MENS terápia: mikroáramú fájdalomcsillapítás - Dr. Zátrok Zsolt blog

MENS terápia: mikroáramú fájdalomcsillapítás

Az elektrostimuláció számos alkalommal bizonyította már, hogy több területen – rehabilitáció, sport, szépségipar, fájdalomcsillapítás – is megállja a helyét. E cikk célja a MENS terápia, azaz a mikroárammal történő idegstimuláció ismertetése. Ez az eljárás hamarosan elfoglalja majd az őt megillető előkelő pozíciót a hatásos, ám mellékhatások nélküli gyógymódok között.

Hogyan működik a MENS terápia?

Míg hagyományos idegstimuláció (TENS) esetén milliamperben (mA) mérhetjük a kezelés során használt elektromos áramot. A MENS terápia (mikroáramos neuromuszkuláris stimuláció) alatt csupán mikroamperes (μA) áramerősséget alkalmaznak. Ez a mérték olyannyira alacsony, hogy az emberi érzékelés küszöbértéke alatt van, azaz a páciens nem is képes érzékelni azt.

Ugyan több eltérő elmélet is napvilágot látott már a MENS kezelés pontos mechanizmusát tekintve, van, amiben mindegyik egyetért: a közös nevező az ún. ’injury current’, azaz ’sérülési áram’ jelensége. Ismert tény, hogy a sejtmembránban elektromos áram található. Míg a sejt külső felülete pozitív töltést hordoz, a belső negatívat. Amikor egy sejt károsodik, a sérült felület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram a normál terület felől a sérült terület felé áramlik. A sérült áram intenzitása szerint mikroáram, ami hozzájárul a szervezet sérült sejtjeinek és szöveteinek gyógyulásához. Ha pedig ezt kiegészítjük mesterségesen keltett mikroárammal, az tovább erősíti a sérült membrán természetes funkcióit, azaz gyorsabbá válik a gyógyulási folyamat.

A MENS, azaz mikroáram további előnye, hogy azok számára is lehetővé teszi a fájdalomcsillapító elektroterápiás kezeléseket, akik a hagyományos TENS eljárást fájdalmasnak érzik. Ez a kellemetlenség-mentesség kétségtelenül a MENS nagy előnye a TENS-sel szemben.

A MENS története – számokban

  • A mikroáramos neuromuszkuláris elektrostimulációs terápiát nagyjából 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki. Lynn Wallace több mint 600 páciensen vizsgálta a MENS terápia fájdalomra gyakorolt pozitív hatásait.
  • Wallace megállapította, hogy már 15-20 perces kezelések is fájdalomcsillapítást eredményeznek a páciensek nem kevesebb, mint 95%-ánál.
  • Később Lerner és Kirsch vizsgálta a MENS hatásait: krónikus derékfájdalomban szenvedő betegeket osztottak MENS terápiával kezelt és placebo, azaz hatástalan eszközzel kezelt csoportokba. Míg az első csoportban a résztvevők 75%-a számolt be fájdalomcsökkenésről, a második csoportban ez az arány mindössze 6% volt.
  • Gault és Gatens kutatásai azt bizonyították, hogy a mikroárammal kezelt ischaemiás betegek kétszer olyan gyorsan gyógyultak meg, mint a kezeletlen kontrollcsoport.

Több kutató is állítja vizsgálatai alapján, hogy fentiek mellett az alacsony szintű elektromos áram a csonttörések gyógyulására is pozitív hatással bír.

Mindezek fényében megállapíthatjuk, hogy a MENS kezeli az akut és krónikus fájdalmat is, ezen felül segíti a sérült szövetek, sebek és csonttörések gyógyulását. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott áramtípus a fizikoterápia és a klinikai alkalmazás területén.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
  • comment-avatar
  • comment-avatar
    Sztrunga Zsolt 1 év

    Tisztelt Cím! A két sarkam (a bal jobban) évek óta fáj. Hobbi szinten focizok, futok (hetente 2×3, ha éppen képes vagyok rá). Korábban már segített a lökéshullám terápia. Az idén már nem. Most jöttem a röntgenről. Mindkét oldalon a tuber plantaris peremén 2-3 mm-es, a dorsalis peremükön vaskos 20×5 mm-es meszes felrakódás van. A bal oldali belboka csúcsa alatt 5 mm-es járulékos csont van. Az izületi peremek kihegyesedtek, a csontszerkezet szabályos. Mindkét csípőizületi rés felényire beszűkült. Reggelente vagy meccsek után sántítok (akár több napig is). Önök szerint milyen kezelés lenne hatásos a gyógyulásomban? Egyébként hengerezek, nyújtok, jegelem, borogatom, stb.. 54 éves vagyok, 72 kg. Békéscsabán élek. Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel, Sztrunga Zsolt