Ingyenes egészségi állapot felmérés – potenciális átverés

Heti rendszerességgel kapok kétségbeesett segítségkérő leveleket, jellemzően idős emberektől. Telefonon ingyenes “egészségi állapot felmérés”-re kapnak meghívást. A vizsgálat “nagyon rossz” eredménye okozta rémületükben a helyszínen egy  készüléket vásároltatnak velük. Otthon aztán – túl az ijedtségen és immár hideg fejjel- rájönnek, hogy százezrekkel károsították meg őket. Mit lehet tenni? Írásom megtörtént eseményeken alapul.

76 éves kisnyugdíjas esete

Telefonon kerestek meg és arteriográf vizsgálatra hívtak. El is mentem. Kiderült, hogy egy 3D NLS készüléket használnak.
A vizsgálat kb. 5-10 percig tartott, majd elém tettek egy olyan vizsgálati eredményt, amitől nagyon megrémültem.
Rábeszéltek hogy vegyem meg tőlük a BALANCE MAG-R készüléket 275 000,- forintért. Elkeseredésemben megvettem.

Már hazaérve, otthon olvastam utána, hogy milyen betegségek gyógyítására alkalmas. Rájöttem, hogy a magasvérnyomás, cukorbetegség, az aorta, a nyaki érelmeszesedés, a szív koszorúsereinek meszesedése és az agyi érek meszesedésére a készülék alkalmatlan. Úgy érzem jól átvertek.
Kérem szépen a segítségét, hogy kideríthessem, tudja-e javítani az állapotom ez a készülék.

Az átverés ősi módszere

Egyes cégek idősek átverésére “rendezkedtek be”. Módszerük az ingyenes buszos kirándulás volt. Az idős embereket távolra vitték. A helyszín általában egy olyan tanyacsárda volt, ahol nem volt térerő, nem lehetett mobilhívást végezni. Ebédet követően a résztvevőknek meg kellett hallgatni egy egészségügyi előadást. Az előadót általában orvosként mutatták be, valójában azonban egy fehér köpenybe bújtatott marketinges volt, aki kiváló beszédkészséggel ecsetelte az idősekre leselkedő megannyi veszélyt. Nem habozott megemlíteni azt sem, hogy létezik ezekre egy csodálatos eszköz, melyet 7-800 ezer forintért lehet megvenni általában, de aki most és itt megveszi, annak nagy kedvezményt adnak. Csak most, csak itt, csak a jelenlevőknek.
Sokan bedőltek és rendeltek. Csak később döbbentek rá az átverésre. A termék többnyire érdemi orvosi hatás nélküli, gagyi termék volt.

Annyi embert vertek át, hogy a hatóságoknak is lépni kellett. Az üzletkötésnek ezt a módszerét betiltották és büntetik. 

Aktuális “átverő” módszer – ingyenes egészségi állapot felmérés

Mivel az eredeti és nagyon hatékony módszer már nem alkalmazható, így a csalók mást eszeltek ki, a telemarketinget. Azaz telefonon hívják fel, jellemzően az idősebb korosztály tagjait. Kikérdezik őket az egészségügyi problémáikról és meghívják őket egy ingyenes állapotfelmérésre.

A gyanútlan “áldozat” elmegy erre a vizsgálatra, ahol néhány elektródát ragasztanak a bőrére, egy készülék villogva “mér valamit”. A folyamat lépései

Feszültség növelése

A vizsgálat közben az “orvos” csak ingatja a fejét és szörnyülködik, de még semmit sem mond.

Rémület keltés

Néhány perces mérés után egy terjedelmes “leletet” nyomtatnak ki és adnak át. Az “orvos” szerepét játszó értékesítő el is magyaráz pár dolgot, ami az azonnali kínhalát vízióját vetíti fel. A páciens immár úgy érzi, itt a vég és soha többé nem láthatja már a családját, gyermekeit, unokáit.

Megoldás felmutatása

A pánik közelébe levő áldozatnak végül felajánlanak egy minden problémáját meggyógyító eszközt. Az árát elsőre 7-800 ezres forint környékén említik. Az áldozatnak a félelem miatt immár annyi adrenalin öntötte el a testét, hogy logikusan nem tud gondolkodni, tudata beszűkül és egyetlen kiútként látja az ajánlott eszközt.

Ezt látva az eladó puhatolózni kezd és “együttérzést mutatva” csökkenti az árat. Igyekszik megtalálni azt az összeget, amit a rémült áldozat azonnal hajlandó megfizetni. A végső ár akár 150-200 ezerre is csökkenhet.

Fontos, hogy az áldozatot végig olyan nyomás alatt tartják, hogy átgondolni, mérlegelni nem képes. Még az sem jut eszébe, hogy hozzátartozótól, baráttól kérjen tanácsot. Aki ezt megpróbálja, az “orvos” rádörren, erre neki nincs ideje, mert ha nem akarja a segítséget, majd kéri más. De azért tovább marad, hogy az “ügyletet” behúzza, véglegesítse az eladást.

Amikor a jeges rémület valóban eláraszt

Az áldozat végül akkor “szabadul”, ha megrendeli a terméket. A vizsgáló előtti irodában meg is kapja, boldogan viszi haza.

Aztán elkezd utánajárni a “vizsgálati” eredményeknek és a kapott készüléknek.

Az átvertség érzése jeges fürdőként indul a lábujjaktól felfelé. Először csak borzongás, majd felfelé haladva jéghideg szorítás.

A vizsgálati leletek hazugok, előre megírtak. A készülék egy olcsó kínai gagyi, amit az alibaba oldalon 20-50 dollárért (azaz 10-20 ezer forintért) lehet megvásárolni.

Mit tehetsz?

Az ilyen eseményt csak megelőzni tudod!

  • ha telefonon “ingyenes” állapotfelmérésre hívnak, akkor 99%-ban átverős céggel van dolgod. Ne menj el.
  • ha mégis elmész, semmiképpen ne vásárolj a helyszínen! A helyszíni vásárlásra nem vonatkoznak az elállási szabályok! Azaz nem viheted vissza, nem kérheted az ár visszatérítését.
  • ha elmentél és vásárlás mellet döntesz, mindenképpen kérd el a “vizsgálati eredményed” és annak részletes ismertetését, a javasolt készülék használati ismertetőjét és a készülék úgynevezett  EC Declaration of Conformity (termék megfelelőségi nyilatkozatot). Ezen szerepelni kell, hogy a készülék megfelel az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos 93/42/EEC ajánlásnak. Amennyiben a 93/42/ECC szöveg nem olvasható a mutatott igazoláson, azt jelenti, hogy a termék nem orvosi eszköz és egészségügyi célra ajánlása tilos (az EU teljes területén).

Ha ezeket nem kapod meg és mégis vásárolsz… úgy hívják: tanulópénz. Sajnálom.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)