Lumbágó – a fájdalom mozdulatlanná merevít

Szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy élete során valamilyen formában találkozott már a lumbágóval – ha nem is ő maga szenvedett a tünetektől, valamely rokona vagy ismerőse már bizonyosan megtapasztalta az e betegség által okozott fájdalmakat, ugyanis ez a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés. A lumbágó – hétköznapi nyelven  derékfájdalom – olyannyira gyakori jelenség, hogy a 20-50 éves korosztályban minden harmadik embert is érinthet; s a vele járó fájdalomérzet olyan erős is lehet, hogy korlátozhatja a mozgást, ami pedig a munkából való kieséssel jár.

Miért lumbágó a lumbágó?

Szilárd, de mégis rugalmas gerincoszlopunk teszi lehetővé testünk helyzetváltoztatását, a törzs és a fej tartását. Ez a váz csigolyákból, az azok közötti porckorongokból és az azokat rögzítő szalagokból és izmokból épül fel. Lumbágó esetén egy idegszál becsípődik a gerinc lumbális (ágyéki) szakaszán, ami erőteljes, szúró és esetenként sugárzó fájdalommal párosul. Ez a – kiemelkedő népegészségügyi jelentőséggel bíró – betegség hirtelen fellépő, erőteljes derékfájást jelent, mely előfordulási gyakorisága ugyan az életkor előrehaladtával általában nő, de a „harmadik X-et taposó” korosztályban is akadnak olyanok, akik a lumbágó okozta kínzó fájdalmakkal küzdenek.

Egy kis biológia: az evolúció és a lumbágó összefüggése

Az evolúció során a gerinc a négy lábon járáshoz fejlődött ki. A két lábon járáshoz gerincünknek több változáson is át kellett mennie az idők során annak érdekében, hogy elbírja a függőleges testhelyzet miatt a gerincoszlopra (azon belül főleg az ágyéki-keresztcsonti szakaszra) nehezedő terhet. A test “hordozásának” egyik legnagyobb terhét az ágyéki-keresztcsonti gerincszakasz viseli és ennek köszönhető (pontosabban fogalmazva: ez okolható amiatt, hogy) e gerincszakasz betegségei a leggyakoribbak.

A nyugati társadalmakban egyre jellemzőbb ülőmunka és mozgáshiány tovább súlyosbítja a helyzetet. Szervezetünk alapvetően úgy lett „megálmodva”, hogy fizikai munkával kelljen megszereznünk az ételt, s mivel ma már nem ez a bevett gyakorlat, így háti izomzatunk nem is válik megfelelően erőssé. A gyenge izmok nem tartják meg a csigolyákat, így a csigolyaközi rést kitöltő porckorongokra és a gerincvelőből a csigolyák közötti résen kilépő idegekre egyre növekvő nyomás nehezedik. Egy hirtelen mozdulatra az idegszál “becsípődik”, erős deréktáji fájdalom keletkezik, mely mozdulni sem enged – ez a lumbágó.

A lumbágó tünetei és velejárói

A lumbágóról elmondható, hogy általában hármas tünetegyüttes kíséri, ezek:

MM - mainpage
MM - mainpage
 • a deréktáji fájdalom (mely akár egy hirtelen végzett rossz mozdulathoz is köthető, de fokozatosan is kialakulhat),
 • az ágyéki gerinc melletti izmok merevsége,
 • az ágyéki gerincen jelen lévő kényszertartás (mely kényszeres tartás tovább ront a helyzeten).

A lumbágóban szenvedő beteg

 • nem tud olyan mértékben hajolni (se előre, se hátra, se oldalra), mint azelőtt;
 • fájdalmát fokozhatja akár a köhögés, a tüsszentés vagy a nevetés is;
 • fájdalomérzete általában az ágyéki-keresztcsonti gerinc területre jellemző, de kisugározhat a csípőízületbe vagy a farizomba is.

Amitől fájhat a derék – a lumbágó pszichés és fizikai okai

Közismert tény, hogy ami „a fejünkben történik”, az kihatással van egész testünkre. Nincs ez másképp a deréktáji fájdalmak esetén sem: a lumbágó kialakulásában bizony nagy szerepet játszhat a mindennapos stressz, a feszített munkatempó és az esetleges depresszió is. A pszichés tényezők mellett a következő fizikai tényezők okolhatók e nagy fájdalommal járó betegség felbukkanásáért:

 • a gerincet mozgató izomzat sérülései következtében létrejövő gyulladás,
 • a növekvő testsúly, terhesség – hiszen ebben az esetben a (már eleve túlterhelt) ágyéki-keresztcsonti gerinc még több „feladatot kap”,
 • a gerinc kisízületeinek elváltozásai,
 • a porckorongok kopása,
 • a csontritkulás,
 • a különböző gerincvelő-fertőzések,
 • a csigolyákat érintő daganatos elváltozások,
 • a hirtelen lehűlés okozta izomfájdalom.

Közvetett ok lehet szervi betegség is: az alhasban, kismedencében lévő szervek megbetegedése is okozhat erre a területre sugárzó fájdalmat. (Ilyenek lehetnek a vesebetegségek, urológiai problémák, nőgyógyászati betegségek stb.).

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Feltétlenül és azonnal forduljon orvoshoz, ha alsó végtagjaiban zsibbadás lép fel; ha széklet- és/vagy vizelettartási gondokkal küzd; és mindez magas lázzal párosul. Akkor is érdemes felkeresni egy szakembert, ha 5 nap alatt sem szűnő, erős fájdalom gyötri, illetve panaszai mérséklődnek ugyan, de hetekig fennállnak, s kis szünet után bizonyos mozdulatok elvégzésekor ismét felbukkannak.

Teendők a derékfájdalom csökkentése érdekében

Általánosan elmondható, hogy a fájdalom a szervezetünknek egyfajta jelzése, amellyel azt próbálja felénk közvetíteni, hogy „valami gond van”. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a jelzést, derítsük ki a probléma okát, mielőtt súlyosabbra fordul a helyzet!

 • Akut derékfájdalom esetén kerülni kell a testi megerőltetést, csökkenteni kell a napi aktivitást, feküdni pedig csak megfelelő keménységű matracon szabad (ami nem puha és nem süpped be). Fekvő helyzetben az oldalunkon szükséges pihenni felhúzott csípővel és térdízületekkel, hogy tehermentesítsük az ágyéki porckorongot.
 • Krónikus derékfájdalomról akkor beszélünk, ha a tünetek három hónapot meghaladó időtartamon át jelentkeznek. Ilyenkor a fentebb említett megoldások mellett már érdemes fizikoterápiás módszerekhez is folyamodni.

 

A korszerű orvostechnológia által kínált lehetőségek

A betegek rendelkezésére állnak olyan eszközök, amelyek (a gyógyszerekkel ellentétben) mellékhatások nélkül segítenek a fájdalomcsillapításban és a gyógyulásban. A lumbágó kezelésére több ilyen készüléket is tudunk ajánlani.

 • A lágylézeres kezelést ma már a világ számos pontján alkalmazzák; az Amerikai Orvosok Testülete (ACP) egyenesen ezt a technológiát ajánlja elsőként alkalmazandó eljárásként derékfájdalom esetén. A lágylézer terápia működési elve, hogy a testünket érő lézerfény beindít egy kémiai láncreakciót, aminek eredményeképp gyorsul a gyógyulási folyamat, mellette pedig csökken a fájdalom érzete is. A lágylézerről bővebben ide kattintva olvashat.
 • A TENS készülékek elektromos impulzusokkal segítik elő a fájdalomcsillapítást. A TENS (azaz ’transzkután elektromos idegstimuláció’) kezelés az egyik leghatékonyabb módszer a mozgásszervi eredetű, súlyos és krónikus fájdalmak enyhítésére; alkalmazásával leáll a fájdalomimpulzusok továbbítása, növekszik az endorfintermelés, ami által csökken a fájdalom intenzitása. Többféle TENS készülék létezik – ahhoz, hogy ki tudja választani az Önnek leginkább megfelelőt, összeállítottunk egy összehasonlító táblázatot az egyes készüléktípusokról, melyet ide kattintva talál meg. Tudni kell, hogy a TENS kezelés csillapítja a fájdalmat, de terápiás hatása nincs – érdemes olyan kezelést választani, mely a gyógyulást is serkenti.
 • A meleg terápia élénkíti a keringést, javítja az izmok oxigén- és vérellátását, segít a tápanyagoknak a kívánt helyre jutni, és az izomösszehúzódás csillapítása révén enyhíti a fájdalmat. A hőfokszabályzós, karbonszálas melegítőegységet tartalmazó Thermedic derék ízületmelegítő készüléket kifejezetten a hát- és deréktáji krónikus fájdalmak kezelésére fejlesztették ki; lumbágó esetén kiváló megoldás.

Ismeri a gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszereket?

A TENS, a mikroáram, az ultrahang, a lágylézer és más fizikoterápis módszerek hatékonyan és mellékhatásmentesen csökkentik a fájdalmat.

Ha szeretne többet tudni a fájdalomcsillapító módszerekről, akkor kérje a Dr. Zátrok Zsolt által összeállított ingyenes tájékoztatónkat.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat, ezzel hozzájárul, hogy ezeket a Scart Kft., mint adatkezelő kezelje visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. A hozzájárulása bármikor visszavonható. Az Adatkezelési szabályunkat itt éri el.

Szerzőről:

Dr. Zátrok Zsolt
Az otthoni orvostechnológiai eszközök és a krónikus betegségek otthoni, fenntartó kezelésének lehetőségei gyorsan fejlődnek. A szükséges ismeretek azonban nem jutnak el sem a magyar orvosokhoz, sem a betegekhez. Több mint két évtizedes orvosi és orvostechnológusi tapasztalataimat e blog keretei között igyekszem megosztani azért, hogy segítsem a krónikus betegségben szenvedők életét és kezelőorvosaik munkáját.