Köszvény tünetei és kezelése

A köszvény az arthritisz gyakori formája, amely bárkinél megjelenhet. Kínzó fájdalom, duzzanat és vörösség jelenik meg, leggyakrabban a nagylábujj ízületeiben. A terület rendkívül érzékeny.

A köszvényes roham gyakran hirtelen jelenkezik. Gyakran az éjszaka közepén „ébreszt” azzal, hogy nagy lábujj „tűzben ég”. Az ízület forró, duzzadt és annyira érzékeny, hogy még a takaró súlya is elviselhetetlennek tűnik.

Egyes esetekben a tünetek „jönnek és mennek”, azaz maguktól is visszarendeződnek. Leggyakrabban azonban kezelésre szorulnak, az érintettnek pedig be kell rendezkednie a fellángolások megelőzésére.

A köszvény tünetei

A tünetek szinte mindig hirtelen jelennek meg, gyakran éjjel. A legjellemzőbbek a következők

 • Erős, kínzó ízületi fájdalom. A köszvény általában a nagy lábujj alapízületét érinti, de bármely más ízületben is előfordulhat. Gyakran érintettek közé tartoziknak a boka, térd, könyök, csukló és ujj ízületek. A fájdalom a megjelenés utáni első 6-12 órában a legsúlyosabb.
 • Elhúzódó kellemetlenség. A legerősebb fájdalom megszűnése után az ízületi panaszok néhány naptól akár néhány hétig is fennmaradnak. A későbbi, ismételt megjelenések egyre hosszabbak és több ízületet érintenek.
 • Gyulladás és kivörösödés. Az érintett ízület duzzadt, meleg és vörös.
 • Korlátozott mozgástartomány. A nagy fájdalom miatt az ízületi mozgás korlátozott.

köszvény tünetei és kezelése, köszvényes arthritisz

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha hirtelen megjelenő, intenzív fájdalmat, duzzanatot észlelsz az ízületben. A kezeletlen köszvény a fájdalom fokozódásához és az ízület károsodásához vezethet.

Azonnal keress fel orvost, ha az ízület meleg, kivörösödik és lázad jelenik meg. Ez akár fertőzés jele is lehet.

A köszvény okai

Akkor fordul elő, amikor urátkristályok halmozódnak fel az ízületben. Ez váltja ki a gyulladást és az intenzív fájdalmat. Az urátkristályok akkor keletkeznek, ha tartósan magas a vérben a húgysav mennyisége. Az egészséges szervezet is termel húgysavat, azaz természetes módon fordul elő a testben.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

A húgysav a purin vegyületek lebontásából származik. Bizonyos ételekkel, például sertés-, marha-, pulykahús, halak, belsőségek (pl. máj, lép, vese) sok purin kerül a szervezetbe. Az alkoholtartalmú italok, különösen a sör, továbbá a gyümölcscukorral (fruktózzal) édesített italok fokozzák a húgysav magasabb szintjét.

Normális esetben a húgysav eloszlik a vérben, áthalad a vesén, amely „kiszűri” és kiüríti a vizeletbe. Ha azonban túl sok keletkezik vagy a vese keveset választ ki, akkor a húgysav felhalmozódhat és éles, tűszerű urátkristályok képződnek az ízületekben és a környező szövetekben. Ez okozza a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot.

Kockázati tényezők

A köszvény nagy valószínűséggel alakul ki, ha magas a vér húgysavszint a szervezetedben. A húgysavszintet növelő tényezők a következők:

 • Diéta. A húsban és a „tengeri herkentyűkben” gazdag étrend, a gyümölcscukorral édesített italok rendszeres fogyasztása növeli a húgysav szintet. Az alkoholfogyasztás -különösen a söré- növeli kockázatot.
 • Elhízottság. Túlsúly esetén a szervezetben több húgysav keletkezik és a vesék nem tudnak elég gyorsan megszabadulni tőle.
 • Egészségi állapot. Bizonyos betegségek -mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, metabolikus-szindróma, szív- és vesebetegség növelik a köszvény kockázatát.
 • Bizonyos gyógyszerek. A magas vérnyomás kezelésére gyakran alkalmazott egyes vízhajtók (tiazidok) és az aszpirin szintén növelhetik a húgysavszintet.
 • Családi halmozódás. Ha családtagjaid előfordult már köszvény, nagyobb valószínűséggel alakul ki nálad is.
 • Kor és nem. A betegség gyakrabban fordul elő férfiakban. A nőknél általában alacsonyabb a húgysavszint, azonban a menopauza után emelkedik és megközelíti a férfiakét.
  A férfiaknál leggyakrabban 30 – 50 év között, míg a nőknél a menopauza után jelenkeznek a tünetek.

Szövődmények

 • Visszatérő köszvény. Egyes embereknél a köszvényes roham egyszer fordul elő és soha nem jelenik meg ismét. Mások évente akár többször is megtapasztalhatják a betegséget. A gyógyszerek segíthetnek megelőzni az ismételt fellángolásokat.
  Ha nem kezelik, az ismétlődő köszvény lassan tönkreteszi az ízületet. Az urát kristályok csomókban rakódnak le a bőr alatt. Ezeket a csomókat tophusnak nevezik. Számos területen, például ujjak, kezek, lábak, könyöktáj vagy Achilles-inak jelennek meg. Tophusz általában nem fájdalmas, de köszvényes rohamok esetén duzzadt és érzékeny lehet.
 • Vesekövek. Urátkristályok összegyűlhetnek a húgyúti rendszerben, ami vesekövet okoz. A vesekő képződés kockázata gyógyszerekkel csökkenthető.

Megelőzés életmódbeli lehetőségei

Tünetmentes időszakokban elsősorban a következő táplálkozási irányelvek segíthetnek a jövőbeni köszvényes rohamok elkerülésében:

 • Bőséges folyadékbevitel. Maradj jól hidratált, azaz fogyassz sok vizet. Kerüld az édesített italokat, különösen azokat, amelyeknek magas a gyümölcscukor tartalma.
 • Korlátozd, de még inkább kerüld az alkoholbevitelt. A legújabb tanulmányok szerint különösen a sör növeli a köszvényes tünetek kockázatát, különösen a férfiaknál.
 • Alacsony zsírtartalmú ételeket fogyassz! Az alacsony zsírtartalmú ételek védőhatást fejthetnek ki a köszvény ellen, így ezek a legoptimálisabb fehérjeforrások.
 • Kerüld el a húsok fogyasztását! Kis mennyiség még „elmegy”, de figyelj arra, milyen típusú húst és mennyit viszel be.
 • Kerüld a nagy „zabálásokat”…. a köszvényes rohamok gyakran jelennek meg disznótoros vacsorát, pörköltes ebédet követő éjjelen.
 • Az alkatodnak megfelelő testsúly fenntartása. Akkora adagokat egyél, amelyek az egészséges testsúly fenntartását segítik. Ha a súlyod növekszik – túl sokat eszel!
  A fogyás csökkentheti a húgysavszintet! De kerüld a drasztikus fogyasztást, mert ez átmenetileg növelheti a húgysavszintet.

Diagnózis

A köszvény diagnosztizálásához általában nem kell sok minden, általában elegendők a következők:

 • Fizikális vizsgálat: A betegség annyira jellemző tünetekkel jelentkezik, hogy többnyire azonnal, első pillantásra felismerhető. A lokalizáció (nagy lábujj alapízülete), a duzzanat, a bőrpír és a kínzó fájdalom együttese azonnal fel kell, hogy hívja az orvos figyelmét. A vizsgálatokkal inkább más betegségeket kell kizárni, mintsem a köszvényt „bizonyítani”.
 • Laborvizsgálat. A húgysav és kreatinin vérszint mérése. A laboreredmények néha félrevezetők lehetnek. Vannak, akiknek magas a húgysavszintje, de soha nem alakul ki köszvény. Egyeseknél a köszvény jelei és tünetei megvannak, de nincs emelkedett érték.
 • Röntgenfelvétel. Hasznos lehet az ízületi gyulladás más formáinak kizárásában.
 • Ultrahang vizsgálat. A vizsgálattal felismerhetők az urátkristályok az ízületben vagy a tophuszokban.
 • CT vizsgálat. Bár ez a vizsgálat pontosan kimutatja az urát kristályok jelenlétét az ízületben, de rutinszerűen nem alkalmazzák a klinikai gyakorlatban, mert nagyon drága és nem ad „pluszt”a diagnózishoz és a kezeléshez.

A köszvényes roham kezelése

 • Az első kezelési teendő a fájdalom csökkentése. Hagyományosan erre nem szteroid gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat alkalmaznak.
 • A gyulladás csökkentés. Szteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a gyulladást. Adhatók tabletta formában vagy közvetlenül az ízületbe injekciózva. Szteroidok adására leginkább csak akkor kerül sor, ha a nem szteroid szerek nem alkalmazhatók valami miatt. A szteroidok -különösen tartósan alkalmazva- számos nemkívánatos mellékhatással is járhatnak.
 • Lágylézer kezelés: Gyorsan és jelentősen csökkentheti az akut köszvényes rohammal járó fájdalmat, duzzanatot és az ízületi tok körüli gyulladást. Ezzel egy időben csökkenti a szükséges gyógyszerdózist.
  A nagyteljesítményű klinikai lézerekkel általában 1-3 fájdalomcsillapítás után teljes fájdalommentesség érhető el. A kisebb energiájú, otthoni lézerekkel ennél több, akár 10 kezelés (5-8 perc kezelés, közte 5 perc szünet) lehet szükséges.
  A közelmúltban az akut köszvény kezelésével foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a lágylézer terápia hatékonyabb volt a nem szteroid gyulladáscsökkentőknél.

Megelőző gyógyszeres kezelés

A megelőzés fő célja a rohamok ismétlődésének elkerülése, melynek érdekében a vér húgysavszint csökkentésére van szükség. A diétás és életmódbeli lehetőségeket már említettem feljebb. Most a gyógyszeres lehetőségeket is említem. Megjegyzem, hogy ha a fenti diétás javaslatokat nem tartod, akkor a gyógyszerek ellenére is ismétlődni fognak a panaszaid.

 • Húgysav termelést gátló gyógyszerek. A xantin-oxidáz gátlók, pl. allopurinol ilyen. Korlátozzák a szervezet húgysav „termelését”. Ez csökkentheti a vér húgysavszintjét és csökkentheti a köszvény kockázatát.
  Az allopurinol mellékhatásai a kiütés és az alacsony vérsejtszám lehetnek. Más szereknél émelygés és csökkent májfunkció is előfordul.
 • A húgysav kiürítését serkentő gyógyszerek. Serkenti a vese húgysav eltávolító képességét. Ez csökkentheti a húgysavszintet és csökkentheti a köszvény kockázatát, de a vizeletben a húgysav szintje nő. Mellékhatásaik a bőrkiütés, gyomorfájás és vesekő képződés.
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar

  Köszvényes roham esetén a tanácsom: kérjék a kórházi felvételt és az akut ellátást. Ha az akut tüneteket sikerült csillapítani, akkor az otthoni teendőket tartalmazza a cikk, aminél a kérdést feltették.

 • comment-avatar
  Terezia 1 év

  Egy koszveny tamadas ,a nagy labuj es a mellet fojt valami atlatszo (olyan mintha viz lenne) nem tudjuk mi lehet es emellet meg hamlik is a parom laba ! Szeretnem megkerni ha tudna valaki tanacsot adni nagyon szepen megkoszonem!

 • comment-avatar

  Használja a kereső funkciót a jobb felső sarokban, hogy megtalálja, ami érdekli. Írja be: „lágylézer” és a lágylézerrel foglalkozó cikkeimet kapja találatként. Olvassa el ezeket. Hogy egyszerűsítsem a dolgát, kattinson ide.

 • comment-avatar
  Homeoffice 1 év

  kifejtené bővebben, hogy mi az a lágylézer kezelés és ez mennyire biztonságos otthoni használatra?
  Köszönöm.

 • comment-avatar

  Ezeket a gyógyszereket nyilván köszvény gyanúja miatt kapta. Ha az akut gyulladásos tünetek és fájdalom két hét után is megvan, akkor nem biztos, hogy csak köszvényről van szó! A köszvényes roham általában néhány nap után „enged”, enyhül.
  Javaslom, hogy forduljon ismét orvoshoz és jelezze, hogy két hét után nincs csökkenés és kérje további vizsgálatát.

 • comment-avatar
  Laszlo 2 év

  2 hete gyotor ugy, hogy 3 napig labra sem tudtam allni,es magas lazam volt.A labfejem es a bokam bedagadt, ez megy ket hete,es meg mingig megvan,pedig beszedtem 7 napig napi 2×1 Corchicumot es 2×1 Miluritot. Ez a masodik roham, mi lehet ez???

 • comment-avatar

  A dengue láz egy vírusfertőzés következtében megjelenő tünetegyüttes, az ízületek fájdalma, akár a csuklóé is a tünetek része lehet. A köszvény egy anyagcsere betegség, amit a húgysav vérbeli felszaporodása, majd az ízületekben (leginkább a nagylábujj vagy lábizületek, ritkábban más ízületek, pl. kézujjak is) történő lerakódása okoz. Nem világos, hogy a köszvény diagnózist honnan veszi, általában a labor és a ízületi panaszok alapján egyértelmű.
  Véleményem szerint a csuklófájdalom lehet a dengue láz tünete, de akár köszvényé is, de egyik sem következik a másikból.
  Ha a dengue láz része volt, akkor a tünetek elhúzódóan, lassan enyhülnek. Ha különálló köszvény, akkor meg az anyagcsere betegség, amit kezelni kell, de ismétlődésre számíthat.

 • comment-avatar
  gabor 3 év

  Érdeklődni szeretnék elképzelhető hogy dengue láz utan az ember kezén alakul ki koszvény? eszméletlenül megdagadt mozgatni nem tudtam , aztán az elmúlt de most is faj. Koszonom

 • comment-avatar

  Egy 12 éves lány általában nem sportoló, hanem kislány. Persze végezhet olyan sportot, ami megerőltetést okoz. Szépen „haza is lehet vágni” az egészségét, ha nem az életkorának, a csontozat, ízületi szalagok, inak, izmok erejének megfelelő, eltúlzott fizikai terhelést végez.
  Persze lehet azt mondani, hogy de az eredmények fontosak…. kérdezem én: az egészség feláldozása árán is? Sürgősen abba kellene hagyni azt a mozgást, ami ilyen durván túlterheli az ízületeit.

 • comment-avatar
  ekeke 3 év

  12 éves sportoló lány. MR szerint Lisfranc szalag részleges szakadás gyanúja, ízületi instabilitással, jelzett csontödémával. A IV.és V. metatarsusokban felmerül stressfractura lehetősége.

  Az egy hónappal korábbi MR vizsgálattal összehasonlítva a IV.és V. metatarsus ödémája fokozódott, a Lisfranc szalag területén az arthritis-synovitis csontödéma mérséklődött.

  Mi volna a teendő?

 • comment-avatar

  Azért, mert a blogomat eszközökről írom, ezekhez értek, ezeknek van tudományosan megalapozott hátterük. Az újra meg újra vízböjt nem ilyen módszer.

 • comment-avatar
  Torok Ákos 3 év

  A 1-3 nap csak viz böjt újra meg újra …. véglegesen  gyógyítja. Nem értem miért nem említi elsődleges kezelésént? 

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Ezt egyetlen mondat alapján, a beteg vizsgálata, adatainak ismerete nélkül senki nem képes megmondani.
  A köszvény leggyakrabban a nagy lábujjat, ritkábban a térdet, bokát érinti. Köszvényes rohamban a vér húgysav szinte magas szokott lenni. Ha a vérvizsgálat nem mutatott ki ilyet, akkor nem valószínű a köszvény – ahogy az orvosok sem mondtak ilyen, ha jól értettem.
  A köszvényes gyulladás összekeverhető a rheumatoid artritisszel! Forduljon reumatológushoz, hogy célzott vizsgálattal kiderítsék, mi okozza az ízületi panaszokat!

 • comment-avatar
  Anna 4 év

  Egy közeli hozzátartozóm vérvizsgálata nem mutatta ki a betegséget, ennek ellenére a kéz kisujja. a láb nagy ujja. jelenleg a sarka gyullad be. Semmilyen gyógyszert nem kapott és jelenleg is nagy fájdalmai vannak a betegnek. Kérem szives segítségüket, hogy mi a teendő. Valóban nem köszvényről van szó?