A köszvény az arthritisz gyakori formája, amely bárkinél megjelenhet. Kínzó fájdalom, duzzanat és vörösség jelenik meg, leggyakrabban a nagylábujj ízületeiben. A terület rendkívül érzékeny.

A köszvényes roham gyakran hirtelen jelenkezik. Gyakran az éjszaka közepén „ébreszt” azzal, hogy nagy lábujj „tűzben ég”. Az ízület forró, duzzadt és annyira érzékeny, hogy még a takaró súlya is elviselhetetlennek tűnik.

Egyes esetekben a tünetek „jönnek és mennek”, azaz maguktól is visszarendeződnek. Leggyakrabban azonban kezelésre szorulnak, az érintettnek pedig be kell rendezkednie a fellángolások megelőzésére.

A köszvény tünetei

A tünetek szinte mindig hirtelen jelennek meg, gyakran éjjel. A legjellemzőbbek a következők

 • Erős, kínzó ízületi fájdalom. A köszvény általában a nagy lábujj alapízületét érinti, de bármely más ízületben is előfordulhat. Gyakran érintettek közé tartoziknak a boka, térd, könyök, csukló és ujj ízületek. A fájdalom a megjelenés utáni első 6-12 órában a legsúlyosabb.
 • Elhúzódó kellemetlenség. A legerősebb fájdalom megszűnése után az ízületi panaszok néhány naptól akár néhány hétig is fennmaradnak. A későbbi, ismételt megjelenések egyre hosszabbak és több ízületet érintenek.
 • Gyulladás és kivörösödés. Az érintett ízület duzzadt, meleg és vörös.
 • Korlátozott mozgástartomány. A nagy fájdalom miatt az ízületi mozgás korlátozott.

köszvény tünetei és kezelése, köszvényes arthritisz

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha hirtelen megjelenő, intenzív fájdalmat, duzzanatot észlelsz az érintett ízületek környékén. A kezeletlen köszvény a fájdalom fokozódásához és az ízület károsodásához vezethet.

Köszvény esetén, azonnal keress fel orvost, azaz ha az ízület meleg, kivörösödik és lázad jelenik meg. Ez akár fertőzés jele is lehet.

A köszvény okai

Akkor fordul elő, amikor urátkristályok halmozódnak fel az ízületben. Ez váltja ki a gyulladást és az intenzív fájdalmat. Az urátkristályok akkor keletkeznek, ha tartósan magas a vérben a húgysav mennyisége. Az egészséges szervezet is termel húgysavat, azaz természetes módon fordul elő a testben.

A húgysav a purin vegyületek lebontásából származik. Bizonyos ételekkel, például sertés-, marha-, pulykahús, halak, belsőségek (pl. máj, lép, vese) sok purin kerül a szervezetbe. Az alkoholtartalmú italok, különösen a sör, továbbá a gyümölcscukorral (fruktózzal) édesített italok fokozzák a húgysav magasabb szintjét.

Normális esetben a húgysav eloszlik a vérben, áthalad a vesén, amely „kiszűri” és kiüríti a vizeletbe. Ha azonban túl sok keletkezik vagy a vese keveset választ ki, akkor a húgysav felhalmozódhat és éles, tűszerű urátkristályok képződnek az ízületekben és a környező szövetekben. Ez okozza a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot.

Kockázati tényezők

A köszvény nagy valószínűséggel alakul ki, ha magas a vér húgysavszint a szervezetedben. A húgysavszintet növelő tényezők a következők:

 • Diéta. A húsban és a „tengeri herkentyűkben” gazdag étrend, a gyümölcscukorral édesített italok rendszeres fogyasztása növeli a húgysav szintet. Az alkoholfogyasztás -különösen a söré- növeli kockázatot.
 • Elhízottság. Túlsúly esetén a szervezetben több húgysav keletkezik és a vesék nem tudnak elég gyorsan megszabadulni tőle.
 • Egészségi állapot. Bizonyos betegségek -mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, metabolikus-szindróma, szív- és vesebetegség növelik a köszvény kockázatát.
 • Bizonyos gyógyszerek. A magas vérnyomás kezelésére gyakran alkalmazott egyes vízhajtók (tiazidok) és az aszpirin szintén növelhetik a húgysavszintet.
 • Családi halmozódás. Ha családtagjaid előfordult már köszvény, nagyobb valószínűséggel alakul ki nálad is.
 • Kor és nem. A betegség gyakrabban fordul elő férfiakban. A nőknél általában alacsonyabb a húgysavszint, azonban a menopauza után emelkedik és megközelíti a férfiakét.
  A férfiaknál leggyakrabban 30 – 50 év között, míg a nőknél a menopauza után jelenkeznek a tünetek.

Szövődmények

 • Visszatérő köszvény. Egyes embereknél a köszvényes roham egyszer fordul elő és soha nem jelenik meg ismét. Mások évente akár többször is megtapasztalhatják a betegséget. A gyógyszerek segíthetnek megelőzni az ismételt fellángolásokat.
  Ha nem kezelik, az ismétlődő köszvény lassan tönkreteszi az ízületet azaz ízületi károsodáshoz vezet. Az urát kristályok csomókban rakódnak le a bőr alatt. Ezeket a csomókat tophusnak nevezik. Számos területen, például ujjak, kezek, lábak, könyöktáj vagy Achilles-inak jelennek meg. Tophusz általában nem fájdalmas, de köszvényes rohamok esetén duzzadt és érzékeny lehet.
 • Vesekövek. Urátkristályok összegyűlhetnek a húgyúti rendszerben, ami vesekövet okoz. A vesekő képződés kockázata gyógyszerekkel csökkenthető.

Életmódbeli változtatásokkal csökkentsd kialakulásának kockázatát

Tünetmentes időszakokban elsősorban a következő táplálkozási irányelvek segíthetnek a jövőbeni köszvényes rohamok elkerülésében:

 • Bőséges folyadékbevitel. Maradj jól hidratált, azaz fogyassz sok vizet. Kerüld az édesített italokat, különösen azokat, amelyeknek magas a gyümölcscukor tartalma.
 • Korlátozd, de még inkább kerüld az alkoholbevitelt. A legújabb tanulmányok szerint különösen a sör növeli a köszvényes tünetek kockázatát, különösen a férfiaknál.
 • Alacsony zsírtartalmú ételeket fogyassz! Az alacsony zsírtartalmú ételek védőhatást fejthetnek ki a köszvény ellen, így ezek a legoptimálisabb fehérjeforrások.
 • Kerüld el a húsok fogyasztását! Kis mennyiség még „elmegy”, de figyelj arra, milyen típusú húst és mennyit viszel be.
 • Kerüld a nagy „zabálásokat”…. a köszvényes rohamok gyakran jelennek meg disznótoros vacsorát, pörköltes ebédet követő éjjelen.
 • Az alkatodnak megfelelő testsúly fenntartása. Akkora adagokat egyél, amelyek az egészséges testsúly fenntartását segítik. Ha a súlyod növekszik – túl sokat eszel!
  A fogyás csökkentheti a húgysavszintet! De kerüld a drasztikus fogyasztást, mert ez átmenetileg növelheti a húgysavszintet.

Diagnózis

A köszvény diagnosztizálásához általában nem kell sok minden, általában elegendők a következők:

 • Fizikális vizsgálat: A betegség annyira jellemző tünetekkel jelentkezik, hogy többnyire azonnal, első pillantásra felismerhető. A lokalizáció (nagy lábujj alapízülete), a duzzanat, a bőrpír és a kínzó fájdalom együttese azonnal fel kell, hogy hívja az orvos figyelmét. A vizsgálatokkal inkább más betegségeket kell kizárni, mintsem a köszvényt „bizonyítani”.
 • Laborvizsgálat. A húgysav és kreatinin vérszint mérése. A laboreredmények néha félrevezetők lehetnek. Vannak, akiknek magas a húgysavszintje, de soha nem alakul ki köszvény. Egyeseknél a köszvény jelei és tünetei megvannak, de nincs emelkedett érték.
 • Röntgenfelvétel. Hasznos lehet az ízületi gyulladás más formáinak kizárásában.
 • Ultrahang vizsgálat. A vizsgálattal felismerhetők az urátkristályok az ízületben vagy a tophuszokban.
 • CT vizsgálat. Bár ez a vizsgálat pontosan kimutatja az urát kristályok jelenlétét az ízületben, de rutinszerűen nem alkalmazzák a klinikai gyakorlatban, mert nagyon drága és nem ad „pluszt”a diagnózishoz és a kezeléshez.

A köszvényes roham kezelése

 • Az első kezelési teendő a fájdalom csökkentése. Hagyományosan erre nem szteroid gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat alkalmaznak.
 • A gyulladás csökkentés. Szteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a gyulladást. Adhatók tabletta formában vagy közvetlenül az ízületbe injekciózva. Szteroidok adására leginkább csak akkor kerül sor, ha a nem szteroid szerek nem alkalmazhatók valami miatt. A szteroidok -különösen tartósan alkalmazva- számos nemkívánatos mellékhatással is járhatnak.
 • Lágylézer kezelés: Gyorsan és jelentősen csökkentheti az akut köszvényes rohammal járó fájdalmat, duzzanatot és az ízületi tok körüli gyulladást. Ezzel egy időben csökkenti a szükséges gyógyszerdózist.
  A nagyteljesítményű klinikai lézerekkel általában 1-3 fájdalomcsillapítás után teljes fájdalommentesség érhető el. A kisebb energiájú, otthoni lézerekkel ennél több, akár 10 kezelés (5-8 perc kezelés, közte 5 perc szünet) lehet szükséges.
  A közelmúltban az akut köszvény kezelésével foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a lágylézer terápia hatékonyabb volt a nem szteroid gyulladáscsökkentőknél.

Megelőző gyógyszeres kezelés

A megelőzés fő célja a rohamok ismétlődésének elkerülése, melynek érdekében a vér húgysavszint csökkentésére van szükség. A diétás és életmódbeli lehetőségeket már említettem feljebb. Most a gyógyszeres lehetőségeket is említem. Megjegyzem, hogy ha a fenti diétás javaslatokat nem tartod, akkor a gyógyszerek ellenére is ismétlődni fognak a panaszaid.

 • Húgysav termelést gátló gyógyszerek. A xantin-oxidáz gátlók, pl. allopurinol ilyen. Korlátozzák a szervezet húgysav „termelését”. Ez csökkentheti a vér húgysavszintjét és csökkentheti a köszvény kockázatát.
  Az allopurinol mellékhatásai a kiütés és az alacsony vérsejtszám lehetnek. Más szereknél émelygés és csökkent májfunkció is előfordul.
 • A húgysav kiürítését serkentő gyógyszerek. Serkenti a vese húgysav eltávolító képességét. Ez csökkentheti a húgysavszintet és csökkentheti a köszvény kockázatát, de a vizeletben a húgysav szintje nő. Mellékhatásaik a bőrkiütés, gyomorfájás és vesekő képződés.
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. Köszvényes roham esetén a tanácsom: kérjék a kórházi felvételt és az akut ellátást. Ha az akut tüneteket sikerült csillapítani, akkor az otthoni teendőket tartalmazza a cikk, aminél a kérdést feltették.

 2. Egy koszveny tamadas ,a nagy labuj es a mellet fojt valami atlatszo (olyan mintha viz lenne) nem tudjuk mi lehet es emellet meg hamlik is a parom laba ! Szeretnem megkerni ha tudna valaki tanacsot adni nagyon szepen megkoszonem!

 3. kifejtené bővebben, hogy mi az a lágylézer kezelés és ez mennyire biztonságos otthoni használatra?
  Köszönöm.

 4. Ezeket a gyógyszereket nyilván köszvény gyanúja miatt kapta. Ha az akut gyulladásos tünetek és fájdalom két hét után is megvan, akkor nem biztos, hogy csak köszvényről van szó! A köszvényes roham általában néhány nap után „enged”, enyhül.
  Javaslom, hogy forduljon ismét orvoshoz és jelezze, hogy két hét után nincs csökkenés és kérje további vizsgálatát.

 5. 2 hete gyotor ugy, hogy 3 napig labra sem tudtam allni,es magas lazam volt.A labfejem es a bokam bedagadt, ez megy ket hete,es meg mingig megvan,pedig beszedtem 7 napig napi 2×1 Corchicumot es 2×1 Miluritot. Ez a masodik roham, mi lehet ez???

 6. A dengue láz egy vírusfertőzés következtében megjelenő tünetegyüttes, az ízületek fájdalma, akár a csuklóé is a tünetek része lehet. A köszvény egy anyagcsere betegség, amit a húgysav vérbeli felszaporodása, majd az ízületekben (leginkább a nagylábujj vagy lábizületek, ritkábban más ízületek, pl. kézujjak is) történő lerakódása okoz. Nem világos, hogy a köszvény diagnózist honnan veszi, általában a labor és a ízületi panaszok alapján egyértelmű.
  Véleményem szerint a csuklófájdalom lehet a dengue láz tünete, de akár köszvényé is, de egyik sem következik a másikból.
  Ha a dengue láz része volt, akkor a tünetek elhúzódóan, lassan enyhülnek. Ha különálló köszvény, akkor meg az anyagcsere betegség, amit kezelni kell, de ismétlődésre számíthat.

 7. Érdeklődni szeretnék elképzelhető hogy dengue láz utan az ember kezén alakul ki koszvény? eszméletlenül megdagadt mozgatni nem tudtam , aztán az elmúlt de most is faj. Koszonom

 8. Egy 12 éves lány általában nem sportoló, hanem kislány. Persze végezhet olyan sportot, ami megerőltetést okoz. Szépen „haza is lehet vágni” az egészségét, ha nem az életkorának, a csontozat, ízületi szalagok, inak, izmok erejének megfelelő, eltúlzott fizikai terhelést végez.
  Persze lehet azt mondani, hogy de az eredmények fontosak…. kérdezem én: az egészség feláldozása árán is? Sürgősen abba kellene hagyni azt a mozgást, ami ilyen durván túlterheli az ízületeit.

 9. 12 éves sportoló lány. MR szerint Lisfranc szalag részleges szakadás gyanúja, ízületi instabilitással, jelzett csontödémával. A IV.és V. metatarsusokban felmerül stressfractura lehetősége.

  Az egy hónappal korábbi MR vizsgálattal összehasonlítva a IV.és V. metatarsus ödémája fokozódott, a Lisfranc szalag területén az arthritis-synovitis csontödéma mérséklődött.

  Mi volna a teendő?

 10. Azért, mert a blogomat eszközökről írom, ezekhez értek, ezeknek van tudományosan megalapozott hátterük. Az újra meg újra vízböjt nem ilyen módszer.

 11. A 1-3 nap csak viz böjt újra meg újra …. véglegesen  gyógyítja. Nem értem miért nem említi elsődleges kezelésént? 

 12. Ezt egyetlen mondat alapján, a beteg vizsgálata, adatainak ismerete nélkül senki nem képes megmondani.
  A köszvény leggyakrabban a nagy lábujjat, ritkábban a térdet, bokát érinti. Köszvényes rohamban a vér húgysav szinte magas szokott lenni. Ha a vérvizsgálat nem mutatott ki ilyet, akkor nem valószínű a köszvény – ahogy az orvosok sem mondtak ilyen, ha jól értettem.
  A köszvényes gyulladás összekeverhető a rheumatoid artritisszel! Forduljon reumatológushoz, hogy célzott vizsgálattal kiderítsék, mi okozza az ízületi panaszokat!

 13. Egy közeli hozzátartozóm vérvizsgálata nem mutatta ki a betegséget, ennek ellenére a kéz kisujja. a láb nagy ujja. jelenleg a sarka gyullad be. Semmilyen gyógyszert nem kapott és jelenleg is nagy fájdalmai vannak a betegnek. Kérem szives segítségüket, hogy mi a teendő. Valóban nem köszvényről van szó?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük