A legtöbb beteg abban a téves hitben él, hogy már az első tabletta bakapása vagy egyetlen fizikoterápiás kezelés után azonnal megszűnnek a panaszai és helyreáll az egészség. Nos… ez nem így van. Meg kell értened néhány dolgot a tested működésével kapcsolatban. Mi okozza a megbetegedést? Mi váltja ki a gyógyulásod? Mi a gyógyítás? Ki vagy mi gyógyít? Az orvos? Az általa felírt gyógyszerek? Az ultrahang sugár? Esetleg a sebészkés? Gondolkodtál már ezeken a kérdéseken? Ha nem, akkor most segítek.

A tested egy komplex rendszer

Tested egyetlen sejtjének működése elképesztően bonyolult. Gondolj bele! Új sejteket hoz létre az elpusztult sejtjeid helyett. Megújítja a bőröd, körmöd, hajad, vérsejtjeid, immunrendszered, emésztő-enzimeid, hormonjaid, stb. Sokféle anyagot, fehérjét, enzimet, hormont, stb. állít elő, és „szétteríti” a testedben oda, ahol arra épp szükség van. Ez olyan, mint egy hatalmas gyár.

A tested működését számos dolog befolyásolja, például az időjárás, a táplálkozásod mennyisége és minősége, a fizikai aktivitásod mértéke. Sőt!!! A pillanatnyi érzelmeid, bánatod, vágyaid, félelmeid! És még sok más is.

Mi vezérli a test működését?

Agyad az „irányítóközpont”. Úgy működik, mint a gépezetet vezérlő számítógép. Az idegrendszered pedig behálózza a tested és hozza-viszi az információt a sejtjeid, szerveid és az agyad között.

A vezérlés -nagyon leegyszerűsítve- két fő részre osztható.

Akaratodtól függetlenül, automatikusan működő (vegetatív idegrendszer)

Sejtjeid milliárdjainak automatizált működését irányítja, hangolja össze, szabályozza, felügyeli elektromos impulzusok segítségével.
Ez határozza meg, hogy az adott aktivitáshoz mennyit verjen a szíved, mennyi veríték kell a tested hűtéséhez, mennyi inzulin, tripszin, epesav, stb. a táplálék emésztéséhez, mennyi fehérvérsejt az immunrendszered épségéhez, stb.
Ezeket az akaratoddal nem tudod befolyásolni.

Akaratlagosan (szándékosan) működtethető

Például meghatározhatod, hogy mikor hajtasz végre egy cselekvést. Itt a működést Te magad kezdeményezheted, de bizonyos automatizmusokat itt is az agy vezérel le.
Például te elgondolod, hogy szádhoz emeled az asztalról a kávéscsészéd. Azt azonban nem tudatosan irányítod, hogy az izmaid milyen sorrendben, intenzitással és erővel húzódjanak össze. A csésze becsült súlya, távolsága, stb. alapján az agy számolja ki a szükséges „beállításokat” és „küldi le” az izmokhoz az végrehajtási utasítást.

A logisztika fontossága

Mint minden hatékonyan működő gyárban, a testedben is a precíz logisztika biztosítja a zavartalan működést. Gondolatban képzeld magad egy autógyár összeszerelő csarnokába. Halmokban áll az alkatrész, készülnek is a gépkocsik, azonban az utolsó állomásnál elfogytak a kerékcsavarok, így a kereket nem lehet a helyére tenni. A néhány hiányzó csavar miatt a teljes gyártás megreked, mert kerék nélkül egyetlen kocsi sem gördülhet le a szalagról. Megbénul az egész üzem.

Elkezdik vizsgálni a dolgot. Kiderülhet, hogy csavarból van elég a raktárban, de nem került időben a szerelősorra. De lehet, hogy nem a megfelelőt igényelték és más érkezett a raktárból. A raktáros hibázott és mást adott ki. Vagy elromlott a targonca és nem volt mivel átszállítani. De előfordulhatott, egy külső szállítmány nem érkezett be időben. Mert sztrájkoltak a fuvarozók vagy elmosta az utat az árvíz, stb.).

Ezerféle ok vezethetett oda, hogy a gyártás leállt – „megbetegedett” a folyamat.

Hogyan alakul ki a betegség?

Nagyon leegyszerűsítve a folyamatot: a tested is csak akkor tud  egészségesen működni, ha a megújuláshoz minden alapanyag rendelkezésére áll, ráadásul a megfelelő mennyiségben és minőségben. Ha bármi, akár a legkisebb nyomelem is hiányzik, a működés hibás útra fut és kialakulhat a betegség.

Sokszor egészen egyszerű ok, például egy ásványi anyag (kálcium, magnézium, kálium, stb.) hiánya vezet oda, hogy a sejtjeid nem képesek hatékonyan működni, így szervezeted immunrendszere nem képes hatékonyan megvédeni egy kórokozóval szemben. Máskor egy anyag (például cukor) túlzott bevitele vezet problémákhoz.

De ezernyi más oka lehet annak, hogy „por kerüljön” a gépezet működésébe és megbetegedj.

A sérülések, a stressz, a túlzott terhelés, baleset, helytelen táplálkozás, a kevés testmozgás mind-mind kedvezőtlen folyamatokat indíthatnak, melyek idővel betegséggé „érnek”.

Mi a gyógyítás?

Azt már értheted, hogy milliónyi oka lehet a betegségnek, nézzük meg azt is, hogyan lehet elhárítani! Ha a gyárnál maradunk, akkor jön a műszakvezető, kideríti, hogy mi a leállás oka. Amint megérkezik a csavarból a megfelelő, újra beindulhat a termelés és készülnek a termékek.

A tested komplex rendszerében még egy gyárnál is sokkal bonyolultabbak a folyamatok, ezért a gyógymód megtalálása is nehezebb. A gyógyítás az egészséges állapot visszaállítására törekvő cselekvés, melyet a gyógyító végez vagy irányít.

Gyógyító bárki lehet, aki segítséget nyújt a gyógyuláshoz vezető út megtalálásában. Akár a szomszédasszony is lehet, aki azt javasolja a kifordult boka esetén: tegyél rá jeget! Aki viszont ugyanerre azt javasolja, hogy tedd meleg vízbe, az nem gyógyító, hiszen az adott esetben a meleg inkább ártani fog (fokozza a bevérzést és duzzanatot).

Az orvosi egyetemen az egyik első intelem az orvoshallgatók számára a „Medicus curat, natura sanat” mondás. Azaz orvos kúrál, de a természet gyógyít. Az orvosok egy része ezt gyorsan elfelejti és hatalmasra duzzadt egóval mászkál fel és alá, abban a biztos tudatban, hogy ő a nagy gyógyító. Pedig az esetek többségében az orvos legfeljebb hozzájárult a gyógyuláshoz! Elhárította azt az akadályt, ami a gyógyulás útjában állt vagy éppen alkalmazni kezdett egy módszert, ami helyreállította az öngyógyító folyamatokat.

Valójában a saját tested gyógyít meg téged!

Az orvos, ápoló, fizikoterapeuta, stb szerepe az, hogy erre az öngyógyító útvonalra terelje a tested. Egy vakbélgyulladás esetén az orvos műtéttel eltávolítja a gyulladt féregnyúlványt – enélkül a tested valóban nem tudna meggyógyulni. De a gyógyulás, helyreállás már a testedtől függ.

Nem világos? Elhiszem!

Gondolj vissza arra, amikor eltört egy csontod. Az orvos megvizsgál és kimondja a törés tényét, máris gipszrögzítést alkalmaznak. Nem kapsz gyógyszert, nem is látod az orvosokat csak 3 hónappal később és TADÁÁÁÁMMMM a csontod összefort!

De ki a fene gyógyított meg? Az orvosok? A gipsz? NEM… a tested.

Egy másik példa: egy késsel mélyen belevágsz az ujjadba. Ki forrasztja össze a sebet? Ki gyógyítja be? Hiszen orvoshoz mégcsak el sem mentél???

A tested öngyógyító, regeneráló képessége hatalmas, a gyógyulás érdekében ezeket a folyamatokat kell segíteni.  

Mi a tüneti terápia?

Olyan módszer, ami nem gyógyít, de egy tünetet „láthatatlanná” tesz. Fáj a vállad, kapsz fájdalomcsillapító tablettát. A gyógyításban semmit nem segít, de nem szenvedsz annyira.

Magas vérnyomásodra vérnyomáscsökkentőt kapsz. Lenyomja a vérnyomást, de nem gyógyít meg. Ezt mutatja az, hogyha véletlenül nem szeded be a gyógyszert, akkor a vérnyomásod felugrik.

A tüneti terápia pont olyan, mint amikor a kisgyermek a bújócska során eltakarja a szemét és azt hiszi, hogy elbújt. A betegség továbbra is ott van, roncsolja a tested, szerveid –  de épp nem látszik, mert „eltakarja a kapott szer”.

A fizikoterápiás módszerek a gyógyulást segítik

Tény, hogy a fizikoterápiás módszerek segítenek és csak teljesen helytelenül alkalmazva árthatnak. Az ultrahang, lágylézer, pulzáló mágneses mező, mikroáram vagy más természetes módszer alkalmazása kedvező lehet a számodra. Természetesen mindegyik másképp hat és más hatást várhatsz tőle. Ha a megfelelőt alkalmazod, akkor biztosan segít. Ez bizonyított.

Ha idáig elértél az olvasással, akkor már jól érted, hogy nem az ultrahang sugár, lézerfény, mágneses mező, elektromos áram, stb. gyógyít, hanem azok az élettani folyamatok, amelyeket a kezelés során és után a testedben elindít.

A betegségek többsége olyan állapot, amelyben a tested saját öngyógyító folyamatai leállnak. Például egy gyulladásos sejtek nem termelnek energiát, leáll az „önjavító anyagok” termelése (a fehérjeszintézis) és így nem gyógyulnak. Szükséges valami, ami kilöki őket ebből a dermedt állapotból.

A kezelés, a fizikoterápia nem csinál mást, mint segít beindítani a kedvező folyamatokat. Magát a gyógyítást azonban a természet, azaz tested végzi el!

Megfelelő eszköz és alkalmazás

A hatáshoz azonban az szükséges, hogy a megfelelő eszközt válassz és azt helyes módon alkalmazd. Mindenki és minden betegség egyedi, azaz azt, hogy neked mi szükséges az ehhez értő szakembernek kell megmondania. Tőle tudhatod meg a kezelés módját is.

Miért fontos a megfelelő eszköz?

Vegyünk egy konyhai példát: A főzéshez-sütéshez edényre van szükség. Másmilyet igényel, ha levest, pörköltet, sültet vagy palacsintát készítesz. Aztán már méretűt használsz, ha csak magadnak főzöl, ha a családnak vagy éppen nagyobb baráti társaságnak.

Ha csak egy palacsintasütőd van, akkor levest nem fogsz készíteni a családnak. Érted már?

Attól, hogy van egy ultrahang készüléked, még nem biztos, hogy kezelni tudsz vele egy adott problémád.

Miért fontos a megfelelő alkalmazás?

Ha a kezelést nem megfelelő módon végzed, például túl rövid ideig, túl kevés alkalommal vagy nem megfelelő intenzitással végzed, akkor nem alakul ki a hatás sem. Ha meg túlzásba viszed, akkor akár árthatsz is vele.

Egy nagyon egyszerű példa a napozás. 20-30 perc napozás kellemesen átmelegít és néhány napon keresztül ismételve lebarnít.  Ha ruhában kiülsz az árnyékba, akkor annak kevés hatása lesz, biztosan nem barnulsz, bár egy kicsit felmelegedhetsz. Ha viszont 3 órára kifekszel a napra, akkor nemhogy barnulsz, hanem egyenesen roncsolódik a bőröd.

Milyen gyorsan hat a fizikoterápia?

A fizikoterápiás módszerek általában nem gyorsak, a legtöbb esetben hatásuk kialakulásához több hétre, akár 30-40 kezelésre vagy még többre lehet szükség. Épp azért van ez, mert nem közvetlenül ezek a kezelések gyógyítanak, hanem a tested regenerációs folyamatai – ezek pedig ilyen lassúak. A csonttörést 2-3 hónap alatt forrasztja össze, egy vágott seb 10 nap alatt begyógyul. Egy makacs gyulladással is elbánik néhány hét alatt.

De biztosan nincs olyan csodaerejű módszer, ami napok alatt segíteni tud.

Kérdezheted, hogy miért adnak csak 10 kezelést a rendelőintézetekben és miért nem annyit, amennyi a gyógyulásodhoz kell? Ez egyszerűen pénzügyi kérdés. Ennyire ad pénzt a biztosító.

Az otthoni orvostechnikai készülékek arra valók, hogy a kezeléseket otthon folytatni tudd, egészen a gyógyulásodig. Jelenleg hazánkban kevés otthoni eszköz kap támogatást és írható fel receptre. Olvasd el a Mire való az otthoni orvostechnika című cikkem.

Az indikáció a tudomány

A szaktudás ahhoz szükséges, hogy egy adott diagnózis esetén melyek azok a módszerek, melyek segítenek és melyek azok, amiknek használata kizárt.

Az orvos, a fizikoterapeuta, a gyógytornász, gyógymasszőr, stb. az a szakember, aki a kivizsgálás eredménye ismeretében javasolni, segíteni tud neked.

Sajnos e szakemberek közül sokan nem veszik a fáradtságot, hogy utánajárjanak a legújabb módszereknek és a gyógyszereken, műtéten felüli lehetőségekben segítsenek neked. Ennek okairól ebben a cikkben írtam.

Ha gyógyulni akarsz, akkor keress olyan szakembert, aki nemcsak a gyógyszerekkel, de a természetes energiák (azaz fizikoterápiás módszerek) alkalmazásával is tisztában van.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

  1. A fájdalmakat okozhatja a sérv, de a cukorbetegségnek nincs köze az „ideghez”. A cukorbetegség egy anyagcsere betegség. Oka egyrészt genetikai hajlam, de a megjelenéséhez más is szükséges, például kevés testmozgás, a helytelen táplálkozás, elhízás.

  2. Az idegtöl álni ulni meni nagyon nehéz , van derék sérv is , gerincemen tobb lerakodás is van. Az ideg okoza a cukorbetegségemet is .

  3. Durván begörcsölt vádlik. Tornázfatom.nyújtom.pihenek.de lassan rálépni sem tudok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük