Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia

Az arcideggyulladás vagy orvosi nevén a trigeminus neuralgia egy krónikus fájdalom, amely az arcideg által ellátott területen keletkezik. Arcideggyulladás esetén az olyan egyszerű és egyébként ártatlan tevékenységek, mint az arc megmosása, sminkelés vagy akár egy pohár víz ivása is váratlan és kínzó fájdalmat válthat ki.

A kezdeti időszakban a rohamok enyhék és rövidek lehetnek, azonban a folyamat előrehalad és a perzselő fájdalom hosszú és kínzó rohamokká válhat.

Az arcideggyulladás gyakrabban érinti a nőket és nagyobb valószínűséggel fordul elő 50 év feletti életkorban.

Számos kezelési mód áll rendelkezésre, így nem kell ezzel a fájdalommal együtt élnek. Az arcideggyulladás kezelése ma általában sikeresen végezhető gyógyszerekkel, injekciókkal, fizikoterápiás módszerekkel vagy súlyos esetben műtéttel.

Az arcideggyulladás tünetei

A nervus trigeminus (háromosztatú vagy arcideg) a legnagyobb agyideg. Mind érző, mind mozgató rostokat tartalmaz. A fej nagy részének érző idege és sok izom, főképp a rágóizmok mozgató idege.

Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia

Az V. agyideg, azaz nervus trigeminus 3 ága látja el érző idegvégződésekkel az arc területét.

A tünetek megjelenhetnek egyenként vagy akár több is együtt

 • Erős, hirtelen és áramütésszerű fájdalom
 • Rohamszerűen keletkező fájdalom melyet például az arc érintése, rágás, beszéd vagy fogmosás vált ki.
 • Néhány másodperctől néhány percig tartó fájdalom
 • A rohamok napokig, hetekig vagy akár hónapokig ismétlődnek – egyeseknél egy-egy roham után fájdalommentes időszakok észlelhetők.
 • A folyamatos, égő fájdalom általában görcsös trigeminus fájdalmat előjelző tünet.
 • A fájdalom a trigeminus ideg által ellátott területen bárhol megjelenhet, beleértve az arcot, állkapcsot, fogakat, ínyt, ajkakat, vagy ritkábban a szemek környékét és a homlokot.
 • A fájdalom az arc egyik oldalán jelenik meg, csak ritkán kétoldali.
 • A fájdalom összpontosulhat egyetlen, körülhatárolható ponton, de nagyobb területen is elterülhet.
 • A rohamok az idő múlásával egyre gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az arc (homlok, állcsont, állkapocs) területén rohamokban jelentkező, égő, szúró fájdalmat érzel, melyet akár olyan “ártalmatlan” dolog, mint egy simogatás váltott ki. Ha ez a fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra nem reagál.

Az arcideggyulladás okai

A trigeminus neuralgiában, más néven arcideggyulladásban a trigeminus ideg funkciója “megzavarodik”.

Trigeminus neuralgia kapcsolódhat sclerosis multiplexhez vagy hasonló rendellenességekhez, amelyek károsítják az ideget védő mielin burkot. Okozhatja daganat is, mely növekedése során nyomja az ideget.

Néha agyi elváltozás, sztroke, arcot ért baleset, sérülés vagy éppen műtét válthat ki vagy egyéb rendellenesség miatt trigeminális neuralgiát tapasztalhat. Más esetekben a trigeminális neuralgia felelős a műtéti sérülések, a stroke vagy az arc trauma miatt.

Okozhatja az is, hogy a trigeminussal érintkező agyalapi erek (vénák vagy artériák) kitágulnak vagy megváltozik bennük a nyomás. Ez “elnyomja” az ideget és hibás működést okoz.

Eseményindítók (triggerek)

A nyilalló fájdalmat sokféle dolog elindíthatja, a leggyakoribb

 • Arc érintése
 • Evés
 • Ivás
 • Fogmosás
 • Beszéd
 • Sminkelés
 • Mosoly, nevetés
 • Arcmosás
 • Borotválkozás

Diagnózis

A diagnózis legtöbbször már a panasz elmondása, a fájdalom típusa, helye és kiváltó okai alapján felállítható.

 • Fájdalom típus. Az arcideggyulladáshoz társuló fájdalom hirtelen jelenik meg, sokkolóan erős és rövid.
 • Elhelyezkedés. Az arc trigeminus által beidegzett területei.
 • Kiváltó okok. A fájdalmat általában az arcot ért minimális hatás hozza létre, például érintés, evés, ivás, beszéd, vagy akár egy hűvös légfuvallat.

Bár orvosa számos vizsgálatot végezhet, de ezzel többnyire nem magát az arcideggyulladást akarja bizonyítani, hanem olyan okot keres a háttérben, mint pl. daganat, értágulat, sclerosis multiplex. Ilyen esetben ugyanis nemcsak a fájdalmat, hanem az okét is kezelni kell vagy lehet.

 • Neurológiai vizsgálat. A fizikális vizsgálat segít abban, hogy a trigeminus ideg mely ágai érintettek, illetve segíthet eldönteni, hogy a panaszokat például az idegre nehezedő nyomás vagy más okozza-e.
 • MRI vizsgálat. A vizsgálat célja annak megállapítására, hogy állhat-e sclerosis multiplex vagy daganat a fájdalmak hátterében. Egyes esetekben kontrasztanyagos vizsgálat (érfestés) is történhet az artériák és vénák állapotának megítélésére.

Kezelés

Az arcideggyulladás kezelése általában gyógyszerekkel kezdődik és sok esetben nincs is szüksége további kezelésre.

Ha a panaszokat más, a háttérben álló betegség, elváltozás okozza, akkor a kezelésnek a kiváltó okra kell irányulnia.

Azoknál, akik nem reagálnak a szájon át bevehető gyógyszerekre vagy nem kívánt gyógyszermellékhatást tapasztalnak, helyi injekció vagy műtét (az ideg felszabadítása a nyomás alól) lehet a megoldás. Ezt a kezelőorvos javasolhatja.

Az otthoni kezelés lehetőségei

Arcideggyulladás otthoni kezelésére több fizikoterápiás módszer alkalmazható sikerrel.

 • TENS kezelés: az idegstimuláció gyorsan csökkenti a panaszokat, azonban ez csak tüneti kezelés, nincs gyógyhatása.
 • MENS (mikroáramú) kezelés: A TENS-nél modernebb és hatékonyabb elektroterápiás kezelés, mely gyorsan csökkenti a fájdalmat és a sérült sejtmembránok helyreállítása révén gyógyító hatású is, azaz megszünteti a gyulladást.
 • Lágylézer kezelés: a lágylézer fájdalomcsökkentő hatását is orvosi vizsgálatok igazolják. A vörös és infra tartományú lézerek egyaránt megfelelők a bőrfelszín közelében futó ideg kezelésére. Az ideg lefutása mentén kell az idegszálat kezelni, pontról-pontra áthelyezve a kezelőfejet. 3-5 Joule energia bevitelére van szükség pontonként. Attól függően, hogy milyen teljesítményű a készüléked, eltérő időre lehet szükség egy-egy pont kezelésére. Alacsony teljesítményű lézert akár 5-6 percig, nagy teljesítményűt 10-20 másodpercig kell egy adott ponton tartani. Itt olvashatsz bővebben a lágylézer alkalmazásról.
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Valószínűleg ez egy “maradványtünet”. Bizonyos ingereket az ideg-izom kapcsolat “túlreagál” és erős izomösszehúzódás az eredmény.
  Az elektroterápia abban segíthet, hogy “újratanítsa” az ideg számára és az izomnak a helyes aktivitást.
  Két dolgot lehet tenni: 1. naponta 2-3x 10-15 percig tartó arcizom torna. Pl. tükör előtt gyakorolja a száj nyitás, zárás, csücsörítés, mosoly, stb. mozdulatokat. Kb 10000 (!) ismétlés kell a sérült idegnek és az agynak, hogy a megfelelő aktivitást újratanulja.Azaz kitartónak kell lennie
  2., Egy arckezelésre alkalmas elektroterápiás készüléket használjon, ami gyorsítja a fenti folyamatot. Sajnos a párezer forintos stimulátorok nem valók az arc kezelésére. Olyanok, mit a betontörő kalapács diótörésre.

 • comment-avatar
  Ákos 1 week

  Tisztelt dr.ur. Nekem körülbelül egy éve volt egy hármas ideg gyuladásom amit inekciokal es maszásal kezelt a helyi orvos(megjegyezném kárpátaljai vagyok az orvosi ellátás elégé hiányos). Az lenne a kérdésem hogy van egy visszatérő arc görcsöm ami néha jelentkezik asitás borotválkozas hatására töbnyire és nagyon intenziv görcsölö fajdalomal jár. Tudok e ezzel magam valamit kezdeni,mert az itteni ellátás nem éppen a legjobb. Előre is köszönöm

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az akut panaszok, a hirtelen fellépő fájdalmak betegségre utaló jelek. Okozhatja fülgyulladás és más is. Akut tünettel mielőbb orvoshoz kell fordulni. Fül-orr-gégész rendelőt keressen fel elsőre. Ha nem tudjuk a probléma okát, akkor “látatlanban” kezelést sem szabad elindítani.

 • comment-avatar
  Szabó Nikoletta 4 weeks

  Tisztelt Doktor Úr! Októberben vestibularis neuritisen estem át, azóta a szédülés gyakran előjön, folyamatosan szedem rá a gyógyszert. Két napja elviselhetetlen fájdalmat érzek a bal arcfelemen, fülemben, amely érintésre fokozódik. Szeretném megkérdezni, hogy mitévő legyek, úgy érzem, hogy a munkámat sem bírom ellátni.
  Segítségét előre is megköszönve tisztelettel: Niki

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 8 months

  Ez egy nagyon jellemző reakció a lágylézer kezelésnél. Azt jelenti, hogy a beteg szövetei érzékenyen reagálnak az energiabesugárzásra. A fájdalom azt jezi, hogy egy kicsit több lézerenergiát adott egy-egy pontra, mint ami “jólesett” volna az idegszálnak.
  Semmi baj! Kárt nem okozott vele, csak az bizonyosodott be, hogy az idegszál jól reagál a lézerre!
  A laserkészüléke elég erős lézersugarat bocsát ki. A fájdalom azt jelzi, hogy a másfél-2 perc túl nagy “adagnak” bizonyult.
  Kezdje el ismét… most fél percet “adjon” minden pontnak. Nézze meg, hogy hasonlóan megjelenik-e a fájdalom. Ha nem, akkor következő kezeléskor állítson 40 másodpercet.
  Keresse meg azt az időtartamot, ami még nem fokozza a fájdalmakat.
  Ez minden kezeléssel több lehet, azaz időről időre ellenőrizze le, hogy melyik a kellemetlen időtartam!

 • comment-avatar
  Adrienn 8 months

  Tisztelt dr.ur!Arcideggyulladásomat lézerrel kezdtem kezelni. Pontról pontra mentem az idegek mentén.Másfél,2 percenként 1-1pontnál.Amikor befejeztem,úgy éreztem hogy jobban zsibbad és görcsöl a szám ,a nyelvem és aszememnél.Éjjel is felébredtem,pedig nem szoktam máskor.Az lenne a kérdésem,hogy folytathatom e tovább,vagy hadjam abba?2 éve voltam gamma kezelésen,de január óta jött elő ez a szörnyú zsibbadásos fájdalom és úgy érzem mintha dagadna a szám és a szememnél,de nem látszik semmi.Senki nem tud segíteni.Bocsánat hogy ilyen hosszan írtam,de nem tudtam rövidebben megmagyarázni.Nagyon megköszönöm,ha válaszol.Tisztelettel Adrienn.