Az elektrostimuláció számos alkalommal bizonyította már, hogy több területen – rehabilitáció, sport, szépségipar, fájdalomcsillapítás – is megállja a helyét. E cikk célja a MENS terápia, azaz a mikroárammal történő idegstimuláció ismertetése. Ez az eljárás hamarosan elfoglalja majd az őt megillető előkelő pozíciót a hatásos, ám mellékhatások nélküli gyógymódok között.

Hogyan működik a MENS terápia?

Míg hagyományos idegstimuláció (TENS) esetén milliamperben (mA) mérhetjük a kezelés során használt elektromos áramot. A MENS terápia (mikroáramos neuromuszkuláris stimuláció) alatt csupán mikroamperes (μA) áramerősséget alkalmaznak. Ez a mérték olyannyira alacsony, hogy az emberi érzékelés küszöbértéke alatt van, azaz a páciens nem is képes érzékelni azt.

Ugyan több eltérő elmélet is napvilágot látott már a MENS kezelés pontos mechanizmusát tekintve, van, amiben mindegyik egyetért: a közös nevező az ún. ’injury current’, azaz ’sérülési áram’ jelensége. Ismert tény, hogy a sejtmembránban elektromos áram található. Míg a sejt külső felülete pozitív töltést hordoz, a belső negatívat. Amikor egy sejt károsodik, a sérült felület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram a normál terület felől a sérült terület felé áramlik. A sérült áram intenzitása szerint mikroáram, ami hozzájárul a szervezet sérült sejtjeinek és szöveteinek gyógyulásához. Ha pedig ezt kiegészítjük mesterségesen keltett mikroárammal, az tovább erősíti a sérült membrán természetes funkcióit, azaz gyorsabbá válik a gyógyulási folyamat.

A MENS, azaz mikroáram további előnye, hogy azok számára is lehetővé teszi a fájdalomcsillapító elektroterápiás kezeléseket, akik a hagyományos TENS eljárást fájdalmasnak érzik. Ez a kellemetlenség-mentesség kétségtelenül a MENS nagy előnye a TENS-sel szemben.

A MENS története – számokban

  • A mikroáramos neuromuszkuláris elektrostimulációs terápiát nagyjából 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki. Lynn Wallace több mint 600 páciensen vizsgálta a MENS terápia fájdalomra gyakorolt pozitív hatásait.
  • Wallace megállapította, hogy már 15-20 perces kezelések is fájdalomcsillapítást eredményeznek a páciensek nem kevesebb, mint 95%-ánál.
  • Később Lerner és Kirsch vizsgálta a MENS hatásait: krónikus derékfájdalomban szenvedő betegeket osztottak MENS terápiával kezelt és placebo, azaz hatástalan eszközzel kezelt csoportokba. Míg az első csoportban a résztvevők 75%-a számolt be fájdalomcsökkenésről, a második csoportban ez az arány mindössze 6% volt.
  • Gault és Gatens kutatásai azt bizonyították, hogy a mikroárammal kezelt ischaemiás betegek kétszer olyan gyorsan gyógyultak meg, mint a kezeletlen kontrollcsoport.

Több kutató is állítja vizsgálatai alapján, hogy fentiek mellett az alacsony szintű elektromos áram a csonttörések gyógyulására is pozitív hatással bír.

Mindezek fényében megállapíthatjuk, hogy a MENS kezeli az akut és krónikus fájdalmat is, ezen felül segíti a sérült szövetek, sebek és csonttörések gyógyulását. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott áramtípus a fizikoterápia és a klinikai alkalmazás területén.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

  1. Az, hogy egy módszer egy adott egyénnél hat-e, több dologtól függ. Ha nem hat, akkor felmerül, hogy olyan állapotra akarják alkalmazni, amire az adott eszköz nem jó (pl. a kalapáccsal nem lehet fűrészelni) vagy rosszul alkalmazzák (a fűrészt nem vízszintesen mozgatják, hanem ütögetnek vele).
    Ezen felül nincs egyetlen olyan gyógymód sem, amely minden esetben, mindenkinél 100%-ban hat. Egy adott módszer általában az alkalmazók jelentős részénél jó hatású, de nem mindenkinél hoz teljes gyógyulást. Eközben vannak, akiknél semmilyen hatás nincs. Ezért van az, hogy az egyik embernek ez, a másiknak meg amaz „válik be”.

  2. Tisztelt Cím! A két sarkam (a bal jobban) évek óta fáj. Hobbi szinten focizok, futok (hetente 2×3, ha éppen képes vagyok rá). Korábban már segített a lökéshullám terápia. Az idén már nem. Most jöttem a röntgenről. Mindkét oldalon a tuber plantaris peremén 2-3 mm-es, a dorsalis peremükön vaskos 20×5 mm-es meszes felrakódás van. A bal oldali belboka csúcsa alatt 5 mm-es járulékos csont van. Az izületi peremek kihegyesedtek, a csontszerkezet szabályos. Mindkét csípőizületi rés felényire beszűkült. Reggelente vagy meccsek után sántítok (akár több napig is). Önök szerint milyen kezelés lenne hatásos a gyógyulásomban? Egyébként hengerezek, nyújtok, jegelem, borogatom, stb.. 54 éves vagyok, 72 kg. Békéscsabán élek. Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel, Sztrunga Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük