MENS terápia: mikroáramú fájdalomcsillapítás

Az elektrostimuláció számos alkalommal bizonyította már, hogy több területen – rehabilitáció, sport, szépségipar, fájdalomcsillapítás – is megállja a helyét. E cikk célja a MENS terápia, azaz a mikroárammal történő idegstimuláció ismertetése. Ez az eljárás hamarosan elfoglalja majd az őt megillető előkelő pozíciót a hatásos, ám mellékhatások nélküli gyógymódok között.

Hogyan működik a MENS terápia?

Míg hagyományos idegstimuláció (TENS) esetén milliamperben (mA) mérhetjük a kezelés során használt elektromos áramot. A MENS terápia (mikroáramos neuromuszkuláris stimuláció) alatt csupán mikroamperes (μA) áramerősséget alkalmaznak. Ez a mérték olyannyira alacsony, hogy az emberi érzékelés küszöbértéke alatt van, azaz a páciens nem is képes érzékelni azt.

Ugyan több eltérő elmélet is napvilágot látott már a MENS kezelés pontos mechanizmusát tekintve, van, amiben mindegyik egyetért: a közös nevező az ún. ’injury current’, azaz ’sérülési áram’ jelensége. Ismert tény, hogy a sejtmembránban elektromos áram található. Míg a sejt külső felülete pozitív töltést hordoz, a belső negatívat. Amikor egy sejt károsodik, a sérült felület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram a normál terület felől a sérült terület felé áramlik. A sérült áram intenzitása szerint mikroáram, ami hozzájárul a szervezet sérült sejtjeinek és szöveteinek gyógyulásához. Ha pedig ezt kiegészítjük mesterségesen keltett mikroárammal, az tovább erősíti a sérült membrán természetes funkcióit, azaz gyorsabbá válik a gyógyulási folyamat.

A MENS, azaz mikroáram további előnye, hogy azok számára is lehetővé teszi a fájdalomcsillapító elektroterápiás kezeléseket, akik a hagyományos TENS eljárást fájdalmasnak érzik. Ez a kellemetlenség-mentesség kétségtelenül a MENS nagy előnye a TENS-sel szemben.

A MENS története – számokban

  • A mikroáramos neuromuszkuláris elektrostimulációs terápiát nagyjából 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki. Lynn Wallace több mint 600 páciensen vizsgálta a MENS terápia fájdalomra gyakorolt pozitív hatásait.
  • Wallace megállapította, hogy már 15-20 perces kezelések is fájdalomcsillapítást eredményeznek a páciensek nem kevesebb, mint 95%-ánál.
  • Később Lerner és Kirsch vizsgálta a MENS hatásait: krónikus derékfájdalomban szenvedő betegeket osztottak MENS terápiával kezelt és placebo, azaz hatástalan eszközzel kezelt csoportokba. Míg az első csoportban a résztvevők 75%-a számolt be fájdalomcsökkenésről, a második csoportban ez az arány mindössze 6% volt.
  • Gault és Gatens kutatásai azt bizonyították, hogy a mikroárammal kezelt ischaemiás betegek kétszer olyan gyorsan gyógyultak meg, mint a kezeletlen kontrollcsoport.

Több kutató is állítja vizsgálatai alapján, hogy fentiek mellett az alacsony szintű elektromos áram a csonttörések gyógyulására is pozitív hatással bír.

Mindezek fényében megállapíthatjuk, hogy a MENS kezeli az akut és krónikus fájdalmat is, ezen felül segíti a sérült szövetek, sebek és csonttörések gyógyulását. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott áramtípus a fizikoterápia és a klinikai alkalmazás területén.

A MENS terápia alkalmazása: optimális fázisok és időtartamok

A Globus elektrostimulátor készülékekben a MENS terápia általában két fázisból áll. Az első a fájdalom csökkentésére irányul. A második feladata a trauma feloldása, a károsodott szövet helyreállítása fehérjeszintézis és ATP-termelés révén (az adenozin-trifoszfát, vagyis az ATP biztosítja az energiát a sejtek számára). Az első fázisban a kezelés általában 15-30 percig tart, melyet 5-10 perces második követ. A kezelések számát mindig a páciens körülményeihez mérten szükséges személyre szabni. Általánosságban viszont elmondható, hogy a naponta/kétnaponta történő kezelés a célravezető 10-45 napon át.

A MENS és a TENS kezeléseket gyakorta kombinálják terápiás célokból. Az együttes alkalmazás az akut fájdalom és az izommerevség tüneteinek kezelésére van jótékony hatással.

Ezeket a Mikroáramú készülékeket ajánlom

 

Készítettem egy részletes összefoglalót a fájdalomcsillapítás otthoni lehetőségeiről. Ingyenesen elküldöm, ha kéred.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat, ezzel hozzájárul, hogy ezeket a Scart Kft., mint adatkezelő kezelje visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. A hozzájárulása bármikor visszavonható. Az Adatkezelési szabályunkat itt éri el.

Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

Legyen az első hozzászóló on "MENS terápia: mikroáramú fájdalomcsillapítás"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*