Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia - Dr. Zátrok Zsolt blog

Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia

Az arcideggyulladás vagy orvosi nevén a trigeminus neuralgia egy krónikus fájdalom, amely az arcideg által ellátott területen keletkezik. E fájdalom köznapi neve arcidegzsába. Arcideggyulladás esetén az olyan egyszerű és egyébként ártatlan tevékenységek, mint az arc megmosása, sminkelés vagy akár egy pohár víz ivása is váratlan és kínzó fájdalmat válthat ki.

A kezdeti időszakban a rohamok enyhék és rövidek lehetnek, azonban a folyamat előrehalad és a perzselő fájdalom hosszú és kínzó rohamokká válhat.

Az arcideggyulladás gyakrabban érinti a nőket és nagyobb valószínűséggel fordul elő 50 év feletti életkorban.

Számos kezelési mód áll rendelkezésre, így nem kell ezzel a fájdalommal együtt élnek. Az arcideggyulladás kezelése ma általában sikeresen végezhető gyógyszerekkel, injekciókkal, fizikoterápiás módszerekkel vagy súlyos esetben műtéttel.

Az arcideggyulladás tünetei

A nervus trigeminus (háromosztatú vagy arcideg) a legnagyobb agyideg. Mind érző, mind mozgató rostokat tartalmaz. A fej nagy részének érző idege és sok izom, főképp a rágóizmok mozgató idege.

Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia

Az V. agyideg, azaz nervus trigeminus 3 ága látja el érző idegvégződésekkel az arc területét.

A tünetek megjelenhetnek egyenként vagy akár több is együtt

 • Erős, hirtelen és áramütésszerű fájdalom
 • Rohamszerűen keletkező fájdalom melyet például az arc érintése, rágás, beszéd vagy fogmosás vált ki.
 • Néhány másodperctől néhány percig tartó fájdalom
 • A rohamok napokig, hetekig vagy akár hónapokig ismétlődnek – egyeseknél egy-egy roham után fájdalommentes időszakok észlelhetők.
 • A folyamatos, égő fájdalom általában görcsös trigeminus fájdalmat előjelző tünet.
 • A fájdalom a trigeminus ideg által ellátott területen bárhol megjelenhet, beleértve az arcot, állkapcsot, fogakat, ínyt, ajkakat, vagy ritkábban a szemek környékét és a homlokot.
 • A fájdalom az arc egyik oldalán jelenik meg, csak ritkán kétoldali.
 • A fájdalom összpontosulhat egyetlen, körülhatárolható ponton, de nagyobb területen is elterülhet.
 • A rohamok az idő múlásával egyre gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az arc (homlok, állcsont, állkapocs) területén rohamokban jelentkező, égő, szúró fájdalmat érzel, melyet akár olyan “ártalmatlan” dolog, mint egy simogatás váltott ki. Ha ez a fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra nem reagál.

Az arcideggyulladás okai

A trigeminus neuralgiában, más néven arcideggyulladásban a trigeminus ideg funkciója “megzavarodik”.

Trigeminus neuralgia kapcsolódhat sclerosis multiplexhez vagy hasonló rendellenességekhez, amelyek károsítják az ideget védő mielin burkot. Okozhatja daganat is, mely növekedése során nyomja az ideget.

Néha agyi elváltozás, sztroke, arcot ért baleset, sérülés vagy éppen műtét válthat ki vagy egyéb rendellenesség miatt trigeminális neuralgiát tapasztalhat. Más esetekben a trigeminális neuralgia felelős a műtéti sérülések, a stroke vagy az arc trauma miatt.

Okozhatja az is, hogy a trigeminussal érintkező agyalapi erek (vénák vagy artériák) kitágulnak vagy megváltozik bennük a nyomás. Ez “elnyomja” az ideget és hibás működést okoz.

Eseményindítók (triggerek)

A nyilalló fájdalmat sokféle dolog elindíthatja, a leggyakoribb

 • Arc érintése
 • Evés
 • Ivás
 • Fogmosás
 • Beszéd
 • Sminkelés
 • Mosoly, nevetés
 • Arcmosás
 • Borotválkozás

Diagnózis

A diagnózis legtöbbször már a panasz elmondása, a fájdalom típusa, helye és kiváltó okai alapján felállítható.

 • Fájdalom típus. Az arcideggyulladáshoz társuló fájdalom hirtelen jelenik meg, sokkolóan erős és rövid.
 • Elhelyezkedés. Az arc trigeminus által beidegzett területei.
 • Kiváltó okok. A fájdalmat általában az arcot ért minimális hatás hozza létre, például érintés, evés, ivás, beszéd, vagy akár egy hűvös légfuvallat.

Bár orvosa számos vizsgálatot végezhet, de ezzel többnyire nem magát az arcideggyulladást akarja bizonyítani, hanem olyan okot keres a háttérben, mint pl. daganat, értágulat, sclerosis multiplex. Ilyen esetben ugyanis nemcsak a fájdalmat, hanem az okét is kezelni kell vagy lehet.

 • Neurológiai vizsgálat. A fizikális vizsgálat segít abban, hogy a trigeminus ideg mely ágai érintettek, illetve segíthet eldönteni, hogy a panaszokat például az idegre nehezedő nyomás vagy más okozza-e.
 • MRI vizsgálat. A vizsgálat célja annak megállapítására, hogy állhat-e sclerosis multiplex vagy daganat a fájdalmak hátterében. Egyes esetekben kontrasztanyagos vizsgálat (érfestés) is történhet az artériák és vénák állapotának megítélésére.

Kezelés

Az arcideggyulladás kezelése általában gyógyszerekkel kezdődik és sok esetben nincs is szüksége további kezelésre.

Ha a panaszokat más, a háttérben álló betegség, elváltozás okozza, akkor a kezelésnek a kiváltó okra kell irányulnia.

Azoknál, akik nem reagálnak a szájon át bevehető gyógyszerekre vagy nem kívánt gyógyszermellékhatást tapasztalnak, helyi injekció vagy műtét (az ideg felszabadítása a nyomás alól) lehet a megoldás. Ezt a kezelőorvos javasolhatja.

Az otthoni kezelés lehetőségei

Arcideggyulladás otthoni kezelésére több fizikoterápiás módszer alkalmazható sikerrel.

 • TENS kezelés: az idegstimuláció gyorsan csökkenti a panaszokat, azonban ez csak tüneti kezelés, nincs gyógyhatása.
 • MENS (mikroáramú) kezelés: A TENS-nél modernebb és hatékonyabb elektroterápiás kezelés, mely gyorsan csökkenti a fájdalmat és a sérült sejtmembránok helyreállítása révén gyógyító hatású is, azaz megszünteti a gyulladást.
 • Lágylézer kezelés: a lágylézer fájdalomcsökkentő hatását is orvosi vizsgálatok igazolják. A vörös és infra tartományú lézerek egyaránt megfelelők a bőrfelszín közelében futó ideg kezelésére. Az ideg lefutása mentén kell az idegszálat kezelni, pontról-pontra áthelyezve a kezelőfejet. 3-5 Joule energia bevitelére van szükség pontonként. Attól függően, hogy milyen teljesítményű a készüléked, eltérő időre lehet szükség egy-egy pont kezelésére. A B-Cure lézer készülékekkel 10-12 perc, míg a Personal Laser 200-al 1-2 percig tart a kezelés.

Itt olvashatsz bővebben a lágylézer alkalmazásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (44)
 • comment-avatar

  Ha jól értem, akkor több helyen is vizsgálták, de érdemi eltérést nem találtak a háttérben, így a covid-ra fogták?
  A jó hír: nem találtak olyan fizikai eltérést, ami miatt aggódnia kellene.
  A rossz: ennek ellenére vannak panaszai.
  Az orvosok tanácstalanok, hiszen nincs látható, mérhető elváltozás.
  A tüneteit valóban okozhatja akár poszt-covid is. De lehet egyszerűen táplálkozási probléma (vitamin, ásványi anyag és nyomelemhiány). Ezt egyszerűen A-Z multivitamin + ásvány étrendkiegészítővel napok alatt lehet rendezni. Olyan készítményt kérjem, amiben minden benne van, ami a napi szükségletnek megfelelő.
  Ha a covid okozza, akkor a panaszai akár hónapokig, 1-2 évig is fennmaradhatnak.
  Ha a panaszai olyan kellemetlenek, hogy zavarják a mindennapi tevékenységét, akkor viszont további vizsgálatokra kellene elmenni. Főképp a neurológia és a fogászat kapcsán érdemes “kutakodni”. Egy esetleges régi tömés általi gyulladás is okozhat ilyet.

 • comment-avatar
  Edit 2 hét

  kb 2 hónapja van olyan gondom,hogy a bal oldali arcfelen izom remegesek,rangatozasok vannak, illetve a fejem hátso,bal oldali részén fura,viszkető érzés, fájdalom nélkül. Post covidnak könyvelték el, de a novemberi betegséghez képest csak júniusban jelent meg. A koponya MRI mutatott arcureg cusztat, illetve az ellentétes oldalon folyamatos fogviszketest érzek, ami broxizmust okozott sajnos, torzitva a ragasi felületet es állkapocs állását. Hova forduljak ezzel az egész dologgal? Köszönettel

 • comment-avatar

  Erről szól ez a cikk. Olvassa el, nem írnám le ide ismét a tartalmát. De a lényeg: néha nem találnak betegséget a fájdalom hátterében, máskor meg igen. Ezért aztán forduljon orvoshoz, hogy vizsgálatokkal kiderítsék az esetleges problémákat (torok, garat, fül betegségei, stb.). Ha ilyet találnak, akkor azt kell kezelni, ha nem találnak semmit, akkor lehet tüneti (fájdalomcsökkentő) kezelést kezdeni.
  A stressz okozhat ilyen panaszt is. De nem biztos, hogy ilyen “egyszerű” a helyzet, így vissza az elejére: forduljon orvoshoz.
  Készüléket akkor kezdjen használni, ha tudja mi az ok.

 • comment-avatar
  Gábor 4 hét

  Itt ülök most az irodában és hirtelen az arcom bal oldalán olyan nyilaló fájdalom ütött be amit még soha korábban nem éreztem. A fülem “előtt”, a felső és alsó állkapcsomnál is. Már csillapodott, de a fülem tövében még mindig finoman “lüktet”. Nagyon ijesztő volt, és olyan mintha hullámokban még vissza tudna térni, legalábbis ezt érzem. Mit tegyek? Van erre valami megelőzési módszer? Mit ronthattam el? Az étkezésre odafigyelek, viszont a rendszeres mozgás az életemből hiányzik (napi 9 órát dolgozom gép előtt) és mostanában éjjelente folyton felébredek hajnali 3 körül.

 • comment-avatar

  Olvassa el a gyógyszere ismertetőjét. Különösen annak a mellékhatások részét. Sokkal hosszabb, mint a várható kedvező hatások. A mellékhatások annál valószínűbbek, minél hosszabban és minél többet vesz be belőle. A gyógyszer ráadául az egész testébe, mindenhova eljut. Egy morzsányi belőle oda is, ahol arra szüksége van.
  A gyógyszer helyett alkalmazzon olyan módszert, ami csak helyben hat. Ez lehet TENS, Mikroáram, lágylézer, terápiás ultrahang. Ezek méreganyag és mellékhatás mentes orvosi módszerek.

 • comment-avatar
  Erika 3 hónap

  11 napja arcüreg gyulladást diagnosztizáltak nálam CT alapján. Fájt a jobb arcfelem, a fülem előtt, és a fölső alsó fogsorom. Kaptam antibiotikumot három napi adagot, amit beszedtem. Sajnos a fájdalom nemhogy elmúlt volna hanem egyre gyakrabban, villámcsapás szerűen jön elő hasogat az egész fogsorom elviselhetetlenül. Fogorvosnál jártam, panoráma röntgent készítettek nem találtak gyulladt, rossz fogat. A jelentkező fájdalom hirtelen jön és körülbelül 20 perc fél óráig fenn is áll, igaz azért addig, mert olyankor rögtön Cataflamot veszek be. Ilyenkor elmúlik a fájdalom két óra hosszára majd apránként újra előjön a nagyon erős, elviselhetetlen fájdalom, ez megint tart körülbelül 20 perc fél órát. Lehet ez arcideg gyulladás vagy az arcüreg gyulladás gyógyulása húzódik így el?
  Nem lesz baj belőle, hogy gyakorlatilag 2 óránkent veszek be Cataflam Dolo-t?

 • comment-avatar

  Nem zárható ki. A negatív EMG csak annyit mutat, hogy az izomhoz vezető mozgató ideg és az érzőidegek károsodása nem kimutatható. Az arcidegzsába az arcidegek területén levő érzészavar, kellemetlen érzés.
  Gondolom, az EMG-t ennek okát vizsgálva végezték. Az esetek nagy részében nincs kimutatható eltérés, “csak fáj”. Erre tüneti kezelés alkalmazható, illetve ha van gyanú más betegségre, akkor további vizsgálatokkal lehet kizárni-igazolni.

 • comment-avatar
  Judit 3 hónap

  A kérdésem az lenne, hogy az arcidegzsába kizarható, ha az EMG vizsgálat eltérést nem mutat?

 • comment-avatar

  Az orvosai nem találják az okot, pedig egy éve vizsgálják. Miért gondolja, hogy én képes vagyok 5 mondata alapján, a távolból megmondani, mi a baja? Nem rendelkezem ilyen képességgel. Ha a panaszok okát még nem találták meg, akkor tovább kell keresni azokat! Folytassák a kivizsgálást!

 • comment-avatar
  Szilard 6 hónap

  1 éve be van gyulladva az arcom bal oldalon . Nem tudják az orvosok hogy mi okozhatja Mar a rossz fogaimat is kiszedettem és hiába. Össze vagyok dagadva es van mikor torkomba két oldalt göböt érzek . Cukorbeteg vagyok sokszor már nem tudom mi tévö legyek .Most allergia vizsgálatra küldtek de a virus miatt nem fogadnak . Megköszönném ha válaszol!Szilárd

 • comment-avatar

  Több oka is lehet. Ezek lehet, hogy összefüggnek a műtéttel, de az is, hogy nem. Elsőképp a műtétet végző orvoshoz kellene visszamenni.

 • comment-avatar
  Izabella 7 hónap

  Tisztelt Dr. Úr! Egy hete apámnak arcidegzsába műtéte volt, amit Janetta módszerrel végeztek. A jelenlegi helyzetre való tekintettel három nap múlva haza engedték, állapota jó volt, jelenleg is az. Carbamazepint szedett, most is azt írt fel az orvosa(ettől lelassúl, sőt “ki üti” aludna mindig) ,viszont arra panaszkodik, hogy zúg a feje. Mi válthatja ki? Egyéb fájdalomra nem panaszkodik. Válaszát köszönöm.

 • comment-avatar

  Igen, a cikk erről szól.

 • comment-avatar
  D.Tímea 8 hónap

  Trigeminus neuralgiám van. 2018-ban kezdődött Kaptam rá Tegretol gyógyszert. Azt használtam is egy darabig, de inkább abba hagytam a mellékhatásai miatt.2019 ben tünetmentes voltam, de 2020 év végén előjött ismét nagyobb fájdalommal.Elkezdtem az akupunktúrás kezelést, kétszer voltam, eddig még nem érzem hatását. Kénytelen voltam elkezdeni ismét a gyógyszert először napi 2*fél szem. Egy hétig kb jó is volt mondhatjuk,de elkezdett megint nyíllalni, muszáj voltam emelni az adagon, de tartok a mellékhatásoktól. Teljesen el vagyok keseredve. Tudna nekem valami jó tanácsot adni, hogy mit csináljak?

 • comment-avatar

  Lehet arcidegzsába. Egy adott betegség által okozott panaszok minden embernél eltérnek, eltérhetnek. Forduljon fogászhoz, fül-orr-gégészhez, neurológushoz, hogy az okát kiderítsék! Mielőbb, mert ha pl. egy gyulladás okozza, akkor az enyhe fájdalom csak a kezdet!

 • comment-avatar
  Misi 8 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Pár napja a bal halántékomat enyhén megérintve gyenge fájdalmat érzek. Néha mintha sugározva a fülbe és bal alsó fogsoromba is. Naponta párszor. Nem erős inkább enyhe sajgó fájdalom. Pl a párnán bal oldalon nem tudom tartani a fejem illetve a sapkát kellemetlen viselni. A tüneteket olvasva arcidegzsába lehet? Annál nem erősebb fájdalom jelentkezik? Válaszát köszönöm 

 • comment-avatar

  Az, hogy az arcideg melyik ága érintett és ez milyen intenzitású panaszokat okoz széles határok között változik és egyéni. Ami az egyik embernél enyhe kellemetlenség, a másiknál pokoli, lángoló fájdalom is lehet.

 • comment-avatar
  Larissza 10 hónap

  Az orvosom erre gyanakszik viszont nekem nem fájdalmam van hanem zsibbad az egesz bal oldalam a szememnél es az allamig tart.

 • comment-avatar
  Katalin 11 hónap

  Köszönöm!

 • comment-avatar

  Erre nincs pontos válaszom. A bioptron lámpa arcüreggyulladásra, krónikus gyulladásra való. Az arcidegzsába többnyire nem gyulladásos eredetű. Egyes esetekben közvetetten összefügghet a garat egyes fertőzéseivel, gyulladásaival (amiben segíthet a lámpázás).
  Ártani nem tud vele, így tegyen próbát. Lehet, hogy a fájdalmat fokozza, lehet, hogy enyhíti. A tapasztaltak alapján használja.

 • comment-avatar
  Katalin 11 hónap

  Azt szeretném megtudni, hogy arcidegzsába fájdalmas szakaszában használható-e bioptron lámpa? Segít a fájdalom mérséklésében, vagy éppen növeli azt?
  Köszönettel: V. Katalin

 • comment-avatar

  Nem hallottam olyan esetet, amikor az akupunktúra kárt okozott volna. Olyat igen, hogy nem használt és sok olyat is, hogy igen.

 • comment-avatar
  Ibolya 12 hónap

  Nagyon szépen megköszönöm a szives válaszát. Igy igaz, a kivizsgálás elsö fázisában amikor blepharospasmusra gyanakodtak, szóba hozták a botox kezelést, viszont aprólékosabb kivizsgálás után amikor a diagnózist arcdiszkinéziára váltották, csak gyogyszeres kezelést javasoltak, gyogyszerek amelyeknek nem kevés a mellékhatásuk…ezért szeretném ezt elkerulni. A kérdésem még az volna, hogy az ön vélemenye szerint ebben az esetben, az akupunktúrás kezelés, adhat eredményeket? Nagyon megköszönöm ha válaszol. Tisztelettel Ibolya.

 • comment-avatar

  A blepharospasmusra manapság a botox kezelést javasolják legáltalánosabban. A szem környékére fecskendezett anyag tulajdonképpen lebénítja az izmokat, így nem rángatóznak (valójában nem funkcionálnak). Egy kezelés néhány tízezer forint és akár 2-3 hónapig is lehet hatása. (mivel a botox nem gyógyít, így rendszeresen ismételni kell, azaz hosszú távon igen költséges lehet)
  Más módszer lehet az arc elektroterápiás kezelése. Az arcideg felső (homloki) és a középső (arc) ágának területén lehet kezelni. (az alábbi ábrán a bal oldali és középső ábrának megfelelően kell az elektródákat feltenni) blank
  Finom és precíz stimulációra képes készülék kell hozzá, mint például az ELITE.

 • comment-avatar
  Ibolya 12 hónap

  A megadott diagnózis: blepharospasmus / arc diszkinézia…

 • comment-avatar

  Az orvosai személyes találkozón és vizsgálata során nem tudtak diagnózist felállítani, távolról én sem tudok segíteni, mert sajnos nem rendelkezem távdiagnosztikai képességgel. Ha nem volt eddig, akkor kardiológus vizsgálatát kérje még. Elsősorban a rejtett magas vérnyomást és az esetleges átmeneti agyi vérellátási zavar lehetőségét kellene kizárni.

 • comment-avatar
  Ibolya 12 hónap

  Az én panaszaim a következők: önkénytelen szemhunyoritás, a szemöldököm erős összeszoritása, az orrcimpámat önkénytelenül szétfeszitem, illetve az orr és a száj tájékán megjelenik egy akaratlan, ritmusos mozgás/tremor. Ezek a tünetek kb.4 éve jelentkeztek, igaz hogy csak szemhunyoritással kezdődöt, de idővel társultak hozzá a többi tünetek is. Nem állando jellegü, de előfordul hogy jelentkezik beszéd közben, vezetés közben, társalgás közben, evés közben…erős fénytöl, sötétségtöl, stb. Néha tudom kontrolálni, ami nagy erőfeszitést igényel részemről, néha viszont minden akaratom ellenére ez nem sikerül, ami nagyon zavarová vált. Egy ideje azt veszem észre, hogy a felső ajkam jobb oldalt kicsit felhúzodik (az ajkaim nem pihennek meg szabáljosan egymásan), és zsibadd is (főleg közép tájékan). Kivizsgálás során csináltak vérképet, EEG, EMG, CT, és semmi kórosat nem találtak. Megjegyzem, hogy eddig többnyire gyógynövény tartalmu készitményeket használtam, illetve próbáltam jobban oda figyelni magamra, és a lelki háterére rájönni…de nem sok eredménnyel. A szives válasszát, előre is megköszönnem! Tisztelettel Ibolya

 • comment-avatar

  Modulált TENS programot használjon az ábra szerinti pontokon (attól függően, hogy melyik fájdalmas). TENS-sel egyszerre csak egy ág kezelhető. A TENS csak tüneti kezelés, míg a mikroáram (MENS) vagy lágylézer kezelés a regenerációs folyamatok gyorsítása révén az okot is megszüntetheti.
  blank

 • comment-avatar
  S.Ágnes 1 év

  A férjem sm betegség mellett szenved 6 éve a trigeminus neuralgiától. A trigem. kilépésénél van egy demyelizációs góc, azt gamma késsel kezelték egy hónapja. Mindenféle gyógyszert szedtünk már előtte, semmi sem használt. Műtét után három hétig béke volt, de mostmár egy hete pokoli fájdalmai vannak. Eszembe jutott, hogy nekünk van itthon TENS készülékünk, eddig nem is gondoltam rá, hogy talán ki lehetne próbálni. Nem tudom sajnos, hogy hová tegyem az elektródákat. Tudna esetleg ebben segíteni ? A fájdalom tipusa teljesen vándorló, gondolom mivel a kilépésnél van a góc.

 • comment-avatar
  ATTILA 1 év

  köszönöm szépen a válaszát! üdv!

 • comment-avatar

  A kivizsgálás nem halasztható! Mindenképpen fel kell keresnie neurológiát, mert az okokat fel kell tárni, minimálisan kizárni a veszélyes okokat! A trigeminus neuralgiát nem a fogászok kezelik.
  Bár a hirtelen, nagyon erős fájdalom indokolhatja a sürgősségi ellátást, de Önnél nem erről van szó. Magában az arcidegzsába nem veszélyezteti az életet, de pokoli kellemetlen.
  addig kezelni sem szabad, amíg nem tudja, hogy mi okozza (azaz mit is kellene kezelni).

 • comment-avatar
  ATTILA 1 év

  Értem ! akkor mindenképpen ideggyógyászatra kell mennem,gondoltam szájsebészetet is,de ezek szerint jobb a neurologia! tudom igy irásba nem lehet eldönteni a sürgősségét,de mennyire lehet ez veszélyes,mert külföldön dolgozom,és ebbe a nehéz időszakba csak juliusba tudnék haza menni,karantés kötelezettség stb!

 • comment-avatar

  A panasz hátterében állhat arcidegzsába (trigeminus neuralgia), de lehet más is. Ezt csak vizsgálatokkal lehet eldönteni. Forduljon ideggyógyász (neurológus) szakemberhez.

 • comment-avatar
  ATTILA 1 év

  TISZTELT DOKTOR ÚR! kb 6-7hete jelentkezett az arcom jobb oldalán szúró,nyilaló fájdalom ami nem folyamatos rendszertelenül lép fel napjába többször,ami 5-10mp tart,először fogorvoshoz mentem,ott mondták hogy valószinű hogy a romlott bölcsesség fogam okozhatja,kihúzták egy hete,de ennek ellenére is fenn áll ez a nyilalás. ön szerint mi okozhatja,vagy a további vizsgálatot hol folytassam. ÜDV!

 • comment-avatar

  Ugye nem gondolja komolyan, hogy 6 rövid mondata alapján, többszáz kilométer távolságból bármit újat meg tudok állapítani!? Különösen, hogy panaszai okát az egyetemi klinikák többszöri vizsgálattal sem találták meg.
  Ez azt jelenti, hogy folytatni kell(ene) a vizsgálatokat, amíg sikerül az okot megtalálni. Hiszen kezelést azután lehet kezdeni, ha tudjuk, hogy mit kell kezelni!

 • comment-avatar
  Mária 1 év

  Kedves Doktor Úr!
  Mi a véleménye, a trigeminusz neuralgia okát nem találták szegedi klinikán, csak B vitamint ajánlottak, mi nem használ. Fájdalom alig van, de a szem alatt és mögött görcsöl, a kérdésem az, hogy létezik, hogy ettől torzul a látásom? Tompa látó vagyok, és pont az ép szemem akadályozza ez a homályosság, vezetni sem merek, néha több hétig tart. Elveszti a látásom a fókuszt, mintha könny filmen át látnék, plusz 2,75 dioptria van most. Nagyom ijesztő állapot, féltem a látásom. Szemészet, szintén szegedi klinika, semmit nem talál, látó idegek épek, a szem szintén.
  Köszönöm
  Mária

 • comment-avatar

  A herpes az ajkakon jelent meg vagy fél oldalon az arcon és belül a szájban is?
  A fájdalmak hol észlelhetők? Hasonlóan, mint ebben a cikkben a képen? Homlok-arc-állkapocs?

 • comment-avatar
  Katona Éva 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Édesanyám 84 éves. Policitemiát diagnoszcizált a belgyógyász a rendkívül magas vvt, valamint fvs szám alapján. 
  Két alkalommal tudtunk eljutni vena sectiora, majd jött a covid. Ezzel egyidőben herpesek jelentkeztek az arcon, majd őrületes arc, szájüreg és egyéb fájdalmak.
  Végül Tegretol szedését javasolták, de nem tudja szedni, nagyon kellemetlen mellékhatásai vannak.
  Kérni szeretném a véleményét a megoldás lehetőségeiről.
        köszönettel és tisztelettel
                     Katona Éva

 • comment-avatar

  Valószínűleg ez egy “maradványtünet”. Bizonyos ingereket az ideg-izom kapcsolat “túlreagál” és erős izomösszehúzódás az eredmény.
  Az elektroterápia abban segíthet, hogy “újratanítsa” az ideg számára és az izomnak a helyes aktivitást.
  Két dolgot lehet tenni: 1. naponta 2-3x 10-15 percig tartó arcizom torna. Pl. tükör előtt gyakorolja a száj nyitás, zárás, csücsörítés, mosoly, stb. mozdulatokat. Kb 10000 (!) ismétlés kell a sérült idegnek és az agynak, hogy a megfelelő aktivitást újratanulja.Azaz kitartónak kell lennie
  2., Egy arckezelésre alkalmas elektroterápiás készüléket használjon, ami gyorsítja a fenti folyamatot. Sajnos a párezer forintos stimulátorok nem valók az arc kezelésére. Olyanok, mit a betontörő kalapács diótörésre.

 • comment-avatar
  Ákos 2 év

  Tisztelt dr.ur. Nekem körülbelül egy éve volt egy hármas ideg gyuladásom amit inekciokal es maszásal kezelt a helyi orvos(megjegyezném kárpátaljai vagyok az orvosi ellátás elégé hiányos). Az lenne a kérdésem hogy van egy visszatérő arc görcsöm ami néha jelentkezik asitás borotválkozas hatására töbnyire és nagyon intenziv görcsölö fajdalomal jár. Tudok e ezzel magam valamit kezdeni,mert az itteni ellátás nem éppen a legjobb. Előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Az akut panaszok, a hirtelen fellépő fájdalmak betegségre utaló jelek. Okozhatja fülgyulladás és más is. Akut tünettel mielőbb orvoshoz kell fordulni. Fül-orr-gégész rendelőt keressen fel elsőre. Ha nem tudjuk a probléma okát, akkor “látatlanban” kezelést sem szabad elindítani.

 • comment-avatar
  Szabó Nikoletta 2 év

  Tisztelt Doktor Úr! Októberben vestibularis neuritisen estem át, azóta a szédülés gyakran előjön, folyamatosan szedem rá a gyógyszert. Két napja elviselhetetlen fájdalmat érzek a bal arcfelemen, fülemben, amely érintésre fokozódik. Szeretném megkérdezni, hogy mitévő legyek, úgy érzem, hogy a munkámat sem bírom ellátni.
  Segítségét előre is megköszönve tisztelettel: Niki

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Ez egy nagyon jellemző reakció a lágylézer kezelésnél. Azt jelenti, hogy a beteg szövetei érzékenyen reagálnak az energiabesugárzásra. A fájdalom azt jezi, hogy egy kicsit több lézerenergiát adott egy-egy pontra, mint ami “jólesett” volna az idegszálnak.
  Semmi baj! Kárt nem okozott vele, csak az bizonyosodott be, hogy az idegszál jól reagál a lézerre!
  A laserkészüléke elég erős lézersugarat bocsát ki. A fájdalom azt jelzi, hogy a másfél-2 perc túl nagy “adagnak” bizonyult.
  Kezdje el ismét… most fél percet “adjon” minden pontnak. Nézze meg, hogy hasonlóan megjelenik-e a fájdalom. Ha nem, akkor következő kezeléskor állítson 40 másodpercet.
  Keresse meg azt az időtartamot, ami még nem fokozza a fájdalmakat.
  Ez minden kezeléssel több lehet, azaz időről időre ellenőrizze le, hogy melyik a kellemetlen időtartam!

 • comment-avatar
  Adrienn 2 év

  Tisztelt dr.ur!Arcideggyulladásomat lézerrel kezdtem kezelni. Pontról pontra mentem az idegek mentén.Másfél,2 percenként 1-1pontnál.Amikor befejeztem,úgy éreztem hogy jobban zsibbad és görcsöl a szám ,a nyelvem és aszememnél.Éjjel is felébredtem,pedig nem szoktam máskor.Az lenne a kérdésem,hogy folytathatom e tovább,vagy hadjam abba?2 éve voltam gamma kezelésen,de január óta jött elő ez a szörnyú zsibbadásos fájdalom és úgy érzem mintha dagadna a szám és a szememnél,de nem látszik semmi.Senki nem tud segíteni.Bocsánat hogy ilyen hosszan írtam,de nem tudtam rövidebben megmagyarázni.Nagyon megköszönöm,ha válaszol.Tisztelettel Adrienn.