A teniszkönyök a túlerőltetés hatására alakul ki. Nemcsak sportolók küzdenek vele. Olyanokat is érinthet, akik soha nem fogtak teniszütőt a kezükben. A kellemetlen panaszoktól nem egyszerű megszabadulni.

A teniszkönyök fő oka: túlterhelés

Karral végzett, ismétlődő, megerőltető fizikai munka hatására túlterheled azokat a pontokat, ahol az alkarmozgató izmok inai a csonthoz tapadnak. Többféle probléma léphet fel. Kis szakadások keletkezhetnek az ínban. Az ín egyes részei kiszakadhatnak a csontból vagy megsérülhet a csonthártya. Ezeken a helyeken gyulladás alakul ki. Ezzel kialakult a teniszkönyök – mely nevét ugyan a teniszezők közötti gyakori előfordulásáról kapta, korántsem csak a sportolókat érinti.könyökfájdalom jellemző helye

Bárkinél előfordulhat, aki gyakran ismétlődő mozdulatokat végez a karjával. Gyakori például az ácsok, asztalosok, szobafestők, hentesek között. Kiválthatják olyan „ártatlannak” tűnő dolgok is, mint például a tartós egérhasználat.

Gyakran keletkezik a tavaszi kerti munkák nyomán, a hosszú téli „pihenés” után végzett hirtelen terhelés (ásás, gereblyézés, metszés) hatására.

Találkoztam már olyan beteggel, aki tartósan ágyban fekvő hozzátartozója ápolása során szerezte. A nehéz testet ülésbe húzni, mosdatáskor forgatni, stb. nagyon megterheli az alkarizmokat és ezen keresztül a csonton tapadás pontjait.

A teniszkönyök tünetei

A fájdalom azon a karon alakul ki, amit használsz, amit erősebben terhelsz.

  • akár egy kisebb, könnyű tárgy megfogása, felemelése, megtartása, sőt még a kézfogás is igen erős fájdalmat vált ki
  • a könyök külső oldalán a fájdalom terhelésre fokozódik
  • a kézfej és az ujjak hátrafeszítése fokozza a panaszokat
  • nyugalmi állapotban is kínzó lehet fájdalom.

A teniszkönyök otthoni kezelési lehetőségei

A kezelésekor az egyik legfontosabb lépés a tehermentesítés. Ha lehetséges, akkor hagyd abba kell a panaszokat okozó tevékenységet (legyen az sport vagy akár munka).

Sokféle fájdalomcsillapító, szteroid és nem szteroid tartalmú gyógyszer, krém és tapasz is rendelkezésre áll. Tudnod kell, hogy a fájdalomcsillapítóknak (általában) nincs gyógyító hatásuk, csak a tüneteket nyomják el, ezért érdemes olyan megoldást keresni, amely hat a gyulladásra is és gyógyítja azt.

A frissen keletkezett fájdalom esetén kezdj hűtéssel. Az ízület alakját felvevő hűtőgéles pántok a legmegfelelőbbek. Közönséges jég használata esetén egy törölközőt is tegyél a jég és bőr közé. A közvetlenüla bőrre helyezett jég fél órára „ottfelejtve” fagyásos bőrsérüléshez vezethet! A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor legerősebb, ha 10-15 perc alatt a bőr hőmérséklete legalább 15°C fokkal csökken.

Ha a hűtés hatására nem szűnt meg a teniszkönyök fájdalmad, akkor választhatsz további fizikoterápiás kezelések között. Ezek hatása lassan alakul ki -azaz 7-10 napi kezelés után várható, hogy a fájdalom enyhül. A teniszkönyök azonban rendkívül makacs „jószág”, 23 hónap kitartó kezelés után várhatod, hogy teljesen elmúlik. Sőt… néha ennél is több. Azaz 10-15 nap kezeléssel nem múlt el, az nem azt jelenti, hogy a kezelés hatástalan, hanem azt, hogy ez a gyulladás rendkívül tartós.

Mélymeleg terápia

a legegyszerűbb és egyben olcsóbb módszer minden bizonnyal a mélymeleg terápia. Az infravörös sugarak felmelegítik a szöveteket, serkentik a keringést és ezzel a toxinok, metabolitok kiürítését – gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Frissen megjelent teniszkönyök esetén ne alkalmazz meleget, ha viszont több hete szenvedsz, akkor a meleg már csökkentheti a fájdalmat!

TENS kezelés

TENS készülékek elektromos impulzusai a fájdalom csillapítására szolgálnak. A fájdalom fölé és alá 3-5 cm-rel ragassz 1-1 elektródát és így kezelj. Ha a készülékeden van moduláris TENS program, akkor ezt használd, ha nincs, akkor a hagyományos vagy endorfin programokat is választhatod. A TENS tüneti kezelés, azaz bár a fájdalmat csillapítja, de nincs hatással a gyógyulásra.

Mikroáramú kezelés

A mikroáramú kezelést a TENS-hez hasonlóan kell végrehajtani, azzal a különbséggel, hogy a mikroáram a fájdalomcsillapítás mellett regenerálja a beteg, gyulladt sejtek membránját és hatékonyan gyógyít.

Ultrahang kezelés

az ultrahangsugár megemeli a kezelt szövetek hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyógyulási folyamatot. Az ultrahang kezeléshez mindig használj kontakt gélt. A kezelőfejet lassú, körkörös mozdulatokkal mozgasd a fájdalmas területen. Az ultrahang kezelés adagolásáról olvasd el ezt a cikkem.

Lágylézer kezelés

A lézersugarat a teniszkönyök legfájdalmasabb pontjára irányítsd és addig tartsd ott, amíg 5 Joule energiát juttatsz a fájdalmas területre. A különböző teljesítményű lézereknél más és más kezelési időre van szükség – olvasd el a készülék tájákoztatóját! A lézersugár energiája a szövetek mélyére hatol, serkenti a gyógyulási folyamatokat. Hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

Mágnesterápia 

bármely ízületet, inat érintő állapotban -így teniszkönyök esetén is- hatékony az elektromos árammal előállított pulzáló mágneses mező terápia.
Figyelem: az úgynevezett statikus -nem elektromossággal előállított- mágneseknek -karperec, nyaklánc, pánt, öv, stb.- nincs orvosilag igazolt hatása.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

  1. Az ugró-térd jellegzetes túlterheléses sérülés. Általában a sok és erős terhelés és az ehhez képest (relatíve) gyengébb combizmok okozzák. Olvassa el a térdfájdalom gyakori okairól szóló írásom. Aztán az általában a túlterhelésről szólót. Végül ebben a cikkben találja, hogy miért fontos a rehabilitáció (ne zavarja, hogy a térd keresztszalagról szól, maga az ok és a rehabilitáció is hasonló). És végül a combizom erősítés cikket.

  2. „Megnyugtató” az írását olvasni. Az ugrótérd is hasonlóan „makacs” jószág? Én már pár hónapja ettől szenvedek, és úgy érzem, hogy javul a dolog, de igencsak lassan… Abban van tapasztalata?

  3. A tenisz és golfkönyök igen makacs „jószág” :(. Két éve hasonlót sikerült „beszereznem” az edzőteremben. Több mint fél évig fájt, többféle kezelés mellett. A leghatékonyabbnak a teljes pihentetés bizonyult. Szerencsémre jött az ősz és a kerti munkák abbamaradtak – ez oldotta meg véglegesen. Olvassa el ezt a cikket is.
    Pihentetés nélkül sajnos elhúzódó panaszokra kell felkészülnie. A panaszt az ismétlődő mozdulat váltja ki, ha ezt nem hagyja abban, akkor ezzel a kezelések ellen dolgozik.

  4. Üdv!!Túlterheltem a könyököm az otthonom felújításában,ráadásul amúgy is igénybe van véve mivel masszőr vagyok,így pihentetni is alig tudom,van így esélyem a gyógyulásra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük