A fenékizmaid mélyén fájdalmat érzel? Gondolni kell a Piriformis szindróma lehetőségére. A piriformis izom összenyomja a közelében haladó ülőideget, melynek következménye az ülőideg gyulladás és fájdalom. A piriformis izom egy lapos, sávszerű izom a farizmok alatt, a fenék „mélyén”, a csípőcsont teteje magasságában. A tünetek összekeverhetők egy sor gerincbetegséggel (például isiásszal) és ezért gyakran nem a legmegfelelőbb kezelést kapod. 

piriformis szindráma okai kezelése

A piriformis kulcsfontosságú izom az alsó végtagok mozgásában. Stabilizálja a csípőízületet, oldalra emeli és egyben kifelé forgatja a combot. Hozzájárul a járáshoz, a testsúly áthelyezéséhez egyik lábról a másikra, azaz az egyensúly megtartásához. Gyakorlatilag minden mozgáshoz használod, különösen azokhoz, ahol a combok emelése, forgatása szükséges.

Az ülőideg egy vastag és hosszú ideg a testben. A gerincből lép ki és a mélyben, a piriformis izom alatt, ritkábban rajta keresztül halad át. Végigfut a faron, combon, a lábszáron és végül kisebb ágakra válva a lábon végződik.

A piriformis szindróma okai

Általában elfogadott, hogy az ideg összenyomását a piriformis izom görcse, feszülése okozhatja. A következménye az ülőideg gyulladása és fájdalom. 

Ehhez azonban számos ok vezethet. Például a farizmokat ért trauma (baleseti ütés, rúgás, leesés) vagy más vélekedések szerint a futók, kerékpározók esetén a rendszeres mikrotraumák, melyet az ismétlődő és tartós mozgás vált ki. Ezek hatására krónikus gyulladás keletkezik, az izom reflexesen összehúzódik, merevvé válik és ha az ideg túl közel, „rossz helyen van”, akkor lenyomja, elnyomja, ami kiváltja a tüneteket.

Diagnosztikája nem egyszerű, mivel nincs kimutatható elváltozás sem ultrahanggal, sem röntgennel, sem más képalkotó eljárással. Tünetei ráadásul könnyen összetéveszthetők az isiásszal. Tapasztalt diagnoszta bizonyos mozdulatok elemzése során tudja felfedezni.

A piriformis szindróma tünetei

A farizmok mélyén fájdalom keletkezik. Ez lehet csak bizsergés vagy zsibbadás. A fájdalom kellemetlenül erős is lehet, akár az ülőideg mentén is továbbterjedhet (ezért keverhető össze az isiásszal). Az ülés, járás, lépcsőzés, futás, stb hatására a tünetek erősödnek.

Mélyre irányuló, erős nyomással a farizmok alatti panaszok közvetlenül is kiválthatók.

A fájdalom miatt a piriformis izom reflexesen összehúzódik, merevvé válik. Súlyos esetben annyira megrövidülhet, hogy az érintett oldali láb kifelé csavarodik, a lábfej oldalirányba mutat.

Gyakran nem ismerik fel vagy tévesen diagnosztizálják, mert könnyen összekeverhető más és gyakori rendellenességekkel, mint a porckorongsérv, diszkopátia, ágyéki gyöki fájdalom (idegbecsípődés), isiász vagy csípő-burzitisz. Egy amerikai tanulmány szerint (1) a felnőttkori munkaképtelenség több mint 16% -a krónikus derékfájdalom miatt alakul ki és ennek legalább 6% -a valójában piriformis-szindróma. A tünetek helyes értékelése teszi lehetővé az időben megkezdett és megfelelő kezelést.

Az ülőideg gyulladás kezelése otthon

Hagyományos orvosi kezelés alapja a mozgástól való részleges tiltás. Alkalmaznak gyógyszereket, például nem szteroid gyulladáscsökkentőket. Ha ez nem válik be, akkor persze jön a szteroid vagy aki erre sem reagál, annál a boltulinum toxin (botox) injekciók. Szerencsére csak ritkán ajánlanak (és végeznek) műtétet.

Szintén alkalmaznak fizioterápiás módszereket, például ultrahang kezelést. A lágylézer is jó lenne erre, de nem minden lágylézer képes olyan mélyre hatolni, hogy elérje ezt az izmot. 

Ha kimondták a piriformis szindróma diagnózist, akkor otthon magad is kezelheted. Több kezelést kombinálhatsz a maximális hatékonyság érdekében.

Az ülőideg gyulladás otthoni kezelésének célja a gyulladás megszüntetése, továbbá a piriformis izom lazítása, majd erősítése.

Otthon kövesd az alábbi stratégiát:

Átmenetileg mérsékeld az edzésadagokat

Ha mindig újra és újra létrehozod a kiváltó okot, azzal a gyógyulás ellen dolgozol. Az edzésterhelés visszavétele segít, hogy a gyógyulási folyamatok legyűrhessék a gyulladást. De ne válj inaktívvá!

Hűtsd le a fájdalmas területet

Tegyél 10-15 percre jéggel teli zacskót a fájdalmas területre. Ne közvetlenül a bőrre, mert az akár fagyást okozhat. Itt olvashatsz a hűtés kedvező hatásairól.

A hűtés csökkenti a gyulladást. Amikor a jeget leveszed, akkor a test felmelegíti a lehűtött területet, ami a keringés gyorsulásához vezet. Ez pedig kedvez a gyulladáscsökkentő folyamatoknak.

10-15 perc hűtés után hagyd felmelegedni az izmokat (1 óra szüntet). Ismételd meg 3-4 alkalommal.

A túlhűtés nem jó, azaz ne használd ezt a módot 2-3 napnál hosszabban és egyszerre nem kell 15 percnél hosszabban hűtened.

Kezelj terápiás ultrahanggal

A piriformis izom mélyen található, így 1Mhz-es frekvenciájú terápiás ultrahangot használj a kezeléshez. Az ultrahang kiváló gyulladáscsökkentő hatású. Felmelegíti a kezelt szöveteket, ellazítja a merev izmot. Gyorsítja a gyulladás megszűnését. 15-20 napon keresztül, napi 1 alkalommal kezelj. Alkalmazz közepes intenzitást, 10 percen át (egy tenyérnyi területen a fájdalmas terület felett). A kezeléshez mindig használj ultrahang gélt!

Ha 12 nap kezelés után az ultrahang kezelést hagyd abba – akkor is, ha a panaszaid még részben megmaradtak. Ennél több ultrahangot nem szabad adni ugyanarra a helyre. 3-4 hónap szünetet kell tartanod, mire ugyanitt kezelhetsz.

Az M-Sonic 950 terápiás ultrahang készülék megfelelő választás. 

Alkalmazz mikroáramot!

A mikroáram ma még kevésbé elterjedt elektroterápiás módszer. Pedig ez a leghatékonyabb fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő módszer, mely otthon is alkalmazható. Véleményem szerint a közeljövőben ez lesz az egyik legelterjedtebb kezelési mód. A mikroáram hatásáról itt olvashatsz. 

Naponta 2-3-szor kezelj, egyenként 20 percig.

Globus Genesy 300 Pro, a Runner Pro, a Triathlon Pro vagy a Premium 400 készülékek megfelelők lehetnek.

Lazítsd és erősítsd a piriformist!

Az izom ellazítása és megerősítése tornagyakorlatokkal is elvégezhető. Igaz, ehhez jópár hónapra szükséged lesz. Néhány ilyen gyakorlat.

Piriformis szindroma lazító gyakorlatok

Piriformis nyújtás: Feküdj a hátadra. Az egyik térded húzd fel, a talpad maradjon a talajon. A másik lábad tedd keresztbe rajta. Fogd meg a térded és lassan húzd az ellentétes oldali vállad felé. Tartsd néhány másodpercig. Ismételd 20x mindkét oldalon. Óvatosan növeld a kitartás időtartamát.

Erősítő gyakorlat 1: Feküdj az oldaladra. Húzd fel a térded annyira, hogy a csípőd és a térd-lábszárad is 60 fokos szöget zárjon be. Most forgasd a felül levő combod (emeld a felül levő térded). Tartsd ki néhány másodpercig, majd engedd vissza. Figyelj arra, hogy a bokáid mindvégig érintkezzenek, azaz a bokát ne emeld! Ismételd 10x mindkét oldalon.

Erősítő gyakorlat 2: Ereszkedj négykézlábra. Emeld oldalirányba az egyik térded. Tartsd ki néhány másodpercig. Engedd vissza a talajra. Ismételd mindkét oldalon 10x. Minden nap növeld 1 másodperccel a kitartás idejét.

Használj izomstimulátort!

Ha nincs időd arra, hogy néhány hónapra kiess az edzésből vagy egyszerűen csak lusta vagy hónapokig tornászni, akkor a piriformis szindróma kezelésére használj elektromos izomstimulátor készüléket. Egy minőségi izomstimulátorral az edzésnél hatékonyabban és gyorsabban lazíthatod és erősítheted meg az izmokat, így gyorsabban szüntetheted meg a panaszokat is.

A Globus sport izomstimulátorok (Runner Pro, Cycling Pro, Triathlon Pro) vagy a Genesy 300 Pro egyaránt biztosítja a szükséges programokat: a fájdalomcsökkentés, izomlazítás és izomerősítés kombinációjával 2-3 hét alatt már határozott javulást érhetsz el. A panaszok teljes megszüntetéshez rendszeres nyújtás és stimulátor bevetése esetén is hosszú időre, akár 2-3 hónapra lehet szükséged.

Használj vibrációs masszázspisztolyt!

A másodpercenként 30-40 rezgést végző, vibráló masszázsfej nagyon hatékonyan éri el a mélyben levő izmokat, így a farizmok mélyén levő piriformist is. Az erőteljesen masszázs hatására gyorsul a keringés, megindul a metabolitok elszállítása, oldódik az izomfeszülés. Ha a készülékedhez kaptál ilyet, akkor használd a kis felületű masszázsfejet, amit kifejezetten pontszerű kezelésekre terveztek.  A vibrációs masszázsból egy adott területen maximum 1-2 perc kell!!! Érteni fogod, hogy miért elég ennyi. Ne lepődj meg, ha az önkezelés során „csillagokat látsz”! 🙂

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

60 Comments

 1. Bár hosszan ír, de a lényeg hiányzik! Például a gerince melyik szakaszán volt operáció? Miért kellett operálni? Annyit írt, hogy fájdalmai vannak és a farizom rángatózik. Hol van a fájdalom? Farban? És szsibbadás?
  A fájdalom és zsibbadás helye alapján el lehet dönteni, hogy melyik gerincszakaszhoz köthető a probléma.
  Lásd ezt a cikkem: Dermatóma fogalma és jelentése
  Ha korábban gerincműtéte volt, akkor annak lehetne következményei! Az operáció egy adott állapotot megszüntet ugyan (pl. sérvet), de ezzel létrehoz egy másik, következményes és maradandó állapotot. Nagyon gyakori, hogy a gerincműtét után néhány évvel a műtéti heg fokozatosan leszorítja az idegszálat. Másik ok lehet, ha a gerincet csavarozzák vagy egyéb fémrögzítést kap. Ez ugyanis egy fix állapotot hoz létre és ha kicsit „rosszul csinálták”, akkor eleve nyomás alatt van az idegszál és a fémrögzítés miatt ezt nem is lehet visszacsinálni.
  Lehet, hogy olyan az ok, ami javítható és a panaszok akár teljesen megszüntethetők, de ha maga a probléma oka nem is javítható, akkor is mindig van mód a panaszok valamilyen mértékű enyhítésére.

 2. 3 éve küzdök egy igen tűrhetetlen fàjdalom és társul hozzà zsibbadás az izom ugrál a popsimàl .
  Eddig össze vissza küldözgettek operált a gerincem sajnos egy hirtelen kaptam egy fájdalmat és elkezdtem zsibbadni meg a okot senki nem írta le de mát annyira fáj és néha még úgy zsibbad dobálja az izmot
  Most írtak fel Fantanyl tapaszt és küldtek a fàjdalom ambulancia hogy mi a bajom senki nem mondta .
  3 éve kinlodom orvostól orvosig már az egész patika a gyomromba van mondja meg dr út mit tegyek 67 éves nő beteg vagyok ráadásul apnoem is van de nen mindig használom a gépet!
  Ki tudja ezt pontosan meg mondani mi a bajom.?
  Sose volt ilyen tüntem !
  Köszönöm szépen, hogy elvasta szomorú levelem de ha sz orvos nem tudja mi a ok akkor egy beteg honnan tudja ?
  És nem mindig zsibbad csak fáj de kegyetlen fájdalmat sèrvet nem látnak!
  Köszönöm szépen várom mielőbbi válaszát

 3. Valószínű, hogy a panaszok a gerinctől erednek.
  Olvassa el ezt a cikkem: Dermatóma fogalma és jelentése
  Ha elolvasta, akkor a fájdalom helye alapján „diagnosztizálhatja” a fájdalom „gyökerét”, azaz azt, hogy honnan (melyik csigolya szintjén) ered a panasz.
  Forduljon neurológushoz. Ha nem talál érdemi elváltozást, akkor javasolni fogja a további szakvizsgálatokat. Reumatológus, ortopédus jöhet szóba.
  A pihenés, a mozgás csökkentése segíthet. Általában az ilyen „becsípődések” néhány nap alatt maguktól is megszűnnek, kivétel, ha a probléma oka súlyosabb (például gerincsérv).

 4. Néhány napja a jobb fenékizmom mélyén fájdalmat érzek, de nekem nappal nem fáj állás és járás közben szinte egyáltalán. Szinte az az érzésem, hogy az ülés jót tesz. Fekvés közben fáj minden fordulásnál, felülésnél. Nem találok olyan pozíciót, hogy ne fájjon, emiatt aludni sem tudok rendesen. Természetesen elmegyek vizsgálatra, de ez csak egy hét múlva lehetséges. Addig is tudna tanácsot adni, hogy mivel enyhítsem a fájdalmat? Fájdalomra próbálkoztam Flector rapiddal, de nem használ.
  Válaszát előre is köszönöm!

 5. Ha nem ilyen készüléke lenne, akkor nem önnek kellene kitalálni, hogy mi a megfelelő kezelés!
  Egyébként ügyesen csinálta! Addig próbálkozott, míg megtalálta, ami jó érzést biztosít.

 6. Breuer em 49 ét használok, tens és masszázs funkciók között, legjobban bevált menü a 7-es 3hz 300″ , 25hz, 400″ fontos megjegyezni hogy nem mindegy hogyan és hová helyezzük a tappancsokat.

 7. Rosszul értelmezett valamit.
  A terápiás ultrahang elsődlegesen az izom, ín, ízület gyulladásokban alkalmazható sikerrel.
  Ha piriformis szindrómája van, akkor megfelelő kezelés lehet.

 8. Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy az otthoni terápiás ultrahangot, mikor lehet elkezdeni piriformis szindrómánál? Azt olvastam akut gyulladásra nem szabad rámenni ultrahanggal. Ez most nem egyértelmű számomra.

  Válaszát előre is köszönöm!

 9. A pulzoximéterrel lábon mért érték nem diagnosztikus értékű érszűkületre. Az érték a vér oxigénszállítási képességéről tájékoztat, ami érszűkület esetén is megfelelő lehet. Illetve alacsony szaturáció érték sem jelenti, hogy érszűkület lenne.
  A zsibbadásnak számos oka lehet. Ez sem biztos, hogy érszűkületre utal.

 10. Köszönöm válaszát. Rosszul fogalmaztam: „nem merek elindulni”: nálam azt jelenti, hogy annyira gyenge a lábam,nem biztos hogy odaérek. Még egy kérdésem lenne: pulzoximéterrel a lábamon (2. ujjon megmértem a szintet), 99 az oxigénszint, és 83 a pulzus. /kb. mint a kézujjamon/. Elképzelhető az, hogy ilyen mutató alapján a zsibbadás esetleg érszűkülettől lenne? Azért kellene tudnom, hogy milyen irányban induljak el.

 11. A panaszait okozhatja a piriformis-szindróma, de lehet isiász vagy gerincsérv is.
  Az, hogy a torna segít azt jelenti, hogy a lábába futó idegszál nyomás alatt van.
  Mielőbb ki kell vizsgáltatni. Nem értem, miért nem mer elindulni orvoshoz? Mi akadályozza? Hogyan akar meggyógyulni? Amíg nem tudjuk, mi okozza a bajt, akkor megfelelő kezelést sem lehet alkalmazni.
  Vannak olyan betegségek is, amelyeket minél előbb ki kell deríteni!
  Javaslom, hogy hétfőn azzal kezdjen, hogy keressen fel egy neurológust!

 12. Tisztelt Doktor Úr!
  73 éves vagyok. Az írását olvasva arra a következtetésre jutottam, hogy piriformis szindrómám van. Leírnám a tüneteimet, és szeretném kérni megerősítését, vagy cáfolását.
  Kb. 1 hónapja kezdődött. nappal felálláskor, egyes mozdulatoktól éles nyilalló fájdalmat érzek, a jobb farrészemen erős fájdalom üléskor. Éjszaka csak felülve tudok átfordulni, de hatalmas nyilallást viselve. A fájdalom lesugárzik a combom hátsó részén át egészen a vádlimig. Éjjel erős zsibbadás van a vádlimban. Gondolok arra is, hogy esetleg idegbecsípődés, vagy ülőideg gyulladás. Orvos nem látott, mert el se merek jelenleg indulni. Főleg éjszakára fájdalomcsillapítót veszek be, ami a mozdulatra nincs hatással.
  Az Ön által javasolt „Lazítsd és erősítsd a piriformist!” 3 gyakorlatot végzem el naponta 3 alkalommal fél-fél óráig. A torna után simán fel tudok állni, és percekig szinte fájdalommentesség van.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a fenti tünetek valóban a piriformis szindrómára jellemzőek, vagy esetleg idegbecsípődés, ülőideg gyulladás. A tornán kívül mit tudok tenni hogy ne fájjon?
  Köszönöm ha segít.
  egy dédimama

 13. A „bentfekvős” időszakban kapott kezelések enyhítették a panaszokat. Azt gondolom, hogy gyógytorna, masszázs, ultrahang, mágnesterápia, elektromos kezelés voltak. Ezeket kell folytatni otthon is.

 14. Kedves Doktor Úr!
  Édesanyámnál kb1,5éve kezdődtek bal csípőtáji fájdalmak.Kapott rá fizikotherápiás kezelést az ideggyógyászaton,írt fel neki gyulladáscsökkentőt,nyugtatót.A3-ik kezelés után jobb oldalt kezdett elfájni neki.Egyre erősrbbé vált a fájdalma.Ekkor vette észre hogy egy gumó van a farokcsonttól kicsit jobbra,ami nyomásra is egyre fájdalmasabb.Kb.3hónapig szedte az eős gyógyszereket,de egyre rosszabb lett.Elmentünk idegsebészhez,ott a CT kimutatta hogy nagyfokú gerinccsatorna szűkülete van,vannak deformitások,az L5-ös csigolyál sérvszerű kitüremkedés,kb.30éve volt egy autóbalesete amikor sérült a gerince.Zúzódások,bordatörések.Ortopédián voktunk,ortopédiailag nincs gond,izotóp vizsgálaton volt,a csontokkal nincs gond,reumatológuán voltunk.4hét bentfekvős kezelést kapott,láttunk reményt a gyógyulásra.De sajnos 4hétig tartott😞Most szintén fáj neki nemtud ülni mert az a gumó feszít,gyógyszert aflamint szed,fájdalomcsillapítót,de fáj.Mit tegyünk?Köszönöm válaszát

 15. A kérdésére válaszol a cikkem. Olvassa el figyelmesen.
  A piriformis gyulladása és fájdalma a teste által küldött jelzés: valamit nagyon nem jól csinál. napjainkban leggyakrabban íróasztalhoz kötött munkát végzőknél fordul elő, akik az egész napos monitor, laptop fölé görnyedést nem kompenzálják napi rendszerességű testmozgással. Akinek ehhez még kötött izomzata van, az sokat szenvedhet.
  Ehet kilószámra gyógyszert, injekcióztatja magát, nyújthat heti néhányszor kampányszerűen… de ez nem az az „ellenfél”, amit pár gyakorlattal vagy tablettával elüldöz.
  Vizsgálja meg a munkavégzési testhelyzetét. A vacak minőségű irodai szék, a nem megfelelő magasságban levő monitor a legegyzserűbben korribálható dolog. Munka közben óránként tartson pár perc szünetet, csináljon néhány nyújtást (ahogy a cikkbenli ábrákon látja), pár fekvőtámaszt, néhány plankinget.
  Munka után minden nap töltsön 15-20 percet nyújtással, lazítással és az izomzat erősítésével. A testmozgást növelje fokozatosan legalább heti 4 alkalomra, egyenként min 60-70 percre.
  Ha a fájdalmai nagyon erősek, akkor segtheti a lazítást a cikkben elmondottakkal. Leginkább terápiás ultrahang és egy kombinált izomstimulátor/MENS készüléknek veheti hasznát.
  Ezek mind olyanok, amiket csak ön tehet meg, senki más ön helyett.

 16. Az én visszatérő tünetem hasonlít erre a piriformis szindrómára,azzal a különbséggel hogy nem sugárzik le a fájdalom a lábamba,csak a combcsontom felső részén érzem és mindig a bal oldalamon.Járáskor,álláskor szúró fájdalmam van,fekvő helyzetben csak ha mozgok.Körülbelül 2-3 napig tart ,rossz esetben 1 hétig és a legtöbbször télen,és esős időben jön elő,illetve sok ülés esetén.A nyújtás segít,de kicsit unom hogy rendszeresen előjön.Elég merev izomzatú vagyok,lehet ez is közrejátszik.Minden mozgásforma megy ha fáj az említett rész,csak a járás,állás rossz.Mit tanácsol?
  Köszönöm!

 17. Az „öndiagnózis”-nak vannak veszélyei! Egy ismeretlen tünet, panasz okának kiderítése mindig nagyon fontos! És közben ki kell zárni olyan okokat, amelyek veszélyesek lehetnek. Ha ezeket kizárták, akkor lehet kezelésbe kezdeni. Szóval a kivizsgálás mindig szükséges. A háziorvosa nem biztos, hogy tud segíteni ebben. Inkább reumatológus, de akár egy jó mozgásterapauta is.
  Ha jól diagnosztizált és valóban piriformissal van gond, akkor mitől változna a helyzet? Ön nyilván továbbra is ülni fog a munkahelyén avagy home-officeban, az újabb covid-hullám miatt még kevesebbet mozdul ki. Mit váltaná ki a javulást? Azaz én nem reménykednék abban, hogy a fotelben ülve majd magától jobb lesz. Ettől inkább rögzülnek, állandósulnak és erősödnek a panaszai.
  Minimálisan a testmozgást fokozza, különös gondot fordítva a nyújtó gyakorlatokra, amiket napjában többször is csináljon végig. Cseréje le a rossz irodai székét. Használjon térdeplő széket, vagy más ergonomikusabb ülést biztosítót. Munka közben gyakran tartson pár perc szünetet és mozgassa meg a lábait, lazítsa a piriformist.
  Ezektől nagyobb valószínűséggel megszűnik. Használhat orvosi készüléket is, amik még gyorsíthatnak a folyamaton. De ha nem változtat az életmódon, munkahelyi üléspozíción, akkor a panaszok megjavulhatnak, de vissza is fognak térni!

 18. Nekem már lassan 2 hónapja ilyesféle panaszaim vannak, azonban orvosnál még nem voltam. Az elején valamiért nagyon rossz volt, akkor nagyon fájt a fenekem körül, ülni nagyon rossz volt, azonban ez pár nap után enyhült sokkal. Ezek a tünetek azonban nem tűntek el azóta teljesen, és igaz már nem olyan intenzitással, de még mindig érzem a fenék jobb oldali fájdalmát. Nem tudok teljesen lehajolni, és kinyújtani se tudom a lábam teljesen. Eddig azt hittem talán ennek a farokcsonthoz van köze, de rájöttem hogy ez inkább csak a jobb oldali fenék részre van kihatással. Nagyon sokat ülök naponta, ezért erre is gyanakodtam hogy talán ez okozhatja. Ön mit gondol ezzel megéri felkeresnem a házi orvosom, vagy magától esetleg majd elmúlna?

 19. Az orvos nem csodalény. Csak a vizsgálati adatokra tud alapozni. Ha a leletek nem egyértelműek, akkor a bizonytalanság is nagy. Ilyenkor a tünetek, a beteg által elmondottak, a leletek és az orvos tapasztalata alapján születik meg a „valószínű” diagnózis. Az egyes orvosok véleménye eltérhet, így mást mondhat a reumatológus, az ideggyógyász vagy a belgyógyász. Ezt tudomásul kell venni. Az orvoslás nincs azon a szinten, hogy bármit 100% garanciával kijelentsen. Egy nyílt törés az persze fix, de azt már nem lehet megmondani, hogy meggyógyul-e 100%-ban. Sőt… akár bele lehet halni.
  Olvassa el ezt az írásom.
  A leírása alapján javaslom, hogy fogadja el a feltételezést: a porckorong – előboltosulás okozhat fájdalmakat (ez biztosan így van). Szintén szokásos, hogy az állapot változik. Hol erősebb, hol enyhe, hol semmilyen panaszt nem okoz. De idővel majd egyre erősebb, egyre gyakoribb lesz – ezt azonban a gerinctartó izomzat erősítésével meg lehet akadályozni.

 20. Először is köszönöm a gyors és pontos választ, valamint a linkeket. Elolvastam, és lehetőség szerint alkalmazni is fogom a javaslatokat. Egyébként gratulálok a bloghoz, jól érthető és összedett, látszik, hogy sok munka van benne. Szeretnék feltenni még egy kérdést, megpróbálom röviden kifejteni. Panaszaim alapján a neurológus kérte a ct vizsgálatot, ezt követően a lelet láttán feltételesen jelentette ki, hogy a kiboltosulás okozhatja ezt a fájdalom érzetet. Ahogy ön is, ő is mondta,hogy ezt még operálni nem kell, viszont önnel ellentétben ő szó szerint az mondta, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni, együtt kell vele élni, tanuljak meg vigyázni a gerincemre, de ez úgyis idővel csak rosszabb lesz. Maximum menjen el úszni. A kérdésem az lenne, hogy ez csak valószinű, vagy minden esetben nyomja az L5 sérv az ideget? Érdemes ezt el fogadni, vagy létezik e valami olyan vizsgálat, ami ezt konkretizálja, hogy biztos lehessek benne? Attól tartok, hogy minden szabad energiámmal azon leszek, hogy ez ellen tegyek, közben meg valami más áll a dolog hátterében, és azzal meg nem foglalkozok. Esetlegesen lehet más amit ki kell zárni? Azért vagyok kételkedő, mert több több szakorvos, több különböző véleményt mondott. Az a baj, hogy a tudomány annyira szerteágazó, és annyi szakterület van, hogy földi halandó nem tudhatja, hogy milyen panasszal, milyen teületen próbálkozzon a rengeteg lehetőség közzül, csak orvosi javaslat alapján.

 21. Egyszer már írtam Önnek de nem kaptam választ, lehet Én vagyok a hibás nem találom meg! A fentiekben leírt betegség összefüggésben lehet azzal ha valaki a farizmát úgymond nem tudja bekapcsolni, és fejeszteni??? tavasz óta próbálok edzeni tudatosan kitörés, fellépés de minden esetben egy idő után a combcsont vége a fenekem alatti rész fájdalmával jár, egyáltalán nem érzem, hogy a farizom dolgozna, mondjuk egy lépcsőzés során sem!!! már az összes gyakorlatot szalagot stb. bevetettem de hát minimális változást látok, amíg más ha 60 kg-al guggol gyorsan gömbölyű posihoz jut! sajnos évek óta tudom, hogy valami nem stimmel ezzel! azt hiszem korábban pont az izomstimuláló gépeknél írtam mert gondoltam erre megoldásként?! mit gondol a fenti problémával kűzdök? már annyira elfogyott a fenekem, hogy széken vagy kemény felületen ülni is fájdalmas! köszönöm megtsiztelő válaszát , Üdvözettel Andrea

 22. Önnek (nagy valószínűség szerint) nem piriformis okozza a panaszait, hanem a CT-vel is igazolt L5 gerincsérv. Ez pici ugyan, de nyomja az ideget, ezért a fájdalom.
  Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem. Pontosan láthatja, hogy melyik területeken KELL várnia a fájdalmakat L5 sérv esetén.
  A piriformis kezelésre javasolt tornagyakorlatok azért hatnak, mert egy ideig ellazítják a deréktáji izmait, de amint ismét feláll, felül, a sérve ismét nyomni kezdi az ideget.
  Mivel a sérv még olyan mértékű, amivel nem operálnak, így az ebben a cikkemben leírtak segíthetnek a panaszok enyhítésében. Ebben meg arról írtam, hogy pontosan hogyan.

 23. Többször is figyelmesen elolvastam ezt a bejegyzését. Kiváncsi lennék, hogy ön szerint, a panaszaim, és eddigi próbálkozásaim alapján lehetséges e, hogy piriformis szindrómától szenvedek. 34 éves férfi vagyok, hobbim kb 10 éve a motorozás. Mindig is meg volt az az érzés, hogy 1-2 óra folyamatos menet után megfájdul az ember feneke. Ennél csak az rosszab, mikor ez után fel kell állni a nyeregből. Ekkor erős fájdalom lép fel, de ez pár percen belül el is múlik, és mehetünk is tovább. Igy volt ez mindig is. Aztán 2020 szeptemberben, váratlanul, munka közben jött rám ugyan ez az érzés, pedig aznap nem is ültem motoron. Az a nap végéig folyamatosan fokozódott. Reggel már nem tudtam segitség nélkül lábra állni. A farizmom egyik belső oldalán létrejött egy kis duzzanat ami feszült, és borzasztóan nyomásérzékeny volt. Háziorvos aflamint, és valamilyen krémet javasolt, minek köszönhetően 4 nap múlva, már újra képes voltam önállóan járni. Csakhogy a panaszaim azóta sem szüntek meg teljesen. Több mint 1 éve nem tudok egyenesen ülni, vagy oldalra borulva, vagy előre hajolva vagy lehetőség szerint erőssen hátradőlve megy csak a dolog. A lényeg, hogy felső testem súlya ne nehezedjen a fenekem közepére (farok csont vagy ülőgumó?) ezen kívül az ülő pózból történő felállás okoz még fájdalmat, felegyenesedés közben. Ilyenkor rend szerint próbálom ezt lendületből csinálni, vagy autóból kiszálva, az a és b oszlopba kapaszkodva kézzel segitem az akciót. Az elmíúlt 1 évben szinte mindent megpróbtam, az ésszerűség határain belül. Reumatulógia negativ, röntgen negativ, proctológia negativ. Neurológia + ct. L 5 kiboltosulás. A neurológus szerint ez okozza a problémát. Rengeteg tabletta, és rengeteg krém, semmit nem javitott rajta. Felkerestem egy gyógytornászt. Lelkesen nyomtam a gerinc karbantartó gyakorlatokat, és sokkal jobban érezem magam tőle, mozgékonyabb fitteb vagyok, de a problémán semmit nem javitott. Felvettem egy öt alkalmas infúziós kezelést, amit gerinc betegek kezelésére alkalmaznak. Semmi. Baráti körben ajánlottak egy reflexológust, aki talpmasszázzsal gyógyit különböző betegségeket. Na ez sokat javitott rajta,de nem múlt el, és egyész nyáron nem birtam egy tank benzint kijárni a motorból. Jelenleg egy debreceni orvos kezel lökéshullám terápiával. Igaz még csak az 1. alkalman vagyok túl. Nagyon sok lehet betege, igy 3 hetet kell várnom 2 kezelés között. Néhány napja csinálom a cikkben leirt gyakorlatokat. Észrevétel: ha elvégzem a nyújtás, utanna felülök, nem jelentkezik, vagy sokkal enyhébb a fájdalom. Aztán eltellik 10 perc, és újra minden a régi. Azaz fáj. Mivel ezekre a gyakorlatokra valami mégis csak reagál a fájó terület, ezért gondolom, hogy talán jó úton járok. Egyébként a tünetek kb passzolnak, de combba, lábszárba sugárzó fájdalmam nincs. Autószerelő vagyok, munkámat teljesen el tudom látni, látszólag semmi bajom nincs, mégsem érzem teljesnek az életemet mióta ez fennál. Fodrászat,
  étterem, autóvezetés,mozi szakmai tovabbképzés, számitógépezés. Ezek lettek a nagy kihivások az életembe. Köszönöm, hogy elolvasta, ha választ is ad, azt még jobban. Ha tud tanáccsal, kérem segitsen, mert már rozsdásodik a lánc a motoron, meg amúgy sem tesz jót neki az állás, nem erre van kifejlesztve.

 24. A cikkben már részletesen leírtam, hogy miket lehet tenni. Érdemes figyelembe venni a régi bölcsességet: „nem lövünk ágyúval verébre”. Ezért először a legegyszerűbb és legolcsóbb módszereket kell próbálni. Kezdjen gyógytornával, izomlazítással. Drága gépeket akkor vegyen, ha önmagában a torna, az izomlazítás, hengerezés, masszázs nem segít. Az otthon is alkalmazható módszerekről a cikkben részletesen olvashat, nem írom le itt ismét.

 25. Már jó egy éve nagyon fájnak a fenéktájból kiindulva, a hátsócombizmok le a térdemig.Nagyon fáj ha megyek,vagy az ágyba is csak felhúzott lábbal fekszem, mert úgy nem fáj annyira.Ha ágyba másik oldalamra fordulok fel kell üljek, és úgy fordulok meg.Úgy érzem a fenéktájból kiidulva, hogy ott hátul szét szakadok.Mindig is szerettem nagyokat sétálni, de most nem tudok a fájdalomtól.Elmentem reumatlógiára, Ott kaptam 10 Neodolpasse infúzius kúrát,de semmit nem segitett.És akkor kérdezte a doktonő, hogy 1-től 10-ig mennyivel jobb? Hát sajnos mondtam 1, vagyis semmi.És még mondta, hogy ez ideg, vagy izom gyulladás,ami nagyon sokáig fog lassan gyógyulni.Hát most itt tartok, hogy már annyi féle krémet próbáltam hasznáni,kenegetni, de nem használnak. Életembe ennyi algopirint nem szedtembe ,mint amióta igy szenvedek. de igazából azis csak minimálisan kicsit segit.Igaz 79 éves vagyok, de ezzel a fájdalommal nehéz élnem,mert olyan hirtelen szinte egyik napról a másikra jött a fájdalom.Nagyon szépen megköszönném a válaszát, tanácsát,hogy hogyan tovább?.Tisztelettel: Ilonka.

 26. Ön említette, hogy vannak „asszimmetriák”, csípőcsont elmozdulás, stb. Amíg ez fennáll, addig akármit is kaphat, fennmaradnak a panaszok. Olyan ez, mint amikor tüske megy a kerékpárgumiba és leereszt. Ha nem húzza ki a tüskét és nem ragasztja be a lyukat, akkor hiába pumpálja ismét és ismét, mindig le fog ereszteni.
  Helyre kell állítani a megborult egyensúlyt. Javaslom, hogy keresse fel ezt a szakembert.

 27. Kedves Doktor Úr, terhességem 28. hetében kezdődtek a panaszaim, és szülés után 7 héttel sem vagyok előrébb, a panaszok teljesen megegyeznek azzal, amit írt a cikkben, 2 hete diagnosztizáltak sacroiletitist és piriformis szindrómát, néha extrém módon fellángol a fájdalom, de egyébként is keserves minden nap, 4 hónapja nem tudok a fenekemen ülni, és van egy 7 hetes gyerekem. Nem szoptatok. Terhesség alatt semmit nem kaptam, már túl vagyok isiász infúzión, nonszteroid kúrákon, a gyomrom szétment, izomlazítót is szedek. MR, CT negatív. Jobb lábam néha annyira fáj, hogy úgy érzem, nem tudok ráállni, kerestcsontom is, csípőm, fenekem, az egész fájdalom jobb oldali. AZ orvos jól meg tudta állapítani a fájdalom helyét, ott fáj a legobban, ahol felül tapad az izom úgy középig. Nem egy kókler orvoshoz járok. 3 napja kaptam az izomba szteridot, és nem használt. A Lidocaint éreztem pár óráig, aztán semmi. Létezik ilyen? Nekem már csak a gyógytorna-manuálterápia maradt, de az eddigi gyógytornászok nem segítettek a problémámon,olyan is volt, hogy gyakorlatra fellángolt a fájdalom. Sacroleitisem vsz azért alakult ki, mert a csípőcsontom terhesség alatt „elcsúszott” (vannak asszimetriák), az egész jobb oldalam rövidebbnek látszik, abba nem kaptam szteroidot, de ezek után nem is kérnék. Borzasztóan el vagyok keseredve, hogy a kisfiam napi ellátása ekkora fájdalommal jár, pedig kapok segítséget is, de főleg attól félek, hogy most már csak egy gyógytornászon+manuáltreapeután múlik az életm, félek, hogy így maradok, még mit tudnék ezeken kívül tenni?

 28. Elég részletesen leírta! 🙂
  A cikkben ott egy ábra a piriformis elhelyezkedéséről, de a fájdalom alapján jól ki is tudja tapintani.
  Az ultrahang kezelést magára az izomra fókuszálja a teljes hosszában. A kezelés javítja az izom vérkeringését, így az ultrahang után érdemes alaposan nyújtania az izmot.
  Az idegszál mentén sugárzó fájdalmat érez és nem maga az idegszál fáj, így az ideg ultrahangos kezelésével nem jut előbbre. A korábbi levelében leírt adagolás 10 perc, közepes intenzitás is OK, de mivel a piriformis elég mélyen van, így magas intenzitást is alkalmazhat. 15-20 kezelés, de akár több is kellhet.

 29. A piriformis diagnózisom öndiagnózis, mivel konkrétan a piriformis izom fájdalmát érzem és az izom nyújtásakor erősödik a fájdalom és a feszülés. Korábban kb. 10 évvel ezelőtt voltak többször derékból induló problémáim (lumbágó, isiász), így határozottan el tudom különíteni a tüneteket attól. Azóta deréktáji problémám nem volt, mivel napi rendszerességgel elkezdtem kerékpározni, ezért is gondolok a piriformis izomra, mert eddig sajnos nem fordítottam kellő figyelmet ennek az izomnak a nyújtására. Jelenleg nem szerettem volna komolyabb kivizsgálásokra menni, mert úgy gondoltam meg tudom oldani házilag a kezelést, ezért is vásároltam a terápiás ultrahang készüléket. A panaszom a piriformis izom szúró, feszítő fájdalma és az ülőideg mentén a hátsó combomban érzett időnként igen erős fájdalom, amely kisebb zsibbadással lesugárzik a lábfejemre a kisujj felé. A panaszok 3 hónap teljes edzés kihagyás után jöttek elő váratlanul, minden külső behatás nélkül. Ennek alapján meg tudná nekem mondani, hogy hol végezzek kezelést a terápiás ultrahanggal? Köszönöm!

 30. A piriformis szindróma „öndiagnózis” vagy klinikai vizsgálatokkal állapotították meg? A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, mert ugyanazon ideg érintett. Az ideg nyomás alá kerülhet a keresztcsonti részen, a pirifomis alatti „átbújásnál” is. A tünet pedig ugyanaz lehet. De az, hogy hol kezelheti leghatékonyabban… az nem mindegy.

 31. Köszönöm válaszát, azonban a válaszából kétségeim támadtak, hogy helyesen kezelem-e a piriformis szindrómát. Válaszában arra utal, hogy az isiászt deréktájon kell kezelni, ez abban az esetben is így van, ha egyértelműen a piriformis izom nyomja az ülőideget és semmilyen deréktáji panaszom nincsen? A kezelést a cikkében leírtak szerint végeztem, teljesen betartva a kezelési időt és intenzitást, azonban nem deréktájon kezeltem, hanem a piriformis izom feletti területen, ahol a fájdalmat érzem. A fájdalom a piriformis izomtól sugárzik le a lábamba az ülőideg mentén, az erre vonatkozó kezelési lehetőséget pedig a készülék használati utasításában olvastam: „Gerincsérv, lumbágó, isiász és általános ideggyulladásra csökkentett intenzitású sugárzás javasolt, az idegtörzs bőrfelszínen való lefutása mentén.”
  Tehát kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy piriformis izom fájdalma és az ülőideg mentén a lábamba sugárzó erős fájdalom esetén hol kell kezelni és mi a helyes kezelési metódus abban az esetben, ha semmilyen deréktáji panaszom nincsen? Köszönöm válaszát!

 32. A fájdalom megjelenésének oka lehet 1., a kezelés kedvező hatása, 2., a kezelés kedvezőtlen hatása, például túladagolás.
  Az isiász oka az ágyéki gerincből ered. Ott (a deréktájon kell kezelni) és nem az ideg lefutása mentén. Elképzelhető, hogy túl sokat „adott” a szöveteknek. Ennyi azért kárt nem okoz, de ha a kezelés panaszokat fokoz, hagyja abba, de mindenképpen kisebb intenzitással, rövidebb ideig kezeljen.
  Olvassa el Az Elkezdtem kezelni magam és a fájdalom fokozódni kezdett cikkem.

 33. Vásároltam egy M-Sonic 901 ultrahang készüléket, piriformis szindróma kezelésére. 5 napja kezelem a területet, közepes intenzitással 10 percig, naponta egyszer. Az elmúlt 2 kezelés alatt a hátsó combon az ülőideg fájdalom mentén lementem a készülékkel, amely közvetlen utána segített a fájdalom enyhítésében, azonban másnap reggel a hátsó combom bőrfelületén és közvetlen a bőr alatt érintésre fájdalmas érzékenységet tapasztalok. Ez a bőrfelületi fájdalom előtte nem jelentkezett csak az ülőideg mentén volt erős fájdalom, mélyen a combomban. Kérdésem lenne, hogy okozhatja ezt a fájdalmat az ultrahang kezelés, illetve alkalmazhatom az ultrahangot az ülőideg lefutása mentén a fájdalmas területen? Köszönöm válaszát!

 34. A tünetei alapján isiásznak tűnik a panasza. Az, hogy hogyan szüntethető meg, az attól függ, hogy mit találnak. Ha sérv, akkor lehet, hogy műtét kell, de lehet, hogy gyógytorna, fizikoterápia is segíthet pár hét alatt megszüntetni. De mivel nem tudok távdiagnosztizálni, így meg kell várni a kivizsgálás eredményét. A továbbiak attól függnek.

 35. November közepe óta fájnak az izmaim, ami a fartájékról indul ki, kisugárzik a lábba, combokba elől, hátul, gyengeségérzés a lábszárban. Piriformis szindrómára gyanakszom. Voltam 2 hónapja reumatológusnál, átfogó vérkék nem mutatott semmi negatívat. Minimálisan emelkedett a gyulladás. Se kardiolipin AAT 27,23. Az izomfájdalom néha elmúlik vagy egészen gyenge,a legutóbbi autóúton (400km) fájt nagyon a fartájékon. Kérdésem az lenne, mennyire súlyos, ha ez piriformis vagy isiáz ? Mennyi ideig tarthat a gyógyulás és milyen kezeléssel lehet segíteni. Hétvégén megyek MRI-re, hogy kizárjunk egyéb betegséget.
  Köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel, T. Éva

 36. Az állatharapás, földdel szennyezett sérülés esetén adandó tetanusz elleni immunglobulin készítmény az izomba kell beadni. Amennyiben a farizomba adják be, a szokásos helye a piriformis felett, messza az ülőidegtől van. Az immunanyag hatására részben normálisan, részben mellékhatásaként az izomban duzzanat, gyulladás, feszülés, merevség és fájdalom keletkezhet.
  Azaz még jó helyre adott tetanusz után is lehet olyan helyzet, hogy baromira fáj, feszül a helye.

  Ha az injekciót 1 kicsit vagy 2 nagyon nem megfelelő helyre adták be, akkor a panaszok akár erősebbek is lehetnek.
  1., Az injekció a szokásosnál kicsit lejjebb adják be és így a piriformis felső részébe jut – és fenti gyulladás hatására a bemerevedő piriformis izom nyomja el az ülőideget, kiváltva a fájdalmat.
  2., Nagyon nem a megfelelő helyen szúrják be, túl lent és közel az ülőideghez és az előbbi oltási reakció az ideg közelében alakul ki.
  Összességében, akár rossz helyre adják, akár jóba, a tetanusz után izomfájdalmak akár 2-3 hétig tarthatnak. Ha rossz helyre adják, akkor a felgyógyulás hosszabb.

 37. Szeretnèm megkèrdezni, hogy rosszul beadott tetanusz injekció elôidézhet-e piriformisz panaszokat. 
  Vàlaszát elôre is köszönöm!

 38. Két részre kell osztani a kezeléseket.
  Mikroáramú programok közül a zúzódás, isiász, lumbágó programok segítenek a fájdalom és gyulladás csökkentésében. Naponta 3-4x is futtathat mikroáramú programot. Elektróda elhelyezés a használati útmutató 48-as oldalán levő „csípőfájdalom” képhez hasonló, azzal, hogy a csípő helyett a farizmokra helyezze, úgy, hogy az elektródák közrefogják a legfájdalmasabb pontot.
  Az izomstimulációs programok közül a Sport/Aktív regeneráció programot használja a merevség oldásra. A piriformis mélyen van, eddig az izomstimuláció korlátozottan „ér le”. Az elektródákat a 46.oldal Farizom ábráknak megfelelően tegye fel.

 39. Genesy 300 pro készülékkel milyen beállításokat ill. programokat javasolna piriformis kezelésére? Lábszarba sugarzik, és helyileg is panaszt okoz. Manuálterapeuta utalt a piriformis feszülésére a kezeléskor. Előre is köszönöm!

 40. semmilyen gyógyszert nem tudok erre javasolni. A piriformis szindróma jellege, a piriformis izom helye miatt oda maximum szúrással juttatható be hatékony gyógyszermennyiség.
  A manuálterápia folytatása a megfelelő megoldás.

 41. Tisztelt doktor úr. Olvasva az írását talán ez lesz a problémám. Járok manualterapeutahoz aki sokat segített. De még nagyon erős fájdalmaim vannak. Se gyógyszert se uh-t se aramos kezelés nem volt. A kérdésem az volna, hogy erre a betegségre milyen gyógyszer lenne jó első kezdesnek?? Köszönöm a választ.

 42. Nem világos, hogy mit ért kemény válaszon. Lehet, hogy nem olvasta el alaposan? Egy szót sem írtam lelki problémáról. A javaslatom kérte, nekem pedig az a véleményem, hogy egy újabb önterápiás kezelés nem fog segíteni. Akkor lehet hatékonyan, megfelelően kezelni, ha tudjuk, hogy pontosan mit kell kezelni! Az Ön leírásából pedig nem derült ki, hogy pontosan mi okozza a tüneteit. Sokféle készülékkel próbálkozott, egyik sem oldotta meg a panaszait, így biztos, hogy nincs nem a panaszok okát kezeli. Először tehát a probléma gyökerét kell kideríteni, amihez jó szakember kell. Javasoltam, hova forduljon.

 43. Kedves Dr Úr!
  Köszönöm a kemény válaszát.Tehát oldjam meg a lelki problémámat és kérjek egy manuálterápiás felmérést x számú kezeléssel ahelyett,hogy új kütyükkel kísérletezek.próbáljuk meg,hátha tud (és akar is) a dr úr segíteni: a lelki problémámat elhatározással meg kell oldanom! Az utóbbiban nem igazán bízok.
  Állapotom milyen arányban lelki,ill.fizikai eredetű?
  Sejtszintű állapotomról milyen egzakt ,vizsgálat létezik(vér,hormon,enzim stb.)?
  Valamillyen vitamin,vagy egyéb táplálék kiegészítő javíthat a görcsös állapotomon?
  Előre is köszönöm a biztató válaszát!

 44. Ha nem volt törés, akkor a szalagok-izmok sérülése, letapadásai, elmerevedése okozza, hogy ilyen súlyos állapotba kerül. Amit leír az a következmények karszádja-egyik megoldatlan probléma generálja a következőt és várható továbbiak megjelenése. Ilyen esetben egy újabb kütyü sem segíthet. Egy kiváló manuálterapautára van szüksége, aki érti a dolgát.

 45. Kedves Doktor Ür!
  Villamosmérnök vagyok ,aki ping-ponggal és tenisszel évek alatt leamortizáltam magam és két komoly eséssel (törésmentesen) elértem,hogy bal lábam 5 cm-rel rövidebb,a ball combizmom részben görcsben van b lábam izomereje kb. 50 % csak otthon tudok csúnyán bot nélkül járni(ezért nem is pingezek) túrázni hetente járok(fájdalom nélkül 2 Nordic bottal. Hetente B complex és voltáren injekciót kapok.Napomta nyújtok és gyógytornászom kb fél órát.Van mágneságyam Tens készüléket és a jegelést naponta használom.Lassan erősödök,de türelmetlen vagyok online mikroáramot kezdtem használni(10Hz és 40 Hz) naponta használom a Mátrix Ritmus terápiás kezelést! 88-12 Hz) Sajnos a bal lábam nem tudom eléggé feltenni a jobb combomra ezen utóbbin hogyan tudnék javítani,mert szerinten ez a kulcsa az ideg kiszabadításának.Izomátvágási,vagy csípőmőtétet nem szeretnék(ugyanis szerintem a lágy részek nyújtásával mág gyógyulhatok) Köszönöm válaszát!

 46. A lábba sugárzó fájdalmat isiásznak is nevezik. A lumbális-keresztcsonti átmenetnél levő porckorong sérve vagy egyszerűen csak kiboltosulása okozza, ami megnyomja az ülőideget. A piriformis-szindróma szintén az ülőideget szorítja le és a tünetei összekeverhetők.
  Az Ön esetében azonban ott a gerincsérv. Miért keres egy újabb betegséget magának? A gerincsérve pontosan ezekhez a tünetekhez vezethet. (Persze, ha az MRI-n nyaki gerincsérve van, akkor amit írtam nem állja meg a helyét, ha viszont ágyéki csigolyák közötti a sérv, akkor igen).
  Olvassa el a gerincsérvvel kapcsolatos cikkem, hogy értse, az ultrahang miért nem megoldás (csak átmeneti segítség a panaszára).

 47. Tisztelt Doktor Úr!
  Elolvastam az írását amiben nagyszerűen leírja a piriformis tüneteit és mindent róla.
  3 hónapja itthon MRI latszik porckorongserv.Szteroid szuri sirdalud movalis gyogyszerek gyogytorna.a jobb hátsomba érzek egy ponton erős fajdalmat ami lefut a combomon at a a vádliba nagyon a labfejbe.A gyogyzornasz szerint ez a piriformis miatt van.Nem a gerincem faj.Frloldalasan kényszertartassal jarok.alig tudok kiegyenesedni.Mintha nem lenne ero a labamba csak a jobb lab.mindennpadnal le kell ulnom es erofeszites tovabbhaladni.az sztk ba kapni fogok most ultrahangos kezelest.Remélem hasznal mert mar utalom ezt a béna helyzetet.nem tudok sokaig állni mert elgyengűl a labam es kesztetest erzek begornyedni es leűlni.

 48. Egy 15 éves fiúnál a sérülés általában arra hívja fel a figyelmet, hogy egy adott terület izmainak fejlesztését nem vették komolyan. Például a labdarúgó esetén a lábat még erősítik, de a deréktáji és törzsizmokat nem. Pedig ezek biztosítják, hogy a rúgáshoz (az egyik láb kitámaszt, a másik lendít és rúg) megfelelő stabilitás legyen. Ha ezen izmok edzése elmarad, akkor könnyen sérülnek.
  Az izomgyengeséget sem tablettával, sem talpbetéttel, sem pedig csontkovács manőverekkel nem lehet erősíteni. Egyetlen módja van: az izom megerősítése. A fájdalom persze ma már olyan erős, hogy a hagyományos torna, súlyzós edzés nem kivitelezhető – ezért kell izomstimuláció!
  A csontkovács helyesen belátta ezt (igaz kellett egy kis idő neki, hogy rájöjjön, ez nem az ő asztala). Az elektroterápia jó javaslat volt a részéről.
  A kérdés: milyen készülékük van, milyen kezelést kezdtek? Hányszor stimulálnak?

  Nem gondolom, hogy egy izomsérülés maradandó károsodást okozhat. De korrekciója időbe telik. Az izom megerősítése ugyanis nem egy csettintés! 2-3 hónap alatt lehet javítani annyira, hogy a panaszok elmúljanak és a hagyományos edzéssel tovább lehessen erősíteni az izmokat.

 49. Dr Zatrok úr!
  A mi problémánk régóta húzódik! Van egy 15 éves fiúnk aki aktív magasabb szinten futballozik lassan 1 éve már !
  Történt vele egy meccsbaleset megsérült a bal oldalán a derék melletti ponton akkor kevésbbé fájlalta …piriformis szindrómára gondolunk most már! Sajnos hónapokig félre diagnoztizálták az ortopéd szakorvos egy
  Talpbetétet adott elösszőr majd később a háziorvos mondta csak növési fájdalma van vérvételen kívül semmit nem tett! 3 hónapig )) Elvittük egy csontkovácshoz aki szépen elkezte kezelni azt a bizonyos ülöideget mert lesugárzott a fiam bal lába a bokájáig 6 kezelés enyhítette de sajnos nem szünt meg a derék meletti lesugárzó égető fájdalom ! Talán folytatni kéne a kezelést?? Mintha a csontja lüktetne az egész bal lábában úgy érzi. Nem alszik jól csak ha beveszi az utóbbi ídőben a Ibubeta 400mg tablettát és nadálytőkrémmel kenjünk mintha gyulladás lenne! Sajnos MR vizsgálatra nyáron van ídőpontunk. Addig próbáljuk elektromos stimulátorral és krémmekkel enyhiteni mert egész nap fájlalja kicsit vagy jobban a bal oldalát a lábáig. Nincs semmi konkrét vizsgálati eredményünk csak találgatások ! Ön szerint ez a sportbaleset ami már több mint 6 hónapja volt ebből 3 hónapot mininum félrekezelték nem veszélyes az egészségére hiszen már rendszeres fáj neki! Mit tegyünk?
  Az elektromos stimulátort még most kezdtük a csonkovács tanácsára!
  Lehet hogy késöbb használ?! Vettünk jogahengert is a derekára most hátha a nyújtás is segít..
  Ön szerint mit tudunk még tenni?
  Vitaminokat rendszeres szedi most megállt a növésben több mint 2 hónapja!
  Nem jár edzésekre sem meccsre sem 5 hete karantén van tehát nincs terhelve!
  Köszönjük várjuk válaszát.

 50. A piri-formis jelentése körte-formájú. De azért tetszik ez a körtepofájú izom elnevezés:)
  Az a helyzet, hogy az elmúlt években alaposan megváltozott az emberek életmódja. Az egész napos ücsörgés, a nulla testmozgás miatt olyan betegségek sora jelent meg, amit nemhogy a 20-30 éve végzett orvosok, de még a 10-15 évvel ezelőttiek sem tanultak. Piriformis szindrómáról az egyetemen nem is hallottam. Átnéztem az akkori tankönyveimet is, de nem találtam rá utalást.
  Blogom ezzel foglalkozó cikke meg az egyik legtöbbet olvasott mind közül. Azaz igen jelentős problémává vált. Egészen fiatalok, 20-25 évesek kérdeznek tőlem ezzel kapcsolatban.
  A régebbi vágású orvosok, különösen, ha nem mozgásterápiával foglalkoznak, valószínűleg nem hallottak a problémáról.
  Ja és az orvosi eskü nem garantálja, hogy aki leteszi, az mindentudóvá és csodatevővé is válik. Az árufeltöltés nem egy bonyolult feladat, de még ebben is lehet hibázni. A főnök elmondja, hogy melyik termék melyik állvány, hányadik polcára kerüljön, és mégis eltévesztik. Az orvosi diagnózis, a legjobb gyógymód megtalálása milliószor bonyolultabb ennél, azaz nem kell csodálkozni, hogyha az orvos nem találja el elsőre a legjobb módszert.

 51. Hogyan lehetne azt elérni hogy orvosi egyetemen tanitsák : létezik a körtepofáju izom.                                Marosvásárhelyen(ahol az orvoslás, idegsebészet,ortpédia 40 évvel ezelött is a „nagyhalom volt Romániába)
  Hülyének néztek pszihiáterhez irányitott
   „neves” idegorvoso,idegsebészek,ortopédusok. Miután egyre evidensebbé vált a baj.            Piiformis syndroma.
  Tünetek szerint kutakodva 7 év alatt jutottam el az esetleges segitségig.
  Ezzel a betegséggel kerékpároznom sem lett volna szabad,bár minden orvos azt erösitette,hogy nagyon egészséges.!!!!
  Tovább kerékpározzak nyugodtan.
  Mikor már a bal farpofám majdnem teljesen lesorvadt,már egyenesen ülni sem voltam képes,kinomba tettem le a kerékpárt. 
  A gyogytorna tartott fenn,hogy az inak megtartottak nem lett durva csont kopásom térdbe csipöbe
  Minden ugymond orvosi vizsgálatnál kifizettem az árat, (8 emerim hülyére röntgeneztettek.Az elözö röntgenfelvételt az elözö szakember véleményét meg sem nézték.Lefikázták.Figyelembe nem vette egyik orvos sem hogy nem gyogyszert,betegállományt szeretnék hanem megállitani esetleg a beállt állapotot.Mikor elmondtam egy „magas képzéssel,” funkcioval  rendelkezö idegorvosnak,hogy nemtudok járni,a vádlimba durva fájdalom van,az izom meg van kemányedve….stb.
  Rám ripakodott: „hogy nem tud járni,hát eljött eddig: nem félek az Istentől?…
  Az nem tud járni aki az osztályon vizszintesen fekszik!”
  Tehát a tudatlanságát ellenem akarta forditani! 3×3 gabagammát irt fel.
  Igazán nem hülyitésre lett volna szükségem,hanem diagnozisra.
  Ezt azért irtam le,hogy nagyon nagy  a baj!!!az egészségügybe,és nem csak nálunk,a mi városunkba.!!!!
  Lassan oda jutunk ,hogy hogy egy hajdani
   Falun élö körorvos ÁSZ volt a mostani sofistikált nagytitulusu ,számitogépes eskünélküli gyogyszer maffiota mellett. 
  Nagyon fájó, hogy a dr.-i cimet „ide” degradálta a MANNON, a dubaj–i jutalom „kirándulások”….az egészségügybe.
  Ne feledjétek; „jöhret még dér a kutyára”
  Ez a hozzáállás beláthatatlan  eredménnyel fog birni , a fehér emberre.

 52. Ha elolvassa a cikket, akkor több olyan fizikoterápiás módszert is ismertetek, amelyek hatása gyulladáscsökkentő. Ezek a módszerek eltérő módon hatnak, de mind a gyulladás csökkentését célozza meg. Minél többet alkalmaz ezekből, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
  A piriformis szindróma évek alatt alakul ki, rendszerint a rossz terhelés (például a csípőfájdalom miatti bicegés ilyen), az ülő-álló munka ugyanezt eredményezheti. „kimászni” belőle nem egyszerű. A nyújtásokat, lazítást még csípőprotézis mellett is lehet végezni – ezek alapvetően fontosak. Ezen felül az ultrahang, lágylézer, mikroáram és izomstimuláció kezelések kombinációja segíthet a panaszok megszüntetésében.

 53. Kedves Doktor Úr!
  Csípőprotézisem van, így pl. bizonyos kezelések, tornák nem alkalmazhatók, de iszonyatosan szenvedek a piriformis gyulladástól, már fekve, éjjel is fáj a combom hátsó része, a lábszáram. Hamarosan kezdődik egy kezelés, amely esetleg segíthet. Ön mit javasol? A protézis miatt is nehéz a mozgás, ez súlyosbítja. Aktív dolgozó vagyok, sokat kell ülnöm. Köszönöm!

 54. A cikkben 4 olyan módszer sorolok fel, a levelében Ön egyiket sem említi, valószínűleg nem próbálta. Javaslom alaposan elolvasni amit írtam.

 55. Jó napot!Egy éve műtöttek gerinc sérvel amivel 20 évig élte eggyütt!Sanjos a műtét után 3 honapra egyre rosszabul lettem mindenki a műtétre fogta fájdalmaimat!Sanos mára kiderűlt a piriformis izmom gyulladt mind két oldalt!Voltam rehabon is erős gyogyszerek és torna mellett nem javulok!Jővő héten infúzió kapok!Majd szóba jött utána a kollagén injekció!Dolgozni nem tudok!Mi lehet még megoldás?köszönöm válaszát

 56. Minden egyes, a gerincből kilépő ideg egy jól körülhatárolt területet lát el. Ebből következik, hogy a fájdalom lokalizációjából következtetni lehet az ideg érintettségére és annak „magasságára”.
  Ha a talpa közepe fájdalmas, akkor azt jelenti, hogy az ágyéki 5.csigolya (L5) területe érintett.
  A fájdalmat okozhatja gerincsérv, vagy piriformis szindróma is. Ha utóbbi, akkor a piriformis izom az ülőidegnek azt a részét nyomja, szorítja le, amiben az L5-től lefutó ideg halad.
  Mivel bringázik és a panasz összefügg az aktivitással, így logikusnak látszik, hogy az ideget a mozgás során valami elnyomja. Ez lehet a piriformis.
  Különös figyelmet kellene fordítania a lazításra minden tekerés után!
  Plusz amit a cikkben leírtam!

 57. Dr Zatrok úr!
  Nekem nem a fenekem,hanem a jobb talpam kezd el zsibbadni a verseny bicajon,de csak azon,ez10-30km közt előjön,100 felett már nem érzem, csak fáj,meg szét taposom a talpam,mi a baj?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük