legjobb az én problémámra, ebben szeretnék tanácsot kérni.
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

 46. A heg egy természetes jelenség. A sérüléseket (ami lehet akár műtéti metszés is) erős kötőszövettel állítja helyre a természet, azaz a test. Ebből következően a heget nem lehet eltüntetni. A heg mindig látszani fog. A hegképződés folyamata minden embernél eltérő lehet. Így egyiknél alig látható a heg, másnál ujjnyi vastag, vörös, kidudorodik. A lágylézer kezeléssel a gyógyulási-hegképződési folyamatokat lehet segíteni. Ez azt eredményezi, hogy a heg vékony, erős és bőrszínű legyen. A B-Cure is jó erre, de még hatékonyabb a Personal Laser L400 készülék. Ha a seb nyitott, esetleg váladékozik, akkor a készüléket nem érintjük a bőrhöz, hanem néhány mm, max 1cm távolságból irányítjuk a sebre. Ha a seb már záródott, akkor közvetlenül a bőrre helyezhető a készülék, ott, ahol a lézersugarat kibocsátja. A közvetlenül a bőrrel érintkező készülék esetén a lézersugár mélyebbre tud hatolni. Ha eltartjuk a bőrtől, akkor a kezelés csak a felszínhez közelebbi rétegekben hat. A sebgyógyulás ideje egyénenként eltérhet. Bár a seb már 7-10 nap után teljesen bezárul, de ezzel még nem alakult ki a végleges erősségű heg. A végleges állapothoz kb 90-100 nap szükséges. Ezen az időszakon belül, különösen az első 5-6 hétben van értelme a lágylézer alkalmazásának.

 47. Érdeklődnék, hogy B-Cure Pro készülék alkalmas-e vágott seb (kb. 2 mm mély 1 hónapos seb) gyógyulásának felgyorsítására és ha igen, akkor milyen gyakorisággal kell alkalmazni és kell-e, hogy a készülék a bőrhöz érjen vagy érdemes 1 cm távolságot tartani? Mennyi idő alatt tudja a heget eltüntetni?

  Köszönöm a válaszát!

 48. Hasi verőér tágulatot lehet e soft lézerrel kezelni?

 49. Érdemes megpróbálni a SafeLaser 500-at vagy az olcsóbb Personal Laser 400-at.

 50. Mari vagyok, 76 éves. Több mint egy éve kínoz az övsömör utáni idegfájdalom-Javasolták a lézerterápiát. Safe Laser készülék alkalmas-e e célra? Pacemekerem van, ahol ez a lézerkészülék működik.ott egyéb elektromágneses készülékek is vannak (szolárium, infraréner stb) Ön mit javasolna? Köszönöm válaszát.

 51. A lézer egy nagy energiájú fénysugár. A testben nem kelt elektromos impulzusokat, így semmilyen módon nem tudja befolyásolni a pacemaker érzékelését, működését. Pacemakeres számára is biztonsággal használható.

 52. Feleségemnek karácsonyra vettem B-Cure laser sport készüléket.Pészmékere van,
  a bal oldali váll izületet kezelheti vele.
  Köszönettel.Tibor.

 53. A készülék magyar forgalmazói oldala hetet-havat összehord a készülékkel kapcsolatban. Minden olyat is ennek a készüléknek tulajdonít, amire a kórházi, sebészi lézerek képesek, de ez az eszköz távolról sem. Olyan baromságokat is állítanak, hogy a lézer áthatol a gipszen és gyógyítja a törést…. Az, hogy a fény áthatol a gipszen oltári butaság. Ahogy az is, hogy csökkenti a vérnyomást. Az ilyet állító forgalmazókat büntetném. Tipikusan a lenyúlós, átverős módszer.

  A HandyCure készülék 3 féle energiát bocsát ki. Pulzáló fényt, pulzáló lézert és statikus mágnes is. A statikus mágnesnek NINCS élettani hatása (ilyet a pulzáló mágneses mező PEMF kezelés biztosít).
  A pulzáló fény élettani hatása kb a discolámpa villogásával azonos, nem hiszem, hogy az ízületi gyulladás gyógyulásában érdemi eltérést okozna.
  A lézer általában hatásos, de nem ez a készülék. A HandyCure I. lézerosztályba, azaz a legalacsonyabb energiakibocsátású eszközök közé tartozik. A kibocsátott lézer energiája rendkívül alacsony: 0,4-6,25mW közötti.
  Ízületi gyulladás esetén általában 5 Joule energiát (azaz 5000mW-ot) kell beadni egy kezelési ponton. A maximális energia (6.5mW) folyamatos leadása mellett 12.5 percig kell egy ponton tartani, hogy a megfelelő energiamennyiséget beadja. A térd kezelését legalább 6-8 ponton kell végezni, ami 70-90 perces kezelést jelent egy térden!
  A valóság még ennél is rosszabb, mert a készülék lézere pulzáló, nem folyamatosan adja le az energiát, azaz ennél lényegesen hosszabb időre van szükség a hatékony kezeléshez.
  A készüléket az unatkozó időmilliomosoknak és a panaszmentesek számára ajánlom, jól használhatják könyvjelzőnek. Orvosi kezelésre a gyenge teljesítménye miatt nem javaslom.

 54. Mi a véleménye a Handy Cure’s készülékekről ? A honlap szerint tudják a 808 nm illetve nagyobb hullámhosszat, így a mélyebbre hatolást a szövetekben, főleg mozgásszervi panasz esetén.

 55. A kezeléseket, még a gyógymasszázst is orvosi javaslatra lehet végezni. Általában. Mivel a lágylézer elsősorban otthoni kezelésekre való, így akár a masszőr is alkalmazhatja, ha tudja, hogy mire való. Ha tudja a beteg diagnózisát és azt, hogy erre jó-e a készülék. A lézerrel ártani nem lehet, de nem mindenre hatásos.

 56. Maszőrkènt kezelhezek e vsgx tanácsos mindig orvosi jsvsllat?

 57. Jó minőségű otthoni lágylézer készüléket 200-500 ezer forint között kaphat.
  A való életben nem hiszem, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy egy daganatot kezelni kezd lágylézerrel. Ha mégis megtörténik, akkor a daganat közvetlen lágylézer kezelése gyorsíthatja a daganat növekedését. (ehhez az kell, hogy például egy bőr melanómát közvetlenül lézerrel kezelni kezdjen.
  A lágylézernek sem értisztító, sem vértisztító hatása NINCS! Akik ilyenre ajánlják a készüléket, átverik Önt.

 58. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt !

  Mibe kerül a készülék?
  Előállhat olyan helyzet, hogy nem tudunk egy daganatos folyamatról, de használjuk a készüléket. Ilyenkor mi történhet?
  Értisztító hatása hogyan működik?
  A vérre hogy hat?
  Előre is köszönöm a választ!
  Csillag

 59. A lágylézer (szoftlézer) leghatékonyabb a gyulladásos folyamatokban (ízületi gyulladások, pattanásos bőr). Ezekre biztosan ajánlom. Rosacea esetén a lágylézerekkel véleményem szerint mérséklet hatás érhető el, esetleg halványítani lehet. Rosacea kapcsán nagyteljesítményű orvosi lézer kezelést javaslok, melyet szakember végez el. Ízületi panaszok otthoni kezelésére az infravörös (800-820 nanométeres hullámhossz tartományban levő) szoftlézer alkalmazható.

 60. T. Dr.Zátrok Zsolt !
  Szeretném tudni, hogy a rosaceás arcbőröm kezelésére a soft lézer készülék hatékony -e? A kezemen és térdemen is többször előfordult izületi fájdalom, mindezen betegségek otthoni kezelésére melyik készüléket javasolja.
  Köszönettel várom megtisztelő válaszát. Marika

 61. Keressen rá a neten a lágylézer, B-Cure lágylézer, Safelaser keresőszavakra.

 62. T.Zátrok Zsolt doktor!
  Az árakat kérném megírni.Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük