Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia

Az arcideggyulladás vagy orvosi nevén a trigeminus neuralgia egy krónikus fájdalom, amely az arcideg által ellátott területen keletkezik. E fájdalom köznapi neve arcidegzsába. Arcideggyulladás esetén az olyan egyszerű és egyébként ártatlan tevékenységek, mint az arc megmosása, sminkelés vagy akár egy pohár víz ivása is váratlan és kínzó fájdalmat válthat ki.

A kezdeti időszakban a rohamok enyhék és rövidek lehetnek, azonban a folyamat előrehalad és a perzselő fájdalom hosszú és kínzó rohamokká válhat.

Az arcideggyulladás gyakrabban érinti a nőket és nagyobb valószínűséggel fordul elő 50 év feletti életkorban.

Számos kezelési mód áll rendelkezésre, így nem kell ezzel a fájdalommal együtt élnek. Az arcideggyulladás kezelése ma általában sikeresen végezhető gyógyszerekkel, injekciókkal, fizikoterápiás módszerekkel vagy súlyos esetben műtéttel.

Az arcideggyulladás tünetei

A nervus trigeminus (háromosztatú vagy arcideg) a legnagyobb agyideg. Mind érző, mind mozgató rostokat tartalmaz. A fej nagy részének érző idege és sok izom, főképp a rágóizmok mozgató idege.

Arcideggyulladás, azaz trigeminus neuralgia

Az V. agyideg, azaz nervus trigeminus 3 ága látja el érző idegvégződésekkel az arc területét.

A tünetek megjelenhetnek egyenként vagy akár több is együtt

 • Erős, hirtelen és áramütésszerű fájdalom
 • Rohamszerűen keletkező fájdalom melyet például az arc érintése, rágás, beszéd vagy fogmosás vált ki.
 • Néhány másodperctől néhány percig tartó fájdalom
 • A rohamok napokig, hetekig vagy akár hónapokig ismétlődnek – egyeseknél egy-egy roham után fájdalommentes időszakok észlelhetők.
 • A folyamatos, égő fájdalom általában görcsös trigeminus fájdalmat előjelző tünet.
 • A fájdalom a trigeminus ideg által ellátott területen bárhol megjelenhet, beleértve az arcot, állkapcsot, fogakat, ínyt, ajkakat, vagy ritkábban a szemek környékét és a homlokot.
 • A fájdalom az arc egyik oldalán jelenik meg, csak ritkán kétoldali.
 • A fájdalom összpontosulhat egyetlen, körülhatárolható ponton, de nagyobb területen is elterülhet.
 • A rohamok az idő múlásával egyre gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az arc (homlok, állcsont, állkapocs) területén rohamokban jelentkező, égő, szúró fájdalmat érzel, melyet akár olyan „ártalmatlan” dolog, mint egy simogatás váltott ki. Ha ez a fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra nem reagál.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Az arcideggyulladás okai

A trigeminus neuralgiában, más néven arcideggyulladásban a trigeminus ideg funkciója „megzavarodik”.

Trigeminus neuralgia kapcsolódhat sclerosis multiplexhez vagy hasonló rendellenességekhez, amelyek károsítják az ideget védő mielin burkot. Okozhatja daganat is, mely növekedése során nyomja az ideget.

Néha agyi elváltozás, sztroke, arcot ért baleset, sérülés vagy éppen fogászati vagy fülészeti műtét válthatja ki vagy egyéb rendellenesség miatt keletkezhet trigeminális neuralgia. Más esetekben a trigeminális neuralgia felelős a műtéti sérülések, a stroke vagy az arc trauma miatt.

Okozhatja az is, hogy a trigeminussal érintkező agyalapi erek (vénák vagy artériák) kitágulnak vagy megváltozik bennük a nyomás. Ez „elnyomja” az ideget és hibás működést okoz.

Eseményindítók (triggerek)

A nyilalló fájdalmat sokféle dolog elindíthatja, a leggyakoribb

 • Arc érintése
 • Evés
 • Ivás
 • Fogmosás
 • Beszéd
 • Sminkelés
 • Mosoly, nevetés
 • Arcmosás
 • Borotválkozás

Diagnózis

A diagnózis legtöbbször már a panasz elmondása, a fájdalom típusa, helye és kiváltó okai alapján felállítható.

 • Fájdalom típus. Az arcideggyulladáshoz társuló fájdalom hirtelen jelenik meg, sokkolóan erős és rövid.
 • Elhelyezkedés. Az arc trigeminus által beidegzett területei.
 • Kiváltó okok. A fájdalmat általában az arcot ért minimális hatás hozza létre, például érintés, evés, ivás, beszéd, vagy akár egy hűvös légfuvallat.

Bár orvosa számos vizsgálatot végezhet, de ezzel többnyire nem magát az arcideggyulladást akarja bizonyítani, hanem olyan okot keres a háttérben, mint pl. daganat, értágulat, sclerosis multiplex. Ilyen esetben ugyanis nemcsak a fájdalmat, hanem az okét is kezelni kell vagy lehet.

 • Neurológiai vizsgálat. A fizikális vizsgálat segít abban, hogy a trigeminus ideg mely ágai érintettek, illetve segíthet eldönteni, hogy a panaszokat például az idegre nehezedő nyomás vagy más okozza-e.
 • MRI vizsgálat. A vizsgálat célja annak megállapítására, hogy állhat-e sclerosis multiplex vagy daganat a fájdalmak hátterében. Egyes esetekben kontrasztanyagos vizsgálat (érfestés) is történhet az artériák és vénák állapotának megítélésére.

Kezelés

Az arcideggyulladás kezelése általában gyógyszerekkel kezdődik és sok esetben nincs is szüksége további kezelésre.

Ha a panaszokat más, a háttérben álló betegség, elváltozás okozza, akkor a kezelésnek a kiváltó okra kell irányulnia.

Azoknál, akik nem reagálnak a szájon át bevehető gyógyszerekre vagy nem kívánt gyógyszermellékhatást tapasztalnak, helyi injekció vagy műtét (az ideg felszabadítása a nyomás alól) lehet a megoldás. Ezt a kezelőorvos javasolhatja.

Az otthoni kezelés lehetőségei

Arcideggyulladás otthoni kezelésére több fizikoterápiás módszer alkalmazható sikerrel.

 • TENS kezelés: az idegstimuláció gyorsan csökkenti a panaszokat, azonban ez csak tüneti kezelés, nincs gyógyhatása.
 • MENS (mikroáramú) kezelés: A TENS-nél modernebb és hatékonyabb elektroterápiás kezelés, mely gyorsan csökkenti a fájdalmat és a sérült sejtmembránok helyreállítása révén gyógyító hatású is, azaz megszünteti a gyulladást.
 • Lágylézer kezelés: a lágylézer fájdalomcsökkentő hatását is orvosi vizsgálatok igazolják. A vörös és infra tartományú lézerek egyaránt megfelelők a bőrfelszín közelében futó ideg kezelésére. Az ideg lefutása mentén kell az idegszálat kezelni, pontról-pontra áthelyezve a kezelőfejet. 3-5 Joule energia bevitelére van szükség pontonként. Attól függően, hogy milyen teljesítményű a készüléked, eltérő időre lehet szükség egy-egy pont kezelésére. A B-Cure lézer készülékekkel 10-12 perc, míg a Personal Laser 200-al 1-2 percig tart a kezelés.

Itt olvashatsz bővebben a lágylézer alkalmazásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (64)
 • comment-avatar

  Néhány héttel az esemény után már nem lehet kideríteni, hogy mi volt áprilisban. Különösen azért, mert a tünet, jelenség megszűnt.
  A fül-állkapocs táji fájdalom lehet az előző „folytatása”, de lehet, hogy teljesen más, és véletlen az egybeesés.
  Forduljon fogászhoz – zárják ki az álkapocs ízületi gyulladást. Ez egy kellemetlen fájdalom, ami a hallójárat bemenete környékén, előtte, felette és annak környezetében jelentkezik. A rágás, az ásítás, a beszéd (az állkapocs mozgatása) provokálja a fájdalmat.
  Keressen fel fül-orr-gégészt is, mert a hallójárat,és középfül krónikus gyulladásai, fertőzései is okozhatnak ilyet.
  Ha nem találják a fájdalom okát, akkor neurológus a következő.
  Ezek a szakemberek is ajánlhatnak majd további vizsgálatokat, hogy kiderüljön az ok.
  Mert érdemben kezelni akkor lehet, ha tudjuk, hogy mit kellene kezelni.

 • comment-avatar
  ZSuzsanna 2 óra

  Idén áprilisban a jobb szemgödrömben és az arccsonton fájdalmat éreztem. Két napra rá reggelre a szem alatt táska alaklult ki. Viszketés, vörösség nem volt, csak szemmozgatásra erős fájdalom a jobb szemgödörben. A körzeti rendelőben kötőhártya gyulladást állapítottak meg, Tobradex szemcseppet kaptam. Aznap estére az alsó, belső szemzugban egy borsónyi duzzanat lett, ami kb. 15 perc alatt az alsó szemhély külső bőre alá „mozgott” éles fájdalom kíséretében, és hosszúkás, kanyargós, féregszerű formát vett fel. A hosszúkás duzzanat mozgása, változása szemmel látható és érezhető is volt. A féregszerű forma éjszakára elmúlt, visszatért a táskás szem néhány lencsényi göbbel. Próbáltam kideríteni, hogy éjszaka hol fogadnak ezzel, de nem jártam sikerrel.
  Két nap után kontrollra visszamentem a körzeti rendelőbe, fényképet mutattam a szemorvosnak a „féregszerű” alakzatról, aki azt mondta, ne foglalkozzak ezzel, csak egy kis ciszta lehet (?). A szemcseppet négy napig 5x alkalmaztam. A duzzanatok kb. egy hét után elmúltak, a szem összeszorítására jelentkező izomláz szerű fájdalom maradt.
  Ezután a bal szememen megsimétlődött minden fent leírt folyamat. 2-3 nap múlva a duzzanat onnan is elmúlt, a szem összeszorításra fájdalom maradt, ahogy a baloldali rágóizomban is. Most, egy hónappal később a bal fül-bal rágóizom-nyak baloldala között „mozog” a fájdalom, ami éles, szúró és pár percig tart. Kérem szíves tanácsát, hogy hol lehet ezt kivizsgáltatni. Köszönöm. Zsuzsanna

 • comment-avatar

  Postherpeszes fájdalom csillapítására a lágylézer kezelés alkalmazható. A Personal Laser L400, Energy Laser L500 Pro vagy Energy Laser L2000 Pro készülékek megfelelő energiaszintet biztosítanak ahhoz, hogy a nagy területű fájdalmat relatíve kis időráfordítással kezelni tudja.

 • comment-avatar
  Györgyi 3 hét

  1 éve estem át covid fertőzésen- rettenetesen magas lázzal 4 napig- utána 3 hónapra  övsömöröm lett. Azóta időnként szinte elviselhetetlen fájdalom mar bele a fejtetőm jobboldalába, és csakis oda. Ezt előidézi rágás, nevetés, fejtartás változás. Voltam fogorvosnál, de azon  a téren mindent rendben találtak. A háziorvosom szerint ezt a herpeszvírus okozhatja. Ezt el is fogadnám, de talán van rá valami gyógyszer, vagy eljárás, ami enyhítheti a fájdalmat. A könnyem kicsordul, amikor belém mar a fájdalom. Ön mit tanácsol, hova menjek, mit vizsgáltassak ki, mit tehetnék, hogy megszűnjön? Pár hónapja megnyugodtam, azt hittem lecsengett az övsömör utóhatása, de most újra előjött, és még élesebben, mint eddig. Előre is köszönöm a válaszát!

 • comment-avatar

  A fájdalom nem életkor-függő. Azaz bármikor, bárkinél kialakulhat.
  Az egyik esetben a betegség „ismeri a tankönyvet”, azaz minden tünete megvan, amit az orvosi tankönyvekben felsoroltak. Más esetekben „nem ismeri”, azaz egyes tünetek megvannak, mások hiányoznak, sőt… zavaró egyéb jelek is lehetnek.
  Mindaddig, amíg nincs diagnózis, csak találgatni (vagy ha úgy tetszik jósolni) lehet, hogy mi ez, mit kellene tenni.
  Az orvosok feladata, hogy elindulnak a legvalószínűbb irányba, de ha nem találnak magyarázatot, akkor további vizsgálatokat végeznek. Mindaddig, amíg van „ötlet”, hogy mi lehet a probléma, mit lehet még vizsgálni.
  És sok esetben „megáll a tudomány”, mert nem talál magyarázatot. A fájdalom ugyanis nem mérhető. Amit ön simán elvisel, ehet, hogy én ordítanék tőle… vagy fordítva.
  Összességében: nem lehet mást tenni, mint a kivizsgálást folytatni. Indulva az egyszerű vizsgálatokkal és haladva a komplikáltabb és néha kellemetlenebben felé.
  Egyébként nem derül ki, mi okozza. Ha nem derül ki, akkor nem lehet oki kezelést adni.
  Arcideg területi fájdalom esetén a neurológus jó iránynak látszik.

 • comment-avatar
  Katalin 3 hónap

  A lányomnak egy hete már, hogy hasonló tünetei vannak… Ma voltunk szájsebésznél, készült röntgen, illetve 3 orvos vizsgálta meg, de fogászatilag nem találtak okot a fájdalomra. Elküldtek minket a neurológiára, trigeminus neuralgia kizárása céljából… Az internetes oldalán lévő felsorolásokból mindent ki zárunk, mert egyik sem történt meg, sem trauma, sem műtét… A lányom 20 éves…lehetséges, hogy mégis arcideggyulladása lenne? Körülbelül 4 évvel ezelőtt volt egy olyan időszaka, amikor nagyon erős migrénnel küzdött, hányinger, sokszor hányás kíséretében, akkor találtunk egy gyógyszert, ami használt, aztán azóta szinte csak elvétve jelentkezik ez a fajta fejfájása és akkor is csak enyhén…lehet-e összefüggés az erek tekintetében, ha mégiscsak arcideggyulladás lenne a háttérben? Gondolok itt most, a mostanság össze-vissza vonuló frontokra stb…Nem szeretném kitenni olyan vizsgálatoknak, amik fájdalmasak és netalán feleslegesek… Abban kérném a véleményét, hogy mennyire látja reálisnak ezt a vonalat, illetve, hogy ilyen fiatalon is előforduljon…? Mindenképpen tovább megyünk a vizsgálatokkal, csak szeretném tudni, hogy jó irányba tartunk-e, ha neurológust keresünk fel legközelebb. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kata

 • comment-avatar

  Az arcideg fájdalom, trigeminus neuralgia miatt neurológust, fül-orr-gégészt és fogorvost keressen fel. A panaszokat olyan betegségek keltik legtöbbször, mellyel ezek a szakemberek foglalkoznak.
  Ha a kivizsgálások során nem találnak eltérést, akkor a Fájdalom ambulanciák segítenek a tüneti kezelésben.
  Egyébként olvassa el alaposan a cikket, aminél kérdezett. Több olyan otthoni fizikoterápiás módszert is említek, mely segíthet. Ki kell próbálni ezeket. Remélhetőleg valamelyik segít.

 • comment-avatar
  Ramona 7 hónap

  Jonapot kivanok! Sajnos nekem arc iged gyuladast vizsgaltak ki mar tobb eve jarok orvosokhoz a fajdalmam elviselhetetlen! Elmondasuk szerint vagy egy A tipusu arc betegsegem! Mar enni inni se tudok az allamba hatalmas fajdalmat vilam szeru egest erzek es mindha az arc idegemet a görcs osze huzna! Semijen fajdalom csilapito nen segit a fajdalmamon! Neurologus Teperint irt nekem de ez semitse segit rajtam, most kaptam Diphedant ami segitet a fajdalmaimon de 14 nap szedes utan kiutesek jottek ki az egesz testemen es eros szedules hanyinger hő emelkedes es magas vernyomas keletkezet nalam! Ugyeleti orvos mondta szedejem hagyam abba de a neurologusomat keressem fel! Ra 3 napra ujra ram jottek a fajdalmak ami szornyen elviselhetetlen mar az arcom egyik fele fajdalmas gorcsokbol es nyilalo szurasok egesek es az mellet a nyelvem is szornyen faj! Mai nap korhazba jelenkeztem surgosegin, elmondasuk szerint a gyogyser mellekhatasa 14 napra nem johetett volna ki , sajnos ok se tudtak segiteni rajtam! Azt ajanlottak szedjem nyugodtan a Dephidant mert ezzel a fajdalommal nem lehet elni! Es melle tettek Neurologust keressem fel surgosen! Ön szerint DR mi lehet ez???? Mi lenne a szukseges be avatkozas?? Hova fordulyak mit tegyek hogy tudjak ujra boldogan elni a csaladommal a 4 kis koru gyermekemmel! Elore is koszonom tisztelettel Ramona

 • comment-avatar

  Alighanem afta (szájnyálkahártya-fekély) okozza a panaszait. Ez általában ártalmatlan, de nagyon kellemetlen. 5-10 nap alatt magától is elmúlik, de a fájdalmak miatt forduljon fogorvoshoz. A fekélyt ecsetelővel lehet kezelni, egyben fájdalmat csillapítani.
  Oka nem ismert, akár vírusokkal is összefügghet a keletkezése.

 • comment-avatar
  Viktória 1 év

  Tisztelt Doktor úr!
  3 nappal ezelőtt megjelent egy fájdalmas seb a szám belsejében, az ínyemen a felső állkapcsom belső részén, bal oldalt (a felső bal 7-8 fogak tövében). Ezt követően kb 24 órával később pedig a fejem bal felén fájdalmak jelentek meg: szemöldök, szemgödör és arcüreg tájon, ritkán kinyilall az alsó állkapocsig is. A fájdalom konstans. Lehet-e a kettő tünetnek (fájdalmas seb a szájban és arcfájdalom) köze egymáshoz? Érdemes-e orvoshoz fordulni kivizsgálás céljával? Lehetséges-e, hogy herpesz vírus van a tünetek mögött? Ha igen, milyen orvoshoz ajánlatos fordulni? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Viktória

 • comment-avatar

  Az orvosai 17 éve keresik azt a módszert, ami segíthet.. Ha jól értem, kizárólag gyógyszerekkel próbálkoznak, a fizikoterápiás módszerekig 17 év alatt nem sikerült eljutni…
  A cikkem arról szól, hogy milyen gyógyszer és mellékhatása mentes módszereket ismer az orvostudomány, melyek enyhíthetik a neuralgiás fájdalmat. Olvassa el a cikket figyelmesen.
  A fizikoterápiás módszerek sem „mindenhatók”, azonban több betegnél válnak be, mint akiknél nem. Azaz nagyobb a valószínűsége, hogy segít, mint annak, hogy nem.
  Nem tudható előre, hogy melyik módszer lesz az ön számára segítséget adó.
  De ha meg sem próbálja, akkor ki sem derülhet.

 • comment-avatar
  Tamás 1 év

  Lassan 17 éve diagnosztizáltak nálam arcidegzsábát. CT-vel megnézték, talán van egy ér , ami nyomhatja az ideget. Tegretolt szedek, kezdetben keveset, ma már a maximálisan felírható mennyiséget. Van azonban, hogy ez nem elég, így már gordiuszt is szedek. Szerencsére jól tolerálom, ha nem felejtem el, olyanok a napjaim, mintha nem is lenne bajom. Nem is betegségnek, hanem egy állapotnak tekintem. Ennek ellenére vannak nagyon rossz időszakok, mikkor már kevés a felírt gyógyszer. Ilyenkor hatásos lehet a lézer, melyikkel próbálkozzak? Nincs más gyógyszer csak a karbamazepin? Van gyógyszer nélküli megoldás is? Életmódváltás? Vidéken élek, Sportolok, talán még lelkileg is rendben vagyok, mivel lehet próbálkozni? Köszönettel várom válaszát: Tamás

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikkem. Talán segít a továbblépésben.
  Az orvos csak azzal tud valamit kezdeni, ami eltérő. Ha nincs eltérés, akkor nem tud mit kezelni.
  De vannak olyan tényezők, melyeket nem ismerünk (ma még). A munkahelyi, párkapcsolati, családi stressz, a szorongás, a betegségtől való félelem közvetetten okoz betegséget. OLyan módon, hogy előtte hosszasan kutatnak, keresnek valami árulkodó nyomot, eltérést.
  Keressen fel fájdalom-ambulanciát, hogy további vizsgálatokkal próbáljanak találni valami eltérést és/vagy kérje pszichológus segítségét.

 • comment-avatar
  Fruzsina 1 év

  Már számtalan kört futottam, azonban nem találtak semmit, a háziorvosom nem vesz komolyan. Egy évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim, először egy borzasztó bizonytalanság érzéssel (szédülés szerű) ami heteken át tartott. Ez pàrosult mindenféle orr-fül gégészeti panaszokkal (orr feszítés, orr dugulás, a két szemöldök közötti tompa nyomás stb) jártam fül orr gégészeten, ahol a duzzadt orr-nyàlkahártya miatt kaptam Augmentint, azt mondták valószínűleg arc-üreg gyulladás. Beszedtem a gyógyszert azonban sajnos jobban nem lettem, elkezdődött egy borzalmas jobb oldali fájdalom, ami vándorolt, először a nyakamban, az izmok teljesen meg voltak feszülve, alig bírtam mozdítani, majd elkezdődött a jobb oldali halántékomban egy fájdalom ami először tompa feszítőnek indult, aztan egyre erősebb lett, és olyan szinten feszített már, hogy a szememre is kihatott,homályosan láttam, és olyan volt mintha nyomná valami a látóidegem,  egy napon pedig borzalmas idegfájdalmat is éreztem ami az állkapocsba is kisugárzott. Voltam neurologian, ahol elkuldtek agyi MR vizsgálatra, ahol semmit nem találtak. Ezekután voltam Covid teszten is végső elkeseredésemben, illetve mert fájt egy kicsit a torkom, ami pozitiv lett. Nem tudom hogy a covid okozta-e a panaszaim, vagy a rengeteg orvosi vizsgálat közben kaptam el, azonban sajnos azóta is hullámokban visszatér ez a halánték nyomás érzés, ami 1-2 óra után elkezd lejjebb vándorolni a fülem fele, illetve néha a felső állkapcsomban is érzem. 3 napja megint torokfájás kezdődött, mivel a háziorvos nem fogad, küldtem egy képet a mandulámról, amin tüszőket látott, megint antibiotikumot kaptam. Másnap megint elindult a borzalmas orr feszítés, éjszaka alig kaptam levegőt az orromon, majd következő nap kezdett megint feszíteni a jobb halántékom (mindig ugyanott) borzalmasan el vagyok keseredve, és sajnos a háziorvos pszichoszomatikus tüneteknek ítéli, így nem foglalkozik vele. Ön szerint hogyan tovább?

 • comment-avatar

  Az antibiotikumok túlzott és helytelen használata komoly probléma.
  AZ antibiotikum a baktériumos fertőzés esetén alkalmazandók. Különféle módon pusztítják el a baktériumokat, például azzal, hogy meggátolják a szaporodást.
  Ha valakinek újra és újra ugyanazt az antibiotikumot adják ugyanarra a helyre (ön azt írja, mindig augmentint kap), akkor az baj. Az első kezelés során a baktériumok nagy része elpusztult, azonban vagy nem volt elég hatásos a szer vagy nem szedte végig a kúrát, így nem ölt meg minden baktériumot.
  Így aztán az életben maradottak pár hét alatt ismét elszaporodtak és kialakult a gyulladás. Ekkor jött a következő kúra, ami csökkentet a panaszokat, de nem irtott ki minden bacit. És ez újra és újra megtörténik.
  Szükség lenne egy váladék-leoltásra, az antibiotikum kezelését pedig a mikrobiolgiai vizsgálat alapján választott antibiotikummal kellene végezni.
  Olyan szer kell, ami teljesen elpusztítja az önben évek alatt kifejlődött (az az Augmentinre már nem reagáló) bacikat.
  Enélkül végtelenül foroghat ez a rossz kör.
  Forduljon orvoshoz és kérjen baktérium tenyésztést és célzott antibiotikum kezelést, hogy az újra és újra ismétlődő fertőzéstől megszabaduljon.

 • comment-avatar

  A műtét során megsérült az ideg, de a sugárkezelés is ezt tette vele. Az előbbinél kivágtak egy darabot, a másodiknál elégettték.
  Az eredmény hasonló, mint az amputált láb esetén a fantomfájdalom. Nincs ott, de az agy mégis fájdalmasnak állítja be.
  A probléma az, hogy a fájdalom egy nem mérhető, nem „megfogható” dolog. Mindenki másképp érzi, érzékeli és tűri. Más fogja megszüntetni is.
  Az azonban, hogy mi lesz az „üdvözítő” fájdalomcsillapító módszer, nem mondható meg előre. Nincs más, próbálkozni kell. a TENS, a mikroáram, a lágylézer lehet a sorrend. Sok esetben az egyszerű és olcsó TENS elég. Máskor meg a lézer sem.
  Aztán ott van még a különféle kezelések egymást segítő hatása. Olvassa el ezt a cikkem.
  Ennél konkrétabb választ nem tudok adni: „nem lövünk ágyúval verébre”. Azaz a legegyszerűbb és legolcsóbb lehetséges megoldással érdemes kezdeni. Ha nem hat, akkor jöhet a következő. Van, aki azt gondolja, hogy akkor vegyük meg az ágyút (lágylézer), de nem biztos, hogy ez lesz a megfelelő. Lehet, hogy neki a tens lett volna a megfelelő.

 • comment-avatar

  A fog eltávolítás során megsérül a foghoz futó ideg. Egyeseknél semmi problémát nem okoz, máskor pedig állandó panaszokhoz vezet. „kicsit hasonló ez, mint az amputáció”. A láb nincs ott, de mégis fáj a láb. A fog nincs ott, de mégis fáj.
  A probléma az, hogy a fájdalom egy nem mérhető, nem „megfogható” dolog. Mindenki másképp érzi, érzékeli és tűri. Más fogja megszüntetni is.
  Az azonban, hogy mi lesz az „üdvözítő” nem mondható meg előre. Nincs más, próbálkozni kell. a TENS, a mikroáram, a lágylézer lehet a sorrend. Sok esetben az egyszerű és olcsó TENS elég. Máskor meg a lézer sem.
  Aztán ott van még a különféle kezelések egymást segítő hatása. Olvassa el ezt a cikkem.
  Ennél konkrétabb választ nem tudok adni: „nem lövünk ágyúval verébre”. Azaz a legegyszerűbb és legolcsóbb lehetséges megoldással érdemes kezdeni. Ha nem hat, akkor jöhet a következő. Van, aki azt gondolja, hogy akkor vegyük meg az ágyút (lágylézer), de nem biztos, hogy ez lesz a megfelelő. Lehet, hogy neki a tens lett volna a megfelelő.

 • comment-avatar
  Zita 2 év

  Páromnál 1 éve felsőállkapocs tájéki fájdalom (hasogat, nyilal, görcsöl) miatt fogorvos kihúzta a bölcsesség fogát. A továbbiakban a forgatókönyv a szokásos, hirtelen fellépő fájdalom megmaradt (evés, ivás, beszéd), mr vizsgálat (artéria kompresszió lehetősége fennáll), neurológus, epilepszia gyógyszer, amit a mellékhatások miatt nem szeretne szedni. Alternatív megoldásként kínai akkupunktúrára jár, de amint abbahagyja, 2 hét múlva minden kezdődik elölről. Most lézer vagy MENS készülék beszerzését fontolgatom. A kérdésem, hogy Ön melyik eszközzel kezdené (tudása alapján), ha a beteg helyében lenne (nyilván mindkettőre nincs keret és minden kezelés egyénfüggő, tudom). Konkrét eszköz ajánlását is szívesen veszem! Tisztelettel várom válaszát.

 • comment-avatar
  Bernadett 2 év

  meningeoma jóindulatú agydaganattal műtöttek 2019. júliusában. 
  Nem sikerült a teljes daganatot eltávolítani és komplikáció is akadt. 
  Azóta részt vettem cyber sugárkezelésen. A bent maradt daganat a 2021 évi júliusi kontroll alapján stagnált és nem növekedett. 
  Viszont az arcom és a szemem egyre jobban fáj. 
  Nincs közzé a daganathoz már, hanem a műtét során érzőidegek sérültek. Együtt tudok élni a mindennapi fájdalommal, de ha bármi kezelés létezik amivel egy kicsit enyhíthető jó lenne. 
  Előre köszönöm válaszát! 
  Üdvözlettel 

 • comment-avatar
  Edit 2 év

  több tizéve két három havonta vissza jőn arc homlokúreggyulladásom erős. Fájdalom anyit augmentint vagy aktil duot adnak rá. Viszont volt egy orvos aki Bajcsiba lézerrel. És tegretol kezeltem az jo volt rá de hiába mondom gégészetre nem irjál tegretol fel csak antibiotikumot. Mit tudok csinálni??

 • comment-avatar

  Ha jól értem, akkor több helyen is vizsgálták, de érdemi eltérést nem találtak a háttérben, így a covid-ra fogták?
  A jó hír: nem találtak olyan fizikai eltérést, ami miatt aggódnia kellene.
  A rossz: ennek ellenére vannak panaszai.
  Az orvosok tanácstalanok, hiszen nincs látható, mérhető elváltozás.
  A tüneteit valóban okozhatja akár poszt-covid is. De lehet egyszerűen táplálkozási probléma (vitamin, ásványi anyag és nyomelemhiány). Ezt egyszerűen A-Z multivitamin + ásvány étrendkiegészítővel napok alatt lehet rendezni. Olyan készítményt kérjem, amiben minden benne van, ami a napi szükségletnek megfelelő.
  Ha a covid okozza, akkor a panaszai akár hónapokig, 1-2 évig is fennmaradhatnak.
  Ha a panaszai olyan kellemetlenek, hogy zavarják a mindennapi tevékenységét, akkor viszont további vizsgálatokra kellene elmenni. Főképp a neurológia és a fogászat kapcsán érdemes „kutakodni”. Egy esetleges régi tömés általi gyulladás is okozhat ilyet.

 • comment-avatar
  Edit 2 év

  kb 2 hónapja van olyan gondom,hogy a bal oldali arcfelen izom remegesek,rangatozasok vannak, illetve a fejem hátso,bal oldali részén fura,viszkető érzés, fájdalom nélkül. Post covidnak könyvelték el, de a novemberi betegséghez képest csak júniusban jelent meg. A koponya MRI mutatott arcureg cusztat, illetve az ellentétes oldalon folyamatos fogviszketest érzek, ami broxizmust okozott sajnos, torzitva a ragasi felületet es állkapocs állását. Hova forduljak ezzel az egész dologgal? Köszönettel

 • comment-avatar

  Erről szól ez a cikk. Olvassa el, nem írnám le ide ismét a tartalmát. De a lényeg: néha nem találnak betegséget a fájdalom hátterében, máskor meg igen. Ezért aztán forduljon orvoshoz, hogy vizsgálatokkal kiderítsék az esetleges problémákat (torok, garat, fül betegségei, stb.). Ha ilyet találnak, akkor azt kell kezelni, ha nem találnak semmit, akkor lehet tüneti (fájdalomcsökkentő) kezelést kezdeni.
  A stressz okozhat ilyen panaszt is. De nem biztos, hogy ilyen „egyszerű” a helyzet, így vissza az elejére: forduljon orvoshoz.
  Készüléket akkor kezdjen használni, ha tudja mi az ok.

 • comment-avatar
  Gábor 2 év

  Itt ülök most az irodában és hirtelen az arcom bal oldalán olyan nyilaló fájdalom ütött be amit még soha korábban nem éreztem. A fülem „előtt”, a felső és alsó állkapcsomnál is. Már csillapodott, de a fülem tövében még mindig finoman „lüktet”. Nagyon ijesztő volt, és olyan mintha hullámokban még vissza tudna térni, legalábbis ezt érzem. Mit tegyek? Van erre valami megelőzési módszer? Mit ronthattam el? Az étkezésre odafigyelek, viszont a rendszeres mozgás az életemből hiányzik (napi 9 órát dolgozom gép előtt) és mostanában éjjelente folyton felébredek hajnali 3 körül.

 • comment-avatar

  Olvassa el a gyógyszere ismertetőjét. Különösen annak a mellékhatások részét. Sokkal hosszabb, mint a várható kedvező hatások. A mellékhatások annál valószínűbbek, minél hosszabban és minél többet vesz be belőle. A gyógyszer ráadául az egész testébe, mindenhova eljut. Egy morzsányi belőle oda is, ahol arra szüksége van.
  A gyógyszer helyett alkalmazzon olyan módszert, ami csak helyben hat. Ez lehet TENS, Mikroáram, lágylézer, terápiás ultrahang. Ezek méreganyag és mellékhatás mentes orvosi módszerek.

 • comment-avatar
  Erika 2 év

  11 napja arcüreg gyulladást diagnosztizáltak nálam CT alapján. Fájt a jobb arcfelem, a fülem előtt, és a fölső alsó fogsorom. Kaptam antibiotikumot három napi adagot, amit beszedtem. Sajnos a fájdalom nemhogy elmúlt volna hanem egyre gyakrabban, villámcsapás szerűen jön elő hasogat az egész fogsorom elviselhetetlenül. Fogorvosnál jártam, panoráma röntgent készítettek nem találtak gyulladt, rossz fogat. A jelentkező fájdalom hirtelen jön és körülbelül 20 perc fél óráig fenn is áll, igaz azért addig, mert olyankor rögtön Cataflamot veszek be. Ilyenkor elmúlik a fájdalom két óra hosszára majd apránként újra előjön a nagyon erős, elviselhetetlen fájdalom, ez megint tart körülbelül 20 perc fél órát. Lehet ez arcideg gyulladás vagy az arcüreg gyulladás gyógyulása húzódik így el?
  Nem lesz baj belőle, hogy gyakorlatilag 2 óránkent veszek be Cataflam Dolo-t?

 • comment-avatar

  Nem zárható ki. A negatív EMG csak annyit mutat, hogy az izomhoz vezető mozgató ideg és az érzőidegek károsodása nem kimutatható. Az arcidegzsába az arcidegek területén levő érzészavar, kellemetlen érzés.
  Gondolom, az EMG-t ennek okát vizsgálva végezték. Az esetek nagy részében nincs kimutatható eltérés, „csak fáj”. Erre tüneti kezelés alkalmazható, illetve ha van gyanú más betegségre, akkor további vizsgálatokkal lehet kizárni-igazolni.

 • comment-avatar
  Judit 2 év

  A kérdésem az lenne, hogy az arcidegzsába kizarható, ha az EMG vizsgálat eltérést nem mutat?

 • comment-avatar

  Az orvosai nem találják az okot, pedig egy éve vizsgálják. Miért gondolja, hogy én képes vagyok 5 mondata alapján, a távolból megmondani, mi a baja? Nem rendelkezem ilyen képességgel. Ha a panaszok okát még nem találták meg, akkor tovább kell keresni azokat! Folytassák a kivizsgálást!

 • comment-avatar
  Szilard 2 év

  1 éve be van gyulladva az arcom bal oldalon . Nem tudják az orvosok hogy mi okozhatja Mar a rossz fogaimat is kiszedettem és hiába. Össze vagyok dagadva es van mikor torkomba két oldalt göböt érzek . Cukorbeteg vagyok sokszor már nem tudom mi tévö legyek .Most allergia vizsgálatra küldtek de a virus miatt nem fogadnak . Megköszönném ha válaszol!Szilárd

 • comment-avatar

  Több oka is lehet. Ezek lehet, hogy összefüggnek a műtéttel, de az is, hogy nem. Elsőképp a műtétet végző orvoshoz kellene visszamenni.

 • comment-avatar
  Izabella 2 év

  Tisztelt Dr. Úr! Egy hete apámnak arcidegzsába műtéte volt, amit Janetta módszerrel végeztek. A jelenlegi helyzetre való tekintettel három nap múlva haza engedték, állapota jó volt, jelenleg is az. Carbamazepint szedett, most is azt írt fel az orvosa(ettől lelassúl, sőt „ki üti” aludna mindig) ,viszont arra panaszkodik, hogy zúg a feje. Mi válthatja ki? Egyéb fájdalomra nem panaszkodik. Válaszát köszönöm.

 • comment-avatar

  Igen, a cikk erről szól.

 • comment-avatar
  D.Tímea 2 év

  Trigeminus neuralgiám van. 2018-ban kezdődött Kaptam rá Tegretol gyógyszert. Azt használtam is egy darabig, de inkább abba hagytam a mellékhatásai miatt.2019 ben tünetmentes voltam, de 2020 év végén előjött ismét nagyobb fájdalommal.Elkezdtem az akupunktúrás kezelést, kétszer voltam, eddig még nem érzem hatását. Kénytelen voltam elkezdeni ismét a gyógyszert először napi 2*fél szem. Egy hétig kb jó is volt mondhatjuk,de elkezdett megint nyíllalni, muszáj voltam emelni az adagon, de tartok a mellékhatásoktól. Teljesen el vagyok keseredve. Tudna nekem valami jó tanácsot adni, hogy mit csináljak?

 • comment-avatar

  Lehet arcidegzsába. Egy adott betegség által okozott panaszok minden embernél eltérnek, eltérhetnek. Forduljon fogászhoz, fül-orr-gégészhez, neurológushoz, hogy az okát kiderítsék! Mielőbb, mert ha pl. egy gyulladás okozza, akkor az enyhe fájdalom csak a kezdet!

 • comment-avatar
  Misi 2 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Pár napja a bal halántékomat enyhén megérintve gyenge fájdalmat érzek. Néha mintha sugározva a fülbe és bal alsó fogsoromba is. Naponta párszor. Nem erős inkább enyhe sajgó fájdalom. Pl a párnán bal oldalon nem tudom tartani a fejem illetve a sapkát kellemetlen viselni. A tüneteket olvasva arcidegzsába lehet? Annál nem erősebb fájdalom jelentkezik? Válaszát köszönöm 

 • comment-avatar

  Az, hogy az arcideg melyik ága érintett és ez milyen intenzitású panaszokat okoz széles határok között változik és egyéni. Ami az egyik embernél enyhe kellemetlenség, a másiknál pokoli, lángoló fájdalom is lehet.

 • comment-avatar
  Larissza 2 év

  Az orvosom erre gyanakszik viszont nekem nem fájdalmam van hanem zsibbad az egesz bal oldalam a szememnél es az allamig tart.

 • comment-avatar
  Katalin 2 év

  Köszönöm!

 • comment-avatar

  Erre nincs pontos válaszom. A bioptron lámpa arcüreggyulladásra, krónikus gyulladásra való. Az arcidegzsába többnyire nem gyulladásos eredetű. Egyes esetekben közvetetten összefügghet a garat egyes fertőzéseivel, gyulladásaival (amiben segíthet a lámpázás).
  Ártani nem tud vele, így tegyen próbát. Lehet, hogy a fájdalmat fokozza, lehet, hogy enyhíti. A tapasztaltak alapján használja.

 • comment-avatar
  Katalin 2 év

  Azt szeretném megtudni, hogy arcidegzsába fájdalmas szakaszában használható-e bioptron lámpa? Segít a fájdalom mérséklésében, vagy éppen növeli azt?
  Köszönettel: V. Katalin

 • comment-avatar

  Nem hallottam olyan esetet, amikor az akupunktúra kárt okozott volna. Olyat igen, hogy nem használt és sok olyat is, hogy igen.

 • comment-avatar
  Ibolya 3 év

  Nagyon szépen megköszönöm a szives válaszát. Igy igaz, a kivizsgálás elsö fázisában amikor blepharospasmusra gyanakodtak, szóba hozták a botox kezelést, viszont aprólékosabb kivizsgálás után amikor a diagnózist arcdiszkinéziára váltották, csak gyogyszeres kezelést javasoltak, gyogyszerek amelyeknek nem kevés a mellékhatásuk…ezért szeretném ezt elkerulni. A kérdésem még az volna, hogy az ön vélemenye szerint ebben az esetben, az akupunktúrás kezelés, adhat eredményeket? Nagyon megköszönöm ha válaszol. Tisztelettel Ibolya.

 • comment-avatar

  A blepharospasmusra manapság a botox kezelést javasolják legáltalánosabban. A szem környékére fecskendezett anyag tulajdonképpen lebénítja az izmokat, így nem rángatóznak (valójában nem funkcionálnak). Egy kezelés néhány tízezer forint és akár 2-3 hónapig is lehet hatása. (mivel a botox nem gyógyít, így rendszeresen ismételni kell, azaz hosszú távon igen költséges lehet)
  Más módszer lehet az arc elektroterápiás kezelése. Az arcideg felső (homloki) és a középső (arc) ágának területén lehet kezelni. (az alábbi ábrán a bal oldali és középső ábrának megfelelően kell az elektródákat feltenni) blank
  Finom és precíz stimulációra képes készülék kell hozzá, mint például az ELITE.

 • comment-avatar
  Ibolya 3 év

  A megadott diagnózis: blepharospasmus / arc diszkinézia…

 • comment-avatar

  Az orvosai személyes találkozón és vizsgálata során nem tudtak diagnózist felállítani, távolról én sem tudok segíteni, mert sajnos nem rendelkezem távdiagnosztikai képességgel. Ha nem volt eddig, akkor kardiológus vizsgálatát kérje még. Elsősorban a rejtett magas vérnyomást és az esetleges átmeneti agyi vérellátási zavar lehetőségét kellene kizárni.

 • comment-avatar
  Ibolya 3 év

  Az én panaszaim a következők: önkénytelen szemhunyoritás, a szemöldököm erős összeszoritása, az orrcimpámat önkénytelenül szétfeszitem, illetve az orr és a száj tájékán megjelenik egy akaratlan, ritmusos mozgás/tremor. Ezek a tünetek kb.4 éve jelentkeztek, igaz hogy csak szemhunyoritással kezdődöt, de idővel társultak hozzá a többi tünetek is. Nem állando jellegü, de előfordul hogy jelentkezik beszéd közben, vezetés közben, társalgás közben, evés közben…erős fénytöl, sötétségtöl, stb. Néha tudom kontrolálni, ami nagy erőfeszitést igényel részemről, néha viszont minden akaratom ellenére ez nem sikerül, ami nagyon zavarová vált. Egy ideje azt veszem észre, hogy a felső ajkam jobb oldalt kicsit felhúzodik (az ajkaim nem pihennek meg szabáljosan egymásan), és zsibadd is (főleg közép tájékan). Kivizsgálás során csináltak vérképet, EEG, EMG, CT, és semmi kórosat nem találtak. Megjegyzem, hogy eddig többnyire gyógynövény tartalmu készitményeket használtam, illetve próbáltam jobban oda figyelni magamra, és a lelki háterére rájönni…de nem sok eredménnyel. A szives válasszát, előre is megköszönnem! Tisztelettel Ibolya

 • comment-avatar

  Modulált TENS programot használjon az ábra szerinti pontokon (attól függően, hogy melyik fájdalmas). TENS-sel egyszerre csak egy ág kezelhető. A TENS csak tüneti kezelés, míg a mikroáram (MENS) vagy lágylézer kezelés a regenerációs folyamatok gyorsítása révén az okot is megszüntetheti.
  blank

 • comment-avatar
  S.Ágnes 3 év

  A férjem sm betegség mellett szenved 6 éve a trigeminus neuralgiától. A trigem. kilépésénél van egy demyelizációs góc, azt gamma késsel kezelték egy hónapja. Mindenféle gyógyszert szedtünk már előtte, semmi sem használt. Műtét után három hétig béke volt, de mostmár egy hete pokoli fájdalmai vannak. Eszembe jutott, hogy nekünk van itthon TENS készülékünk, eddig nem is gondoltam rá, hogy talán ki lehetne próbálni. Nem tudom sajnos, hogy hová tegyem az elektródákat. Tudna esetleg ebben segíteni ? A fájdalom tipusa teljesen vándorló, gondolom mivel a kilépésnél van a góc.

 • comment-avatar
  ATTILA 3 év

  köszönöm szépen a válaszát! üdv!

 • comment-avatar

  A kivizsgálás nem halasztható! Mindenképpen fel kell keresnie neurológiát, mert az okokat fel kell tárni, minimálisan kizárni a veszélyes okokat! A trigeminus neuralgiát nem a fogászok kezelik.
  Bár a hirtelen, nagyon erős fájdalom indokolhatja a sürgősségi ellátást, de Önnél nem erről van szó. Magában az arcidegzsába nem veszélyezteti az életet, de pokoli kellemetlen.
  addig kezelni sem szabad, amíg nem tudja, hogy mi okozza (azaz mit is kellene kezelni).

 • comment-avatar
  ATTILA 3 év

  Értem ! akkor mindenképpen ideggyógyászatra kell mennem,gondoltam szájsebészetet is,de ezek szerint jobb a neurologia! tudom igy irásba nem lehet eldönteni a sürgősségét,de mennyire lehet ez veszélyes,mert külföldön dolgozom,és ebbe a nehéz időszakba csak juliusba tudnék haza menni,karantés kötelezettség stb!

 • comment-avatar

  A panasz hátterében állhat arcidegzsába (trigeminus neuralgia), de lehet más is. Ezt csak vizsgálatokkal lehet eldönteni. Forduljon ideggyógyász (neurológus) szakemberhez.

 • comment-avatar
  ATTILA 3 év

  TISZTELT DOKTOR ÚR! kb 6-7hete jelentkezett az arcom jobb oldalán szúró,nyilaló fájdalom ami nem folyamatos rendszertelenül lép fel napjába többször,ami 5-10mp tart,először fogorvoshoz mentem,ott mondták hogy valószinű hogy a romlott bölcsesség fogam okozhatja,kihúzták egy hete,de ennek ellenére is fenn áll ez a nyilalás. ön szerint mi okozhatja,vagy a további vizsgálatot hol folytassam. ÜDV!

 • comment-avatar

  Ugye nem gondolja komolyan, hogy 6 rövid mondata alapján, többszáz kilométer távolságból bármit újat meg tudok állapítani!? Különösen, hogy panaszai okát az egyetemi klinikák többszöri vizsgálattal sem találták meg.
  Ez azt jelenti, hogy folytatni kell(ene) a vizsgálatokat, amíg sikerül az okot megtalálni. Hiszen kezelést azután lehet kezdeni, ha tudjuk, hogy mit kell kezelni!

 • comment-avatar
  Mária 3 év

  Kedves Doktor Úr!
  Mi a véleménye, a trigeminusz neuralgia okát nem találták szegedi klinikán, csak B vitamint ajánlottak, mi nem használ. Fájdalom alig van, de a szem alatt és mögött görcsöl, a kérdésem az, hogy létezik, hogy ettől torzul a látásom? Tompa látó vagyok, és pont az ép szemem akadályozza ez a homályosság, vezetni sem merek, néha több hétig tart. Elveszti a látásom a fókuszt, mintha könny filmen át látnék, plusz 2,75 dioptria van most. Nagyom ijesztő állapot, féltem a látásom. Szemészet, szintén szegedi klinika, semmit nem talál, látó idegek épek, a szem szintén.
  Köszönöm
  Mária

 • comment-avatar

  A herpes az ajkakon jelent meg vagy fél oldalon az arcon és belül a szájban is?
  A fájdalmak hol észlelhetők? Hasonlóan, mint ebben a cikkben a képen? Homlok-arc-állkapocs?

 • comment-avatar
  Katona Éva 3 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Édesanyám 84 éves. Policitemiát diagnoszcizált a belgyógyász a rendkívül magas vvt, valamint fvs szám alapján. 
  Két alkalommal tudtunk eljutni vena sectiora, majd jött a covid. Ezzel egyidőben herpesek jelentkeztek az arcon, majd őrületes arc, szájüreg és egyéb fájdalmak.
  Végül Tegretol szedését javasolták, de nem tudja szedni, nagyon kellemetlen mellékhatásai vannak.
  Kérni szeretném a véleményét a megoldás lehetőségeiről.
        köszönettel és tisztelettel
                     Katona Éva

 • comment-avatar

  Valószínűleg ez egy „maradványtünet”. Bizonyos ingereket az ideg-izom kapcsolat „túlreagál” és erős izomösszehúzódás az eredmény.
  Az elektroterápia abban segíthet, hogy „újratanítsa” az ideg számára és az izomnak a helyes aktivitást.
  Két dolgot lehet tenni: 1. naponta 2-3x 10-15 percig tartó arcizom torna. Pl. tükör előtt gyakorolja a száj nyitás, zárás, csücsörítés, mosoly, stb. mozdulatokat. Kb 10000 (!) ismétlés kell a sérült idegnek és az agynak, hogy a megfelelő aktivitást újratanulja.Azaz kitartónak kell lennie
  2., Egy arckezelésre alkalmas elektroterápiás készüléket használjon, ami gyorsítja a fenti folyamatot. Sajnos a párezer forintos stimulátorok nem valók az arc kezelésére. Olyanok, mit a betontörő kalapács diótörésre.

 • comment-avatar
  Ákos 3 év

  Tisztelt dr.ur. Nekem körülbelül egy éve volt egy hármas ideg gyuladásom amit inekciokal es maszásal kezelt a helyi orvos(megjegyezném kárpátaljai vagyok az orvosi ellátás elégé hiányos). Az lenne a kérdésem hogy van egy visszatérő arc görcsöm ami néha jelentkezik asitás borotválkozas hatására töbnyire és nagyon intenziv görcsölö fajdalomal jár. Tudok e ezzel magam valamit kezdeni,mert az itteni ellátás nem éppen a legjobb. Előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Az akut panaszok, a hirtelen fellépő fájdalmak betegségre utaló jelek. Okozhatja fülgyulladás és más is. Akut tünettel mielőbb orvoshoz kell fordulni. Fül-orr-gégész rendelőt keressen fel elsőre. Ha nem tudjuk a probléma okát, akkor „látatlanban” kezelést sem szabad elindítani.

 • comment-avatar
  Szabó Nikoletta 3 év

  Tisztelt Doktor Úr! Októberben vestibularis neuritisen estem át, azóta a szédülés gyakran előjön, folyamatosan szedem rá a gyógyszert. Két napja elviselhetetlen fájdalmat érzek a bal arcfelemen, fülemben, amely érintésre fokozódik. Szeretném megkérdezni, hogy mitévő legyek, úgy érzem, hogy a munkámat sem bírom ellátni.
  Segítségét előre is megköszönve tisztelettel: Niki

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Ez egy nagyon jellemző reakció a lágylézer kezelésnél. Azt jelenti, hogy a beteg szövetei érzékenyen reagálnak az energiabesugárzásra. A fájdalom azt jezi, hogy egy kicsit több lézerenergiát adott egy-egy pontra, mint ami „jólesett” volna az idegszálnak.
  Semmi baj! Kárt nem okozott vele, csak az bizonyosodott be, hogy az idegszál jól reagál a lézerre!
  A laserkészüléke elég erős lézersugarat bocsát ki. A fájdalom azt jelzi, hogy a másfél-2 perc túl nagy „adagnak” bizonyult.
  Kezdje el ismét… most fél percet „adjon” minden pontnak. Nézze meg, hogy hasonlóan megjelenik-e a fájdalom. Ha nem, akkor következő kezeléskor állítson 40 másodpercet.
  Keresse meg azt az időtartamot, ami még nem fokozza a fájdalmakat.
  Ez minden kezeléssel több lehet, azaz időről időre ellenőrizze le, hogy melyik a kellemetlen időtartam!

 • comment-avatar
  Adrienn 4 év

  Tisztelt dr.ur!Arcideggyulladásomat lézerrel kezdtem kezelni. Pontról pontra mentem az idegek mentén.Másfél,2 percenként 1-1pontnál.Amikor befejeztem,úgy éreztem hogy jobban zsibbad és görcsöl a szám ,a nyelvem és aszememnél.Éjjel is felébredtem,pedig nem szoktam máskor.Az lenne a kérdésem,hogy folytathatom e tovább,vagy hadjam abba?2 éve voltam gamma kezelésen,de január óta jött elő ez a szörnyú zsibbadásos fájdalom és úgy érzem mintha dagadna a szám és a szememnél,de nem látszik semmi.Senki nem tud segíteni.Bocsánat hogy ilyen hosszan írtam,de nem tudtam rövidebben megmagyarázni.Nagyon megköszönöm,ha válaszol.Tisztelettel Adrienn.