Korábban már írtam arról, hogy a teniszkönyök nem csak a teniszezők problémája – nos, ugyanez a helyzet a golfkönyökkel is: sokan úgy szenvednek a golfkönyök okozta fájdalmaktól, hogy életük során legfeljebb a televízió képernyőjén láttak golfütőt. Akár a  leghétköznapibb mozdulatok eredményeképp is kialakulhat ez a gyulladás.A kezelését komolyan kell venni, mert az egyszerű mozdulatok, mint a kar felemelése és leengedése is hosszú hónapokig kínozhatnak. A gyógyulás még kezelés ellenére is hosszú ideig tart.

Teniszkönyök vagy golfkönyök

Testedben az izmok inak segítségével kapcsolódnak a csontokhoz. Ha egy izomcsoportot túlerőltetsz, akkor

 • az inakban kisebb szakadások jönnek létre,
 • megsérül a csonthártya,
 • gyulladás keletkezik az izmok tapadási helyén.

A teniszkönyök és a golfkönyök közös jellemzője, hogy mindkettő túlerőltetésből ered és egyaránt kellemetlen fájdalommal jár.

A teniszkönyök esetén a gyulladásos fájdalom a könyök külső oldalán levő inakat érinti és a csuklót és az ujjakat kiegyenesítő (feszítő) izmokkal kapcsolatos.

A golfkönyöknél az érintett izmok a hajlításért felelősek, azaz a könyök belső oldalán van a gyulladás és itt jelentkezik a fájdalom.

Hogyan alakul ki golfkönyök, mik a legfőbb tünetei?

A golfkönyök legfőbb tünete a fájdalom ott, ahol az alkarizmok inai a könyök belső oldalán lévő „csontos dudorhoz” tapadnak.

A golfkönyök az izmok túlterhelésének eredménye. Általában tartósan ismételt mozdulatok szerepelnek a kiváltó okok között. Sportolók körében főként a golfozók, gerelyhajítók, falmászók, kézilabdázók között gyakori. Otthon a hát körüli munkák, építkezések, felújítások idején keletkezik igen gyakran. Kiváltó ok például kalapálás, festés, csavarhúzó használata, de például hosszan tartó gépelés vagy akár az egérhasználat is, stb.

Tényezők, melyek növelik a golfkönyök kialakulásának esélyét:

 • egyoldalú, tartós vagy ismétlődő terhelés
 • alkari izomegyensúly felborulása
 • rosszul kivitelezett edzés
 • gyenge minőségű sporteszköz
 • nem megfelelő bemelegítés
 • izomgyengeség
 • túl feszes izmok.

Hogyan kezelhető hatékonyan a golfkönyök?

A legfontosabb teendőd, hogy hagyd abba azt a tevékenységet, ami kiváltotta a golfkönyök tüneteket. Mégpedig a a teljes gyógyulásig, máskülönben hosszú hónapokig is eltarthat a gyógyulási folyamat. Ha a fájdalom különösen erős, az érintett kart semmire sem szabad használni: se ajtónyitásra, se bevásárlószatyor cipelésére.

A golfkönyök okozta fájdalmakat az ún. RICE módszerrel is enyhítheted. A RICE betűszó, mely

 • a pihentetés,
 • a hűtés,
 • a kompresszió,
 • és a felpolcolás

szavak angol megfelelőiből ( Rest – Ice – Compression – Elevation) ered.

E módszer számít „alapkezelésnek” minden izom és ínsérülés, illetve akut gyulladás, így a golfkönyök kezelésére is.

Ha nyugalomba helyezed a karod és hagyod, hogy a gyógyulási folyamatok tegyék a dolgukat (nem folytatod a gyulladást kiváltó tevékenységet), akkor a golfkönyök néhány hónap, fél év alatt többnyire magától meggyógyul. A problémát az jelenti, hogy kevesen engedhetik meg maguknak, hogy pihenőre vonuljanak.

A gyógyulás gyorsítható a különféle fizikoterápiás módszerekkel is. Ezek a módszerek a gyógyulási folyamatot támogatják, gyorsítják és ezzel csökkentik a fájdalmat is. Mindegyik más módon hat, így érdemes több módszert kombinálni.

Hatékony gyulladáscsökkentő és gyógyulást serkentő módszerek

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük